Last news in Fakti

4 Декември, 2012 13:11 2 633 0

RWE официално напусна „Набуко“

  • rwe-
  • набуко

Бъдещето на европейския проект за алтернативен газопровод „Набуко“ е поставено на карта след като водещият в света концерн RWE напусна проекта, коментира агенция „Блумбърг“.

Новината не е изненада, защото още през пролетта от енергийната компания дадоха да се разбере, че обмислят подобна стъпка.

Изтеглянето на RWE е лош сигнал за инвеститорите в Източна Европа и това може да окаже натиск върху активите в региона, отбелязва Ройтерс.

Делът от 16% на RWE се прехвърля на австрийската компания OMV. Стъпката на германската компания има за цел да запази рейтинга, да намали разходите и да преструктурира инвестиционната си компания на фона на опасенията на водещи икономисти , че кризата в ЕС може да продължи десетилетие.

RWE планира да продаде активи за 7 млрд евро до края на 2013 г..

Изграждането на „Набуко“, който трябва да доставя синьо гориво от Прикаспийския регион на Юстария континент, се планираше да започне през 2017 г. Оттеглянето на RWE може сериозно да забави начинанието, което все още изпитва трудности с финансирането.

Проектът, в който участва и България чрез „Булгаргаз“, е активно подкрепян от Европейския съюз, който иска да транспортира до Европа природния газ на Азербайджан, като по този начин се цели „Набуко“ да намали зависимостта на Европа от доставките на газ от Русия и „Газпром".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА