Last news in Fakti

15 Ноември, 2021 18:27 40 989 71

Осман Октай за ФАКТИ: Убеден съм, че ще има правителство с министър-председател Кирил Петков

  • осман октай-
  • продължаваме промяната-
  • избори-
  • правителство-
  • дпс-
  • герб-
  • бсп-
  • демократична българия

Политическият анализатор заяви, че очаква БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" да нямат големи претенции при преговорите за правителство с ПП и направи интересна прогноза

Осман Октай за ФАКТИ: Убеден съм, че ще има правителство с министър-председател Кирил Петков - 1
Осман Октай, снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"В предварителни ми анализи казах, че "Продължаваме промяната" ще бъдат първа политическа сила с 65-75 мандата. В интервю за Вашата медия в деня, когато Конституционният съд излезе с решение за гражданството на Кирил Петков, казах, че това решение на КС ще раздразни много хора в чужбина и честитих на мафията, че направиха ПП първа политическа сила. Но не е само това. Фактори са авторитетът на президента и успехите на тези двама министри - Кирил Петков и Асен Василев, в служебния кабинет, както и разкритията, които направиха. Винаги съм вярвал, че в България след протестите миналата година хора подготвени в чужбина хора ще поемат тази млада вълна и ще бъдат лидерите на промяната". Така пред ФАКТИ политическият анализатор Осман Октай коментира почти на 100% сигурната победа на "Продължаваме промяната" на парламентарния вот, проведен вчера.

Някогашният зам.-председател на ДПС бе сред малцината, ако не и единственият, който преди изборите предрече победа на ПП над ГЕРБ, като той направи това именно в студиото на нашата медия.

Като човек врял и кипял по избори в ерата на прехода, нямаше как да не го попитаме и за ниската избирателна активност на вчерашните избори, които бяха 2 в 1 - и за Народно събрание, и за президент.

"Имаше много голям отлив от всички политически формации, включително от "партиите на промяната". Например Слави Трифонов загуби близо 450-500 000 гласа, "Демократична България" има отлив от около 150 000 гласа, включително заради гафовете на Лозан Панов. При БСП също има много голям отлив, защото Корнелия Нинова през цялото време шикалкавeше относно подкрепата си за президента Румен Радев и атакуваше служебното правителство. Освен тези неща, имаше много голям отлив на избиратели заради кампанията, която на практика не се състоя в истинския ѝ смисъл. От сутрин до вечер се говореше за гражданството на Кирил Петков - от всички ваши колеги в големите национални медии и от т.нар. анализатори на статуквото през последните 30 години, след това Ковид пандемията - съобщаването на починалите всеки ден, енергийната криза, криза след криза. Всичко това бе умишлено налагано от всички партии на статуквото и задкулисието, за да има ниска избирателна активност и те я постигнаха", каза Октай.

След втората поредна изборна загуба на ГЕРБ, която се очертава, попитахме политическия анализатор дали може ли да се каже, че това е началото на края на тази партия.

"Още преди изборите казах, че вече много от техните избиратели, по-скоро от периферията и които са ангажирани с ГЕРБ отдавна, започнаха да бягат. Бойко Борисов е в изолация. Той не си дава сметка, че с това арогантно поведение към другите лидери и към техните избиратели, изолира партията си. Знаете как в тези 30 години има преориентация на този обслужващ персонал от кадри", отговори той.

Разбира се, нямаше как да подминем и третото място на ДПС.

"Движението за права и свободи проведе много агресивна кампания - така тръгнаха и така завършиха. И то не само с кандидатурата на Пеевски, която беше провокация към всички българи, но и много остро, негативно послание към нашите партньори в НАТО и Америка. Всичко това беше търсена провокация, още от времето, когато Карадайъ беше в Анкара с Ердоган. Последва и неговото арогантно поведение (б.р. на Карадайъ) по време на Консултативния съвет по национална сигурност, когато демонстративно напусна. Всички тези ходове бяха подготвена агресия, за да може да заплашат хората, че видите ли президентът Радев и служебното правителство със своите разкрития за мафията са заплаха за етническия мир в страната. Задкулисието зад модела "Доган" започна да използва знамето за етническия мир като защита. Всичко това активира и заплахата от Анкара. Аз в мои анализи казвах, че Ердоган заради вътрешните проблеми в Турция ще търси изнасяне на напрежението навън, включително сред българските мюсюлмани. И на тези избори турският президент постигна това. В съучастие с неговия приятел Бойко Борисов и пред погледа на нашите дипломатически представителства в Истанбул, Бурса, Измир и Анкара, организирано, с цялата държавна администрация, със заплахи, хората под строй бяха накарани да гласуват и те го направиха, защото са имали заплахи за санкции", заяви Осман Октай, а след това допълни, че вследствие на агресивната кампания на Движението за права и свободи, но и работата на МВР срещу контролирания вот в страната, при ДПС е имало отлив на гласоподаватели в България, но те са го компенсирали в Турция със съдействието на "диктатора Ердоган".

