15 Декември, 2021 15:05 2 766 41

Възможно е да бъде поискано прегласуване на мораториума за цената на тока

  • прегласуване-
  • мораториум-
  • цена-
  • тока

От новата коалиция заставаме зад идеята, че по подобен начин - некомпетентно, макар и от опитна опозиция, да бъдат налагани мерки, които могат да доведат до по-голям хаос”, каза Лена Бориславова

Възможно е да бъде поискано прегласуване на мораториума за цената на тока - 1
Снимка: БГНЕС

Временната комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея може да поиска прегласуване на решението за налагане на мораториум върху цените на тока и парното за бита. Това обяви на брифинг в Министерския съвет шефът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова.

„Това, което се случи днес в зала - да бъде приет мораториум по предложение на ГЕРБ, трябва да уточним, че бе повод и плод на едно смислово противоречие в предложението, отправено в НС. Комисията ще има задача да преразгледа и изготви доклад за това дали решението не се налага да бъде прегласувано. Неясен до момента е текстът. От новата коалиция заставаме зад идеята, че по подобен начин - некомпетентно, макар и от опитна опозиция, да бъдат налагани мерки, които могат да доведат до по-голям хаос”, добави Бориславова, цитирана от Нова телевизия.

Бориславова уточни, че днес в Министерския съвет са проведени срещи с министерствата на финансите и енергетиката относно енергийната криза.

„Двата варианта, които от вчера са на дневен ред, и комисията трябва да обсъди на експертно ниво, са предложение за временно ограничаване правомощията на КЕВР да актуализира цените от 1 януари 2022 г. по начин, по който да се избегне ново покачване, или предприемане на законодателни изменения в Закона за енергетиката, така че да има по-добър контрол и прозрачност в интерес на обществото, запазвайки независимостта на контролния орган”, уточни шефът на кабинета на Кирил Петков.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    25 2 Отговор
    ...шефКАТА на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова.
  • 2 Шопо

    49 6 Отговор
    Канадеца почна номерата 🇱🇷
  • 3 ямайка

    44 0 Отговор
    Ток ще удари българите по портфейлите им.
  • 4 Киро Жарта

    35 2 Отговор
    Че те шпертлатим,Кире
  • 5 Иван

    41 1 Отговор
    В 12 на обяд приемат едно, 2 часа по-късно вече искат да го променят....

    Коментиран от #9

  • 6 Фактите!!!

    17 2 Отговор
    15 Дек 2021 14:22
    Published in Общество

    Рекордна инфлация през ноември

    През ноември инфлацията на годишна база е 7,3%, изчисли Националният статистически институт, предава БНР. Това е най-високата инфлация на годишна база от декември 2008 г.

    Спрямо октомври покачването на потребителските цени е с 1,4 на сто.

    Процент и половина е общото месечно поскъпване при храните, безалкохолните напитки през ноември спрямо октомври, сочат данните на НСИ.

    По-детайлна разбивка показва, че основните групи като тестени изделия, месо и мляко са с по-високи цени. При хляба например увеличението е със 7,8 процента.

    С над две на сто се увеличават цените на транспортните услуги и на режийните разходи за дома, като най сериозно впечатление по компоненти прави отоплението, което е поскъпнало с 19 на сто.

    Сериозно покачване има и при развлечението и културните събития, където ръстът общо е над три на сто.

    Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през ноември нараства с 1,1% на месечна база, докато хармонизираната потребителска инфлация на годишна база се повишава с 6,3 на сто.

    Хармонизираният индекс на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на държавите от ЕС.

