4 565 22

Подслушването и проституцията

 • подслушване-
 • данс-
 • политици

Една и две ли бяха разработките със звучни имена: „Червеи“, „Гризачи“, „Хамстери“, „Таласъми“, „Гном“, „Лиани“ - и всички до една безрезултатни

Подслушването и проституцията - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Анна Заркова за в. "Труд"
„Подслушването е като проституцията - и да го забраниш, ще го има“, казва агент от ДАНС. Тая приказка си върви в службите от времето на „Бръмбаргейт“ - помни ли го някой? „Труд“ излезе тогава с челно заглавие: „Подслушват главния прокурор. Война в държавата!“ Има-няма двайсетина години минаха оттогава, а подслушването в частна полза си остана и в битието, и във фантазиите ни, само дето изпадна от първите страници - скандалите с него омръзнаха на читателите. Една и две ли бяха разработките със звучни имена: „Червеи“, „Гризачи“, „Хамстери“, „Таласъми“, „Гном“, „Лиани“ - и всички до една безрезултатни. Затова и съобщението на ген. Атанас Атанасов, че били подслушвани над 30 партийни лидери и водачи на листи в последните избори, не стана сензация. Но пък отвори дума за партията, на която е съпредседател, за оставките на тоя-оня и тъй нататък. А дума дума вади. Познато.

У нас днес всеки може да каже, че го подслушват - че записват телефонните му разговори, че са турили бръмбари в канцеларията му, че следят с кого си ляга... Може. Стига само да има желание - да се чувства значим с това, че тайните служби го наблюдават, да смята, че така си прави политическа реклама или да си търси повод да иска оставки - на предишното правителство или на сегашното. Може, да. Като нищо може да се оплаче от телевизора или да викне на площада: „Подслушваат меее! Нарушават личното ми пространство, душат ми под чаршафите!“ А може и по 3 пъти на ден да го прави. Няма кой да потвърди думите му или да ги опровергае - не и така, че да му повярват. Няма кой - нито в лично качество, нито в институционално.

Ето, спецсъдът завчера съобщава: проверил в регистрите и видял, че не е давал разрешения да се подслушват политици от „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „Изправи се, мутри вън“.

Най-вероятно това е така. Но то съвсем не е причина въпросните политици да спрат да твърдят, или да престанат да мислят, че са били шпионирани по време на протестите срещу кабинета „Борисов“.

Защо не е причина? Първо, защото не е работа на спецсъда сам да се проверява - за тия проверки има цяло национално бюро създадено. И второ, защото е ясно, че разрешения за политическа употреба на СРС-та нито се искат, нито се дават. Знае се, че тази употреба е престъпление - тя не е в обществен, а е в частен интерес - и за нея си има в закона наказателен текст.

Широко известно е как се заобикаля закона обаче - у нас тия неща са като вица за Гарабед шпионина от третия етаж. Заобикаля се през няколко възможности, дадени нарочно или случайно на репресивните органи от законодателя. Първата възможност е в „неотложни случаи“ да се прилага СРС преди да се даде разрешение. Втората е разрешението да се поиска за други „лица“, с които интересното „лице“ е в постоянен контакт - и така да се дава за Иван, а да се слуша Драган. Третата е разрешението да се вземе за някой прочут бандит и до неговите телефонни номера да се добави номера на прочут политик. Четвъртата: в искането да се впише член 253 от НК например - за пране на пари, което е тежко престъпление, подлежащо на разследване със СРС - а до него още 2-3 члена за каквото им скимне. Има и други: Прокуратурата да поиска да се оборудва с жици помещение без да има дело, свързано с него. Какъв u е проблемът? Искането е една бланка - с името на обекта, телефоните му и членовете от кодекса. Няма проверка кое как е, това ли са телефоните на човека.

Председателите на окръжните съдилища (не само председателят на спецсъда има това право) слагат на тая бланка парафи, регистрират подслушването и това е. Свобода за подслушвачите! 95% от исканията на ченгетата се парафират с „да“. А те си имат и законни основания да унищожат материалите с подробности от личния живот на хората, ако ги погнат: СРС-то е прекратено, изтекъл му е срокът, или заявителят се е отказал да прави от него веществено доказателствено средство. Така следи от престъплението им изчезват.

