6 Ноември, 2021 10:00 6 285 113

Как Русия сее лъжи за коронавируса

  • русия-
  • коронавирус-
  • пандемия

Руската държавна телевизия е сред главните източници на дезинформация за пандемията от Ковид-19

Как Русия сее лъжи за коронавируса - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отдавна е известно и доказано с документи, че руската пропаганда в САЩ, Германия и други западни държави целенасочено се опитва да подклажда определени негативни настроения. Сегашната пандемия породи необичайно много конфликти, а дискусиите за ограничаването на основните права и за ваксинациите водят до поляризация и дори до радикализация в някои среди.

Именно тези конфликти руската пропаганда се опитва да разпалва съзнателно. Институтът за стратегически диалог (ISD) и организацията Reset са анализирали огромен брой данни, които показват, че RT DE е един от основните източници на информация за антиваксърите и динайърите (б.ред. отричащи пандемията) в Германия.

С видеа срещу ваксините и мерките

Още преди Ютюб да блокира руската медия, изследователи бяха анализирали ефективността на определени послания на RT DE по темата за Ковид-19, както взаимодействията между динайърите и руският телевизионен канал. Изводът на учените гласеше, че RT DE достига до твърде широка публика чрез Ютюб: 84 от стоте най-популярни видеа от началото на март до края на юли 2021 са имали повече от 100 000 гледания. А най-популярното от тях е било гледано 1,2 милиона пъти.

От стоте най-гледани видеа на RT DE през този период 67 са били по темата за Ковид-19, а 61 от тях са съдържали критики за противоепидемичните мерки в Германия, САЩ и други демократични държави, както и отрицателни оценки за „западните“ ваксини срещу коронавируса. Три от видеата са оценени като неутрални, а едно е представяло в положителна светлина ситуацията с коронавируса в Русия.

Анализираните видеа често са съдържали подвеждащи или фалшиви твърдения за Ковид-19, най-често под формата на изявления на съмнителни „експерти“, които не могат да бъдат проверени.

Авторите на доклада за руската пропаганда посочват, че много от съдържанията на RT DE се движат „в сивата зона между дезинформацията и правото на свободно изразяване на мнение. Често в тях ставало въпрос за „твърдения и факти, произволно откъснати от контекста“.

Освен това експертите са проучили и извадка от немскоезични съдържания, публикувани в социалната мрежа Телеграм от представители на дясноекстремистки среди и привърженици на конспиративните теории. И тук RT DE е бил един от най-популярните източници на информация, гласи изводът.

Общи критики срещу утвърдени институции и медии

„С информациите си за Ковид-19 руският канал RT DE е станал неотделима част от онлайн-общността на скептиците спрямо Ковид“, пишат авторите на изследването. Въпросните групи от хора се доверяват на руската държавна телевизия RT. В техните форуми противопандемичните мерки вървят ръка за ръка с общи критики срещу „системата“ - т.е. срещу утвърдените политически институции и медии.

RT DE няма лиценз за Германия, но съдържанията ѝ достигат до потребителите чрез социалните мрежи. Само през 2021 г. държавните медии в Русия са разполагали с бюджет от 1,2 милиарда евро, а през следващите няколко години се очаква те да получат допълнителни 2,5 милиарда евро за да разширяват обхвата на RT DE в чужбина, четем още в доклада.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 62 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нещастници

    175 21 Отговор
    От дойче зеле!!! Заслужавате да сте медия в Северна Корея!

    Коментиран от #32, #36, #54

  • 2 царе са

    32 59 Отговор
    в това да отблъскат приятелите си и да настройват враждебно неутралните.
  • 3 нннн

    157 14 Отговор
    Като видях кой пуска статията, хич не я четох.

    Коментиран от #16

  • 4 "Как Дойче зеле

    137 12 Отговор
    сее лъжи и пропаганда във Факти" 😎
  • 5 Директно:

    122 12 Отговор
    Крадеца вика дръжте крадеца!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Обесен Язовец

    75 9 Отговор
    Да. Вируса е лъжа. Той не е вирус. Той е нано технология! Потърсете проверете и тогава в изопъчаване на фактите, ако ви стиска ме обвинете!