    Коментиран от #23, #40

  • 7 user

    33 5 Отговор
    Само гледам как залъгват простолюдието и се радвам. Днес излиза един и казва КЕВР са назначени от ГЕРБ и за това вдигат тока веднага при новото правителство, а КЕВР ако не вдигнат цената на тока могат да бъдат подведени под наказателна отговорност за бездействие. ГЕРБ тогава им предлагат единственото възможно решение понеже КЕВР е независим регулатор да направят мораториум за вдигането на цените. Те го гласуват, но се усещат след това, че енергийната мафия и американските централи ще търпят загуби ще се обрънат срещу тях. Сега се чудят как пак да обвинят ГЕРБ за нещо. Ще видим до кога ще минава пак номера!
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 21 Отговор
    ТОКА ТРЯБВА ДА ПОСКЪПНЕ АС СЪМ ОТ КОЗЛОДУЙ И ИСКАМ ТОКА ДА ПОСКЪПНЕ

    Коментиран от #11, #13, #25

  • 9 Българка

    29 1 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Обаждане от Козяк им е променило мнението.
  • 10 Шефа на кабинета на Кирчо

    21 0 Отговор
    Баничаря веднага да се яви с 4 тави баници ! И Боза .
  • 11 Психo от Курило

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ти трябва да си при мен в Курило. Тука ти е мястото.
  • 12 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    15 5 Отговор
    ПП = Продължаваме Постарому по ГЕРБЕРАСТКО-ДЕПЕСАРО-"ПАТРИОТАРСКИ". С 10 ПРЕГЛАСУВАНИЯ седмично на един и същи ЛОБИСТКО-ПОПУЛИСТКИ ЗАКОН.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Истината

    19 1 Отговор
    Айде стига бе. Тия ще излезнат много зависими
  • 17 Фифи сладката

    24 1 Отговор
    Да се забрани цената на тока за българите,да е по-висока от цената на тока,който се изнася!
  • 18 ФЕН

    27 4 Отговор
    ГЕРБ си направиха егати и гаргарата с хунтата на Радев! Смях!😂
  • 19 XXL

    24 0 Отговор
    Какво ли не ще гласуват, само и само да не пипнат енергийната "борса". Поне по един удар месечно, с печалба няколко стотин милиона за оШфорките на Ковачки и Доган.
    Затова кирчопитеците не може дори да си помислят да пипат там. Подмяната Продължава с пълна сила!
  • 20 КИРО🤐

    23 1 Отговор
    КЪДЕ Е КИР😀 САМ ДА ГО КАЖЕ НА ХОРАТА,МАЙ МАЙ РАЗХОДКИТЕ СРЕД „СУВЕРЕНА ”ПРЕКЛЮЧИХА☝ШЕКЕРЧО ГОВОРИ МОЖЕ И НА ИНГЛИШ ЛЕНГУИЧ..НИЕ ЩЕ ТЕ РАЗБЕРЕМ👍
  • 21 Не забравяйте

    18 3 Отговор
    КАК МЕГЛЕНА КУНЕВА(Г-ЖА "YES") СЕ СЪГЛАСИ ДА ЗАТВОРИ 4 РЕАКТОРА НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ!!! КЪДЕ Е ТАЯ МИЛИОНЕРКА...ЗАЩО НЕ Е В ЗАТВОРА? НЯКОЙ ТЪРСИ ЛИ И ОТГОВОРНОСТ?
  • 22 Ха ха

    17 0 Отговор
    Искам референдум.
  • 23 ГЕРБ=БСП=ДПС

    16 5 Отговор

    До коментар #6 от "Фактите!!!":

    "Рекордна инфлация" ти не си видял какво е рекордна ХИПЕР ИНФЛАЦИЯ. Щом пишеш тези лъжи. През 1996-1997 г. в България имаше 300% месечна ИНФЛАЦИЯ. Явно си от родените след управленията на БКП=БСП, правешкия овчар Тодор Живков и премиерите Андрей Луканов, Любен Беров и Жан Виденов.
  • 24 Васил Божков ви поздравява

    12 7 Отговор
    Днес Гешев отново доказа, че е слуга. Но не закона, а на тези, които са на власт.
    Жалките му опити да се подмаже на довчерашните си врагове, показват, че си търси нови господари. За да се спаси от справедливостта, която заслужава. Но няма да успее.Аз не съм го забравил.
    БъдетеЗдрави

