19 79351

Петър Бояджиев пред ФАКТИ: Загасващите функции на ДПС в страната са очевидни

 • петър бояджиев-
 • избори-
 • продължаваме промяната-
 • герб-
 • дпс-
 • демократична българия-
 • има такъв народ-
 • бсп

"1/3 от всички гласове за ДПС идват от Турция", посочи политическият емигрант

Петър Бояджиев пред ФАКТИ: Загасващите функции на ДПС в страната са очевидни - 1
Петър Бояджиев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Почти 24 часа след края на изборния ден в България, от ФАКТИ се стараем да осигурим на Вас, нашите читатели, максимално качествени политически коментари и за това търсим най-добрите анализатори, сред които е и политическият емигрант Петър Бояджиев.

Интервюто ни с него четете в следващите редове:

- Г-н Бояджиев, като се абстрахирате за момент от личната си симпатия, очаквахте ли "Продължаваме промяната" наистина да победят ГЕРБ?

- Краткият отговор е да, очаквах. Повечето хора, които ме следят в социалните мрежи, ще разберат, че резултатите от парламентарните избори в общи линии не носят изненади за мен. Но не очаквах, че социологическите агенции ще допуснат такива разлики от над 10% и през последните дни бях малко смутен от техните прогнози, защото такива разминавания вече граничат с брутална манипулация, която е трудно защитима. Сега слушам, че говорят небивалици и хич не се срамуват. Още от началото на протестите миналата година съм изразявал мнението, че българското общество влиза в нова фаза на своето развитие и според мен този процес е необратим. Това е поколенчески процес. Под въпрос е само скоростта, с която ще се движи този процес. Съвсем очевидно е, че мнозинството български граждани търсят кой ще се натовари с отговорната задача да започне трансформацията, която е необходима. Ако нещо ме изненадва, то е, че тази победа се случва и при тази ниска избирателна активност. Това наистина е изненада, мисля и за тях самите. Очакванията бяха, че тази победа ще е на базата на 3-3,5 милиона гласували, а имахме рекордно ниска активност. Важно е да отбележа в края на отговора си на този въпрос, че и по принцип имам навик да бъда рационален в оценките си без да допускам емоционалните ми симпатии да ги деформират.

- Защо мнозинството българи продължават да се отказват от правото си да гласуват?

- И за мен това беше изненада. Не очаквах да са по-малко от 3 милиона., както казах. Два фактора за това са известни. Първият е епидемичната обстановка в страната. Вторият е по-интересен и заслужава по-задълбочено проучване. А именно дали при изборите през годините корпоративният и купен вот на ГЕРБ не е бил много повече от това, което предполагахме. Сега за пръв път от много години България има министър на вътрешните работи, който си изпълнява задълженията по закон. Иначе какво наблюдаваме, България е единствената страна в Европа, където висят по екраните думите: "Купуването и продаването на гласове е престъпление". С това плашат гаргите, а не престъпниците. Те си имаха за това свои министри - например Младен Маринов, и си живееха живота. Остава и факторът, който наричаме фасадна демокрация. Години наред събитията в България обезверяваха хората в силата на техния глас. Много са хората, които не вярват в този демократичен процес и изминалите години им дават основание за това.

- Тези две поредни изборни загуби на ГЕРБ, макар и втората все още да не е официална, могат да ли се считат за началото на техния политически край?

- Да, в това съм убеден. Трябва много нескопосно да работи новото правителство, за да не се случи това. ГЕРБ разполагат с 600-650 000 клиента, те са базирани не само на централната власт, но и на общинската. При работа в правилната посока на правителството тази клиентела ще започне да се топи като ланския сняг и на следващите местни избори ще предаде Богу дух, ако мога така да се изразя.

- На какво отдавате очертаващата се трета позиция на ДПС?

