Last news in Fakti

22 Август, 2021 19:00 4 635 60

Загубиха ли САЩ войната в Афганистан?

  • афганистан-
  • сащ-
  • русия

Една от целите на стратегическата операция „Трайна свобода”, започнала през 2001 г., бе настаняване в Средна Азия с цел контрол и оказване натиск върху Русия, Китай и Иран от афганистанска територия, която е твърде удобна за това

Загубиха ли САЩ войната в Афганистан? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор: о.з. п-к, доцент, д-р Гергин Гергинов

Повече от седмица темата за събитията в Афганистан не слиза от страниците на световните медии. Основните твърдения са разнопосочни, но все пак преобладава мнението, че САЩ загубиха тази война, в резултат на което талибаните бързо поеха съдбините на страната. Но не напълно, защото в долината Панджшир вече възниква въоржена сила срещу тях, защото изобщо не е ясно ще се създаде ли преходно правителство или ще започне гражданска война в страната.

Последното е твърде вероятно, защото вицепрезидентът Амрула Салех, който декларира, че според Конституцията е временен държавен глава, събира въоръжени привърженици на сваленото правителство под командването на маршал Абдул-Рашид Достум и вече дори има отделни сражения с талибаните.

Ситуацията се усложнява и от присъствието в страната на групировка на "Ислямска държава", т.е. в Афганистан продължават да действат три сили – на сваленото правителство, на талибаните и на ислямистите. Ако САЩ са целяли с оттеглянето си да създадат хаос в страната, вероятно ще успеят и тя ще стане сериозно огнище на напрежение в региона.

Една от целите на стратегическата операция „Трайна свобода”, започнала през 2001 г., бе настаняване в Средна Азия с цел контрол и оказване натиск върху Русия, Китай и Иран от афганистанска територия, която е твърде удобна за това. Двадесет години след нейното начало САЩ не се изтеглиха от Афганистан поради военна загуба, защото на практика те не водеха война с талибаните, а контингентът им стоеше в изградените военни бази и рядко извършваше бойни операции, задействайки предимно авиацията при тях.

През този период геополитическата обстановка в света значително се промени. Китай все повече увеличава икономическата си и военна мощ, показателни в това отношение са изграждащите се днес 119 нови шахтни пускови установки за междуконтенентални балистични ракети, а Русия вече десетилетие не престава да учудва с бързото развитие на въоръжените си сили, насищайки ги с нови оръжия, включително хиперзвукови. Иран продължава да развива ядрените си възможности за обогатяване на уран и постигна впечатляващи успехи в ракетостроенето.

Можеха ли САЩ да противодействат на тези три страни, които трябваше да се контролират, с ограничения си контингент в Афганистан? От военна гледна точка, отговорът е очевиден, а от политическа, те са изправени пред увеличаващата се заплаха от Китай, на този етап преди всичко политико-икономическа. За парирането ѝ е необходим нов подход и нова стратегия, изискващи съсредоточаване на усилията в главното направление, китайското.

По всяка вероятност изтеглянето от Афганистан е част от тази стратегия, макар и все още не съвсем ясно декларирана, и навярно е първа значителна стъпка във връзка със задаващото се геополитическо пренареждане. Но САЩ едва ли са се отказали от натиск върху гореспоменатите три страни. Напротив, те само сменят средството – регионът и без тяхното присъствие трябва да остане потенциална заплаха за тях.

Китай е уязвим с проблема в Синдзян-Уйгурския автономен район, в който действа народноосвободително движение „Източен Туркестан”, за предизвикване на по-активни негови действия винаги ще се намери външен фактор, а Русия няма стабилни отношения с някои от бившите съветски средноазиатски републики.

