15 Февруари, 2013 07:28 24 850 13

В България сексизмът не дразни никого

  • сексизъм
В България сексизмът не дразни никого - 1
Рекламите с красиви жени продават повече...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германски политик се позволи да отправи фриволни забележки към млада журналистка. Случаят беше широко разгласен и предизвика буря от реакции на възмущение. Дали подобни "шеги" могат да създадат неприятности и в България, пита Дойче веле.

Според класация на ООН дискриминацията по полов признак не е особено широко разпространена в България. Означава ли това, че в българското общество няма силно изявен сексизъм - другото лице на половата дискриминация, изразяващо се в чувство за превъзходство спрямо по-слабия пол и примитивно стереотипизиране на мъжествеността и женствеността?

"Не и то независимо от активното участие на жените в управлението", казва председателят на Дружеството на психолозите в България д-р Пламен Димитров. Според него, жертвите на сексистки подмятания в Германия могат много по-открито и без задръжки да изразят недоволство, а и да получат солидарна подкрепа, отколкото в България.

Експертът предлага своето обяснение за това: "Сексизмът в България е жизнен защото е вграден не само в съзнанието на много мъже, но и сред обичайните му жертви - българките. Това е причината за всеобщото мълчание по проблема и дори за неговото непризнаване и отхвърляне като разпространено негативно явление. Младите българки още от деца свикват със сексисткия подход спрямо тях и го намират за нещо нормално", отчита психологът.

Той подчертава също, че в Германия съществува много по-голяма чувствителност на обществото към подобни прояви на дискриминация, и че там те могат да доведат до осезаеми последствия. Ситуацията в България е по-различна: "Ние дишаме, ние буквално плуваме в сексизъм!“ Според психолога несигурността в живота на българина го тласка към примитивизация на поведението му, към търсене на приемливи от обществото форми за изпускане на напрежението. "Ключов ирационален мотив на сексисткото говорене е фактът, че принизяването на "другия" носи утехата и успокоението, че не си малоценен", твърди психологът.

Без претенции за равнопоставеност

"По-префинените форми на българския сексизъм се откриват с лекота на работното място", казва още д-р Димитров. Типичният модел на поведение там е да се показва на жените, че са предимно жени, а не толкова равностойни участници в трудовия процес. Странното според него е в това, че българките не се противопоставят активно на подобна роля, а дори се чувстват донякъде поласкани и се стремят да я играят по правилата, създадени от мъжете.

Превръщането на жената в предмет, който излъчва единствено и само сексуални послания, е подход, който е широко възприет от медиите и рекламата в България. Този образ се поглъща от децата, които смятат създадените за "мачистко" потребление образи на звездите на чалгата и поп-фолка като образци за подражание.

"Пред очите на едно средностатистическо осемгодишно дете в България годишно преминават по около 30 000 реклами, една трета от които са с откровено сексистко съдържание. В детското съзнание укрепва убеждението, че носителите на чалга-културата са успешен пример за просперитет и социална адаптация", споделя опита си шефът на Дружеството на психолозите в България д-р Пламен Димитров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владимир Йосифов

    0 1 Отговор
    +1
  • 2 ХХХ

    1 1 Отговор
    Я вижте колко от министрите са жени у нас и в Германия, па тогава приказвайте за сексизъм........
  • 3 Alex

    1 2 Отговор
    Сексизма в България просто е смярка. Иначе българките много добре се оправят с всякакви подмятания и когато границата се прекрачи, реакциите са мнооого добри. Също в България има ясно изразени секситки предрасъдъци и за мъжете. Това ги прави също силно уязвими. Така има равовесие и никой не прекалява.
  • 4 Гатю секса

    1 2 Отговор
    Аз съм изпаткал половината колежки до сега и работя по другата половина. Не съм чул някоя да се е оплакала :) Ама ако живеех в Германия кат ги знам ония техните кви красавички-кравички са....сигурно много щяха да се оплакват кат няма кой да им обърне внимание да ги почеша когато ги засърби...
  • 5 ДАДА

    1 2 Отговор
    Ако източно или южно европеец каже нещо за немското/скандинавското/британското общество, най-меката реакция е да не го вземат насериозно.
    Ще го обясня тактично - от мой собствен опит предпочитам, аз да свалям булките и те а ме отсвирват, отколкото те да идват при мен и да се чудя как да ги отбича. Това е естественото.
  • 6 ККККО