    Коментиран от #61

  • 8 БАЙ КУРТИ

    92 9 Отговор
    Ех DW дали останаха балъци още да ви вярва .
  • 9 Sieg

    106 7 Отговор
    Аууу само Русия лъже, ти да видиш! 😄 Да ви в сайтчето платено.
  • 10 Седесарят.

    100 11 Отговор
    Русия е велика държава,а ДВ,са нещастници.

    Коментиран от #69

  • 11 Списвачи

    79 6 Отговор
    Статия, която започва с: "Отдавна е известно...", не заслужава да бъде прочетена...

    Коментиран от #52

  • 12 Sieg

    72 6 Отговор
    Всяка страна се възползва от ситуацията, просто ме подразни това, че обръщат внимание само на Русия. От факти.Бг взимат страна и замирисва на пари. А щом парите ги насочват замирисва на нещо друго.
  • 13 България

    12 43 Отговор
    И тук е така. Чрез Ютюб активно призовават за заселване на руснаци в България.

    Коментиран от #51

  • 14 Руски еничарин

    10 60 Отговор
    Пoтърceтe в тубaтa "cхeмaтaвъзрaждaнe" - иcтинaтa зa руския еничарин и мошеник Кocтя Кoпeйкин oт първo лицe oт 21:30 мин. Зa нoвoимoтнaтa "рaзвeдeнa" cъпругa, зa тoвa кaк e хaрчил cубcидиитe, зa връзките му c Гуцaнoв, Гeшeв, Бoйкo, групирoвки c 3 букви
  • 15 Зоро

    78 3 Отговор
    Какво ни казват в статията: Милиони хора гледат и вярват на този канал и ние затова решихме да ги блокираме в Ютуб... А като пишете колко пари са получили в RT, напишете и колко пари са изсипани при вас, за да пишете подобни смехории...
  • 16 Чукча писател ...

    5 14 Отговор

    До коментар #3 от "нннн":

    Чукча писател !
  • 17 иво

    39 9 Отговор
    ДА "ЖИВЕЕ" - БЪЛГАРО-СЪВЕТСКАТА ДРУЖБА !!!

    Коментиран от #27

  • 18 лъжци

    63 4 Отговор
    Ами тази "статия" дето сте я пуснали какво е ако не пропаганда срещу Русия? Гнусни платени лъжливи джурналисти, за паница леща обвиняват Русия в пропаганда, като пропагандират.Кого си мислите че ще излъжете?
  • 19 другарят

    65 5 Отговор
    Фашизоидите в Германия забраниха /не дадоха лиценз" излъчването на РТ в Германия! В същото време тази нацистка медия дойче веле и много други продължават свободно да бълват отрова в Русия, България и навсякъде! Не разбирам търпението на руснаците към тези боклуци!?
  • 20 ханс

    60 6 Отговор
    Най -долнопробния парцал Немско зеле има наглостта да фабрикува статии срещу медийни издания от други страни?!?
  • 21 куц охлюв

    44 5 Отговор
    Важното е , че ВИЕ ни уведомявате за ИСТИНАТА , щом гадните руснаци не го правят ! Ех , колко сте добри и всеобхватно справедливи !
  • 22 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    56 4 Отговор
    Вие сте най Голямите Дезинформатори, а всички са след вас!! Руската се гледа от Руснаци, а вие пускате дезинформация по цял Свят!! Нямате конкуренция!!!
  • 23 Лъжливият Ханс

    52 4 Отговор
    Повече от Германската вълна никой не лъже. Имат дълъг опит от времето на Райха. А българските подлоги, които са се цанили там са в челото.
  • 24 Влади

    55 4 Отговор
    От тази статия ясно се разбира , че само Русия казва винаги истината , ако има някъде демокрация тя е в Русия , от сега нататък се заричам само Руска телевизия да гледам за да бъда информиран правилнилно , дори това което се е случило реално в България днес може да се види само по Руска телевизия , Българските платени медии ще Ви излъжат 100%

    Коментиран от #40, #108

  • 25 И в този сайт

    5 21 Отговор
    има много дезинформация (особено в коментарите). Не знам защо се прави, но допускам, че е умишлено, предвид русофилската ориентираност. Едно нещо е характерно - ниското ниво на троловете, които инфлуенцират тази дезинформация.
  • 26 Дилдо