„Подслушването е като проституцията - и да го забраниш, ще го има“, казва агент от ДАНС. Тая приказка си върви в службите от времето на „Бръмбаргейт“ - помни ли го някой? „Труд“ излезе тогава с челно заглавие: „Подслушват главния прокурор. Война в държавата!“ Има-няма двайсетина години минаха оттогава, а подслушването в частна полза си остана и в битието, и във фантазиите ни, само дето изпадна от първите страници - скандалите с него омръзнаха на читателите. Една и две ли бяха разработките със звучни имена: „Червеи“, „Гризачи“, „Хамстери“, „Таласъми“, „Гном“, „Лиани“ - и всички до една безрезултатни. Затова и съобщението на ген. Атанас Атанасов, че били подслушвани над 30 партийни лидери и водачи на листи в последните избори, не стана сензация. Но пък отвори дума за партията, на която е съпредседател, за оставките на тоя-оня и тъй нататък. А дума дума вади. Познато.

На 21 май прокуратурата обяви, че се е самосезирала от думите му и е наредила Националното бюро за контрол на СРС да направи проверка в МВР, ДАНС и ГДБОП, откъдето според генерала са пускали уши на протестиращите партийци.

Е, добре. Първата безпрецедентна проверка на прокуратурата за подслушването е при управлението на Костов, когато Атанасов е шеф на службата за сигурност. Тогава се съобщава, че само през 2000 г. съдът е издал 10 000 разрешения за подслушване. Само за 250 от тях МВР е дало обратна информация на прокуратурата, а тя е преценила, че само в 100 случая чутото може да се използва като доказателство в съда. Така под знамето на борбата с престъпността е събрана информация от личното пространство на хиляди граждани. Две десетилетия са белязали държавата оттогава с технологичен, ако не с демократичен растеж. Аналоговото подслушване е демоде. Инсталират се на телефоните устройства - и частни фирми го правят - и всичко, което е в айфона ни, може да стане достояние на службите. Смяната на паролите не помага, следят чрез биометричните данни. А софтуерите за следене на карантинираните от ковид им помагат - те са създадени в полза на общественото здраве, но са полезни и на такива „служители“, които не правят разлика между подслушването и проституцията.

Вярно, с годините се подобри правната уредба за СРС-тата. Прие се, че съдът разрешава използването им и то по дело, иначе не може. Но как точно ги използват МВР, ДАНС и ГДБОП, знае само един Господ. Никой не контролира отблизо подслушвачите. Да, създаде се бюрото за контрол на СРС-тата, но през 2017 г. тогавашният главен прокурор Цацаров порица в парламента шефа му Бойко Рашков. Защо? Защото направи това, за което получава заплата - внесе годишен доклад за злоупотребите на прокуратурата, МВР и ДАНС. Цацаров излезе на трибуната и заяви: „Подслушване на политици? Няма! Подслушване на магистрати? Няма! На журналисти? Няма!“ Никой не го попита откъде знае това, след като по закон прокуратурата може само да иска, но не и да инспектира шпионирането на гражданите.

И така, никой днес не се съмнява, че властимащите ползват службите за контрол над политическите и личните си врагове. Несъмнено е също, че подслушването е техен инструмент - и в оперативните дела, за които им плащаме, и в изработването на компромати в предизборните кампании, за което получават неследващи се дарове. Несъмнено е и това, че в контролирането на своенравни журналисти, министри и депутати има състави на престъпления. Съмнително е обаче, че престъпленията този път ще бъдат наказани.

Ген. Атанасов най-добре знае, че подслушвачите са почти неуловими - нищо, че са длъжни да оставят копирани на 2-3 места следи. Той самият беше подсъдим за микрофоните и жиците, които се намериха в апартамента на главния прокурор Филчев. И беше оправдан. И другите подсъдими по делото „Бръмбаргейт“ се отърваха - макар да стана ясно, че „бръмбарите“ са налазили освен Филчев и живущите в цял блок.

Ами цецомобила? Даже прокуратурата не разбра, май, какви ги е вършил един специален „Кечър“-подслушвач, който е бродил край резиденциите в Бояна, докато си е стоял по документи в гаража. За тоя „кечър“ осъдиха тогавашния министър Цветанов, докато беше паднал за година от властта, но го оправдаха, когато неговата тогавашна партия спечели изборите пак.

Има само едно довършено наказателно преследване за безобразното слухтене на ченгетата. То е срещу председателката на СГС Владимира Янева - че им е разрешила по разработката „Червеи“ цели 500 дни СРС-та! Осъдиха я на 1 година условно.