    Коментиран от #26

  • 25 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 6 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    не пиши с моя никНЕЙМ господине ТОКА не тряба да поскъпва и да има ПОДПОМАГАНЕ за социално слаби и ХОРА в неравностойно положение

    Коментиран от #27, #36

  • 26 Психo от Курило

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Васил Божков ви поздравява":

    Местим , ти си забравен!
  • 27 Психo от Курило

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    За при мен си, раздвоение получаваш.
  • 28 Некой си

    14 0 Отговор
    Ден първи на ПП - същият като ден хиляда и първи на ГЕРБ. Сутринта решават, до обяд се отмятат.
    И са им виновни комунистите/герберите/международното положение.
  • 29 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    10 1 Отговор
    Управлението, писането и гласуването на ЗАКОНИ, било ОТГОВОРНА и ТРУДНА РАБОТА. Не било лесно като ПЛЯМПАНЕТО на глупасти по цял ден пред мисирките и 70% де..би....лен народ, в което съм експерт. Аз КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА, с прякор Канадеца, поставих нов световен рекорд, като подобрих предишния рекорд на Тиквар Банкянски. Успях да се ИЗЛОЖА още на втория ден от премиерстванито ми. Сега трябва са измисля как да балансипам БЮДЖЕТА? Като ХЕМ ДА НЕ ПИПАМ ДАНЪЦИТЕ Т.Е. ДА НЕ ВЪВЕЖДАМ ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИ, ХЕМ ДА НЕ ЗАДЛЪЖНЯВАМ ДЕЦАТА, ВНУЦИТЕ и ПРАВНУЦИТЕ да ми плащат ДЪРЖАВНИЯ ДЪЛГ. Или пък трябва са измисля как да се оттетля по най-бързия начин от премиерското кресло на БГ с най-малко щети за ИМИДЖА МИ.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Реноа

    11 4 Отговор
    П П са срам и позор за майка България
  • 32 А,неее

    6 2 Отговор
    С най евтиния ток от Козлодуй в Европа,да плащаме най скъпия не е ли странно госпойце Лена?А случайно да правите чадър на спекулантите с ток от АЕЦ Козлодуй?Те не са ли за разследване плюс това са известни и на служебния кабинет,та целта ви е със заеми да се подпомага бизнеса,а не с регулации срещу спекулантите.За 7 месеца какви са цените,ма?
  • 33 Неразбрал

    7 1 Отговор
    Че нали новата коалиция има мнозинство. Защо тогава приема некомпетентни предложения?!?!?
    И как изпълнителната власт си позволява да размахва пръст на законодателната?
    Май кашите и вмешателството вече започнаха.
    Министрите и обслужващите ги се взеха много насериозно и започнаха да се опитват да се бъркат и в съдебната и в законодателната власт.
  • 34 Дебил

    6 0 Отговор
    Правителството защо не направи сметка от какво се повишава цената на тока. За парното е ясно. Всичко е много старо, цената я изкарват от потребителите. Повишаването на всички цени стопява приходите на хората. Цифрата на инфлацията най-вероятно е много по-голяма от обявената от "стъкмистиката". Ама "зелените сертификати" , ваксините и тестовете са най-важното нещо в държавата. Дори децата го "отнасят"
  • 35 MIG

    3 0 Отговор
    Възможно ли е?
    Какво казват великите юридически умове от правната дирекция на парламента, доскоро ръководена от невороятната правна мисъл на самата Ива Митева ????
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Серж

    1 0 Отговор
    Локуми , сладки локуми
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 хихи

    0 0 Отговор
    и след прегласуването, нова издънка
  • 40 хихи

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Фактите!!!":

    Нищо, ще "прегласуват" НСИ и ще забранят инфлацията!!!
    Вие си ги избрахте!!!!
    Чукайте си сега в главите...
  • 41 Гост

    0 0 Отговор
    Не пишат дали е бил ваксиниран, щом не пишат значи е бил ваксиниран.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол