Last news in Fakti

26 Декември, 2021 10:00 7 940 80

Какво да правим с руския ултиматум

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • сащ-
  • ултиматум-
  • студена война-
  • война-
  • европа-
  • войски

Русия иска гаранции от НАТО, че няма да приеме Украйна

Какво да правим с руския ултиматум - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментарът е от уебсайта на Патрик Бюканън, известен американски консервативен политик, коментатор и автор. Бил е съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън/ БГНЕС

"Напуснете предната ни веранда. Напуснете предния ни двор. И не влизайте в задния ни двор."

Това може да звучи като грубо резюме на двата проекта на споразумения за сигурност, които заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков представи миналата седмица като цената на Русия за разрешаване на кризата, създадена от онези 100 000 руски войници по границите с Украйна. Исканията на Рябков изглеждат като практически ултиматум, предназначен да бъде отхвърлен от САЩ и НАТО и да предостави на Москва претекст за нахлуване и окупация на част или на цялата територия на Украйна.

Сред максималистките руски искания са:

Писмени гаранции от страна на НАТО, че няма да приеме в 70-годишния съюз от времето на Студената война повече бивши съветски републики, а именно Украйна, Грузия, Армения и Азербайджан. Нападателните оръжия трябва да бъдат държани далеч от държавите, които граничат с Русия.

САЩ и Русия трябва да държат военните си кораби и стратегическите си бомбардировачи далеч от територията на другата страна. САЩ трябва да се откажат от изграждането на военни бази в някоя от петте "станове" - централноазиатските държави, които някога са били част от СССР.

НАТО трябва да изтегли военната инфраструктура, която е разположила в източноевропейските държави след 1997 г. Тази дата е важна. Защото едва през 1999 г. Полша, Унгария и Чешката република се присъединяват към НАТО. А присъединяването на Естония, Латвия, Литва, Румъния, България, Словакия и Словения стана едва през 2004 г. Русия призовава за създаване на зона за сигурност около границите си, която да включва цялата територия на бившия Съветски съюз и извън него, където военните бази на САЩ и НАТО да бъдат забранени.

Фактът, че исканията на Рябков са конкретни и публично оповестени, предполага, че те трябва да се приемат сериозно и зад тях стои руският президент Владимир Путин. Заместник-министърът на външните работи призовава за незабавни преговори по тези договори за сигурност, които да започнат в Женева. Преди да отхвърлят директно тези руски искания, САЩ трябва да се вгледат внимателно дали не съществуват някои въпроси, по които е възможен компромис и може да се намери общ език, за да може кризата в Украйна да бъде неутрализирана. Според високопоставен американски служител "в тези документи има някои неща, които руснаците знаят, че ще бъдат неприемливи ... но има и други неща, по които сме готови да работим и които заслужават обсъждане". С предупреждението на президента Джо Байдън към Путин за "строги икономически санкции" в случай на нахлуване на Русия САЩ вече дадоха знак, че изключват възможността за война и ограничават отговора на Вашингтон до невоенни средства.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че Великобритания също няма да изпрати войски в защита на Украйна, ако Русия нахлуе, тъй като Украйна не е член на НАТО. Нито САЩ, нито НАТО ще да воюват заради Грузия, за да потвърдят претенциите ѝ към Абхазия и Южна Осетия, както показахме през 2008 г. През август президентът Джордж У. Буш не се помръдна, докато Русия на Путин изхвърляше нахлулите грузинци от Южна Осетия. Отново повтарям, че Америка няма да воюва за Грузия или Украйна. Доказахме го с бездействието си по време на руско-грузинската война през 2008 г., по време на кризите в Крим и Донбас през 2014 г. и по време на кризата в Украйна през 2021 г. Така че защо да не намерим начин да пренесем тази реалност, за да предотвратим руско нахлуване в Украйна и война, която Киев със сигурност ще загуби?

Ако Украйна и Грузия няма да бъдат приети в НАТО или няма да получат военни гаранции по член V, защо да не се каже публично сега? Това, което се случва днес, е, че след десетилетия на преместване на НАТО на изток от река Елба към балтийските държави и границите на самата Русия, пилетата на разширяването на НАТО се прибират у дома.