- Тук единствената ми изненада е в гласовете от Турция. Всъщност 1/3 от всички гласове за ДПС идват от Турция. Това не се е случвало от времето, когато Касим Дал отговаряше за връзките с Турция и беше докарал за Първанов около 100 000 гласа, без които Първанов не можеше да бъде избран за президент. Мисля, че познавам обстановката там. За получаването на тези гласове са били в обръщение огромни суми, а това са корупционните пари, трупани от българския данъкоплатец. Случилото се не е само резултат на помощта на турските власти. Там нещата минават през кметовете, които имат феодална власт, подобна на тази в България в смесените райони.

Иначе, загасващите функции на ДПС в страната са очевидни. Новото правителство трябва да включи и тази задача за разрешаване. Тя има своето решение при правилна работа. Мисля, че новото правителство не трябва да пренебрегва този проблем и е нужно да изработи и стратегия за разрешаването му. Това не може да бъде оставено на самотек.

- Силно впечатление прави сривът на протестните формации от миналите два парламента - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме". Защо ги сполетя тази съдба и къде отидоха според Вас гласовете им?

- Първо за проекта на Слави. Мисля че, отдавна съм изразявал позицията ми по темата, и то не на базата само на оценки, но и на някои доста достоверни информации. Проектът на Слави Трифонов беше опит да се продължи измамата с месиите. Това беше втори опит. Преди години това беше проектът Бареков, който също не успя напълно, а само частично. Е, този последен опит за поредния цар на българите не успя, и то защото те вече бяха достатъчно опарени. Една достатъчно голяма маса от хора разбраха това. Резултатът на Слави е знак, че в България става нещо. Гласувалите за Слави при изборите през юли са предимно хора, които искрено искат и подкрепят промяната. Проектът Слави се опита да ги измами и тогава успя частично.

За "Демократична България" е очевидно, че им е необходимо сериозно и задълбочено преосмисляне на тяхната стратегия. Най-голямата грешка, която могат да допуснат, е да оправдаят случилото се с външни фактори и евентуално с ПП. Ако искат да се развиват, трябва много подробно да анализират електоралната си карта. Трябва район по район да се запитат каква е била стратегията им. Причината за спада при тях е само вътрешна. Всички знаете, дори от мрежите, колко хора са казвали, че гласуват за ДБ дори и с отвращение от някои от лидерите им, защото не виждат нещо по-добро. Е, при тези избори видяха в "Продължаваме промяната" нещо по-добро. Но, както виждаме, стратегията на ПП привлече повече от 1/4 от гласовете, докато при сегашната стратегия на ДБ таванът им е 10-15 %.

Що се отнася до "Изправи се.БГ! Ние идваме!", там нещата са много по-прости. Те бяха случайност. Чета от 10 човека с 10 лидера. Те не можаха да формират едно цяло. Говорят глупости, че така било демократично, всеки да си има собствено мнение. Да, това е така, докато сте вътре между вас си. Но ако искате да бъдете организирана политическа сила, пред обществото излизате с обща позиция. Освен това, при тях имаше хора, които нямат никакви качества да се занимават с политическа дейност, но ще се въздържа от споменаването на имена.

- Запътила ли се е БСП към небитието с оглед на резултатите при последните три парламентарни избора - на 4 април, на 11 юли и вчера?

- В реалният живот има закони, както и в природата. От 3-4 години съм застъпвал пред моите приятели виждането, че докато БСП е втора политическа сила и се представя за алтернатива на Борисов, той ще си стои спокойно в креслото на властта, защото претенцията на БСП да бъде водеща алтернатива е химера. И това, не защото аз така мисля, а защото законите на общественото развитие така диктуват. Е, вече за трети път БСП не е втора политическа сила. Тоест, претенциите ѝ за алтернатива се топят при всеки избор. Фактът, че те не са припознати в обществото, вече отприщва пътя за отстраняването от власт на модела Борисов, Доган и Пеевски. Аз дори не подозирам БСП, както някои хора, във всички смъртни грехове. Те просто са в огромна идейна криза. Опитват се с клишета да се задържат над водата. Няма да стане. Или ще излязат от сферата на клишетата, или не ги чакат розови дни. Да се надяваме, че и сред тях има хора, които ще се замислят по-сериозно и ще разберат, че светът и България са променят със скорост, която се различава много от скоростта на предните периоди на глобални промени.

