Last news in Fakti

28 Юни, 2021 16:58 9 410 134

За "българските нечовеци" в "Комсомолска правда“ – Манол Глишев пред ФАКТИ

  • манол глишев-
  • българия-
  • русия-
  • русофили-
  • русофоби

„Това е част от техния фонов шум“, каза поетът и граждански активист по адрес на руската реторика срещу външния на нея свят

За "българските нечовеци" в "Комсомолска правда“  – Манол Глишев пред ФАКТИ - 1
Манол Глишев; Снимка: Facebook
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Как България се превърна в страна на професионалните русофоби“ – това се заема да обясни Дария Асламова, кореспондент на „Комсомольская правда“ в България. Прави го чрез своя публикация от 22 юни 2021 година.

Обяснението започва от протест срещу присъствието на НАТО у нас, минава през подражаването на западните държави, консумирането на уиски вместо на ракия, руските войници, Освобождението, идеите за премахването на Паметника на Съветската армия в София, за да се стигне до заключението, че „българските нечовеци с еднакъв ентусиазъм се борят не само за разрушаването на съветските паметници, но и за инсталирането на нови - за западните си „приятели“.

„Източникът е „Комсомолска правда“. Там нещата са известни още от Сталиново време. Има „малка правда“ – обективната истина, и „голяма правда“, която е комсомолската правда и обикновено просто не е истина. Все пак мисля, че сме човеци“, коментира гражданският активист и поет Манол Глишев, когото от ФАКТИ потърсихме за коментар както върху статията на Асламова, така и върху символичния акт на написването на подобни текстове.

На въпроса дали въпросната статия може да се публикува именно в настоящия момент във връзка с конкретни вътрешнополитически процеси у нас, той отговори: „Възможно е да има връзка с нашите избори. Ние обаче не знаем точния адресат на статията. Той донякъде, естествено, е вътрешен руски – статията е на руски, но донякъде те са наясно, че статията ще бъде четена и извън границите на Русия, включително у нас“. Още повече, в статията са включени и интервюта с Петьо Блъсков ( главен редактор на „Труд“) и Велиана Христова (в. „Дума“)“. „Г-н Блъсков ако ви каже „добър ден“, погледнете дали луната не грее ярко на небето“, допълни Глишев.

„Тази статия не е първият подобен случай. Преди малко потърсих и открих материал от 2014 година, събран от някакъв блогър. Забележете – 2014 година, преди 6-7 години. Материалът е озаглавен „Бележки по руската българофобия“. Вътре са изредени доста публикации от руски медии, които са в същия дух. Изглежда, че това е някакъв малък лайтмотив в руската журналистика, в руското мислене – „те българите нещо не ни обичат, те българите нещо ни предадоха, те българите нещо са ни длъжни, пък те не се съобразяват“. Много хора там така мислят. Тези публикации говорят за различни причини – измислени или реални, повечето според мен измислени, поради които България се е държала неправилно, неблагодарно или некоректно към Русия – започва се от Руско-турската война, минават през т.нар. второ освобождение от 1944 година, което не е освобождение, и оттам нататък всички събития от 1989 година до днес, в които България се опитва да се отдалечи от руска зависимост“, обясни Манол Глишев.

„Надявам се, че подобен тип публикации се четат, включително в страните от Западна Европа – разбира се, не масово. Въпросът е да ги прочете, който трябва – да ги прочете политик, да ги прочете някой, от когото утре ще зависи дадено гласуване в Брюксел относно България. Това са важните неща. Ако повече хора – и в България, и не само, си дадем сметка, че Русия се опитва да извива ръце, че руските журналисти или поне тези от тях, които служат на държавата, а те за съжаление са мнозинство, се опитват „да ни набиват канчето“ и вместо да си създават приятел, ни обясняват, че насила трябва да сме им приятели, ще се разбере, че това не е начинът. Това е грешка и изначално сбъркана политика“, допълни той.

На въпроса дали у нас се наблюдава такава сякаш масова русофобия, както се внушава от текста, Глишев отговори: „Ако сега трябваше да седя на масата с автора на тази статия, щях да му се подигравам много. Да внушиш, че в дадена страна съществува това, което ти не искаш, е най-лесният начин да го направиш реалност. Този автор е сбъркал по една основна причина. Той внушава, че в България положението от руска гледна точка е изпуснато и че България е страна на масова русофобия. Това е обезсърчаващо за русофилите и насърчаващо за такива като мен. Аз се смятам за умерен русофоб – в политически смисъл, не в културен или антинароден. Смятам, че руската държава е по-скоро вредна за България. Смятам, че тя е вредна и за руския народ, но това е отделна тема и си е руска работа. Нас не ни засяга. Авторът е написал, че България е страна на русофобия. Добре, щом е така – чудесно! Нямам проблем с това твърдение, стига само да беше вярно“.

„За съжаление в България има много хора, които ще прочетат тази статия, много ще се натъжат от нея и ще казват: „Ето – предадохме ги братушките, сега какво да правим?“. Тези хора ще се почувстват обидени от тази статия. Не им съчувствам много, но ги разбирам. Те имат някакъв измислен приятел в главите, а изведнъж този приятел започва да се държи като неприятел и започна да ги обвинява в разни неща. Например, че са го предали. Какво става – става това, че българските русофили, четейки тази статия, започват да се кахърят и да страдат.