Бившият зам.-председател на ДПС коментира и загубата на Христо Иванов от Делян Пеевски в "лидерската битка" във Велико Търново:

"Беше очаквано Христо Иванов да загуби изборите при такъв отлив от "Демократична България". Мястото на Делян Пеевски ще оспорва Костадин Костадинов, такава е информацията ми от Търново. За разлика от предишни избори, ДПС от 12 000 са паднали на 6 000, така че мястото на Пеевски в парламента още не е сигурно", каза той за ситуацията, която също допринесе за обявената от Христо Иванов оставка като председател на партия "Да, България".

За да изчерпаме темата за парламентарния вот, попитахме Осман Октай какви са очакванията му за евентуално бъдещо управление на страната от редовно правителство, а той отговори по следния начин:

"Убеден съм, че ще има правителство с министър-председател Кирил Петков. Партиите, с които от "Продължаваме промяната" ще преговаря, са в нокдаун. И трите формации (б.р. по всяка вероятност те са БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България"), на които ще се разчита в преговорите, няма да имат много претенции. Ако "Има такъв народ" и "Демократична България" не се съгласят, има опасност да не присъстват в следващ парламент. А БСП никога не са имали толкова нисък резултат и това ще постави и Корнелия Нинова в послушно поведение за съгласие. За това смятам и ще предскажа, че тези три формации ще имат по три министерства - общо девет, което ще ги задоволи изцяло".

На финала на нашия разговор, политическия анализатор коментира така сигурния президентски балотаж тази неделя:

"Балотажът е решен. Виждайки ситуацията, Движението за права и свободи ще приключат с конфликта и конфронтацията. Аз съм убеден, че Доган и мафията около него вече нямат интерес от битки и трябва да имат поведение на оцеляване. Това значи, че на балотажа няма да подкрепят нито един от двамата кандидати явно и ще обявят, че оставят на съвестта на своите избиратели как да гласуват на балотажа. Традиционно водещият кандидат печели на балотаж. Няма да се случи това, което се случи 2001 година на Петър Стоянов. Румен Радев ще спечели. Убеден съм, че хората ще бъдат активни и Герджиков няма никакви шансове да вземе повече от 500-600 000 гласа".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 286 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dinero

    217 27 Отговор
    Кирчо им разката играта ГЕРБ и ДПС ще се гърчат :)

    Коментиран от #34, #65

  • 2 БОЛШЕВИК 🌟

    229 20 Отговор
    Сега може да изкарва вече всичко какво знае за мафията ГЕРБ - ДПС а той знае много неща!

    Коментиран от #11, #16

  • 3 КОТарАК

    45 201 Отговор
    тоя е единственият , който говори много умно и никога не познава / сега има известни шансове

    Коментиран от #32, #45

  • 4 хаха

    67 204 Отговор
    Основната цел на ПП и ДБ е махнат каскета, за да си сложи Прокопиев негов човек. Пука им за хората.
  • 5 Последния Софиянец

    18 100 Отговор
    С Кирчо взехме 150 депутати и ще управляваме сами.

    Коментиран от #36, #49

  • 6 Майна

    50 189 Отговор
    Този ,мазният, пак се изказа....Ми нека видим какво сте приготвили на българските шарани ....АЗ СЪМ НА ЯСНО, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ,КОИТО ГЛАСУВАХА СКОРО ЩЕ СИ СКУБЯТ КОСИТЕ......
  • 7 верваи ми

    29 56 Отговор
    БСП и ДПС са създадени от БКП-то
    ГЕРБ и ДБ са създадени от СДС-то
    ИТН и "патриотите" от ГЕРБ и ДПС-то
  • 8 pepi

    73 56 Отговор
    Ванга е казала, че Кирил Петков ще е ПРЕМИЕР!

