Last news in Fakti

24 Септември, 2021 08:55 12 627 44

Енергетиката, г-н Президент

  • професор янко янев-
  • енергетика-
  • президент

Позиция на проф. Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена и изпълнителен директор на Международната академия за ядрена енергетика

Енергетиката, г-н Президент - 1
Снимка: 3e-news.net
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Г-н Президент, през последните няколко години в повечето развити, но и в редица развиващи се държави, наблюдаваме сериозно движение към сливането на енергийната сигурност и политиката на национална сигурност. Най-общо можем да определим енергийната сигурност в контекста на националната сигурност, като функционалност и енергийно осигуряване на службите за сигурност (армия, полиция и др.) на първично ниво; като функциониране на критични битови услуги на средно ниво (транспорт, комуникации, функциониране на критичната инфраструктура и др.); и като икономическо благосъстояние и просперитет на населението и държавата като цяло, което рефлектира в цената на енергийните услуги.

Определянето на пресечната точка между такива широкообхватни области на политиката често е непоследователно и силно зависимо от съответните национални или частни индустриални интереси. Противоречивите цели и определения водят до объркани опити за разработване на отделни политики за „енергийна сигурност“ в общия международен контекст на сигурност. България не прави изключение, поне защото и до сега няма ясно разписана и одобрена политика и стратегия за енергийната сигурност като част от националната сигурност. Това, което продължава се случва е хаотично решаване на отделни проблеми без ясна оценка кога и как ще възникне следващият проблем, бил той свързан с недостиг на електроенергия, рязко непазарно и спекулативно покачване на цената на отделни енергийни продукти, климатично въздействие или груб и безотговорен външен политически натиск за едно или друго развитие на енергийната система на страната в полза на чужди интереси. Примерите за това са десетки - безконтролната и почти бандитска приватизация на редица енергийни обекти (и големите и заводските централи, общинските топлофикационни централи и др.), безотговорно въвеждане на скъпи енергоизточници (вятър и слънце), които и сега не допринасят съществено за енергийната сигурност (3-4%), а плащаме ненормални цени на произведената от тях електроенергия (до 700 лв/МВч), затваряне на най-евтините и конкурентноспособни енергоблокове на АЕЦ „Козлодуй“ и замяната им със скъпи aмерикански централи на лигнитни въглища с ненормални цени и договори за изкупуване по схемата „вземаш или плащаш“. Спирането на строителството на нови ядрени мощности, които поне да заместят обречените държавни въглищните блокове на „Марица изток“ е друг случай на безотговорно държавно управление и реална угроза за националната сигурност, за която поне засега никой не се кани да носи отговорност, нито за похарчените обществени средства, нито за загуба на уникален национален научен потенциал и безперспективност на развитието на ядрената програма на страната.

Г-н Президент,

Ясно е, че Конституцията не ви е отредила директна изпълнителна функция, но останахте единствената институция и политическа фигура, която събира общественото доверие. На всички е ясно, че скоро едва ли ще видим нещо реално и добро за страната от тези, които наричат себе си избраници и представители на народа. Нито ще напишат сценарий за развитието на България, който да ни води към по-добра национална, а оттам и по-добра енергийна сигурност. Вярно е, че демокрацията е неефективен и не най-добрият механизъм за управление на държавата, но по-добър поне в Европа няма. Демокрацията трябва да се пази и развива в условията, в които живеем, създавайки увереност в новите поколения, че тя е най-значимата ценност на съвременния свят. Макар и без широки изпълнителни функции, вие г-н Президент, сте глава на държавата и можете и трябва да влияете върху общественото мнение като поставяте пред общественото важните проблеми на националното развитие между които на водещо място е националната енергийна стратегия и нейното влияние върху националната сигурност. От наличието и цената на енергията зависи не само развитието ни като интелигентна страна член на Европейския съюз, но и самото ни съществуване като нация и народ. За съжаление досега видяхме гьолове, хъбове, потоци, конектори и какво ли още не, а реалността е високи цени на енергоносителите у нас, ненормални „борсови“ цени на електроенергията и милиарди заровени в лош асфалт с неясни перспективи за развитие на страната.

