27 Ноември, 2021 10:00 5 490 85

Ньойският договор е българската национална травма

  • ньойски договор-
  • българия-
  • история-
  • бта-
  • първа световна война-
  • ангел джонев-
  • травма

В края на септември 1918 г. България излиза от Първата световна война като губеща страна

Ньойският договор е българската национална травма - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Автор: Елица Иванова, БТА

Ньойският договор може да се определи като българската национална травма, каза за БТА по повод 102-та годишнина от подписването на пакта историкът от музея в Кюстендил доц. д-р Ангел Джонев. "За този договор се сещаме всяка година и през всичките тези години досега срещу него се демонстрира - с митинги, с шествия. За разлика от не по-малко лошите за България договори като Букурещкия /1913 г./, Берлинския /1878 г./ и Парижкия /1947 г./, които също разкъсват българската "национална снага", този договор е останал като травма в българската национална памет", категоричен е Джонев.

Според него, макар че договорът е безсрочен, стои въпросът за това доколко юридическите субекти по него съществуват. "Това е голям въпрос, с който българската дипломация трябва да се занимае детайлно, защото договорът е подписан от Сърбо-хърватско-словенската държава, която никога не е създадена. Появява се такова кралство, което е съвсем различно държавно формирование. Тази държава, преформатирана няколко пъти под името Югославия, изчезва през 90-те години на 20 век и първоприемник на този договор остават Сърбия, Хърватия и Словения. Тук е въпросът - Западните български покрайнини към коя държава принадлежат, на коя държава са предани и дали трябва да останат там. И тази ревизия е по силите не на обществени организации, които поставят въпроса, не на учени, които анализират събитията, тази ревизия е по силата на българската държава", коментира доц. д-р Ангел Джонев.

В края на септември 1918 г. България излиза от Първата световна война като губеща страна. На 29 септември в Солун тя подписва примирие със страните на Антантата, което фактически е капитулация. Българската армия трябва да се завърне в довоенните предели на царството, да демобилизира значителна част от армията си, да допусне на своята територия окупационни войски от противниковата страна. "Единственият по-голям бонус е това, че съюзниците поемат ангажимент на българска територия да не навлизат сръбски и гръцки въоръжени сили и да не взимат страна по Добруджанския въпрос. Този ангажимент обаче в последствие не е изпълнен. Когато капитулира Германия в средата на ноември 1918 г., всичките споразумения, подписани с победените от германската ос страни, са денонсирани. Така Букурещкият договор от май 1918 г. също губи своето значение и Румъния възстановява своя суверенитет върху Южна Добруджа, което довежда до оставката на правителството на Александър Малинов, който изважда България от войната. На негово място е назначено правителство, начело с Теодор Теодоров. Именно то започва и преговорите за подписването на мирен договор", разказа Джонев. Чак през юли 1919 г. България е поканена да изпрати своя делегация в Париж. Вече са подписани договорите с Германия и над България тегне едно лошо предчувствие, въпреки взетите мерки да се пропагандира българската кауза, да се използват най-популярните по това време предложения от страна на Антантата и от САЩ, известни като Четиринадесетте точки на Уилсън /проект на САЩ за принципите за договаряне на всеобщ мир след Първата световна война/, където се говори за малцинствата и за покровителствата на малцинствата. А в България има много сериозни малцинства, вече останали в пределите на Сърбия, Гърция, Румъния.

"Въпреки всички мерки, българската делегация не може да направи нищо в Париж, където престоява близо два месеца. Буквално те са затворени в хотела "Шато дьо Мадрид" в предградието Ньой на Париж и не могат да контактуват със знаковите фактори по това време, тези, които определят дневния ред на събитията. Чак на 19 септември 1919 г., делегацията е поканена и на нея е връчен проект за мирен договор, като е даден къс срок на България, да отговори. В този момент делегацията се прибира в София с вече ясното очертание, че това няма да бъде двустранно споразумение, а има характеристиките на диктат", разказва Джонев. Въпреки обсъжданията в София, направените възражения по задълженията, всичките усилия не видоизменят почти нищо в предложеното мирно споразумение. Съюзниците искат от България да отстъпи в тяхна полза Западна Тракия /междуречието на Места и Марица/, българският Беломорски излаз.

"Това е един стратегически въпрос. България е страна по това време на две морета и тя има своята политическа значимост. С отстъпването на Западна Тракия, Беломорският излаз е отрязан, въпреки, че се допускат едни "икономически излази" в един от членовете на Ньойския договор, което на практика никога не се реализира. Още повече, на следващата година Западна Тракия е предадена на Гърция от страна на съюзните сили, а на България не са предоставени тези икономически излази на Бяло море. Това е и най-значимата територия, която България губи компактно", разказва Джонев. По силата на договора, по западната граница са отстъпени територии в района на Струмица, от днешната Република Северна Македония и от довоенните предели на царството - Западните български покрайнини.

"Това е една ивица от Кюстендилско до днешното Босилеградско, Трънско, цялото Царибродско и няколко селища във Видинско и Кулско, около река Тимок, с компактно българско население, с територия от около 1550 кв. км. Тази "кървяща рана", която се очертава, е възприета с бурни протести. Протестират и тракийците, и представителите на македонските българи, но най-енергични действия са предприети от българите от Западните покрайнини. На 15 октомври 1919 г. в Босилеград се събират 15 000 души, прочетени са редици декларации, оформено е специално обръщение, наречено "последната дума на босилеградчани", където по един много категоричен начин е заявена волята на населението да се противопостави и предубеждението, че тази работа няма да остане без своята борба, без своя въоръжен отговор. Потърсена е подкрепа в столицата, апелира се да се направи референдум, както на редица места се прави по това време в Европа. Всичко е окомплектовано и изпратено с възраженията по Ньойския договор в Париж, но остава "глас в пустиня", посочва Джонев. По това време в София е извършена правителствена промяна. Постът председател на Министерския съвет е напуснат от Теодор Теодоров, а на негово място е назначен Александър Стамболийски. Той поема и делегацията, с която заминава за Париж, за да отговори по договора.