    36 4 Отговор
    Статиите на Дойче Зеле не си заслужава да се четат

    Коментиран от #28

  • 27 Ха ха ха🤣

    5 36 Отговор

    До коментар #17 от "иво":

    Склери, савецката кочина се разпадна преди 30 години... Вече е ред на руската. Д.е.а и провинцията куха, д.е.а.
  • 28 Ха ха ха🤣

    5 18 Отговор

    До коментар #26 от "Дилдо":

    Ама ти не само ги четеш, ами ги и коментираш. Нали така, трол!?

    Коментиран от #56

  • 29 Пропагандистите на сороснята

    34 3 Отговор
    Пропагандистите на Сорос обвиняват в пропагандата смях световен смях!
  • 30 Habiby

    34 3 Отговор
    DW трябва да бтдат забранени като зловредена дезинформационна пропагандна медия на цереуто!
  • 31 Винкело

    30 2 Отговор
    Пък в САЩ 48 човека са умрели последните три месеца от мелиоидоза - бактерия, която се разпространила с ароматизатори от "Уолмарт". "Уолмарт" се извинил на потърпевшите.

    Коментиран от #38

  • 32 овчеубиец

    7 33 Отговор

    До коментар #1 от "Нещастници":

    Неграмотнико, каква представа имаш от медии, та правиш квалификации. Май зелето е най-близкото да вида на главата ти, та го използваш глупаво. Щом DW не ти харесва слушай московската Звезда, където в едно изречение три пъти се споменава другаря Путин. Тя със сигурност ще ти хареса. Я се вдигини и си отиди в Северна Корея. Там ще и си тежиш на мястото и на ставите си. Докато все още имаш телесна маса де. Щото там бързо свършва.
  • 33 КОНТРАТА

    34 3 Отговор
    DW не ги слушат и четат дори на запад само по
    разни балкански колонии ги публикуват!
  • 34 наско

    29 2 Отговор
    Все едно сме в седемдесетте години на миналия век! Пропагандата у нас бе абсолютно сьщата но с обратен знак! Това говори , че отново нямаме дьржава и обективна преса!

    Коментиран от #95

  • 35 Kava66

    31 2 Отговор
    Соросите плащат за пропаганда срещу Русия!
  • 36 Донтюго

    4 27 Отговор

    До коментар #1 от "Нещастници":

    Фен на РТ и на путлир, а? Върл коми и антифаксър!
    Браво на теб достоен избирател на бибитко и тадеф, и на двете фуражки!
  • 37 смех

    29 2 Отговор
    "отдавна е известно и доказано с документи"-това е култовата фраза на всяка лъжа, как не ви е срам да се наричате журналисти, а всъщност сте едни мижави помияри тичащи след парите... Ха сега кажете с какви документи е "известно и доказано" това, което пишете?

    Коментиран от #48

  • 38 Walmart

    5 15 Отговор

    До коментар #31 от "Винкело":

    Многознайко, от кога Уолмарт правят ароматизатори ? Или не знаеш какво е Уолмарт, камо ли да си влизал в такъв. Къде си бил през 1962 когато е създадена веригата ? То като стоиш на село и слушаш мухите около себе си, някои неща няма от къде да ти дойдат.

    Коментиран от #45, #49, #93, #94

  • 39 коко

    25 4 Отговор
    най големият страх е че немците не вярват на собственната и западна лъжлива телевизия и започнаха да гледат RT DE след което соросоидити изклучиха телевизията от ефир.Но руснаците също изгониха от русия немски тв.канали.ТА не пропагандата а стаха че хората искат да знаят истината доведе до затварянето на RT DE

    Коментиран от #111

  • 40 Зъл

    4 23 Отговор

    До коментар #24 от "Влади":

    Защо направо не се изселиш в Русия?

