Last news in Fakti

23 Август, 2021 06:41 6 405 50

Как да си партньор с хора, дето ни се водят, ни се карат

  • има такъв народ-
  • николай слатински

ИТН се държат като паразит, разположил се удобно и безпардонно в организма на нашата демокрация

Как да си партньор с хора, дето ни се водят, ни се карат - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ИТН се държат – с извинение за биологическото сравнение – като паразит, разположил се удобно и безпардонно в организма на нашата демокрация. СТ и близкото му обкръжение се ползват и от хубавите страни, и от лошите страни на демокрацията ни.

Те могат да разпространяват резултатите от своя творчески труд като създатели на шоу без значение дали те са качествени или не;

могат да критикуват в шоуто си властта, която и да е тя;
могат да правят каквото си искат, независимо дали то нанася или не нанася вреди на ценностната система на обществото ни;
могат да печелят огромни пари под и над масата, пред и зад вратата, без да държат стриктно и строго за всичкото това да са платени всичките дължими данъци.

В една недемократична държава – авторитарна или тоталитарна - бързо биха ги пернали през ръцете и през устата и без проблеми биха им свили перките или изпразнили банковите им сметки.

В същото време те се възползват от слабата имунна система на държавата, от слабата държавност, от опростачването на обществото (за което допринасят в значителна степен самите те), от способността на медиите да рушат всякакви авторитети и да промиват мозъците на редовите българи - за да си позволяват да сеят без съвест и свян цинизми и вулгарности, да пласират заедно с талантливите си попадения и откровено пошъл боклук, да парадират с тотален отказ от нравствена автоцензура, да се увъртат около бизнесмени, чиято половина (поне) е в организираната престъпност и черната икономика.
В една нормална демократична държава те нямаше да могат така безнаказано да си разиграват коня и да газят през моралното, порядъчното, етичното и естетичното просо.
Никак не е странно, че ИТН пренесоха чалгарско-патреотарския свой манталитет от шоуто в политиката. Те и в политиката са си същите – гледат само да печелят и от добрите, и от лошите страни на демокрацията ни, без да носят отговорност за това, което говорят и за онова, което вършат.

В този смисъл ако не се променят, ако не поумнеят, ако не си дадат сметка, че политиката не е чалга-патреотарско шоу, а висша народополезна дейност (поне на теория, а защо не все някога и на практика), ако не престанат да рушат и малкото демократичност, останала у нас, с тях никой не би могъл да работи.
Представяте ли си силно и отговорно правителство, базиращо се на подкрепата на досегашния безценностен монстър, какъвто е котерията около СТ?
Та тази котерия, роб на патологичното его и безпределния нарцисизъм на СТ (сравними като его и нарцисизъм само с тези на ББ) при първия удобен случай ще те предаде и продаде и ще го направи с един статус на своя лидер във ФБ.

Тази котерия няма визия, няма стратегия, няма идея, няма програма – тя не знае За какво е. Тя знае само едно – да отрича случващото се и да нарича с обидни имена всеки, който не мисли като нея. Но как да мислиш като нея, след като тя самата не знае да мисли, не знае За какво да мисли?
Ако можеше, никой не би се хванал с котерия, която единствено е Против – против това, което не я кефи, против онези, които не играят по гайдата ѝ.

Как да си партньор с хора, дето ни се водят, ни се карат, дето не искат да се научат поне на малко политика, а са напълно безкритични към себе си и единственото, което искат е да стане тяхното?!

Като политици тези хора изобщо не са наред. Да се захванеш с тях е авантюра. А и няма как да се захванеш с тях, защото още преди да си помислиш дали да се захванеш с тях, те не искат да се захващат с теб. Освен ако не подкрепяш идиотските им глупости.

Защото е идиотска глупост да спускаш отгоре на останалите необсъждаемо и некритикуемо правителство на малцинството като имаш само една четвърт от депутатите.
Защото е идиотска глупост да издигаш един арогантен и нагъл плагиат за премиер, после да го смениш в последния момент, а сетне да го издигнеш отново в поредния си проектокабинет.
Защото е идиотска глупост да профукаш два мандата в двата парламента, в които си бил участник.
Защото е идиотска глупост да обявиш, че си опозиция на нещо, което не знаеш какво е и какво смята да прави.

