27 Ноември, 2019 10:16 8 257 31

100 години от Ньойския договор

  • ньойски договор-
  • ньойския договор-
  • българия

Този договор е поредната национална катастрофа за страната

100 години от Ньойския договор - 1
Снимка: Архив

Ньойският договор е една от най-пагубните спогодби в цялата българска история. Договорът е подписан преди 100 години – на 27 ноември 1919 година.

В края на Първата световна война, най-големия дотогава световен конфликт, българската държава е от страната на загубилите. Тя, както и останалите съюзници от Централните сили, е принудена да сключи договор, който предначертава бъдещето на Европа, договор, който поставя крайно жестоки клаузи върху победените страни и години по-късно дава отражението си върху целия свят.

Ньойският договор е наказанието за погрешния избор от лятото на 1915 г., когато цар Фердинанд и правителството на Васил Радославов вкарват България във войната на страната на Тройния съюз, казва историкът акад. Георги Марков. Това, според него е стратегическа грешка на управляващите. Но цар Фердинанд се прибира в Кобург, а Васил Радославов намира убежище в Баден-Баден. А плаща българският народ.

Този договор е поредната национална катастрофа за страната. Той откъсва от България Струмишко, Босилеградско, Царибродско и половината от Кулско. Отнема излаза към Бяло море през Западна Тракия, потвърждава разделянето на Македония между Сърбия и Гърция и отнема Южна Добруджа, житницата на България.

В края на 1919 г. българска делегация, начело с министър-председателя Александър Стамболийски е изпратена към Франция. Отношението на французите към пратениците е било като към военнопленници. Техният достъп до външния свят е бил изключително ограничен, като още с пристигането си в Париж на българите е било забранено да излизат от хотела, в който са настанени, без специално разрешение.

11 278 кв. км. територия е откъсната от България, 600 хиляди българи остават извън границите. Репарациите, които трябва да изплати страната ни на съюзниците възлизат на 2,25 милиарда златни франка.

Според Ньойския договор губим Южна Добруджа, но и Струмишко и Западните покрайнини. Западна Тракия е окупирана от френски войски, а на конференцията в Сан-Ремо през 1920 г. Антантата я предава на Гърция с уговорката тя да осигури на България свободен и безмитен излаз на Бяло море - нещо, което никога не става.

От военна гледна точка на българите е забранено да притежават тежки въоръжения, да притежават наборна армия, а професионалната войска е ограничена до 20 000 души. С течение на времето родните политици успяват да се договорят и за 10 000 жандармеристи и 3000 души гранични войски.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 PE6OGOLF4E

    37 0 Отговор
    ....мн обичам да гледам История БГ по БНТ..,там историците казват,че българите абсолютно винаги са били борбен,силен и мн древен народ...,но ВИНАГИ ..,абсолютно ВИНАГИ ..СЛАБИ политици....,като последните силни управници са от царските времена.....,

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хасан

    6 36 Отговор

    До коментар #3 от "PE6OGOLF4E":

    Хахаха ..бил си борбен и затова ти липсват 200+ 500 г

    Коментиран от #18, #26

  • 6 д-р Гълъбов

    27 2 Отговор

    До коментар #2 от "Добре че тея територий":

    Не стана ли време да си пиеш хапчетата?
  • 7 1234

    23 4 Отговор
    На днешната дата сащ ще правят ПЕТИ ЮДЕЙСКИ КОНАК във Варна! От 1878 чужда база тук не е ималко. Е вече са 5!
  • 8 две могили

    2 0 Отговор
    сняг
  • 9 Хаджи хаджи Българин

    26 0 Отговор
    Ситуацията в момента дори е по - лоша! Около 20хил армия, въоръжение слабо! А политиците отдавна са си подсигурили план Б , в случай, че нещата станат неконтролируеми от тях!
  • 10 Грую

    19 1 Отговор
    Идете после разправяте, че комунизмът бил лош! През декември 2018г. гърците уморили прадядо ми, като военнопленник, а на преговорите в Ньой пак гърци, сърби и румънци искали да се раздели България на три протектората, подобно на Германия след време, като победени във втората световна война. какво ли пък тогава щеше да стане един господ знае ако не е била администрацията на американския президент Удроу Уилсън, която се противопоставила на тази идея от чисто практични подбуди, като обявили че държавните граници следва да са там, където са етническите граници за да няма поводи за възстания и конфликти от етнически характер и явно не сме имали историци и политици, които да защитят тези етнически граници за разлика от румънците примерно, които получават обширни области от Трансилвания , населени с унгарци. Все пак и румънския език е от романската група, какъвто е и френския, така че явно са имали повече козове от нас, но това не променя факта за естеството на кадърността на българските политици и тогава и досега през годините и е повод за негативното, като цяло отношение на българите към власт имащи, които до известна степен той и сам си е избрал. Това е парадоксът на българския политически живот и там някъде са неговите корени!
  • 11 Сашо

    17 1 Отговор
    Доколкото знам, Стамболийски е счупил писалката в масата, след като се е подписал в договора.