- Трябва ли демократично мислещите българи да се притесняваме от това, че партия "Възраждане" ще бъде в следващия парламент или те ще се окажат поредния хибриден проект, който ще служи за "патерица" на по-големите партии и с времето ще изчезне?

- Не, не трябва да се паникьосваме от тези десетина депутата от "Възраждане". Напротив, трябва да се научим да живеем и с подобни хора. Те са изпратени там от същите гласоподаватели, които предните години изпращаха Каракачанов, Волен и Симеонов там. Но тези тримата бяха 4 години в управлението на България и се износиха в очите на този малък процент националисти. Така че нека не търсим 99-те % от времето преди 1989 година. Хора с такова мислене ще има винаги. Важното е те да не са при лостовете за вземане на решения.

Е, тези хора си потърсиха друг измамник, но това не е толкова опасно, макар да не ни харесва. Погледнете процентите на Волен, Симеонов, Каракачанов, Марешки или русофила Малинов, ще видите, че тенденцията е в положителна посока. Така че и в тази посока българското общество има напредък. Нали знаете за полупразната и полупълната чаша? Аз я виждам като полупълна.

- "Патериците" в парламента се свързват с управляващите мнозинства. В този смисъл, очаквате ли и какво, ако - да, смятате, че ще бъде управляващото мнозинство в 47-мото Народно събрание?

- Да смятам, че съставът на парламента дава възможност да се изгради управляващо мнозинство и да се започне трансформацията. Кирил и Асен са на световно ниво по изкуството за водене на преговори. Това е трудно изкуство и е част от развитието на света. Там, където са учили, е световен център по познания в тази област. Това не е за пренебрегване. Тези неща наистина се учат, а в България е царувала с десетилетия безплодната полемика и ненужната конфронтация. Така че тук гледам по-оптимистично, въпреки че не подценявам трудността на проблемите, които предстоят пред тях.

И накрая пак ще кажа. След 100-те дни на новото правителство, ще можем да дадем първата оценка. Така е, защото тръгнеш ли с добрата крачка, нещата вървят. Объркаш ли крачката при тръгването, нещата се забатачват.

Ако БСП или ИТН искат да приключат курса преждевременно, нека откажат да участват. Едва ли ще се намерят и 5-10 % от тези, които стоят зад тях, да ги разберат. Колелото е завъртяно и който не разбере това - ще го премаже.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 133 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 хъхъ

  45 5 Отговор
  Дисидентът Петър Бояджиев кандидатства за членство в ДОСТ

  03.08.2016

  Известният български дисидент Петър Бояджиев е подал заявления за членство в ДОСТ. Това научи Клуб Z, като новината бе потвърдена и от зам.-председателя на партията Хюсеин Хафъзов.

  Основен мотив на Бояджиев е отказът на Софийски градски съд да регистрира партията.

  Той заявява, че прави това в знак на солидарност и от уважение към върховенството на закона в европейското правно пространство, към което принадлежи и съвременна България.

  Коментиран от #8

 • 2 гост

  41 5 Отговор
  Да, ама функциите на ДПС в Турция и Западна Европа се разпалват от приятеля на България Ердоган
 • 3 Поздравявам

  75 5 Отговор
  Младежката партия ПП с победата но ДА НЕ СИ И ПОМИСЛЯТ за каквито и да е било отстъпки на Македония

  Коментиран от #49

 • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  78 9 Отговор
  никога дпс никога герб

 • 5 Хомосапиенс

  27 31 Отговор
  Не го знам кой е тоя но определено е за при Гълъбова.
 • 6 русенец

  54 30 Отговор
  Този другар изобщо не е в час. В 3/4 от територията на Бг не се чува българска реч.