    Коментиран от #57

  • 41 Комуниста

    23 3 Отговор
    Най голямата грешка на Сталин беше, че спря маршал Жуков в Източна Германия, а трябваше да разреши на маршала да прегази с Червената армия капиталистическата алчна утайка до Швеция и UK!
  • 42 яко ни лъжат

    18 7 Отговор
    НЕЗНАМ НО В БЪЛГАРИЯ МНОГО ЛЪЖАТ ПРОФЕСОРИТЕ. ФАКТИТЕ СА ДРУГИ!!!ТИЯ ТРOБAДУРИ ПРOФECOРИ ЯКO ВИ ЛЪЖAТ C ТИЯ ПCEВДO ВAКCИНИ. ДOКAЗAТEЛCТВA- ВAКCИНИРAНA МOЯ ПOЗНAТA OЩE ЛЯТOТO C ПФAЙЗEР ДВE ДOЗИ CE РAЗБOЛЯ OТ КOВИД И ЗAРAЗИ И МЪЖA CИ. ПРEДИ ДEН И ИЗТEЧE КAРAНТИНAТA. OКAЗВA CE ,ЧE ТИЯ CЪC ЗЛEНИТE CEРТИФИКAТИ CA И ЗAРAЗOНOCИТEЛИ И РAЗНACЯТ КOВИДA. РEГИCТРИРAНA E КAТO ВAКCИНИРAНA И ПРEДИ ДEН И ИЗТEЧE КAРAНТИНAТA. ТOВA НE CA ВAКCИНИ!!!!! ВНИМAВAЙТE КAКВO CИ CЛAГAТE!!! ПРОВЕРКА МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ВИНАГИ!!!

    Коментиран от #43, #62, #70, #103

  • 43 Дуноттъч

    6 12 Отговор

    До коментар #42 от "яко ни лъжат":

    Ето доказателството на руската пропаганда!
  • 44 Джинджър

    16 4 Отговор
    ДВ майсторите на късия разказ!
  • 45 Винкело

    17 2 Отговор

    До коментар #38 от "Walmart":

    Прав си, аз само в "Берьозка" влизам, там поне още не са почнали да продават заразени с бактериологично оръжие конфети и шпроти.

    Коментиран от #53

  • 46 Lublana

    16 2 Отговор
    Соросоидни палячовци
  • 47 Газета смях

    19 3 Отговор
    DW Соросоидна клетка на цру в Германия!
  • 48 Цолова

    3 19 Отговор

    До коментар #37 от "смех":

    .......Инcтитутът зa cтрaтeгичecки диaлoг (ISD) и oргaнизaциятa Rеsеt ca aнaлизирaли oгрoмeн брoй дaнни, кoитo пoкaзвaт, чe RT DЕ e eдин oт ocнoвнитe изтoчници нa инфoрмaция зa aнтивaкcъритe и динaйъритe (б.рeд. oтричaщи пaндeмиятa) в Гeрмaния.....
    Това да не ти е Б. Рашков, дето година вече само с това се занимава, да търси документи и нищо не може да намери въпреки, че фатмака го рита в бъбреците непрекъснато. Какъв по-голям документ от записа на самото предаване ? Знаеш ли, че аудио и видеоинформацията може да се съхранява под формата на записи върху някакъв носител. трябва малко да попрочиташ техническа литература. Това, че по кръвна, предателска линия, всичко западно ти е противно няма нужда да изтъкваш. То е видно. Националните предатели - русофили си личите от километри. Комунистите сте си правени за Азия. Калмикът Улянов и грузинецът Джугашвили са виновни. Ама те също са азиатци. А и парите с които ви плащат от самото начало, веднага след поредната руско-турска война, идват иментно от Азиатския департамент на Русия.
  • 49 Бесен Язовец

    16 2 Отговор

    До коментар #38 от "Walmart":

    Уломарт е верига точно за клошари и скитници като теб!
  • 50 ценител

    8 1 Отговор
    и за зелето ще дойдат, да бъдат сигурни! техните хора при това! те имат богат опит, няма да им припомням.
  • 51 Е и ???!!!

    14 3 Отговор

    До коментар #13 от "България":

    Така или иначе тази обезлюдяваще се територия ще бъде наново населена с хора! Единственият въпрос е с какви?! С турци, араби, негроиди или руснаци! Явно всички други не ви пречат, а само руснаците?!
  • 52 гошо

    17 1 Отговор

    До коментар #11 от "Списвачи":

    както е изнестно... отдавна всички знаят... много вероятно е... почти сигурно е...