    Коментиран от #21

  • 12 Иван

    16 1 Отговор
    Просто сме много глупави хора българите. Направили грешка, а после станало лошо. Имаме много поговорки, да се научат да ги спазват една е " Ако не бяхме срали нямаше да изстървем влака", който както иска тъй да си я привежда. В нашата история няма нищо смислено направено.
  • 13 Балкан Боклук

    15 1 Отговор
    И що не е ден за НАЦИОНАЛЕН ТРАУР?! Май щото нямаме нация и държава а само парламент с продажници!
  • 14 VVV

    12 4 Отговор
    Войните трябваше сами да си ги водим. Заради съюзниците ни ние загубихме войната.И през балканската война така стана. Ние поехме тежкия удар на османската империя ,а другите взеха териториите .Трябва да си водим сами войните ,а не да купуваме ф16 .ПСВ е войната на Вилхем .Това беше до голяма степен война на славянските народи срещу австрийската империя .А ние застанахме на другата страна .
  • 15 Заповядайте

    6 2 Отговор
    Паметно непартийно шествие организирано от ученици от Първа английска езикова гимназия. Започва в 18.30 пред Националната библиотека и прикрючва на войнищкия мемариал в ндк.
  • 16 СССРБарета

    8 5 Отговор
    Ако не лаехме толкова против Русия Може би и този път щеше да ни спаси!
  • 17 Доктор Охболи

    6 7 Отговор
    Ама това не е важно, важното е, че генерал Колев разбил една казашка кавалерийска рота.

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Хасан ибн Ал козички

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Ха,ха,ха,пък ние мелезите си перем яко козите а понякога дори и овните.....но иначе сме горди владетели на на безброй много кошари!
  • 19 Шумен

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Доктор Охболи":

    Не петни името на великия генерал,мекотело такова.
  • 20 Guest

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Доктор Охболи":

    Като гледам габаритите на военните гробищата в Добрич и Тутракан, бая сериозна рота ще да е била!!!
  • 21 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сашо":

    дааа,а сега писаха похвали в книгата....
  • 22 Радо

    9 2 Отговор
    Все пак излизаме сравнително сухи от тази опустошителна война, държавата ни не е окупирана от чужди войски, и най-важното е, че на наша територия не са се водили бойни действия, и даваме сравнително малко жертви - 185 000, докато Гърция и Сърбия дават по 1 милион убити, но е факт неоспорим, че сме загубили Беломорска Тракия и Добруджа, но пък после Хитлер ни я връща.

    Коментиран от #24

  • 23 100 години диктат

    7 0 Отговор
    Като гледам, тук повечето много са "чели". Войната е загубена, без да е загубена. Завършва окопно, на равно основно на Западния фронт. На Южния нищо не е загубено, независимо от пробивите. Завършва с примирие, като всички "загубили" са измамени и принудени да подписват договори с жестоки клаузи. Не случайно са наречени диктати. А примирията са подписани след договорки със САЩ, които после не са спазени. И какво да помогне Русия, като през 1918 Русия отдавана е извън войната, както Румъния и Сърбия. Няма ги като държави.
  • 24 ТОЧКАТА

    7 3 Отговор

    До коментар #22 от "Радо":

    КАК ДА НЕ Е ОКУПИРАНА БЕ ГЛУУУУУПАК????В Свищов има ФРЕНСКИ ГРОБИЩА!!!!на мароканци ,,от ОНОВА ОКУПАЦИОННО ВРЕМЕ!!!!Мръсен соросоуд и педуин смотан ...Майката ти мръсна....
  • 25 Причината за втората

    9 0 Отговор
    световна война,беше именно ньоиския договор. Германците все пак излезнаха по джентълмени и не размазаха Париж.
  • 26 абе асане

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    То и на Испания и липсват 800г и на Сърби и няма нужда да ти изброявам и да ти преподавам вземи прочети нещо различно от Факти
  • 27 бай Даньо

    7 0 Отговор
    За жалост българската история е грешка до грешка. Даже не ми се почва да обсъждам. Хубавото е че след толкова грешки имаме държава все пак или зависи и това как ще го погледнеш . Така както върви България ще изгуби и излаза на Черно море. Още малко омраза и злоба от софиянци и майни към морето и неговите мутри и е неизбежно във Варна и Бургас да не се развият иредентистки тенденции с гравитация към Гърция или не дай боже към Турция , защото и двете държави си ценят морската култура а у нас на софиянци и майни морето им е чуждо някак. Ще им се сбъдне мечтата да ходят само на гръцко море ...
  • 28 ВСИЧКИ КОИТО МРАЗЯТ БЪЛГАРИЯ

    5 1 Отговор
    Не забравяйте,че живота е колело и вие сте само гости тук.
  • 29 аззз

    6 0 Отговор
    Боже колко мъка и смърт е донесла тази война и колко пагубна е била за развитието ни .. и всичко заради един пиклив атентатор .. Господ да е с България и българския народ ,че нищо леко не ни очаква .
  • 30 Митко

    0 0 Отговор
    2 балканска война започва не само заради алчността на Фердинанд но и от НАС народа .Ние го потикваме да извърши този акт но той успорва Лондонския мирен договор от което биват изпращани на македонска област 2 дивизи със целта мирен протес от което Сърбия гирция са имали военен съюз против наз те рано или късно ще ли да ни обявят война и пак на 4 фронта щяхме да се бием за оцеляването си .
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове