26 Декември, 2021 16:04 7 223 172

Москва загуби битката за „руския свят“

  • москва-
  • руски свят

За разлика от английския език, е отнето основното нещо от руския език - политическия му неутралитет

Москва загуби битката за „руския свят“ - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През есента на 2019 г. Владимир Путин говори за опити за „безцеремонно намаляване на пространството на руския език в света“. Обвини за всичко "пещерните русофоби" и държавната политика на отделните страни. И това е случаят, когато трябва да се съгласите с руския президент. Действително политиката на Кремъл не е в полза на руския език, пише украинското издание “Главред“ в материал, представен от "Фокус" без редакторска намеса

За разлика от английския език, Москва е отнела основното нещо от руския език: политическия му неутралитет. Изучаването на английски не засяга идентичността – литовецът, който се е научил да говори английски, остава литовец, а казахстанецът остава казахстанец. А Кремъл продава руския език като пакетен продукт, опитвайки се да привърже лоялността към империята и съгласието с руската версия на историята към този културен локомотив.

Москва положи всички усилия да превърне задграничните „руски училища“ във фабрики за „руски хора“. Такива, които трябва да са в опозиция на собствената си държава, спрямо нейната история и език. Само за да ги използва впоследствие като лост за натиск, като инструмент за влияние и причина за намеса. Колкото по-зле живеят, толкова повече Москва има право да мърмори.

В резултат на това съседните държави са принудени да се защитават не толкова от самия език, колкото от всичко, което е прикрепено към него в рамките на „пакетното предложение“. Освен това за бившите съветски републики този продукт се доставя като претекст за инвазия. Всеки носител на езика е обявен за руска собственост, която Москва е длъжна да защитава. Точно това наблюдавахме през пролетта на 2014 г. в Крим.

В същото време всички, които се опитват да се издигнат „над битката“, пеят в общ хор с официалния Кремъл. Всеки говорещ руски език от време на време се опитва да седне на два стола. Вместо да кажат неудобна истина, те предпочитат удобна полуистина. Например, те говорят за необходимостта от провеждане на "честен референдум" в Крим.

Всички подобни изявления са "племенна" история. Всъщност, казват ни: ако една територия е населена с хора, които Москва смята за „свои“, това е причина за инвазия. Причина за анексиране и окупация. И докато самите руски опозиционери са убедени, че "пазят своите", в действителност всичко е обратното.

Всъщност в този момент Москва изпраща сигнал до съседите си. Докато имате хора, които са готови да се нарекат "руснаци", териториалната ви цялост е под въпрос. Докато сте обитавани от такива, които смятаме за „наши“ – бъдете нащрек. И всичко това звучи като пряк призив към съседите на Русия да се заемат с асимилация и дерусификация.

„Сънародници“, „Рускоезични училища“, „компрометирани учебници по история“. По предложение на Кремъл всичко това сега се превръща в бомба, поставена под суверенитета на съседите. Примерът с Крим изглежда като недвусмислено предупреждение. Искате ли да се предпазите от проникване? Стремете се към вътрешна стабилност. Еднородност на речта. Положителна дискриминация. Единен и суверенен поглед върху историята на своята страна.

Защото в противен случай има риск да се събудите и да видите руски трикольори в някой от Вашите региони.

Боговете на елементарните истини така и не успяха да намерят своето стадо в Русия. Кремъл се опитва няколко години подред да подкара всички класици без изключение под крилата си. Именно с неговите усилия моралните авторитети от миналото започват да играят ролята на пътуващи търговци за продажба на императорски знамена.

Руската пропаганда атакува челно. Тя взе например стиха на Пушкин „Клеветници на Русия“, направи аналогия между полското въстание и украинския Майдан, а след това изпрати класика „да се бие за ДНР“. Без сянка на съмнение тя обяви хората от 19 век за морални камертони на събитията от двадесет и първи век.

Всичко това стана някак страховито. Защото всеки човек принадлежи само към ерата, в която се е формирал. В противен случай ще трябва да си спомним, че Пушкин е бил робовладелец, Достоевски - ксенофоб, а Фет антисемит. Не правим това само защото миналото трябва да принадлежи на миналото. И към настоящето си струва да пренесем естетиката от миналите векове, но в никакъв случай етиката.

Искате ли да разберете на чия страна ще бъде Пушкин днес? Тогава нека се роди 1970г. Да завърши училище при Горбачов, да отиде в армията на една страна и се демобилизира - вече в друга. Той ще види "Лебедово езеро" на 91-ва, ще направи своя избор в 93-та. Нека се случи "Курск" и Беслан при него, отмяната на изборите и загубата на свобода. Първо прекарайте класиката през месомелачка и едва след това ще разберете на чия страна ще бъде.

Вместо това Москва определи културата като локомотив на политическия дневен ред. Ако искате да уважавате Чехов и Толстой, моля, радвайте се на Крим и Донбас. Ако искате да се възхищавате на Гагарин и Достоевски, свикнете да се молите върху тухлените стени на Кремъл. Русия последователно опакова своето наследство с „духовни връзки“ и провъзгласява за „пета колона“ всички, които не са съгласни с това. Чудно ли е, че съседните страни се опитват да не купуват това комплексно ястие?

Вероятно Кремъл в крайна сметка ще постигне обратното. И ние все още ще наблюдаваме как областта на използване на руския език ще се свива. Как жителите на съседните страни ще четат руски класици в превод и ще ги учат в уроците по чужда литература. Как всяка страна настръхва със своя собствена суверенна версия на Втората световна война. В който просто няма да има място за руски "духовни страдания".

Москва искаше да се бори за "руския свят"? Тя трябва да бъде поздравена. Загуби.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 119 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кочо

    110 44 Отговор
    А Украйна? Дали тя е наясно какво загуби? Със стандарт като Молдова, че и по-ниско....

    Коментиран от #24, #37

  • 3 абвгдежзийклмнопрстуфхцчшщъьюя

    69 77 Отговор
    СССР, Руска федерация или както, ще да се наричат, никога не са били и никога няма да бъдат третия Рим. ако залагат на използването на фашификации и опити за промна на историята. Азбуката е изкована по българското нареждане, на българска земя, да обслужва българското население. Азбуката е българска. И това, че я използват за четмо и писмо от различни народи, не правят създадената от Клиент Охридски и учениците азбука нещо различно от само и единствено българска азбука! Една разгадана мистерия от България. За неразгаданите мистерии на България, Андрей Кудин.

