Last news in Fakti

11 Ноември, 2021 16:00 5 078 64

Готвят манипулация на вота с машините? Да проверим фактите

  • сиела норма-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • избори

"Измамата" - такава, каквато я обрисува Бойко Борисов, няма как да се осъществи, защото всяка смарт карта е предназначена само за определена машина за гласуване

Готвят манипулация на вота с машините? Да проверим фактите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Конспиративните теории за планирани манипулации на вота, които Бойко Борисов разпространява, явно целят да отклонят общественото внимание от последните разкрития на Бойко Рашков, смята Петър Чолаков.

Конспиративните теории, които Бойко Борисов разпространява на час по лъжичка, явно целят да отклонят общественото внимание от разкритията на вътрешния министър Рашков, които могат да нанесат непоправими щети върху "модела ГЕРБ".

Не, допълнителните машини няма да откраднат изборите от ГЕРБ

Бързият прочит на "манипулациите", за които бият тревога бившите управляващи, показва, че става дума за откровени фантасмагории. Появилите се "тук 150, там 228" (по Борисов) машини за гласуване на "Сиела Норма" съвсем не са фантоми и нямат зловещата мисия да похитят изборната победа на ГЕРБ.

Както вече поясни пред БНТ Веселин Тодоров, изпълнителният директор на фирмата доставчик на машините, в страната са докарани допълнителни 400 устройства, но те няма да бъдат използвани по време на изборите. Евентуално, след вота биха могли да послужат за сервизна дейност и резервни части.

Разбира се, от "Сиела Норма" е трябвало да информират ЦИК своевременно за допълнителните машини. Не е било трудно да се предвиди, че дори мълвата за "призрачните" машини може да се използва за препратки към прословутата Костинбродска афера от 2013 година.

И още една пробойна в теорията, която лидерът на ГЕРБ развива: през май 2021-а година Борисов обяви промените в изборните правила за "законодателен тероризъм", който цели да даде ЦИК в ръцете на Румен Радев. Ако това е така, защо тогава в комисията също са видимо неприятно изненадани от историята с допълнителните машини за гласуване на "Сиела Норма"?

Обвиненията за готвени манипулации са безпочвени

Нелепо е и обвинението за изопачаване на резултатите от вота с допълнителни "600 карти". Реториката на Борисов както обикновено е така подбрана, че да постигне максимално въздействие. Той прави ефектен паралел между картите за гласуване и измамите с банкови пластики. Сладкодумно Борисов трансформира страхове, които са познати на всеки - кошмарът, че ловки мошеници могат да източат парите от банковата ти сметка - в ужас от новите изборни технологии. Подобни безпочвени обвинения единствено подклаждат недоверие към демократичния политически процес.

"Измамата" - такава, каквато я обрисува Борисов, няма как да се осъществи, защото всяка смарт карта е предназначена само за определена машина за гласуване - настройването на "фалшивите карти" би отнело прекалено много време. От "Сиела Норма" подчертаха, че допълнителните 400 машини не разполагат със смарт карти, фирмата отрича и да е поръчвала 600 допълнителни.

Освен това в методическите указания на ЦИК изрично се посочва процедурата, чрез която машините се предават на секционните комисии от представител на "Сиела Норма". Подчертава се и това, че всеки избирател ще получи само по една карта за гласуване, което оборва твърденията на ГЕРБ, че избирателят можел някак си да получи втора карта от комисията и така да гласува два пъти.

Целта е отклоняване на вниманието и предизборна атака срещу президента

Първата причина за конспиративните теории, които ГЕРБ тиражира, вече бе спомената: става дума за класическа контраатака чрез информационна диверсия. В бившата управляваща партия няма как да не са разтревожени от факта, че благодарение на министър Рашков броени дни преди изборите медиите са залети с информация за схеми в изграждането на АМ "Хемус" и обвинения, които включват името на премиера и далавери по върховете в МРРБ за стотици милиони.

Подобни конспирации също така дават възможност на ГЕРБ да атакуват служебното правителство и съответно президента Румен Радев и създават удобен ъгъл, през който по-късно да коментират и тълкуват изборните резултати. 

Паниката, която се опитва да създаде за пореден път Борисов, е безпочвена, а параноята му изглежда като театралничене. Освен ако източникът на страховете му не са разкритията на Бойко Рашков, които са надвиснали над главата му като Дамоклев меч.

** Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владемиров

    38 29 Отговор
    След изявленията от ГЕРБ, се отказах да гласувам. Всъщност бях решил да си дам гласа за тях, но те ме разколебаха окончателно.

    Коментиран от #18

  • 2 МутроФоб

    65 12 Отговор
    мутро кажи арестуван ли си в чехия и унгария, лежа ли по арестите, дано скоро си припомниш наровете в ареста !!!!!
  • 3 гост

    63 11 Отговор
    Що за индивид трябва да си за да не видиш,че джипко-тикво-бибитко се излага за последно.

    Коментиран от #26

  • 4 Герб умрее

    51 9 Отговор
    Се подпират герберастите на басните на Еднокнижник покрит с пешкир
  • 5 Ами само

    56 12 Отговор
    чпвек без грам сиво вещество би се вързал на този престъпник Чекмеджан!!! 2 пъти осъждан от съда за лъжи и внушения!!! Просто знае, че е затънал до уши и иска да се спаси на гърба на крепостните селяни! 12 години да те грабят и продължив да си даваш класа за това чучело! Не го разбирам
  • 6 Кики

    13 59 Отговор
    Машините се управляват от американското посолство, Байдън ви го каза Кирчо ментата ще ви управлява следващите години , какво не ви е ясно.


    Само Възраждане е надеждата

    Коментиран от #7, #10

  • 7 Пий си

    35 8 Отговор

    До коментар #6 от "Кики":

    хапчета бе толуп

    Коментиран от #23, #47

  • 8 Сатана

    10 40 Отговор
    Има ли машини, за които ЦИК не е знаела ?Има!
    Колко са? Достатъчно за да се манипулира вота на хората.
  • 9 Комуниста

    41 11 Отговор
    Боко Пешкира е дийазан клеветник. Един клеветник осъден за клевета не може да бъде представител на партия в цивилизацията. На два пъти осъден за клевета от СГС по действащия закон към 2021г !
  • 10 бялата златка

    9 8 Отговор

    До коментар #6 от "Кики":

    под 3% за полулиста костя копейкин !
  • 11 пешо

    36 12 Отговор
    този простак няма да млъкне
  • 12 Фройд се усмихва

    14 21 Отговор
    "Нека бъдем отговорни. Всичко зависи от нашата манип..ъъъ..мобилизация." - Румен Радев
  • 13 ха ха хаааа

    23 13 Отговор
    Верваме ти ! Значи , ако си купя нов автомобил , да си взема и още един , е така , за резервни части ...🤭
  • 14 фАНТОМасс

    43 14 Отговор
    Не може да се отрече , че Борисов е един манипулатор-психопат с изкривена самоличност ! Говори това , което му отърва , без значение вярно ли е или не !

    Коментиран от #42

  • 15 Е хайде

    15 25 Отговор
    Стига лъгахте и вие бе ! Не са нормално нещо тия стотици допълнителни нерегламентирани машини, и това е ясно дори на децата !
  • 16 Последния Софиянец

    33 14 Отговор
    Какво разбира от машини една Тиква.

    Коментиран от #25

  • 17 Готвят , ама

    8 33 Отговор
    Са толкова некадърни , че и това не успяха да направят... Представете си ги като управляващи - ако не беше опасно , щеше да е комично. Те и закрилниците им от Козяк са некадърни , защото да заложат на куци коне , като Кирчо , Ристе и Мая , не показва голям интелект... Умните хора , няма да допуснем такива клоуни , назначени от соросоидчетата , като гласуваме за ГЕРБ , и върнем нещата към нормалност.

    Коментиран от #58

  • 18 Асен и Кирил

    39 10 Отговор

    До коментар #1 от "Владемиров":

    Ние пък няма да се откажем да вкараме крадеца Борисов в затвора...
  • 19 Коза ностра

    37 8 Отговор
    Пешкира от Банкя любимеца на простотията бг!
  • 20 Тяя

    9 16 Отговор
    Измамата може да не е точно такава, каквато той я описва, защото неговото са само предположения, но че се готви някаква, това е от ясно по-ясно !
  • 21 деко

    30 9 Отговор
    НАЙ големия и необезпокояван 12 години КРАДЕЦ вика ДРЪЖТЕ крадеца . Тази машинация с машините е само негова работа както Костинброд .
  • 22 тиква

    25 7 Отговор
    Бай Ставри така ще ти се радва....по цели нощи, тикво тъпа и крадлива!
  • 23 Пий си ти

    11 4 Отговор

    До коментар #7 от "Пий си":

    Твоите бе , малоумник психясал
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ми ,

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    Каквото и един "ресторантьор" ...🤭
  • 26 А ти , колко трябва да си

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Прос , за да говориш такива глупости.
  • 27 всъщност

    19 6 Отговор
    Според чешките прокурори, които са разследвали тогава престъпната групировка, Борисов е бил на много ниско ниво в ерархията, но факта, че е можел да издаде много от имената на другите от участниците в престъпната схема е принудила българските / купени/ власти да го извадят от затвора.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 от Чехия

    21 6 Отговор
    След като става Главен секретар на МВР, първото пътуване на Бойко Борисов е до Чешката република, където натиска и успява да издейства досието му да бъде заличено. И успява да издейства унищожаването на данните за престъпното му минало от архива на чешкото МВР. Но сега се оказа, че записките от затвора в Панкрац, където е лежал, са останали.
  • 30 Фактите

    12 8 Отговор
    Баце в спалнята с мата хари а на задната седалка кмета
  • 31 Кой каквото прави....

    10 4 Отговор
    Да, сега е ясно, че ще донесете от девет кладенци вода, за да оневините мошениците....Всичко, което правите сега, ще ви се стовари като лавина на гърба съвсем скоро😂😂😂
  • 32 Остана му още 1ден на Борисов да Реве и

    20 6 Отговор
    да Бълва Змии и гущери, още един Ден!! Отивате си СИКАДЖИИ, много Окрадохте държава и Народ, дано да дойде деня, да има Справедливост и за вас!! Ще дойде!!

    Коментиран от #53

  • 33 Кака Мара

    18 4 Отговор
    Ама той така си прави паралел с картите за гласуване и картите за белот. Валентин Златев преди време каза , че Боце много мамили на карти. Така че гузен негонен бяга.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Никой

    8 10 Отговор
    Ти си виновен,че Радев е президент,ти си виновен,че го убеди да си оттегли оставката като военен.Ти си виновен за СТ. Янев. Кой го изпрати военен аташе в САЩ ? Ти си виновен,че издигна Ц.Цачева срещу Радев.Ти се заигра с комунистите,сестра Г.оня от пловдив,сина на един бивш мин.председател и други.Що ревеш сега.

    Коментиран от #60

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ИНТЕРЕСНО ИНТЕРЕСНО

    7 4 Отговор
    ДАРЕНИЯТА В ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ КОИТО ПОЛУЧАВАТ ЕДНИ БГ. БОНИ И КЛАЙД КЪДЕ ОТИВАТ🤔
  • 38 ГОРСКИ

    11 8 Отговор
    Знаят че няма да спечелят и играят мутренски игри , само млади образовани може да ни оправят!!!!! Стига да гласуваме за старите крадливи и алчни политици !!!!!

    Коментиран от #40

  • 39 26 ПОРЕДНИ ИЗБОРНИ ПОБЕДИ

    5 19 Отговор
    НЕМА ЧОВЕК или ПАРТИЙКА, КОЯТО МОЖЕ ДА ПОБЕДИ ДС ПОБЕДИ СВЕТИ БОЙКО ПОБЕДОНОСЕЦ ...В ЧЕСТНИ ИЗБОРИ!!!
    ФАКТ!!!
    ОСОБЕНО ПЪК,...ФАТМАЦИ-КЛЕТВОПРЕСТЪПНИЦИ, ФАЛШИФИКАТОРИ, ИЗМЕННИЦИ И БЪЛГАРОУБИЙЦИ,...а... СОРОС-ДЖЕНДЪРЛЯЦИТЕ, ГЕЙЗЕРИТЕ, КАНАДСКИТЕ ПЕНДЕЛИ И ИЗВРАТЕНЯЦИ....НЯМАТ НИКАКЪВ ШАНС!
    ААААААА ХАААА......
    БАЦЕ Е...ВРЪО
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Бамбука

    7 4 Отговор
    Искам да върна времето назад, каза той. А парите ? Защо пък и тях ? Искам само времето, парите са друго нещо.
  • 42 Абе ,

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "фАНТОМасс":

    Последното ти изречение май важи и за теб ..
  • 43 Светослав

    7 5 Отговор
    Някой вярва ли на Дойче Веле! Та едно обикновено Отз в ресторант с картата си може да изтрие половината оборот, да нулира фискалния бон, и да преначука друга поръчка. Айде стига толкова!!
  • 44 РАДЕВ СА СПИЧА

    4 12 Отговор
    Рашков, Бацо ни хвана по долни гащи.....дъниш се Рашков, дъниш се
  • 45 Ха ха ха

    5 13 Отговор
    Боко ако успее да си купи тия избори го признавам. Гоуем е. :) И шкафчето е гоуемо.
  • 46 некой си

    4 5 Отговор
    тоя пак си изказа ,седи си в балкана на чист въздух,що се напъваш
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Уини Дъ Фисиз

    1 3 Отговор
    Боко Агейнст Дъ Машин
  • 52 Тома

    4 5 Отговор
    Кой го слуша този простия който говори за измами.Че той е най голямото менте и крадец от 12 години.Сикаджия от ниските нива на рекетьорите
  • 53 ???

    3 4 Отговор

    До коментар #32 от "Остана му още 1ден на Борисов да Реве и":

    А вие когато се радвате знаете ли кой и какво ще дойде след ББ? Дали няма да е много по лошо? Замисляли ли сте се?
  • 54 Алфа Вълкът

    3 4 Отговор
    Не можело ли? Да се препрограмира нещо с 20г хардуер? На туй процесора и дъното му са като на първия ми компютър! То целта не е да се хакнат всичките машини ами само тия дето ги хванаха. Да си добавят още 500 гласа на 450 машини 225 000 гласа!
  • 55 Май автора

    2 5 Отговор
    Го е било срам да си каже името
  • 56 патриот

    5 2 Отговор
    Къде са Левски и Ботев, радетелите за чиста и свята република, да видят предизборното поведение на политиците в съвременна България?
  • 57 Мутро вън

    4 2 Отговор
    Конспиративните ти теории не хващат декиш,мутро! Долу! Вън!
  • 58 Морски

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Готвят , ама":

    Ще върнеш ти.... паляк
  • 59 зрител

    0 3 Отговор
    това дето го говориш ,ако беше вярно ти нямаше да си жив!
  • 60 ЧОБАНИН

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "Никой":

    ВЕРНО Е БОРИСОВ Е ВИНОВЕН ЗА ЧЕРВЕАТА УТАЙКА КОЯТО НИ ЗАЛИВА ПУСНА ИМ АВАНТА МИСЛЕШЕ ЧЕ СА НОРМАЛНИ ВИНОВЕН Е ЧЕ СЕ ДОВЕРИ НА КОМУНИСТИ ВИНОВЕН Е ЧЕ НЕ ИЗПОЛЗВА ВОДНИ ОРЪДИЯ СРЕЩУ КУПЕНИ ПРОТЕСТЪРИ ВИНОВЕН Е ЧЕ ГИ ОСТАВИ ДА ВИЛНЕЯТ А НЕ ГИ ВКАРА В ПАНДИЗА ЗА ДРЕБНО ХУЛИГАНСТВО ДА ЧУКАТ 15 ДЕНА КАМЪНИ ПОСРАНИТЕ ПРОТЕСТЪРИ ВИНОВЕН Е ЧЕ МАНОЛОВА НЕ Е В ПАЯНДИЗА ЗА КОСТИНБРОД ВИНОВЕН Е ЧЕ КИРЧО Е НАЯ СВОБОДА И СЕ ПРАВИ НА ЛУД ВИНОВЕН Е ЧЕ ИМОТИТЕР НА РАШКОВ НДЕ СА КОНФИСКУВАНИ А СПЕЦОВ НЕ Е В ПАНДЕЛАТА ВИНОВЕН Е ЧЕ РАДЕВ НЕ Е ПОДСЪДИМ ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА ВЕРНО ВИНОВЕН Е
  • 61 Радев

    2 1 Отговор
    ГЛАСУВАИ С НОМЕР 32
  • 62 Спите ли

    1 1 Отговор
    Всички умни и красиви бързо скачайте на амбразурата.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 БУБУЦИ

    1 1 Отговор
    И АЗ СИ ПОРЪЧАХ ДВЕ ПЕРАЛНИ ЗА ЧАСТИ ЩОТО СЪМ БОЯДИСАНО ВРАБЧЕ АМА ПЪРВО ЩЕ ПРАТЯ ЕДНАТА В ГРУЗИЯ ЗА ПРЕЗЕНТАЦИЯ /МНОО СТЕ ТЪПИ ТУЙ ЧЕРВЕНИТЕ ТАРИКАТЧЕТА БЕ /