Last news in Fakti

2 Декември, 2021 12:07 6 156 83

Цар Симеон II пред радио Ватикана: Време е да надграждаме

  • цар симеон ii-
  • интервю-
  • радио ватикана

Царят призова политиците за малко повече алтруизъм, скромност и диалогичност

Цар Симеон II пред радио Ватикана: Време е да надграждаме - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Цар, който след 50 годишно изгнание приема да стане премиер, за да служи на отечеството си; монарх, чието семейство е свързано с католическата и православната вяра и който се е срещал с трима папи. В своя скромен и събран стил, препоръчва на медиите повече духовност и извисяване, а на политиците повече алтруизъм и диалог. За това говори Цар Симеон II в интервю за Радио Ватикана, непосредствено след Шестнадесетата световна среща на българските медии, която откри на 17 октомври 2021 г. в Рилския манастир. От дистанцията на времето споделя впечатлението си от срещата си с Йоан Павел II в Рилския манастир, какво би могло да обедини българската политика, имиджа на България в света и сближението между Православната и Католическата църкви.

Ваше Величество, Вие открихте 16-та световна среща на българските медии в Рилския манастир, а директорът на БТА Кирил Вълчев прикани медиите към смирение, имайки предвид духовните съвети на св. Йоан Рилски, което бе ясно послание за повече духовност. По време на първата световна среща на българските медии, преди 20 години, беше подписан Етичният кодекс за медиите, мислите ли че е настъпил моментът да се подпише и Духовен кодекс за медиите?

Това би било нещо много интересно и полезно, не само за нас, а и за света, да се види че в България има такава инициатива. И самата идея на директора на БТА Кирил Вълчев да събере медиите в Рилския манастир като интелектуална, умствена и духовна нагласа, ми се стори прекрасна и затова приех да открия медийната среща. Мисля, че това би било чудесно и полезно за публиката – слушатели, зрители, читатели - да усетят, че има нещо малко повече отколкото чисто и просто и само злободневното, а че има и извисяване. Например Франция, която е имала всякакви режими и системи, крале, император, но от всеки един от тези режими французите по нещичко са запазили и го уважават и така надграждат. Нейната история е не само богата, а и впечатляваща, което дава самочувствие на самите французи. Мисля, че и ние можем да го приложим, макар и по един по-скромен начин.

В тази посока, нека припомним, че преди 19 години, вие посрещнахте в Рилския манастир Папа Йоан Павел II. Една историческа визита, в която папата славянин припомни ролята на източното и западното монашество за света и направи аналогия между св. Йоан Рилски и св. Бенедикт Нурсийски. Как гледате на този момент днес, от дистанцията на времето?

Това бе наистина историческо събитие и за България и бе чест да ни посети. Още повече заради неговата решаваща роля за политическите промени в Полша. Много бях развълнуван, първо като премиер, който е своеобразен домакин на тази среща, но също така понеже прочете молитва на гроба на баща ми. Помислих си само, ако майка ми беше доживяла да види това колко щеше да я трогне и развълнува. Но след това той поиска да се видим насаме. Както помните и знаете, вече беше твърде уморен или в напреднала възраст или не се е чувствал много добре, но поиска да сподели своето виждане, съвсем резюмирано, за ролята му, заедно с кард. Вишински, как са повлияли за разграждането на комунистическата система в Полша. Първо се учудих, но след това усетих желанието му да предаде опита си какво означава вярата в мобилизацията на един народ. Няма да забравя този уникален жест.

Гробовете на вашите родители се намират в манастири – на баща ви, Борис III в Рилския и на майка Ви, царица Йоана, в Асизи, Италия. Известна е нейната набожност към св. Франциск, дори улицата, която води нагоре към францисканския манастир се нарича „Джована ди Булгария“. На медийната среща посочихте нейната голямата роля по време на изгнанието ви извън България. Има ли някой неин съвет, който и днес продължава да Ви води?

За нея отечеството бе наистина един олтар. И най-ценното и най-важното е човек да служи на този олтар. Тя, разбира се, говореше за България, защото се обръщаше към мен. Но с това искам да кажа, че винаги съм усещал желанието ѝ именно да служа. И това се постарах да го правя през целия ми живот и дори когато дойде момента да стана премиер това го взех като саможертва, но също и в изпълнение на нейните виждания. Ако съм го правил като частно лице в 50 годишния ми живот в изгнание, имах възможността да приложа тъкмо този завет да служа, а не да си послужа с функцията на премиер, която понякога става в някои страни нещо лично, а напротив да бъде към народа и към отечеството, както казах на Рилския манастир.

Като премиер, вие ръководихте уникално правителство от разнородни партии. Дали това се разбра от българите?

Връщам се към нашето правителство, което бе от две партии: НДСВ с ДПС, а след това участвах в тройната коалиция, която беше още по-широка, за да може с това широко ветрило да се представим пред Европа и да покажем, че голяма част от населението подкрепят идеята да се присъединим към ЕС, което беше много важно.

За в бъдеще, има ли нещо, което би могло да обедини партиите, които са много разделени в нещо, което да бъде за благото на България?

Това би било идеално, ако така мислят всички и то съвсем чистосърдечно, а не само демонстративно, и с това да се постигне нормално управление с правителство, парламент и т.н. Но аз също се питам коя кауза би могла да обедини и да бъде двигателя за подобна инициатива, освен родината и отечеството. Не виждам какво сега може да се предложи, защото тогава каузата бе ЕС. И това наистина обедини всички. Мисля за подобряването на обществото и коригирането на някои недостатъци и грешки, има толкова много. И ако човек наистина го желае, мисля, че може да се мобилизираме за едно общо добро, какво по-хубаво от това всички да сме доволни.

Отново избираме парламент и президент, какво бихте пожелали на кандидатите?

Трудно ми е да давам съвети, но мисля за онова, за което стана дума на медийната среща в Рилския манастир, за малко повече алтруизъм, скромност и диалогичност. Всеки да отстъпи малко от своето, няма да кажа его, защото изглежда, че човек визира един или друг, но да се стигне до един диалог, който да доведе до това, което очакват и избирателите – да има редовно правителство и редовно управление.

Какво мислите за имиджа на България в света? На 25 октомври се навършиха 91 години от царската сватба в Асизи, също важен исторически момент, който парадоксално се отбелязва от западната преса, докато по-малко в България. Какво трябва да се направи, за да излезем от собствените си граници?

Това е много важно, да излезем от нашите граници и разширим мирогледа си, още повече при наличието на новите модерни връзки и медии. Нека погледнем в нашата история и припомним моменти, когато се говори за България или по какъв повод можем да се гордеем или да видим някаква връзки, например Италия и България, покрай сватбата на моите родители. Такива моменти трябва да се помнят, защото това не е въпрос на политически предпочитания или убеждения и идеология, а въпрос на историята на България и с това мисля, че всички трябва да се гордеем, и да допринасяме, но да не я забравяме. От историята може да се черпят много поуки, особено за политиците. Историята не е, както се шегувам понякога, само за стари професори, а напротив за всеки, защото ако човек си познава историята, и световната също, много грешки могат да се избегнат и няма да се повторят, ако сме наясно с миналото. Това е много важно в политиката, защото познавайки миналото, може да се коригира бъдещето или настоящето.

Догодина се навършват 20 години от историческото посещение на папа Йоан Павел II в България. Смятате ли да участвате по някакъв начин в отбелязването на тази годишнина?

Ако се организира някакво културно или литургично отбелязване, разбира се, защото това посещение бе голям жест към България, особено след покушението и онова, което се бе тиражирало по света.

След него, още един папа посети България, Франциск. Какво Ви впечатлява в него, в неговата личност и в начина по който ръководи Църквата?

Трудно е да се каже, още повече че не съм католик. Срещнахме се в Нунциатурата при последния ден от посещението му, за да го поздравя, но го наблюдавам и чета някои от неговите послания или енциклики. Бих казал социалната страна и начинът, по който държи да подчертае социалната роля на Църквата в обществото. Това е много ценно послание за младите хора, защото усещат, че ей там, отгоре, има това разбиране и милосърдие.

При посещенията си в България, както папа Йоан Павел II, така и папа Франциск, подчертаха нуждата от по-голямо сближаване между Православната и Католическата църкви, особено в днешно време. Вие виждате ли такова сближение?

Аз се моля и се надявам и би било идеално, ако християнските църкви намерят по-директен диалог. И ако и трите монотеистични религии биха действали заедно, това вече би било прекрасно. Мисля, че вярата винаги е гаранция за позитивното в деянията на хората. Основният въпрос е вярваме ли или не, а не да се делим на едни или други. В моето семейство никога не сме се делили, въпреки че не съм католик. Баща ми почина много рано, но майка ми, която беше католичка, държеше строго да спазваме, сестра ми и аз, всичко, което е свързано с православието. Може да звучи като парадокс, но показва доколко в нашето семейство, никога не е ставало въпрос дали си православен или католик. По този начин и в много отношения това помогна за разширяване на вижданията ни.

