Last news in Fakti

14 Януари, 2022 16:04 14 445 95

Глас от Скопие: Тази Европа е олицетворение на България, можем и без нея

  • северна македония-
  • българия-
  • европа-
  • идентичност-
  • език-
  • история

Грешно да обвиняваме българите, че готвят нещо зад гърба ни, защото те от години казват точно и ясно какво искат - от времето на Живков до днес

Глас от Скопие: Тази Европа е олицетворение на България, можем и без нея - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Македонската държава изживява може би най-драматичните моменти в най-новата си история. Поради някакво несигурно европейско бъдеще е изправена буквално пред риска да изчезне напълно, а с това и основният ѝ съставен народ, македонският.

Блокадата на България на европейската интеграция на Македония е само последната стъпка в пъзела за заличаване на Македония и македонизма, инициатива, открито подкрепена от българския президент Румен Радев, политик, който олицетворява минала система, чиято основна цел беше българизация на Македония и побългаряване на македонския народ.

И за врабчетата вече е повече от ясно, че в последно време зад кулисите се случва нещо голямо, то се усеща във въздуха, просто се носи като мъгла в студените зимни утрини. Никой не вярва в неубедителните уверения на местните политици, че идентичността и езикът вече не се договарят, защото няма човек в тази държава, който да вярва, че компромис с България е възможен, без тя да се откаже от рамковата позиция и от декларацията на 44-та Народно събрание от октомври 2019 г., където ясно се посочва какво се има предвид под македонския народ, неговия език и неговата история.

Честно казано е грешно да обвиняваме българите, че готвят нещо зад гърба ни, защото те казват точно и ясно какво искат и го правят от години, от времето на Живков до днес. Това наскоро беше повторено в заключенията на Консултативния съвет за национална сигурност. Ако това не е достатъчно, за да разбере някой, че София влиза в последна битка за обезличаване на македонския народ, значи има сериозен проблем или лично не е засегнат от всичко това.

И когато очевидно няма единство в македонското държавно ръководство по този въпрос, по-точно едните продължават да живеят с илюзията, че споразумение с България е възможно, а другите вече осъзнават, че европейската мечта може да остане неосъществено желание, интелектуалната общност в страната надига глас и призовава за обединение, обединение за защита на македонския език, идентичност, история и култура, защита на това, което само е останало – македонизма.

Група интелектуалци, академици, режисьори, журналисти, анализатори, дипломати написаха прокламация до македонските граждани, в която призоваваха за общонационално обединение в защита на македонизма и защита на родината.

Основното в прокламацията е обединението с цел защита на националните интереси. Това обединение около македонизма в никакъв случай не е заплаха за никого, а искане да се зачитат правата, които всяка нация има по света, да се самоопределя, както се чувства, да има правото на собствения си език, да го нарича както желае, но и върху собствената си история, от която ще черпи собствените си корени и ще изгради свои собствени митове, точно както е направила всяка страна в процеса на собственото си създаване.

Призивът на интелектуалците е силен вик и израз на дълбока загриженост за бъдещето на Македония и македонския народ, а обединението, независимо от политическа, етническа, религиозна или каквато и да е друга принадлежност, е възможност да застанем твърдо и само в защита на националните интереси..

Посланието е отправено и към Европа, която вместо да защитава европейските ценности, защитава геноцидната политика на отричане на една нация, нейния език, история и култура.

Вместо единна Европа да се гордее с различията си, да иска да чуе македонския език в Европейския парламент и в Европейската комисия, за да могат младите македонци свободно да кажат кои са са и откъде идват, тя застана зад България. Така е, тази Европа е олицетворение на България. Няма друг начин да се разбере настояването на Брюксел за консенсус между двете страни по въпроси, които никоя друга страна не би договорила.

Точно тази разделена и нефункционираща Европа се нуждае от македонизма, като еманципираща и обединяваща идея, като поле за културна конкуренция между нациите, но също и поле за политическо, икономическо, образователно, здравно и всяко друго сътрудничество между европейските нации.

Македонизмът не е застрашил никого, но е последната надежда на един малък и скромен народ, около който може да се обедини и да търси своето място под слънцето и затова България иска да го изкорени.

Гласът на интелектуалците е отправен специално към родните политици, да не смеят да се пазарят с най-ценното на един народ, неговата идентичност и език. Ако и това изчезне, ще изчезне и македонският народ, но ще изчезне и Европа като такава. Функцията на министър-председател, президент, министър не е по-голяма от македонизма, а още по-малко някой има право да застрашава и продава най-ценното за определено несигурно европейско бъдеще.

