Last news in Fakti

12 Ноември, 2021 10:00 5 582 35

Какво и защо каза Лозан Панов във Фейсбук

  • лозан панов-
  • христо иванов-
  • демократична българия-
  • герб

Разглежданият епизод може и да изглежда като буря в чаша с някаква течност, но той повдига и важни въпроси за връзката между политическа кауза, личност и партия

Какво и защо каза Лозан Панов във Фейсбук - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво и защо каза във Фейсбук Лозан Панов сигурно ще се изучава от мениджърите на предизборни кампании десетилетия напред. И вероятно ще стане пример за това как не бива да се постъпва. Коментар на Даниел Смилов.

"Един брак, сключен в небесата", сигурно си помислиха мнозина англофони, когато разбраха, че ДБ ще подкрепи Лозан Панов в президентската надпревара. “Неочаквано добра комбинация” пък си казаха останалите. И наистина, какво по-логично от това, Лозан Панов и ДБ да са заедно и да си помагат за постигането на един добър резултат на предстоящите избори, които са изключително важни за страната.

Логиката често трябва да се справя с други конкуренти не само в брака, но и в политиката обаче. В резултат на което в предизборната кампания най-накрая се случи и една прилична интрига, която да върне живеца ѝ. Какво и защо каза във Фейсбук поста си Лозан Панов сигурно ще се изучава от мениджърите на кампании десетилетия напред. И вероятно ще бъде давано като пример за това как не бива да се постъпва. А защо не бива е съвсем ясно. Първо, политиците трябва да благодарят на тези, които ги подкрепят, а не да ги обвиняват, че не ги подкрепят достатъчно. Второ, три дена преди изборите повдигането на подобни теми е екстравагантен, но контрапродуктивен акт.

ДБ извървя пътя от дискусионна група до реална политическа формация

Въпреки това демократичната общност – от която Лозан Панов е безспорно част – трябваше да роди и извади на преден план някакво свое вътрешно напрежение, най-малкото за да демонстрира своята идентичност. А тази идентичност е многолика, изискваща всяко решение да преминава през разпалени дебати. В тези дебати се оспорва по принцип всичко. Затова, дори когато ДБ има за лидер Христо Иванов - един от най-смислените политици в страната - редовите членове и симпатизанти са убедени, че те знаят по-добре какъв курс трябва да поеме формацията. Да не говорим за политическите фигури в нея.

Всичко това може да е симпатично и при всички случаи трябва да бъде уважавано като политическа традиция, дори и под формата на синдром “Методи Лалов”. Но въпросът е, че Иванов, Атанасов, Панев и техните съмишленици успяха да превърнат ДБ от интелектуален политически кръжок и дискусионна група във Фейсбук в реална партийна формация, която вече игра важна роля в два кратки парламента и вероятно ще бъде фактор при формирането на мнозинство и правителство в следващия.

Нещо повече, ДБ успя да направи така, че нейният дневен ред се превърна и в дневен ред на останалите партии (поне на ниво реторика): всички са за съдебна реформа, повечето (без ГЕРБ и ДПС) са за отстраняването на главния прокурор, всички са срещу модела на управление “Борисов” (може би без самия него), всички са про-европейци и даже ДПС и Пеевски са приятели на САЩ. А цели нови партии като ПП се изграждат на базата на идеите и позициите (и на част от хората) на ДБ от последните години.

Стратегията на Лозан Панов

Тази политическа тежест и влияние изискват и съответната отговорност, дори когато става дума за фигури от ранга на Лозан Панов. Сред опонентите на президента Радев Лозан Панов изпъква с оригинална стратегия – за разлика от останалите, той е наистина партийно независим. И последните му действия го доказват. Останалите кандидати са на терена, за да придвижват напред основно партийни приоритети. Професор Герджиков се стреми да отвори път за влизане на ГЕРБ и ДПС във властта. Това е централното му послание, което е облечено с призиви за единство, творчество и отсъствие на червени линии. Сходна благородна кауза защитава и Мустафа Карадайъ.

Лозан Панов организира кампанията си като трансцендентна по отношение на конкретни партийни интереси. Не само заради статута му на магистрат в инициативния му комитет нямаше представители на ДБ, а и в повечето си изказвания той дори не споменаваше тази формация. Споделената им кауза – и тук тази дума е по-удачно употребена – са определен тип реформи в страната, които да ограничат корупцията и злоупотребата с власт.

Но все пак президентът не е апартиен или извисен над партиите политически център. Всеки президент е част и от партийното уравнение в страната, макар и да не може да участва в ръководството на политически партии. И като кандидат, който е част от това уравнение, Лозан Панов трябва да информира електората си какъв тип следизборна коалиция би подкрепил той. Вместо това Панов се вживя в ролята на екшън герой, който започна да стреля по всички. При тази безразборна стрелба не стана ясно, ако ДБ няма да правят коалиция с ПП, които също не са с много чист косъм, според него, с кого да се коалират тогава? Ако и БСП бъдат изключени, тогава ДБ с ГЕРБ и ДПС ли ще трябва да се коалират?

И въпросът за политическата отговорност

Тук идваме отново до политическата отговорност. България гласува три пъти за парламент през тази година. Два пъти реалните резултати, а засега прогнозите, ясно дават да се разбере, че 2/3 от електората не искат ГЕРБ и ДПС във властта. Тези две трети са силно раздробени, като няма ясна доминация на една партия сред тях. ДБ е в това пространство и има важна роля в него, защото нейните идеологически позиции по отношение на “пленената държава” и нуждата от модернизация на страната биха могли да го споят. Ясно е, че ще е необходима следизборна коалиция и е ясно, че тя ще е сложна. Но задачата няма да стане по-лесна, ако се поканят и БСП, и ДПС във властта. Напротив, тя ще стане нерешима.

Както и в брака, така и в политиката, гледната точка има значение. През погледа на Лозан Панов има основания от миналото за известна горчивина. В крайна сметка цялата машина на държавата – от НАП, през КПКОНПИ, а сигурно и пожарната – години наред бяха впрегнати да преследват магистрата за назидание на непослушните. Скандално е, че дори сега акциите на различни бухалки срещу него не са прекратени. И е грях на цялата демократична общност, че без особена съпротива е позволила такава саморазправа с един свой представител.

Но точно като гаранция срещу превръщането на държавните институции в бухалки са необходими реално функциониращи партии, които да са важна част от управлението на страната. В този смисъл – а и особено дни преди изборите – случилото се назад във времето не трябва да е водещо, защото то може да доведе до пропускане на добри политически възможности в близкото бъдеще.

Личност с кауза, но без партия?

Разглежданият епизод може и да изглежда като буря в чаша с някаква течност, но той повдига и важни въпроси за връзката между политическа кауза, личност и партия. И трите елемента са необходими и между тях трябва да се търси баланс. Имаме много примери на личности с партии, но без обществено полезна кауза – в някакъв смисъл още не може да се отървем от тях, спалните и чекмеджетата им.

Лозан Панов рискува да попадне в друг капан обаче – на личност с кауза, но без партия. Това е политическа донкихотовщина, която може да е добър сюжет за роман, но не много повече. Така или иначе отношенията между ДБ и Лозан Панов показват, че дори когато личности, партии и кауза са налице, намирането на точния баланс между трите елемента не е автоматична работа.

Но все пак има още три дена, през които тя да се свърши.

*Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БОЛШЕВИК 🌟

    52 13 Отговор
    Лозан се оказа втория кандидат за президент на ГЕРБ, днес Тиквата си го призна.
  • 3 сара

    51 5 Отговор
    в този човек има твърде много его и суета. Това малко обезсмисля другите му качества.
  • 4 Българка

    54 8 Отговор
    Лозан Панов нанесе щети на ДБ по-големи от щетите, които се напъваха да нанеса ДПС и ГЕРБ, взети заедно! Аз съм изумена от изявлението му във фейса!

    Коментиран от #26

  • 5 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    44 12 Отговор
    Дойче зеле пак не разбрали.......
    А бе каза Панов, че гордия мореплавател Ристю се скри като мишок когато Гешев се появи в парламента....
    Иначе го громи ежедневно във фейса.....
    Алоооо, Бойкикиев, чуваме ли се?
  • 6 смЕх

    44 10 Отговор
    Много е забавно (тук - във ФАКТИ) , до преди няколко дни - имаше (барем) по три статии възхваляващи Панов , но откакто почна да вади кирливите ризи на "Демократичните Българи" на Ицо Клюна и Гномчо - стана враг № 1 на Тутраканската селищна система (пардон - на сайта ФАКТИ).
  • 7 дв хартия

    23 4 Отговор
    е един парцал, с който не можеш и прозорците си да измиеш качествено
  • 8 Лай няната

    28 7 Отговор
    DW се опитва да ни пробута новия продукт на началниците си, както преди 12 години пробутаха козируващия неграмотник.

    Никой на запад от нас, не иска да сме самостоятелна и силна държава, както и на изток. Първото го пиша за комплексираните умно-красавци, а второто го пиша за простите русофили.
  • 9 SH BG

    23 2 Отговор
    Психобясна седерастия сър... :::)))

    Ха, ха, ха... :::)))
  • 10 Пипи Чорапчето

    17 7 Отговор
    Т.е. накратко ти, Смилов, предлагаш като най-правилно поведението на ДеситУ Атанасова със земеделците - "мълчете, бре, че Брюксел ще ни вземе плащането"?
    Да ти .. аз на "правилната стратегия"!
    Човекът има позиция, има си и кауза и си ги комуникира с тези, които ги разбират! И ако ДБ държат на това, което са издигнали като слоган в няколко кампании вече - "качествена и дълбока реформа в съдебната система", те ще застанат зад думите му с делата си - като го подкрепят!
    И изобщо, Смилов, времето на думите свърши - дела трябват, Смилов, дела! По делата им ще ги познаете!;)
  • 11 XYZ

    20 2 Отговор
    Панов изкара огорчението от самотната си битка в общественото пространство - и какво от това?
    Прилича на атентатор самоубиец - "стреля" по всички и накрая го "убиват"!
    Защо се "самоубихте", г-н Панов??? А можехте да бъдете полезен за България!!!
  • 12 Тони

    23 8 Отговор
    Вече и за слепите стана ясно че Лозан Панов е човек на Борисов, чиято задача беше да разцепи ДБ.

    Коментиран от #16, #17

  • 13 Стефан

    22 8 Отговор
    Лозан Панов = Иван Гешев 2. Друго скрито Борисовче.
  • 14 Майката на костов

    15 9 Отговор
    Соросоидите ще си прегризят гърлата един на друг!!!! Толкова е хубаво, че няма накъде!
  • 15 Чики-Рики

    13 4 Отговор
    Да де, ама същия този Панов, преди около седмица леко ,, неясно,, заяви,че ако той не е на балотаж,няма да подкрепи кандидата, който евентуално ще е подкрепен от ДПС!А очевидно е ,че Мустафа Карадайъ между двата тура ,ще излезе и ще каже на избирателите си да не подкрепят Радев,в същото време да гласуват по съвест,това Герджиков! Така че,за да не се объркваме , нека да използваме енергията ,която повечето ,, големи,, политически играчи използваха,декларирайки подкрепата си за настоящия Президент и да не се занимаваме с ,,глупости,, ,като например :Втора поредна неделя да гласуваме! Има със сигурност по-приятни занимания, които да споделим със семействата и приятелите си, знаейки че всичко е приключило на 14-ти!

    Коментиран от #27

  • 16 Хахаха

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "Тони":

    И на ДПС и на ДПС, соросоиде обратний, забравяш какво са ти казали началниците!
  • 17 Пипи Чорапчето

    15 6 Отговор

    До коментар #12 от "Тони":

    И ти се върза?
    ЗАЩО да е оръжие на Борисов?
    Борисов "подкрепя" Лозан Панов сега, когато е кандидат за президент.
    Колко пъти Борисов като премиер подкрепи Лозан Панов като председател на ВКС с доста самотната му позиция във ВСС? НУЛА пъти!
    Борисов просто "разчиства" един от по-сериозните кандидати - а как му се иска да разчисти и Радев, но няма да може!;)
  • 18 ЧОБАНИН

    11 9 Отговор
    АДЕ ПО ПРОСТИЧКО ПАНОВ КАЗА ЧЕ В СЛУЖЕБОТО ПРАВИТЕЛСТВО РАДЕВ Е НАЗАЧИЛ БОКЛУЦИ /СПЕЦОВ/ ЩОТО Е ЗАВИСИМ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО ТОВА КАЗА / АМИ ИЗБЕРЕТЕ СИ ФИГУРАНТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ/
  • 19 3.14К

    22 4 Отговор
    Лозан нито е личност, нито има кауза. При всяка поява доказва, че като юрист и личност загуби персоналната си битка с Гешев. При дебатите във ВСС, каскета буквално му се присмиваше в лицето и само съдия Дишева успя да му даде отпор, като по-добър юрист. Сега Лозан си търси алиби за 5%, които ще получи. Разликата му с Гешев е , че каскета е по-подкупен и арогантен.
  • 20 Да бе!