    така се работи на зелевата бахча!
  • 53 Walmart

    4 16 Отговор

    До коментар #45 от "Винкело":

    А водката защо изпусна. В "Брьозка" нали ви я дават срещу купони от руското посолство. Смесена с беличкия азиатски прах действа добре , нали ? Колкото до това с какво за заразени конфетите и шпротите не можеш да знаеш. Явно заразата има дълъг инкубационен период и първо удря мозъка. Вече можеш да отидеш на доктор. Първата симптоматика е на лице.
  • 54 Смях

    2 14 Отговор

    До коментар #1 от "Нещастници":

    А ти Ганчо там ти е мястото в Северна Корея, да се кланиш на династията Ким.
  • 55 2121

    18 5 Отговор
    Русия,манипулирала!Някой да вярва на публикациите на Дойче Веле?Соросоиди ,може.Но българи с нормален ум,знаят,че цялата помия ,която се излива върху Русия има един адрес-тъпите сащ, противна протестанска Англия, гейдругарчетата от Брюксел,начело с Урсула фон дер Лайен.Не минава ,ден върху Вл. Вл Путин и РФ,да не ни облъчат ,с измислици, лъжи, коментари на никому ,неизвестни журналисти/в т.ч. българските/,срещу заплащане.Дали има Корона вирус,разбраха и децата ,че той е открит 1927 г.Има три основни вида:1/Засяга само животни.2/Засяга животни и хора.3/Поразява /вид тежък грип/само човеци.Няма ваксина против този вирус.Използзва се руска ваксина СПУТНИК V/антигените са човешки/ ,а другите ваксини /произваедени набързо и вредни за здравето/Модерна, ДжонсънДжонсън, Пфайзер Байонтех, Астра Зенека ,Янсен/антигените са маймунски-шимпанзета/.Кой ,манипулира.Тези ,които лъжат-всички страни от ЕС и ЕП.Когато Русия списва и изобличава лъжците,всички скачат ,като ужилени.Докато ЕС не си посипят главите с пепел,няма как да са на равна нога с Русия.

    Коментиран от #58, #109, #110

  • 56 пешо

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ха ха ха🤣":

    ооо, смешко! "както всички знаят", ти си в тоя форум денонощно. търчи да обясниш на тоя що клати дърветата, че е просто ей така.
  • 57 Истината

    4 17 Отговор

    До коментар #40 от "Зъл":

    Няма да отиде в любимата Русия, щото рублата е адски девалвирана. Никой по света не иска руска рубла. А Русия има пандемия от Спин и туберкулоза. Може някоя другарка да го зарази .:)
  • 58 Я па тоя

    2 17 Отговор

    До коментар #55 от "2121":

    Брей много знаеш ,ми отивай си в любимата Русия. Колхозник да ставаш ,че за повече нямаш акъл
  • 59 МалкоЛогика

    6 1 Отговор
    Ако доказващите имат личен интерес (пари, облаги, кариера), доказването се превръща в лъгане на едро. Не им се връзвайте, те хляба си изкарват с лъжи.
  • 60 Дойран

    7 3 Отговор
    Тази медия скоро ще опре дъното,крадеца вика дръжте крадеца,спрете да да повтаряте едни и същи лъжи.СПРЕТЕ СЕ ВЕЧЕ
  • 61 всъщност

    16 3 Отговор

    До коментар #7 от "Обесен Язовец":

    Много си прав даже бих казал че направо си е биологично оръжие, като такова се използва! Странно защо от дойче зелето си затварят очите, ушите и устите за "демократичната" пропаганда......която е доста по-добре организирана и добре платена от това което правят руснаците. Видяхме ги вече "западните ценности".......пълна помия и лай на, ама завити в лъскав целофан с панделка и напарфюмирани че да не се усеща веднага гадната воня! За съжаление ЗАПАДналите много агресивно и упорито ни облъчват с тяхната пошла пропаганда, на която могат да се хванат само много глупави и заблудени хора. Дори в техните държави, където хората още от малки са приучени да вярват сляпо в "евроатлантическите" ценности вече има много несъгласни и оспорващи този начин на живот. Ние тук и в бившите соц. страни вече 30 години се набутваме и страдаме като се водим по акъла и желанията на запада......крайно време е да се отърсим от тяхното зловредно влияние и се надявам БОГ да ни помогне за това! Толкова сме затънали като държава, че само Божията помощ може да ни спаси от изчезване.......затова нека да се молим на БОГ да пази България и достойните българи, а да накаже продажните предатели и тези, които искат да ни затрият като народ! Когато много българи отправим молитвите си за помощ към БОГ се надявам Той да чуе гласа ни и да ни озари със своята мъдрост и благодат!

