Last news in Fakti

10 Януари, 2013 12:33 1 451 2

Първа копка на „Набуко“ преди изборите

  • набуко
Първа копка на „Набуко“ преди изборите - 1
Снимки: БГНЕС

В средата на 2013 година България ще е готова да започне с изграждането на 424 км от газопровода „Набуко” на територията на страната, обяви премиерът Бойко Борисов.

По думите му проектът е основен приоритет на ЕК, а България е един от „моторите” той да се случи. И покани всички, които искат да участват, да заповядат.

Бойко Борисов обясни още, че страната разполага с необходимите документи за реализацията му.

„Това е алтернативата, това е възможността за истинска диверсификация. Това е падането на монополите”, коментира пред бТВ Борисов.

Международните наблюдатели припомнят, че изграждането на газопровода „Набуко” е „в процес на започване” от години и официалното цялостно стартиране на проекта е насрочено за 2013 г., без да е уточнен конкретен период или дата за началото на строежа, както е от 2010 г. насам.

Един от основните проблеми пред проекта „Набуко” е произходът на суровината, която ще се пренася по тръбопровода. Макар един от водещите инициатори на проекта в началото – Азербайджан, все още да предприема нищожни стъпки за задвижването му от своя страна.

Турция от своя страна, която има огромен икономически интерес от реализирането на газопровода, все още е в процес на преговори с консорциума, който управлява находището „Шах Дениз”. Анкара все пак има преимуществото да разполага с достатъчно работеща инфраструктура, която да може да се използва за нуждите на „Набуко”.

Другите потенциални източници на природен газ за нуждите на „Набуко” са Грузия и Ирак.

Макар и обявен за приоритетен проект от Европейската комисия, Брюксел отдавна е оставил „Набуко” на самоконтрол, именно защото реализацията му зависи предимно от външна на ЕС инициатива, която е свързана пряко с отношенията на Съюза със страни като Турция и Азербайджан.

Тук си струва да се припомни, че това, което премиерът нарича „започване на изграждането на 424 км от газопровода „Набуко” на територията на страната”, по всяка вероятност е изграждането на интерконекторната връзка между България и Турция, за която се говори от години и която ще има огромно стратегическо значение за нас и без „Набуко”.

Обсъжда се създаване на отделна дъщерна компания на „Набуко интернешънъл” за ранно развитие на проекта. Това заяви пък пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Става въпрос за идеята, която има от доста време за развитие на първа база на южен газов коридор със строителството на своеобразен интерконектор между България и Турция, каза министърът. Дължината на тази тръба на българската територия е 75 км. Начинът това да се направи е да се създаде отделна дъщерна компания на „Набуко интернешънъл”, която да започне ранно развитие на този проект, за да може тази компания да има по-голяма гъвкавост.

Ако има акционер в „Набуко Интернешънъл”, който не желае да започне ранно строителство на този газопровод, да можем ние, които искаме, да започнем да го строим достатъчно рано, уточни Делян Добрев. На този етап все още се водят преговори и не може да се гарантира, че това е окончателно. Идеята и днес е коментирана на срещата и е записано в декларацията, че всички акционери в „Набуко Интернешънъл” работят по нея. Освен България и Австрия е заявила категорична подкрепа за развитието на първа фаза на южен газов коридор. 

Министърът е сигурен, че тази идея ще се подкрепи и от ТАНАП – от турска страна, защото, за да го има интерконекторът, трябва да се изгради 150 км отсечка в Турция, която да свърже българската граница с Мармара. Акционери в ТАНАП на 80 % са акционерите в „Шах Дениз 2” и те са заявили своята подкрепа за проекта. На този етап това е идея, по която се работи и се развива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАБУТАН

    0 0 Отговор
    Преди нова година 10кг.пропан струваха 30 лв. на пункта/бензиностанция/за зареждане на газови бутилки между Кауфланд и Била а след нова година същото количество набутан струва 33лв.Гаста поефтиня-както обеща премиера- а колко ли ще поефтинее след реализирането на Набуко?
  • 2 караджата

    0 0 Отговор
    много ми е интересно на мен, кой ще плаща за строителството, държавата "Бойко Борисовата България, (дано да не е ) или частен инвеститор (най-добрия вариант)???