    3 5 Отговор
    Важното е кого подкрепя обществото, а не кого подкрепя някаква партия! Партиите само пречат!В партиите едно се говори, а друго се върши! Те са гнезда на демагогията и лицемерието! Най-читав е Росен Миленов!
  • 21 ПСИХИАТЪР

    6 11 Отговор
    ЗЕЛЕН ПИГВИН С ЧЕРВЕН ЗА,,ИК КОЙТО ВЕЧЕ ЛЪСНА / МАШИНИ СТАВАЩИ САМО ЗА МАИПУЛАЦИЯ НА ИЗБОРИТЕ ОТКАЗ ОТ БРОЕНЕ НА КВИТАЦИИТЕ РЕКЕТЬОРИ НАЗНАЧЕИ ЗА ШЕФОВЕ НА НАП ПАНИЧЕСКИ СТРАХ ОТ ДЕБАТ КОЕТО Е БЕЗОЧЛИВО ПРЕНЕБРЕЖЕНИЕ КЪМ СУВЕРЕНА /АДЕ СКЪПИ ПОЧТЕНИ СИГА КВО ПРАИМ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ЕДИН ЛЪСНАЛ ЧЕРВЕН ЗА,,ИК
  • 22 псф

    7 8 Отговор
    Както е казъл поета, умните у нас, считат за луди. Лозан Панов определено е умен човек с непоклатима, открита позиция, а не както е казал един друг поет, че партията е права и когато съгреши дори!
  • 23 Чуй се Смилов

    10 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг:" Затова, дори когато ДБ има за лидер Христо Иванов - един от най-смислените политици в страната "-.....това е най-безумното и смешно нещо, които съм чел напоследък!
  • 24 Тото

    11 1 Отговор
    ДБ политическо самоубийство ли правят?
  • 25 Onojzi

    10 2 Отговор
    Лозан е резервен играч на Батко държан на къса верижка. Че няма да направи нищо на пррезидетските избори е ясно, само дето внесе раздор в партията.
  • 26 Ами

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    То е много ясно--НЯКОЙ ГО ЯДОСА.Сам признава,че са му пратили Спецов да го плаши.Ама ,то за да се позволиш да сложиш човек ,ощетил държавата с много пари,начело на НАП,идеята е ясна--БУХАЛКА.Още по-тъжно е,че щом могат да заплашват Лозан Панов,могат да заплашват и всеки от нас.
  • 27 Според теб

    4 10 Отговор

    До коментар #15 от "Чики-Рики":

    Трябва да гласувам за вдигнатия юмрук,който раздели народа буквално,взимайки страна.За човек,който оправдава нарушаването на Конституцията на РБългария,само и само да пробута свое протеже и да измести БСПот по-предна позиция.Или човек който е назначил и подкрепя план на здравен министър при който по смъртни случаи сме първи на ПЛАНЕТАТА.Или човек,който одобрява методите на Рашков,които ни връщат в едни времена,когато пак се правеше всичко в" името на народа" ,или в Средновековието,когато по усещания и подозрения са горили хора на клади.Да гласувам за човек,който не иска да води дебат за политики,ама иска да плюе опонентите си,ограден с охрана.И аз да гласувам,само да ти освободя неделята.Пълно безумие.
  • 28 Лулу

    10 2 Отговор
    ДБ с Лозан се закопаха толкова жестоко, че нямаше как някой друг да го направи по-добре ... Тоя съвсем ще ги разпердушини хахахах
  • 29 Деската

    6 5 Отговор
    Лозан бързо разкри Ицо Иванов кво представлява всъщност. Видя го, че е въздух под налягане.
  • 30 ДА АМА НЕ

    3 5 Отговор
    ДУЗИНА ВИСОКОИТЕЛЕГЕНТНИ ХОРА С ПОЛИТИЧЕСКИ ОПИТ И ДОКАЗАНИ КАЧЕСТВА ТИ КАЗВАТ ЧЕ СИ ОБЛОГЛАВ ПИНГВИН А ТИ ДЕКЛАМИРАШ КУХИ ФРАЗИ ИЗ ПОД ПОЛАТА НА ЙОТОВА /Е НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА ТАКОВА ЧУЧЕЛО
  • 31 ComfortablyNumb

    4 3 Отговор
    вcички ca зa cъдeбнa рeфoрмa, пoвeчeтo (бeз ГEРБ и ДПC) ca зa oтcтрaнявaнeтo нa глaвния прoкурoр, вcички ca cрeщу мoдeлa нa упрaвлeниe “Бoриcoв” (мoжe би бeз caмия нeгo), вcички ca прo-eврoпeйци и дaжe ДПC и Пeeвcки ca приятeли нa CAЩ.

    -----------------------------------------------------------------------------

    Точно това е и причината че няма смисъл от ДБ на българската политическа сцена защото стоят просто зад базовите ценности на българската демокрация и не добавят нищо . Е това което добавят е ЛГБТ което пък идва много на Ганчо . На балканите ЛГБТ се преглъща трудно дори със западни ценности ... и за това именно се получава я вземат 8-9% ...
  • 32 Петър

    4 2 Отговор
    Лакомията при хората като Панов и ДБ, които гравитират около Прокопиев е закономерна и ето, че се изпокараха!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Киро

    0 0 Отговор
    Не разбирам с какво толкова ДБ спечелиха Панов…
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.