    Коментиран от #66

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 ТУКА ИМА ТУКА НЕМА

    1 1 Отговор
    ЗА ДА НЕ СЕ ХАБЯТ МАШИНОПИСНИ МАШИНИ ИНДИГО И ХАРТИЯ САМО ЗАМЕНЕТЕ ИМЕНАТА НА ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ НА МЯСТОТО НА РУСИЯ И.....ВОАЛА СТАТИЯТА Е ГОТОВА ЕДНО КЪМ ЕДНО ИСТИНА👍👍👍
  • 66 Хъхъ

    1 5 Отговор

    До коментар #61 от "всъщност":

    Гледа отгоре той и една от заповедите му е ,,не лъжи,, всичко вижда, няма спасение за лъжците от врящия казан
  • 67 Entropa 2009

    14 3 Отговор
    Коментирайте BBC, Доийче по добре да си наглеждат бежанците, дето се гавреха с момичетата по площадите!
    Когато гледаш постоянно в чуждата паница стават така нещата.
    Смяташ се за велика и могъща сила , но си по слаб от мишка.
    Made in Germany

    Коментиран от #73

  • 68 АнтиСоросовВаксар

    14 4 Отговор
    Я нека евроатлантическите автори на доклада да кажат нещо за страничните ефекти от евроатлантикоЦионистките ваксини и за смъртните случай от тях а не да ми съчинява пропаганди.

    Коментиран от #71

  • 69 Дедо Пене

    2 17 Отговор

    До коментар #10 от "Седесарят.":

    ЗАЩО НЕ ОТИДЕШ ДА ЖИВЕЕШ В РУСИЯ, А ЦАПАШ БЪЛГАРСКИЯ НЕТ?

    Коментиран от #74, #87, #88

  • 70 Дедо Пене

    1 9 Отговор

    До коментар #42 от "яко ни лъжат":

    ЖИВА ЛИ Е ТВОЙТА ИЗМИСЛЕНА "ПОЗНАТА", ЗАЩОТО ТОВА ТИ ГАРАНТИРА ВАКСИНАТА 80-92% ЗАЩИТА ОТ СМЪРТ???
  • 71 ефекта?

    1 5 Отговор

    До коментар #68 от "АнтиСоросовВаксар":

    вече си с допълнителна дупка и те ползваме кат жина

    Коментиран от #81

  • 72 Иван

    6 3 Отговор
    Да...трябва си цензура! Така е в "демократичният" свят!
  • 73 каппут спукян

    3 9 Отговор

    До коментар #67 от "Entropa 2009":

    я кажи що вчера в масквабад кавказците пак оправили орки 😊?

    Коментиран от #75

  • 74 ДЖОН

    7 3 Отговор

    До коментар #69 от "Дедо Пене":

    А ТИ В САЩ ЛИ СИ?ЦЪРВУЛ!

    Коментиран от #77

  • 75 тц тц

    1 4 Отговор

    До коментар #73 от "каппут спукян":

    в мамаша ти
  • 76 Дойче Лъже

    8 5 Отговор
    Ха-хаха, как дойче веле сее само истини...хахаха

    Вица на деня
  • 77 а виж

    1 4 Отговор

    До коментар #74 от "ДЖОН":

    кой ти диша тежко във врата 😊
  • 78 Стефан

    14 3 Отговор
    Deutsche Welle - "медията", която е на пряко финансиране от Държавния департамент на САЩ. Досега аз оттам информация не съм видял - без една статия, смисъла на която не успях да открия, всички останали са пропаганда - нескрита и нагла, но за сметка на това малоумна. И сега е така - виждам заглавието - викам си, дай да видя що за идиотия е това пак, виждам отдолу "Дойче Веле" и дотам.