    Българската азбука е третия Рим. И където и да има написана книга на българската азбука, там е третия Рим.

    Коментиран от #25

  • 4 Наблюдаващ

    124 55 Отговор
    Доър пасквил в стил DW , 100% поръчка от Козяк
  • 5 Бля бля..

    104 43 Отговор
    Откакто Русия тръгна напред и кучетата се разлаяха.И дотам.А куче,което лае,не хапе,и като знае че го е страх да хапе,почва да лае на още по-високи децибели..

    Коментиран от #44

  • 6 евроатлантик

    35 18 Отговор
    Это бред.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 От кой век си?

    26 9 Отговор

    До коментар #1 от "Слава Нацii !":

    Щото "Нахтингал" го разпуснаха в 20,преди 70 години.
  • 10 Деймос

    66 29 Отговор
    Кой допуска такива писания !?? Това не е гледна точка по нещо , а призив за етнически геноцид..!!
    Това е неонацизъм , такива неща трябва да се преследват от закона!
  • 11 ДаЗдраПерМа

    60 19 Отговор
    става дума за майчин език който се забранява официално. В Литва е пълно с руснаци но нямат статут на литовци въпреки че там са се родили. Статията е интересна но плитка, ако се копне по дълбоко излизат интересни мераци например в химна на Полша или Украйна

    Коментиран от #14, #161

  • 12 ТаУмВзе

    63 34 Отговор
    Без Русия, свят не може да има. Путин. Или не разбрахте? Явно злокобната промивка, ще ви накара да умрете в ядрена война с Усмивка и доволство.

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 чемодан,вокзал

    22 35 Отговор

    До коментар #11 от "ДаЗдраПерМа":

    мордор!

    Коментиран от #32

  • 15 С две думи

    60 36 Отговор
    Незнам какво е загубила Москва-но в последните години руският език е в топ5 на най-изучаваните езици.Губи или не нещо си-Русия се вижда,че увеличава своето влияние по света.А англо-саксите губят влияние-да изреждам ли сирия и Близкият Изток,Азия и Африка...и т.н....Самите американци говорят за засилващото се влияние на РФ и затова е и тази истреична русофобия през полследното десетилетие.Дори и в Европа отношението към Русия се промени-четете коментарите на обикновенните европейци в ел.медии....

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Кинжал

    55 34 Отговор
    Русия с пълна сила възвръща своите сфери на влияние и среща все по-голяма подкрепа в здравомислещия свят. Реално тя се превърна в гарант за световния мир изграждайки отново военен и икономически паритет срещу алчните англосаксонци силово налагащи псевдо демокрация. Ние българите също силно обичаме и симпатизираме на тази братска нам страна и тзи евтини манипулативни статии само могат да засилят тези наши чувства!

    Коментиран от #169

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 46 Отговор
    Русия се управлява от психопати.

    Коментиран от #33

  • 21 Толераст

    4 8 Отговор

    До коментар #16 от "phедераст":

    Радвам се за теб , че ги разбираш тези работи .
  • 22 Професора

    43 19 Отговор
    Окраински език не съществува, също както не съществува и македонски език, това са местни измислици!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Окраин4е

    47 21 Отговор

    До коментар #2 от "Кочо":

    Окраина загуби всичко заради едни подлеци от Киев които решиха да продават суверенитет на чичо Сам!
  • 25 интересно

    25 20 Отговор

    До коментар #3 от "абвгдежзийклмнопрстуфхцчшщъьюя":

    Братята Кирил и Методий в кой край на България са родени - а ? Тогава това също е било политически проект - на Византия !

    Коментиран от #35, #41

  • 26 А защо

    40 15 Отговор

    До коментар #17 от "сирийци да ти се изредят":

    Украинците се преструват , че имат собствен език ? Като ползват i ли ?

    Коментиран от #76

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хммм

    35 14 Отговор
    Пълни глупости. Дори не изчетох до края глупостите в статията.
  • 29 Гал

    36 13 Отговор
    Всеки ден Русия това, Русия онова ... Какви са тия намирисващи поръчкови материалчета. Тръгвате към "ПИК". Ваш проблем, спирам да ви чета.
  • 30 езиковед

    15 15 Отговор

    До коментар #8 от "Василев":

    Няма нужда света да говори Руски език . Важноно е влиянието на Руснаците в световен мащаб. Английския е благозвучен и стават за трубадури на Кремъл .
  • 31 АнтиФокус

    26 17 Отговор
    Tакива материали са и срещу българския език
    Скоро англосаксите ще загубят своето надмощие и английския ще бъде само местен език
    Така че ни чакат доста по добри времена.Английския ще слезе от световния пиедистал както и долара.
    До 2024 г всичко ще се промени.
    Така че както е казала баба Ванга България пак ще бъде начело на духовното възраждане на света!
  • 32 папатак

    24 9 Отговор

    До коментар #14 от "чемодан,вокзал":

    За къде ще пътуваш хохльо ?
  • 33 питаме

    10 5 Отговор

    До коментар #20 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Тогава деменцията и перчема като какви се явявяхя в бялата колиба ?
  • 34 виждащ

    30 9 Отговор
    Статията сякаш е писана от Македонци за България.
  • 35 Българин

    22 3 Отговор

    До коментар #25 от "интересно":

    Не бъркай глаголицата с кирилица приятелю. Научи първо кой е Климент Охридски и каква азбука е създал, по чия поръчка пък тогава пиши нелепости.

    Коментиран от #134

  • 36 о таненнбаум,о таненнбаум

    13 20 Отговор
    русофила се е умирисал 🎄
  • 37 Ами ...

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Кочо":

    Наясно е и не съжалява.
  • 38 стар пират

    19 8 Отговор
    Както върви английския ще стане като латинския . Ще се ползва само технически.
  • 39 Седесарят.

    25 14 Отговор
    Тая ,помия мирише на ДВ.Пропита с. Омраза,боклучава статийка..Руският език се говори във всички пост СССР,държави.Даже и в Полша и в ДДР.,Английският език е най простия и елементарен ,джендър език без родове. Затова се е наложил,обаче това е от 100 г . Не е от ерата На Путин .

    Коментиран от #83

  • 40 mi6osp

    25 10 Отговор
    Москва губи някои битки , но печели войните.
  • 41 Ами ...