Американците направиха опит още повече да ги усложнят, като създадат бази за настаняване на свои войскови части в Средна Азия. За това е ставало дума на срещата Байдън-Путин на 16 юни т. г. в Швейцария, но Русия е била категорично против. И с право, защото през 2001 г. тя протегна ръка за помощ на САЩ при навлизането им в Афганистан – подкрепи операцията на САЩ, позволи транзитно снабдяване на американските войски през своя територия, предоставяше разузнавателна информация и оказваше политическа подкрепа. Само две години по-късно американците не се съобразиха с руските интереси в Ирак. Да не говорим за многобройните санкции, наложени на Русия през последното десетилетие.

Въпреки отказа на Русия, през юли т.г. САЩ поискаха от Таджикистан, Казахстан и Узбекистан да поемат около 10 хил. афганистанци, сътрудничили с американския контингент. Освен това с Узбекистан и Таджикистан е обсъждана възможността за изграждане на бази, от които с БЛА да се нанасят удари по терористи. Странно искане – те не се бориха активно с терористите докато двадесет години бяха в Афганистан, а сега, след изтеглянето си от там, решават, че трябва да се борят със създадените от тях самите терористи, при това да се настанят в страна, член на Организацията на договора за колективна безопасност, доминирана от Русия. Още повече, че в Таджикистан е разположена не само 201-ва руска военна база, но там е и оптико-електронния комплекс „Окно” за контрол на космическото пространство на разстояние до 40 хил. км и има важно заначение за противокосмическата отбрана на Русия. Целта на американското искане е съвършено ясна, както и това, че БЛА ще се използват за контрол и разузнаване на региона.

През последните седмици Русия предприе действия за предотвратяване на това искане. Нещо повече, тя даже успя да увеличи влиянието си в Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан, провеждайки мащабни съвместни военни учения с тях за защита на границите им от евенуално талибанско посегателство.

За предотвратяване на американския замисъл за създаване на хаос в Афганистан, Китай и Русия действат съвместно, настоявайки за съставяне на преходно правителство и контактувайки с всички политически сили в страната. Посещението през този месец на талибаните в Москва и срещатата на техни лидери с китайския външен министър, са доказателство за активна дейност в това отношение.

Успехът на тези усилия би означавал не само крах на американския замисъл, но и изолиране на САЩ от Средна Азия, което, ако се осъществи, ще бъде истинското им поражение в този регион.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оли гьо Френ

    76 1 Отговор
    А не бе, спечелиха я!
  • 2 mi6osp

    68 2 Отговор
    САЩ не постигнаха нито една от целите, заради които отидоха да воюват в Афганистан. Затова дори и те не обявяват победа. Всъщност, войната в Афганистан загуби и НатО.

    Коментиран от #56

  • 3 На кой нее ясно че, Американците

    51 3 Отговор
    Загубиха войната в Авганистан!! Да си вземат Авганистанските чиновници и военни помагали им, в САЩ, а това за бази в Съседни държави, няма, как да, се, случи!! Няма такива глупаци, които да си сложат Таралежи в Гащите!!

    Коментиран от #8

  • 4 Ама

    23 27 Отговор
    това война ли го наричаш , бе другарю ? Я колко българи легионери бяха там за пари , но ти мълча ! А сега , след 20 години и ти се разсмърдя !
  • 5 Стефан

    13 29 Отговор
    Eднa oт цeлитe нa cтрaтeгичecкaтa oпeрaция „Трaйнa cвoбoдa”, зaпoчнaлa прeз 2001 г., бe нacтaнявaнe в Cрeднa Aзия c цeл кoнтрoл и oкaзвaнe нaтиcк върху Руcия, Китaй и Ирaн oт aфгaниcтaнcкa тeритoрия. Oт такива експерти като теб старата система се срути върху главите ни, за какъв натиск говориш, посочи само едно нещо в което са се опитали да натискат тези държави за които пишеш, повода беше атентата срещу кулите дали те сами си ги свалиха или е наистина атентат няма значени - 20 години се произвеждаха оръжия за войските там, да не говорим за маковите насаждения, а това другарю експерт не е война в класическия смисъл, даже хаоса който е сега е планиран, опитваш се да вдигнеш духа на червените кхмери, ама надали.
  • 6 Монгола

