16 Ноември, 2021 16:00 6 516 27

FAZ: Двама мениджъри от Харвард в опит да рестартират България

  • кирил петков-
  • асен василев-
  • продължаваме промяната

Кои са, обаче, уж новите силни мъже в София?

FAZ: Двама мениджъри от Харвард в опит да рестартират България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Прозвучава малко нахакано, когато в средата на миналата седмица Асен Василев казва: „Тенденцията е нагоре, имаме шанс за първо място“, докато социолозите му дават резултат с осем процента след партията на бившия премиер Бойко Борисов. Придружен от обвинения в корупция, партията му остана на второ място. Василев и неговият приятел Кирил Петков са основали партията едва през септември, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", цитиран от БГНЕС.

Самоувереността на Василев, обаче, не е измамна: в понеделник сутринта при преброени около половината гласове, новоучредената партия на Кирил Петков и Василев е доста по-напред от ГЕРБ с 26 процента от гласовете. Надеждите са заедно с две други реформаторски партии и тази на социалистите, да бъде създадено правителство в отчайващо бедна България, и да бъде спазено обещанието за продължаване на промените от "Продължаваме промяната".

Кои са, обаче, уж новите силни мъже в София? И как успяха да вземат властта от нулата за толкова кратко време, дори и когато само четири от десет българи отидоха до урните в разгара на най-тежката Ковид-криза?

Непланирана политическа кариера:

Василев и неговият приятел Кирил Петков никога не са имали за цел да бъдат наричани "Харвардското дуо", съобщи Василев преди няколко дни в телефонно интервю от централата на компанията му в София. Тя е преобразувана във временен предизборен щаб. Президентът Румен Радев назначи предприемачите за служебни министри през май тази година: Петков за икономиката, Василев за финансите.

И двамата спечелиха общественото доверие: Петков реформира държавната банка за развитие, която даде заеми на няколко големи, вместо на предвидените много малки предприемачи. Василев, който през 2013 г. едва на 35-годишна възраст, оглавява 77 дни Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в разгара на енергийна криза.

Василев и екипът му реформираха и събирането на данъците: „Досега то се концентрираше върху малки магазини, пекарни, фризьорски салони и т.н. Насочихме работата към големите данъкоплатци. Събрахме допълнителни 2,5 милиарда лева в рамките на четири месеца. Това отговаря на около 5 процента от планираните държавни разходи за 2021 година. Така имаше повече пари за здравеопазване и увеличение на пенсиите. „Много пенсионери вече не живеят под прага на бедността“, казва Василев.


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 беля златка

    59 36 Отговор
    който лае срещу тия двамата е или от гроб или от дпс !

    Коментиран от #5, #27

  • 2 КОТарАК

    23 18 Отговор
    чакайте да сформират правителство първо , че почнаха да се усложняват нещата
  • 3 Последния Софиянец

    44 25 Отговор
    С Кирчо правим правителство и почваме бързи арести на герберастите.
  • 4 Ха ха ха

    31 3 Отговор
    много нескопосано орязана и представена статия.
  • 5 Който

    35 20 Отговор

    До коментар #1 от "беля златка":

    Не лае срещу тия двамата , или е много прос , или е купен.
  • 6 Майна

    19 23 Отговор
    Другият път ТИЯ да са до някоя от колите на БЪРЗИ И ЯРОСТНИ , щото СКОРОСТНО ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗНЕСАТ ПРЕД ЗАСТИГАЩИТЕ ГИ ,,ЯРОСТНИ,, ИЗБИРАТЕЛИ..
  • 7 Зайо Байо

    22 9 Отговор
    Те хубаво ще я рестартират, ама да не я забият на стартирането :)

    Коментиран от #17

  • 8 МИЯ

    28 27 Отговор
    ТОВА СА ХОРАТА, ТОВА СА. ТЕЗИ МЛАДИ, ЕНЕРГИЧНИ И ОБРАЗОВАНИ МЪЖЕ, КОИТО ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ПРОМЯНАТА И ЩЕ Я ЗАВЪРШАТ УСПЕШНО. ЖЕЛАЯ ВИ УСПЕХ.

    Коментиран от #18

  • 9 ГОСТ

    17 21 Отговор
    Е КАК КОИ СА?! КИРЧО И КОКОРЧО! НОВ ВИЦ: ДА ГЛАСУВАШ ЗА РАДЕВ / И КИРЧО/, ЗА ДА СВАЛИШ БОРИСОВ Е КАТО ДА СИ ИЗБОДЕШ ОКОТО САМ, ЗА ДА СЕ ПОДИГРАВАШ НА ТЪЩАТА, ЧЕ ИМА ЕДНООК ЗЕТ!!!
  • 10 1520

    26 21 Отговор
    веднъж видяхме едни много образовани от чужбина със Симеончо тези няма да са по различни
  • 11 Кики

    24 9 Отговор
    Щом враговете ни хвалят представете си за кого работят Кирчо и Асанчо
  • 12 Ялчин

    21 16 Отговор
    Успех момчета, България цяла сега вази гледа.