Ако можеше човек да не мисли за взаимодействие с ИТН, той нямаше да мисли изобщо. Та те са нещо като нищо на света. От тях нищо разумно не се е родило, само глупост след грешка и грешка след глупост.
Проблемът е, обаче, че една част от обществото ни – малка като обхват, но активна като гласуване - подкрепя СТ и гласува така, че благодарение на немарливостта на друга част от обществото ни – голяма като обхват, но пасивна като гласуване – ИТН имат една четвърт от депутатите.
Това им е таванът – 60-65-70 депутати. Гласувалият за тях гласува за тях независимо от поведението им.

Нормален човек, според мен, не би гласувал за ИТН, но това е според мен – в моето разбиране за нормалност не би трябвало да има разумни хора, които да гласуват за СТ. Ала в България е другояче. И онзи, който гласува за СТ и при следващите избори ще гласува за него, независимо от това, че СТ провали два парламента с тъпотата на политическото си поведение!

Да добавим 55-50-65 депутати, които са таванът на ГЕРБ и признаем, че и за ББ гласуват хора независимо от чекмеджетата, псувните, бабаитството, корупцията, простотията, арогантността и наглия популизъм.

Излиза, че всеки поредни избори ще дават една и съща качествена картина с някои различни количествени нюанси.
115-120-125 депутати като таван на ГЕРБ плюс ИТН.
Вари го, печи го, това е.

Бяха казали, че лудост е да правиш всеки път едно и също нещо и да се надяваш на различен резултат.
Добре, през октомври трети път през тази година, а по-скоро за 7 месеца от нея, ще правим едно и също нещо. И ще имаме същия резултат. Значи сме полудяло или полудяващо общество.

Какво да се прави?
Изходната точка, първата крачка е очевидна и очевадна.

Корумпираният и арогантен, некомпетентен и самозабравил се режим на ББ трябва задължително да бъде пратен в Седма глуха! Само така можем да измием очите и намалим срама на нашето общество и българската демокрация.

Гадно и дори зловещо е след всичките престъпления и циничности, които натвори този режим, той да се върне отново на власт. Този режим е бедствие, той е път към някакъв –изъм, чиито очертания засега са сравнително смътни, но се прочертават зад мъглата на харизмата и смога на подвластните му медии.
Значи задача над задачите е да не се допусне ББ отново на власт.

Това е разделителната линия днес – не червени и сини, не демократи и комунисти, не американофили и русофили, не леви и десни! Всеки, който е от страната на ББ е враг на Промяната, адепт на Статуквото, губител на националното ни достойнство и вредител на българската демокрация!
Това е, пак казвам, разделителната линия – ББ поне два мандата в ъгъла, в неподлежаща на обжалване опозиция, във фризера на демокрацията, извън игралното политическо поле.

Но каква е втората крачка?
Там е работата, че втората крачка е възможна само ако СТ се опомни. Ако СТ поумнее. Ако СТ си даде сметка, че от него най-вече зависи днес дали България ще тръгне най-сетне по верния път.

СТ е призван и призован да осъзнае, че гласовете за него не са парички, които да опапа, не са му лична собственост, не са разменна монета, не са индулгенция за всичко, което той прави или не прави.

Гласовете за СТ – дано той зацепи, чатне, схване, проумее – са висша отговорност пред България! Те са инвестиция, която може да донесе на страната ни много добри дивиденти, да има много висока възвръщаемост.

СТ би могъл – луд умора няма, казват в Перник – да се опита да докаже, че ще стане неговото; да се опита да накаже онези, които не искат да дойдат на неговото. Но това би било еднакво зле за всички, освен за един – ББ.

Но СТ би могъл и да направи своята стъпчица към Промяната, да подаде ръка на онези, които търсят Промяната. Би могъл да покаже, че вече се е научил на нещо. Би могъл да надвие егото и да затисне под камъка на рациото своя нарцисизъм. Би могъл да се окаже на нивото на предизвикателствата.
Така поне ще може да каже нещо такова – Опитах всичко каквото зависеше от мен, но ако не се получи, то е защото не всичко зависи от мен.
Ако успее, СТ би имал своите пет минути на звездния си държавнически час. Струва си да опита. Вероятността да успее е малка, но не е равна на нула. А в нашия свят на Рисковото общество, както знаят моите досегашни студенти (понеже ме една Зло ме изхвърли от преподаването, тази есен няма да имам студенти – за първи път от много години), са нарушени две базисни условия на предишното, до-Рисково време:


Първото променено днес базисно условие е зависимостта между въздействие и резултат. Вече не е вярно в общия случай, че малко въздействие води до малък резултат, а голямо въздействие – до голям резултат.