Същото важи и за македонския език и история, стълбовете, на които се крепи държавата, но и с които всеки македонец се идентифицира и без които не може да бъде македонец.

Македония не може и не трябва да приема с никого споразумение което ще предизвика дълбока криза и ще остави наследство от опустошение на идентичността на бъдещите поколения.

Този призив за обединение е последният шанс да сложим пръст на главата си и да зададем ключовия въпрос: Накъде отиваме?

Естествено, Македония е част от Европа и несъмнено процесът на европейска интеграция трябва да продължи, но само въз основа на европейски критерии за членство, а не според българската интерпретация на тези критерии. Ако това не се приеме, то може да продължим и без ЕС. Светът нито е започнал, нито ще свърши с ЕС, така че нашата история може да бъде само нашата, македонска.

Македонското общество никога не е било враждебно към българския народ, нито към онези хора в Македония, които се чувстват българи. Тук всички сме еднакви и всеки може да каже кой е и как се чувства. В България не може, въпреки че е член на ЕС.

В крайна сметка, ако тук се обединим и изградим по-добро място за живеене, никой няма да споменава Европа. Ето защо подобни инициативи, открити писма и декларации на интелектуалците, но и на всички хора, които обичат страната си, трябва да бъдат приветствани. Те трябва да стават ежедневни. Така политиците може да чуят гласа на народа и накрая да разберат, че няма друга алтернатива освен Македония.

Автор: Сашо ТАНЕВСКИ, "Нова Македония"


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сигурно е

    162 1 Отговор
    Вече е ясно ,че Македония никога няма да влезе в ес. !!!Да пробва в африканският , може и да е вземат !

    Коментиран от #9, #26

  • 2 Госあ

    63 42 Отговор
    А ! Веднъж макетата да кажат и нещо умно ! То не може само глупости да дрънкат 😅
  • 3 Майна

    160 4 Отговор
    ,,....ще изгради свои собствени митове, точно както е направила всяка страна в процеса на собственото си създаване.,, Е ,в това е прав ,че е СМакедония има не история като държава, а е създадена благодарение на МИТОВЕ..БЪЛГАРИЯ ИМА ИСТОРИЯ!!
  • 4 Бог Македон

    134 4 Отговор
    Така е... Скоро на ЕС ще и се иска да е част от Македония, а не Македония да е част от ЕС!!!
  • 5 Чичо

    139 0 Отговор
    Това ми прилича на последен напън да привлекат вниманието към себе си и нещо да променят...ама ГРЕДА!
  • 6 Деян

    149 0 Отговор
    Тия вече са исперкали тотално
    Егати невменяемите парчета
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    122 0 Отговор
    Еее така не се бях смял.
  • 9 Тодор Живков

    26 72 Отговор

    До коментар #1 от "сигурно е":

    Ще влязат въпрос на време нашите политици ще продадат националния ни интерес със сигурност.
  • 10 Свиня балканска

    74 3 Отговор
    Тез македонци по долни и от нас!
  • 11 ха ха

    117 0 Отговор
    Абе, нямаме против да си измисляте история, ама поне като канадците го правете. Намират някой общественик, учен или инженер, поданик на кралицата обитавал земите на британската империя северно от САЩ в средата на 19-ти век и го набедят за историческа личност. Сложат плоча, паметник, но и през ум не им минава да кажат, че е канадец или гордостта на Канада. За времето преди откриването на америка и дума не може да става да си обявят някой английски крал за канадец. За американците и дума не може да става. Така, че напишете си историята от възникването на македонизма и се гордейте с нея. Тогава никой няма да ви пречи да влезете в Европа.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гаврило Принцип

    102 8 Отговор
    Време е северномакедонците да се признаят за сърби и да припознаят сръбската история. Да оставят нас и ЕС на мира.
  • 17 Сандал

    114 0 Отговор
    Сега последно вий северномакедонци ли сте, само македонци или южни сърбо-албанци не можах да разбера?Най-добре ще е си уважават вашият велик пълководец Александър Северномакедонски и другия велик човек вашата история сърбомакедонеца Тито.
  • 18 Македонски народ НЯМА,

    127 1 Отговор
    Има държава с различни ЕТНОСИ, от които най-голям е бил българският етнос, МАКЕДОНИЗМА е ПОЛИТИЧЕСКА доктрина на ЮГОСЛАВСКИТЕ комунисти с основна цел заличаване на всички българско, днес политиците-сърбомани-удба на СМ се стремят да поддържат и в 21 век този политически ТОТАЛИТАРЕН титов инженеринг
  • 19 АлМак от Мелмак