    37 1 Отговор
    И кво натиснаха ит Афганистан, че не се сещам?Руснаците като се изтеглиха от Афганистан предупредиха муджахидините, че допуснат ли ядрено оръжие на територията на Афганистан Афганистан става на пепел без мн церемонии!
  • 7 Bossman

    37 2 Отговор
    А оръжието,с което са въоръжени талибаните,кой им го е продал?Естествено САЩ.Продават оръжие и на едните/талибаните/ и на другите,които им се явават опозиция.Това го правят във всички въоръжени конфликти досега.Американците не са на загуба.Важното е конфликта да не е на тяхна територия.
  • 8 Пръц

    30 4 Отговор

    До коментар #3 от "На кой нее ясно че, Американците":

    Ти май не разбираш,че Афроамериканците местят в Европа под формата на бежанци цялата Афганистанска армия,здрави,прави и корави бийци и ги разпределят по територията на съюза.В Кочината ще доставят поне 10 000 уж бегълци.
  • 9 Механик

    39 6 Отговор
    САЩ не могат да печелят войни! Историята е доказала, че те могат да палят войни.Друго не могат. Паразити, окъпали в кръв и страданя, зял един свят.
    Дано сълзите на майките и съпругите, да събудят Бог и той да им ОТСИПЕ, както заслужават!

    Коментиран от #39

  • 10 дядоЯго

    10 33 Отговор
    Спечелиха ли талибите войната питам аз....Нещата са предварително режисирани и ние изобщо идея нямаме какво се случва там.Чия е ползата? Примера е Виетнам.Чий партньор сега е Виетнам на САЩ или на русия... (с малка буква)

    Коментиран от #14, #19, #38

  • 11 Yamaha

    7 11 Отговор
    Лелеее Гергин къв е ууумен...
  • 12 ужас

    19 3 Отговор
    Загубиха войната, загубиха и $2 300 000 000 000 (две хиляди и триста милиарда), което прави по 300 000 000 на ден.
  • 13 Пеко Таков

    12 11 Отговор
    О.З. фуражката е до голяма степен прав.Според мен греши единствено за геостратегическата ценност на Афганистан за американците.В противен случай щяха да останат.Талибаните не бяха кой знае какъв проблем за тях-до вчера клечаха в пещерите.Парите,които са изхарчили за 20 години,се изчисляват на около един трилион долара,което не е някаква огромна сума по американските мащаби.Дори политическият ангажимент от страна на Тръмп,не е причина Байдън да продължи с изтеглянето.Истинската причина е смяна на стратегията,както е посочил автора.Възпирането на Китай в Азиатско-Тихоокеанският регион е главният прироритет на САЩ,който те ще преследват на всяка цена.Хората явно не разбират за какво става въпрос,но ако в близките години Китай се опита да окупира Тайван,най-вероятно ще започне Трета Световна Война.

    Коментиран от #18, #22, #25

  • 14 ужас

    19 1 Отговор

    До коментар #10 от "дядоЯго":

    Партньор е на тая държава, от която ще купува 24 бр. Су57...с голяма буква С.
  • 15 Гошо

    21 2 Отговор
    Средна Азия ,САЩ я сервираха на Русия сговтена по руски вкус и увита в целофан
  • 16 О.з-то в общи

    25 1 Отговор
    линии прави точен анализ,но нас българските данъкопл-и ни интересува друго:колко милрд. лева беднаBG плати за американски интереси?Дали не можеше тези пари да се използват много по-полезно у нас?Да можеше,ако управляващи и Парламенти през тези 20г. не мислеха толкова за чужди интереси,а наши!
  • 17 Ся ще гледаме какво ще завоюват

    14 0 Отговор
    Афганците след като загубиш позиция на голямата шахматна дъска по книгата на Збигнев Бжежински следва противника да настъпва на шахматната дъска щом Мохамед не отива при планината Планината ще отиде при Мохамед
  • 18 айсикт

    22 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пеко Таков":

    Разсъждаваш много повърхностно и елементарно. Общественото мнение в САЩ вече е 70% против продължаването на войната във Афганистан. Това е основната причина за изтеглянето. Заради Тайван световна война няма да има, не плаши гаргите.