След края на Студената война НАТО удвои размера си. Сега имаме неизпълнени военни гаранции от страна на САЩ и НАТО за 28 държави от другата страна на Атлантическия океан, някои от които са малки държави дълбоко в Източна Европа, в самата сянка на Русия, най-голямата държава на земята. Не е далеч денят, в който САЩ ще трябва да преразгледат и отхвърлят ангажиментите от Студената война, които датират от 40-те и 50-те години на миналия век и изискват от нас да воюваме с ядрена сила като Русия за страни, които нямат нищо общо с нашите жизнени интереси или националната ни сигурност.

Призивът на Рябков за преговори между САЩ и Русия в Женева може да бъде мястото, където да се започне публична преоценка на ангажиментите ни от Студената война. За всички отстъпки, които правим по отношение на неразширяването на НАТО в Украйна и Грузия, можем да поискаме реципрочни руски отстъпки. Нови споразумения за въоръжаване, които да ограничат американските и руските ракети в Европа и да ограничат броя на въздушните и морските операции на САЩ и Русия в близост до границите на нашите държави, изглеждат предмет на преговори. Една руско-украинска война, която Киев почти сигурно би загубил, би се оказала катастрофа и за двете държави. Победител ще бъде Китай. Защото при такава война Русия няма да има към кого да се обърне като към икономически, политически и стратегически партньор. А интересите на САЩ не се обслужват от укрепването на съюза между Пекин и Москва.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това не е новина

    119 14 Отговор
    Ултиматум а е предложение.

    Няма нищо неразумно в него и би трябвало да бъде прието така световният Мир ще бъде осигурен за столетие

    Коментиран от #3, #13

  • 2 Лорд Ротшилд

    52 12 Отговор
    Вече ви заповядах какво да правите, слуги мои.
  • 3 Петров и Баширов

    25 9 Отговор

    До коментар #1 от "Това не е новина":

    ... са виновни!!!
  • 4 ГОЛЯМ СМЯХ

    78 5 Отговор
    кво става? нападат ли ни вече?

    че от няколко години слушам че щели да ни нападат

    едно и също дрънкат мисирките че и заплати за това повторение получават
  • 5 Подозирам

    20 69 Отговор
    Че Русия е подготвила нелегални бойни групи във всяка натовска държава и В случай на конфликт тези групи ще влязат в действие и ще разгромят моментално всички щабове на място

    Коментиран от #25, #27, #71

  • 6 Решението е

    13 139 Отговор
    Със секретно съглашение, изневиделица и неочаквано за всички на 1-ви януари рано сутринта Украйна подписва членство в НАТО. И толкова. Край. Всяко чудо за три дни. От Кремъл, ще поквичат, поквичат и ще се изморят. Също както направиха руснаците с Крим. И приключваме с тая драма. Няма да има повече заплахи и изнудване. Нападне ли страна членка на нато ще яде дървото от всяка посока. А той пък няма какво да се притеснява за Русия. Нато отбранява. Не напада.

    Коментиран от #10, #14, #18, #36, #42, #52

  • 7 IQ-то на Путин е 70

    12 72 Отговор
    и всички на запад се възползват удобно от това.

    Коментиран от #26, #69

  • 8 е как какво

    79 12 Отговор
    Единия вариант е нов горбачов, но за сега мошенника навални си получава заслуженото. Другия е конфронтазия. Но руснаците няма да отстъпят, значи или реална война, или икономическа война. За реална едва ли имате дупце, за икономическа... колкото имаше ефект от сакнциите до сега, тжркова ще ива и за в бъдеще. Санкциите са пунта мара, щото иначе следват реципрочни руски и става омагьосан кръг. И най-вече, колкото иваше евтин втечнен аверикански газ до сега, толкова ще го има и за в бъдеще. Развръска ще има когато Путин реши да мине в настъпление, примерно да сложи ракети в Куба. Въпрос на време е. Тогава ще забравите, че съществува Украйна.
  • 9 IQ-то на Путин е 70

    17 71 Отговор
    Затова е карал такси в Ленинград.
  • 10 6666

    65 6 Отговор

    До коментар #6 от "Решението е":

    Ако сериозно го мислиш това, иди на лекар

    Коментиран от #11

  • 11 Абсолютно сериозно

    9 41 Отговор

    До коментар #10 от "6666":

    Ходих на лекар. Почна да пие хапчета той, след посещението ми. Май методите ми работят.

