Last news in Fakti

29 Декември, 2021 10:00 5 636 14

Два неразделни гроба

  • божидар чеков-
  • николай гогол-
  • антон чехов-
  • писатели-
  • гробове

Обявеният от украинците за техен най-велик писател Гогол, не е написал нито една страница на украински

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Имах шанса да посетя Москва с една правителствена френска делегация. На рецепцията на хотел "Интурист" ми взеха френския паспорт и ми дадоха бележка на която пишеше ЧЕХОВ. Един от френските зам.министри ме покани да посетим "Кладбището Новодевичи". Той говореше руски. Разполагахме с един свободен ден за туризъм и аз приех без да питам каква е целта на нашето посещение. На входа имаше военна стража. Мислех, че ще се върнем обратно, но французинът ми поиска хотелската бележка и каза спокойно на офицерите: "Ние сме част от делегация, която е в Москва по работа. Довел съм внука на Антон Чехов да види гроба на дядо си."

Внезапно усетих студени капки пот да се стичат по гърба ми, пред смелостта или непукизма на френският високопоставен чиновник. Офицерите след като прочетоха няколко пъти бележката от хотела, застанаха мирно и отдадоха почест на "внука" на световно известният руски писател. Наредиха на войниците да вдигнат бариерата пред нас. След това ни упътиха с подчертано уважение към гроба на "дядо" ми. Той беше близо, от дясната страна на алеята. Докато френският ми придружител правеше снимки, аз констатирах, че съседния на Антон Чехов гроб е гробът на Николай Гогол. Двамата руски класици бяха останали неразделни завинаги.

Впоследствие научих, че обявеният от украинците за техен най-велик писател Гогол, не е написал нито една страница на украински.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 АААААааа

    46 1 Отговор
    Колкото на МАКЕДОНСКИ ще намериш ПИСАНИЯ от онова време! Толкова и на УКРАИНСКИ има!
  • 3 Пламен

    32 7 Отговор
    То до 16ти век не е имало и Франция и френски.Имало е Бретан Нормандия гаскония Бургундия и т.н.,а русия не е имало до 18 ти век,имало е Московия и преди това Московски улус част от татаро монголската Златна орда.Единствената държава в Европа,която от основаването си до сега не си е променяла името е България.
  • 4 Чековизъм след чековизъм

    15 5 Отговор
    Една от проявите на болезненият комплекс за малоценност е маниакалната чувство за величие. Айде, ЧеХов, разкажи за истинският си дядо какъв "комита" е бил и как не е достатъчно оценен. Излей мъката си, че виждаш ли руснаците каква почит отдават на мнимия "внук" на Чехов, за разлика от българите недооценили истинският внук на Чеков. Мъка, мъкаааа
  • 5 !!!?

    6 26 Отговор
    Това не означава, че Гогол не е украинец, понеже е писал на български диалект, наречен руски !

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 6 Гост

    31 5 Отговор

    До коментар #5 от "!!!?":

    Украинска нация не съществува или съществува дотолкова - доколкото съществува и македонска. Някога, изкуствено създадена от страна на Полша, Австро-Унгария и Прусия, за разделение на Русия и възпирането й - "разделяй и владей". Нищо по-различно от сегашно време.
  • 7 Аха

    14 5 Отговор

    До коментар #5 от "!!!?":

    Стига че си ти да кажеш как всички на света са българи, но просто не го знаели. Затова нас никой не ни еб---ва за 5 стотинки, а с братушките се съобразяват всички. Няма значение, ние сме им измислили всичко, нали?
  • 8 веселяк

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "!!!?":

    Следва да продължиш мисълта си, че укрите говорят на българският диалект-руски омешан с няколко полски звука и думи!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 не може да бъде

    7 0 Отговор
    Историята е много по-сложна,за да бъде тълкувана с две ,три или триста изречения.И също така никога не може и не бива да бъдат тълкувани постъпките на живеещите в онези времена със съвременни концепции .Аз бих искал сега като повод да предложа да се чете повече и да се разсъждава по проблемите внимателно един факт -московският княз Иван III Велики /наречен също събирател на руските земи,е носил също така титлата български княз.А Иван IV Грозний -титлата български цар!Открийте защо! А Гоголь просто не може да бъде наречен украински писател ,защото по времето когато е живял понятието Украйна има само териториален смисъл!?А защо да пише на украински след като по онава време това е бил саме един териториален ,селски диалект на руския език!?

    Коментиран от #11, #14

  • 11 Пламен

    6 5 Отговор

    До коментар #10 от "не може да бъде":

    По времето на Иван грозни не е имало русия.Имало е Московия.

    Коментиран от #12

  • 12 Същия

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пламен":

    Аве интересен , а от кого е тогава е сборника "Руская правда" преди 1000 години-дори да са я наричали Московия, твоята украина не е съществувала никога - тази измишльотина украина е най -фалшивото нещо на планетата....
  • 13 Богомил

    1 0 Отговор
    Знаете ли колко книги на украински е унищожила руската цензура? Как Т.Шевченко е бил малтретиран, мушкан със шашки и изпратен на 20-годишно заточение, за да се откаже да пише на украински? Оцелял е, защото негови високопоставени приятели са се застъпили за него. Украинските книги на Гогол също са изгорени и е заставен да пише само на руски. Или мислите, че имперснката тайна полиция е била благотворителна, демократична институция? Или пък Русия се е разширила, като всичките огромни територии са се присъединявали доброволно към нея? Или пък между 7 и 9 милиона украинци доброволно са дали на Москва храните си и са умрели от глад за славата на Русия? Надявам се истината да не е обидна за руснаците и българските им слуги.
  • 14 Богомил

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "не може да бъде":

    Най-големият руски лингвист Макс Фасмер, автор на Етимологичния речник на руския език доказва, че след 8-вековно влияние и използване на старобългарският език, преди 200 години на основата на българска лексика и местните говорими езици възниква литературният руски. Така новосъздаденият литературен език става "славянски" а руснаците славяни, без да са генитично свързани със славяните, първите от които са българите(смес от много близките помежду си траки гети, наричани и славени и от траките мизи, наричани и мизи. Славянската езикова група се оформя под влияние на старобългарският език, първият литературен славянски език. Между другото Фасмер пише, че и сръбският също има българска основа. Ураинците също са основно траки, северни траки - скити и са разбирали старобългарския, а от руснаците само в западната част са живели венети, роднини на траките, а другите не са разбирали българския, тракийският език. Затова в края на 17-ти век Иван Сусанин е разговарял с царицата чрез преводач.