  Коментиран от #20, #22, #41

 • 7 кирило

  20 60 Отговор
  Такива като мен и Кокорчо ще накарат българите да гласуват за ДПС

  Коментиран от #43

 • 8 6969

  25 12 Отговор

  До коментар #1 от "хъхъ":

  Поредният ДСдент значи. Иначе какво е праивл при агент Павел?
 • 9 Иван Грозни

  48 12 Отговор
  Тоя е навреме ориентирал се седесар. Взел куфарчето с мъните от разпродажбата на България и в чужбина при шефовете си. Тоя въобше няма представа каква е реалността тук. Има села с 100% еднородно етническо население. Дрънка приказки само да докаже, че още е жив.
 • 10 Алек

  29 43 Отговор
  Поредният задълбочен и прецизен анализ от Петър Бояджиев!

  Коментиран от #15

 • 11 АУУУУУ

  30 9 Отговор
  Ха ха ДПС уби с камъни БСП..... Затихващи функции има столетницата.... След десетина години ще се борят за влизане в Парламента 😂😂😂😂😂😂😂

  Коментиран от #30

 • 12 Обесен Язовец

  53 10 Отговор
  Пърни глупости. ДПС, ако решат могат да навият пружината с финансов ресурс така, че да спечелят президентските избори. Днешните бяха само тест за да видят възможностите си. Изкупили са половин България. Останалата е със статут васал. Как пък никой не си отвори очите за кухарчетата с пари на ДПС, които необезпокоявано се разнасяха из цялата татковина. Идея си нямате, колко васални партии имат! А този ни приспива с празни думи.
 • 13 яяяя

  36 7 Отговор
  Старият агент на френските служби, един искрен и нечестен българин, така и не е схванал борбата на многобройните американски тайни и явни служби , кои протежета да са начело на колонията!
 • 14 eti.pw

  28 15 Отговор
  турците са си сплотени ... гласуват си винаги за своите си ... просто този път яката се активизираха в турция ...
  ама така ще е като тук сме си разединени и няма политическа воля за забрана на противоконституционни неща ... доказан престъпник сега ще ни е премиер :) отново престъпник! един падна, за да дофтаса друг престъпник!


 • 15 LOSHIA

  20 8 Отговор

  До коментар #10 от "Алек":

  Щом се прекланяш пред този,означава че имаш остра нужда от специализирана медицинска грижа.

  Коментиран от #23

 • 16 Майна

  27 7 Отговор
  Някой наясно ли е как този е станал ,,дисидент,, на времето....Ей такива като него и Кошлуков са просто...нямам думи...,,Трябвало да свикват с такива като ХОРАТА НА ВЪЗРАЖДАНЕ...Не можеш на малкия пръст да си на Пасков, Гунчева , Ченалова....Срамно е да се дава трибуна на подобни същества като този

  Коментиран от #37

 • 17 Българин

  20 9 Отговор
  Дъртия "дисидент" е толкова ентусиазиран от резултатите на харвардските мошеници Кирчо и Кокорчо, че заслужава да му се даде пожизнен сертификат за почтеност. Въпреки нелепите и инфантилни разсъждения за затихва щете функции на ДПС.
 • 18 Неразбрал

  10 0 Отговор
  И кво ся,втъленото пръсе дупетат ли ще е?
 • 19 МИНУВАЧ

  31 4 Отговор
  Вдигнахме олелия до небето та сега китайските астронавти още разчистват...Колко време се шумя за гражданството на Петков,.. а да се глсува с двойно гражданство може, или второ-трето поколение българи от САЩ или Занзибар,.. Имат ли си те представа за БЪЛГАРИЯ, та да определят съдбините ни...Ако се преустанови гласуването на хора извън БГ и сдвойно гражданство, картината ще е съвсем различна
 • 20 НАБЛЮДАТЕЛ

  7 0 Отговор

  До коментар #6 от "русенец":

  А, ЕТО ТУК ВЕЧЕ СИ ПРАВ,...
 • 21 И. Иванов

  13 5 Отговор
  ПИК: Сценарият след изборите: Президентска република.
  Марш, марш, с генерала наш, в бой да Летим, враг да победим!
  Ами това е решението на българите и България!
 • 22 dad

  16 1 Отговор

  До коментар #6 от "русенец":

  Съвсем вярно. София се е превърнала в бежански/концентрационен лагер за немили-недраги българи които им се налага да си вадят хляба със собствен труд. Останалата територия е за заграбване от местни феодали, чужди интереси и европейци бягaщи от налудничавия западен авторитаризъм.
 • 23 Алек

  7 2 Отговор

  До коментар #15 от "LOSHIA":

  Чети, учи, мисли, преди да пишеш. Иначе бързаш да се злепоставиш пред хората, чието внимание търсиш.
 • 24 Сачма Сапан

  4 3 Отговор
  Очаквам нови избори скоро.

 • 25 ANAVATAN

  9 13 Отговор
  Cтана ми смешно.... ДПС е единствената партия,чиито членове минаха през " Развигор", Белене, Бобов Дол, Пазарджик, Стара загора, Сливен,и се калиха в битките. ДПС никога няма да умре...

  Коментиран от #33

 • 26 КОЙ

  15 9 Отговор
  На където и да се обърнеш само турци и турски подлоги.А турците са вр@аг.

  Коментиран от #36

 • 27 Корупция от ГЕРБ

  14 3 Отговор
  На адрес град. София улица Леге 6,по лична карта се водят 600 човека,съответно е в град Кюстендил на хора ,които не знаят дума на Български език.
 • 28 Мида

  29 5 Отговор
  1/3 от гласовете на ДПС идват от Турция. А това, което виждаме, гласуващите турци не знаят български, не могат да четат български, други гласоват вместо тях, а ЦИК нехае. Турската преса пише, че турският кандидат-президент е на трето място. Не мога да разбера що за нация сме и дали сме такава изобщо. Иначе всички се кланяме на паметника на Васил Левски.
 • 29 ,,Байрактар"70

  14 3 Отговор
  Поредният фъвльо! Бивш ДС мишле.
  Хигиената му е недостатъчно!....!!!
  Жалко за нормалните хора на тази неповторима, единствена страна.
  Аз съм един български гражданин от турски произход, но милея много много повече от всички българи за тази великолепна природа.!!!
  И !!! Дойде време да се ВЪЗСТАНЕ!
 • 30 Да дааа

  5 3 Отговор

  До коментар #11 от "АУУУУУ":

  С Курнела загробването е на 100%
 • 31 Хасанчо

  15 1 Отговор
  А в Турция е празник ,че Турския кандидат за президент на България е на трето място . И по телевизиите им го съобщават като празник. Честито. А тези които са от организацията каталясаха да гласуват заради другите защото масово нищо не разбират ,еле па на Български. И три цифри не можаха да запомнят . Ако не бяха бъркали и първи можеше да е Турския кандидат. До другия път.
 • 32 потребител

  14 0 Отговор
  Докога ще ни бъде натрапвано мнението на един родоотстъпник?
 • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 34 Гост

  12 3 Отговор
  Поредният "родолюбец" на който Турция и турците са виновни, спри се бре другарм, още те тресе "робството"! Стига сте прехвърляли вината на другите, вижда се, че вие ще се изядете отвътре,не ви е срам, все друг ви е виновен,признайте си че сте НЕКАДЪРНИ!
 • 35 Разпада на

  5 1 Отговор
  ДПС и поредната загуба са истинската победа на изборите. Това е постижение. Лошото е, че САЩ вкязоха активно.
 • 36 Той

  11 11 Отговор

  До коментар #26 от "КОЙ":

  българина е ВРАГ НА ВСИЧКИ И НА СЕБЕ СИ!
  КАЖИ бе, КОЙ ПРЪВ ПОМОГНА НА БЪЛГАРИЯ С КОРОНАКРИЗАТА, КОЙ ВИ ИЗПРАТИ БЕЗПЛАТНО, МАСКИ, РЪКАВИЦИ, ДЕЗИНФЕКТАНТИ, ОБЛЕКЛА, КОЙ, КОЙ? А СЕГА ТУРЦИЯ БИЛА ВРАГ, ВИЕ СТЕ НЕБЛАГОДАРНО ПЛЕМЕ, КОЕТО Е СВИКНАЛО ДА СЕ ОПЛАКВА, НО СВЕТА ВИ ВИДЯ, ЩО ЗА СТОКА СТЕ!