    101 0 Отговор
    Този сърбоман колко много думи е написал и нищо ново не казва - дърдорко от Титово време! Какво им трябвало така, пък и не така.....Кой ви бръсне за слива, дърдорко! Омръзнахте на всички с вашите клевети, интриги и лъжи. Имахте 30 години на разположение, за да си изясните какво искате - да сте в Европа заедно с европейците или да цицате от колкото се може повече цицки. След 30 години се видя, че искате второто. В БГ има една поговорка "От два стола - на земята!" - поговорка доказала се през хилядолетията! Колкото по - рано затворим границата, толкова по - добре. Имате още много работа, може би поколения, но тогава ще отворим коридор 8 с Албания.ДОТАМ Я ДОКАРАХТЕ, ЧЕ В БГ И ЕС СА ДОБРЕ ДОШЛИ МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ, МАКЕДОНСКИТЕ АЛБАНЦИ, МАКЕДОНСКИТЕ ХЪРВАТИ И МАКЕДОНСКИТЕ БОШНЯЦИ, НО НЕ И ВИЕ! АЙДЕ, ЧУПКАТА!
  • 20 Никой нищо не ви отрича, а вие

    96 1 Отговор
    Отричате съществуването на БЪЛГАРИ в СМ, при вас държавнотворни са всякакви други куци власи, египтяни,...., но за вас българи няма, в османските архиви за данъци друго е записано, там НЙ-ЧЕСТО пише БЪЛГАРИН, това е ИСТИНАТА, спрете с лъжите и репресиите за българите
  • 21 ще има и още

    84 1 Отговор
    "Групата интелектуалци" са онова зловоние , което убива всичко общо с България. Те всички са продукт на югосръбската дълбока държава. Имат щедро предоставена медйна платформа във всички македонски медии и ежедневно - няма събота, няма неделя, няма празник нонстоп изливат зловоние и омраза срещу страната ни. Те са меча, докато в България с тази роля са се нагърбили предимно политиците ни, поради което цяла Европа вижда "език на омразата" у българските политици, а македонските такива само лея горчиви сълзи и гледат влажно към Брюксел, изкаравайки се като жертви на България.
    Долна и коварна сратегия но засега работи и показва колко много има още нашите да учат !
  • 22 Мим

    71 1 Отговор
    Ясно,алтернативата ви е както до сега със сърбите Вие и заради тях няма да влезете,а не заради България,щото до сега се опитвахте ,а и го правите,изкоренявате всичко българско Избихте и из затворите вкарахте доста от тези които се опредекяха за българи.Защо в кобституцията ви има всички малцинства,само българи няма,а....Така че ще си стоите там още дълго без известие,щото сте инати...
  • 23 ковидиотин

    17 50 Отговор
    Макетата вече разбират,че Европа е мафия и 32 години наливаше милиарди в българската мафия.Българските политици са слуги на Брюксел,каквото им наредят това изпълняват
  • 24 Цура

    99 1 Отговор
    Македонците наричат българите фашисти ,а германците приятели!В същото време искат да са европейци…е как да стане?
  • 25 Маке

    89 2 Отговор
    При последното си преброяване обявиха само 1500 българи!А само тези с български паспорти са над 120 хиляди…е как да им помогнеш?

    Коментиран от #27, #32, #36

  • 26 Българин

    31 3 Отговор

    До коментар #1 от "сигурно е":

    В африканския няма как да е по зле от ЕС!
  • 27 Реалност

    32 5 Отговор

    До коментар #25 от "Маке":

    Ние точно това правим - помагаме им като не ги пускаме в корумпирания ЕС, който се превърнал в сборище на гейове, педофили и талибани, да не говорим за постоянните локдауни и медицински експерименти.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 националист

    54 1 Отговор
    В най новата история на Македония......хаха че то тая географска област от двадесет години има история....вчера се пръкна и за каква история говорят тия от Скопие...ха ха .....македонец и украинец това е вид шизофрения а не националност и народностна принадлежност.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Не се кахъри,

    52 0 Отговор
    бе благородни маклаецо. Те албанчетата ще ви сварят бобеца. Тогава ще бъдете значими. Само със инатлив сръбски слугинаш не става. Сами ще си изядете главата.
  • 32 Мексиканско малцинство

    48 1 Отговор

    До коментар #25 от "Маке":