С Цар Симеон II разговаря Димитър Ганчев


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя

    104 10 Отговор
    не се ли накраде?!
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    105 10 Отговор
    крадливия дедо пак пак иска да идва да краде
  • 3 Тиква

    100 10 Отговор
    Мерси. Но ти така ни Надгради за 800 дни и твоя копой след това, че България бедства заради вас и теб лично Царю честити!
  • 4 dogan

    58 9 Отговор
    Тоа е за съжаление. Един тъп пожареникар се оказа много по-успешен изпълнител на КГБ -заповеди!
  • 5 отвратен

    109 12 Отговор
    Мадридският крадец трябва да стане персона нонграта ,за да не стъпва в България !!

    Коментиран от #11

  • 6 ГОЛЯМ СМЯХ

    77 11 Отговор
    изхарил е окраденото на народа и държавата пак му се иска да дойде да крадне нещо

    няма ли пак да го поканите за министър предеседател да ни оправи за 800 дена?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Олеле малеле

    67 7 Отговор
    И Мони Горския се гласи за светец..
  • 10 сила

    79 8 Отговор
    СКЛЕРОЗИРАЛИЯ НАГЪЛ КРАДЛИВ КОМАРДЖИЯ ПАК СЕ ИЗКАЗВА НЕПОДГОТВЕН.....ПРОКЛЕТА ФАМИЛИЯ,ОТРОВНО ИЗЛЪЧВАНЕ
  • 11 ГОЛЯМ СМЯХ

    69 8 Отговор

    До коментар #5 от "отвратен":

    айде ся, мисирките писаха че е цар на България

    Коментиран от #15

  • 12 факт

    68 7 Отговор
    мултигруп му плащат борчовете от комар в едно от казината в монако!дс го докара в България,за да оцелее статуквото и да продължи да "гради" демокрация и капитализъм за себе си!
  • 13 минчо сливата

    62 6 Отговор
    що не скрие вече този дъртю, ами взел дава акъл, други са вече лакеите, няма да е пасито, куневица , олимпикътевци и останалата пасмина...
  • 14 Истината

    47 6 Отговор
    Тоя си плати със сина си. Бог го наказа за Рила и му е малко даже.
  • 15 Лейка

    70 5 Отговор

    До коментар #11 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Цар на крадците и комарждиите. Испанския крал по това време го описа много добре в книгата си! Имаше я и преведена на български и я скриха много бързо.
  • 16 натегачи

    64 5 Отговор
    Не разбирам упорството ви Симо да го титулувате цар , дори да оставим всичко друго , като коронация и пр. , комарджията Симо сам се заяви като гражданинът Сомо когато прие министър-предсетателския пост , нали никъде нема такова дживотно цар министър-председател. А се съгласи на тъз уйдурма за да придобие имущество , в голямата му част незаконно придобито имущество.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ицо

    50 4 Отговор
    Кое да надгражда бе това дето открадна ли
  • 19 123

    36 3 Отговор
    И царчето служи на Антихриста от Ватикана.
  • 20 9ти септември

    57 4 Отговор
    Кой цар? На кого е бил цар?

    Коментиран от #25

  • 21 абе

    46 4 Отговор
    много е красив тоя манекен на снимката ве, може ли да не ни го показвате обаче , щото е противен на целия наред
  • 22 Северозапад

    56 5 Отговор
    Алоооо, ФаТки - я ни светнете кога Крадлив Дедо е коронясан за цар, че нещо не се сещам, а и Гуглата не помага?
  • 23 Абсурдистан

    49 5 Отговор
    А кой ще призове старчето към по-малко лъжи и кражби?
  • 24 fsdgf

    53 5 Отговор
    Този крадец създаде некадърните калинки !