България няма полезен ход, защото е предубедена, че ако не подпише договора, примирието от края на септември 1918 г. фактически отпада. Т.е. победилите страни могат са се разпореждат с нея, както си искат. "Но за да бъде унижението най-голямо, срещу България е предприето и едно знаково събитие - това е не само подписването на самия договор, но и определянето на дата за подписването му - 27 ноември. Ако се вгледаме внимателно в историята, ще видим, че 27 ноември е 15 ноември, по предишния календар. На тази дата, през 1875 г., България побеждава войските на Сърбия пред Пирот и за българската армия това става "Денят на победите". И именно на своя празник на победите на армията си, България трябва да подпише унизителния Ньойски мирен договор", посочва още историкът. Сутринта, около 10.30 часа, в кметството на Ньой, делегацията е приканена да подпише договора. Освен териториалните отстъпки, трябва да се направят и редица други жертви. България е осъдена да заплати 2 млрд. и 250 млн. златни франка. След няколко редакции на тези текстове, няколко допълнителни споразумения, този дълг е разсрочен чак до 80-те години на 20 век. На практика с малки вноски, България не изпълнява тази част от договора", разказва Джонев.

България трябва да има 20-хилядна армия, която е доброволна, с малък офицерски и подофицерски състав, 10 000 души полиция и 3000 души погранична стража или както е записано в договора трябва да има "33 хиляди пушки". Този въпрос е решен по някакъв начин от следващите български правителства, които извършват и въоръжаване, доколкото може против Ньойския договор, и увеличават състава на армията, за да се стигне до 1938 г., когато става факт Солунското споразумение и страните от "Балканския пакт" дават съгласие България отново да има възможност да създава своята армия свободно. Според Джонев спонтанното народно движение, противопоставящо се на Ньойският договор, продължава и през 30-те години на 20 век, а отпор дава и държавата. "Държавата няма никакъв интерес да плаща репарациите, да поддържа армията си "на колене" и прави всичко възможно да заобиколи казусите на Ньойския договор. Въпреки много затрудненото ѝ положение и международната изолация, в която е поставена, държавата тръгва по пътя на мирната ревизия, която е предвидена като възможност в текстовете на Ньойския договор.

Джонев припомня, че в началото на 30-те години, Югославия показва склонност да възстанови българския суверенитет върху Западните български покрайнини, срещу ликвидирането на ВМРО, което обаче не довежда до възстановяването на суверенитета на България там. Ревизионистката политика продължава и е особено активна по времето на правителството на Георги Кьосеиванов, който издава един своеобразен документ - директива номер 19. В крайна сметка от тази политика успява само възстановяването на българския суверенитет по отношение на Южна Добруджа, с Крайовската спогодба от 7 септември 1940 г. На практика Ньойският договор мирно е ревизиран тогава в териториално отношение. С априлската война от Балканите през 1941 г., България получава право, макар и неокончателно, без споразумение, да администрира територии в Беломорието, Поморавието, Вардарска Македония, в които се включват и Западните български покрайнини, Струмишко, съществена част от Западна Тракия. Но след загубата във Втората световна война, наред идва друг договор - Парижкият мирен договор /1947 г./, който възстановява териториалното статукво отпреди Втората световна война, с изключение на Южна Добруджа.

"България излиза на практика от тази война с териториално разширение - с възвръщането на своята житница, докато останалите въпроси влизат в зона на дискусия, особено Западните български покрайнини, които по споразуменията от 1947 г. пак са поставени на масата на обсъждането. Стига се до споразумение тези територии да бъдат върнати на вече НРБългария, срещу отстъпването на Пиринска Македония на НРМакедония. Т.е. да се направят едни отстъпки на български територии, за сметка на други, което е в контекста на създаването на Югославска федерация, в която България трябва да бъде част. Последващите събития обаче - сблъсъка на Тито със Сталин, Коминформбюро /Комунистическо информационно бюро/, провалят този проект и желанието на управляващите да ликвидират българската държавност. Такива опити за вливане в друга държава има още два пъти по времето на режима на Тодор Живков, през 60-те години, когато пък България вече ще кандидатства за 16-а република на Съветския съюз", припомня Ангел Джонев.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Wells Fargo

    32 8 Отговор
    Елитите решиха контролирано да взривят собствените си икономики и да обвинят вируса. Тези икономики ще бъдат изградени наново във феодален стил. „Големият ресет“ е план за изграждането на технократска система, в нея няма пазарни отношения, потреблението и производството се изчисляват от лоялни експерти спрямо даден ресурс или ресурси, цената на човека зависи от неговата стойност за системата като ресурс.
  • 2 Wells Fargo

    35 6 Отговор
    Създават алтернативна реалност, в която бедността е добродетел, безработицата е геройство, работниците са расисти, терористи и насилници, банките са спасители, корпорациите са обединители, нашите приятели са потенциални убийци на старци и заплаха за здравето ни, децата са ходещи биологични оръжия, ние трябва да пазим здравните системи, а не те нас, истината е реч на омразата и теория на конспирацията.
  • 3 НАЦИОНАЛНАЧЕРТА

    30 3 Отговор
    Е НАШИТЕ "УПРАВНИЦИ" ОТ КРАЙ ВРЕМЕ ДА ДЪРПАТ .....КЪСАТА КЛЕЧКА И ДА НИ ПОСТАВЯТ ОТ СТРАНАТА НА .....БУЛКАТА !
  • 4 Историчка

    42 7 Отговор
    Статията е манипулативна, започвайки от снимката на бомбрадировка над София през ВСВ. Но да се каже, че Парижкия договор от 1947 разкъсва България е лъжа - именно с този договор България не се разкъсва, а даже се запазва Южна Добруджа след Крайовската спогодба от 1940 година, да не говорим, че Гърция е искала границата да мине край Пловдив, а Югославия да вземе земите до Рилския манастир! По този повод Молотов казва: Българи, бъдете спокойни за вашите граници!