    Да се обявиш за българин в СМ се наказва и днес, 21 век, там може дс си всякакъв по конституция, но НЕ и българин, тоталитарен страх да се обявиш за българин, затова пък нали питат -ти македонец ли си или друг/ не питат какъв си, а да подтвърдиш, че си македонец, с въпроса ти подказват отговора/, толкова са посмяли да си подпишат смъртната присъда като кажат българин
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Българин

    52 1 Отговор
    Ега ти и бълвоча!Тези трябва да ги
    приберат по лудниците.
  • 35 Кирил Петков

    24 6 Отговор
    не мога повече да крия че и аз съм 100% македонец и не мога да търпя родният ми Пловдив да е окупиран от Фашисти и Татари. Време е да се върне към родината си!
  • 36 "Па шта си ти"

    70 1 Отговор

    До коментар #25 от "Маке":

    Въпрос на сръбския крал, получил отговор от невръстно 6г дете-българка, удря му шамар, не му харесва отговора, държавник да бие малко дете, казващо истината, това сте вие гадовете-сърбомани, това не е фолклор, истина е
  • 37 984

    53 1 Отговор
    Група интелектруалци, по скоро група титовски мекерета антибългаристи, като Кулавкова например, за които
    македонизма е препитание.
    Прочетох писмото. Обичайните мантри, но има и нов момент. Посочени са 4 села поименно край Солун ,на основа на говора на населението на които е създадена "старославенската " азбука и е поставено началото на стария македонския език. Няма източници както винаги..
    Абе, луда работа...
    По този повод не мога да разкажа свидетелството на ген. Решетников от 60 те години когато е работил в Югославия. При среща с редактора на същия вестник "Нова Македония" , на въпроса му защо е толкова малък тиража получава отговора, е населението не знае още добре книжовния македонски език, т,е., още тогава не е бил наложен силно сърбизирания кодифициран македонски.
  • 38 До кога

    45 0 Отговор
    Българският народ е добронамерен. Ние просто си защиаваме конституцията и историята. Никой не е тръгнал да им взима "идентитетот". Албанският фактор там в този, който в момента подготвя двуезичност на цялата територия и албанска автономия в западните части. През 2019 освен нас плюеха и Гърция и Албания. Сега изведнъж само нас. Албански партии, медии и НПО-та имат интерес от това македонското общество да търси някакъв несъществуващ враг там, където го нама, за да не забелязва и да не обръща много много внимание на мераците на шиптърите. Скоро ще видят, че България никакъв "идентитет" не се мъчи да "изкоренява", а истинската заплаха са били албанците. По-точно шепа бивши членове на опасна терористична организация, които ги търсят от съда в Хага, а Северна Македония любезно прикри в парламента си. Както и техните лакеи от сорта на Буяр Османи и други такива. Не случайно ги принудиха да се съгласят последните 100 дена от мандата премирът да е албанец, каквото и да значи това.
  • 39 фбр

    25 0 Отговор
    Не се притеснявай маке ! Албанците скоро ще ви претопят окончателно !
  • 40 Така е

    35 0 Отговор
    вие сте с промити мозъци от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Позволихте на сърбите да ви обезличат и се пързаляте на "-ски".
  • 41 ВРЕМЕ Е УСАДЖИИТЕ ДА ИЗБЕРАТ

    17 0 Отговор
    ИЛИ НАС ДАВАЩИ ИМ ИЗЛАЗ НА ЧЕРНО МОРЕ И БЛИЗОСТ ДО ПАРТНЬОРИТЕ ИМ ОТ СССР ИЛИ МАКЕТАТА ДЕТ СА ПЕДЕСЕТ НА ПЕДЕСЕТ КИЛОМЕТРА И БЕЗ НИИИКАКЪВ ИЗЛАЗ И БЛИЗОСТ ДО КААААКВОТО И ДА Е...

    Коментиран от #45

  • 42 Античното Маке

    47 1 Отговор
    Македонски народ НЯМА, има македонска нация с репресии образувана след 1945. Народност се гради векове, а oт нaучнa глeднa тoчкa МAКEДOНCКAТA НAЦИЯ E ПOЛИТИЧECКA a нe eтничecкa. Тя e плoд нa cъчeтaвaнeтo нa eднa пoлитичecки фoрмулирaнa идeя и cпeцифичнaтa пoлитичecкa cъдбa нa тeритoрия и нaceлeниe, oткъcнaтo oт ocнoвнaтa мaca нa бългaрcкaтa нaция. Нeрвнocттa нa Cкoпиe e прeдизвикaнa oт тoвa, чe тaзи тeзa влизa в ocтрo прoтивoрeчиe c oфициaлнo нaлoжeния и прaктикувaн мaкeдoнизъм, бaзирaн върху идeятa зa eтничecкия хaрaктeр нa мaкeдoнcкaтa нaция.
    Македония е държава от 1993 г. Македонският въпрос преди тази дата се е разглеждал като географски обект-топоним, а за етнически не може да става и дума, просто защото няма такова животно -народност/етнос македонци. След 1993 г. населението на Северна Макединия, което е от българи(преобладаващи и превърнати насила в сърбомани), турци, албанци, цигани, сърби, куцовласи, бошняци, арумъни, гюпти, гърци и др., всичкия този тюрлюгювеч става (не етнос) нация -македонци. Същото е с нацията турци в Турция.