Когато генерал Де Гол решава в следвоенна Европа да въздигне Франция до Велика сила, поставя ударението на развитието на ядрената енергетика като основа на енергийната сигурност на страната, бедна на нефт, газ и други ресурси. Да погледнем къде е Франция сега и каква е нейната енергийна сигурност. Ние не се различаваме много. Много интервюта в България започват с анонса „бедна на енергийни ресурси“. През 2006 г., а после и през 2011-а, Международната агенция за атомна енергия на няколко пъти ясно показа, че българската енергийна система следва да построи нови ядрени блокове до 2015 година. Безскрупулен външен натиск и страхливи, корумпирани и зависими политици не позволиха това да се случи. Да, продължихме живота на двата хилядника в АЕЦ „Козлодуй“, но нищо ново не построихме след като бяхме и донякъде все още сме водеща страна на Балканите с 45-годишен опит в строителство и експлоатация на ядрена енергия.

Никога няма да забравя една среща в кабинета на министър председателя, тогава Филип Димитров, през 1992 година. Тогава Лорд Маршал, първи президент на Световната асоциация на ядрените оператори буквално му каза: „Обиколих всички ваши енергийни обекти и като стигнах в Козлодуй видях „перлата в короната“. Забележителна оценка от един английски лорд, за когото този израз значи много. Ако държавата продължава да абдикира и да загърбва проблемите около развитието на ядрената енергетика скоро ще затрием и „перлата в короната“.

Г-н Президент, преди две години имах възможност да разговарям с Вас по редица енергийни въпроси и тогава Ви казах, че за страна като България енергетиката е ключов, ако не и най-ключовият елемент от националната сигурност. Разбирам трудността на създаване на национална визия и стратегически план за развитие на енергетиката на страната. Дошло е времето, когато този план трябва да бъде създаден след което предаден за изпълнение. Това не може да стане от политизиран парламент, в който всеки се бори за интересите на тези или онези енергийни олигарси. Вие можете и трябва да съберете независим национален експертен капацитет и да му възложите като глава на държавата да се създаде визията и основните елементи на стратегията за развитие на енергийното осигуряване на страната с ясно изписана роля на държавата, частния бизнес и отделния гражданин. Подобен документ няма да може да бъде заобиколен, независимо кой и как ще упражнява изпълнителната власт сега и в обозримото бъдеще. Тогава нашите деца и внуци ще са сигурни за своето енергийно бъдеще.

Не знам дали такова действие ще попречи или помогне на предизборната кампания и как журналистическата гилдия ще напада или защитава, но то сигурно ще бъде одобрено от обикновените граждани, които често наричаме избиратели.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 89 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    71 17 Отговор
    Професора да го беше казал всичко това на тиквата де факто властта е в Премиера, а не при Президента.

    Коментиран от #35

  • 2 Даката

    28 58 Отговор
    Пука му,на него в резиденцията всичко му е безплатно
  • 3 Активист на БКП

    63 28 Отговор
    Президентът-последната надежда на България !!!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 4 Нашия президент

    27 38 Отговор
    Хем го има, хем го няма нещо като ковид 19 !

    Коментиран от #16

  • 5 Тато из Правец

    54 15 Отговор
    А Бодигарда складира кюлчета в чекмеджето!!!🎃🇱🇷
  • 6 доста

    16 52 Отговор
    манипулации и откровенно неверни неща е написал този лобист.
  • 7 Българка

    62 14 Отговор
    Трябва спешно да бъдат уволнени всички кадровици на ГЕРБ-ДПС, които са по върховете на БЕХ, НЕК и всички комисии, регулатори в енергетиката. Не разбирам защо това още не е направено и защо служебният министър не беше сменен. Вече 3 месеца пиша, че той и министъра на земеделието се спотайват и не се вписват в екипа на решителните министри, които работят енергично в интерес на обществото
    КЕВР трябва да бъде закрит
  • 8 Бамбука

    54 6 Отговор
    Добри идеи, но без възможност за реализация. Президента ще създаде комисия/група или както там може да се нарече, те ще създадат стратегия и после какво правим ? Влиза в НС този проект, а там дебнат Биков, Деска, Теменужка, Доган и другите лапачи. Как ще ги откажете от това да трупат милиони от далаверите с тока, например ?
  • 9 истина е

    51 10 Отговор
    По време на тиквата , държавата беше окрадена и продадена . Доган ага взе варненския ТЕЦ без пари с помощта на шайката!!!