    10 2 Отговор

    До коментар #25 от "интересно":

    Напиши го на глаголица. 😀

    Коментиран от #43

  • 42 Станкулов

    24 6 Отговор
    Не знам за езика обаче газа в Европа стигна 1850 Евра , а тока 400 евра . Пита се - каква икономика ще развиват и какво ще продадат на ния цени . А зимата сега започва.
  • 43 я кажи

    9 4 Отговор

    До коментар #41 от "Ами ...":

    Кого честваме на 24 Май за създатели на Славянската азбука ?

    Коментиран от #52

  • 44 Ами ...

    18 19 Отговор

    До коментар #5 от "Бля бля..":

    До скоро Русия стоеше на ръба на пропастта. Днес направи уверена крачка напред. 😀

    Коментиран от #51

  • 45 Шадола

    20 9 Отговор
    Окраинската тиня никога не почива.
  • 46 Истината

    14 15 Отговор
    Факт: Почти всички бивши съветски републики като Молдова, Азербайджан, Узбекистан, Туркменистан. Казахстан които пишеха на кирилица се отказаха от нея и намалиха употребата на руски език.

    Коментиран от #57, #59

  • 47 мисля че

    21 25 Отговор
    Никой не направи повече от Путин за да отврати света от Русия. В България той постигна това с умишлени провокации по една от опорите на националното ни самочувствие и съзнание - Кирил и Методий. Всъщност със своята агресия и високомерие Путин успя да постигне толкова видима русофобия колкото Сорос с неговите млрд долари не успя. Слава тов.Путину!

    Коментиран от #54

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 А БЕ ти от Клизми ли

    3 6 Отговор

    До коментар #16 от "phедераст":

    ЖИВЕЕШ?САМО ЗА ТОВА ГОВОРИШ...СИГУРНО ЗНАЕШ ЗА УСЕЩАНЕТО ЧЕ sЕРЕШ НАВЪТРЕ?😂🤣😅
  • 50 Мастър Кий

    12 9 Отговор
    Скандал с документалния филм „Една вяра, един език“. В него се твърди, че Македония е родината на славянската азбука. Премиерата е в Скопие, а организатор е руското посолство в Северна Македония. Братята Кирил и Методий нямат нищо общо с България и въобще страната ни не фигурира като книжовен и православен център на Балканите по онова време.

    Филмът е отличен като „Най-добър телевизионен филм в регионално телевизионно студио“ на XXVI Международен филмов и телевизионен фестивал в Радонеж в Москва.

    С великоруски шовинизъм във филма се заявява, че най-важната част от мисията на Кирил и Методий е посещението им в Херсон, Крим. Там братята стъпили на земята на бъдеща Русия, а най-важна за света е християнизацията, извършена от княз Владимир. Там те сътворили азбуката, ползвайки...древен руски език. Светите братя били поставили основите на Третия Рим – Москва! Черноризец Храбър е славянски просветител, който няма нищо общо с България. Славянската писменост тръгва от Охрид.

    Във филма Москва е представена като съвременната Византийска империя, която ще събере славянството под крилото си, което не е нова идея. В картата, на която е отбелязан пътя на светите братя Кирил и Методий България въобще не фигурира. Няма я. Не съществува. И в създаването на кирилицата не съществува.

    Коментиран от #53, #64, #68

  • 51 шматарок

    15 7 Отговор

    До коментар #44 от "Ами ...":

    Украй на на 129 място в Света по БВП . След Папуа Нова Гвинея .
  • 52 Ами ...

    12 3 Отговор

    До коментар #43 от "я кажи":

    На 24-ти май, честваме българската азбука. Ние българите. Ти какво честваш, не знам. 😀 Хайде напиши нещо на азбуката сътворена от Кирил и Методий. Тях също ги честване на 24 май, като просветители. Но азбуката им, както казват в твоята родина "не прижилась". 😀 Къде я бяха намерили? В Крим ли беше? 😀

    Коментиран от #55, #153

  • 53 факта си е факт

    9 9 Отговор

    До коментар #50 от "Мастър Кий":

    Ами от историческа гледна точка е вярно. Кирил и Методий никога не са стъпвали на Българска земя .

    Коментиран от #56, #69, #82

  • 54 Ами ...

    2 2 Отговор

    До коментар #47 от "мисля че":

    Слава! 😀
  • 55 Кирил

    6 12 Отговор

    До коментар #52 от "Ами ...":

    Българската азбека си я честваме само в България. Останалите Славяни честват създаването на Славянската азбука. В случая ние се самоизолираме .

    Коментиран от #72

  • 56 Българин

    9 3 Отговор

    До коментар #53 от "факта си е факт":

    Каква азбука са създали Кирил и Методи бе приятелю, знаеш ли? И кой е създал и по чия поръчка кирилицата?

    Коментиран от #58, #60, #61

  • 57 само истината

    12 1 Отговор

    До коментар #46 от "Истината":

    То и в някои райони на България забравиха Българския и говорят и пишат само на турски . Въпреки че продължават да живеят в България.
  • 58 историк

    14 2 Отговор

    До коментар #56 от "Българин":

    Всички знаем от училищната скамейка, че през 863 г. при византийския император Михаил III пристигат пратеници на Великоморавския княз Ростислав с молба да му изпрати учители, които да проповядват на славянски език.

    Византийските управници удовлетворяват молбата на Ростислав и изпращат в Моравия изтъкнатите вече мисионери, работили сред славянството, Кирил и Методий. Във Великоморавия те създават писменост и богослужение на славянски език. Задачата на Кирил и Методий е била да постигнат каноничното признание на азбуката от тогавашните авторитети по въпроса - Константинополската патриаршия и Папството. Да не забравяме, че тогава в сила е триезичната догма – на гръцки, латински и еврейски език.

    През 863–865 г. цар Борис приема християнството с цел да обедини българския народ. Той идва на власт през 852 г. и управлява огромна територия - от Будапеща до Одрин и от устието на Днестър и Днепър до днешния албански град Драч.
  • 59 Факт

    7 6 Отговор

    До коментар #46 от "Истината":

    50 % в Щатите говорят на испански скоро испанския ще бъде офи. език в САЩ. И само за сведения Туркменистански и казахастански език не съществуват, това са умрели езици като санскрит!

    Коментиран от #66

  • 60 историк

    7 2 Отговор

    До коментар #56 от "Българин":

    Цар Борис е искал приемането на християнството и осъзнавал външнополитическото положение /акт на международно признание/; съзнавал е и фундаменталното вътрешното положение, а именно - създаване на общ кодекс за различното население на народа, състоящо се от десетки етнически племена, но е съзнавал, че тази голяма амалгама от народности е могло да бъде сплотена от един закон.

    Коментиран от #73

  • 61 историк

    8 0 Отговор

    До коментар #56 от "Българин":

    Факт е, че през 855 г., със знанието на Борис I, Кирил и Методий провеждат мисия в източна Македония, по река Брегалница. Там те покръстват близо 54 хиляди славяни. Има предположения, че дори цар Борис е покръстен през тази година, защото във византийски извор, наречен „Брегалнишка легенда”, се казва, че Борис I е бил покръстен в град Равен, близо до Щип. Смятаха това за легенда, но се оказа, че не е. Македонските археолози, покрай всичките си дивотии, направиха и нещо хубаво. Преди няколко години откриха град Равен. Самият му откривател - Иван Никулчич от Скопския университет, пише: „Това е една малка Плиска”. !!!!!
  • 62 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    3 3 Отговор
    пасквил!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 историк

    11 0 Отговор

    До коментар #50 от "Мастър Кий":

    Стигаме до фаталната 886 г. Кирил отдавна е мъртъв, Методий също умира през тази година. Учениците им са арестувани, изпратени в затвор, продадени в робство – над 200 души. Само съдбата на няколко от тях е по-необикновена – на Климент, Горазд, Наум, Ангеларий и Сава. Те са изведени от затвора, конвоирани са до българската граница при Белград и оттам са прехвърлени от другата страна на Дунав.
    Цар Борис I води разговор немския крал, и намеква за война ако не пуснат поданиците му. При което немският крал правилно преценил, че за петима монаси не си струва да си разваля отношението с българската държава и ги пуснал.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Истината

    16 8 Отговор

    До коментар #59 от "Факт":

    Английският език е световен език бе приятелю. Цял свят го говори. Това е факт. И в цял свят можеш да се оправиш ако знаеш английски. Но англичаните за разлика от руснаците не те карат да обичаш Англия.

    Коментиран от #70

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 историк

    6 0 Отговор

    До коментар #50 от "Мастър Кий":

    По времето, когато при Борис са дошли учениците, те са били само петима, грамотни, с по десетина книжки в торбичките си. Изчисленията показват - тъй като християнската религия е единствената, която се изповядва с книга - че сборникът от книгите, които всяка църква трябва да има както тогава, така и днес, обхваща 20-22 книги. Това са Светото Евангелие, 12-те минеи, требници, псалтири и какво ли не още. Цялата тази работа изисквала отделяне от стопанския и военния живот на двайсетина хиляди младежи, които трябвало да станат свещеници.
  • 69 Ами ...

    4 1 Отговор

    До коментар #53 от "факта си е факт":

    Точно от историческа гледна точка не е вярно. Виж "Кирил и Методий в Българска Моравия" от унгарския историк Петер Юхас. Въобще, тезата ти е поредното политическо клише в българската история.

    Коментиран от #71

  • 70 май май

    5 6 Отговор

    До коментар #66 от "Истината":

    То и Латинския го пишат всички доктори по света и всички аптекари но не го говорят. Същото очаква и английския.
  • 71 историк

    8 0 Отговор

    До коментар #69 от "Ами ...":

    Цар Борис разпределя - Климент – в Охрид, Горазд и Ангеларий – в Берат, Албания. В Плиска е останал Наум, който е създал десетки манастири - единствените места, където е можело да бъдат правени всички тези неща в онази епоха. Те са и люпилни на кадри, те са и производствени предприятия на книги, те са и печатници, място на написването им. Работата продължила от 886-а до 893-а година. Само за седем години, научаваме, Климент е подготвил 3500 ученици; ако по толкова са подготвили и Наум, и Горазд, и Ангеларий, това означава, че необходимите десетина хиляди свещеници вече сме ги имали – обучени да четат и да пишат

    Коментиран от #85

  • 72 Ами ...

    7 2 Отговор

    До коментар #55 от "Кирил":

    Резултат от Великоруския панславизъм.
  • 73 Ами ...

    2 5 Отговор

    До коментар #60 от "историк":

    Соц. глупости.
  • 74 Автор

    1 4 Отговор
    Павел Казарин, кримски журналист.
  • 75 Българин

    18 11 Отговор
    Като чета някои коментари за пореден път се убеждавам, че русофилията освен сляпа вяра в Русия означава вопиюща неграмотност и българофобия.
  • 76 Ами ...

    5 4 Отговор

    До коментар #26 от "А защо":

    Знакът "i" е се среща във всички старобългарски текстове и означава същото, както и при украинците. Усек? 😀
  • 77 TO220

    10 6 Отговор
    Нормалните хора празнуват, русофобите заработват жалките си центове.

    Коментиран от #84

  • 78 ЕВРО НЮЗ

    7 4 Отговор
    Интересно защо преди настоящият идиотизъм, в морските и зимни курорти на Италия за персонала беше изискване да знае Китайски или Руски..??????

    Коментиран от #94

  • 79 Рекомендую

    2 2 Отговор
    Наши хора алкохолета, нормално е да си повярват вечер почерпени, могат или не да пишат. Цените на алкохола са на арабски :-)
  • 80 М Илиев

    6 4 Отговор
    Мн добро . Да не повярваш . Хубав анализ от подготвен журналист . Не виждам име , което е жалко
  • 81 Pietro

    8 7 Отговор
    Русия не върви напред, защото се самоизолира и иска да налага своя деваливиран модел на другите. Добре, не им харесва западната демокрация, но Путин завинаги в Кремъл - това си е чиста диктатура. Този човек унищожи всичките си политически противници. Стремежът му да разшири зоната на влияние на Русия няма как да се осъществи. Русия си остава държава със слаба икономика, разчитаща още на износ на суровини. Какво ще стане с руските енергоносители след 2035 г? Ще си останат в Русия, никой няма да купва нито, нито нефт. И тогава икономиката на Русия ще се сгромоляса напълно. Ако някои огледа руската земя от въздуха, ще види как са съсипали природата си. На младите руснаци все повече не им харесва в родната им страна. Над 200 хиляди напускат Русия всяка година. Емиграцията се увеличава толкова повече, колкото нарастват диктаторските мании на Путин.

