Last news in Fakti

16 Януари, 2022 19:00 29 916 235

Проблемът не е между България и Северна Македония, а е у нас - между лицемерите националисти и прагматиците европейци

  • българия-
  • северна македония-
  • проблем-
  • лицемери националисти-
  • прагматици европейци

Като гледам как Пеевски поема американските санкции с мезе, от първия ред на Народното събрание, направо съм се закахърил за ефекта от другите им санкции, казва дипломатът Илиян Василев 

Проблемът не е между България и Северна Македония, а е у нас - между лицемерите националисти и прагматиците европейци - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако не сте забелязали информационната война на Кремъл срещу Украйна, ЕС и НАТО, се пренесе и върху нашата територия. И кой кой е става ясно. Отново основният съюзник на Кремъл са корумпираните, което доказва генетичната свързаност между двата управляващи елита.
За да прикрият тази пъпна връв в ход влиза кресливия национализъм, а темата РСМ е фертилно поле за изява. Последният шлагер е : "американците ни натискат". Като доказателство привеждат изказване на конгресуомън Клаудия Тене, която заедно с 12 души от забележете 535 члена на Конгреса на САЩ /2 процента/ била заплашила България със санкции.
Като гледам как Пеевски поема американските санкции с мезе, от първия ред на Народното събрание, направо съм се закахърил за ефекта от другите им санкции. Защото не давали вече визи и на други известни олигарси милиардери.
Та тези конгресмени/уомъни Били изпратили писмо в този смисъл на посланика ни Стойчев и той се стреснал, докладвал писмото у нас, но получил инструкции да не отговаря или поне не получил указания какво да прави..
Лошото е, че и професионални дипломати се включиха в хора "американците ни натискат" - демек пак се невинна жертва на големите сили..
Колеги, работа е на посолствата на всяка една страна, да излагат позициите на своите правителства и да искат България да се съобразява с тях. Или си мислете, че Митрофанова не стои зад позицията на Янев и Радев да не приемаме военна подкрепа от НАТО и да не признаваме съществуването на руска заплаха? Ама някой да каза че "руснаците ни натискат" - мълчат солидарно и патреоти и "копейкиновите възрожденци".
Но за епистолярния натиск на членове на американсикя Конгрес.
Първо, това че посланикът ни не е отговорил е гаф, който само отразява липсата на смислена и координирана позиция на Външно, която да се комуникира навън, включително в САЩ. Има различни посланици, те не са калъп, но са малцина самостойните, които могат да изведат позиция и без да чакат указания от Центъра, защото такива просто могат и да не дойдат. Ако чакат указания от този министър и тези заместник министри не е сигурно, че ще дочакат. ИТН кадрите по принцип са проблемни. Не всички, но повечето. По-скоро очаквам по линията Пеевски - Орлин Алексиев - Слави Трифонов посланикът ни да получи указания да работи за сваляне на санкциите на Пеевски и за издаване на виза на въпросния олигарх, отколкото за защита на българските интереси по казуса Северна Македония.
Второ, за сведение в Сената и в Конгреса има всякакви "странни" птици. Има сенатори, които са открито прокремълски, архи консерватори, има леви, ама толкова леви, че Нинова може и да им завиди. Обобщението "САЩ ни натискат", заради едно изказване на американската конгресумомънка /нонсенс е жена конгресмен/ издава комплекс, е самопричинява вреда. Да, не са само САЩ, и Германия и Франция, и много други страни искат от нас да излезем от историята и да постигнем някакъв компромис със Скопие. Но вместо да покажем, че недокрай ферментиралия македонски национализъм, който се подхранва от Москва и Белград, е опасност за НАТО и ЕС, ние се занимаваме с исторически и езикове спорове.
А като погледнем материалната база на двустранните отношения - пустош. Ни път, ни жп, ни въздушни линии, нищо .... Ама, те ни били пречили, ОК, къде в ЕС и НАТО видяха доклади и анализи за опасността, която техните антибългарския позиции препятстващи свързаността между потенциални и реални членки на ЕС и НАТО, крие за тези организации.
Щом кресльвоците от ВМРО изпълнят екрана с "изконни" позиции и журналистите престават да задават въпроси.
Проблемът е основно у нас, в стратегия и преговарящи.
И да не се напъвате - не е наша работа да определяме как да си наричат езика, нито пък да им казваме че сме деца на една и съща майка, ако те настояват че бащите са различни и това за тях е по-важно.
Кой у нас наричаше управлението на цар Борис Трети - монархофашизъм и това учехме и е останало и до днес? И се чудим че от Скопие използват същите коминтерновски термини. И се обиждаме. Най-много се обиждат на национален интерес именно лицемерните леви и националисти, именно тези които наричаха правителствата по време на ВСВ фашистки, с което оправдаха и Народния съд и репресиите.
Проблемът не е между България и Северна Македония, а у нас самите - между лицемерите националисти и прагматиците европейци. У нас никога не е имало фашизъм. Ама как да признаят Радев и Нинова? Дори ДБ не намира за нужно да се разграничи от "единната" позиция.
След това Кирил Петков виновен. И американците.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 266 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоалетна хартия