    Коментиран от #20

  • 10 БайГаню

    27 8 Отговор
    що не се обърна към тиквата бре, той може всичко, най подготвения, незаменимия ...............???
  • 11 Гандалф

    20 11 Отговор
    Ква енергетика, кви пет лева...ние ще чегъртаме и нея ще изчегъртаме...
  • 12 ДС служител

    19 15 Отговор
    Янко Янев, секретен сътрудник Пенко, Първо главно управление, един от шефовете на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели до 1996 г.

    Коментиран от #22

  • 13 сега

    39 11 Отговор
    На изборите никои не трябва да гласува за тези които затриха ядрената енергетика. Сега плащаме скъп ток, защото ГЕПИ, СДС, Демократична България, бяха против АЕЦ и по всевъзможен начин спираха ядрена централа. Сега плащаме скъпо и прескъпо. Простия пожарникар за 12 г. нищо не направи освен да краде и да лъже. Никакъв глас за некадърниците.
  • 14 Не на ЕС

    29 8 Отговор
    За сравнение преди 2 години.
    -Ток мегават Козлодуй 55 лева мегават(спрените блокове на АЕЦ, ако работиха сега-30 лева Мегават)
    -Големи държавни ВЕЦове в рамките на НЕК-към 70 лева мегават.
    -Държавната Марица 2-преди да въведат вредните емисии 79 лева на Мегават (вредни емисии от ЕС са 60 евро на тон, любимите ви ГЕРБ са подписали за вредни емисии, когато мутрата ББ говори, че нищо не е увеличил) в момента-135 лева на Мегават час.
    ЦЕНИТЕ ДОТУК ДА ДЪРЖАВЕН СЕКТОР, ОСТАНАЛИ ОТ ЛОШ СОЦИАЛИЗЪМ.

    ЧАСТЕН СЕКТОР-ПРИ ДОБРИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ
    -ТЕЦ 1 бившите американски-169 Мегават час-в момента над 200-220 лева Мегават с изкупуване на квоти вредни.
    -Фотоволтаици-400-500 лева на Мегават час, централите на цветелина бориславова любимата на Борисов-2400.
    -Перките-184 лева на мегават.
    -биоцентрали 334 на мегават-те са малко.
    -МикроВецове -156 лева на Мегават.Чacтни вeцoвe 460 вeцa.

    Най-БЪЛГАРОФОБСКАТА политика е, че малък и среден бизнес, обикновени потребители сме ЗАДЪЛЖЕНИ ДА ИЗКУПУВАМЕ СКЪПАТА ЕНЕРГИЯ НА ЧАСТНИТЕ вецове, фотоволтаици, перки-които изобщо не са екологични, почва под тях, миграция птици, риби, устиета реки и са НЕЗАКОННИ БЕЗ ПРАВО НА СТРОЕЖ.
    Изходът е излизане от ЕС.
    Предстоят избори, българите сериозно трябва да помислят какви рестрикции и ограничения ни наложи ЕС, разбира се и десните соросоидни талибани-Костов, Кунева, Паси, Мартин Димитров, ГЕРБ-ЮП Белене-непострояване, а сега и новите които ще дойдат.
    И цялото това соросоидно безумие го

    Коментиран от #26

  • 15 пешо

    24 11 Отговор
    "Безскрупулен външен натиск и страхливи, корумпирани и зависими политици не позволиха това да се случи."

    казал го е господинът в едно изречение. да поясняваме ли на гербавите и на пси.ходесните кого е имал извнапредвид?
  • 16 нане

    6 6 Отговор

    До коментар #4 от "Нашия президент":

    и тебе ич те нема, ама др.искаш тука.
  • 17 СССРБарета

    9 16 Отговор
    "Институт за ядрени знания" базиран във Виена и тоя му е директор! Това е НПО финансирано от...... знаете от кого! Това е нещо като "Център за изследване на демокрацията" където работи Георги Харизанов който постоянно обикаля по телевизиите да коментира изключително добрата работа на ГЕРБ! Такива западно финансирани неправителствени организации съсипаха България последните 30 години защото пускат платени материали и подвеждат цялото общество! Дори не съм го прочел и вече знам какво искал да каже!
  • 18 Сандо