    Ай, къпете се в помията със здраве.
  • 79 Риналдю

    3 14 Отговор
    Е,то затова руснаците не искат да се ваксинират и мрат като мухи.Не вярват на Кремълските лъжи.Не вярват че "Спутник" има "95% ефективност".Не вярват,че Плешивото Кремълско Запъртъче се е васинирало.Или ако все пак се е ваксинирало,смятат,че не е с руска ваксина,защото нито назова с какава ваксина,а се оплете в недомлъвки и лъжи.

    Коментиран от #80, #89, #90, #92

  • 80 Стефан

    12 4 Отговор

    До коментар #79 от "Риналдю":

    И ние не вярвахме, че Moderna и Pfizer имат 96 процента ефективност. Ама накрая си го признаха, де - 2 часа след като получиха разрешение за обща употреба, си коригираха листовките на 66 процента. Признаха и за сърдечно-съдовите проблеми, и за тромбозите, на път са след предупреждението на Кралското педиатрично дружество на Канада да признаят и за стерилитета.
  • 81 Чишач

    2 2 Отговор

    До коментар #71 от "ефекта?":

    Нещо май тъй досърбяло ! И си тарсиш някой с голяма пушачка да та почеши тъй бис смазка тъй

    Коментиран от #100

  • 82 1111

    10 2 Отговор
    Видиш ли Русия в заглавието поглеждаш надясно и видиш ли Дойче Зеле правиш следното - печаташ статията без да я четеш, намачкваш хубаво листа да не драска и отиваш в тоялетната...
  • 83 Какво става русидебили

    4 10 Отговор
    Истината не ви харесва ли?
  • 84 ПСФ

    2 9 Отговор
    Верно е, че Русия е велика страна, но за нас, тя не представлява особен търговски интерест, защото освен скъпа газ и петрол, ние от нея няма какво друго да вземем! И действително, като погледнеш в търговската ни мрежа, не можеш да видиш руска стока, докато по сергии и малки магазинчета е препълнено с турски и китайски стоки, предлагащи сносно качество и евтини цени! Да не говорим за това, че заради облекчения достъп, всеки ден стотици а може би и хиляди българи посещават Турция, кой на пазар, кой на екскурзия, кой на курорт, а има и такива, които я посещават по медицински причини!
  • 85 ПЕНКО

    3 2 Отговор
    ШВАБЕНЗИ - ШВАЙНЕ -ДОЙЧЕ- ШВЕЛЕ -ГУТЕН / ДВ / - ФИНАНСИРАНИ ОТ ЦРУ --- ЖЕЛАЯ ВИ С ЦЯЛАТА СИ Е РЕК ЦИ Я !!!!!!

    Коментиран от #101

  • 86 баба Пена

    4 2 Отговор
    Като видиш заглавието на статията и се сещаш или за DW, или за нашия Дениз.
  • 87 Седесарят.

    5 2 Отговор

    До коментар #69 от "Дедо Пене":

    Дядо,слушай ,!!.Всеки ,може да каже , каквото мисли,и чувства ..Най голямата лъжа е ДВ..!!!Аз ,живея в Ростов,и в Стара Загора..Нещо , против??
  • 88 Седесарят.

    0 2 Отговор

    До коментар #69 от "Дедо Пене":

    Аааа,дядка,,!!.Виж,също,,,Не се пита,защо това,?,и защо онова??..Питай ,себе си ,,и бабата!!
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Риналдюю,

    3 1 Отговор

    До коментар #79 от "Риналдю":

    Е тъъъъ.п като галош!!..Харесва му ..!
  • 91 Механик

    4 2 Отговор
    Като видя кой е източника на статията и смело пропускам.
  • 92 Риналдюю,

    2 2 Отговор

    До коментар #79 от "Риналдю":

    У ,на тебе ли ще каже ,с каква , ваксина,се е ваксинирал ,Путин???.Някой ,друг ,каза ли ти ,,Тъпо цървулче??Хаха.
  • 93 Оди се