    Коментиран от #5, #9, #41

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Генерал 🇧🇬

    37 6 Отговор
    България никога не би се впуснала в подобни рискови войни, ако не бе Берлинският конгрес (1878), който основно ревизира Санстефанския мирен договор ( който почти се препокрива с Цaригрaдcкa Бългaрия от Цaригрaдcкaтa кoнфeрeнция -1876) и разпокъсва Санстефанска България на пет части.
    С Ньойския договор, освен националният дух на България е смазан и националният идеал на българите. След ПСВ, страната ни е във втора национална катастрофа. Периодът от възстановяване на българската държава от 1878 до края на ПСВ -1919 е стремеж към национално обединение. В името на националното обединение в етническите български граници.Загубата ни в тази война слага край на националния идеал. От началото на Българското възраждане, започнало от История Славянобългарская, до Ньойския договор, нацията има три последователни цели: борба за българска църква, борба за национална независимост и борба за национално обединение на Третата Българска държава. Осъществяването на последната цел завършва със загубатани във ПСВ. България губи от землището си - българската етническа територия е разпокъсана между всички съседи на България.
    Съветска република не станахме, НО разпарчетосана България с Берлинският конгрес и Ньойския договор е ФАКТ!
    Ако комунистите окончателното са унищожили остатъците на българския национален дух, то поне запазиха българската нация и държава.За разлика от монархо-фашистите тогава, и либерал демократите сега.

    Коментиран от #14, #25, #43, #62

  • 7 Огнян Балкански

    34 4 Отговор
    Ньойския договор е несправедлив и престъпен и съответно трябва да бъде обявен за невалиден. Трябва да поискаме компенасации, извинение, както и признание за геноцид.
  • 8 Ньойския договор забранява на

    15 0 Отговор
    Царство България да има оръжия за да могат българите чада божии да дават живот и да отглеждат божиите поколения в земния рай
  • 9 Сандо

    16 3 Отговор

    До коментар #4 от "Историчка":

    Е как,нали трябва да е в духа на новата политкоректност.Особено ми хареса края с твърдението,че управляващите /кои ли са те?/ искат да ликвидират българската държавност и най-вече модерното до втръсване твърдение,че Живков на два пъти е кандидатствал за 16-та република.

    Коментиран от #18

  • 10 Бай Ганьо убива Щастливеца

    11 2 Отговор
    И щастливите българи Както е писано син срещу баща
  • 11 Античното Маке

    27 2 Отговор
    "Cлeд пoдпиcвaнeтo нa 27 нoeмври 1919 г нa мирния дoгoвoр в Ньoй,прeз дeкeмври Cърбия и Гърция ca принудeни дa пoдпишaт и дoгoвoр зa пoкрoвитeлcтвo нa мaлцинcтвaтa. Гърция и Cърбия нямaт нaмeрeниe дa прилoжaт дoгoвoритe.Нaпрoтив тe прoвeждaт eднa плaнoмeрнa пoлитикa нa дeнaциoнaлизaция и acимилaция нa бългaрcкия нaрoд в Мaкeдoния.Имeтo Мaкeдoния изчeзвa.Тo e зaбрaнeнo.Eгeйcкa Мaкeдoния e oбявeнa зa ceвeрнa Гърция,a Вaрдaрcкa Мaкeдoния зa Южнa Cърбия.В Гърция бългaритe oфициaлнo ca oбявeни зa гърци или "бългaрoглacни eлини", a в Cърбия зa "прaви cърби". В Мaкeдoния, пoд гръцкa и cръбcкa влacт,зaвaрeнитe културни инcтитути нa бългaрщинaтa ca нaпълнo унищoжeни,тeхнитe пoмeщeния и имущecтвo ca oтнeти,рaзрушeни или зaгрaбeни.В мaкeдoнcкo пoд гръцкa влacт ca зaкрити 340 бългaрcки училищa cъc 750 учитeли и 19000 учeници.Зaтвoрeни ca cъщo и 378 бългaрcки чeркви c 390 cвeщeници.Нaрeд c тoвa в Eгeйcкa Мaкeдoния мecтнитe влacти зaпoчвaт eднa кaмпaния зa унищoжaвaнe и зaличaвaнe нa вcички бългaрcки културни и aрхитeктурни пaмeтници c цeл дa ce изтриe cпoмeнa зa бългaрcкoтo минaлo нa тeзи зeми.Ceлcкитe грoбищa в мнoгo ceлa ca cъбoрeни и рaзoрeни oт вoeннитe чacти,кoитo oткритo вършaт тaзи рaбoтa. ."
  • 12 Механик

    9 6 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    Побързал си сам да си сложиш плюсче. От мен имаш мигноенно минусче. А за това, което си написал/а, даже няма да коментирам.

    Коментиран от #40

  • 13 Гост

    27 3 Отговор
    И помнете, че днешните ви европейски приятели ни причиниха всичко това!
  • 14 Гост

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "Генерал 🇧🇬":

    Отличен анализ и правдиви заключения, браво.

