Last news in Fakti

17 Декември, 2021 16:00 2 694 14

Георги Ангелов: Икономическата логика сочи, че токът за бита може да поевтинее

  • георги ангелов-
  • цена-
  • ток-
  • парно-
  • природен газ-
  • газ

Не е толкова сложно, изисква се минимална степен на координация между институциите

Георги Ангелов: Икономическата логика сочи, че токът за бита може да поевтинее - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може би ще ви шокирам, но всъщност в момента по формула и по икономическа логика цените на тока за домакинствата трябва леко да намалеят. Не вярвате?

Това коментира във "Фейсбук" икономистът Георги Ангелов.

Ето обаче фактите:
1. Пазарната цена на тока на пазара "Ден напред" е рекордно висока. Но домакинствата не са на този пазар - домакинствата се снабдяват с ток по дългосрочни и средносрочни договори с фиксирана цена. Естествено, че който има дългосрочен договор с фиксирана цена не се влияе от дневната цена на пазара.

2. В цената на тока за домакинствата и бизнеса има включена субсидия за производителите на ток по дългосрочни договори (т.нар. такса "задължение към обществото"). Обаче, в момента пазарната цена на тока е много по-висока от цената по дългосрочните договори, така че субсидията трябва да отпадне - съответно и такса "задължение към обществото" трябва да изчезне (поне докато цените ден напред са толкова високи).

3. Нещо повече, в момента пазарната цена е два пъти по-висока от фиксираната цена по дългосрочните договори, по която НЕК купува ток от американските ТЕЦ-ове (и от повечето ВЕИ). Ако НЕК бяха умни щяха да натоварят докрай американските централи, да купуват на цена от 260-300 лева на мегават и да продават на пазара на двойно по-висока цена, реализирайки огромна печалба по дългосрочните договори. Тази печалба трябва да се върне обратно на потребителите под формата на отрицателна такса "задължение към обществото" (НЕК това не го прави, американските централи работят на минимална мощност и НЕК пропуска да реализира печалби от стотици милиони).

4. Това не е всичко. В момента цените на въглеродните квоти са рекордно високи - България продава тези квоти и реализира милиардни приходи, които влизат във фонд "Сигурност на електроенергийната система" (по оценка на КЕВР се очакват 2 милиарда лева приходи от квоти). ЕС позволява да се използват приходи от квоти за компенсиране на потребителите.

5. В същия фонд СЕС влиза 5% такса от всички производители на ток - поради повишените цени, тази 5% такса носи много повече приходи от преди.

6. Има само един компонент, който дърпа цените нагоре и това са мрежовите такси - т.е. таксите за ползване на кабелите високо, ниско и средно напрежение (ЕСО и ЕРП). Тези такси трябва да се вдигнат, защото ЕСО и ЕРП купуват скъп ток за технологичните си разходи от пазара ден напред. Но тези мрежови такси не са толкова много, че да компенсират намаленията, които идват от по-горните точки.
Така че по формула и по икономическа логика цената на тока за домакинствата в момента трябва да се запази или дори леко да намалее.

Тогава защо КЕВР предлага вдигане на цената на тока? Защото КЕВР иска да вземе повече пари от потребителите на ток и с тях да субсидира парното (чрез премии за т.нар. когенерация). Така че няма нищо пазарно в предложението за вдигане на цената на тока, то е израз на желанието за кроссубсидиране на цената на парното.

Значи, токът леко трябва да поевтинее, а парното да поскъпне (заради скъпия газ). Но както съм отбелязвал многократно, производителите на ток в момента реализират свръхпечалби, десетки пъти по-високи от нормалните (свръхпечалбите са поне 2 милиарда лева за три тримесечия). Тези свръхпечалби влизат под една или друга форма в държавния бюджет (данъци, такси, дивиденти и пр.). С част от тези средства може да се компенсират топлофикациите за скъпия газ, така че да не се налага да вдигат цената на парното и на газа за домакинствата.