Тази статия, така, както е написана, е погрешна, защото създава усещането, че руската кауза в България вече е изпусната. Тоест материалът е написан лошо. Той, вместо да постигне целта си – да насърчи русофилство у българите, по-скоро ще засили усещането, че българите вече масово не искат да са русофили. Чудесно, аз съм за това“, коментира още Глишев.

„Както се казва – може статията да е платена от американското разузнаване“, пошегува се той.

Разговорът с Манол Глишев премина към следващ момент от тази статия – критиките към идеите за премахването на Паметника на съветската армия. „Както по отношение на съветската армия и на паметника ѝ, така и по отношение на нашето историческо минало, България е много разделена. И не само България – общо взето във всяко семейство в страната ни има две мнения по този въпрос. Това при нас стана като аферата „Драйфус“, очерта се като разделителна линия“, каза Глишев.

„В Столичния общински съвет обаче, както и в повечето институции, такава разделителна линия на практика не съществува. Разделението е между обикновените хора – има русофили, има русофоби, има хора, които искат да махнат съветския паметник, има хора, които искат той да си остане. В институциите ни обаче такова разделение не съществува. Общинският съвет не иска да махне тази статуя, за съжаление. Имам личен източник, който навремето ми беше казал: „Маноле, в Общинския съвет човек от ГЕРБ веднъж буквално изпусна следната фраза – „дадохме ви Мавзолея, но няма да ви дадем паметника“. Дори мнозинството на формално прозападно настроените ГЕРБ-аджии не иска да се лиши от паметниците на комунистическото минало. Това си има причини, разбира се. Първо, тези хора много се страхуват от Русия. Те смятат, че ако направят нещо против нея, тя ще ги накаже жестоко. Тук донякъде може би са прави“, обясни той.

В края на разговора с Манол Глишев той коментира как би следвало да приемаме подобен вид публикации, независимо от личните ни възприятия, предвид обидните съждения за българите, които те съдържат. „Виждате, че източникът се казва „Комсомолска правда“. Това не е нормалната, обикновената правда, това е някаква истина „плюс“, тоест не е точно истина. Трябва да се замислим за каква публика е писан текстът. Допускам, че става дума за част от вътрешна руска кампания за напрягане на силите. Част от руската политика и тяхната традиционна реторика е, че те са обградени от врагове, че никой не ги обича, че са сами, предадени, излъгани и неразбрани, а те, разбира се, са невинни, светци и много силни, но винаги много хуманни. Това е реториката, не говорим за реалността. Такава една статия, която внушава, че още една страна ги е предала, изоставила, зарязала, забила им е нож в гърба – тази фрази също присъстват вътре, има за цел да сплоти редиците вътре в руското общество, да ги накара да се почувстват сами, без приятели, да си кажат „ние трябва да се борим сами с целия свят, ние отново сме самотни герои“. Това е част от техния фонов шум“, коментира Манол Глишев.

„Винаги вниманието се насочва навън. Винаги при тях се търси външен враг, за да не се пита населението какво става с парите, защо няма пътища, защо няма болници, защо няма училища. Те са свикнали с фразата „топове вместо масло“ – да имат величие, да имат спортни медали, да имат международен респект в смисъл на страха на останалите международни играчи. След това вече може евентуално да се мисли и за някакви битови подобрения, но по-скоро не“, завърши той.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 79 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    138 39 Отговор
    Къв поет е този вечния 50 годишен студент Глистшев!

    Коментиран от #34, #67

  • 2 Последния Софиянец

    120 50 Отговор
    Създали сме една от световните цивилизации -Славянската,а се отричаме от нея.Тъпо!

    Коментиран от #14, #130

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Душко Попов-Цървуля от Ню Йорк

    61 28 Отговор
    Тоя комунистически престъпник сам се издаде в интервю,най харесвал болшевиките които окупираха Сорбоната в Париж,за да свалят от власт демократа де гол

    Коментиран от #18

  • 5 Ха ха

    92 27 Отговор
    Кой е тоя Лижев?От кой пол е?
  • 6 Момчил

    8 12 Отговор
    Неймар неймар.....:)
  • 7 Hugo

    107 27 Отговор
    Маноле с Асен Генов се хванете под ръчичка и ходете да се наредите пред НПОто за купоните!

    Коментиран от #81

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 3.14К

    91 26 Отговор
    Какво да го коментираш Глишев? Достатъчно е да го погледнеш що за човек е.

    Коментиран от #98

  • 10 Верно ли

    80 23 Отговор
    Че анти-реториката да не ви е само на вас запазена марка, бе, глишев! И да, като я четох въпросната статия, точно за вас се сетих, долни пропагандатори!
  • 11 Грантаджията

    80 21 Отговор
    аййдее, грантаджиите на каишка наизкачаха, сега очакваме инджев,дайнов, янакиев, василев...
    требе да заработят, тия се изхранват с русофобия..
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бесен Язовец

    74 26 Отговор
    В Русия нямало :пътища, болници, очилища това сигурно го видя Манол от покрива на сламения капиталистически обора който нарича свой роден дом!

    Коментиран от #59, #121

  • 14 100

    35 30 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Създали сме българската цивилизация. Това,че много от славяните взимат писмото и голяма част от културата от нас е друг въпрос.