    24 1 Отговор
    Когато слугуваш и изпълняваш всяка приумица на "приятелите" си от САЩ и ЕС дотам се стига!Разрушиха добре уредената ни държава без война и продължават да издевателстват над нас.А нашите Кирякстефчовци ни убеждават,че няма друг път за България.
  • 19 Аргонавт

    18 4 Отговор
    Алоооо а предните 12 години къде бяхте, Господин професоре🤭
  • 20 енергетик

    16 2 Отговор

    До коментар #9 от "истина е":

    аман от драскачи!
    преди доган, тец "варна" беше взет от банкянския, чрез чез. някои "не помнят", но първоначално конкурсът за придобиване на тая централа беше спечелен от руска фирма. очевидно, след като бацю си е поставил "условията", руснаците се отказват и на тяхно място идват чез. те вземат централата за около СТО И ПЕТДЕСЕТ МИЛИОНА ПО-МАЛКО от офертата на руснаците. за благодарност, чез назначават "правилен" човек в борда на директорите.
    територията плаща "една сума" ежегодно на чез за студен резерв. за сведение, същата територия плаща на доган около ДВА ПЪТИ ПО-МАЛКО за същото.
    всичко, споменато по-горе, го има в открити източници, както е прието да се казва.
    изясни ли ти се, умнико?

    Коментиран от #27

  • 21 Аргонавт

    14 0 Отговор
    Не само КЕВР, ами и БЕХ, ако трябва и външни експерти да се наемат, по евтино ще излезе.! И без това 1/3от тока се изнася...
  • 22 пешо

    10 4 Отговор

    До коментар #12 от "ДС служител":

    и какво? преди 89-та в тия служби де.били не вземаха. а и това няма отношение към верността на казаното.
  • 23 Сух

    9 11 Отговор
    Ха, смее ли президента да вземе нещо толкова важно, като АЕЦ Белене и да даде гласност за развитие. Първо трябва да мине през Мусаката, да получи разрешене.
  • 24 тока

    25 3 Отговор
    Абсолютно е прав професорът. Няма една излишна дума. За съжаление, у нас има само телевизионни "енергийни експерти". Истинските експерти работят в енергийните предприятия, гледат си работата и не се занимават с политика, защото на този етап много смърди.
    Но съм сигурен, че ако Президентът подхване тази инициатива и потърси истинските експерти, ще има успех.
  • 25 тошко

    18 3 Отговор
    като допуснахме чужди фирми като "чез" да "управляват" енергетиката ни такъв ще е резултатът....и сега тези "инвеститори" се бетонираха с новите правила вместо да изчезнат от тук , но не е луд този който яде баницата . а луд е този ,които я дава .....дайте първо да изравним живота ни тук с европейците пък тогава да правим борси .

    Коментиран от #28

  • 26 Сух

    11 6 Отговор

    До коментар #14 от "Не на ЕС":

    Как да го проумее Ганьо, като само працуца и чалга му са в главата..
  • 27 Чукча писател ...

    18 8 Отговор

    До коментар #20 от "енергетик":

    ЧЕЗ я купуват 2006 - Тиквата я няма още . Министър е Р.Овч. Същия, който подписа с "американските " централи (1 на Цеко и племенника на Т.Живков -Мутафчийскии , 3 - Газпром ) Нещо ти куца партенката.

    Коментиран от #31

  • 28 Сух

    11 1 Отговор

    До коментар #25 от "тошко":

    За да изравни стандарт и в статията по горе е написано, трябва да изградим, защото вече няма, и ако има то е чуждо или в ръцете на най-алчните измамници в България..
  • 29 ТРОЛОВЕ