    Коментиран от #20

  • 19 Да те много добре знаят какво ще

    11 4 Отговор

    До коментар #10 от "дядоЯго":

    Стане като се изтеглят....ГЛАД ..беднотия..да се сомоунищожават..може би гражданска война да въвлече Китай или Русия или Иран е те от през океана ще гледат сайра..както втората световна война...ще продават оръжие храна..
  • 20 Пеко Таков

    4 24 Отговор

    До коментар #18 от "айсикт":

    На затъпели от Кремълска пропаганда Червени Кхмери,няма смисъл да им се обясява за геополитически приоритети.Айсикт.

    Коментиран от #23, #30, #37

  • 21 Миро

    23 1 Отговор
    С чалма,брада, чаршаф, по чехли и с калашник се води война срещу САЩ и НАТО. И все още се спори Кабул дали е Сайгон или не е. Няма държава а племена. Няма партии,няма политици. Има духовни водачи. Живота си тече кротко там. Напрежение има само покрай летището. Нищо не е станало. Те са свикнали там. Жалко за народеца и че живее в мизерия но пък са духовно свободни вероятно.
  • 22 КОНТРАТА

    14 4 Отговор

    До коментар #13 от "Пеко Таков":

    По 1 трилион обаче на година. Краварите дори са си извозвали фъшките изсушени от Афганистан за да харчат бюджет! Афганската авнтюра фаира обора приходите от хероин не можаха да покрият дори и 10% от разходите.

    Коментиран от #24

  • 23 айсикт

    11 2 Отговор

    До коментар #20 от "Пеко Таков":

    Нищо не можеш да ми обясниш, нямаш капацитет .

    Коментиран от #26

  • 24 Пеко Таков

    2 9 Отговор

    До коментар #22 от "КОНТРАТА":

    Оценявам чувството ти за хумор.

    Коментиран от #29

  • 25 хахаха

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пеко Таков":

    Според теб излизането на САЩ от Афганистан е част от стратегията за сдържането на Китай. Не е ли много странно. Тогава да се изтеглят и от Тихия океан ,та сдържането да стане от двете страни.

    Коментиран от #27

  • 26 Пеко Таков

    3 8 Отговор

    До коментар #23 от "айсикт":

    Съгласен съм.На такива,които с усилие едвам скалъпват едно просто изречение,трудно може да им се обясни каквото и да било.

    Коментиран от #36

  • 27 Пеко Таков

    1 8 Отговор

    До коментар #25 от "хахаха":

    Трудно е за асимилиране от просто устроени организми,нали?Но ако си играл шах,тогава ще разбереш за какво става въпрос.
  • 28 ТОШКО

    16 3 Отговор
    Дайте пример където са стъпили и са донесли нещо добро! Ирак, Афганистан, Либия...Добре че в Сирия не успяха да внесат "демокрация"! И сега бягат и изоставят хората на произвола на съдбата! Нещ@стници!

    Коментиран от #35

  • 29 КОНТРАТА

    11 2 Отговор

    До коментар #24 от "Пеко Таков":

    То не е смешно, а е трагично, спират ти скоро заплатата за говедарска пропаганда!

    Коментиран от #31

  • 30 Янчо Таков

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Пеко Таков":

    Ах, летете ескадрони.----В устрема ви милиони погледи са втренчени с надежда и любов........