    Освен това,България не приема наличието на национални малцинства, просто защото нито една част от българската народност, никога не е била част от други нации - в смисъл на самоуправляващи се общности.
  • 43 Подкрепям!

    33 0 Отговор
    Наистина, братя българи от целокупната българска Сан-Стефанска България, обособили се като отделна българска държава, наречена БЮРМ, Р. Македония, РСМ; ползващи македонския диалект на единния български език и пишещи на единната българска азбука, създадена като свещенна глаголица от етническите българи по баща - светите братя Кирил и Методий - по волята на императора на Източната Римска империя, за да го има Словото Божие и за народите на север от Константинопол; пресъздадена по волята на свети княз Борис-Михаил като кирилица в Преславската и в Охридската книжовни школи, за да бъде разпространено Словото на Бог бързо и навсякъде в Българската държава; от какъв зор се натиската да влезете в клоаката именувана ЕС?

    Какъв вие проблемът да се СЪЕДИНИТЕ със своите братя българи в Р. България, като една конфедеративна държава и по този начин да станете член на ЕС, ако въобще ЕС е нещо добро?!

    Защо, за да имате някаква си собствена идентичност, се опитвате да я градите за сметка на нашата и на вашата стара българска идентичност?

    Защо не се наречете марсианци, със собствена история единствено след 1944 година, но ползващи българския език и българската азбука? Няма да ви се разсърдим ако постъпите така и като такива да кандидатствате за ЕС.

    Бъдете сигурни, че ако не се опитвате да откраднете българската идентичност и да си я припишете като своя, което включва българската история до 1945 г., българският език, който се опитвате да откраднете под името "ма

    Коментиран от #44

  • 44 Подкрепям (продължение)

    29 1 Отговор

    До коментар #43 от "Подкрепям!":

    Защо не се наречете марсианци, със собствена история единствено след 1944 година, но ползващи българския език и българската азбука? Няма да ви се разсърдим ако постъпите така и като такива да кандидатствате за ЕС.

    Бъдете сигурни, че ако не се опитвате да откраднете българската идентичност и да си я припишете като своя, което включва българската история до 1945 г., българският език, който се опитвате да откраднете под името "македонски", както и българската азбука - кирилицата, - създадена в България по волята на светия княз Борис-Михаил, ние останалите в Р. България българи, няма да ви попречим на станете част от ЕС!
  • 45 Прочети малко

    2 5 Отговор

    До коментар #41 от "ВРЕМЕ Е УСАДЖИИТЕ ДА ИЗБЕРАТ":

    Прочети малко повече политическа география и разбери що е то геополитически център или геополитическо ядро.
  • 46 Иван

    13 3 Отговор
    Да направим референдум за излизане на България от ЕС само така РСМ може да влезе.
  • 47 Сашо

    13 0 Отговор
    Кръстен съм на пра пра пра пра пра пра пра пра пра пра пра пра пра пра пра-дядо си Александър Македонски ,който е бил елин, говорил и пишел на елино-македонски език като мене!!!
  • 48 ComfortablyNumb

    24 1 Отговор
    Прочетох до край елегията за македонизма. Пускам сълза.

    Коментиран от #93

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Ко каза ко

    9 0 Отговор
    Напълно подкрепям!!! От името на България ( мисля че няма да има против ) ви приветствам за идеята да се обедините,да направите РСМ ,БЮРМ ... и прочие по добро място за живеене. Казвам го напълно искрено! Ако не желаете в ЕС също искрено ви подкрепям.
  • 52 Уточнение

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Сашо фъшкиjта":

    Само макетата Сашо ,само те не юнаците.
  • 53 Сашо

    15 1 Отговор
    Многу сам прозд,на тема история ,наз на учат ИСТОРИЧАРИ от САРБИА!!!
  • 54 Биби Кинг

    8 0 Отговор
    Съштите крадци и егоисти стоят над народа од другата страна на границата!Не ЕУ като идеа а парите од фондовете са им в главите на сръпските мекерета,бившите ни санародници! Добре е каде тулуп вайвода е начело на ВМРО, иначе шеха много глави да се валат у батака и тука и отатака!
  • 55 Вие сте си самодостатъчни,

    21 0 Отговор
    Сърбомани титовисти, БЕЗМОЗЪЧНИ най-вече
  • 56 Сашо

    6 0 Отговор
    ...и за тва ,ми икаха Саше ъпото сърбоманже.
  • 57 ...