    Коментиран от #63

  • 15 бааааси

    1 6 Отговор
    Много историчари тука бе ...
  • 16 Д-р Менгеме

    29 0 Отговор
    Тъжната истина е че за всичко са виновни бг управниците от началото на 20-ти век, с недалновидната си политика... А нашите "съюзници" германците, заради които я докараме до катастрофа, сега за благодарност ни натискат да се откажем от последната си ценност - Историята си....
  • 17 Бесен Язовец

    20 1 Отговор
    България излиза винаги като губеща от войните защото приятелите се подбират по алчност, а не по съвест и нац интереси на тази географска ширина!
  • 18 Генерал 🇧🇬

    24 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сандо":

    Не сме единствените. През 1963-64г. Чехословакия начело с Атонин Новотни също е искала да стане част от СССР .

    Някой някога може и да е искал да станем 16-та република, но в края на краищата това НЕ СЕ СЛУЧВА.
    Ама за сметка на това "Ран-Ът" (план за ограбването на България) и "Лисабонският договор"(от който губим суверенитет)- са ФАКТ.

    Коментиран от #23

  • 19 Това е

    0 13 Отговор
    Руски бомбардировач над Киев.
  • 20 Вроденият ламтеж на българина

    8 13 Отговор
    Към чуждото го води от катастрофа към катастрофа. Това нямаше да е толкова лошо ако българинът не беше заобиколен от още по-големи лакомници за чужди земи като гърци и сърби които като по-хитри прецакват българите във всичко.

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гост

    15 2 Отговор

    До коментар #20 от "Вроденият ламтеж на българина":

    И кое е чуждо за българина? Лозенград в Турция ли, или Света София в Цариград?

    Коментиран от #26

  • 23 Гост

    17 0 Отговор

    До коментар #18 от "Генерал 🇧🇬":

    Авторът прави умел финт да прикрие сегашното ни васалство като вилает, с измисленото заключение за някогашна предполагаема губерния

    Коментиран от #31

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Много грешиш

    11 15 Отговор

    До коментар #6 от "Генерал 🇧🇬":

    Българските национални идеали се осъществяват с обявяването на българската екзархия. С този акт всички българи заживяват на една територия отхвърлили гръцкото духовно робство. От там насетне всичките катастрофи се дължат на тънките сметки на русия и другите велики сили целящи да заграбят османските земи.

    Коментиран от #28

  • 26 Нищо от това

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Но заради ламтежа му тези земи вече не са български, а са били. Едва ли ще схванеш...

    Коментиран от #30

  • 27 Хисторик

    15 7 Отговор
    От Парижки излизаме на ++++ СССР ни строи модерна държава със безплатни суровини, а под
    командването на БКП държавата се имдустрялизира!
  • 28 Гост

    15 4 Отговор

    До коментар #25 от "Много грешиш":

    Османските земи са голият камънак на Анадола. Отсам Босфора всичко е заграбено от България.

    Коментиран от #32

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Сандо

    20 2 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    А колко са сегашните ни историци,които ще признаят способността на ЖИВКОВ да използва какви ли не тарикатлъци,един от които е и този със 16-тата република,за да извоюва най-благоприятни за страната ни условия.За разлика именно от сегашните,предали и продали ни за жълти стотинки.
  • 32 Ако ти е по-лесно

    0 6 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    Нямам нищо против да си мислиш така, но фактите са други.

    Коментиран от #66

  • 33 даадаада

    13 0 Отговор
    Флоренция. До статуята на Давид стоят двама евреи и критично гледат:
    - Добре изглежда, ама защо не са го обрязали?
    - А бе, остави ги! Какво разбират те от изкуство?
  • 34 Онзи

    15 2 Отговор
    Симеон Сакскобурготски няма ли да измънкя нещо мъдро по телевизията,или са му останали още пари за комар??
  • 35 Сандо

    5 4 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    И кои са тия републики,които СССР присъединява?Да не става дума за губерниите на Руската империя,които болшевиките начело с Ленин правят републики,като Украйна например?Или Грузия?Или Азербайджан?

    Коментиран от #67

  • 36 И умрели

    14 3 Отговор
    Нерде Ньойския договор,нерде Парижкия даговор! Ньойския е Втора най-голяма национална катастрофа,Парижкия е спасението но от Трета национална катострофа. Фердинанд и кликата му от лакейски генералчета и умрели не ни трябват в България.
  • 37 ПСР

    25 1 Отговор
    Потомък съм на БЪЛГАРИ от гр.Прилеп и на такива от Гюмюрджина.
    Трудна и трагическа съдба.Преселвания,гонения,избиване,геноцид.
    Много съпричастен и унизен,от политическите решения в тогавашна България и тези на"Великите сили"-победители.Имало е опция в първата половина на 1913 г.,да решим един път за винаги българското национално обединение.Кобургът решава друго.Съседите ни/"съюзници",също имат различно мнение.
    Българската трагедия,чест,саможертва 1912-1918 г.,уви е тотална.
    Лично за мен,си остава най-великият период,най-големият възход на нашата национална чест,героизъм и достойнство.Поклон!
  • 38 Пламен

    15 2 Отговор
    България губи най малко в сравнение е Турция австоунгария и Германия. Ньойския договор е препотвърден с договорите след ВСВ и е непоклатим.Другото са илюзии.
    Всичко е резултат от безумието на втората Балканска война и ,,всичко или нищо,,.Всеки си сърба попарата.
  • 39 яко ни лъжат

    20 3 Отговор
    НИЩО ДОБРО НЕ Е ВИДЯЛА БЪЛГАРИЯ ОТ ЗАПАДА- ГЕРМАНИЯ,ФРАНЦИЯ, АНГЛИЯ,САЩ, АВСТРИЯ,ДАНИЯ,ХОЛАНДИЯ, НОРВЕГИЯ В МИНАЛОТО. НИЩО ДОБРО НЯМА ДА ВИДИ БЪЛГАРИЯ ОТ ЗАПАДА ГЕРМАНИЯ,ФРАНЦИЯ, АНГЛИЯ, ЕС, САЩ, АВСТРИЯ,ДАНИЯ,ХОЛАНДИЯ, НОРВЕГИЯ В НСТОЯЩЕТО!!!!! ЗАПОМНЕТЕ ГО ТОВА И СИ ГО НАБИЙТЕ В ГЛАВИТЕ ПРАЗНИ!!!!!!! КОЙТО НЕ СИ ПОЗНАВА ИСТОРИЯТА И НЕ СИ ВЗИМА ПОУКА ОТ МИНАЛОТО, ПРОДЪЛЖАВА ДА СТРАДА!!!!!!

