Last news in Fakti

19 Февруари, 2013 08:01 4 932 19

За българската сплотеност и единство

  • протест-
  • референдум-
  • сплотеност-
  • единство-
  • маса-
  • тълпа-
  • социална отговорност

За българската сплотеност и единство

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не може да се отрече, че протестите в нашата страна зачестиха. Това е израз на повишаващата се социална отговорност и мотивация за защита на личните права и свободи на гражданите. Не е без значение и броят на хората, излезли по улиците, за да изразят и защитят своята лична позиция. Именно този брой говори за една зараждаща се сплотеност, което е и нещото, което до този момент не е успявало да вирее свободно на нашата географска ширина.

Парадоксално в тук в антагонистична позиция се явява тук и скорошният референдум. Изключително ниската избирателна активност, която бе регистрирана , като че ли говори точно за обратното.  Въпросът на въпросите е защо? Кое сплотява българите и кое ги разединява?

Един от възможните отговори се крие в идеята за носенето на персонална отговорност – от една страна за теб самия, а от друга – за твоите сънародници, бъдещите поколения и  цялата държава, част от която си и ти самият. Народопсихологията би обяснила този феномен с това, че човекът по природа не обича да носи такава и каквато и да било друга отговорност.  Референдумът беше израз на избор между две противоположни алтернативи – „ЗА“ и „ПРОТИВ“.  Последиците от такъв избор тежат – понякога не толкова на съвестта, колкото на екзистенциалното битуване. Ето защо и тези, които имаха силата да отстояват своята позиция, бяха малко.  Разбира се, ако беше лесно да се направи този избор, едва ли щеше да се стигне до референдум.

Сега сме свидетели на едно своеобразно единство на десетки хиляди хора, които са обединени от обща кауза. Този път обаче изборът не се състои в „ЗА“ и „ПРОТИВ“ ,а само в „ПРОТИВ“.  Това показва, че дълбоко в българския манталитет е залегнало негативното. Готови сме да бъдем единни само тогава, когато има срещу какво да се борим. Мотивът за разрушението е по-силно изразен от идеята за създаването.  Да разрушим монополистичните структури, които ни „ограбват“ е каузата, за която се борим. Некоректно би било да не признаем ,че това все пак също е израз на силна позиция, на отстояването на правата и свободите , които се предполага, че би следвало да имаме по условие. И все пак, къде беше тази сила на масата, когато трябваше да се взима решение, което е от огромно значение за качеството на живот на всеки отделен човек?

Като рефрен зазвучават думите на Мечо Пух – „колкото повече, толкова повече“.  Сега, когато недоволството стига пикови нива, силата, необходима, за да се изправим срещу „еничарите“ , е двигателят на промяната, за която се борят всички.  Виждайки размерите на тълпата, тази сила от една страна, и недоволството – от друга , добиват невиждани размери в очите на гледащия, на отделния индивид. Това го кара да премине от пасивна в активна позиция.

Небезизвестният психолог Серж Московичи говори за силата и влиянието на масата и тълпата върху индивидуалните възприятия на отделния човек. Следвайки неговата логика, можем спокойно да достигнем до извода, че примитивността има най-голяма сила върху индивидите. Тя е средството, което ги обединява и сплотява. Излезнали на улицата, скандирайки, крещейки, недоволствайки, виждайки брата по идея до себе си, те се чувстват по-силни, по-могъщи, по-значими. Там, на улицата Човекът е неприкосновен, защото не е сам. Заобиколен е от хора, които подкрепят неговите идеи  и желания.  Анонимността също играе важна роля. Гласувайки, ти вече не си анонимен – личните ти данни биват записани. На площада обаче, ти си този, който искаш да бъдеш. Показваш това, което искаш другите да видят. Не си сам, подкрепят те.

Какво ли щеше да се случи ако имаше референдум, касаещ дейността на монополистичните структури в страната? Щяхме ли да бъдем всички заедно? Кое е по-силно – идеята, че противостоиш на нещо, че се бориш за неговото разрушаване, заличаване или това, че не си сам сред многото? Кое е онова, което ни прави единни? Може би отговорът на този въпрос ще доведе след себе си и отговор на много други въпроси относно проблемни за страната ни ситуации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варненец

    1 1 Отговор
    Защо постоянно ни поставяте извън световната народопсихология?
    Мотива "против" винаги е бил най-консолидиращ за всяка нация!
  • 2 файт

    1 0 Отговор
    Онова което ни прави единни мило момиче са сметките за храна, ток и гориво и невъзможността за плащането им, така да се каже с думи прости, всеобщата мизерия и безпътица!!!!!!!
    Няма нужда от психология и сложни разсъждения върху елементарни неща, когато трябва да напълниш хладилника!!!!!!!
  • 3 Електорат