    Коментиран от #63

  • 12 Ако това го бе казал Българин

    56 6 Отговор
    всички амерски под ло ги щяха да пищят поне един месец
  • 13 Корлеоне

    36 5 Отговор

    До коментар #1 от "Това не е новина":

    Предложение , на което няма да можеш да откажеш.
  • 14 вервай си

    68 6 Отговор

    До коментар #6 от "Решението е":

    Наглосаксонците си казаха в прав текст, че няма да си мръднат пръста за Украйна. Франсетата си припомниха по трудния начин що за стока са партньорите им в НАТО и доста ще си помислят дали пак да правят сечено на руснаците заради чужди политики. В Германия съм сигурен, че освен платени соросоиди, няма кой друг да лае по Русия, щото износа и газта не падат от небето. Остават само пушено месо като поляци, българи и румънци. И турците, които обичат да бъдат мачкани и срещу щедри западни обещания като нищо биха предотставили войници срещу Русия. Ама какво от всичко това, те ракетите хвърчат на всякъде по света.

    Коментиран от #19

  • 15 !!!?

    7 54 Отговор
    Това е стара статия. Защо ни я пробутват отново претоплена от кремълската пропаганда !!!?
  • 16 Параграф 22

    38 3 Отговор
    Страната е застрашена от нападение , тъй като е поканена в НАТО , но няма да бъде защитена , тъй като не е член на същото НАТО -))
  • 17 ЕВРО НЮЗ

    92 8 Отговор
    Отговарям само на заглавието.. КАКВО ДА ПРАВИМ..?????..... Събирате си парцелите, гейовете, васините и се омитате от България.... ... Освен една шепа паразити които храните никой друг не ви желае.. ВЪН, ВЪН,ВЪН.... Ако може и на 100 километра от България. Колкото по далече по добре

    Коментиран от #21, #70

  • 18 а бе льо льо

    58 3 Отговор

    До коментар #6 от "Решението е":

    ти си мислиш че ако Украйна е в нато ще и се размине ли.Това няма абсолютно никакво значение

    Коментиран от #22

  • 19 Добре. Ще видим

    27 9 Отговор

    До коментар #14 от "вервай си":

    Времето тече. Нещата се променят. Времената се променят. Хората се променят. И динозаврите са били много големи, ама сега ги няма. И Египтяните, И Римляните. Само китайците и българите си векуваме. Когато е Била България, ни Русия ни САЩ ги е имало. Нас ще ни има и след тях.

    Коментиран от #78

  • 20 Тръмб

    14 20 Отговор
    Русия и Европа трябва да имат равно количество и типове въоръжение. Този баланс ще гарантира мира на континента. Когато една страна има съществен превес във въоръженията, започва да си фантазира как ще подчини и превземе другата страна и започват войните. В момента Русия може да унищожи половин Европа в рамките на няколко минути нс ракетите си в Калининград, а немците имат 4 самолета и 12 танка Леопард. Това е и основната причина на напрежението в момента. Когато има равенство на силите, настъпва мир, лодки и платноходки.
  • 21 Това не е

    41 6 Отговор

    До коментар #17 от "ЕВРО НЮЗ":

    само твое мнение а на 90%от българите.За което-поздравления!
  • 22 И а огромно значение.

    5 52 Отговор

    До коментар #18 от "а бе льо льо":

    Точно затова се е разпенил Вовачка. Гледа да се отдръпнат. Предполагаше, че зимата, с намалените газови доставки шантажирайки ЕС да ги накара да се откажат от Украйна в НАТО. Струпа войски, за да е готово нападението, ако шантажа мине. Подкладено от провокации разбира се. Като оняденшната бутилка молотов срещу консулството в Лвов. Обаче ако стане членка, ще трябва да си ги прибира с подвити опашки. Я виж колко членки на НАТО има. Я виж колко е общото население на всички тях. Колко е общата армия и въоръжението им. Общо. Путин може да е луд но не е камикадзе.