    Коментиран от #74

  • 25 ами

    40 3 Отговор

    До коментар #20 от "9ти септември":

    На лакеите , дето се навъртаха около " царската трапеза " сервирана обилно с обществено имущество и пари.
  • 26 От това

    36 3 Отговор
    алчно насекомо започнаха големите кражби и корупция.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 800 дни

    24 2 Отговор
    За твоята рода
  • 30 егати

    37 2 Отговор
    И питам аз , как тоз Симо точно на Отечеството служи , завлече де що можа и за калпак Бандита ни натресе да останем само на Отечество , без държава.
  • 31 ДРАКОН

    31 2 Отговор
    НЕ ти вярвам господине
  • 32 Грета олигофрета

    32 2 Отговор
    Ха -ха ,на комарджията са му свършили парите...
  • 33 яко ни лъжат

    39 2 Отговор
    ЩЕ НАДГРАЖДАШ КРАДЕНОТО ЛИ ЛИЦЕМЕР? ГЛЕДАЙТЕ ИНТЕРВЮТО НЕ СИМЕОН С КЕВОРКЯН ПРЕЗ 1990 ГОДИНА ДЕТО СЕ КЪЛНЕШЕ ,ЧЕ НЯМА ПРЕТЕНЦИИ ЗА НИЩО В БЪЛГАРИЯ И ПОСЛЕ ПРЕТЕНЦИИТЕ ЗА 40 ТОНА ЗЛАТО. ЛИЦЕМЕРЕН КРАДЕЦ И ЛЪЖЕЦ. ОГРАБИ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Хохо

    30 2 Отговор
    На лицемерие от този да се научим ....
  • 36 един

    24 4 Отговор
    скапан 🐶 син!
  • 37 Какъв цар е

    24 7 Отговор
    този? Кога е бил коронясан?!? Измислен и лансиран от кгб-дс смотаняците.
  • 38 Дон Санчо

    27 3 Отговор
    Някой чете ли статията.Симо ||, успя да
    излъже Толупий Спестовник,та си взе
    всичко.Изсече гората,с двоен аршин и
    днес надгражда.Натресе ни Калина
    Рилска,с носовний падеж...Все по чужди
    медии ни шамаросва.И Папата му дал
    ефир.Един вид благословен трабадур.
    Праведник сър.
  • 39 Скакауец

    32 4 Отговор
    Извинете, ама и цар ли имаме вече? Не сме ли парламентарна република от референдума на 8 септември 1946 г. насам? Защо продължават да кичат тоя с титла, която вече не съществува?

    Коментиран от #77

  • 40 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    26 4 Отговор
    Цар Киро, цар Симо и т.н. боkLуци...
  • 41 Помнящ

    21 4 Отговор
    Сега всички го оплюват , а забравят 2001 година , когато прословутите 80% го посрещнаха със сълзи на радост . Който не помни грешките си , ги повтаря . Само след 20 години .
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ГУЖУ

    23 4 Отговор
    къф цар е тоа мухль0, цар на апашунгите може би
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Стефан

    21 3 Отговор
    Сега може да си говори какво си иска, той си взе и това което не е негово, а политиците позволили това да се случи са от ДПС, БСП, онова мрънкало Тренчев, големия бизнесмен Илия Павлов, Митьо Гестапото и една сюрия ченгета и ДОНОСНИЦИ, кой разбрал добре кой не разбрал пак добре, зер им трябват балъци на политиците.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ЕВРО НЮЗ

    16 6 Отговор
    Много от коментарите са,, КАКЪВ ЦАР "".... Ами такъв мили ми сънародници.. Наследникът на Савойската династия която е плячкосвала из Европа. Същата която преди 150 години използвайки разбойника Гарибалди предизвиква бунтове в княжествата на Апенинския полуостров и така се ражда днешна Италия от дядото на горното лице Викторио Емамуеле 2.. Лицето Симеон Борисов през целия си животът е учил и подготвен от задкулисните Европейски монарси за подходящия момент... Той ви беше казал преди 30 години че не е нежно да се връщаме назад, но за една ПАРЛАМЕНТАРНА МОНАРХИЯ МОЖЕМ ДА МИСЛИМ "".... Какво разбрахте от това.??? Просто държавата му беше реституирана и се управлява под друга форма. Достатъчно е да погледнете всички снимки как всички политици и посланици стоят с наведена глава и чупка в кръста пред него. Как всички възлови министри от последното време са учили всички там. Докара си и натовска армия да го пази. Има достатъчно наследници които да поемат щафетата. Монархията и Римската империя не са изчезнали. Само са мимикрирали за да запазят властта си.
  • 48 XXL

    13 3 Отговор
    Време е да се нахранят червеите. Тва нещо на снимката изглежда подходящо за целта...
  • 49 Цар Плъх