    Коментиран от #16

  • 13 Кики

    20 18 Отговор
    Двама мениджъри на тоалетна в опит да окрадат България, това е правилното заглавие
  • 14 КЪРЛЕЖИ

    23 12 Отговор
    ТОВА КОЕТО ОЧАКВАМЕ ОТ КИРЧО И АСЕН Е ОТ УМРЯЛ ПИСМО ! ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ТОЗИ ПЪТ ДА ГИ ГОНИМ С КАМЪНИ И ДЪРВЕ - ТЕ ВЕЧЕ КАЗАХА ЧЕ НЯМА ДА ПРАВЯТ БЕЛЕНЕ И ЩЕ УЗАКОНЯТ ЕДНОПОЛОВИТЕ ГЕЙТАЦИ ! ДРУГОТО ЩЕ РАЗПРОДАДАТ ДО ШУШКА - ЗА ТОВА СА ГИ ПРАТИЛИ !
  • 15 Ха ха ха

    15 3 Отговор
    Ще стане като при Слави. Старите акули ще си искат парчета от баницата и не им ли угаждат "умират" политически. Другият вариант е да движат с старите крадци. Тъжно но българският народ е много болен.
  • 16 Гледаме

    13 4 Отговор

    До коментар #12 от "Ялчин":

    ги, не бой се, а после и ще ги погнем с тоягите...
  • 17 Че то да

    23 5 Отговор

    До коментар #7 от "Зайо Байо":

    не е лаптоп че да го рестартираш, поредният кьор фишек и пак народа ще духа таратора!
  • 18 Ще ни

    12 5 Отговор

    До коментар #8 от "МИЯ":

    довършат, то е ясно...
  • 19 Гоччо

    12 3 Отговор
    СЪЩО КАТО ТЯХ БЕ ОБРАЗОВАНОТО ЮПИ НА СИМЕОН САКСГОБУРГОТСКИ МИЛЕН ВЕЛЧЕВ ЗА КОГОТО НЕ СИ СПОМНЯМЕ НИЩО ПОЛОЖИТЕЛНО. ТОЙ УСПЯ ДА СИ ПОСТРОИ ПЕТ ХОТЕЛА. ОЧАКВАМ НОВИТЕ ДА ПОСТРОЯТ ПО СЕДЕМ ХОТЕЛА НО СЕ НАДЯВАМ ДА НАПРАВЯТ НЕЩО РАДИКАЛНО И ДОБРО ЗА БЪЛГАРИЯ.
  • 20 free man

    12 9 Отговор
    Защо моето семейство не гласува?!Защото знаем чрез кого влязоха в политиката и кои ги подкрепят-наследниците на БКП Нинова,Вигенин и др.Обречени сме на комунизъм завинаги!Едни подобни"учени"ни оправиха за 800дни.А и абревиатурата ПП ми напомня за думите на един:"проста пЕтка".Да не се окаже след време,че гласувалите за тях/ПП/са били П.оста Пап.ач...За съжаление моето семейство не видя достойни хора,за които да гласува...

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бай Гошо

    9 1 Отговор
    Немската журналистика толкова си може. Франкфуртер Алгемайне дори не споменава за лъжата, сертифицирана от Конституционния съд. Проблемът е защо този захаросан памфлет се препечатва от българска медия?
  • 23 СОДОМИТ

    4 2 Отговор
    АБЕ ГЕРМАНКАТА ТЕБЕ ДА НЕ ТЕ РЕНДОСВА НЕКОЙ СИРИЕЦ МНОГО ГЛАДКА /ЛЪЗГАВА/ СИ СТАНАЛА КЪВ ХАРВАРД КВИ МЕРИНДЖЕЙ ХАСКОВСКИ ТАРИКАТЧЕТА
  • 24 Киро ментата

    3 3 Отговор
    Продължаваме Подмяната!!!
    Честито България.
  • 25 ле ле

    3 0 Отговор
    Бoжe...cпacи Бългaрия oт "приятeли" Вижтe кoгo глacят зa външeн миниcтър..caлaмoн пacи 2 и тoй ce кaзвa Дaниeл Лoрeр...кaквo ли чудo тoзи гocпoдин..вижтe caмo кaтo кaкъв ce пoдвизaвaшe в cлужeбния кaбинeт.. Cъвeтник в кaбинeтa нa миниcтърa Пeткoв и 2. прeдceдaтeл нa Кoмиcиятa пo прoзрaчнocт към миниcтeрcтвoтo нa икoнoмикaтa в първия cлужeбeн кaбинeт нa Cтeфaн Янeв oт 12 мaй 2021 г. дo 15 ceптeмври 2021 г.Гoлям кaпaцитeт..и oт рaз щe cтaнe миниcтър нa външнитe рaбoти вa Бългaрия,дaнo дa e грeшкa...Интeрecнo кaквa зaплaтa пoлучaвaшe..cлeд кaтo в биoгрaфиятa му пишe чe нaй вeлик бизнecмeн,милиaрдeр..и извeднъж cтaвa мъжкa ceкрeтaркa в миниcтeрcтвo нa К.Пeткoв..Зaтoвa Бългaрия щe пoтъвa вce пoвeчe..зaщoтo вce ce нaдявaмe ce нa тaкивa дa ни cпacявaт..УЖAC...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пешо

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "беля златка":

    Който лае срещу тия дженд.ъри просто има мозък. Все пак само 10% от най-простите от стадото са гласували за тях, на останалите ни е ясно какви са.