    Коментиран от #15, #53

  • 9 Веско Арнаудов

    48 185 Отговор
    Кирчо да се връща в Горно Койнаре и да остави нещата на истинските българи. А не да ми пробутва Ицо Хазарта и останалите простаци от партията му еднодневка.
  • 10 Сандо

    50 47 Отговор
    И ние сме убедени.Не може да не поздравим Херо и нейния екип с добре свършената работа.А колкото до България - знаете за кого се говори или добро,или нищо.
  • 11 Жоро

    39 54 Отговор

    До коментар #2 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Най-голямата Мафия е БКП !
  • 12 След

    72 12 Отговор
    десетилетия с креатури - марионетки и крадци , най - доброто за България и народа !
  • 13 БРАВО

    11 20 Отговор
    И БАБА Е УБЕДЕНА.
  • 14 Jacques Yves Moineau

    87 21 Отговор
    Истината е че българина е прост и продажен. Това включва ( и доказва) също и българските мохамедани.
  • 15 верваи ми

    53 13 Отговор

    До коментар #8 от "pepi":

    Висок и млад от Америка.
    Чел съм книгата. Ама дали е така .....

    Коментиран от #18, #46

  • 16 Хи хи

    24 116 Отговор

    До коментар #2 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Знаеше много неща Октай ,нали беше мъжка секретарка на Доган, Колко години минаха оттогава ? Сега прави някакви анализи , но не му получават нещата, не ги уцелва за съжаление.

    Коментиран от #20, #56

  • 17 Тошо

    166 10 Отговор
    С УДОВЛСТВИЕ ЧЕТА АНАЛИЗИТЕ НА ОКТАЙ.
  • 18 pepi

    30 17 Отговор

    До коментар #15 от "верваи ми":

    За Хамерика не знам той е канадец не США кравар :)

    Коментиран от #60

  • 19 До социолозите

    173 6 Отговор
    Че се провалихте с трясък няма никакво съмнение, но се учете от Осман Октай, който миналата седмица при Сашо Диков абсолютно точно предвиди всички резултати и ги предаде подписани в студиото.
  • 20 Ха-ха

    97 6 Отговор

    До коментар #16 от "Хи хи":

    Пусни си предаването на евродикоф от 12-ти ноември и виж анализа и прогнозата на Октай...

    Коментиран от #55

  • 21 Браво

    145 8 Отговор
    Голям човек. Жалко, че останалите ни турци не са такива хора.
  • 22 Аферим

    23 42 Отговор
    Ще има правителство. Структурата и списъкът му са в Мустафата.
  • 23 ТОЧКАТА

    125 9 Отговор
    Винаги съм твърдял че ОСМАН Е БЪЛГАРСКИ турчин.за разлика от някои сънародници дето са КОЗЯШКИ българи!!!!!
  • 24 Всички помним

    23 30 Отговор
    Възхода на СДС но сега СДС е само табелка. Помним и възхода на БСП, но сега са тръгнали по пътя на СДС. Помним и възхода на царската партия, но и тя сега е в нищото.В момента забелязваме плавния залез на ГЕРБ. Той е неизбежен. Предстои възходът на продължаваме промяната. надявам се скоро да видим и нейния залез. Всичко това доказва порочността на изборната система. Държавите трябва да се управляват не от ИЗБРАНИ а от ПРИЗВАНИ. Не му е тук мястото да обяснявам как това може да стане.

    Коментиран от #50, #58

  • 25 Алфа Вълкът

    21 33 Отговор
    Простите П.т.и ще усетят любовта на народа! Иде зима като сабя и ще сече всичко по пътя!

    Коментиран от #28

  • 26 Jjj

    102 10 Отговор
    Шапка му свалям на Октай, гледах, когато каза че ПП ще бъдат първа политическа сила, след като братиньото и кс се произнесоха за Кирил Петков.
  • 27 САТЪРА НА ХАНА

    29 15 Отговор
    ПОЛОЖЕНИЕТО НЕ Е ДОБРЕ ....
    ........ ГРОБ+ДПС = 35,72%
    ....... ПП+БСП = 35.81%
    .......... ........ И ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ОСТАНАЛИТЕ ИДИОТИ - ДАЛИ ЩЕ СЕ ПРОДАДАТ НА АХМЕД РАПОН И ПРАСЧОТО ИМ
  • 28 изрод от ГЕРБ

    22 12 Отговор

    До коментар #25 от "Алфа Вълкът":

    Идва зима,приготви се да виеш
  • 29 Просветен илюминат

    23 19 Отговор
    Само от коментарите става ясно защо живее българина управляван от такива управници.
    Робите си търсят водачи.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 4 Отговор
    БРАВО УСПЕХ
  • 32 Pilot

    49 5 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Това, което казваш не е вярно . Супер е Октай !