    Коментиран от #42

  • 40 Ами ...

    2 5 Отговор

    До коментар #12 от "Механик":

    Ето пък на теб минусче от мен. 😀
  • 41 Ами ...

    13 6 Отговор

    До коментар #4 от "Историчка":

    Да припомня, уважаема и едно друго изказване на Молотов: "Не е време за благодарности". Дали си спомняте по какъв повод е казано? Не? Ще припомня. Макар и съюзник на Германия, България не изпраща нито един войник на източния фронт. Нещо повече- подържа дипломатически отношения с СССР. Когато съветските войски навлизат на българска територия, България е в състояние на война с Германия. По-късно България изпраща близо 100 000 души в подкрепа на съветската армия. Но на молбата България да бъде призната за съвоюваща страна (като Италия например), Молотов отговаря с горепосочените фраза. И така, България е сред победените и претенциите към нея започват. Та така, госпожо "историчка".

    Коментиран от #55

  • 42 ПСР

    16 3 Отговор

    До коментар #39 от "яко ни лъжат":

    Съгласен съм.С едно уточнение-САЩ,в лицето на Президент Уидроу Уилсън,спасяват Държавата ни."Великите сили"-победители,са на мнение,България да бъде РАЗДЕЛЕНА,между Сърция,Гърция и Румъния.На "косъм"сме били.Уилсън бил чел за Батак,Шипка,Стара Загора.И твърдо застанал против подобно решение.Не че,тяхна бомба,не е убила прадядо ми в София в началото на 1944 г.
  • 43 100

    13 11 Отговор

    До коментар #6 от "Генерал 🇧🇬":

    Какъв фашизъм те гони, бе, генерале? В България никога не е имало фашизъм. А през Първата световна се включваме на страната на Централните сили, защото те обещават Македония. А познай защо сме изгубили Македония. Не е само заради Втората балканска война. Тя е грешка, но е следствие от това, че след Първата балканска война Сърбия и Гърция окупират български земи, а България очаква Русия да се намеси и да накара Сърбия да спази договора с България. Руският император е бил определен като арбитар и гарант. Да, ама не. Руският император се крие, прави се на разсеян и накрая общо взето казва на българите да си гледат работата. Де факто застава на страната на Сърбия. Ако тогава се беше намесил в наша полза, нямаше да застанем на страната на Германия.

    Коментиран от #48, #50, #51, #53, #54, #68

  • 44 Фердо

    6 3 Отговор
    Оня селянин от Славовица,вместо да чупи писалки,да бе опитал да счупи хатъра на победителите.Преди него Теодоров отказа да подпише договора.
  • 45 Мунчо Кобурготски

    6 4 Отговор
    Пишете,че Русия и Путин са виновни за всичко,запада ни е пръв приятел и благодарение на него сме така силни,могъщи,богати и щастливи!!!Другото е лъжа и измама обвита със знаме със сърп и чук.
  • 46 681

    8 1 Отговор
    Сменете снимката! Тотално от различна епоха и време.
  • 47 Чукча писател

    9 5 Отговор
    Българското племе няма да е лошо да гледа от Сръбското племе,почти винаги са на правилната страна,малко пъти са били откъм страната на булката.Ако 90те години беше Путин президент федерацията щеше да бъде непоклатима сила и чалма нямаше да има отвъд Халите ...но всеки поне веднъж кльопа дървото...а някой винаги даже и сега.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 F.F

    16 0 Отговор
    Сърбите няма да пуснат Западните покрайнини без война, а ние в момента не сме много за война.Когато имаш претенции трябва да си силен. Що се отнася за Македония, ако един ден България стане просперираща и уважавана държава, те сами ще потърсят близост.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 А , ве д/п це 1878ма нали Берлин

    12 2 Отговор

    До коментар #43 от "100":

    Ни СЪСЕЧЕ на две и отново върна Източна Румелия на Султана ! А днешната Сев.Македония нефигурира като наша въобще ! А ве д/п це 1914 у нас защо запяха " Велик е нашият войник" ? Защото всичко наше българина онвоюва а ВИЕНА върна всичко чрез Ньойския и Фердо ! А след Първата Световна , нашите гавази в София повярваха на тези дето ни режат главите през кръста ПОСТОЯННО 1878-ма, 1914-та - набутаха българина да воюва за Дойчо ! И Версай ни е/а ма ми ца та ! БЪЛГАРИЯ никога не е имала ДЪРЖАВНИЦИ а келепирджии ! И днес е тъй ! Да не казвам че загинаха за Дойчо 250,000 българи а завърналите се живи сакати и ранени - Фердо ва Владая ги изби във вагоните на влака с който се завръщаха от фронта ! Стига сме винили Чапаев и Митко Палаузов ! Нашите КИЛИПИРДЖИИ в парламента и днес вършат същото !
  • 52 Йо Несбьо

    6 2 Отговор
    Победителите не ги съдят! Губим 3 войни една след друга и после ревем, че е несправедливо. Ами, да! Останалите също искат плячка и като губим войните, плюскането е за наша сметка.

    Нека обаче не се концентрираме върху миналото, защото полза няма. Нашите интереси диктуват да сме като онези строители на България след Освобождението, които през 1908 правят страната отново независима, защото дотогава дори и формално, тя е васална на турския султан. Т.е. нужен ни е 10% икономически растеж годишно; чуждестранни инвестиции в размер на милиарди всяка година; нови технологии и ноу-хау; предприемачество; тясна връзка на държава, университети, научни институти, фирми и чужди производители, за да генерираме собствени технологии и патенти... Спорът със съседите ще ни блокира за още десетилетия. Вместо това, дайте да се свържем със скоростни влакове от Солун до Видин, от Белград до Истанбул, от Русе до Свиленград, така че за 3 часа човек да стига от точка до точка. За какво ще помогне - бърз превоз на товари и пътници. Можеш да работиш в Солун и да спиш в София. По-лесен експорт на български продукти. И всичко може да се финансира поне на 50% от еврофондовете.

    Коментиран от #69, #82

  • 53 Генерал 🇧🇬

    13 1 Отговор

    До коментар #43 от "100":

    В Пaриж при cключвaнeтo нa мирнитe дoгoвoри (1947 г.) Бългaрия e рaзглeждaнa кaтo фaшиcткa държaвa-caтeлит нa нaциcткa Гeрмaния.
    Някoи (като теб) мoжe и дa e увeрeн, чe в Бългaрия нe e имaлo фaшизъм, нo тoвa нe знaчи нищo, вaжнo e кaквo миcли и кaзвa Пoбeдитeлят. Тoй пишe иcтoриятa.

    Коментиран от #57

  • 54 Йо Несбьо

    7 0 Отговор

    До коментар #43 от "100":

    3 войни загубихме все заради същото! Знам, че са справедливи искания, но как да пердашиш няколко противници едновременно. Ето, веднъж Румъния ни го слага. После губим Първата световна, следва Втората световна и накрая бием германците, за да си спестят СССР загуби на войските и да разредим царските офицери. Какво те топли, че са справедливи исканията тогава, щом още българска земя и българи са отнети от Отечеството? Разбирам да загубят с малко и при следващата война да си вземат своето, а това са 3 загубени войни.
  • 55 ХЪШ

    5 6 Отговор

    До коментар #41 от "Ами ...":

    Кажи ми кажи, бедни народе, кой те в таз робска люлка люлее, повече от 100 години ?! Ах, няма отърване от крепостните мужици- до ден днешен плащаме дан за "асвабаждението". Вот, пасматри, останахме без гащи, няма зарзават ; да здравствует Одринский пазар !!!

    Коментиран от #56

  • 56 Историчка

    16 4 Отговор

    До коментар #55 от "ХЪШ":

    До 1989 имахме горе долу добро селско стопанство и по промишлено производство бяхме на 29 място в Света. Благодарение на СДС и термина "разграждане на системата" унищожихме това, което имахме. Конкретни виновници са Желю Желевци, Филип Димитровци и знайни и незнайни реформатори - безотговорни елементи!

    Коментиран от #61

  • 57 100

    3 5 Отговор

    До коментар #53 от "Генерал 🇧🇬":

    Не само аз, а и българските историци и политици днес с някои изключения приемат, че не е имало фашизъм в България. А това че някой преди 70 г. ни бил определил като фашисти, днес няма голяма стойност.

    Коментиран от #70

  • 58 българин

    9 0 Отговор
    Идеята е била след Освобождението да сме помагачи на германците да преразпределят разпределения вече свят. Затова нашите политици услужливо ни отдръпват от лагера на противниците на Германия (които са изиграли и огромна роля за нашето Освобождение) и ни хвърлят в обречени войни. Те, германците взеха, че загубиха всички войни, а покрай тях и ние, и нататък историята я знаем . . . Най-смешното е, че и до ден днешен техни слуги ни опияняват, колко лоши били победителите, пък и не били прави. Пък немеца, хем бил по-добър, хем прав, пък загубил едва ли не по случайност. Типична логика на губещите, която е срамно да следваме.

    Коментиран от #71

  • 59 Фердо

    10 4 Отговор
    Беломорието окончателно бе загубено 1964г.,когато бай Тодор подписа птотокол,че няма никакви териториални претенции към Гърция.Тази територия може да се върне само чрез война,а нямаме армия.
  • 60 Арден

    9 3 Отговор
    Загубените територии може да се върнат само за 48 часа ако американците решат и кажат.Хайде да видим колко са ни съюзници.
  • 61 Ами ...

    7 8 Отговор

    До коментар #56 от "Историчка":

    До 1989 България, поради технологична изостаналост, произвеждаше продукти пригодни за СИВ, но абсолютно неконкурентни на световния пазар. СИВ се разпадна и измамата "индустриална България" приключи. 😀
  • 62 Ами ...

    7 7 Отговор

    До коментар #6 от "Генерал 🇧🇬":

    Сан Стефанския мирен договор е денонсиран напълно закономерно, в следствие на поетите по-рано от Русия ангажименти на 26.06.1876г. с Райхщадското споразумение. Там е записано, че Русия и Австроунгария договорят, че  „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Османската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“.

    Коментиран от #65, #72

  • 63 Ами ...

    3 5 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Изтупана от праха соц. пропаганда.
  • 64 патриот

    3 6 Отговор
    В края на 1989, след загубата на Студената война, България стигна до "просешка тояга". Причина за това се оказа, невъзможността на съществуващата социалистическа икономика, да осигури необходимите материални блага, за оцеляването на нацията. Въпреки взетия огромен за тогавашните условия външен дълг, тогавашното социалистическо правителство, не успя да преодолее сериозната продоволственна криза и неблагоприяните последици от нея, които принудиха, управляващата партия и правителство да се оттеглят и страната да тръгне по пътя на капиталистическият път на развитие! Верно е, че социализма имаше и хубави страни, но най важният приоритет на една нация е нейното ОЦЕЛЯВАНЕ!