    Коментиран от #87, #101

  • 82 М Илиев

    1 2 Отговор

    До коментар #53 от "факта си е факт":

    Те не са , но делото им е ..Учениците им явно стъпват мн хубаво тук
  • 83 И аз да кажа

    5 4 Отговор

    До коментар #39 от "Седесарят.":

    Да, бе в Полша особено- направо го използват за затопляне на отношенията! Още от 70-те години имахме приятели, които не желаеха да си говорим на руски, макар и те и ние да го бяхме учили задължително в училище. Нито в балтийските републики искат да го чуват. Къде живеете такива тъпоъгълници? Сигурно японците и германците, французите и испанците (вън от туризма), италианците, холандците, англичаните- боб хвърлят кога ще стане официален у тях! Това че от мързел или тъпотия не сте научили западен език и ви се струва , че пидразбирвате руски, не значи, че някой ще приеме вашата гледна точка

    Коментиран от #86, #98, #102

  • 84 тролче

    1 4 Отговор

    До коментар #77 от "TO220":

    а ти защо не празнуваш а висиш тука ?
  • 85 Ами ...

    3 1 Отговор

    До коментар #71 от "историк":

    Изключая факта, че първия ти пост е напълно неверен, пропускаш важни периоди и факти. Методий е ръкоположен от Папата за архиепископ на Панония и Моравия и като такъв резидира във Велехрад. Там се пренася и школата му. Защо е ръкоположен от Папата? Защо Римските мисии са именно римски, а не Константинополски? Пропускаш, да посочиш че църковното административно деление не съвпада с държавните граници. И се получава едностранен разказ. За брегалнишката мисия - поздравления. Също си пропуснал, че известно време в България се употребяват кирилица и глаголица

    Коментиран от #92, #93

  • 86 Ами ...

    5 4 Отговор

    До коментар #83 от "И аз да кажа":

    И аз да допълня. В Чехия никак не е добра идея да говориш руски, макар че хората на средна възраст и по-възрастните го знаят, учили са го по соц. време. Същото е и в Източна Германия.

    Коментиран от #90

  • 87 фактически

    3 4 Отговор

    До коментар #81 от "Pietro":

    А в краварника какво стана с политическите противници ? Перчема не го ли отстраниха с измама ? Гласуваха даже покойниките от гробищата по пощата ! А защо щурмуваха бялата колиба ? Деменцията защо го вардеха от народната любов с 25 хил армия и още толкова полиция ?
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Дезмънд Туту

    7 4 Отговор

    До коментар #86 от "Ами ...":

    Не е добре да говориш и английски и в Сирия ,Либия ,Йемен ,Ирак , Иран ,Сомалия .....

    Коментиран от #95

  • 91 МалкоЛогика

    5 3 Отговор
    Какво друго може да напише едно украинско издание, ако иска да не бъде смачкано от неонацистите и техните кукливоди?
  • 92 Ами ...

    0 2 Отговор

    До коментар #85 от "Ами ...":

    Под първи пост разбирам 60.

    Коментиран от #96

  • 93 историк

    2 3 Отговор

    До коментар #85 от "Ами ...":

    Римската мисия ли създава и подкрепя Източното Православие ? Май нещо не пасват нещата.

    Коментиран от #106

  • 94 Бля бля

    8 6 Отговор

    До коментар #78 от "ЕВРО НЮЗ":

    По нашите курорти, европеец- чех, поляк, германец, англичанин, като чуят руска реч и заобикалят с погнуса.Бля.

    Коментиран от #97, #100

  • 95 Ами ...

    2 2 Отговор

    До коментар #90 от "Дезмънд Туту":

    И какво?
  • 96 охлюв

    3 0 Отговор

    До коментар #92 от "Ами ...":

    сам на себе си ли пишеш ?
  • 97 Климент

    8 3 Отговор

    До коментар #94 от "Бля бля":

    Интересно защо тогава Поляци и Украинци в България ми се обесняват на Руски ?

    Коментиран от #103, #108

  • 98 Полиглот

    4 3 Отговор

    До коментар #83 от "И аз да кажа":

    То щото в България извън туризма всички знаем английски - нали ? Даже си шпрехяме на английски ей тъй за удоволствие.
  • 99 да питам

    6 4 Отговор
    Товарищи , какво значи абревиатурата МОСКВА ?! Место Основного Скупления Крупного Воровского Актива ...🤭 Просто МОСКВА ..
  • 100 селянин

    7 0 Отговор

    До коментар #94 от "Бля бля":

    Имам комшия англичанин. Забрави английския.Напоследък го чувам и да псува на Български.
  • 101 фантасмагории

    6 8 Отговор

    До коментар #81 от "Pietro":

    И като как се самоизолира Русия. С Русия са Индия ,Китай , половината Азия , половината Африка , половината Ю Америка , почти целия Близък Изток ! А това е 3/4 от населението на Света .

    Коментиран от #104, #113

  • 102 Lukaшенко.

    5 1 Отговор

    До коментар #83 от "И аз да кажа":

    Ние у дома си говорим френски.У вас на английски ли си бръщолевиш?.Ама къде ви намират ,накива тъпоглави.?
  • 103 бля бля

    4 4 Отговор

    До коментар #97 от "Климент":

    Къде това, в клуба на русофиля ли?Бля

    Коментиран от #105

  • 104 Бля бля

    7 5 Отговор

    До коментар #101 от "фантасмагории":

    ми не е верно това бре.С Русия е само Беларус и то от страх.Другите чакат пай от трупа.

    Коментиран от #109

  • 105 Климент

    2 2 Отговор

    До коментар #103 от "бля бля":

    Не , в магазина като пазаруват .

    Коментиран от #107

  • 106 Ами ...