Ежегодно е имало нерегламентирано подслушване за натиск и сплашване на политици, магистрати и журналисти, заявява Рашков, като шеф на бюрото за контрол на СРС през 2018 г. А и през 2016 и 2017 г. той отговаря с „да“, като го питат трябва ли законопослушните граждани да се притесняват, че ги подслушват. Но какво се случи след тая равносметка на „независимия“ контролен орган, в който са представени различни политически сили? Смениха началника му. Новият - Пламен Иванов („Воля“) не рискува кариерата си с приказки. Ако е казал нещо от 3 години, не сме го чули.

Но сега той има думата. Докато го чакаме, да се настроим все пак оптимистично. Защото чувството, че сме в годината на Оруел (когато „Големия брат те наблюдава, Великата партия те следи за двуумисъл, войната е мир, а невежеството е сила) е малко пресилено. То е обяснимо в държава, в която шефовете на службите спират да ходят на работа, като се смени правителството - но не е градивно.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 34 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Дедо

  10 14 Отговор
  Кака Ана се опитва да прави разлика между Гномче, проститутка и проста п@тка, .. а то нема
 • 2 информиран

  32 7 Отговор
  ГЕРБ подслушват, както не са подслушвали и комунистите навремето...То бива, ама наглостта им е безобразна!
  ГЕРБ ще пропаднат вбездната на следвашите избории с мъка ще се борят за 2ро или дори 3то място,а патеричката им ВМРО с другите квази патрЕоти няма да преминат пак бариерата и ще гледат през крив макарон парламента!
 • 3 Българка

  33 4 Отговор
  Дa, cъздaдe ce бюрoтo зa кoнтрoл нa CРC-тaтa, нo прeз 2017 г. тoгaвaшният глaвeн прoкурoр Цaцaрoв пoрицa в пaрлaмeнтa шeфa му Бoйкo Рaшкoв. Зaщo? Зaщoтo нaпрaви тoвa, зa кoeтo пoлучaвa зaплaтa - внece гoдишeн дoклaд зa злoупoтрeбитe нa прoкурaтурaтa, МВР и ДAНC. Цaцaрoв излeзe нa трибунaтa и зaяви: „Пoдcлушвaнe нa пoлитици? Нямa! Пoдcлушвaнe нa мaгиcтрaти? Нямa! Нa журнaлиcти? Нямa!“ Никoй нe гo пoпитa oткъдe знae тoвa, cлeд кaтo пo зaкoн прoкурaтурaтa мoжe caмo дa иcкa, нo нe и дa инcпeктирa шпиoнирaнeтo нa грaждaнитe."
  Горното казва много! Казва и защо е отнет достъп до класифицирана информация на Бойко Рашков от шайката. Ами Рашков вади непраното мръсно бельо на самозабравилите све служби и им разваля рахатлъка! Престъпницити обичат тишината и тъмнината!
 • 4 гражданин

  22 3 Отговор
  Интересен коментар, но безспорно ГЕРБерастите ни разказват играта с безобразно и поголовно подслушване... Милиционерско-мутренска държава създадоха...
  На изборите ще отлетят с 200 , аоялите бсе техни патерици обединени патрЕоте барабар с Шкембо войвода, Магарешки и Далаверката ше зяпат заседанията на Парламента само по БНТ и няма да лапат.

 • 5 Последния Софиянец

  16 6 Отговор
  Абе днеска пак ми пращат НАП и Агенция по храните в заведението.Явно на протеста срещу ДАНС оня ден съм ядосал някого.Връщат се мутренските времена.
 • 6 рон джереми

  5 20 Отговор
  нагъл коментар,заркова,както си кьорава не ти трябва да гледаш какво ти влиза.
 • 7 Абе знаем го по рождение това

  13 3 Отговор
  Във властта ли си,ти караш жипката,ти въртиш волана,ти кривиш гумите,ти си управляваш по телефона дистанционно подчинените.Отпреди Боко е и след Боко ще е така.Важното е дали го правиш за Държавата или само заради Себе си,сериозен и свестен държавник ли си или си някой,дето от младини са му лепнали прякора Боко Тиквата..
 • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