    Коментиран от #74

  • 65 Генерал 🇧🇬

    8 2 Отговор

    До коментар #62 от "Ами ...":

    В cпoрaзумeниeтo от Райхщад мeжду Aвcтрo-Унгaрия и Руcия ce прeдвeждa cпoрeд руcкия прeвoд cъздaвaнe нa Бългaрия и Румeлия кaтo нeзaвиcими княжecтвa,a cпoрeд aвcтрийcкият вaриaнт нa прeвoдa тия двe княжecтвa ce прeдвиждaт кaтo aвтoнoмни в cъcтaвa нa Ocмaнcкaтa импeрия. Никъдe нe cтaвa въпрoc зa грaницитe нa княжecтвaтa.Грaницитe нa двeтe бългaрcки държaви ca нaчeртaни нa Бeрлинcкия кoнгрec,a нe в Рaйхщaд. Cпoрeд aвcтрийcкият прeвoд нa Гърция ce дaвa o.Крит,a cпoрeд руcкия прeвoд нa Гърция ce дaвaт Тecaлия и Eпир. Гoлeми ca рaзличиятa в руcкия и aвcтрийcкия прeвoд И oтнocнo Cърбия.

    Т.е. Русия не е спазила договореностите от Райхщад, като допуска голяма славянска държава. Заплашена от война, ще не ще, приема Берлински договор-там България я разцепват на пет части.
    А с Райхщадско споразумение Австро-Унгария се съгласява на руско-турска война при определени условия, иначе Русия е трябвало да воюва с Османската империя и Австро-Унгария, а това означава обречена за руснаците война. За нас също.

    Коментиран от #75, #77

  • 66 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ако ти е по-лесно":

    И кои са фактите? От кого заграбихте европейските си земи, отсам Босфора?
  • 67 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "Сандо":

    Защо когато северните щати воюват с южните, за да ги присъединят, се счита за подвиг, а когато Украйна се присъединява към СССР е нещо лошо?
  • 68 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "100":

    Ти ритай срещу своите, пък после ги обвинявай, че не са ти помогнали.
  • 69 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #52 от "Йо Несбьо":

    Говориш за свързване със съседни държави, но всичките изброени линии са все с Турция. А ние се мъчим да спрем обвързването си с нея. За жалост ни управляват синове на чорбаджии, които са имали изгода от васалството ни пред султана
  • 70 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #57 от "100":

    Те, някои приемат, че и робство не е имало. Тези "някои" се наричат родоотстъпници. Ако не е имало фашизъм, защо командирът на шпицкомандите кара селяните да играят хоро, около камарата с трупове на синовете си? Исторически факт, описан в разказът Хоро

    Коментиран от #78

  • 71 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #58 от "българин":

    За западът ние си оставаме славянски народ и винаги ще искат да ни скарат с руснаците. Съюзниците им от Босфора ще им помагат.
  • 72 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #62 от "Ами ...":

    Райхщадското споразумение е тайно, неофициално, незаконно и нищо не е протоколирано от него. Не знам къде го видя да го пише. И то само доказва, какви са плановете на запада за нас.
  • 73 ОЩЕ МАНИПУЛАЦИИ

    5 1 Отговор
    АДЕ ДА ГОВОРИМ ИСТИНАТА ГОЛЕМИЯ ПРОВАЛ Е МЕЖДУСАЮЗНИЧЕСКАТА ВОЙНА ПРЕДИЗВИКАНА ОТ ВМРО СЪС ЗАПЛАХИ ЗА ТЕРОРИЗЪМ ПОДКРЕПЯНА ОТ КЪСОГЛЕДИ И ВИСОКОМЕРНИ БЪЛГАРСКИ ГЕНЕРАЛИ С МАКЕДОНСКИ ПРОИЗХОД И ОДОБРЕНА ОТ ЕДИН ЦАР ДОВЛЕЧЕН ОТ ВИЕНСКИТЕ БОРДЕИ /А СЕГА ДА ВИДИМ КОЙ ИЗГОНИ БАТЕМБЕРГ НЕ БЯХА ЛИ РУСОФИЛИТЕ КОЙ ТЕРОРИЗИРАШЕ СОФИЯ НЕ БЕШЕ ЛИ ВМРО И РАЗКЛОНЕНИЯ
  • 74 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #64 от "патриот":

    Много невежи изводи. Икономиката на НРБ фалира, защото бяха прекъснати двата главни притока на пари: от преработка на руски петрол и от производство на оръжия за страни от третия свят. И ги прекъсна НАТО, в стремежът си да разпокъса славянските народи. Съюзът му със султана помогна за това, както и предателството на Киряк Стефчовците, застанали начело в новото ни управление. Отделно лош ход беше възродителният процес, заради който СССР се отдръпна от България, понеже такова нещо в 20 век хвърля лоша сянка над перестройващият се съюз.
  • 75 Гост

    10 2 Отговор

    До коментар #65 от "Генерал 🇧🇬":

    Казано накратко - европейците са правили всичко възможно славянските народи да не се обединят. Защо? Защото добре помнят колко века сме им пречели на плановете. Ако не бяхме паднали под робство, Виена нямаше да свири валсове, а щеше да отглежда праз и лук.
  • 76 Бацето

    2 0 Отговор
    Ели ми снимката е втората световна ,а не е от времето на Ньойския! Учи се моме,учи!!!
  • 77 Ами ...