    18 3 Отговор
    Кобурга е нагъл лъжец като цялата рода Има доказателства книги за кобурговата рода
  • 50 Абе,

    15 5 Отговор
    монарха дойде,не да служи,а да доограби България...
  • 51 Ein Berliner

    17 4 Отговор
    НЯМА ЦАР СИМЕОН 2!
    НЯМА ЦАР БЕЗ ЦАРСТВО, НЯМА ЦАР БЕЗ ТРОН!
    ИМА САМО НАГЪЛ, НАХАЛЕН И КРАДЛИВ СИМЕОН!!!
  • 52 Гневен Бургазлия

    11 4 Отговор
    Време е да върнеш горите дето изяде ...ч.в.о.р !!!
  • 53 Соцагент007

    10 12 Отговор
    Негово Величество Царя,както винаги стои над битовизмите и дребните интриги.Симеон втори е трън в задниците на потурковците,наследници на бившите комунета-всичките до един с работническо-селско потекло.Иронията е в това,че той се върна на бял кон в България с помоща на руските тайни служби и парите на руският агент Илия Павлов.Столетницата-Партията Майка,предвождана от Сергей Станишев потвърди собственоста му върху имотите и дори беше в коалиция с него.Завръщането му в България съсипа и другото крило на БКП,СДС-начело със синият комунист с черната кожа-Командира.Помните как гледаше невярващо Иван Костов,като Бай Тошо.Те комунетата,като им дръпнеш стола и се озоват на земята,така гледат.

    Коментиран от #79

  • 54 Гепи Враня

    11 4 Отговор
    Я, комарджията пак се появи! Какво остана за гепене, Ваше комарджийско величество?
  • 55 XYZ

    8 4 Отговор
    Без коментар, но с неприятно чувство за измама, скрита зад благородни аристократични словоизлияния!
  • 56 Антигербер

    7 4 Отговор
    Да не се беше връщал!
  • 57 Павел пенев

    8 3 Отговор
    Този клоун до кога ще ни го натрапвате? Нали видяхте че той е обикновен нахалник,лъжец и крадец?
  • 58 мици

    6 2 Отговор
    от кога нищожеството се нарича височество ?
  • 59 ПЕНКО

    5 2 Отговор
    КАКВО ЗНАЧИ МОНАРХ БЕ БЪЛГАРИ !?!? ОСОБЕННО ТОЗИ НАСЛЕДНИК НА ДВЕ НАШИ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ !!! И ДНЕС ИМА ИМОТИ В БЪЛГАРИЯ --- КОБУРГЪТ ГОТ --- КГБ ГО Е ВЕРБУВАЛО ОЩЕ В УЕСТ ПОЙНТ -И ДНЕС МУ ДАВА ДИВИДЕНТ ! ДА СЪЗДАДЕМ ОТРЯДИ ЗА ОЧИСТВАНЕ ОТ КГБ И ЦРУ И МОНАРХИСТИ -ЧРЕЗ ЛИКВИДАЦИЯ !!!!
  • 60 0808

    6 2 Отговор
    крадлив комарджия
  • 61 Кръчмар

    6 2 Отговор
    Я идете в Царска Бистрица на Боровец да ви искат 4лв. 2019 г. и да ви дадат някакво фишче. А когато поисках касов бон - нямало. Нали т.н. "ЦАР" се пише ОБРАЗЦОВ ГРАЖДАНИН! Но явно като "цар" него НАП НЕ ГО ЛОВИ!
  • 62 пгжжгтп8

    9 3 Отговор
    целият им род донесоха само беди на България и този пръч не е никакъв цар народа се е произнесъл категорично
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Веселинъ ЕГН 7112136860

    4 2 Отговор
    Гилотина за тоя турчин шкеназки !
  • 65 5Kan

    5 2 Отговор
    Защо царот български е католик?
  • 66 Кой68

    1 0 Отговор
    Това ли е бащатата на ИТН и ПП!?
    Когато дойде на власт със НДСВ,реанимира БСП във власта.Сега е същото.
  • 67 Асен Милев

    8 1 Отговор
    Само не пишете глупости. Какъв "цар"??
    Симеон Борисов Кобургготски нито за миг никога НЕ е бил ЛЕГИТИМЕН "цар на българите" и България!
    Бил е само легитимен Престолонаследник- до обявяването на монархията Царство България за република/Народна, при това!/.
    А от Престолонаследник се става ЦАР само с акт на Велико Народно Събрание/ВНС/- а такова, по вина на дядото и бащата на престолонаследника Симеон Кобургготски, НЕ е свиквано от 1918 г. чак до 1947 г.!
    Същото се отнася и до Регентството. То даже и противоречи на Търновската Конституция, която ЗАБРАНЯВА регент да е лице от царската фамилия/принц Кирил, в случая/.
    Така че, Симеон Борисов Кобургготски е толкова "цар", колкото е "цар" и Цар Киро!