    294 73 Отговор
    Тоя дръскач е здухан соросоид. Проблема е в сърбите, които управляват Македония!!!! Само те и ние се разделихме с "" комунизма"" мирно, без жертви....и за тива страдаме!!!! Все същите комуняги ни оправляват

    Коментиран от #41, #81

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Стана модерно

    325 30 Отговор
    в българската преса да се публикуват антибългарски материали и да ни убеждават в тяхната правота.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Василев

    161 21 Отговор
    Много моля, "гражданя" несвързани по никакъв начин с българската географска област Македония, да се въздържат от всякакви коментари!
    Агент Михайлов, МИТ!
  • 6 Ганьо Говедарски

    141 14 Отговор
    Искам масова акция от министъра на труда и социалната политика към всички работодатели в България,които използват работна ръка без трудов договор.
    И много скоро ще дойда лично да го попитам как висшист с три езика и висше образование на 30 години разкарва пици незаконно и защо в малките градове няма работа! Много скоро ще се видим господин Гьоков или там какъвто си.
    Иван Петков Раев,Рудозем!!!!!!!

    Коментиран от #12, #201

  • 7 Самурай

    114 9 Отговор
    И в Япония не е имало фашизъм!:)

    Коментиран от #17

  • 8 Мухахаха

    160 26 Отговор
    Прагматик европеец - На дупен джендър! Лапай семитски уйове8
  • 9 Ей смешник

    238 48 Отговор
    За какъв президент и министър говориш че ги натискат Русия да не приема бази и оръжие на НАТО,я попитайте с референдум българския народ да ли иска американски бази и оръжие в България и се убеди че българския народ не иска американци и американски бази в България.Когато говориш че корупцията е свързана с Русия,ще ми отговориш ли следното: във Франция и в Испания корупцията която е обхванала десните управляващи партии пак ли са свързани с Русия и Русия им е виновна за корупцията???Не мога да разбера едно:Смятате българския народ за олигофрени и идиоти ли? Циници.

    Коментиран от #21, #77, #146

  • 10 българин

    60 229 Отговор
    Поздравления за статията .Това е истината който никой не иска да види !!

    Коментиран от #79

  • 11 КОТарАК

    217 32 Отговор
    на такива им се вика национални предатели-да обясни на загиналите ни прадядовци за тия чукари европейския прагматизъм
  • 12 Киро Канадеца

    56 46 Отговор

    До коментар #6 от "Ганьо Говедарски":

    Висшиста с 3-те езика явно е полудял!:) Щом се занимава с такава работа! А, малките градове ще ги закриваме!
  • 13 proi4o

    80 10 Отговор
    Нивo---" как Cийка" !
  • 14 Пфу

    46 163 Отговор
    Явно целта на форумните тролове тук е просто да осмърдят пространството, за да не желае никой да припари, камо ли да се проведе нормален разговор. А иначе аргументите на Илиян Василев са напълно валидни.

    Коментиран от #20, #37

  • 15 Изумен съм

    162 52 Отговор
    Че може да има български дипломат с такива позиции. Това е чудовищно кой е дал на този човек дипломатически пост. Не са ли го проверили предварително Дали е способен да защитава българските интереси или е готов да ги продаде за чужди такива
    Не било имало в България фашизъм. Не само че имало но е бил свиреп. Макар че се е крил под монархическа маска

    Коментиран от #166, #170, #195, #221

  • 16 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    62 12 Отговор
    лъже!!!
  • 17 Япония

    60 6 Отговор

    До коментар #7 от "Самурай":

    Е била управлявана от агресивна военна хунта
  • 18 Кресна

    220 21 Отговор
    От Пиринска Македония съм и на автора бих казал следното:дядо ми е умрял за свободна Македония но вътре в България и в нашата къща има плакат с големи думи на Ванче Михайлов(Македония без България,огън да я гори)и сега някакъв продажник ще ни казва да загърбим историята и да гледаме напред.Пожелавам ти да загубиш близки и после да проповядваш глупости и идиотизми.Македония е българска земя и без да приемат миналото си никакъв европейски съюз и никакви такива продажници като този писал тази статия,Знам че ще изтрият от вестника мнението ми защото в този вестник не търпят искрени мнения,а само пропаганди статии които им спускат от Сащ и запада,но не можете да изтриете мнението и чувствата на хората,на истинските хора не на такива като вас които за няколко левчета сте готови и майките си да продадете.