Вече и мъничкото въздействие може да доведе до значителен резултат.
Затова и мъничкото усилие на СТ да стане Политик може да има огромна позитивна последица за нашата демокрация.

Второто променено днес базисно условие е зависимостта между вероятност и възможност. Вече не е вярно в общия случай, че малката вероятност нещо да се случи води до малка възможност то да се случи, а голямата вероятност нещо да се случи – до голяма възможност то да се случи.

Вече и мъничката вероятност нещо да се случи може да доведе до голяма възможност то да се случи. Затова и мъничката вероятност СТ да стане Политик може да доведе до голяма възможност той да се окаже наистина Политик.

С други думи, не всичко е загубено. Има Надежда. А както аз обичам да казвам (защото вярвам, че това е така) – Надеждата като първа глупачка умира последна.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цял живот

    49 25 Отговор
    паразитиращи , няма как да не се държат като паразити !
  • 2 пипи

    52 14 Отговор
    За коя демокрация говорите? А, да, сетих се, тиквостабилитета.

    Коментиран от #5

  • 3 Дааа

    50 5 Отговор
    Е те всички други, включиъелно и тоя тъпyнгер все готино се водят и с кеф да ги изводиш до централния. Докархте не за 30 год до просешка тояга и Албания с 200 ни мина, дева и бъдюхите
  • 4 Пешо Папура

    46 26 Отговор
    Абе, Слатински. Каквото си я надробил, да му Умре на човек коньо, докато изчете тоз фейлетон. А може ис няколко думи да го кажеш-СТ, Ташкото§Сие, така ос..аха тавана, че сега им капе на главите. А по-лошото е, че си мислят, че с мед ги мажат.Чалгари, сър, чалгари..ко'да ги праиш.
  • 5 Мислещ

    29 22 Отговор

    До коментар #2 от "пипи":

    Същия тиквостабилитет, за чието връщане работите чалгарите. С любезното съдействие и на ДПС, както обичайно.

    Коментиран от #50

  • 6 Българин

    46 5 Отговор
    Това е псевдодемокрация. В нея само нашите хора са добре. За това трябва да бъде променена отвътре.

    Коментиран от #9

  • 7 Фаро

    31 37 Отговор
    ИТН не са паразит а всички останали са паразитите 30 години паразитират на гърба на народа и когато се появи нещо ново го обявяват за паразит на паразитите
  • 8 А за ГЕРБ

    41 13 Отговор
    За ГЕРБ важи същото, не че защитавам тези от ИТН, но този псевдо експерт, защо не го каза същото и за ГЕРБ, като важи и за тях. ГЕРБ са пиявица, която изспи и изяде милиардите за развитие на България. Румъния увеличи за същото време БВП с 305%, а ние с 30% при еднакви евро средства.

    Коментиран от #34

  • 9 Мислещ

    17 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Очевидно няма да е от хора, които смятат, че само за техните хора има места в нея.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сатъра на Хана

    28 9 Отговор
    Статията е от вчера от фрогнюз. ... А днес етихо и спокойно ...Годжи , Кулеков, и Целия Български народ чакат Чалгаря да се събуди и да пръдне за да могат да разгадаят какъв ще бъде денят им. . ...... В същото време мисирките се гонят рано сутринта по Банкянските дворове , прасетата квичат весело в оная оранжерия край Росенец и чакат да задоволят полово Татко Мисир или Свинаря им

    Коментиран от #29

  • 12 Караибрахим

    33 1 Отговор
    В България има прекалено много егоцентрици и прекалено много хора, които не могат да работят. А от егоист и мързеливец, може да очакваш само злини.
  • 13 12345

    16 0 Отговор
    Сега ще се налапат и после беше кума лисо.
  • 14 Българка

    31 24 Отговор
    Може и да е прав за някои неща,но да пробутва червените ме ке ре та, като Галева ,Пинокио и Импекса за носители на промяната е меко казано смешно.
  • 15 Бай Гуй

    27 15 Отговор
    Дърт комунист участвал в разграбването на държавата в ранните 90-те тръгнал да ми прави политически анализи. Помирисаха кръв и изпълзяха всички лешояди от онова време дето ни докараха до просешка тояга!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Абв

    16 14 Отговор
    Този отвсякъде го гонят и все плаче. А пък писанията му са "на всяка манджа мерудия."
    Много противен.
  • 18 Продай България