  7 3 Отговор
  Още от Времето на Баща Й,когато Кацамунски бе шеф на милицията в софия,куките подслушваха ЯКО!Мен лично ме подслушваха единпът,като човек с роднини в Австрия,втори път,като човек местещ дървени фигури шампион на Народна република България ,и не ръкувал се с тях....В,смисъл -къв е тоя да не иска звание във военните структури и да не иска ....да е в БКП!Та не е права,че си измисляме,моята съученичка от Младост!Интересно,че тогава на тях им приказвах тези неща и никой не посмя официално да се опита да ме....респектира...Докато в демокрацията в началото имаше действия,които ме накараха да опозная ел.инсталацията и конкретно Буксите... ,както и ходовата част на автомобила.....и да хвърлям едно око преди път...Този навик го имам и сега...След време ,ако съм жив дали,акумулаторът ще ме носи,или аз него......И преди и сега,яко подслушват всеки,В Бъдеще ще бъде Същото,но да не ви пука!

  Коментиран от #16

 • 9 доган

  8 0 Отговор
  Проститутки подслушват!
 • 10 Наблюдател

  6 2 Отговор
  Наглостта на ГЕРБ функционерите особенно на главатара им както и кръжеца около тях е функция на беззаконието в България ! Тия просто се чувстват недосегаеми! Практически цялата Правораздавателна с-ма е организирана и впрегната да ги закриля!
 • 11 Пернишка секта

  1 1 Отговор
  С новите СРС-та подслушват и наблюдават жертвата чрез сканиране ДНК, операторите може да са на 200-300 метра, и за тези апаратури си има патенти но явно ги имат не само службите но и елементи близки до властта!
  Ако някой се интересува мога да му дам имената, някой дори са известни от медиите!
 • 12 Какво става бе

  2 1 Отговор
  Прокуратурата и съда всичко потулват независимо какви доказателства им да даваш за подслушване и тормоз!
  В постановленията винаги пишат:Няма данни за престъпление

  Коментиран от #17

 • 13 квартирантка

  1 0 Отговор
  хм, сега се сетих...когато в нашия блок идваше често един политик на много висока позиция, защото там живееха родителите му...всички СИГУРНО от етажната собственост сме били подслушвани...! А пък аз се опитвах и да внасям кутии с обувки...и се чудех как така му разрешават на този политик сам да катери по стълбите в кооперацията...
 • 14 Владимира

  1 0 Отговор
  Аз пък си се нагласих и хич не ми пука - давам интервюта и ме търсят за мнението ми....

 • 15 гражданка

  1 1 Отговор
  от законопослушните...абе защо на нас никой не ни обръща никакво внимание, а само говорят за журналисти,, политици...които искали да бъдат хм, значими, както казва Ана...еми аз не искам, нито съм значима! :-)

  Коментиран от #21

 • 16 каква стана тя

  2 0 Отговор

  До коментар #8 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

  да, вече на никого не му пука...то за какво ли не...
 • 17 сетих се

  5 0 Отговор

  До коментар #12 от "Какво става бе":

  как бяха намерени в стените на един дипломатически блок в София подслушвателни устройства...когато блокът вече не беше дипломатически и го боядисваха за обикновените граждани...та, кой носи отговорността за това...така и въобще не се разбра, нито пък нещо се разследва. Замазва се и край!тоест пребоядисва се де :-)(
 • 18 Дали някой допуска че Спец съда ще даде

  1 1 Отговор
  Разрешение, да бъдат подслушвани опозиционни Лидери?? Никой не вярва че ще е разрешено подслушване, и няма защо да ги питате, отговора е ясен на всички НЕ, не сме разрешавал и!! Незаконно подслушват г-жаЗаркова!! За това става дума!! И вие го знаете!!!
 • 19 глоги

  0 0 Отговор
  „Гризачи“ и „Лиани“ обединени са "Лизачи".
 • 20 Препатил

  0 0 Отговор
  Момчета!:) В днешно време всеки може да ви направи такъв запис!:) Не само аудио , ами и видео че ум да ви зайде! HD качество!:) Внимавайте какво и с кого правите нещо!:) Не за друго!:) Съпругите могат да ви погнат!:)
 • 21 Дедектив

  0 0 Отговор

  До коментар #15 от "гражданка":

  Аз, мога да ти обърна внимание, ако някой ми плати за тази цел!:) Е! Сигурно няма да намеря нищо интересно, ама знае ли се!:)
 • 22 Щирлиц

  1 0 Отговор
  Тези и подобни прякори бяха в употреба в "шесто" на ДС до преди тридесет години, но и днес в политиката вилнеят същите зевзеци, говорят си със същите имена.