  Коментиран от #44

 • 37 Jacques Yves Moineau

  7 0 Отговор

  До коментар #16 от "Майна":

  Не е станал, а са го направили дисидент. Както някой по горе сполучливо го е нарекъл ДС-дент.
 • 38 1111

  9 0 Отговор
  Този Петър Бояджиев е много смешен човечец ако такива са като вас дисидентитите браво чисти лакеи на всяка власт вие пишете,че всяка партия е проводник на статуквото само Асен и Кирил били политици от високо ниво и знаели как да прокарат тяхната политика за нашият велик народ да ама не това което пишите е направо много голяма лъжа как може да се стигне до консенсус с някоя партия само по един единствен начин освен с даването на власт а власта носи много пари пари само с това се стига до взаимни интереси и постигане на общи цели но всичко е в името на народа и само за народа нали добре звучи но за глупаци като вас
 • 39 туй то

  5 2 Отговор
  Този кадър на службите вдига димни завеси , и чете това което са му написали . Ако ДПС наистина консолидира и обедини своите гласове то може да отиде поне с още две места напред . За момента службите са наредили ДПС да кръводарява голяма част от своите гласове на други партии , и само да участва в политически инженерства .
 • 40 Истинският

  6 1 Отговор
  Докато ГЕРБ и ДПС са във власта нищо хубаво не ни чака
 • 41 божидсар чеков

  1 2 Отговор

  До коментар #6 от "русенец":

  Как е възможно да се пишат подобни глупости при положение, че в настоящите избори растежа на ДПС е най-впечатляващото явление!?
 • 42 Бай Коко

  3 0 Отговор
  Всеки който иска да бие герб да си направи партия и за две седмици е готов.
 • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 44 Асен

  5 0 Отговор

  До коментар #36 от "Той":

  Тоя па еврейна. По-ревливи и оплакващи се от вас няма за това на всякъде, във всяка държава, е фрашкано с вицове за вас и това не е случайно. Кой ви отърва от Нацистите? Прати ли ни били маски за измисления от ционистите вирус. Всичко се знае! Всичко. А скоро и най-заблудените ще ознаят истината кой дирижира света. А вие, еврейте, просто ни оставете на мира най на края! Достатъчно скапахте държавата ни, достатъчно си вряхте големите босове в живота ни! Време е да се махнете от живота ни веднъж за винаги и да ни оставите на мира.
 • 45 Анонимен

  1 1 Отговор
  Няма го Тодор Живков да видиш какви ще им са функциите
 • 46 Ти да видиш

  2 1 Отговор
  ДПС,това движение,,подвижни пясъци,,е противоконституционно,създадено на верска-турскоислямистка основа от ДС-АхмедДоган.Те изпълняват пдкопаването на българската държавност,заграбване на територии от България и двуличното унижаване пред ЕС.Трябва да се унищожи-забрани със закон,конституционен,защото застрашава СУВЕРЕНИТЕТА на Р.БЪЛГАРИЯ.Това е факт неуспорим.Еночерите тук също вземат дейно участие в това ПЪКЛЕНО дело,като Б.Б.;Ст.Тр.;Серг.Ст.!
 • 47 Абе ти изобщо

  2 1 Отговор
  В час ли си ,реалността? Какви" Затихващи " функции,те гонят.При тази супер сложна,политическа,икономическа,здравна ситуация в държавата,за един ден стават ТРЕТА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА в Парламента.Ходи да успиваш децата от яслите.Не тук!
 • 48 Hugo

  1 0 Отговор
  Толкова загасваще, че на другите избори ще са втори
 • 49 Бих

  0 0 Отговор

  До коментар #3 от "Поздравявам":

  Ооооо ще я признаят и то скоро
 • 50 Валентин

  0 0 Отговор
  Пазете се от лицето Марио Иванов. Наркозависим е и обигран в извършването на измами.
 • 51 Този коментар е премахнат от модератор.