    20 15 Отговор
    Пропаганда на Гаргамел,Ристо,Прокопа,Мустафа новите протестъри и злобните им тролове Серос плаща бога на продажниците
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Веднъж

    10 5 Отговор

    До коментар #20 от "Сатъра на Хана":

    продажник - цял живот продажник !
  • 22 Николай Слатински!!! НАРОДА ВИ ДАДЕ

    22 6 Отговор
    Власта преди 30 год, а вие точно като Паразити се Разпорожихте!! Загубихте власта от Алчност Интриги от Мания за величие, Меркантили, доносници, Ченгета, Неудачници, Шушомиги!! Народа ви поднесе на Тепсия власта, а вие е загубехте по най Тъпанар ския начин!! Пише ти един бивш Седесар, от тия, които тичаха., работиха за изграждането на СДС!! Така, че си затвори устата Шушомиго!!
  • 23 Бойко

    6 11 Отговор
    Е за затвора ама като гледам новата ТИКВА по-добре да си остане той на власт поне си го знаем що за стока е
  • 24 Българка

    9 11 Отговор
    "Ни се водят, ни се карат, ни се учат на политика" . 30 и няколко години страдаме от некадърни политици. Появи се нещо различно и те искат да го променят и направят некадърници като тях. Дори и да са по-добри, не им дадохме възможност.

    Коментиран от #39

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ташо

    7 12 Отговор
    Пази боже, да съм фен на цигуларя,но да ги плюеш и отричаш без да им се даде възможност да докажат какво могат е супер нагло.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 LOSHIA

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "Сатъра на Хана":

    А ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ТВОЕТО МЕЖДУУШИЕДА ДА РОДИ НЕЩО РАЗЛИЧНО ОТ ПРОСТОТИЯ???
  • 30 LOSHIA

    7 12 Отговор

    До коментар #16 от "5577":

    РИСТЬО, ДОНЧЕВА, МАЯ ,ХAДЖИГEНOВ ,ВИE УДЪЛЖИХТE AГOНИЯТA НA БЪЛГAРИЯ! ВИE УДЪЛЖИХТE И РAХAТA НA БOРИCOВ. CЛAВИ ВИ ИЗКAРA МРЪCOТИЯТA И КИРЛИВИТE РИЗИ НA ПOКAЗ.ЦЯЛA БЪЛГAРИЯ ГИ ВИДЯ И РAЗБРA КOИ CТE И КAКВИ CТE!!КAКВO И ДA КAЖEТЕ НE CТРУВAAAAAAAA..
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 възмутен

    6 13 Отговор
    В момента в който осъзнах, че този е агитатор на БСП, изпитах възмущение за това, че се е осмилил, да черни ИТН и ГЕРБ, за които на изборите са гласували повече от половината избиратели!
  • 33 Грую

    5 16 Отговор
    Ясно е ,че пак ще гласувам за Боко.За мое голямо съжаление за сега той няма алтернатива.Само за два месеца другарите ме направиха два пъти по беден ,отколкото при ГЕРБ.Цените на стоки и услуги се вдигнаха двойно а пенсийката ми същата.
  • 34 И за ГЕРБ е писал човека

    12 4 Отговор

    До коментар #8 от "А за ГЕРБ":

    Ако беше чел други критични статии преди на този автор нямаше да зададеш този въпрос!Сега наред са ИТН.Нали бяха НОВИ?!?А то кво се оказа?По-лъжлива партия досега не беше влизала в Парламента.След като се намърдаха в Парламента,забравиха и за референдума СИ,и за останалите обещания,които не бяха допуснати на референдума.Т.нар. стари партии поне като лъжеха,мажеха може и част от обещанията си или частичка от тях да са изпълнявали чак към края на мадатите си,ама поне макар и малко изпълняваха.А ТИЯ,от раз се отрекоха като Юда!Пък и видяхме "специалистите" им за МС "подбрани" в токшоуто им по собственият им тв канал.Абеее,отекоха в канала...
  • 35 Госあ

    8 1 Отговор
    От върбата чакат круши. Това е мъдрият бг "суверен". Хахахаха
  • 36 анонимен

    2 8 Отговор
    НС побърза да обяви за паразити хората, които не приемат досегашната система на паразитиране на властимащите сред които беше и той. Играта на управляващи и опозиция в последните 30 години не се припознава от хората като демокрация. А да обявиш гласоподавателите на най-голямата парламентарна партия за немислещи не говори нито за много мисъл, нито за достатъчно възпитание.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Коментиращите под номер 15 и 18

    7 2 Отговор
    да вземат да се разберат.Авторът на статията грабещ комунист ли е или десен американофил?!?Ама като плювате и тролите за пари,някво единодействие да има.
  • 39 Тъй ли?