    Коментиран от #26

  • 15 Джудже

    77 24 Отговор
    Той се определял като умерен русофоб! Това ми звучи като умерен джихадист! Аман от идиоти, които се опитват да ни втълпят, че трябва да сме русофили или русофоби!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Психиатъра

    63 20 Отговор
    Умерен шизофреник значи!
  • 18 Да дааа

    37 12 Отговор

    До коментар #4 от "Душко Попов-Цървуля от Ню Йорк":

    Цървула вече е лакиран и се издига в очите на слепците.
  • 19 Манол Глишев??? Ина теб проблема тие

    55 20 Отговор
    Паметника?? Ако не пишеш нещо подобно ще си умреш от глад!! Протегай ръка да ти сложат нещо в нея, като цяло си бездарник, щом така се препитаваш!!

    Коментиран от #83

  • 20 пройчо

    40 17 Отговор
    ".... „Източникът е „Комсомолска правда“. Там нещата са известни още от Сталиново време..." ***** Дурак .

    Коментиран от #99

  • 21 Библията

    38 12 Отговор
    Погледа на този с детствения мъх не му е морален!
  • 22 Деймос

    66 19 Отговор
    Оффффффффффф от мисирката Глишев ще се уча за свобода на словото :)) Тридесет години в България има само мисиркса журналистика за Русия , тип Глишев...Подразнило го нещо , което били писали в тяхна медия . В България всеки ден има по 10 медийни публикации срещу Русия . Псуват Русия защото ни е освободила, после защо се забавила , после защо имаме русофили ...и тн . Въпреки 30 години русофобско облъчване , ТЕ русофобите са точно толкова колкото и по време на комунизма 4-10 %
    Русия се развива , Русия върви в други посоки извън матрицата на хора тип Глишев ...Така че да се пръждосват в рая на РУСОФОБИЯТА - САЩ
  • 23 До Маринкова

    50 14 Отговор
    Когато нс 2.5.2014 в Одеса убиха по най-жесток начин 46 по официални данни, над 100 по неофициални руснака, как реагира България и как реагира авторката? Обръщам внимание, че аз съм българин, но никак не обичам доскорошния лидер на България. Откровено го мразя. 2019-та ходих в Ню Йорк и видях чупело на деъстващия презудент тогава обесено на бесило. Очеведно и техния президент някои са го мразили. Така, че жертвите в Одеса може и да не са били фенове на Путин, може да са го мразили. Но никой в България не поиска разследване и наказване на виновниците.

    Коментиран от #72, #74

  • 24 тоя

    30 12 Отговор
    цървул какво се обажда по скоро защо го търсят за мнения факти на кого слугувате
  • 25 Бай Шиле

    49 15 Отговор
    Мили ми Глишев,и аз считам,че руската пропаганда много прилича на съветската от времето на СССР.Някои забележки са ти верни.Ама защо бе пиленце шарено не коментираш статийките на Дойче Веле срещу Русия,дето са с риторика от Студената война? Хайде със здраве и като се видим на гей парада ще ми отговориш.
  • 26 Последния Софиянец

    18 7 Отговор

    До коментар #14 от "100":

    От България е стигнала чак до Аляска.

    Коментиран от #37

  • 27 Димитър Подвързачов

    43 19 Отговор
    "Българинът е муха която се мисли за аероплан" този цитат е достатъчен да опише Глишев и останалите подобни нему обсебени от огромната държава на север.

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Сандо

    48 16 Отговор
    Хванали сте се за една статия от руски вестник за България,която не ви се нрави.А вземете да преброите колко материала на ден публикувате срещу Русия,болшинството от които са пропаганда,фалшификация и манипулация.Това дава отговор на въпроса дали българите са обработвани по поръчка но новите ни "Демократични приятели".

    Коментиран от #35

  • 30 македоникус

    22 29 Отговор
    Бугарите многу немат ПРИЗНАТЕЛНОСТ преку Русиjа што jа создала оваа вештачка земjа како кнежевинjа , бугарите немат усет за правдивост и вистина , нивната корист е све !
  • 31 НОРММАЛНИЯ БЪЛГАРИН ТРЯБВА ДА ПРОЧЕТЕ

    10 32 Отговор
    ПОСЛЕДНИТЕ ПЕТНАДЕСЕТ РЕДА ОТ СТАТИЯТА И МУ СТАВА ЯСНО КАКВО Е ТОВА РУСОФИЛ И РУССКИЙ !!!!!РОДЕНИТЕ СЛЕД 1989 ТРЯБВА САМИ ДА РАЗБЕРАТ КАКВО Е БИЛО И КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОВТАРЯ!!!!
  • 32 нечовек

    15 13 Отговор

    До коментар #27 от "Димитър Подвързачов":

    Ако Българина е муха то ти си муха без глава
  • 33 Бесен Язовец

    37 16 Отговор
    Паметника на,, Червената армия "щял да бута първо в Анадола ще бутат тебе после може паметници да буташ неугледен галфон!!!
  • 34 Лукан

    17 41 Отговор

    До коментар #1 от "Монгола":

    Но пропусна най-важното - НАС НИ ПРЕДАДЕ РУСИЯ И НИ СПАСИ САЩ!

    Коментиран от #39

  • 35 Верно ли

    36 13 Отговор

    До коментар #29 от "Сандо":

    Анджак, насила точно такива като Глишев и Ко ни правят заклети русофили, ама хич не се усешат :))) Па и писал, че тази не била първата статия по темата - ровил и намерил такава от 2014та видиш ли :))) А ние всеки ден по 20 четем :)))
  • 36 Наблюдател

    39 13 Отговор
    Явно този некъдърник е подготвян от "центровете" и "институтите" на сорос да смени пенионерите Ал Йорданов , Инджев и босия ?
  • 37 100

    15 9 Отговор

    До коментар #26 от "Последния Софиянец":

    То и латинския е стигнал до Аляска. Да не би римляните да са го разпространили там?
  • 38 Сатана

    40 19 Отговор
    Поетът Глистчев явно е забравил ,че с помощта на СССР България се индустриализира и създаде една модерна за времето си държава по времето на соца,същото време когато е заченат и бъдещия “поет”.
    Днес във Факти той получи своите 5минути слава ,завалията.