    1 0 Отговор
    Oставка трябва да подадат всичките тези 240, които ни докараха до просешка тояга. Подигравка с тока и хората ще им изяде главите! Сега освен цената на тока сметките ни са натоварени с около 66% в полза на енергийната мафия.
  • 4 Скитник

    1 1 Отговор
    Да живее революцията ,дано това е краят на всички партии които точат лиги за власт,дано народа се пребори за мажоритарни избори и никои от тия оправлявали до сега не им се отвори пак възможност за лапане.Опазил ни господ от Станишев , Доган и Костов.Съсипаха ни живота но си оправиха техния.НАРОДЕ НА УЛИЦАТА, СЕГА НА ВЛАСТ СМЕ НИЕ.
  • 5 ада

    1 0 Отговор
    не еничарите са виновни а брюксел, вашингтон москва и анкара господа
  • 6 ада

    1 0 Отговор
    не еничарите са виновни а брюксел, вашингтон москва и анкара господа
  • 7 ада

    0 1 Отговор
    не еничарите са виновни а брюксел, вашингтон москва и анкара господа полицията вместо да гони нарко банди сутеноьри гони протестиращи заптиета от новото турско европейско робство
  • 8 Нона

    1 0 Отговор
    Съгласна съм с файт, че мизерията ни прави единни. Ако имаше референдум "против" монополите, то сигурна съм, че всички щяха да отидат да глауват. Що се отнася за миналият референдум, мисля че не беше разяснено добре на хората какво ще спечелят и какво ще загубят от новата АЕЦ Белене. Нямаше и на кого да повярваме, защото едните казваха едно, а другите друго. И как ли да вярваш на някого, когато вече 25 години виждаме една и съща картинка. Ограбване на народа, ограбване на Държавата, а никой не се е понесъл отговорността. Мисля че на хората им писна и протестите са не само към високите сметки. Хората искат възмездие. Хората искат да бъдат достойни граждани в собствената си държава и извън нея. Хората искат да имат работа, да получават достойно възнаграждение за труда си, а не жълти стотинки. Та как да си плащат сметките, когато заплатите са мизерни.
  • 9 FRIDAM

    1 1 Отговор
    Забравихте ли 4е депотатите си двигнаха заплатите с 30% след нова година 6то неста4кувате за това не е само цената на тока.Ма4енските са замразени.Несамо цената на тока има зна4ениеНАРОДЕ ТИ ОПРАВЛИАВА6 И ТИ НАЗНА4АВА6 ТЕЗ В НАРОДНОТО САБРАНИЕ НИЕ ГИ ИЗБИРАМЕ И НИЕ 6Е ГИ ГОНИМТОВА Е НА4ИНА ВИ6ТЕ ГАРЦИТЕ ЦЕЛА ЕВРОПА БА4КА ЗА ТЕХ 4Е И ОДГОРЕ ИМ ОПРОСТИХА ЗАЕМИТЕ ОТ МИЛИАРДИ А ТУКА НИ ПРОДАВАТ НА КИЛО НА ДРУГИТЕ ДАРЖАВИ 4РЕЗ ФИРМИТЕ ИМ КАТО 4ЕЗ Е-ОН НЕДОПУСКАИ ТОВА НАРОДЕ ПОВЕ4Е САДБАТАТИ ДА БАДЕ В РАЦЕТЕ НА 6ЕПА НЕКАДАРНИЦИ КОИТО ДА ТЕ СМИАТАТ ЗА СТОКА НЕ 4ОВЕК

    Коментиран от #10

  • 10 comment

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "FRIDAM":

    Неграмотник!
  • 11 Нина

    1 0 Отговор
    Изчетох внимателно и статията и коментарите... Споделям с всички вас един въпрос, отправен спонтанно към мен от моята десет годишна дъщеря: " Мамо, защо след като има толкова болни, бедни и безработни хора, печалбата от ТОТО-то се дава на един човек, а не се разпределя на нуждаещите се?". Разбира се, аз обясних на моята 10-годишна дъщеря идеята на спортния тотализатор, но дълбоко ме впечатли това, че тази още крехка и малка главичка се терзае и разсъждава от къде могат да се вземат средства, за да няма страдащи хора! Обзе ме надежда за това, че "нашите деца" растат с непримиримост към неправдата и страданията на хората /колкото и да не им е ясен въпросът "Защо е така?" и смятам, че ние имаме дълг към себе си и към тях да бъдем сплотени в отстояване на правото си за това да градим една силна България, в която достойно и пълноценно да живеем!
    До коментар 10: не е от значение грамотността, а изразената позиция! За мен това е позиция на човек, който негодува така, както всички ние негодуваме и това ни обединява!
  • 12 Бойчо Огнянов:

    1 0 Отговор
    Протестите продължават!