    Коментиран от #40

  • 23 не може да бъде

    47 5 Отговор
    За мен е учудващо ,защо се правят едностранни,а също така опростенчески трактовки нна такъв сложен проблем като националната сигурност на Русия.В западни издания въпреки всичко има и много сериозни анализи на проблема.Става дума за това ,как трябва да се охраняват големи територии като тези на Русия,Канада ,Китай,САЩ -ами това според концепцията на Джордж Кенън става с буферни зони и Путин прилага тази концепция с обратен знак -в полза на Русия.Така да се каже бие американците с тяхната стратегия ...и засега печели.И няма как да бъде другояче- Русия си е направила правилните изводи от миналото и няма да допусне нова грешка-няма да допусне НАТО да влезе в Украйна!
  • 24 Те и джихадистите в Сирия

    45 4 Отговор
    така се "чудиха" какво да правят с руския ултиматум. .Вече не се чудят . По технически причини.
  • 25 Няма нужда

    37 5 Отговор

    До коментар #5 от "Подозирам":

    от такива групи.Руснаците имат точните локации не само на щабовете на нато а и на всичките им военни подразделения.От тук насетне можеш и сам да си представиш какво ще стане-ако можеш!

    Коментиран от #34

  • 26 Моряка

    47 6 Отговор

    До коментар #7 от "IQ-то на Путин е 70":

    IQ- то на Путин го оцени списание Форбст- 2 пъти най влиятелния човек на годината.По добре помисли за твойто IQ.Ама как ще мислиш с този гладък мозък.По гладък е от този на Калинките на Боко и сравним с този на остатъците от сините боклуци от ОНЯ Орлов мост.
  • 27 гост

    17 3 Отговор

    До коментар #5 от "Подозирам":

    Никога не подценявай врага ! Натоситата не са това , за което се представят / виждал съм ги на живо у странство / . Тааа...умната !
  • 28 1234

    30 3 Отговор
    Ясно е казано, че ако предложенията не бъдат приети, ще последват военно-технически и военни действия. Военните означават унищожаване на стратегически ударни средства, разположени в Украйна. Военно-техническите означават, че руските РЕБ ще държат на дистанция от границата натовските самолети и кораби.

    Коментиран от #33

  • 29 Surko

    38 4 Отговор
    ПУТИН ИМ Е ЗАЯВИЛ ,ЧЕ ТАЗИ ВОЙНА НЯМА ДА Е С ЖИВА СИЛА И ВОЙСКА КОЯТО ПО СКОРО СЛУЖИ ЗА КАМУФЛАЖ. СЕГА ЩЕ ХВЪРЧАТ РАКЕТИ С ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ТОЧНОСТ В ТОЧНИТЕ ЦЕЛИ. ОТМИНАВА ВРЕМЕТО НА КОНВЕНЦИОНАЛНИТЕ ВОЙНИ.
  • 30 гошо

    35 5 Отговор
    "Какво да правим с руския ултиматум" първото предложение на руснаците е най-доборото. съобразявайте. :D
  • 31 Историка

    4 39 Отговор
    хахаха, те имали ултиматум, жалки неблагодарници, тоя кагебеец путин изобщо чел ли е история, да целуват ръка на съюзниците че ги спасиха от хитко, 2 СВ...........!!!!!

    Коментиран от #47

  • 32 ДОНЧО

    46 8 Отговор
    Натовците дето влизат по погрешка в промишлените халета да стресират работници,с този ли потенциал ще се опъват на Русия.Тези дето по погрешка унищожават цивилни обекти като болници и училища,тези дето неориентираните им десантчици падат по разни плевенски полета и ядат една гора бой от обикновени овчари. ДА БЕ ДА,НЯКОГА НО НЕ СЕГА. СМЕШНИЦИ.
  • 33 МисиркоФ

    4 15 Отговор

    До коментар #28 от "1234":

    Успокой топката бре, пий един лексотан, нищо няма да направят, страх ги е !!!
  • 34 Моряка