    Коментиран от #88, #133

  • 39 Шпек

    32 10 Отговор

    До коментар #34 от "Лукан":

    От какво те спасиха САЩ,от Германците ли?

    Коментиран от #62, #78

  • 40 Бай Шиле

    35 11 Отговор
    Глишев,в русофобството стана голяма навалица.Няма пари за всички.Ориентирай се към китайската тема.Тепърва там ще има "неправителствени" организации,които ще плащат добре.Успех приятелю.

    Коментиран от #113

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Москва слезам не верит

    32 11 Отговор
    Поредният антируски пасквил! Още не е дъното, но бавно натам.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 666

    25 6 Отговор
    Ако сме истински българи ще се държим на еднакво разстояние от "империите" Русия и САЩ. Големите винаги се държат с малките като роби. Ние сме Българи с 1300г.история и не сме роби на никой.

    Коментиран от #50, #52

  • 45 ЖОБЕН ТЕНИС

    23 6 Отговор
    Пo-рaнo cъщия дeн в Мoнтaнa МУТРАТА Бoриcoв oтceчe: "нe мoгaт дa бoядиcaт тoвa, кoeтo ниe cмe пocтрoили, никoгa нe мoгaт дa пocтигнaт тoвa, кoeтo ниe cмe нaпрaвили зa 10 гoдини".

    Нaд 500 000 000 килoмeтрa мaгиcтрaли нaиcтинa труднo ce бoядиcвaт...
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Даката

    20 24 Отговор
    Долу окупаторска русия

    Коментиран от #65

  • 48 4774489339

    4 4 Отговор
    Пази Боже! Ама Бог ни мрази!
  • 49 Пачки и кюлчета в Банкя

    5 9 Отговор
    Тоя комунист що се страхува от Българските демократи?
  • 50 Верно ли

    17 7 Отговор

    До коментар #44 от "666":

    И аз съм на същото мнение, но фактите говорят друго - все играем чуждата игра. Само дето играчите, дето си мислят, че са ни вързали на хорото, ако си правят изводи от историята, трябва да са наясно, че кой с нас е играл, не е прокопсал :)))
  • 51 Бамбука

    19 6 Отговор
    Една измислена полемика. Русофили / русофоби е нещо което няма място в нормалния български живот. Всеки може да се определи както си иска, но не и да досажда постоянно на народа. Всеки харесва / обич когото си иска. Няма място на политическата арена. Обичай България, другото е на софрата между приятели. СССР ни построил икономика, ами ако американците бяха влезли у нас хипопотами ли щяхме да отглеждали ? Стига простотии. Има български интерес и толкова.

    Коментиран от #82

  • 52 Реалист 2

    24 11 Отговор

    До коментар #44 от "666":

    Е , в момента СМЕ ! На турците и янките . От 3о години ни промиват мозъците с американска пропаганда и турска култура .
  • 53 Щерю

    24 22 Отговор
    На първо време русия може да спре с провокациите, по морските ни граници,по отношение на азбуката,спасяването на българските евреи и най после да върнат откраднатите държавни архиви.

    Коментиран от #55, #77

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Пламен

    19 18 Отговор

    До коментар #53 от "Щерю":

    Първо ние трябва да спрем да плащаме данък русия защото за винаги ще си останем най бедната държава в ЕС. Пример,тази година,3.5 милиарда за русия да си има газопровод до Сърбия с нито едно отклонение за български потребител.

    Коментиран от #56

  • 56 Щерю

    15 17 Отговор

    До коментар #55 от "Пламен":

    Половината ни икономика е на руски олигарси плюс пълен монопол за горивата
  • 57 Мутата

    16 14 Отговор
    Тоя глист да си еВе майката.
  • 58 чичо

    15 25 Отговор
    Какво робско племе сме за да наричаме окупацията на земите ни 1878 г "освобождение"???
  • 59 Бандера

    21 30 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    Ти ходил ли си в Русия? И ако си ходил, бил ли си извън Москва и Питер? По официалната им статистика 63% нямат достъп до течаща вода, а общо магистралите са 800 км. И виж каква е мин. заплата. А статистиката за СПИН е скрита от 2014 г., когато за болни и заразени бяха обявени 1,4 млн. Апропо - най-голямата джамия в Европа е в......Москва!

    Коментиран от #64, #75, #92

  • 60 ДаЗдраПерМа

    19 10 Отговор
    Дария Асламова е може би единственната журналистка която си пише статиите от окопите. Мина 50г позакръгли баджаците но перото и е все още много остро. Идвала е много пъти в България. Последно беше ходила при нашия хайдутин Динко на границата. Много и хареса как връзваше мигрантите със свински опашки (пигтайл). Половин година живя в Мосул който за това време три пъти беше превземан от терористите. Интересното е че за седмица преди всяко "превземане" банките се пълнят с зелена шума а за ден-два всичката полиция се разтваря някъде и Мосул практически остава без защита. Всичко което пише лично е преживяно и никога не е работи по поръчка. Където смята че е интересно там отива.
  • 61 Все мекото

    13 5 Отговор
    Маринкова имаше една друга, все драскачи, все по мекото, все с властта. Затова сте на дъното в класацията за журналистика.
  • 62 Теб шпец

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Шпек":

    От ниските сметки за ток и парно.
  • 63 Български русофили и русофоби

    23 14 Отговор
    Русия не е лъжица за устата ви. Живеете в държава голяма колкото остров Сахалин- пробвайте да го намерите на картата. По добре се съсредоточете на региона си- Македония, Албания и т.н.