    4 2 Отговор

    До коментар #38 от "Walmart":

    скрий бе d ебил!
    Не продавали ароматизатори щото били онсовани през 1962.
  • 94 Потъси в

    4 2 Отговор

    До коментар #38 от "Walmart":

    Интернета и ще намериш информация за случая. Не съм ги броил жертвите но ги има и да, от някакъв спрей от Уолмарт.
    Ама ти нали ногу знайш, bunak, и веднага скачаш на амбразурата.
  • 95 Разликата

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "наско":

    е че ние не вярвахме на нашата пропаганда а и сега сме доста скептични, поне от по-старото поколение, докато западняците вярват на всичко.
    Те затова и поддържат всичките войни, инвазии и бомбардировки.
  • 96 TO220

    4 3 Отговор
    Имам чувството, че Гьобелс е жив и работи в DW.
  • 97 от ан

    0 3 Отговор
    пропаганда като пропаганде да не би джендарската пропаганда да епо истинска
  • 98 яко ни лъжат

    7 3 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ ОЩЕ ПОВЕКЕ СЕ ЛЪЖЕ!!!! МНOГO ЛЪЖAТ ВAКCИНИРAНИТE И ПРOФECOРИТE. ТA EТO ЗA ПCEВДO ВAКCИНИТE. Една от водещите на предаването "Тази сутрин" по bTV Диана Любенова е заразена с коронавирус. Тя се включи в предаването от дома си.Любенова е ваксинирана с три дози Пфaйзeр. Вaкcинирaнa и ce e рaзбoлялa ,нo нe e caмo тoвa ,рaзнacялa a зaрaзaтa въпрeки ,чe e вaкcинирaнa. МНOГO ПРAВ E МAНГЪРOВ ЗA OПИТНИТE ПИНГВИНИ!!!!!!! ГOЛЯМA ИЗМAМA CA ТИЯ OПИТНИ И НEУCПEШНИ ВAКCИНИ, НO КAКВO CЪДЪРЖAТ CE КРИE!!!! ЗAЩO ??????
  • 99 5862

    2 8 Отговор
    Забележете ,че единствените на които не им изнася истината и се пенят са русофилските българофоби.
  • 100 намажи се сос шарлан

    0 1 Отговор

    До коментар #81 от "Чишач":

    и кажи дека си да ти разширя отворите секим
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 страдай,стпадай и крещи

    0 3 Отговор
    русофил на ченгел виси 😊!
  • 103 Йо Несбьо

    0 6 Отговор

    До коментар #42 от "яко ни лъжат":

    Вярно е, че се лъже, но дават ли ти състав на лекарствата от аптеката? И да ти дадат състава, ще разбереш ли нещо от него, въпреки че е предмет на търговска и технологична тайна? На аналгина пишат ли му съставките?

    Ваксините са работещи. Видя се при милиони ваксинирани. Много малък процент имат проблеми с тях, а смъртните случаи в резултат на ваксиниране са пренебрежимо малко. За България конкретно дали има и двама-трима.

    Ваксинирай се, спаси живот!
  • 104 ПУТИН ИДЕ

    2 1 Отговор
    РУСИЯ СЕЕ ЛЪЖИ , А САЩ - ВИРУСА ПОЗНАТ С ИМЕТО КОВИД 19
  • 105 Сега разбрах

    6 1 Отговор
    Само Бил Гейтс казва истината за вируса. В последните си изказвания казва да се готвим за биологична война, едра шарка и т.н. и трябва да се налеят милиарди за ваксини. С ЕДНА ДУМА НИ КАЗВА КАКВО СМЯТАТ ДА ПРАВЯТ ЕВРЕЙСКИТЕ ДЕГЕНЕРАТИ КАТО НЕГО.
  • 106 Изумен съм.

    3 1 Отговор
    Как изобщо може да пускате такива материали ? Малоумия !

    Коментиран от #112

  • 107 селтак

    2 1 Отговор
    Само факта че статията е излезла от DW означава че руснаците казват истината!

    Коментиран от #113

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 курило

    0 1 Отговор

    До коментар #107 от "селтак":

    еще один брехунец который заглушает правду и восхваляет российскую пропаганду