    31 3 Отговор

    До коментар #25 от "Няма нужда":

    Представям си.Първо се изпаряват американските бази в Безмер,Ново село и т.н.Едновременно с тях координационните центрове(по същество командни пунктове), в МО-2( срещу Пирогов),Варна,Атия(Бургас) и т.н.Лошото е,че около тях цели квартали и села ще се изпепелят,заедно с народонаселението.(Циганското,щото българите берат ягоди в Англия, гледат стари хора в Италия и са медицински персионал в Гемания.Е,някои упражняват и по ителектуален труд-авто крадци,нарко пласьори и оная,древната професия).
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ха-ха-ха ха-ха-ха

    30 2 Отговор
    Само джамбазов е готов да се бие с руснаците! Ха-ха-ха! Господарите му ги е страх, изпуснаха се!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 az #Контрапропаганда

    19 0 Отговор
    Е, май наближава новата Ялта, а??? :)))

    Коментиран от #41

  • 40 ти да

    23 2 Отговор

    До коментар #22 от "И а огромно значение.":

    не би да си помисли, че цивилното население в нато ще тръгне да се бие срещу Русия, какво общо има общото население.

    Коментиран от #50

  • 41 А БЕ

    14 1 Отговор

    До коментар #39 от "az #Контрапропаганда":

    тя че наближава, наближава, ама нещо се ослушват?! На никого не му е сгодно, щото народа от никъде няма да е доволен.

    Коментиран от #43

  • 42 ти си

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "Решението е":

    бил голям "умник" бе, трябва от нато да те вземат, явно си гении на тъпотата..
  • 43 az #Контрапропаганда

    12 2 Отговор

    До коментар #41 от "А БЕ":

    Никой няма да го пита! Някой пита ли го дали искаме в ОВД? Не! Някой пита ли го дали иска в НАТО? Не! И сега никой няма да го пита....

    Коментиран от #58

  • 44 JEFF

    5 31 Отговор
    В никакъв случай не трябва да се приемат условията на Русия. Нейните ултиматоми няма да спрат до тук. Подадеш ли пръст -ще ти отхапе ръката . С Русия трябва да се играе твърдо и безкомпромисно .

    Коментиран от #54

  • 45 Унищожение

    2 25 Отговор
    Да унищожим руските диктатори и да освободим народа руски от плен ! Да използваме ресурса за благото на руския народ ,да направим двореца на Путин музей на диктатурата ! А рускините наши жени !

    Коментиран от #79

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Путин не само

    18 3 Отговор

    До коментар #31 от "Историка":

    че е чел историята, но и я създава. А на онези от НАТО /сащ, ДЕ/ ИМ Е КЪСА ПАМЕТТА . КОЙ НА КОГО обеща ДЕЙСТВИЯТА НАТО И Сащ ДА СА РЕЦИПРОЧНИ НА ДЕЙСТВИЯТА НА И С ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР? Впрочем - дали НАТО е отбранителен съюз и не напада - ами питайте хората от бивша Югославия. Или прочетете историята. А онзи плюнчещ се генерален секретар на НАТО е визуализация на възможностите на цялата тази "институция" - лика-прилика с нашето полуеврейче... И АКО ИМАТЕ ПОНЕ МАЛКО СЕБЕУВАЖЕНИЕ, СИ ПОМИСЛЕТЕ ДАЛИ БИХТЕ ТРЪГНАЛИ СЛЕД ТЯХ. ИЛИ СЛЕД ОНЕЗИ ДЖЕНДЪРИ С ПАГОНИ НА ВИСОКИ НИВА В НАТОВСКОТО РЪКОВОДСТВО.
  • 48 Нищо не правете

    2 21 Отговор
    Джуджагин да му мисли. Още годинка две и руснаците ще го обесят сами
  • 49 Nnn