    15 6 Отговор
    АБЕ ПОМНИТЕ КОЛКОТО МАЙМУНИТЕ /КОЙ ПОКАНИ АМЕРИКАНЦИТЕ В МАРИЦА КОЙ СКЛЮЧИ ДОГОВОР ЗА ЮЖЕН ПОТОК РУСКА СОБСТВЕННОСТ НЕПРИЕМЛИВО ЗА ЕС КОЙ ГОДИНИ НА РЕД НИ ГОВОРИ ЧЕ БЕЛЕНЕ Е НЕНУЖЕН И ОПАСЕН КОЙ ГОДИНИ НА РЕД ФЛИРТУВА СЪС МИНЬОРСКИТЕ СИНДИКАТИ И ПРОДЪЛЖАВА ДА ГО ПРАВИ / Е НЕ Е БОРИСОВ А ТЕЗИ КОЙТО ИЗХВЪРЛИ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО А СЕГА СЕ МЪЧАТ ДА СЕ ВЪРНАТ ОТНОВО

    Коментиран от #30

  • 30 ПОМНИМ

    12 4 Отговор

    До коментар #29 от "ТРОЛОВЕ":

    КОЙ НИ УБЕЖДАВА ЧЕ ФОТОВОЛТАИЦИТЕ СТИГАТ ЗА ВСИЧКО ПОМНИТЕ ЛИ /КАМАРИ СПЕЦИАЛИСТИ ПОДОБНИ НА СЕГАШНИТЕ КОРИФЕЙ
  • 31 пешо

    8 6 Отговор

    До коментар #27 от "Чукча писател ...":

    да, купена е през 2006-та, извинявам се. но офертата на руската фирма е била за около 400(!) милиона, банкянският си има назначен в чез човек, студеният резерв за чез е два пъти по-голям от тоя за доган (около 45 срещу 26 милиона)... такива работи с партенките.

    Коментиран от #37

  • 32 Последния Софиянец

    9 14 Отговор
    Тоя пенсионер да се скрие. Основната задача на генерал Румен Радев е да изчегъртва. Всичко останало е без значение
  • 33 Гйлшшшойг

    9 2 Отговор
    Готин,задавай въпросите на Онуй,което преди време видя там един гьол.Десет години?????Вече можеше да работи блок от Ац
  • 34 БПФ

    5 6 Отговор
    Не го знам какъв е тоя чичак, но след първото изречение ме загуби.

    Значи според него унищожаването на собствената енергетика за евроГeйските държави е въпрос на национална сигурност ????
  • 35 Абе

    5 9 Отговор

    До коментар #1 от "гадно":

    Тока поскъпна 300% при Фатмака, а не при тиквата!
  • 36 Otoplitel

    5 3 Отговор
    Професоре.Вие потвърждавате сентенцията на Ленин за изграждането на социализма постедством енергетиката.Браво на вас.Къде са тези политически корифеи които отричаха и блокираха развитието на този сектор.Няма ли смел прокурор да ги привлече за държавна измяна и да ги прати при бай Ставри.

    Коментиран от #38

  • 37 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #31 от "пешо":

    Няма логика от твоите писания. Дори банкянският да е имал човек , в енергетиката властва Р. Овч. Мисли малко бе човек , аман от простотии.
  • 38 Бгг

    6 1 Отговор

    До коментар #36 от "Otoplitel":

    Господине вие добре ли сте ?
    Нима не знаете , че без независима енергетика няма и икономика ?
    Не ме интересува какво са казали Ленин , Сталин , Буш - но ако са казвали истината то това не означава , че ние трябва да я отричаме.
    Истината е една на никой не му пука за българската енергетика или икономика , напротив ЕС иска да я унищожи и то с много красиви думи като зелена енергия и санкции като въглеродни емисии .
  • 39 Наблюдател

    1 1 Отговор
    Някои като този т.н."професо"р упорито нежелаят да се запознаят с правомощията на Президентската институция в България и я приравняват на тази примерно на Франция! Това показва най-малко че титлата на въпросния автор е меко казано пресилена! Трябва за такава поне минимум знания както все пак да е отворил и прочел нещо от настоящата Конституция!! Накратко - това лице имащо се за професор "Не чука на правилната врата"!
  • 40 Адмирации