    Коментиран от #32

  • 31 Пеко Таков

    1 4 Отговор

    До коментар #29 от "КОНТРАТА":

    Не ме мисли.
  • 32 Пеко Таков

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "Янчо Таков":

    Е,на това ще се радват и в Вашингтон.

    Коментиран от #51

  • 33 пешо

    14 0 Отговор
    ба, как ще са загубили! чиста печалба! отвсякъде!
    мине се не мине някое десетилетие, и краварите увиснат на хеликоптерите, които ги изнасят панически от нечия столица...
    .после пропагандната машина изкарва, че всичко е било чиста печалба. а накрая - и че не се е случило.
  • 34 Статията

    10 1 Отговор
    Поставя въпрос но не дава отговор. Отговорът ще го дам аз: колкото и объркано да остава положението в Афганистан и около него американците ЗАГУБИХА ПОЗОРНО ТАЗИ ВОЙНА. ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ТОВА Е ПАНИЧЕСКОТО ИМ БЯГСТВО ОТ ТАМ
  • 35 За Сирия

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "ТОШКО":

    Не си прав. Там останаха да охраняват и експлоатират петролните находища на тази изстрадала страна
  • 36 То не е

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Пеко Таков":

    Трудно а е невъзможно. Невъзможно е да се обясни невъзможното.
  • 37 Пейо Пекоооо

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Пеко Таков":

    По-тъп си от предшественика ти тоталитарист

    Коментиран от #45

  • 38 На Русия

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "дядоЯго":

    Разбира се. Русия има военна база там както и на Филипините
  • 39 Не е точно така

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    За две седмици успяха да окупират трайно малката островна карибска държавица Гранада

    Коментиран от #40

  • 40 Аз да добавя

    5 1 Отговор

    До коментар #39 от "Не е точно така":

    Спечелиха и войната с Колумбия от която отцепиха една територия наречена сега падаме и от нея си отчупиха парченце за себе си през което минава панамския канал. За войната с Мексико няма да споменавам пак спечелена от САЩ
  • 41 Аз да добавя

    3 1 Отговор
    До коментар #39 от "Не е точно така":

    Спечелиха и войната с Колумбия от която отцепиха една територия наречена сега Панама и от нея си отчупиха парченце за себе си през което минава панамския канал. За войната с Мексико няма да споменавам пак спечелена от САЩ
  • 42 един от многото

    9 1 Отговор
    Че те имат ли изобщо една спечелена война от както са държава?
  • 43 В.В.П.

    7 2 Отговор
    САЩ ,са злодеите,.,Да се махат от България!!..Цивилни ,може да останат,,Ще имат едно ядене на д н и ракия..Загубиха , респект,,и оставиха след тях ,мъка и разруха.
  • 44 В.В.П.

    4 2 Отговор
    САЩ , военните,отравят почвата и водата, въздуха,в България,,Да съсипят колонията,и да я направят зависима от ,подаянията. На Америка за България!!.Направете,услуга на български я народ ,Разкарайте се от България!!!.Завинаги!!!.Цивилни хора ,да останат ,ще пием Джак,и бира...И ,военните да вървят в Ада!!
  • 45 Дърт пее..раст...

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Пейо Пекоооо":

    Чуй ,момък,пиши коментарчета,,,!!!.Не посочвай ,,,тъпотията,,на хората...Може ,ТИ,да си глупакът .!!

    Коментиран от #46

  • 46 Дърт пее..раст...