    Коментиран от #117

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Да живеят

    12 5 Отговор

    До коментар #47 от "Даката":

    окупаторските САЩ!!!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Строфи

    9 8 Отговор

    До коментар #1 от "Монгола":

    Става поет на бутилка ракия, упс сори уиски.
  • 68 проф Русофоб

    7 13 Отговор
    Доста нагло, предвид колко професионални русофили има в България...
  • 69 БЪЛГАРИН

    9 28 Отговор
    В ТОЗИ САЙТ МНОГО ФАШИСТИ ЕЙ ! КОГО ЗАЩИТАВАТЕ-МИТРОФАНОВА ДЕТО ЩЕ НИ ПРАВИ НЕЗНАМ СИ КАКВО СИ, ИЛИ РУСКИЯ ШПИОНИН РАДЕФ ,ИЛИ ПРЕДАТЕЛЯ РАШКОФ ,ИЛИ ФИГУРАТА ОТ ПОПОВИЦА ЯНЕФ!!КЪДЕ СА НИ ПЕНСИИТЕ РАЗБОЙНИЦИ?????АААААА
  • 70 Страхул

    11 17 Отговор
    Браво Маноле, Браво Глишев!!!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Строфи

    7 6 Отговор

    До коментар #23 от "До Маринкова":

    Става поет на бутилка ракия, упс сори уиски.
  • 73 комсомолец

    10 7 Отговор
    Вечна слава на СССР
  • 74 Map

    15 4 Отговор

    До коментар #23 от "До Маринкова":

    Къде е Одеса и какъв Путин те гони? Хората бяха подпалени живи изгорени от бандеровците(кои са знаеш ли), а украинските полицаи стояха и гледаха.
  • 75 Антитрол

    17 13 Отговор

    До коментар #59 от "Бандера":

    Първо ти кога си ходил в Русия и правиш ли разлика между опорките и реалността - всичко което си написал е само соросоидна пропаганда и няма нищо общо с истината. Съветвам те да отидеш и да видиш.

    Вярваш ли че 63% нямат достъп до течаща вода, вярваш ли че имат само 800 км магистрали, скрита статистика за спин и какви ли не измислици - пък най голямата джамия си е в Истанбул (Европейската част) - соросоидна пропаганда и нищо друго.

    Надявам се да ти плащат за това но ако вярваш не говори добре за умствените ти възможности.

    Коментиран от #110, #120

  • 76 no name no face no number

    21 10 Отговор
    Егати и отходния материал е този псевдожурналист, продажник
  • 77 до щеря

    18 14 Отговор

    До коментар #53 от "Щерю":

    Колко руски военни кораба си видял на българската граница бе Щерюююю или тва ти пее Дойче зеле и ти му пригласяш ?!За това аз мога да ти пратя факти с снимки на американски и английски кораби в Черно море до бреговете на Русия . Само преди седмица такъв се опита да покаже ,че Крим бил украински но не им се получи ......Питам аз кой е провокатора бе Щерююю???
  • 78 спасителите

    18 7 Отговор

    До коментар #39 от "Шпек":

    САЩ ме спасиха от морал, от чувство за обективност, нормалност, отговорност към обществото, а съм най-доволен, от това, че станах откровен извратеняк, кефя се !!! Спасих се от отживели времето си "човешки ценности" и намерих нови такива, които ще ми осигурят щастливо живуркане, пък да му мислят другите!
  • 79 Не си ти

    13 6 Отговор
    Да го питат кой му плати да пише
  • 80 Аз Човек

    15 8 Отговор
    Соросоид не човек, соросоид плазмодии !
  • 81 Гочето

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Hugo":

    Те ще се хванат, но ще идат някъде в храстите.
  • 82 Антитрол

    20 8 Отговор

    До коментар #51 от "Бамбука":

    Ами те американците са влезли от 30 години вече при нас и не само че не построиха ами разрушиха икономиката която имахме - и хипопотами даже не отглеждаме. СССР беше 45 години - колко трябва да ги чакаме новите ни "големи братя".

    Та наистина стига с простотиите.
  • 83 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 8 Отговор

    До коментар #19 от "Манол Глишев??? Ина теб проблема тие":

    ДОРИ САМОТО НАИМЕНОВАНИЕ “Паметник на Съветската армия” е фалшиво, тъй като Съветска армия, като название на въоръжените сили на Съветския съюз, е от 1946 г. , след Втората световна война. До 1946 г. носи названието Работническо-селска червена армия (на руски: Рабоче-Крестьянская Красная Армия, съкр. РККА), след това преименувана в Съветска армия.
  • 84 Бай Шиле

    16 6 Отговор
    Скоро препрочитах стиховете на Вапцаров.А бе няма ли кой да издаде стиховете на Глишев?Аман от този Вапцаров.

