ФАКТИ.БГ

Руските фондове в Крим: „Програма за развитие“ и тъжна реалност

Почти седем години след въвеждането на „Програмата“ е трудно да се види резултат от нея

Публикувана: 17 Юни, 2021 16:25
24 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3104
Руските фондове в Крим: „Програма за развитие“ и тъжна реалност
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.6 от 27 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия насочи към протежетата си в Крим ресурси, с които да „хранят” обикновените жители, пише Анна Устинова-Бойченко за платформата „Асоциация за реинтеграция на Крим“. Според нея така руските власти целят да отклонят вниманието от реални проблеми на полуострова.

Този процес, по думите на Устинова-Бойченко, е започнал непосредствено след началото на окупацията на Крим и формирането на администрацията от „руските нашественици“. На населението е било обещано подобряване на условията на живот, трансформации в икономика, изграждане на инфраструктура, нови пътища, образователни и медицински институции.

За да изпълнят тези обещания, окупационните „сили“ дори са приели федерална целева програма. На практика обаче, руската програма за развитие на окупираната територия, създава множество възможности за недобросъвестни чиновници да пълнят джобовете на властите за сметка на обществените интереси. Не е изненадващо, че кримските сътрудници и техните руски покровители, „не устояха“ и се възползваха от тази възможност, продължава Устинова-Бойченко.

Тя припомня, че руското правителство се е ангажирало с държавата програма „Социално-икономическо развитие на Република Крим и град Севастопол до 2020 г.“. По-късно обаче, става ясно, че не могат да се изпълнят утопичните показатели на „Програмата“, тя е удължавана няколко пъти – последно до 2025 г.

В първоначалната версия на „Програмата“ се отбелязва, че редица основни социално-икономически показатели в Крим не достигат „средното руско ниво“. Затова планът има задача да „концентрира и координира финансови, материални и трудови ресурси с цел най-ефективното им използване, за да се осигури последователност на решенията на федералните и регионалните проблеми и да се постигне необходимия краен резултат в определена времева рамка”.

В същото време, според Устинова-Бойченко, руските окупатори не само не са спазили първоначалните срокове за изпълнение на „Програмата“, но дори са далеч от достигане на декларираните „средни“ социално-икономически показатели. Пример за този „успех“ са индикатори като „увеличаване на дължината на електропреносната мрежа“, „площта на депата за отпадъци“, „въвеждане в експлоатация на образователни съоръжения“ и други.

Впрочем цялата „Програма“ се базира на „съвкупни резултати“, зад които не стоят реални числа. Ако индикаторите нарастват ежегодно с поне една единица (един метър положени електропроводи, един декар възстановени депа, едно ремонтирано училище), тогава „Програмата“ ще се счита за успешно реализирана. Нейната стойност е 1 373,6 милиарда рубли.

От 2015 г. „Програмата“ е променяна повече от 12 пъти, актуалното ѝ издание се различава от първоначалния текст с 40%. Първоначално „Програмата“ беше насочена към подобряване на инженерния, енергийния, социалния и транспортния сектор. Освен това беше планирано изграждането на „медицински клъстер“ в Севастопол, обединяващ 10 медицински заведения, които да обучават нови здравни специалисти. Към юни днешната дата, разбира се, „медицинският клъстер“ все още не е изграден, въпреки обещанието да бъде въведен в експлоатация до 2020 г.

В крайна сметка средствата от „Програмата“, които бяха отпуснати „за развитието“ на Крим през 2015-2017 г., не винаги дори са били присвоени с кражба от „администрацията“, тъй като усвояването им варира от 40% до 70%. Съответно „остатъкът“ се връща във федералния бюджет на Русия.

Съдбата на откраднатото може да се проследи в наказателната отговорност за крадците, които или „се вадят oт строя“, или „не показват достатъчно на лидерство ”. По-специално, през октомври 2020 г., „Ленинският окръжен съд“ в Севастопол привлече като обвиняем ръководителя на „Отдела за експлоатация на общинските съоръжения“ Александър Антюфеев за „злоупотреба с длъжностно положение и причиняване на тежки последици“. Той получи „присъда“ във връзка с „изчезването“ на повече от два милиарда рубли по време на строителството на пречиствателните станции „Южна“.

Предполага се, че Антюфеев е сключил „държавен договор“ с компанията „Биотехпрогрес“ в размер на 6,85 млрд. рубли за изграждането на съоръженията „Южна“, а след това е подписал „допълнително споразумение към договора“, включително клауза относно „съкровищна подкрепа“. Към днешна дата обещанията са, че строителството на „Южна“ ще приключи до 2023 г. и само „основните разходи“ вече са 8,5 милиарда рубли.

Руският политолог Игор Айдман вярва, че само малка част от средствата на „Програмата“ ще стигнат до полуострова, тъй като чиновниците използват „хитри“ схеми и разпределят пари между московската федерална и „кримската регионална“ бюрокрация. Добавя, че те могат да направят това много лесно, тъй като няма институционален обществен контрол.

Пример за това присъдата на бившия „вицепремиер на Република Крим“ Олег Казурин от „Киевския окръжен съд“ в Симферопол. Казурин е „наказан“ за предполагаеми подкупи и измами, като е съдействал на определена фирма да получи обществена поръчка за строеж на къщи в Керч, за сметка на „Програмата“. Сградите е трябвало да бъдат построени до ноември 2016 г., но след това се оказа, че на мястото на къщите има само изкопи.

Кримският комитет за борба с корупцията посочва, че не само „работата се извършва със завишени разходи“ (макар че в противен случай би било много странно), но като цяло - „без проекти“. А по прословутия проблем с водоснабдяването експертите добавят, че „са отпуснати над четири милиарда рубли за реконструкция на водоснабдителни мрежи, но реконструкцията като цяло е невъзможна, тъй като тези мрежи се намират точно под пътищата, които се ремонтират ”.

Руските федерални власти са добре запознати с дейността на местните крадци, но ги държат по „политически причини“. По-специално, през декември 2020 г. ръководителят на окупационната „администрация“ на Крим Сергей Аксенов беше принуден да обяви „съкращаване на разходите на републиканския бюджет“ през 2021 г. с почти 30% поради „намаляване на финансирането за дейности“ по„ Програма “.

В обобщение, почти седем години след въвеждането на „Програмата“ е трудно да се види резултатът от нея. Съдебните процеси срещу някои кримски чиновници са просто капка в морето, тъй като е трудно да се оцени реалният размер на отклонените средства.

В крайна сметка руските „власти“ по дефиниция няма да позволят съществуването на институции за обществен контрол в окупирания Крим, които биха могли да повдигнат съответните въпроси и да задължат „властите“ да отчитат разходите си. Официалните доклади по „Програмата“, разбира се, показват „високи постижения“ и „изпълнение на възложените задачи“.

Според сегашната, тринадесета версия от „Програмата“, остават още четири години. Следователно възниква риторичен въпрос, колко още време и колко пари ще могат да приберат руските окупатори.

Отговорът ще дойде с деокупацията на полуострова, докогато „Програмата“ очевидно ще бъде в състояние на хронично „успешно изпълнение в рамките на допълнителни оценки“.

Украйна

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.6 от 27 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
КОТарАК
1 Отговор
много скоро хохлите ще се молят да ги ,,окупират'' и тях. има малко време до северен поток 2

Оценка:
-15 +45

пешо
2 Отговор
йоанке, язък ти за хубавото име!
това, което си надраскала, е бълвоч, основан на "обективна" представителка на великите укри.
дано поне са ти платили добре за пасквилчето.

Оценка:
-20 +48

Седесарят.
3 Отговор
Крим бе ОСВОБОДЕН,,не,,окупиран!!!.Укрите не са добър стопанин. !!!.Да се знае в Света...

Оценка:
-18 +39

кака
4 Отговор
Абе какво все се врете в руските фондове на Путин. Интересува ни в чий джобове потъват българските и европеиските

Оценка:
-10 +36

Седесарят.
5 Отговор
За Крим се е водила ,не една война... Ахаааахааа,,,да и ще вземе Украйна да си го вземе без даяк..!!!!..Украйна и без туй открадна много територия. ..За хохъла е Лвов...и нито сант повече.!!!Мисля,че Путин има план за това .Скоро ще се изясни.!!

Коментиран от #7


Оценка:
-9 +27

Ха ха ха🤣
6 Отговор
Получилось как всегда... Денег нет, но вьi держитесь... Изостанали диваци, за които кражбата на пари, територии... е начин на живот.

Оценка:
-19 +17

Не гра мотник,
7 Отговор

До коментар #5 от "Седесарят.":


Байдън му го каза: ще видим какви реални действия ще предприемете в следващите шест месеца. Следващите санкции са на бюрото ми. От вас зависи дали ще ги разпиша.

Оценка:
-29 +13

6A13TT
8 Отговор
Яко глупости. :D

Оценка:
-7 +18

Сандо
9 Отговор
Йоана,за да запазиш душевната си чистота,не използвай подобни източници.Най-добре иди на място,пътят не е толкова дълъг,срещни се с хората и ги разпитай,разходи се и разгледай и тогава напиши какво си чула и видяла.И още:научи историято на тези земи и ще се изненадаш с колко много лъжи и фалшификации си се натъпкала.

Оценка:
-8 +29

КЪДЕТОЕ СТЪПИЛ
10 Отговор
РУСКИ КРАК, ТРЕВА НЕ НИКНЕ

Коментиран от #11


Оценка:
-27 +9

Коректор
11 Отговор

До коментар #10 от "КЪДЕТОЕ СТЪПИЛ":


По-скоро се отнася за турски и щатски крака !

Оценка:
-5 +26

любопитен
12 Отговор
Долу в ляво защо е отбелязана Русия, като източник на написаното? Анна или Ганна Устинова-Бойченко е украинка, правистка, работи върху трудове за интеграцията на Украйна в Европа. Къде ви е коректността?

Оценка:
-4 +21

123
13 Отговор
Поредната продажна бг к..... Ва готова на всичко да продаде майка си добре че има и други медиии иначе тези зомбита немат край

Оценка:
-4 +16

Гроздето е кисело,а?
14 Отговор
Ако попиташ някой джендър,той ще ти каже че и никакъв Кримски мост няма построен до сега..

Оценка:
-4 +10

15
Този коментар е премахнат от модератор.
Ленин
16 Отговор
Аншлусът на Крим направи Путин най мразеният ,,държавник,, в света!

Коментиран от #19


Оценка:
-11 +4

хахаха
17 Отговор
кратък въпрос - защо публикувате украинските смехории?

Оценка:
-3 +9

Хахаха
18 Отговор
Обидно е за Факти, които публикуват нечии т ъпни. Пратете някого на селския пазар, за да ви донесе още новини. Най добре за Русия. Там има мноого експерти зад тарабите.

Оценка:
-3 +7

Хахаха
19 Отговор

До коментар #16 от "Ленин":


Какво значение има дали го мразят в света, ти, например. Той е наш Президент. Още повече провинциалното ви представи за,, мразя- обичам" в Русия не се използва по отношение на ръководителите на Русия. Ужасяващо старомодно мислене имате, предполагам, грам развитие нямате за последните 30 години.

Коментиран от #20


Оценка:
-3 +8

Ленин
20 Отговор

До коментар #19 от "Хахаха":


Тук работата вече взе да става интересна.Какво значи наш президент?На България или на Русия???

Коментиран от #21


Оценка:
-2 +6

Хахаха
21 Отговор

До коментар #20 от "Ленин":


Не знаеш, кой ви е Президентът ли?

Оценка:
-2 +5

Мислех че са
22 Отговор
От дойче зеле а се оказа писачка от Украйна. Пак щом не е писала че там се само изяждат пак добре.Тая май не знае че бе построен мост от 2 части-автомобилен и за влакове 16.9 км и 18 км съответно и че в момента се решава въпросът с водата която Украйна спря към Крим. Мостът е построен да 816 дни,струвал е 3 мириарда евро .Инициативата е била лично на Путин.Тия нацисти са много тъпи.Изпокараха се с всички ти си съседи от изток.Поляците ги презират.Беларус и руснаците им се подиграват.

Оценка:
-1 +12

Аз много уважавам
23 Отговор
Руският народ и неговите постижения.Само тъпаци тип Тиквата ще пишат простотии и ще плюят. Това е гигантска страна разположена между изтока и запада.Кой ли нашественик не е минавал.Кой ли не е искал да граби. Имат трудна е жестока история.Не съм аз да ги съдя.Но със сигурност ги уважавам.А и се интересувам от всичко касаещо ги.Разбирам езикът им.Така постъпва и спрямо други нации-зная няколко езика.Не всички сме тъпи и прости като Тиквата.

Оценка:
-2 +11

ДаЗдраПерМа
24 Отговор
Украинката Анна Устинова-Бойченко работи в националния университет "Одеска юридическа академия" която е част от различни европейски образователни фондове критикува руснаците, това е същата боза която се лееше по време на строежа на моста, че няма да стане окрадили цимента арматурата щял да потъне и т.н.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ съветва политическите си противници:
Пестете си думите – много тежко се лиже там, където се плюе."

Още бисери
ТОП 5