Реално, КЕВР трябва да вземе ценово решение на цената на тока без да субсидира парното (съответно токът леко ще поевтинее), а правителството да използва част от свръхпечалбите, за да запази цената на парното (по същия начин, както се подпомага бизнесът със 110 лева на мегават час). Не е толкова сложно, изисква се минимална степен на координация между институциите.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    29 0 Отговор
    Елементарната логика сочи след като е изтекъл мандата на членове и шефа на КЕВР те да бъдат сменени ‼️ Защо повече от година това не се прави ‼️

    Коментиран от #12

  • 2 Тато из Правец

    12 6 Отговор
    Аз ви го продавах по 1,5 стотинки за киловатчас
  • 3 сила

    22 0 Отговор
    КО СТАНА С ГИНКА БЕ,ГИНЧЕТО ЛИНГВИСТКАТА .....боже какво преживяхме а разни идиоти намират кусури на новото правителство.....помнете бе хора,щото може пак да се завърнат Цецко и Фидосова
  • 4 Пантагрюел

    4 1 Отговор
    В точка пет си в грешка!Във фнд СЕС не влизат повече пари от производителите,защото цената за производителите не се променя(освен тези на свободния пазар),защото са с сългосрочни договори с фиксирано изкупуване.
    Освен това ВЕИ в момента продават на 0,0154 лв(или 15,40 лв за мегават)ноември и декември!(тези,които не са на свободния пазар)
  • 5 АННА МИЛА

    5 0 Отговор
    АДАНО А НАДАЛИ
  • 6 шопендар

    4 6 Отговор
    икономиеската логика е комунистите да са най бедни-понеже са и най мързеливи,но понеже са паразити кръвопийци сега те са собственици на държавата,и оттук силата да диктуват тяхната ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ С ИКОНОМИЧЕСКИ ПОХВАТИ-НЕКОНТРОЛИРАНИ ЦЕНИ,ИНФЛАЦИЯ,ДЕФИЦИТ,ПРИВАТИЗАЦИЯ ,ГРАБЕЖ ДО ДУПКА,И Т. Н.
  • 7 Васил

    10 0 Отговор
    Като махне енергийната борса и прекупвачите ще се окаже че може да поевтинее с 50%
  • 8 АДЕ СТИГА

    9 1 Отговор
    АБЕ ДО КОГА ЩЕ СУБСИДИРАТЕ СОФИИСКИТЕ ЛЕШПЕРИ / ТОПЛОФИКАЦИЯ ВАРНА НЕ Е ВЪВ ФАЛИТ КАКТО И В ДРУГИТЕ ОКРЪЖНИ ГРАДОВЕ ЩО САМО ТАЯ В СОФИВ Е ЗЛЕ
  • 9 Ами ...

    1 0 Отговор
    Въпрос на целеполагане.
  • 10 Шаран БГ

    4 2 Отговор
    Как ще поевтинее бе, брате ? Ами 20 % ДДС, ами" някой друг лев" за хазната от ЕРП-тата , ами парата от износа........ ТАЯ ОГРОМНА АДМИНИСТРАЦИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗДЪРЖА !!! Тя може нищо да не произвежда, но иска да лапа и лапа яко. Г-н Петков обеща да съкрати 30 000 държавни служители...........Мале -ле , то толкова чистачки у България по Кметства и Общини няма............
  • 11 Иван

    0 2 Отговор
    Знаете ли, че Полша е в Г20. Наскоро бях там и никъде не видях реклама на Лукойл или Газпром. Това е разковничето , не прави бизнес с руснаци. Тия сеят само корупция ,измами и убииства. Използвайки ги само за бензиностанция и ги дръжка извън държавата си, ако искаш, тя да се развива. Урок-Полша.

    Коментиран от #13

  • 12 Ами това защо го адресирай Рашо Фатмака

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":

    Рашо Фатмака, ЯнеФ Фатмака, Кирчо Папура, Асенчо Лондонския крадец, Рашко Имотният и т.н. и т.н. , които са на власт вече 8 месеца!
  • 13 Ти като си 🧠

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Иван":

    Създай енергийна компания, купувай Американски втечнен газ и го продавай по- евтино от руския за да им подбиеш цената и вземеш голям дял от пазара!
    А защо Американци спряха доставките за Европа и си траят в момента?
    Защото го продават в Азия и конкретно в Китай където плащат повече!
    Същевременно цените на всички вносни стоки Made in Germany които идват главно от Китай станаха скъпи!
  • 14 Субсидиите са

    0 0 Отговор
    Порочна практика на ЕС която е един вид легална КОРУПЦИЯ !!!
    Субсидиите стимулират измамите!
    Вземат от хиляда джоба и отиват в един ДЖОБ!
    На тези блоковете им санираха всичко без пари за "енергийна ефективност" и сега пък ще ги топлим евтино като субсидираме топлофикация!
    Ами дайте ги на тези на които не сте помогнали с нищо и сами си санират къщите или не ги санират защото нямат средства!