    Коментиран от #86

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 препоръчано

    7 8 Отговор

    До коментар #84 от "Бай Шиле":

    Чети Ленин Препрочитай си го

    Коментиран от #94

  • 87 Рублоядь

    10 16 Отговор
    Хайде пак руски рев ,продължавайте така и ще останат само платени русофилистици.Руска мисирка за някой рубъль решила да дава наклон на Х ми
  • 88 Коментатор

    14 16 Отговор

    До коментар #38 от "Сатана":

    Истината е, че никой даром не ни е дал нещо и България се индустиализира от труда на българския народ. Въпросът е на каква цена. С цената на ограбване/национализиране/ на собствеността на българите заради натрапения комунистически режим от Русия. Изгонване на млн българи от родните им места и натикване в панелки, като евтина работна ръка в заводите - това е част от процеса на индустриализацията на България - отродяване от бащиното, за да работиш като голтак-пролетарий. Нищо хубаво не сме видели от Русия. Ако не беше натрапеният комунизъм днес България щеше да е по-богата от Гърция. Руснаците могат да си пишат всякакви пропагандни статии в зависимост от политическия момент, но те заслужават само едно - презрението на българския народ...
  • 89 Хайде мурзили и мурзилки

    13 16 Отговор
    Давайте сичкото мурзилаж на амбразурата ведно с и с малките чебурашчета🤣🤣🤣
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 След тоя пасквил в мурзилска правда

    13 12 Отговор
    Сигурно и шепата останали руфосили в България са се излекували.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 товарищ

    13 11 Отговор
    Аз съм русофил (харесвам младите рускини). Приятелите ми също. Често си правим купони. По руски. Водка, черен хайвер, Любе, Висоцки, Кобзон, 17 мгновения и т.н. И слушам как добре се справят децата им с живота в САЩ. Аз ли нещо не разбирам?
  • 94 Бай Шиле

    10 5 Отговор

    До коментар #86 от "препоръчано":

    Ми по добре е да съм чел И Ленин,а не само Винету.
  • 95 Манол Гнидов!! Говори и пиши само

    14 10 Отговор
    От твое име!! Не представляваш никой, нито да Обобщаваш голями групи от хора, кой да харесват, одобряват Уважават!! Ти си, само един Манол!!! Манол Никой!!!

    Коментиран от #96, #97, #100

  • 96 Мутрофанова

    8 10 Отговор

    До коментар #95 от "Манол Гнидов!! Говори и пиши само":

    За ето заработал 100 рубли,ну бери сволч
  • 97 Любен Стойков

    11 12 Отговор

    До коментар #95 от "Манол Гнидов!! Говори и пиши само":

    Спокойно рубларче, Манол не пише от твое име. Ако знае как да произнесе името ти на руски, сигурно щеше да се обърне лично към теб за да те успокои, че точно теб не те смята за българин. З За какъвто не се смяташ и ти, нали? ПатрЕотизма ти минава покрай интересите на българите и Отечеството и грее с кремльовска светлинка....
  • 98 Фъкoff

    3 9 Отговор

    До коментар #9 от "3.14К":

    Я си покажи твоята снимка да те видим какъв хубавец си. Манил прилича на Лев Николаевич Толстой, ако не си виждал портретите му. Не се самообиждай така.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 100pera

    12 14 Отговор
    Г-н Глишев, ще ме прощаваш, но май много бъркаш някои неща.
    Казваш "Смятам, че руската държава е по-скоро вредна за България. Смятам, че тя е вредна и за руския народ, но това е отделна тема и си е руска работа."
    Простичко казано, това означава, че Руската федерация като държава трябва да бъде унищожена. Щото е вредна. За благото на руския народ. И на българския народ. Защо искаш да бъде унищожена една държава? Заради политиката на управляващите я в момента ли? Ами тогава, ние, противниците на ГЕРБ би трябвало да искаме унищожаването на българската държава. Или противниците на Макрон да искат унищожаването на френската държава, народ, нация и т.н. ... Защо отказваш на руснаците правото да имат държава?
    Ти анархист ли си, г-н Глишев? Или просто бъркаш понятия като държава, държавност, управление, политика... Ако ги бъркаш, не говори на темата. Ако си анархист, нещата придобиват друг оттенък.
    Но ще трябва да отговориш на въпроса, как го виждаш това нещо - унищожаването на една държава? При това за благото на народа й. А може би на нацията? Защото поне досега, единственият начин да бъде унищожена една държава, да бъде лишена една нация от държавност е чрез война. Разпадането на СССР, на СФРЮ не лиши съставните им части от държавност, от държава. Даже напротив.

    Коментиран от #102

  • 102 Коментатор

    3 10 Отговор

    До коментар #101 от "100pera":

    Демагогията край няма. Четеш и отговаряш на коментарите като дявола евангелието. Говориш за държавност и с други надути фрази, но изобщо не си схванал смисъла. Не се хаби, приятелю...

    Коментиран от #107

  • 103 ТОВА Е

    6 7 Отговор
    Всичко е вярно и е така !
  • 104 На питащите

    10 13 Отговор
    Да обясня - Хич не беше трудно да станем русофоби след като тов. Путин се *асра. Той постигна със своята агресивна простотия онова, което тов.Сорос не успя с неговите млрд. долари. Спасибо тов. Путин - бая български рубладжия прогледна от две години насам. И и тегли една тежка балканска на онази азбука дето идва от "македонските земи". Ма нищо, удри един Боярщик да ти мине.....
  • 105 АУУУУУ

    11 10 Отговор
    БЪЛГАРИЯ Е ЕС И НАТО И ТАМ ЩЕ СИ ОСТАНЕ ! НАБИЙТЕ СИ ГО НАЙ-НАКРАЯ В ЧЕРВЕНИТЕ КРАТУНИ !!!!
  • 106 Страна с изтънчена културна

    10 9 Отговор
    традиция, страна, победила фашизма, съвзела се от икономическия погром през 90-те години да определиш, като вредна, е меко казано смешно, силно казано малоумно.

    Коментиран от #119

  • 107 100pera

    9 3 Отговор

    До коментар #102 от "Коментатор":

    :)))
    Нима?! Смисъла се крие в думите. Още един древен китаец - Конфуций, е отговорил на въпрос на един от учениците му, с какво би започнал, ако стане император. "Ще за почна с имената", е отговорил Конфуций. Защото нещата трябва да се наричат с истинските им имена.
    Ако не харесваш Путин и управляващите в Русия и политиката им - кажи го направо. Ако не харесваш манията за изключителност на руснаците и стремежа им да бъдат притегателен център, еталон, за световен лидер и защитник на демокрацията и то такава, каквато само те я разбират и т.н. - кажи го. Но не го правиш. Защо? Защото същото се отнася за американците, за немците, за французите, за японците, китайците... А тях ти не искаш да засегнеш, така ли?
    Русофили, русофоби... Как пък не каза аз съм българофил?! И съм благодарен на всеки, който е загинал за или помагал на моята страна, на моята държава.
    Аз съм благодарен на Списаревски, който е загинал защитавайки София. Също толкова съм благодарен и на един друг загинал защитавайки София пилот - капитанът от Луфтвафе Герхард Венгел. И не искам някой да реве да бъде махнат малкия му паметник. Също толкова съм благодарен и на руските летци, загинали защитавайки българските войници през двете фази на войната, в която са участвали.
    Добре, махнете паметниците - на Червената армия, на Венгел, на американските летци загинали в бомбардировките на София, махнете и малкия паметник на гробището на загиналите окупатори на България през ПСВ в Орландовци... И с
  • 108 100pera

    11 4 Отговор
    Малко продължение:
    ... И спрете да се гневите, че в измислената Северна Македония ни викат окупатори и фашисти и рушат български паметници и гробища.
    Що не оставите мъртвите на мира?
    Що не спрете с тази демагогия да оправдавате с тях някаква съвременна политика, която утре може да бъде отречена. Особено политиката на близане на ботушите на поредния "Голям брат, ддружбата с който е като слънцето и въздуха..."
    Търсели външен враг руснаците. Не им трябва да го търсят. Само преди дни Урсула фон дер Лайен направо заяви, че диалогът с Русия трябва да се води само от позиция на силата. Ако нещо подобно бъда казано от Ердоган по отношение на България, ние какво трябва да мислим? Че ни е приятел, а не враг, така ли?
    А кои са враговете на американците? На 4 юли ще отбележат 245-тата година от своята независимост. От обявяванатео й до сега (по техни източници) САЩ не са воювали във войни и конфликти сумарно 20 години. Срещу кого? Двете световни войни общо са продължили 10 години. А през останалото време? И те ли търсят врагова, че даже си ги и намират?
  • 109 гражданин

    9 8 Отговор
    България е може би единствената страна, която така фанатично иска да си изтрие миналото, премахвайки паметниците от соц-а. В другите пост-комунистически страни подхождат съвсем прагматично: използват ги да печелят от тъмен туризъм.

    Коментиран от #122

  • 110 123

    11 9 Отговор

    До коментар #75 от "Антитрол":

    Човека не е абсолутно точен с данните си за Русия , ни и не лъже като русофилите тука. Над 1.5 милион за заразените със Спин в Русия, 50 000 км са им магистралите, 30 мииона домакинства нямат течаща вода в Къши, 35 милиона руски домакинства имат тоалетна в двора

    Коментиран от #112, #114

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Кинжал

    7 15 Отговор

    До коментар #110 от "123":

    90 милиона американци са на социални помощи, а близо три милиона са по затворите ! Не ги мисли руснаците, имат си всичко и материално, и нематериално! И най-важното имат чест , морал и достойнство за разлика от пропадналия западен свят, който отдавна е обречен на упадък!

    Коментиран от #115, #129

  • 113 И аз да кажа

    12 4 Отговор

    До коментар #40 от "Бай Шиле":

    Не ни мисли- не чакаме да ни плащат за убежденията и пристрастията ни. Според мен русофили са ленивите хора, които ги е домързяло да научат 1-2 западни езика, да се докоснат на живо до други култури, ами си кютат на училищните знания от соца, или им се струва, че разбират руски поради приликата в езиците ни.
  • 114 Антитрол

    4 11 Отговор

    До коментар #110 от "123":

    Казах ви ако ви плащат за пропагандата добре, но ако наистина вярвате че 30 милиона и то домакинства в Русия нямат течаща вода не говори добре за умствените ви възможности.

    Пожелавам на соросоидчетата да се разкарат в "изостанала" Русия и "напреднала" Америка. Аз съм виждал "компостна тоалетна" в апартамент в САЩ ако знаете какво е това и как се обслужва.