    29 0 Отговор
    "Точно тази разделена и нефункционираща Европа се нуждае от македонизма, като еманципираща и обединяваща идея..." - цитат. Представяте ли си? Оказва се, че Македония ще еманципира, обедини и ще направи Европа по-функцинираща...пък България я спира. С тези мухи в главата, македонците дори не осъзнават, че са никои. А да си мислиш, че македонизмът ще обедини някого, означава ще разумът съвмем липсва и че разсъжденията се основават на илюзии за величие, нямащи нищо общо с реалността. Такава Македония ще създава само дразги в ЕС, с България най-вече, и ще вреди на интересите ни. Така че българските политици трябва да се въоръжат с търпение и твърдост да оставят Македония да почака за ЕС поне едно 10 години...
  • 58 123

    4 18 Отговор
    Македонците както и другите балкански народи са жертва на собственните си изградени исторически митове и легенди. Самуил който казват че е македонски цар, наистина е такъв, но не е само македонски, той е представител на Българската държава и като такъв е цар на народите населявали всичките му земи,а това включва България,Макдеония,Северна Гърция,Сърбия, Черна Гора и Босна и Херцоговина. По- същия начин Базил/Васил 2 Римски император на когото наследниците на Самуил са подарили Българската държава е и император на всички народи в рамките на Римската империя,включително Македонци и Българи.Балканските земи винаги са били с различен етнос и религия, единственното което е обединавало народите на Източната Римска Империя е наименованието Християнска Империя, мнозинството са били християни.

    Коментиран от #59, #84

  • 59 Неграмотник, спри с тези глупости!

    24 1 Отговор

    До коментар #58 от "123":

    Я се върни в отделенията да видиш докъде се е простирало царството на Самуил и защо дори враговете му го наричат цар на българите

    Коментиран от #68

  • 60 РСМ в ЕС чак през 25 век след Христа

    16 0 Отговор
    СЪРБИЯ НЯМА ДА ВЛЕЗНЕ ПОСМЪРТНО В НАТО. ОТ ДРУГА СТРАНА ЕС Е ИКОНОМИЧЕСКАТА БАЗА НА АЛИАНСА, СЛЕДОВАТЕЛНО НЯМА КАК ДА ВЛЕЗЕ И В ЕС. ОТ ТУК ПЪК Е ОЧЕВАДНО, ЧЕ СЪРБОМАНСКИТЕ МАКЕТА СА РРОЯНСКИЯ КОН НА СЪРБИЯ!
  • 61 Герд Мюлер

    15 1 Отговор
    Българската политика относно РСМ не отрича македонският език (МЕ) и македонската идентичност (МЕ).
    Какво казат филолозите? Съвременният МЕ се развива НАСИЛСТВЕНО на основата на диалектна фома на българския език под силното влияние на МАКЕДОНИЗМА, чиято цел е максимално отдалечане на този език от българския. И това започва да се извършва от есента на 1944 г. със създаването на македонската азбука и кодифициране на литературната съвремнна форма, в която хилади думи от български произход са заменени със сръбски думи. В граматическо отношение, обаче, тази нова форма си остава същата. Именно това не може да се измени. Колкото се връщаме назад в миналото, езикът от Струга и Охрид до Силистра и Тутракан е бил един и същ с диалектни форми, присъщи за всички езици.
    По отножение на македонската идентичност нещата стоят по същия начин. Тя също се налага от МАКЕДОНИЗМА и се втълпява на народа ор РСМ. Това не е лош, но трябва да се разясни от кога започва да се оформя тази идентичност, която претендира да е различна от българската. Ако се разровим в миналото ще види, че това води началото от 30-те години на миналия век по решение на Коминтерна и този процес се разгаря бурно в Титова Югославия, когато народа на днешна РСМ се нарича "южни сърби". Това трябва да се признае. Съвремнният македонски народ е НАЙ-МЛАДАТА мултинационална нация. И парадокса е очевиден. Произходът на тази най-млада нация е бългрският етнос, а в тяхната конституция МАКЕДОНИЗМЪТ е забранил дума