    3 0 Отговор
    Няма нито една излишна дума.Кратко,точно и професионално поднесено.Освен че е истински Професор в своята област,е истински Българин милеещ за Родината. Не за държавата,защото други е съсипаха,а за Родината на всеки един от нас.Ако не бяхме допуснали,чехи,австриици,германци да ни превземат търговията с ел,енергия,ако бяхме пуснали Белене( според стр.планове) още през 1995-97 краен срок,ако куневица не ни унищожи съзнателно цели 4 реактора,реиновирани за 185 милиона лева,и с разрешение от МАГАТЕ да функционират до 2045 година,но нарязани на скраб( кой ли ги прилапа- мъгла) ,ако бяхме пуснали ЮП още през 2015 в експлоатация,ако не бяха подарили Мариците на краварите,сега много средноевропейски държави,щяха да ни дишат прахта.Незаобиколим енергиен фактор,не само на Балканите,но в цяла централна Европа.Нито турците,нито мамалигата щяха да построят АЕЦ.Защото ние щяхме да им доставяме.За огромните ползи от ЮП,не ми се говори.По мощен от СП-2,като обем със над 3 млрд,куб.
  • 41 Стълб

    4 0 Отговор
    Всички партии,които спънаха нови блокеве в Козлодуй и АЕЦ в Белене са за телеграфен стълб - СеДиСе,Царедворци,ГРОБ,Дай България. Товаще се разбере през декември-януари.
  • 42 Вероятно

    3 0 Отговор
    Мнозина се досещат,защо Поднебесната,за същия времеви хоризонт- 30 години,от регионална държава,с никаква индустрия,селско стопанство,военна промишленст,се превърна в Икономически Динозавър,който ще превземе планетата.Заради няколко простички,но гениални принципи: Освен че съчетаха положителните сегменти от капитализма,заедно с контролните функции на социалистическия модел,те не допуснаха: нито една чужда банка,или филиал на тяхна територия ( изключвам Хонконг,който е с друг статут). Не разрешиха на нито една чужда,или местна компания да навлезе в енергиен сектор.От производство,до реализация,всичко е сто процента държавна собственост,и под държавен контрол.Не допуснаха частни фирми във водния сектор.Пълна държавна собственост.Не допуснаха нито една чужда,или местна фирма,в добив и преработка на подземни и надземни богатства.Без изключение.Целият им ВПК е изцяло държавен.чТова се нарича истински Суверенитет.Дори Русия,с нейните фантастични ресурси, цялата Менделеева таблица,безкрайни горски масиви,водни ресурси- неизчерпаеми и огромна територия,вече не е техен съперник.Защото те са чисто капиталистическа форма на управление,модел който ние копирахме от тях.Огромните им ресурси,са в ръцете на частния бизнес.Единствено,газът и петрола са частично,не изцяло,в ръцете на държавата.чТова е причината,да не могат,и няма да могат ,да имат превес над Поднебесната.Освен във Военно отношение,но и това ще бъде под въпрос,само до едно десетилетие.
  • 43 МАЛКА пенсИЯ

    2 0 Отговор
    Щом,магазините,са пълни,с вносни,плодове,зеленчуци,месо-НУЖЕН,ЛИ Е КАКЪВТО И ДА Е КОМЕНТАР?
  • 44 Чичо Янко,

    1 0 Отговор
    ЗАЩО НЕ СЕ ЗАВЪРНЕШ В РОДИНАТА И ДА ПОМОГНЕШ С ТВОЙТЕ ЗНАНИЯ И ОПИТ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ТАЗИ ЖЕСТОКА КРИЗА , ОТ КОЯТО ИЗЛИЗАНЕ ИЗГЛЕЖДА НЯМА. ЯВНО ОТДАВНА СИ НАПУСНАЛ БЪЛГАРИЯ , СЛЕД КАТО СЕ ОБРЪЩАШ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА, А НЕ ПРЕМИЕРА. ЧИЙТО РЕСОР Е ЕНЕРГЕТИКАТА. СЪВЕТИ МОЖЕ ВСЕКИ ДА ДАВА-РЕАЛНА ПОМОЩ НИКОЙ. ВПРОЧЕМ , РАЗБИРАМЕТЕ ДОБРЕ. ВЪВ ВИЕНА СИ ЖИВЕЕШ ПРИКАЗНО, А ВЕЧЕР НА ГРИНЦИНГ НЯМА НИЩО ПО- ХУБАВО ОТ ЧАША ВИНО ПРИГОТВЕНО ОТ ЛОЗЯТА НА ХЪЛМА.