    Коментиран от #126, #128

  • 115 Айде бе

    11 3 Отговор

    До коментар #112 от "Кинжал":

    И от чест, достойнство и задоволеност с всичко нужно, за периода 1924-1990- та ТРИ пъти протягат ръка и получават помощи баш от загиващия лош Запад, дето му били гробокопачи. Хуманитарни помощи, за да не мрат от глад и да не се изпоядат взаимно! Включително спринцовки за еднократна употреба, че бяха пламнали от СПИН последния път. Космическата нация, ти да видиш- с външния нужник!
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Вярвай си

    8 3 Отговор

    До коментар #63 от "Български русофили и русофоби":

    Аз пък питам: кой е по-интелигентен и живее по-добре и по -свободно - кравата или колибрито? Или що не сравниш постиженията на победена Япония и победителя СССР? Едните на разтърсван от земетресения малък остров, а другите заграбили с агресия 1/6 от Земята?
  • 118 стоян георгиев

    11 2 Отговор
    статията в комсомолская правда бе пълна с лъжи и полуистини дето трябваше да минат за истини.русия и ссср ни предадоха многократно,а авторката се опита да изкара ситуацията обратна.в българия няма русофобия и никога не е имало.има путинофобия сред част от българите и комунизмофобия.паметниците на руските воини освободили българия стоят непокътнати и българия е наи-признателната страна към русия.сърби,гърци,черногорци и румънци са освободени след руско турски воини и то много преди българия ,но никъде няма такъв култ към руснаците освободители както у нас.само че с политиката си на постоянни предателства и грабежи русия се отдалечава от българския народ и губи признателността му.
  • 119 Луди всякакви

    11 2 Отговор

    До коментар #106 от "Страна с изтънчена културна":

    Ха, ха- веднага се сещам за някои "изтънчености": пиянство до безпамет; нахалство и мания за изключителност и даже величие; претенция, че други нации нещо ти дължат заради събития от минали векове ; лесни жени; говорене един през друг; нежелание да се учат чужди езици, даже когато ядеш хляба на друга държава; дебелашко отношение към по-малки нации; несъобразяване с правилата , когато не си у дома си...мога да продължа
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 И аз да кажа

    14 3 Отговор

    До коментар #109 от "гражданин":

    Гражданин, ама сигурно сляп- България е буквално задръстена от паметници на руснаци и армията им, от улици и площади, наречени на руснаци. Даже катедралният ни храм е посветен не на български светец, а на спорния Александър Невски, завършил живота си като мюсюлманин! И националният ни празник- на менте дата от руско- турската война ( Сан Стефанският договор има съвсем кратък живот) Нямате грам самоуважение, жалки
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 123

    10 0 Отговор

    До коментар #114 от "Антитрол":

    САЩ си го виждал на картинка, компостни тоалтни има в отдалечените наионални паркове в далечния запад,В апартамент компостна тоалтна нама ка да сложиш-тя е 1.5 мевтра на 2-3 метрра висока,А в САЩ за разлика от Русия и България има закони и кодове това не може да стане.Статията е написана в Московски новини на 2 април 2019 година.
    Прочети отдолу .
  • 127 123

    11 0 Отговор
    От 22,6% от домакинствата са без централизирана канализационна система 16,8% използват система от тръби, свързани към тоалетни ями,цитира държавната служба за статистика, Росстат. Останалите 5,8 процента в градовете изобщо нямат канализация.
    В селските райони на Русия почти две трети нямат достъп до вътрешни тоалетни, 48,1% използват външни помещения, а 18,4% нямат канализация.Само 9 процента от градското население на Русия няма до отходно канализационна система.Росстат проведе проучване, включващо 60 000 домакинства във всеки руски регион между 15 септември и 29 септември 2018 г..
    След постепенно покачване до 78% през 2017 г., последните данни сочат, че делът на руските домакинства с вътрешни инсталации за вода леко е намалял до 77,4% през 2018 г.
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 123

    10 2 Отговор

    До коментар #112 от "Кинжал":

    44 милиона американци получават държавна помощ, а те имат по висок стандарт на живот от средно богат Българин и Руснак взети заедно
  • 130 Jacques Yves Moineau

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ами да. В България се води хибридна война между Русия и САЩ. Част от тази хибридка е идеологическата война. Фили и фоби са подкрепяни от съответните външни сили, защитавайки техните собствени интереси. Не можем да ги виним за това. Въпроса е НИЕ да си защитаваме НАШИТЕ интереси. Защото нито Русия нито Сащ, нито Марс ше ни защитават....за ЕС и НАТО няма смисъл да споменавам. Те се доказаха като импотентни организации , прокарващи интересите на основателите си.
  • 131 Един друг

    6 3 Отговор
    Руската пропаганда много обича мързеливи и глупави народи.Доста хора в Бг преди лежаха по заводите,сдобиха се с панелки и не бяха претенциозни.Ако си дошъл от немотията на село и ако си мързелив,умствено ограничен това е много.Сега си падали по Русия.То е естествено.Русия създаде и държи почти вс. парии в БГ и вкл. и управниците.Нищо че едни го играят десни.Ето сега и многото руснаци в Бг пишат ли пишат по форумите.Но българите се научиха да работят и руския начин на живот не им харесва все повече,а по- възрастните глупаци бивши селяци измират.Плюс това всеки има деца на запад.
  • 132 666

    3 3 Отговор
    Маноле още ли си студент бре? Егати ви'шето Убразовние щом Манол му е студент!
  • 133 Казуар

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Сатана":

    България се индустриализира и накрая фалира. Фалира цялата социалистическа система. Това беше един голям експеримент и пострадаха обикновените хора.
  • 134 110 номер!! Отиди в Северозападна и виж

    1 0 Отговор
    В селата къде, са тоалетните, и че вадят вода, на дворовете си от бунари. кладенци, с кофа и синджир!! Явно не си ходил в Северозападна, а в Добруджа, по селата имат ли вода в къщите??? Не, знаеш!! Не пиши глупости!!