    Коментиран от #62

  • 62 Герд Мюлер

    20 1 Отговор

    До коментар #61 от "Герд Мюлер":

    / Продължение от коментар 61 /
    Това трябва да се признае. Съвремнният македонски народ е НАЙ-МЛАДАТА мултинационална нация. И парадокса е очевиден. Произходът на тази най-млада нация е бългрският етнос, а в тяхната конституция МАКЕДОНИЗМЪТ е забранил думата "бълграри". А да не говорим какво става в техните учебници по история, където младото поколение се възпитава в омраза срещу "бугарите татари, фашисти, окупатири..." Ето върху това трябва да работите г-н Сашо Таневски. Гордейте се съ своята млада, но ПОЛИТИЧЕСКИ създадена държавна (но не историческа) идентичност!
  • 63 Заблуден си

    24 0 Отговор
    Представете си сравнения. В София няма нито една улица на име "Тодор Живков".
    В Скопие главен булевард носи името "Йосип Броз Тито". Г-н Сашо Танев (СКИ) престани да цитираш Тодор Живков.

    Коментиран от #71

  • 64 Батан

    26 0 Отговор
    Това не е глас от Скопие. Гласът е от Белград, а това е неговото ехо от Скопие.

    Македонци, изберете си ръководители които да защитават вашите интереси а не интересите на Сърбия. Ако не повтаряхе сръбските измислици за България до сега да сме ви хванали за ръка и вкарали в Европейския съюз

    Коментиран от #70

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Ехее

    10 1 Отговор
    Сашо, Сашко.. ти сърбоманска подлога.
  • 68 123

    9 5 Отговор

    До коментар #59 от "Неграмотник, спри с тези глупости!":

    По времето на Управлението на Самуил 1,Българската империя се състои от земите и народите на днешна, Севрна България,Румъния,Македония,Черна Гора,Сърбия,Босна и Херцоговина,Хърватия,Областите епи и Тесалия в северна Гърция.Столицата е Охрид. Южна България в мнозинството от годините е била основна част от Римската Империя, не на България,за това е наречена Източна Румелия.За състоянието сега на България заслугите са си на Българите. Има описано от съвремемнен на присъединяването на Българската империя към Римската Империя през 1018 г Арменски историк.На кратко на Самуил наследниците са предали и присъединили Българската държава към Римската,в замяна на титли и имения дадени им от Римския император, с който баща им е водил много войни, Българската империя не е превзета със войска от Римляните.
  • 69 Диамантената ръка

    19 0 Отговор
    Почва да ми става жал вече за тия хорица там, какъв е тоя неистов стремеж да казват на черното бяло, да отричат очевидни истини, да измислят факти... Или са болни, или са много глупави, тотално са им промили мозъците последните 70-80г. Или се правят на такива, заради селска хитрост.
  • 70 Точно

    11 0 Отговор

    До коментар #64 от "Батан":

    На Македония трябва да се гледа като на Сърбия, политическият елит е сърбомански, вижда се от космоса
  • 71 Не желаят да се разделят с

    12 0 Отговор

    До коментар #63 от "Заблуден си":

    Югославските тоталитаризъм, а били готови за ЕС, недоразумение са тия и то сръбско
  • 72 Антикомунист

    12 0 Отговор
    Звучи като статия от в-к Работническо дело с която се громи капитализма и империализма, и се възхвалява социализма и комунистическия интернационализъм.
    Естествено, всичко това с лъжи, измислици и пропаганда.
    В случая се громи българската позиция и държава, а се възхвалява македонизма и РСМ.
  • 73 Българин

    10 0 Отговор
    Не се коси бе,Сашка!
    Никой не иска да ви заличава,нито държавата,нито единтитетот.
    Имаме договор и той трябва да се изпълнява.
    Така се прави в Европа.
  • 74 АЗ КАЗАХ

    5 0 Отговор
    В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ КОЛКО ГОДИНИ ТРЯБВА ДА МИНАТ ДОКАТО РАЗБЕРАТ, ЧЕ ГРЕШНО ЧЕТАТ ЕВАНГЕЛИЕТО.
  • 75 Пунта Мара елит

    6 0 Отговор
    Македония отдавна,а и по конституция е мултиетническа държава. То и затова не дават данни от последното преброяване и работАта им май отива към изуй гащи,тоест много е вероятно албанци,турци,цигани,власи,сърби и бошняци да са вкупом повече от македонците с български ген. Проблемът е,че за македонци нарочно се записват не малка част от сърбите,над 90% от власите и част от циганите. Власите и сърбите играят двойна игра - хем част от тях се пишат малцинство,хем друга част са пишат македонци. Това с най-голяма сила важи за власите. Точно самоинжектиралите измежду основния етнос започват да говорят от името на основния етнос,защото тия хибриди владеят всички основни позиции в тази мултиетническа държава. Влашорите са най-яростните антиквичари. Елитът на тая държава е лъжовен,хибриден и шизофреничен.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 София

