Last news in Fakti

6 Август, 2021 21:00 6 082 44

Съспенсът в България: в дъното е тази дилема

  • итн-
  • има такъв народ-
  • слави трифонов-
  • демократична българия-
  • съспенс-
  • христо иванов-
  • бсп-
  • правителство-
  • дилема-
  • дпс

Съспенсът се задълбочава, партиите на промяната попаднаха в политически тупик

Съспенсът в България: в дъното е тази дилема - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от проф. Ивайло Дичев:

Съспенсът се задълбочава. Всевъзможни анализи бяха направени за политическия тупик, в който попаднаха партиите на промяната. Как става така, че програмата на "Има такъв народ" (ИТН) съвпада на 99% едновременно с тази на социалистите и с тази на десните? И то при положение, че Трифонов от времето на прехода е в конфликт и с едните, и с другите - не само със смешки, но и с протести. Противоречието ражда разнообразни конспиративни теории, които нито могат да се докажат, нито пък да се отхвърлят. Според мен възлова е често употребяваната от г-н Йорданов дума „практично“, която има за цел да обезсмисли идеологиите. ИТН ще действа практично, сиреч не-политически, както дойде. И както се оказа - с когото дойде.

Обидата като основна пречка

Тук искам да обърна внимание на един централен политологически фактор: обидата. Не бързайте да махате презрително с ръка - айде сега детинщини, ще ми се обиждат, я да се хващат на работа! Доверието към политическата власт е свързано не само с „практични“ неща и користни интереси - то е въпрос на идентификация. Когато я подкрепяме, ние не сключваме търговска сделка, а ѝ възлагаме да ни представлява - не само юридически, но и символически. Затова очакваме от политиците достойнство, морал, култура, според както разбираме тия понятия.

Ако тръгнете по тази логика, ще разберете защо обидата днес е основна пречка пред съставянето на правителство. Лидерът на ИТН Слави Трифонов не снизхожда да иде на преговори, потенциалните му партньори се обиждат, пращат заместниците. Ако не се обиди, г-н Иванов ще изгуби уважението на подкрепящите го - той е длъжен да се обиди, независимо какво му е отвътре. БСП иска писмена договорка - и не защото е чак толкова важно, а за да покаже на своите, че ще получи нещо, че са ги уважили все пак.

От другата страна ИТН не спира да се перчи пред своите: вижте сега как ще ги унижим, как ще ги накараме да приемат всичко, което искаме. Защото техният ултра-протестен електорат иска тъкмо това - да накаже политическата класа. Ако погледнете назад към традицията, ще видите, че този сблъсък на честолюбия или се решава в двубой, в който единият пада от коня, или се търси някаква ритуална форма за израз на взаимно уважение - размяна на дарове, тържествени литургии, даване на дъщери за съпруги. Ако политиците ни искат 46-тото НС да излъчи правителство, трябва да намерят подходящ начин да се уважат взаимно, без обаче да разочароват своите. Работа за добри пиари, защото балансът е много тънък.

Идеите на ИТН за министри обиждат не един от нас. Слава богу, оттеглен беше Момчил Иванов, възмутил всички с простотиите си във Фейсбук. Достойнството на партията му беше запазено с това, че той уж сам се оттеглил. Нападали несправедливо него и семейството му (същият похват ни приложиха при оттеглянето на Николай Василев, когото медиите обливали с помия). Няма лошо - така се правят компромиси между сблъскващи се партийни достойнства. А каква е истината - това нека оставим на историците.

Но той далеч не е последният проблем в този министерски състав. Да споменем разследвания от СУ за плагиатство Илиев (при това след като ИТН драматично обвиняваше служебния министър Василев в кражба на интелектуална собственост). Да споменем съпругата на осъден - уж несправедливо - от специализирания наказателен съд (чудя се каква легитимност ще има партията, когато поиска премахването на тази институция при подобна лична заинтересованост). Въпросът не е само дали тези хора могат и имат желание да свършат работа - въпросът е и дали сме съгласни те да представляват нашата държава.

Най-несъществени, но пък най-очевадни бяха скъсаните дънки, с които Филип Станев отиде на заседание на НС. Колкото и игриво да се отнасяме към държавата си, това е обида към институцията. Както и впрочем тениската, по която неговият лидер се обръща към гражданите от дивана си. Ще кажете - формализъм. Но какво да правя, явно остарявам, такива неща ме ядосват. Утре ще решат да люпят семки, докато върви химнът. Пък може и да го заменят с някое от техните парчета.

Разбира се, има много по-важни политически сюжети. Какво ще прави ИТН, ако си остане с подкрепата на БСП, петимна да отлага влизането в еврото и да строи "Белене"? При едно приятелско отсъствие на ДПС? Как ще гласуват, когато мандатът иде у БСП, ако на първото гласуване тази партия ги е подкрепила? Как ще съчетаят увеличаване на разходите с намаляване на данъците? И така нататък.

В обобщение

Ако тук настоявам, че трябва да се нормализират и човешките отношения между партийните представители, то е защото зад тях стоят хора, които днес са все по-радикализирани както от хулиганското поведение на ИТН, така и от упоритото и мрачно мълчание на потенциалните им партньори. Обидата в политиката е обективна, не субективна величина.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всички

    65 8 Отговор
    Мутри Вън! И на Итн също!

    Коментиран от #10

  • 2 Мутри вън

    28 9 Отговор
    Нещата може да се променят на 360°

    Коментиран от #13, #19, #41

  • 3 Мутри Вън!

    35 2 Отговор
    Нишо няма да се обърне, мутрете вън!
  • 4 БКП-КПСС вечна дружба

    36 12 Отговор
    Каква обида, какви 5 лв. Всичко се режисира от мафията в Кремъл . СлаФчо 20 г. беше на хранилка на Газпром и Лукойл .

    Коментиран от #16

  • 5 1618

    57 9 Отговор
    Cтaниcлaв Трифoнoв и ИТН нямa дa cъcтaвят прaвитeлcтвo нa пoдмянaтa! Нямa кoй дa им пoзвoли дa гo нaпрaвят! Тe иcкaхa дa вкaрaт в кaпaн вcички пaртии и дa cи прaвят кaквoтo иcкaт!Тe ca прeдaтeли, aрoгaнтни , нeкaдърни, aгрecивни и нaдмeнни! Oт тук нaтaтък зa тях пътя e caмo нaдoлу c пoзoр
  • 6 Мутре Вън!

    34 3 Отговор
    Ако Мутрите не са Вън! вкл пп Итн-Дпс.. Мафията ще се върне и ще започне терор и грабежи
  • 7 1618

    51 7 Отговор
    Тошко,протежето на Борисов, некадърен, нагъл, злобен човек с комплекси се мъчи да вкара в капан партиите! Те направиха задкулисно съглашателство с ДПС и ГЕРБ, подмениха и предадоха вота на избирателите, предложиха кабинет с министри зависими кои по роднински , кой по приятелски с ДПС и ГЕРБ, единия масон плагиат, другия братовчед на бивш министър от ГЕРБ,другата – съпруга на осъден престъпник, третия – върл враг на другите две протестиращи партии и искат да бъдат подкрепени! Вие не сте наред с главите щом се отнасяте към избирателите като към стадо и се изживявате като негови пастири , които го водят към пропастта!Клоуни, които заедно със седящия клоун възмущават с поведението си все повече хора! Програмата ви не струва нищо,щом за министър –председател и министри сте посочили хора свързани с Цацаров, Гешев, ГЕРБ и ДПС! Няма да спрете корупцията и кражбите , ще я върнете отново в ръцете на олигарсите от ДПС и ГЕРБ! За Гешев и Цацаров да не говорим, щом вашите кандидат министри са в приятелски отношения с тях и са зависими! Вие сте сбирщина от предатели и некадърници! Едно правителство и програма не можете да съставите , която да отстоява исканията на протестиращите хора, камо ли да управлявате!
  • 8 Мутрете Вън!

    33 2 Отговор
    Включително и не само: гроп, мвро, нфсб, воля, дпс, ИТН, прасе, шапка.. Мутри махайте се, не ви искаме!
  • 9 Мутрите

    15 2 Отговор
    Тр да са по скоро в Затвора.. навън могат да се укрият!.. Няма зн кой са мвро, гроп, дпс, итн.. Мутре бол
  • 10 Абе

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Всички":

    Аз викам всички вън, че ми писна вече.
  • 11 бай Даньо

    9 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Как ще съчетаят увеличаване на разходите с намаляване на данъците?

    -----------------------------------------------------------

    Ха-ха! Дичев в САЩ това е религия.
  • 12 Помпа

    6 8 Отговор
    Бягай те от най мизерната държава
  • 13 Дали знаеш

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мутри вън":

    Че завъртането да 360 градуса всъщност е все едно си в изходна позиция тоест няма промяна
  • 14 UFO

    11 7 Отговор
    Не познавам човека написал тази статия, не знам в каква област е професор , но определено не е внимавал в часовете по Български език и граматика. Ако не можеш да се изразяваш на родния си език не се прави на компетентен.
  • 15 Механик

    20 3 Отговор
    What the fuck is „suspense“?
    Абе, ния нямаме ли си дума за това състояние? Може би съм пропуснал ,че сме станали английска колония?!
    Междувпрочем, скоро не сте ни информирали любезно, какво е положението в "кралското семейство"! Как са там, розовата бабушкера, малкото Арчи, мидълтъните и разните му там плодове на кръвосмешателство. Дайте малко инфо, щото ние искаме да сме "фешън"!

    Коментиран от #20, #43

  • 16 Механик

    9 7 Отговор

    До коментар #4 от "БКП-КПСС вечна дружба":

    Обясни ми как се получва така, че Славчо да е на хранилка при Кремъл, а Херо Мустафа да позволи той да дойде до положение да съставя правителство? Мислиш ли, че хамериканците са балами и ще допуснат тук да се появи ПРОКРЕМЪЛСКО правителство?
    Аман от шилета, ей. Баре по-умни да ви взимаха , а то....
  • 17 хахаха

    18 3 Отговор
    Колко голямо и продължително трябва да е "пиянството на един народ", че да не осъзнава едни очевАдни истини, за поредните месии, които му се натрапват методично и напоително?
    Дори и дядо Вазовият слепец Колчо, щеше да прозре отдавна по какъв перфиден начин олигархичното статукво зад Станислав Трифонов, от десетилетия насам, се стреми да обработва общественото мнение през кичозното му "шоу", финансово обезпечавано дълги години с кремълските петродолари?
    Ноооо,явно словоизлиянието, направено преди години, на един друг известен наш Простак, Бог да го прости, е меродавно и днес: "нашият народ е един много малък, но изключително прост народ"!

    Коментиран от #42

  • 18 Чичо Тони

    4 1 Отговор
    Това с "уважението" е малко сложна работа. Трудно е да се разберат кой да е джендъра.
  • 19 На 360

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мутри вън":

    означава същото, изходна позиция. Нещата трябва да се обърнат на 180 градуса, за да има някакъв ефект.
  • 20 Не виждам

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    връзката за дъното на тази дилема след като съспенс означава тревожност, напрежение, нервност, възбуда. Боко на възбуден казваше "възпален", ерго и това ли е съспенс. По-понятно беше да нарече дъното на тази дилема нонсенс - безсмислица, глупост, нелепост- и така статията щеше да има някакъв смисъл. О, език свещен на моите деди!
  • 21 0123

    5 7 Отговор
    Каато е казано-Всички вкупом съгрешиха и вкупом ненужни станаха. Христо Иванов, Хаджигенов не получиха министерски кресла и се обърнаха срещу ИТН. Т.е. не е важно ,че не си спечелил изборите за да имаш правото да налагаш волята си над спечелилите. Тогава какъв е смисъла от гласуването? Защо да се харчат толкова пари на данъкоплатците. По- добре да се тегли чоп. Има нещо сбъркано. В хората ли, в системата ли ???
  • 22 Мисирки

    6 1 Отговор
    Абе мисири вие български незнаете ли
  • 23 Филип Боев

    3 3 Отговор
    До кога коментари, които само констатират и нищо не предлагат? Празнодумци с титли!!! Само регистрират присъствие в медиите!!!
  • 24 Слави Трифонов

    6 3 Отговор
    Шорошоида Дичев следва заръките си
  • 25 Преводач

    10 0 Отговор
    Ивайло! Съгласен съм с това което си написал с изключение на думата тупик! Думата е хубава и всички, които знаят руски са я разбрали, ама не върви точно ти да я използваш! Що не написа задънена улица?!:) Кюр сокак не върви, нали?!:) Мдаа! Интересно!:)

    Коментиран от #26, #27, #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Пръц

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Преводач":

    Замени “Тупик” с “KyР Капан” и ще се получи по Български.