    Evgeni Ganchev
    ВСИЧКИ АДМИНИСТРАТОРИ ПО ГРАДОВЕ СЕ РАЗГРАНИЧАВАМЕ ОТ ИЗЯВЛЕНИЕТО НА ДАНИЕЛА ПЕЛОВСКА ДНЕС В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ! НИКОЙ ОТ НАС НЕ Е УПЪЛНОМОЩАВАЛ ТОВА ЛИЦЕ ДА НИ ПРЕДСТАВЛЯВА КЪДЕТО И ДА Е БИЛО! ТОВА Е ОПИТ ЗА СЪБОТАЖ НА ПРОТЕСТИТЕ И РАЗЕДИНЕНИЕ НА НАРОДА! НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ ДА НИ МАНИПУЛИРАТ! С ТЕРОРИСТИ НЕ ПРЕГОВАРЯМЕ! НИКОЙ ОТ НАС НЕ Е СТЪПВАЛ В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ! ТЕЗИ, КОИТО ВИДЯХТЕ ДНЕС ТАМ СА НАРОДОПРЕДАТЕЛИ, ПОСТАВЕНИ ЛИЦА НА ДЪРЖАВНАТА МАШИНА, ЧИЯТО ЦЕЛ Е ДА НИ УСПИ!
  • 13 БОКО:

    1 0 Отговор
    Даниела Пеловска е известна фигура в Добрич, приватизатор на Макаронената фабрика, пише “Биволъ”. Чрез фирмата “Сердика турист” тя притежава и голям хотел на морето в Кранево – ”София пласт”. Проверка в Агенцията по вписванията показва, че Пеловска е доста имотна и на практика е милионер.

    Била е член е на НС на СДС, напуснала през 2005 г., за да стане водач на листата на Новото време в Добрич на парламентарните избори.

    Дъщерята на Пеловска арх. Павлета Пеловска, родена 1984 г., е била управляваща на Макаронената фабрика заедно с майка си, а сега е назначена от ГЕРБ за заместник-кмет в столичната община, район Изгрев.

    Синът на Пеловска Васил Руменов Пеловски през 2010 г. печели конкурс и е назначен като юристконсулт в Столична община.

    Източници на “Биволъ” твърдят, че е близка с премиера Борисов, който често се консултира с нея по телефона. На днешната пресконференция обаче Пеловска излезе “от прикритието” и се яви на журналистите като опозиционер.
  • 14 Трибал

    1 1 Отговор
    България може да я оправи народа който е на улицата!Друг никой!Какво трябва!Да се свали властта,да се иска служебно правителство,във което да влязат водачите на протестите по градове.Защото чрез тях ще говори гласа на народа!Никакви политически плъхове не бива да бъдат допускани в служебно правителство!Когато народа държи властта ще направи и правилните реформи за смяна на системата!Така че политически отрепки да не си подлагат г.за където са нежелани!
  • 15 Хрисимир Йоцов

    1 0 Отговор


    АГЕНТ ЩМЕКЕР!
  • 16 гнида

    0 0 Отговор
    Това ми хареса.Добре е да мислим че с активност можем да променим нещата към по-добро.Така че както казва 2 някои невъзможности събират народа и карат управляващите да намират възможности да пооправят нещата.Притеснява ме , че докато нямаше протести те се правиха на ударени и това ги прави народни предатели , които заслужават съд.
  • 17 муспи

    0 0 Отговор
    Циганите и турската партия нямат никакви забележки по тока и България не ги интересува. Точно това им дава надежда да бъдат одобрени от Горе, да възглавят временното правителство на национално единство пък после, каквото сабя покаже.
  • 18 Стамболов

    0 0 Отговор
    Стига посредствени писания на тема българския манталитет
    В нормални условия, ако нямаше мъртвата хватка на ДС и КГБ, щяхме да сме преди унгарци и чехи.
    Българинът не е поставен в нормни условия, не е имал избор, не му е даден шанс.
    И това не е заради манталитета, а заради отровата на комунизма, която още трови Родината ни
  • 19 гадина номер 1

    0 0 Отговор
    Червената проказа разяжда политическия труп България!
    БКП създаде партиите и всички те са нейни производни, това е една голяма компания, която се занимава с политически постановки, театралничене. За съжаление този театър излезе доста скъпо на данъкоплатците и вече няма кой да им плаща билетите, щото само с театър не става, искат се реални промени, а не само отбиване на номера.
    Жалко за тези изгубени 23 години, това което ме успокоява е, че народа помъдря и вече всички разбраха за голямата измама, която ни врътнаха червените садисти.