    5 0 Отговор
    Написаното от Тасевски е пълно с манипулации и неверни твърдения.
    Граждани на Северна Македония. България не оспорва правото ви за самоопределение. Наричайте се македонци и каквито още искате това е ваше право и то не е и няма как да е застрашено а най-малко в Европа.
    Става въпрос за друго:
    1. Да не се фалшифицират историческите факти и документи
    2. Да приемете правото на самоопределение на хората определящи се за българи от територията на геогравска Македония като мен, Гоце Делчев, Даме Груев, Г. Пърличев, Братя Миладинови и т.н.
    Това право е главна човешка ценност в Европейската Общност и няма място за държави като Северна Македония, които не го приемат.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Габдулла

    2 0 Отговор
    Дядо ми се казва Тонче Ненов. Никога не е поставял под съмнение, че е македонец и българин.
  • 83 Габдулла

    2 0 Отговор
    Дядо ми се казва Тонче Ненов. Никога не е поставял под съмнение, че е македонец и българин.
  • 84 Роко

    4 0 Отговор

    До коментар #58 от "123":

    Пич както те съветва човека върни се в училище. Защото я преразказваш като дявола евангелието. Ако успееш да го завършиш може би ще научиш че нито един български владетел не е владял хърватски земи. А Самуил както и наследниците му навсякъде където са споменавали националността си са наричали себе си българи както и народа които управляват за разлика от споменатия от тебе Василий II (не Базил на гръцки буквата В се чете както и на български) които се е наричал македонец (е не е защото е роднина на Александър Македонски а защото родът му произхожда от тема Македония която се е намирала доста далеч от Охрид). Колкото до подаряването на държавата нещо си в голяма грешка всичките наследници на Самуил водят кървави войни до края си.

    Коментиран от #89

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Петър

    4 0 Отговор
    Тия освен нова история друга нямат.
  • 87 питам

    4 0 Отговор
    драги северомакаданци като можете и без таз европа що се натискате да ви приемат в нея

    Коментиран от #94

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 123

    1 0 Отговор

    До коментар #84 от "Роко":

    А що се отнася до самия император Basil 2, той отиде да се погрижи за западните части, тъй като беше овладял земята на българите, техните области и градове, които дълго време след началото на неговото царуване, и воденето на неудобни войни, той не беше в състояние да овладее, но сега се представиха благоприятни възможности, тъй като този човек , който държеше земята Българска, победител във войните, беше починал, а синовете му, защото не се помириха един с друг,отидоха при императора и се предадоха. Защото „Царство, разделено срещу себе си, не може да устои” Марк 3.14. Такъв беше случаят със страната на българите. Сега императорът отстрани синовете на българския тиранин от тяхното наследство, род и семейство и им даде места за обитаване в земята на Византия. Тогава той коварно събра на едно място всички войски на Българската земя, сякаш щеше да им даде подаръци и да запише броя им, но след това ги изпрати без възможност да се върнат на Изток. Те дойдоха и съсипаха земята. Уви идването им на Изток и горко на мястата, където се движеха! Ето, те бяха нечестив и безмилостен народ, коравосърдечен, нападателен народ. Този пророчески плач може да се рецитира който е подходящ за тях: „Земята беше като райската градина преди тях, но след тях – пуста пустиня“ Йоил II. 3. Казахме достатъчно за това. Нека се върнем към хода на нашия разказ. Aristakes Lastivertci

    Коментиран от #92

  • 90 Зоро

    1 3 Отговор
    Признават се Македонците в България и българите в Македония и си стискат ръцете. Стига се правите на историци,след като сте чели не история,а приказките на Аладин и вълшебната лампа. Променете манталитета си в което се съмнявам.
  • 91 бонус3

    3 0 Отговор
    Српско мекере , обединявайте се с Србия и при Путин - он ке признае вашта нация и история...
  • 92 Паро

    3 0 Отговор

    До коментар #89 от "123":

    Историята е ясна, но за какво са тия коментари, и какво общо имат с темата и македонско?
  • 93 Историк

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "ComfortablyNumb":

    Какви поетични души.А за налагането на македонизма са забивали кирки в главите на несъгласните
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.