    Коментиран от #68

  • 68 5иция

    4 1 Отговор

    До коментар #67 от "Асен Милев":

    И предците му са все КАТОЛИЦИ царе на ПРАВОСЛАВНА България.
  • 69 ComfortablyNumb

    1 0 Отговор
    Точно това е проблема царю честити. Няма да има надграждане а рушим и почваме от кофраж за основи ... това избра Ганчо. Интересното е че дураците който те докараха революционно на власт теб ( грешка) те и свалиха ( друга грешка) и днес те са пак за революцията и пак ще почнат да гледат в нищото съвсем докато съзрат в далечината новия месия да идва ОТНОВО...
  • 70 ККК

    5 2 Отговор
    Е тоя мие втория противняк след костоФ ! Тия двамата са за затвора!

    Коментиран от #73

  • 71 ЗдравейГорски

    3 1 Отговор
    Ти отдавна си се надградил, още от времето,когато за по-малко от осемстотин дни изсече и продаде за дърва вековните гори на Чамкорията,превръщайки я в лунен пейзаж.
  • 72 безпартиен

    4 1 Отговор
    Е,такъв цар дето се кле в републиканска конституция няма!Направо да го пишат в книгата на Гинес!Единствен!
  • 73 ComfortablyNumb

    5 0 Отговор

    До коментар #70 от "ККК":

    Разбирам си лично разочарован от стария месия - царо. А защо да е за затвора щото го избрахте с над 50% да ви окраде !? А Кирчо и Асен кога ще са готови за затвора? А вие дето ги избирате месиите за къде сте !?
  • 74 едеее

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "fsdgf":

    Ти после гласува само за тях нали?
    И до днес си ги коткаш на власт.
  • 75 ААА СМЯХ

    4 1 Отговор
    НА КОГО Е цар,... НА МЕНЕ НЕ Е
    Не им ли отнеха царствотооще по девеи септември..
    Я се огледайте, къде на Балканите споменават че са имали цар...
    детронирани преди много години и до там

    Коментиран от #78

  • 76 абв

    3 0 Отговор
    А защо проигра и загуби на комар Българската Царска Златна Корона ??? Историята Българска няма да му прости това !!!
  • 77 Атанас

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Скакауец":

    Ние сме Монархия по конституция
  • 78 Атанас

    2 0 Отговор

    До коментар #75 от "ААА СМЯХ":

    И за това са най бедни на балканите
  • 79 Монархист

    3 0 Отговор

    До коментар #53 от "Соцагент007":

    Добър отговор ама истината е друга той е вербован няма нищо общо с баща си и дядо си и княз Александър Батенберг за разлика от него те са мислели за хората а той за себе си и ДС БКП
  • 80 Димов

    3 0 Отговор
    Като пускате интервюто с Радио Ватикана, пуснете и онова, с Кеворкян, когато го пита "Материални претенции, към България, имате ли?".
  • 81 Дан

    1 0 Отговор
    Голям маймун,а го приеха с отворено сърце българите!
  • 82 узунов

    1 0 Отговор
    моньо хитреца иска да надгражда банковата си сметка на гърба на българите
  • 83 Стоян Хлебаров

    1 0 Отговор
    Простете за не информираността ми! Въпросът ми е:ОТ КОГО Е ПРОВЪЗГЛАСЕН ЗА ЦАР СИМЕОН! ОТ БСП ЛИ? БЪЛГАРИЯ НЕ Е ЦАРСТВО И НЯМА ЦАР-ПРЕСТАНЕТЕ С ВНУШЕНИЯТА! СИМЕОН Е ПРОСТО ГРАЖДАНИН НА БЪЛГАРИЯ,ОБИЧАЩ ХАЗАРТА И НЕ ДОПРИНЕСЪЛ С НИЩО ЗА БЪЛГАРИЯ,ЗА КОЕТО Е НАГРАДЕН С ЧУЖДИ ДВОРЦИ,ГОРИ И Т.Н.