    3 15 Отговор
    Руските управници разбраха това, което беше аксиома за руските императори и царе или че войната е основното и най-важно средство за развитие!
    Ссср приключи войната с Афганистан и приключи като държава! А ако дребните съседи на русия се скрият в нато руснаците или трябва да воюват с китай или да се разпаднат на 10-тина държави!
    А разпада на русия, както и разпада на ссср не устройва американците от това печелят основно китайците! Колко от вас знаят какъв % от бившите републики е изкупен от китай.
    Официални данни има само за киргизстан където срещу опрощаване на държавен дълг китайците придобиха 15% от територията!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 mi6osp

    16 3 Отговор
    Основната причина Украйна и Грузия да не са вече в НатО е , че никоя държава в пакта не желае да им гарантира ,че ако някой ги нападне, ще спази прословутия член 5 , ще изпрати свои войски и ще пожертва свои войници да се боят за Украйна. САЩ изостанаха с новите хиперзвукови оръжия и опитватда изнесат максимално близо до Русия изстрелващите инсталации за дозвуковите си томахавки. Но техните изстрелващи инсталации имат време на подготовка поне 20 мин., а в Румъния, Полша, България, Украйна , Балтика ще бъдат унищожени с Циркони ( залпът преди дни беше демонстрация!) петнадесет минути по- бързо. Европейското НатО няма да обяви война на Русия в такава ситуация, защото не е в състояние да издържи на руско контранападение, а прехвърлянето на съществени военни сили от САЩ в Европа днес е невъзможно. САЩ разчитат Русия да не използва масово мощните си ядрени оръжия, и опитват да я уговорят да се бие с маломощни свръхточни ЯО. Но в момента, когато американски ракети полетят към Русия, САЩ ще бъдат подложени на ядрен удар , при който , според Пентагона, около 90-95% от американците ще загинат. Човешките загуби на Русия се оценяват на 35-40% ( пак Пентагона). Разликата е както от 11 пъти по- голямата гъстота на кв.км. на населението на САЩ, така и от 6 пъти по голямата обща мощност на руските ЯО, също и от ефективността на руската ПРО.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 другарят

    19 4 Отговор
    Истината другари, е че фашистка Америка е в криза и повече не може да плаща за окупационните си военни бази по цяла Европа. Ще се ограничи отново до верните и васали от Западаща Европа, а от Източна Европа ще избягат, както избягаха от Афганистан и Близкият изток! Това го разбраха още от времето на Обама, а Тръмп го споделяше на глас. Сега Байдън /като новият Горбачов/ ще го изпълни. Не случайно беше срещата по инициатива на Байдън с Путин в Женева и разговора им преди седмици пак по предложение на Байдън! Сега очаквам нашите продажници да се обърнат към Турция, но ще получат, нещо друго от Султана! Русия не е давала толкова жертви за селяни като нас, за да ставаме сега отново турска колония!

    Коментиран от #61

  • 54 99999

    17 2 Отговор

    До коментар #44 от "JEFF":

    Русия в прав текст каза:Или приемате нашите условия/предложения или война. На което евроатлантиците отговориха:- ние няма да се бием за Украйна. Това изявление направи и Великобритания и САЩ и Германия... Такива членки като Бг.. никой не се интересува от мнението.
    Ами не искат война с Русия и се отдръпнаха..Кое не ти е ясно тук? А ти ако искаш толкова много... грабвай пушката и отивай...
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 гост

    9 1 Отговор

    До коментар #50 от "Отговор":

    Моли се да ме вземат запас заедно с теб , пък ще видиш ..кон боб яде ли ?
  • 57 абвгдежзийклмнопрстуфхцчшщъьюя

    8 6 Отговор
    СССР, Руска федерация или както, ще да се наричат, никога не са били и никога няма да бъдат третия Рим. ако залагат на използването на фашификации и опити за промна на историята. Азбуката е изкована по българското нареждане, на българска земя, да обслужва българското население. Азбуката е българска. И това, че я използват за четмо и писмо от различни народи, не правят създадената от Клиент Охридски и учениците азбука нещо различно от само и единствено българска азбука! Една разгадана мистерия от България. За неразгаданите мистерии на България, Андрей Кудин.

    Българската азбука е третия Рим. И където и да има написана книга на българската азбука, там е третия Рим.

    Коментиран от #59

  • 58 А БЕ

    2 4 Отговор

    До коментар #43 от "az #Контрапропаганда":

    не иде реч за нашият народ, а примерно за много добре въоръжения американски...
  • 59 Дервентев

    8 4 Отговор

    До коментар #57 от "абвгдежзийклмнопрстуфхцчшщъьюя":

    Браво господин Ура Патриот. Такива синове като теб са нужни на Майка България. И не е далеч деня, когато пак ще гоним казаците по добруджанските поля. Смело напред, но не само след празнична напивка. Утре като изтрезнееш , да не обърнеш палачинката.
  • 60 $$$$$

    10 1 Отговор
    До,,решението е,,,кое е ,,дървото,, джендърската натовска армия?????
  • 61 dogan

    13 3 Отговор

    До коментар #53 от "другарят":

    Ти имаш ли представа, колко жертви е дала Русия за нас?
  • 62 Лелее....сичкото мурзилаш

    3 8 Отговор
    Голям експертин...барабар Петко с мъжете 🤣🤣🤣
  • 63 Да не си

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Абсолютно сериозно":

    ходил на ортопед?!На психиатър трябва!
  • 64 Ами, позамислете се и

    11 1 Отговор
    престанете да развращавате украинците с обещания за влизане в НАТО и ограничете подкрепата си техните корумпета.
  • 65 Ххххх

    12 2 Отговор
    Нагли ,не сме забравили измислиците на САЩ и слугите им : новичок -, скрипал ,епруветката срещу Ирак ,хим.оръжие срещу Сирия ,предателя Навални , Беларуските предатели ,поредната глупост нападение срещу Украйна , спрете малоумници !!!!
  • 66 Оставете джуджагин

    3 9 Отговор
    Сам да се пърже в собствените си сосове. Колелото на историята се върти и лилипути не може да го спре. Няма сила която да спре стремежа на цял един народ да се откъсне от сатрапията и да се присъедини към цивилизованият свят.
  • 67 Джони

    6 11 Отговор
    До кога Русия и Китай ще тормозят запада и заплашват световния мир. Ако Нато и лидера Сащ се огънат и направят отстъпки на джуджето Путин ще е поредната грешка и то стратегическа. Русия хем се въоръжава, хем иска разоръжаване на натовски те страни. Време е западния алианс да даде ясен и недвусмислено и твърд отговор на военолюбива и агресивна Русия. Мужиките освен за въоръжения и войни за друго не могат да говорят или да повдигнат жизнения стандарт на руснаците. Не напразно много руснаци драпат за визи за да живеят, работят, учат в западните страни начело със Сащ и Ес.
  • 68 Как какво?!?

    11 3 Отговор
    Махайте се от Европа фащаги! Никой не ви иска насилствената демонокрация и джендаризъм! Щатската граница не е в Европа! И нямате работа близо до руската граница!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Топ коментар!

    9 4 Отговор

    До коментар #17 от "ЕВРО НЮЗ":

    Вън ФАЩ от Европа!
  • 71 Истината

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Подозирам":

    Твоите ушанки ще гризнат дървото!
  • 72 Тодор Правешки

    1 5 Отговор
    Какво да правим с руския ултиматум? Просто е - Местим!!!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Marinov

    3 2 Отговор
    АБСИЛЮТНО МАЛОУМИЕ

    е да има ЧУЖДИ Бази и Войски в България,

    тъй като при ВОЕНЕН КОНФЛИКТ,

    НАЙ НАПРЕД Българите ще понесат РАКЕТНИ Удари

    и станат ПУШЕЧНО МЕСО заради ТЯХ, ЧУЖДИ КОЛОНИАЛНИ интереси и Български ПРОДАЖНИЦИ и ПРЕДАТЕЛИ!

    НЕ ме Интересува Кремъл , НЕ ме Интересува НАТО и т.п.,


    ИНТЕРЕСУВА ме

    ПЪРВО и САМО и САМО МАЙКА БЪЛГАРИЯ

    и тя да БЪДЕ ЧИСТА и СВЯТА РЕПУБЛИКА

    а не НЕЧИЯ КОЛОНИЯ и ВИАЛЕТ !!!
  • 75 Ами ...