    Коментиран от #42

  • 33 Просветен илюминат

    11 18 Отговор
    Докато има държава и данъци винаги ще има какво да се краде.
    Това докато съществува и стадото да плаща за целият този цирк през последните години какви продължения на промени и промяна изобщо очаквате?
  • 34 Просветен илюминат

    14 8 Отговор

    До коментар #1 от "Dinero":

    При този нисък процент гласували не схващаш ли кой на кого разказа играта?
  • 35 dron

    44 5 Отговор
    Сега ще видим чалга-партията колко е захлебила от гроп-дпс.
    Това ще стане при ключови законопроекти и бързо ще се
    разбере.
  • 36 Бай Гошо

    9 14 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Взехте 150 шикалки и ще си ги драпате.
  • 37 Просветен илюминат

    22 5 Отговор
    Застанете на мястото на един отговорен политик и започнете да носите отговорност за един цял народ и да живеете с проблемите му и да се опитвате да ги разрешавате,защото той ви е избрал за това.
    Ще вземате заплата за това.Колко време ще издържите психически и това за идеята да носите отговорности и да получавате една заплата.
    А и на всичкото отгоре ще сте длъжни да се съобразявате с други над вас,които имат изисквания и сте длъжни да се съобразявате с тях.
    Колко голямо перде се иска да бъде човека на такъв пост и да е между чука и наковалнята?
  • 38 Херо Мустфа

    9 27 Отговор
    И аз съм убедена. Само тия калпазни да не сложат Кирето начело, и ще им спра грантовете да НУЛА!
    п.п.
    И дано не збравят, че трябва да работят за задължителната ваксинация, истанбулската конвенция и "АТЛАНТИЧЕСКИЯ СЪЮЗ" (квото и да значи това)
  • 39 Хъхъ

    44 10 Отговор
    Абе деца толкова ли години не разбрахте че такова животно като Български-Турчин няма, има обаче Български-Мюсулмани. Турция като съседна държава обаче се опитва да им слага етикета “Турци” за да и е по лесно да ни влияе ….

    Коментиран от #48, #67

  • 40 Браво

    68 5 Отговор
    Познахте г-н Октай.С интерес ви следим.Жив и здрав.
  • 41 Именит

    66 6 Отговор
    Осман Октай казва ИСТИНАТА на 100%. Единствен каза , че прогнозира победа на Продължаваме Промяната преди изборите! Респект!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    15 4 Отговор
    за да има правителство някой трябва да престъпи думата си....Вси партии са в позиционно реми.ИТН трябва да игнорират казаното за БСП,както и ДБ...Ако ИТН се окажат принципни не виждам как ще се добутат до 121г...Освен с отцепници...
  • 44 ФАЛИТ

    9 38 Отговор
    "Служебното правителство на Румен Радев изтегли днес пореден транш от половин милиард лева държавен дълг. Сумарно с днешния дълг бъдещите поколения бяха задължени от Радев някой ден да връщат 3,3 милиарда лева и да плашат лихвите по тях. “Промяната” продължава…"
  • 45 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    точно си пресметнал!Браво!Правилно си написал:ИМА известни шансове за правителство!
  • 46 Гадателка

    8 5 Отговор

    До коментар #15 от "верваи ми":

    Роден около 1980г. Той е!
  • 47 625216

    3 1 Отговор
    Ако РР реши.
  • 48 Истината

    22 4 Отговор

    До коментар #39 от "Хъхъ":

    Български мюсюлманини, които говорят на турски ! Приятел, живееш в голяма заблуда в България има турци, евреи, арменци и цигани! Всички са част от българската нацияКолкото и да не ти се иска това е самата истина!
  • 49 И къв му cе

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    бaрaш ти нa Кирчо?
  • 50 Aз ще обяcня

    8 3 Отговор

    До коментар #24 от "Всички помним":

    Товa дето го пишеш е възможно caмо в някое много зaбутaно племе, което нямa дори думa зa cобcтвеноcт в езикa cи. Където игрaят милиaрдите, товa е невъзможно!
  • 51 Otoplitel

    33 4 Отговор
    Г-н Октай е най-добрият политически анализатор в страната.Призовавам Г-н Петков като бъдещ шеф на Министрите да го включи на водеща позиция в щаба си за анализи.