    3 2 Отговор

    До коментар #93 от "историк":

    Тъй, тъй. 😀 И аз това казвам. И да я пропуснем, така ли? 😀 Разделението на църквите е от 1054 г. До тогава не са били Източна и Западна. В кой диоцез са българските земи през 9-ти век? А Панония и Моравия? Те независими княжества ли са? 😀 Как сподвижниците на Методий са се оказали поданици на цар Михаил (Борис I)? Кой е този Михаил, който нарежда Римската мисия? 😀 И какъв въобще е смисъла на тази Римска мисия, ако приемем, че Византийския император е разпоредил създаването на азбуката? Защо се търси признание от Папата, а не от Вселенския патриарх в Константинопол? 😀

    Коментиран от #114

  • 107 Бля бля

    6 3 Отговор

    До коментар #105 от "Климент":

    В магазина в България трябва да говорят на български или кой да е официален език на ЕС. Бля!Ама докато е пълно ъ безмозъчни руски подлоги така ще е бля!
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Коста

    3 4 Отговор

    До коментар #104 от "Бля бля":

    Кое не е вярно бе учен .Само в Азия колко са ? Русия има военен договор с Индия . Можеш да го провериш. Китай от години предлага същото на Русия. Казахстан ,Афганистан ,Армения,Монголия , С Корея , Иран ,Йемен , Виетнам ,Филипините , Сирия ,Камбоджа, Ливан ........

    Коментиран от #115

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 На Търкателя

    0 0 Отговор
    У Приемателя .
  • 113 Ами ...

    3 2 Отговор

    До коментар #101 от "фантасмагории":

    Ти бил ли си в Индия и Китай? А в Африка? Имам новина за теб - те не са с никой.

    Коментиран от #116

  • 114 историк

    1 0 Отговор

    До коментар #106 от "Ами ...":

    Св. св. Кирил и Методий са двама братя богослови, родени в Солун, Византия, през IX век, които развиват мисионерска дейност като проповедници на християнството сред различни народи. ПОВТАРЯМ - ПРОПОВЕДНИЦИ НА ХРИСТИЯНСТВОТО СРЕД РАЗЛИЧНИТЕ НАРОДИ !!!!
    За своята работа, която значително ще повлияе на културното развитие на славяните, са наречени апостоли на славяните. На тях се дължи създаването на азбуката.
    Солунските братя, както още са известни братята Кирил и Методий, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език и разпространяване на християнството сред ранносредновековните славяноезични народи.

    Коментиран от #154

  • 115 Бля бля

    3 5 Отговор

    До коментар #109 от "Коста":

    Те и Турция имат военен договор и кво!И с Германия търговски за газзз и кво?!Няма вече СССР , няма вече СИВ ,подлоги российски!

    Коментиран от #117

  • 116 фантасмагории

    2 2 Отговор

    До коментар #113 от "Ами ...":

    Както са никои , така Китайците ще аргават краварите , че да не се наложи и в Европа да учим Китайски. Май за предпочитане е Руския !

    Коментиран от #119, #125

  • 117 тарамбуки

    3 3 Отговор

    До коментар #115 от "Бля бля":

    И какво има в Европа ? Газ за 1850€ и ток за 450€ ? Икономиката на колене. Товарните влакове спряха. А заводите /ако още се произвежда нещо там / ще са пред фалит . Не можеш нищо да произведеш и да продадеш . Путин спечели от Сверен поток 2 и без да го пуска !

    Коментиран от #120, #121

  • 118 ДаЗдраПерМа

    1 0 Отговор
    Забравете всичко което сте учили, според украинците Кирил е бил в дипломатическа командировка в Хазария и влязъл в библиотеката на град Херсонес или Севастопол по нашему и намерил книги на "руски писмена" легендата обраства с гъста брада и вече в XII век си имат «Сказание о русской грамоте» и т.н.
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Подлого

    2 2 Отговор

    До коментар #117 от "тарамбуки":

    това ще му е последната печалба от Европа, на твоя тавариш, герой на безброй украински народни песновки!

    Коментиран от #136

  • 121 мдаааа

    2 1 Отговор

    До коментар #117 от "тарамбуки":

    Руснаците забогатяха ... Вече никой не пие препарати за вана ...🤭

    Коментиран от #123, #133

  • 122 Един

    4 1 Отговор
    Колко хубаво се случи с Украйна за да проумее Русия какво е Македония за България.Мъка им е сега за Киев.За историята на Киевска Рус.Но тази история вече не е ваша.Просто се събудихте един ден и вече я отняма тази история.Не е ваша.Не е на вашата държава.Пишете си нова ,с начало някъде след 1550 година.Пишете как сте получили четмо и писмо от Киев.Мъка а?Нали.И на нас ни е мъчно като чоплите Македония.Сега и ние ще чоплим за Киевска Рус и нейните тъмни северни,тънещи в нищета и безпросветност райони наречени днес Московска Русия. Хайде сега Митрофанката да даде газ на рублетата петоколонници.

    Коментиран от #126, #130

  • 123 Те нашите

    2 2 Отговор

    До коментар #121 от "мдаааа":

    русофиля, руснаците не ги касаят, те за Путин и ръждивите му ракети говорят и печалбата МУ на наш гръб благославят. Отврат!
  • 124 фантасмагории

    4 1 Отговор

    До коментар #119 от "фонтасмарог":

    Като ходих вчера до Сърбия наистина гледам половината Сърби да плямпат на китайски !!! Де ви намират толкова умни ?
  • 125 Ами ...

    2 2 Отговор

    До коментар #116 от "фантасмагории":

    Именно, фантасмагории. На Китай му трябват залежите в Сибир. Започна да си го взима малко по малко. Китай и до днес не признава договорите от 1860 г. В източната култура се счита за много достойно да заблудиш и измамиш врага си. Няма начин да си съюзник и с Индия и с Китай. Познай защо. 😀 Нищо не знаеш за Югоизточна Азия. Индия и Китай може и да са нужни на Русия, но тя на тях не.

    Коментиран от #128

  • 126 македонец

    4 1 Отговор

    До коментар #122 от "Един":

    Украинците краката ще целуват на Путин. Въпрос на време.

    Коментиран от #135

  • 127 Академик

    4 0 Отговор
    Поредната соросоидна тъпня
  • 128 Фантасмагории

    2 1 Отговор

    До коментар #125 от "Ами ...":

    На Китайците какво им трябва си е тяхна работа. Същото им трябва и на западните " приятели" дето искат да опоскат Русия. Обаче кокалче !

    Коментиран от #138

  • 129 Тъпу тролче

    3 0 Отговор

    До коментар #119 от "фонтасмарог":

    Тъй ли! Ти явно си бил в Сибир и в Сърбия та знаеш на какъв език говорят! Това за китайския чичко Сорос ли ти го каза?

    Коментиран от #131

  • 130 Кирил философ

    3 1 Отговор

    До коментар #122 от "Един":

    Коя е историята на Украйна ? В момента в Украйна живеят сто народности. Включително и Българи ! Украйна е сбирщайн от народности.
  • 131 бля

    1 1 Отговор

    До коментар #129 от "Тъпу тролче":

    руснаците сами го казват тъ-.пук, виж малко излез от сянката на Путиновия ореол и се огледай.подлога халка!
  • 132 !!!?

    6 4 Отговор
    То и пещерния русофил Костя Копейкин се опитва да продава "вечната дружба" като "възраждане" !!!?
  • 133 всички го видяхме

    5 3 Отговор

    До коментар #121 от "мдаааа":

    Препарати за вана пият краварите .То и перчема им препоръча да пият белина .
  • 134 Хайде да спрем

    4 4 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    с патриотарските си опити да избиваме комплексите си за малоценност... Първо - убедеността ти, че Климент Охридски е създал т.нар. кирилица НЯМА никакви фактически доказателства; второ - тази писменост възниква на основата на гръцкото ,съществуващо тогава в различни конкретики, писмо /най-близо е до гръцкото унциално писмо,, мога до ти обясня защо е така/ - българските владетели са византийски /гръцки/ възпитаници; тогавашната култура на славянска основа /не българска - "българското" е териториална и административна характеристика, но езикът ,въз основа на който се създава и живее културата, е славянски, по-точно - източнославянски/ - и предвид близостта на езиците Византия, а не България прави опит да разшири своето влияние на изток - в Русия /този опит е вече правен ,но по-скоро - неуспешно - с мисионерите Константин-Кирил Философ и Методий сред западните славяни/. За целта са използвани византийски духовници, владеещи добре близкия до руския славянски - известен днес като "старобългарски" /названието е оспоримо/ -език. Поразмисли малко и защо и кога се изтриват текстовете на глаголица, за да бъдат заменени с кирилица - едва ли е поради липса на материал, върху който да се пише... Извод - сърдим се на македонците ,че "ни крадат" историята - а правим подобни опити спрямо византийската...

    Коментиран от #144, #168

  • 135 Жалка работа

    0 1 Отговор

    До коментар #126 от "македонец":

    Брей тоз Путин трябва да е от рода Маклауд, демек от безсмъртните.Брях!Ха ха ха

    Коментиран от #137

  • 136 антиседераст

    2 0 Отговор

    До коментар #120 от "Подлого":

    То не се знае кой на кого ще потрябва. ЕС в момента нищо не произвежда. Икономиката капuт . Ще ги аргасват май брюкселските зелки. Ще има нова буржоазна революция.
  • 137 Аз съм Фараона

    2 0 Отговор

    До коментар #135 от "Жалка работа":

    От рода Маклауд е алцхаймера , дето се гласи да кара още един мандат.
  • 138 Ами ...

    1 1 Отговор

    До коментар #128 от "Фантасмагории":

    На български се казва "ядец". Научете го този език. 😀

    Коментиран от #140, #143

  • 139 Китайски

    3 0 Отговор

    До коментар #119 от "фонтасмарог":

    говори и поколението над 55 в Албания. А що се отнася до Сибир - доста е голяма тази територия, че да обобщаваш за това, какъв език се говори там. Там се говорят доста езици и още повече - местни диалекти. Има и китайскоговорящи, естествено. И какво доказва този факт? Знаеш ли например, че в САЩ има цели квартали В ГОЛЕМИТЕ ИМ ГРАДОВЕ, КЪДЕТО НЕ СЕ ГОВОРИ АНГЛИЙСКИ, А КИТАЙСКИ? И?

    Коментиран от #141, #142

  • 140 Магнаур Магадански

    2 2 Отговор

    До коментар #138 от "Ами ...":

    Руски троли и обикновени недоучили подлоги!
  • 141 Ха ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #139 от "Китайски":

    А от де ще знам, благодаря, че ми каза!
  • 142 И И И

    0 0 Отговор

    До коментар #139 от "Китайски":

    Виж темата на статията, И!
  • 143 бармана

    1 0 Отговор

    До коментар #138 от "Ами ...":

    Ами някои на Български казват и кurец . Въпрос на разбиране.
  • 144 Ами ...

    3 1 Отговор

    До коментар #134 от "Хайде да спрем":

    Най-стария документиран "славянски" език е българския. Не си ли съгласен? 😀 Следователно половината ти аргументация отпада. За Климент Охридски си прав - няма общо с кирилицата.

    Коментиран от #146

  • 145 Стефан Петров

    5 1 Отговор
    Статията е написана с пещерен антирусизъм, така характерен за ДВ.В света нараства борбата против английския, който се нарича вече убиец на другите езици и в пресата на доста държави има материали за това. .Този език се е налагал с терор и робство от Англия в нейната империя, а сега се налага от САЩ чрез интернет СНН и др. тъпи медиапродукти. У нас БТВ и конкурси като "Гласът на България", на които рядко се пее на български го лансират. В САЩ индианците са говорели около 200 езика, някои от които доста сложни, но от тях в съвременния английски са навлезли около 40 думи.Английския език отдавна не е език на културата, а бизнес такъв- да си го кажем честно. По официални данни от днес 700 000 души са получили през 2021г. руско гражданство , със 100 000 повече от 2020г. Интересът към възстановяване на руското гражданство е голям, особено в Германия, където на т.н. "руски немци", изселили се там по времето на Горбачов, им писна от емигранти, гендери и мултикултурализъм. Това съм констатирал лично. При ходенията си в Европа навсякъде съм се оправял на руски. Според мене интереса към руския език у нас се увеличава.
  • 146 историк

    3 2 Отговор

    До коментар #144 от "Ами ...":

    Факт е че учениците на Кирил и Методий идват с готови написани книги в България. Следователно първите написани книги са извън България.

    Коментиран от #151

  • 147 !!!?

    4 4 Отговор
    Путинският Гулаг без Украйна е едно жалко копие на СССР, чиито генезис е Златната монголска Орда - един мастодонт с основен поминък: перманитни войни, грабеж на територии, оплачкосване на имущество и унищожаване на артефакти на поробените народи !!!?

    Коментиран от #148, #149

  • 148 Шостакович

    2 4 Отговор

    До коментар #147 от "!!!?":

    Не плямпай простотии , че то Монголците са стигали и до насред Европа.

    Коментиран от #150

  • 149 сантименти

    2 4 Отговор

    До коментар #147 от "!!!?":

    Така както си го написал ми идва на ум за едни хуни отвъд океона дето само 6 години от цялото си съществуване не са водили войни. Освен това заграбиха половината територия на съседите си .
  • 150 !!!?

    7 4 Отговор

    До коментар #148 от "Шостакович":

    То Московската Орда е стигала да средата на Европа, но се оказа голяма лъжица за лакомията й и с подвита опашка се прибра в кочината !!?
  • 151 Ами ...

    4 1 Отговор

    До коментар #146 от "историк":

    Не съм съгласен. Техните книги са на глаголица. Дълго време в България се използват две азбуки - това, което днес наричаме "кирилица", с книжовна школа в Плиска и Преслав и глаголица, с център Охрид. Според археолозите кирилските паметници са малко по-ранни от глаголическите. Във всеки случай, първите църковни книги на азбуката, която използваме днес, със сигурност се появяват на територията на България.

    Коментиран от #157

  • 152 Хахаха

    2 2 Отговор
    Брилянтен анализ с прецизен завършек с примера за Пушкин.
  • 153 Хохохо

    4 1 Отговор

    До коментар #52 от "Ами ...":

    Българската азбука я честваме точно от 2021г, преди това до 2020г празнувахме деня на славянската писменост.

    Коментиран от #155

  • 154 Ами ...

    1 3 Отговор

    До коментар #114 от "историк":

    Ако изхвърлим думата "славяни" (преди 16-ти век никой не е чувал за тях), става. Което доказва какво?

    Коментиран от #158

  • 155 Ами ...

    4 2 Отговор

    До коментар #153 от "Хохохо":

    Доскоро и 9-ти септември го чествахме като някакво освобождение. 😀
  • 156 о таненнбаум,о таненнбаум

    0 1 Отговор
    кацапа и русофила са уврели.от сибирска язва
  • 157 историк

    1 1 Отговор

    До коментар #151 от "Ами ...":

    Ами то кирилицата какво е ? Преправена глаголица. Важното е кой създава Славянската писменост и налага Християнството.

    Коментиран от #163, #167

  • 158 историк.

    1 1 Отговор

    До коментар #154 от "Ами ...":

    Ако не бяха Славянската писменост и Кирил и Методий - съществуващия вариант на кирилицата нямаше да го има. Факт.

    Коментиран от #164

  • 159 историк

    2 0 Отговор
    Другите държави които ползват кирилица - дали признават България и Българската писменост ? Визирам Македония , Сърбия ,Украйна ,Черна гора ,Беларус , Босна и Херцеговина , Монголия....

    Коментиран от #165

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Казуар

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "ДаЗдраПерМа":

    Русоид, Литва се напълни с руснаци след като Сталин я окупира. И никой не ги задържа в Литва, територията на Русия е огромна.
  • 162 Кевин Костнер

    2 2 Отговор
    Сега в САЩ ако не си смениш името с англо-саксонско не можеш да направиш кариера. А това става много бързо, дори без да изтъкваш своите мотиви. Ако не говориш с тамошния диалект, веднага ще те разберат, че и чужденец и заплатата ти ще падне два пъти. Един британец, родом от Ливърпул, отишъл в САЩ да работи, но го причислили като чужденец със своя британски диалект и му дали заплата, която се дава на източноевропейците. Той се ядосал, теглил им една ливърпулска псвня и се върнал в Европа. Отишъл в Париж на работа. Там "хванал" едно французойче, научил що-годе френски и му дали заплата равна на френските поданици. Ето това е САЩ!
  • 163 Ами ...

    2 0 Отговор

    До коментар #157 от "историк":

    Като си историк, би следвало да си виждал и глаголицата. Ама не си. Глупости пишеш. 😀
  • 164 Ами ...

    0 0 Отговор

    До коментар #158 от "историк.":

    Виж 163
  • 165 Ами ...

    1 0 Отговор

    До коментар #159 от "историк":

    Това не променя историческата истина.
  • 166 Украински

    3 1 Отговор
    буламачи, държава, в която поне 2/3 не знаят украински, даже в Киев
  • 167 стига

    0 0 Отговор

    До коментар #157 от "историк":

    Има българска писменост. Отдавна е времето сляванската пропаганда и откровени глупости да бъдат отхвърлени.
  • 168 жалко

    0 1 Отговор

    До коментар #134 от "Хайде да спрем":

    Ето това се е случило с нашата държава и народ. Хора откъснати от българската си принадлежност. Ще се самоцитирам.

    Това е така, но забравяш едно. Хората по какъв модел са създадени. Кой е спускал заповедите и кой е изпълнявал заповедите. Какви доктрини са следвани? Българската? За Бога не, България колкото и икономически да е във възход, да благодарение на СССР, но тя е под неин ботуш и се движи по модел. Според нейния модел на съществуване и поведение на хората. Няма мърдане встрани от този път. Нямаш право на възражение и опити да преследваш своя доктрина, българска доктрина. И тези хора вече са откъснати на самосъзнание и принадлежност към общи български корени, дори да става въпрос за саможертва за своите, за държавата и народа. И с отказа на СССР от България и продажбата ѝ на запада, с началото на прехода започва и разпад, тези хора нямат принадлежност и стават предатели, излизат на пазара и всеки ги купува, старите комунисти, новите капиталисти. Как се разпада една силна икономически държава толкова лесно, за няколко години? С предатели, с много предатели, хора без българска принадлежност. Китай защо не се разпада? Китай никога няма да се разпадне, дори утре да наложат поредната нова световна политическа идеология. България се разрушава от политически идеологии, защото не следва държавна доктрина.
  • 169 Лея13

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Кинжал":

    Глупости!
  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 ПБФ

    0 0 Отговор
    Младите хора стават все по-мързеливи и апатични. Отнема им минимум десетилетие (в някои случаи 2 десетилетия) да научат английски език на работно ниво (б2). Нямат сили, време и възможност да учат друг език до степен да комуниукират свободно. Дори родният си език слабо познават.
    Повече от ясно е, че английския ще се превърне в още по-масов език.
    А опазването на езиковото богатство е под заплаха. Трябва всяка държава да провежда конркетна политика и да не пести ресурс за да запази собствения си език. Не всеки ще оцелее.
  • 172 българин

    0 0 Отговор
    Стига с тези славянска пропаганда и откровени глупости. Мина му времето на тази глобалистка политическа идеология. Аз съм българин.