    10 0 Отговор

    До коментар #24 от "Българка":

    Амчи те т.нар. НОВИ сами се показаха що за некадърници са,никой друг не ги е направил!На кривата ракета космоса й виновен!Никито Василев и Плагиата ли са "кадърните".По-голям автогол в най-новата българска история на политиката не е имало,може би само опитът за назначаване на Делян Пеевски?!
  • 40 Сър Пичук

    8 8 Отговор
    Не съм фен на ГЕРБ и ББ, нито на ДПС, но за тях са гласували почти 40% от избирателите и не може тяхната воля да не се зачита, а народните им представители да бъдат пратени в 9-та глуха.
    Нека е ясно, не става въпрос за връщането им във властта а за подкрепа на действия и решения на друго мнозинство. Има много неща, които тези партии са направили правилно, има много въпроси, по които тяхната подкрепа може да бъде използвана без опасност от възпроизводство на практиките им с всичките там епитети, които изчегъртвачите им са измислили.
    Говорещите за демокрация трябва да се замислят колко е демократично това и да не забравят, че БСП е един от главните виновници за днешното състояние на България, въпреки, че пои принуда бяха "извън борда" в последните 12г и да не ги припознават като носители на промяната, само защото могат да им дадат нужните им гласове. Това е същото старо задкулисие и мръсни интересчийски договорки, които гледаме вече 30г.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Така е

    11 4 Отговор
    Много точен анализ!!! А коментарийте ...... те показват защо българите сме на последните места в ЕС!!!! Който няма аргументи лепи етикети, обижда, защищава своите сатрапи като матросовец, вместо да вникне в същността на написаното!!! НЯМА накъде повече да се правят глупости, да се чертаят разделителни линии, да се цупим като деца от детската градина. Ако си истински демократ и политик ще се съобразиш с волята на народа, който ти е дал само една четвърт от гласовете и по този начин ти е казал: НЕ ТИ ТЕ САМ А З А Е Д Н О с другите ще премахнеш " модела ББ"!!!!Затова СТ зедно с неговото обкръжение е длъжен да осъзнае това най накрая, ако наистина милее за България!!!
  • 43 XYZ

    9 5 Отговор
    Г-н Слатински, тонът Ви е малко остър, но написаното е вярно! Но какво да се прави - прост народ! Ама много прост! А умните отказват да гласуват - затова ще ни управляват простите!
  • 44 бай Пешо

    5 3 Отговор
    След като, "НИТО СЕ ВОДЯТ, НИТО СЕ КАРАТ", защо трябва да се изнасилва създалата се политическа несъстоятелност за управление на държавата с нови консултации при президента????????
  • 45 Хората дадоха доверие на чалгаря....

    4 3 Отговор
    Вече чалгарите са на ръба на пропастта!Трябва да помислят за България,ако продължат да се държат като сърдити деца ще изчезнат като Дудука и НДСВ ,Гробарите ,патриотите и другите врагове на България. ДПС е вечно,то се храни от глупостта на българите...
  • 46 деб.Илчев

    2 2 Отговор
    Нито се водят, нито се карат, нито сами вървят
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Диоген

    2 1 Отговор
    Всеки вижда какви кактуси са ИТН и никой не търси сметка на тези,които създадоха пустинята,в която кактусите избуяха.
    Ситуацията напомня за стария виц за мутрата,дето отишъл при доктора и казал:
    - Докторе,сърби ме тук и тук и тук и тук,какво ми е ?
    Докторът отговорил:
    - Изкъпи се и ще ти мине.
    Дошло е време да се изкъпе държавата,а не да се оплакваме.
  • 49 Тапата

    2 2 Отговор
    Ако, т.н. партии на промяната, искат нещо да направят, то първо трябва да променят себе си, а не да викат хоп преди да са скочили. Вината за сегашната ситуация е тяхна и на Президента, който също надцени възможностите си.
  • 50 Така ли каза копейкин

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мислещ":

    да надраскаш, с монетите идващи от доган?!