    1 2 Отговор
    Хвърлете го в кошчето.
  • 76 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    Член 1

    Страните по Договора се задължават в съответствие с Устава на Организацията на обединените нации да уреждат всеки международен спор, в който могат да се окажат въвлечени, с мирни средства и по начин, който да не застрашава международния мир, сигурност и справедливост, и да се въздържат в международните си отношения от заплаха със сила или употреба на сила по какъвто и да е начин, несъвместим с целите на Организацията на обединените нации.

    Член 2

    Страните по Договора ще допринасят за по-нататъшното развитие на международни отношения, насочени към мир и приятелство, като укрепват своите свободни институции, осигуряват по-добро разбиране на принципите, на които се основават тези институции, и като съдействат за повишаване на стабилността и благоденствието. Те ще се стремят да не влизат във взаимен конфликт при осъществяването на своята международна икономическа политика и ще насърчават икономическото сътрудничество както между отделни, така и между всички страни по Договора.

    Член 3

    За по-ефективно постигане на целите на настоящия Договор страните по него, поотделно и съвместно, като развиват непрекъснато и ефективно собствените си възможности и си оказват взаимна помощ, ще поддържат и развиват своите индивидуални и колективни способности да се противопоставят на въоръжено нападение.

    Член 4

    Страните по Договора ще се консултират съвместно всеки път, когато по мнение на някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната цялост, п

    Коментиран от #77

  • 77 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #76 от "ТОЧКАТА":

    колкото е важен да е чл 5 ,то май НАЙ ВАЖЕН Е ЧЛ 1!!!!!!!!КОЙТО САЩ НАРУШАВАТ!!!!!!
  • 78 Емил Боев

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Добре. Ще видим":

    За Китай и България си прав ,две хиляди години сме били съседи със Китайците . От време на време сме ги потупвали яко .А ма и те са ни намирали майстора .Само като съседи толкова много години не се научихме като тях да бъдем дипломати . И тогава сме разчитали на това че сме имали най добрите бойци във тогавашният свят и ето вече три хиляди години сме във европата и пак нищо не учим от хилядолетните цивилизации .Като Китай ,Индия ,Египет и Персия със която произлизаме от едно коляно .били сме все на погрешната страна и преди и сега със Хуните федерати ,със Тюрките федерати и все злини сме имали тогава .Сега сме федерати на ЕС и пак нищо добро от тази федерация . Когато сме били неутрални тогава България е била най добре пример Кан Кубрат и Стара Велика България .
  • 79 Моряка

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Унищожение":

    Загрижил се нашия за освобождението на руснаците.Ами нас кой ще ни освободи от окупацията от НАТО и от слугинажа към Брюксел.Явно,освен че си внук на активен борец срещу българизма(син боклук),че и от рускини не разбираш.Те са красиви,чаровни и дащни,всеотдайни любовници,но не стават за съпруги,защото са лесно дащни,в къщите им е много разхвърлено,палачорско и напълняват много рано.Забелязал го е не само Л.Толстой,но и хилядите моряци,посещаващи руските пристанищни градове,както и така наречените гларуси,ловуващи по нашите плажове.Е,виждал съм и свестни рускини( в наше,българско разбиране),но са рядкост.Така че,учи се,малкия.Най доброто място в света беше Западна Европа,но после се натовизира,либерастизира,,наркотизира,лезбопедализира,,ислямизира,африканизира,арабизира и сега гетата там са не по малко миришещи от нашите Филиповци,Факултети,Максуди,Сливен-зад гарата,Пазарджик и покрайнините на бунтовния някога Мъглиж.Надеждата е само в братското американско изобретение- неутронните бомби малък калибър надземен взрив над тези клоаки.По хуманно е ,не разрушава инфраструктората.Или масовото скопяване,но след изкъпване и с упойка.
  • 80 Димитров

    0 0 Отговор
    Това не е ултиматум,а коректно предложение ,равнопоставеност между два свята!
    Защото едната страна хитрува,но отсреща има равностоен противник и трябва равнопоставеност!
    Ако се приеме няма нужда някои да влиза в
    Н
    А
    Т
    О,никои няма да го заплашва!