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Дърт пее..раст...":

    За ,20
  • 47 какво губят бе манипулатори

    0 0 Отговор
    Фащ си финансират талибаните и сега хероина им идва на готово , един от плюсовете
  • 48 Сатъра на Хана

    5 1 Отговор
    Исляма не е религия, а бизнес учение. Афганистанците, Турците и Разните Чалми в Централна Азия - с които и ние Българите имаме далечни връзки, са били Хора когато са се кланели на Бог Тангра. А под знамето на Исляма се събират защото не искат да бачкат, а да крадат . ... Най-интересен Генетично е Въпроса с Турците - които сега претендират че са наследници на Тюркските Народи .... А в същото Време НЯМАТ генетично сродство нито с Тюрките, нито с Централна Азия .... Генетичните изследвания на Турците показват много пъстра картина - средиземноморски гени, еврейски гени, гръцки гени, тракийски гени , славянски гени, персийски гени , арменски гени , грузински гени, египетски. Въобще Съвременния Турчин е смес от народите които са живяли във Византия, но по никакъв начин не е с монголоиди черти като част от истинските пра-българи
  • 49 Макробиолог

    1 1 Отговор
    Бря...кой е спечелил война в Афганистан?Никой и причината е че тия човешкия живот го нямат за нищо,дори на собствените си деца...та приемайте бежанци,,муджахидините ще ви се видят нормални хора.
  • 50 лудия

    3 1 Отговор
    САЩ този път си вкараха автогол.Още повече ,като излязоха от Афганистан. Те мислеха ,че ще създадът хаос в целия регион ,а то какво стана. Талибаните на крака в Кремъл.Сега руснаците и китайците ще се окопитят в тази част на света.Ще действат на принципа на янките .Може да е лошо куче но да е наше .
  • 51 Янчо

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Пеко Таков":

    Пеко, пише се "вЪВ Вашингтон". Какво образование имаш.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 пруфесионалист

    0 2 Отговор
    Моето виждане по въпроса се припокрива на 100 %.
    Ако, твърде вероятно и едва ли, но май май - отиде коньо у рЯката, а дано, ама надали, и - дали?
  • 54 Пеко Янко Имат ТАКОВан Народ

    1 0 Отговор
    Не всяка неделя но винаги в неделя
  • 55 Давид

    3 0 Отговор
    По важно е кога Америка загуби суверинитет като държава. Америка е един инструмент. Видяхме как премахнаха законният президент и го замениха с една изкукуригала марионетка.
  • 56 Jacques Yves Moineau

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "mi6osp":

    А ти откъде знаеш какви са им били целите? Защото това което декларират няма нищо общо с истинските им цели и намерения. Както и анализатора е казал(не че го защитавам, все пак анализира в Гласове) за 20 години обстановката се е променила. Нова обстановка, нови цели, нови средства за постигането им.
  • 57 Аз съм Веска

    0 0 Отговор
    Положението е повече от сериозно.
    Разиграва се интересен сценарий за изоставено
    оръжие. Въоръжен конфликт виси със страшна сила.
    Има ли наивници които вярват на версията за паническо оттегляне.
  • 58 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Американците не са загубили войната. Войната в Афганистан започна да опушат дупките къде се крие бин Ладен , Обама го намери и го изсулиха в един чувал в индийския океан . След това се изгуби смисъла и Обама още трябваше да я свърши тая безсмислена война, после Тръмп не знаеше за какво изобщо стана президент камо ли да направи нещо смислено като да свърши с това и чак сега Байдън прави правилното нещо. Щом подарената държава в Афганистан се предава сама в ръцете на талибаните нека да бъде така. Такава държава не е самоподдържаща се. Проблема до колкото го има е че ЦРУ се оsраха в преценката си колко ще издържи афганистанската "армия" и това е добър повод Байдън да ги уволни всички тунеядци там и без друго са маниакални тръмпъри ...
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 резервист

    0 0 Отговор
    Истината е че на Чичо Сам никога не му е пукало особено за туземното население. Никъде по света. За това след техните "намеси" започва хаоса и братоубийствата. За това цветущи в миналото държави сега са в руини. Янките се интересуват само от продажба на оръжие и грабеж на националните богатства. Дори не направиха опит да ограничат поне производството и търговията с наркотици от Афганистан. ние поне се опитахме да заменим маковите полета с маслодайна роза.