    2 1 Отговор
    Проблеми в БГ ...почти няма говоря като цяло ...както и в целият бивш соц.лагер понеже комунистите ни научиха и втълпиха за равенство м/у мъжът и жената която беше колежка на мъжа в почти всички професии....то се свикна с това и сега това отношение ни остана и се вгради в културата и отношенията у нас между двата пола. 20 год. живях в чужбина и наблюденията ми са че съштествува една огромна стена между мъжете и жените но която е...НЕВИДИМА понеже това парите и равенство те го постигат чрез подтискане....на личното си мнение и желание.... защото са гледани и наблюдавани от останалият свят от другите култури и религии....а трябва да се покаже че така трябва те са най-добрите и това е най-добрата система за подражаване..... Проблемът им е че те вътрешно не са убедени и подготвени психически в това...."равенство с жените"...а просто следват приетите норми които смятат за нередно ...дори да мислиш за секстизъм...
  • 7 Бял човек

    1 2 Отговор
    Феминизмът е вреден
    Води до ниска отрицателна раждаемост
    Факт, който вече не се оспорва
    Жената е създадена да бъде майка, преди всичко
    А не офисна к.чка-кариеристка
  • 8 лъвът

    1 1 Отговор
    Нима няма други много важни и решаващи за живота на голяма част от българите проблеми, та сме се захванали с въпроса "сексизъм". И какво е това "сексизъм" и защо трябва да го дискутираме? Нима искате да "оборите" Природата, Господ или "Другите", които са създали човешкия РОД, и са го разделили на "СИЛЕН" и "СЛАБ" /нежен/ пол.Многохилядната му история е подтвърдила това.Къде са "Амазонките"? Хайде да не се бъркаме в работата на Природата, Господ или "Другите".Анатомично, физиологично и психологично нещата са разпределени според пола и нека не се стараеме да ги изменим.Защото това ще бъде пагубно! Виждате какво става вприродата.Има един много интересен въпрос, който ако го решим можем да се върнем към "сексизма".Учените да измислят и открият възможност "мъжете" с "мека китка" и тъкава стъпка да раждат!!!! А жените нека продължават максимално да показват вторичните си полови белези и да "възбуждат" първичните инстинкти на мъжете. Това е нормално и природно е заложено от съсдателите. ИНСТИНКТА за продължаването на РОДА!!!
  • 9 Виксман фон Шпукенхофен

    1 1 Отговор
    "жертвите на сексистки подмятания в Германия могат много по-открито и без задръжки да изразят недоволство" - затова германските мъже се насочват към секс с животни, ама и това им го забраниха вече.
  • 10 аз

    1 1 Отговор
    И коментарите под статията прекрасно я илюстрират.
  • 11 Грую

    0 1 Отговор
    Така е то човек като изтърве малко темата и току виж наизмислили разни палячовци нови понятия и нови поводи за оказване на натиск за себедоказване. У нас в България вулгарното поведение е начин изразяване на отношение и освобождаване от стреса и в повечето случаи е така, защото на човек в много случаи не му остава какво да покаже освен един гол ..... на някой дето вече му окрал всичко друго. Мъчим се да го покажем на държавата без да съзнаваме, че държавата това сме ние и всъщност го показваме на себе си, но това е положението и като избягаме от държавата, всъщност се мъчим да избягаме от себе си, но всъщност отиваме на ново място, където мълчим и нищо на никого не се мъчим да показваме, защото там хората не се прецакват като тука и не си прецакват и държавата като тука и за такива неща има за какво да се съдят, а на нас ни остава само носталгията по цакането и показността, които сме оставили в България.
  • 12 муспи

    1 1 Отговор
    Знае ли този сладкодумец че и България и Германия са си еврейски колонии, но Българите, не цигани и турци, са подложени на геноцид - такъв вид геноцид, че германския народ щеше да изчезне за 5 години, а българите все още стоят и след 23. Тази устойчивост се дължи на цял ред морални превъзходства, и не на последно място отношението към жените. Социалното равенство в България е както и в Германия, гарантирано от законите, а лицемерието, а и спекулациите по този въпрос извън законите не е познато в България. То е по аморално от откритоста на това което не може да се прикрие. Не може да се появи една Мадам Гьоте колкото и да се лансира и поставя на бюро като Гьоте - все едно, навсякъде е невъзможно, а в България е смешно. Трудно е, невъзможно от обезпеченно съществуване с приличен куп запаси да се разсъждава върху устоите на живота съществуващи от преди цивилизацията.
  • 13 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    Ми нямаме си сексуален тормоз както и етническа нетърпимост. То пък не може всичко лошо да съберем, тези двете сме ги пропуснали. Сексизъм разбира се има но това харесва и на двата пола така че псевдоинтелектуалците да не си врат носа дето не им е работа!