    Коментиран от #57

  • 52 Onix

    10 10 Отговор
    Народа започна да се усеща и за това трябва да се сменят куклите. Кукловодите са същите.
  • 53 Така е...

    6 7 Отговор

    До коментар #8 от "pepi":

    И аз имам такъв спомен...беше казала, че жена премиер ще изкара българия от кризата и българия ще процъфти...ако си смени пола, ще удари десятката...
  • 54 Читател

    14 4 Отговор
    Да. Така ще бъде. Беше прав за Слави ,че лично няма да участва в политиката . Единствена задача на ИТН беше и те я изпълниха, да направят така ,че служебното правителство да управлява възможно по дълго за да осветли и покаже и на заблудените от ГЕРБ очевадната истина за тази интересчйска партия обединила тарикатите на България за "доброто " и бъдеще. Честита победа ! България ще живее , България ще я има.
  • 55 rolangaros

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ха-ха":

    То хубаво да си го пусне , ама знае ли как се пуска ?
  • 56 rolangaros

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хи хи":

    Още от предишния коментар на Октай преди изборите , ти показа че не разбираш как действат механизмите в държавата. Вижда се , че неграмотността ти е отличителна черта Бай ...!Просто си губиш времето в писане на коментари ,лишени от логика мисъл.Помисли за реализация на литературното поприще и в частност - научната фантастика.Със сигурност ще постигнеш по-добра реализация.Още преди ти обясних , че Октай има нещо безценно- ИНФОРМАЦИЯ, която със своя опит ,препрочита и дава много верни предположения , кое как ще се случи.Ти, и да я имаш и четеш тази информация , с умствения потенциал , с който разполагаш-файда никаква.Запомни едно нещо Бай...- в училище те учат знаеш , а живота иска да можеш.Това са две съвсем различни неща.
  • 57 rolangaros

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "Otoplitel":

    Абсолютно съгласен ! Опитай се на онзи с псевдонима " Хи Хи " да му го обясниш на по достъпен език.
  • 58 rolangaros

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Всички помним":

    Това е и философията на целия живот приятел !!!
  • 59 Джони

    5 10 Отговор
    Масово бившата агентура от тоталитарната и репресивна Дс служба ,както и агент О.Октай агитира за Румен Радев Решетников и неговата партия на подмяната, а двете червени Юпита К.Петков и А.Василев ще правят каквото им каже техния шеф другаря Радев Решетников .Трябва да има баланс на властите. Не бива да се дава толкова много власт в ръцете на Радев.
  • 60 Фермер

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "pepi":

    Канада е в Америка
  • 61 681

    3 7 Отговор
    осман октай - агент огнян от ДС - тоя ли ще дава акъл, аман от даносници
  • 62 неблагодарник

    3 5 Отговор
    Хората от чужбина днес са извън страната и затова има отлив. Този броди в облаците, откакто го определяте като анализатор. Един да посочи в чужбина под строй да са го карали да гласува, ама само един и ние с него да се запознаем. Арогантен към всеки от ДПС и отцепник е точното определение, защото е друго да си инакомислещ
  • 63 Учуден

    3 3 Отговор
    Защо не каже бай Октай, като знае толкова, за какво и къде отиват новите 3,3 милд., изтеглени на пожар от служебният кабинет?Пък да ни разясни и кой ще ги връща.
  • 64 ddddd

    2 2 Отговор
    Този коментатор ли станс,че през ден два сяда да философства
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 666

    8 2 Отговор
    Браво! Добър анализ! Винаги съм смятал Осман Октай за умерен и разсъдлив човек, който мисли цялостно а не е ограничен от електоралната си и религиозна същност. Браво Османе! Браво Октай! Пак си на верния път!
  • 67 Ха ха !

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Хъхъ":

    А Русоробите българи ли са ?!
  • 68 Били гласували под строй ?!!!

    3 1 Отговор
    Лъжеш кат дърт.......! Всъщност може и да си такъв. Всички държавни и много частни ТV канали в Турция, няколко пъти показваха филми за Наим Сюлейманоглу и за танковите възродителни походи, организирани от Червените Мародери. Та хората гласуваха с вярята,че докато го има ДПС, никога няма да паднат "Под Игото " на Възродителния процес.
  • 69 Винаги

    3 4 Отговор
    Много точен в анализите си.
  • 70 Анонимен

    3 3 Отговор
    На тоя кой му плаща да ръси небивалици по медиите
  • 71 Анонимен

    3 0 Отговор
    Харесвам Коментарите на г-н Октай мисля че са много точни.