    Коментиран от #39

  • 29 С тъпня кинти

    6 3 Отговор
    Явно от глупавите писаници събират най-много кликове. А дойче веле са първенци в тая област.
    За това ли постоянно ги публикувате?? Плюс грантове отгоре..!??

    Коментиран от #33

  • 30 Пламен

    4 2 Отговор
    Изводът е,че българското племе е неспособно да се управлява.Най добре се е чувствало когато са го управлявали други.
  • 31 алоооо

    3 0 Отговор
    Съспенсът?!?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Споко

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "С тъпня кинти":

    Имаш четива в изобилие - щом те дразнят тези, много ще ти харесат недодялковите писаници.
  • 34 666

    3 7 Отговор
    Истината е че в парламента няма десни партии. Има една проевропейска и прозападна която ни движеше напред към развития запад и Америка. Сега има комунисти начело с проруския Радев които ще ни върнат с 30 г. назад. Това за тях е промяната.

    Коментиран от #35

  • 35 200

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "666":

    Истината е, че ги интересуваха само парите на запада. Иначе... с двеста.
  • 36 Anonimen

    0 1 Отговор
    Христо Иванов е пълен боклук и застъпник на ГЕРБ Бойко плаща на Христо Иванов
  • 37 Анонимен

    0 0 Отговор
    Юрист : Колкото повече се сменят правителства, толкова по-зле за народа. Ние не сме изкали бойко да падне от вкаст, а хората му казваха, как стоят нещата отдолу и не ние, а комунистите го свалиха. Баба Мука Зайкова ще ни оправи ли. Тя е посредствена жена, на 80гкуку са,
  • 38 Матей

    1 0 Отговор
    БайгЪн,упорито разиграват топката по терена,протестните партии нямат нищо общо с протеста,нито с реформаторството.докато се мотаят,още по-бързо им се смъкват маските,всички са от десни до крайно десни,фашо-мафиотски елементи.Нови избори и наесен с нова песен.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Спас безделника

    1 0 Отговор
    Маце, излез от мокрите сънища. Няма ку.р - капан, а има курТ - капан, т.е. вълчи капан. Имаше едно време хумореска по този повод. В класа на Иванчо имало момче на име Курти (Вълчо). Та закъснял Вълчо за час, отворил тихичко вратата и се промъкнал до чина си,
    докато учителката пишела нещо на дъската. А Иванчо, нали си е мръсник, се провикнал от мястото си: " Госпойце, Госпойце, Курти влезе изотзад!"... И разбира се, моментално бил изгонен.
  • 41 Да дааа

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мутри вън":

    Общо взето от 31 години е така, все сме на 360° тоест изходна позиция или партер все сме прецакани.Тези политически измамници ни нареждат с години напред.Народа мисли за оцеляване мачкат го и не му дават време да поеме свободно въздух и помисли за нещо по различно от оцеляването си .
  • 42 Кръндела

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "хахаха":

    Я не ми се прави на много начетен па ти бе. "Перфиден".....сигурно и ти със сапа от кирката бъркаш в запушения кенеф след като си написал тук тия глупости, пи ми се прави на голем ентелегент.
  • 43 Превод

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    Съспенс - Със пенс. Демек, британският еквивалент на стотинката. "Със" го пишат цяло, за да не се бърка със Спенс, най-вероятно XD
  • 44 4455

    0 0 Отговор
    ВЪПРОСЪТ е, защо това изобщо е ДИЛЕМА?
    Няма друга територия, на която ОГРОМНИЯТ, ОЧЕВИДЕН АБСУРД, да бъде ДИЛЕМА!
    Защо е така?