    3 1 Отговор

    До коментар #65 от "Генерал 🇧🇬":

    С Райхщадското споразумение са постигнати следните договорености: 1. Руската и Австро-Унгарската империи се договарят за анексирането съответно на Босна и Херцеговина от Австр-Унгария и Бесарабия от Русия. 2. Империите се договарят за взаимна дипломатическа поддръжка и отстояване на договореното при евентуално колективно обсъждане от Великите сили. 3. Империите категорично изключват създаването на голяма и сплотена държава. 4. Империите се задължават да пазят в тайна постигнатите договорености. 5. Русия придобива правото на придобиване на новозавладените територии както по Черно море, така и в Азия в рамки каквито намери за добре. Това си е договор за ПОДЯЛБА НА ЗЕМИ. Райхщадското споразумение е изпълнено. Има и още една подробност. Руската империя воюва с Османската империя с мандат от Великите сили, за изпълнение на решенията Цариградската конференция. И точно тези решения се изпълняват на Берлинския конгрес. Александър II прекрасно е знаел, че Сан Стефанския договор е неизпълним. Затова го е резулирал "ПРЕЛИМИНАРЕН". Просто си е направил PR пред наивните българи. И е сполучил, дума да няма. 😀

    Коментиран от #79

  • 78 100

    3 0 Отговор

    До коментар #70 от "Гост":

    Изверги е имало във всяка една епоха. Това не определя държавния строй. Комунягите като идват на власт знаеш ли що народ избиват и какви издевателства вършат. И те ли са били фашисти?

    Коментиран от #81

  • 79 Генерал 🇧🇬

    3 0 Отговор

    До коментар #77 от "Ами ...":

    Другите им договорености не ме засягат, интересува ме какво от Рaйхщaдcкoтo cпoрaзумeниe засяга българските земи.
    А именно, че при разгром на Османската империя, според руската версия, България и Румъния трябва да образуват независими княжества, а според астрийската – да получат автономия в рамките на Османската империя, заедно в Албания.

    Тава "случайно" си го пропуснал.
  • 80 Българка

    0 1 Отговор
    Този договор е драстично несправедлив БЪЛГАРИ да остават да живеят в друга обстановка и да не са поданици на ДЕДИТЕ СИ КАК Е МОГЛО да се иска това от другите държави и до ден днешен хората останали от другата страна ЖАЛЕЯТ и ТЪГУВАТ за родината на ДЕДИТЕ си и БОЛКАТА им не спира но кой се интересува от тяхната МЪКА
  • 81 200

    0 1 Отговор

    До коментар #78 от "100":

    Не, те комунистите, са били антифашисти. Трепали са като са отмъщавали за сторените злодеяния от фашистите

    Коментиран от #84

  • 82 цветен сън

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Йо Несбьо":

    Ами разсъждаваш като съвременен български политик -келепирджия , и не случайно сега сме в това нелицеприятно положение.
  • 83 фактолог

    5 0 Отговор
    Дори и да не се концентрираме конкретно над значението на думата фашизъм , и имал ли е той почва у нас , фактите говорят. Ние се присъединяваме към Тристранният факт , към този пакт НЕ се присъединяват Сърбия , Гърция , и Турция все още изчаква за накрая . Нашата територия става германски плацдарм за агресия над съседните ни държави. След германските войски , вървят българските , убиват се хора , горят се цели села. българската армия охранява южният фланг на вермахта , като му спестява ценен ресурс от армии, и логистика. В България се разгаря неистова омраза към евреите , чупят им се дюкяните , вкарват се в трудови лагери , за една бройка да не бъдат депортирани в лагерите на смъртта. В Черно Море се води истинска война с руските подводници , които пречат на Турция да продава на Германия хромова руда . Осигуряваме с храни, дрехи,агнешки кожи и продоволствия германската армия , парите за което още не сме ги получили. Това което сме причинили на Англия и САЩ в небето над София не го коментирам . И как тогава България да застане редом със Гърция и Сърбия след края на войната , с едни и същи позиции.
  • 84 100

    1 2 Отговор

    До коментар #81 от "200":

    Какви фашисти, бе, пиле? 90% от избитите нямат отношение към политиката. Убивали са дори прости селяни. Примерно в Пазарджишко убиват селяни, които са се оплакали в полицията, че партизаните им откраднали кравата.
  • 85 ПК инк

    0 2 Отговор
    Ньойския договор е срам и погнуса на "великите сили" от неговите "решения". Знае се и е логично договорите да се спазват, НО САМО КОГАТО ТЕ СА СПРАВЕДЛИВИ ЗА ЕДИН ИЗСТРАДАЛ И ПОБЕЖДАВАЛ НЕ САМО В ЕДНА ВОЙНА, А В МНОГО И ТРУДНИ БИТКИ С МНОГОБРОЙНИ ПРОТИВНИЦИ.

    ДОГОВОРИТЕ СА И ЗАТОВА, ДА МОГАТ ДА СЕ РЕВИЗИРАТ. ЗА ДА ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА ПРАВДАТА И СПРАВЕДЛИВОСТТА НА ЕДИН, УМИШЛЕНО УНИЖЕН ГЕРОИЧЕН БЪЛГАРСКИ НАРОД.
    ВСИЧКИ НАЙ-ГОЛЕМИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ ДА НАСТОЯВАТ И ДА ПРЕДИЗВИКАТ РЕВИЗИРАНЕ НА ТОЗИ СРАМЕН "ДОГОВОР".
    СЕГА ВЕЧЕ СМЕ В 21 ВЕК И ПОВЕЧЕ ТАКИВА ИЗВРАЩЕНИЯ НЕ СЕ ДОПУСКАТ НИКАДЕ ПО СВЕТА.