    Коментиран от #33, #180, #189, #213

  • 19 Изумен съм

    94 33 Отговор
    Че може да има български дипломат с такива позиции. Това е чудовищно кой е дал на този човек дипломатически пост. Не са ли го проверили предварително Дали е способен да защитава българските интереси или е готов да ги продаде за чужди такива
    Не било имало в България фашизъм. Не само че имало но е бил свиреп. Макар че се е крил под монархическа маска

    Коментиран от #23, #31

  • 20 Прав си

    27 80 Отговор

    До коментар #14 от "Пфу":

    Тука висят по цял ден едни дечица и не дават възможност за смислен форум. Така явно се мислят за значими.

    Коментиран от #27

  • 21 Войникът🇧🇬

    107 22 Отговор

    До коментар #9 от "Ей смешник":

    Баш си прав за този смешник!👍 Тои има ли IQ поне минимално да размисли,че ние БГ се явяваме на кръстопът при едни бойни действия от страна на НАТО и Русия ,даже магистрала сме и разполагането на бази,а и със тех и Натоваски ракетни установки ,то Русия директно поставя в Сърбия,които с реверанс ще им позволят това и ние БГ ставаме пушечно месо от две страни Черно море и Сърбия! Ще ни сринат като стой та гледай ,защото дори да сложат и прихващачите на вражески ракетен огън,то няма да смогнат да прихваната и 50% масиран ракетен обстрел с/у БГ от две страни предвид малката ни територия и не дългия полет на вражеската ракета за да попадне в нашата територия! Това този господинчо ,писал статията ....,абе неам думи или се въздържам да ги употребя във Факти😒
  • 22 Поп Алигорко

    90 11 Отговор
    Киро Канадата не трябва да ходи в SKOPYE!!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Лост

    40 4 Отговор
    Да не е питал останалите 523 на какво мнение са?
  • 25 Комуниста

    94 15 Отговор
    Шпионина Илиев скочи да защитава работодателя си.
  • 26 Faradey

    103 14 Отговор
    Без съмнение този е Илиян е вербовка на чичо Сам.
  • 27 Смешник

    131 19 Отговор

    До коментар #20 от "Прав си":

    Деца наричаш хора на по 50 и 60 ли? Живях при социализма,не при комунизма(комунизъм никога никъде не е имало) и имаше отвратилни простотии, вкарван съм в полицията защото слушам македонска музика,заплашвали са ме в полицията и ядох бой защото казах истината че председателя на АПК открадна една газка с грозде от полето,но никога не се плашех от тях,ако е жив още майор малкочев от кресненския гарнизон с него седяхме в ресторанта и пред сътрудник на Държавна сигурност говорихме и осмивахме с вицове комунистическите самозабравили се ръководители,но когато почнах работа и стигнах до пост да проверя кой какъв е бил видях че много бивши социалисти станаха най големите демократи и атлантици и този дето е писал тази статия е един от тях.Но тогава имахме икономика,разузнаване и най вече образование и младите бяха други,сега господин писачи и евроатлантико нямаме нито работеща икономика,нито разузнаване,нито образование а за младите просто нямам какво да кажа,пълна 0.И това не ти го казва един младеж и не съм и комунист(убили са дядо ми) но ми се повръща от тия като този писал тази статия и ме отвращават.

    Коментиран от #199

  • 28 БорисОFF

    124 13 Отговор
    Г-н Василев:
    1. Бил е посланик, но не е дипломат - нито по образование, нито по професия. Той е политическо назначение.
    2. Преди ноември 1989 г. е бил пълна номенклатура на казионното БЗНС - в негоия международен отдел.
    3. През 1988 (!!!!) става агент на ДС - както сам е написал по „идеологически, морални и политически мотиви“.
    4. Не е кадърен енергиен експерт - натискаше за концесиите на Шеврон за шистов газ в Добруджа, въпреки че общите запаси от такъв за ЦЯЛА България щяха да бъдат изтощени за период от 6-7 години, а земята щеше да е унищожена за стотици години.
    5. Той е професионален ренегат - от иделогически мотивиран агент на ДС се е превъртял на яростен русофоб, включен в забранителния списък на Русия.
    Интересно, кой ли ще се върже на такъв "експерт"?

    Коментиран от #56

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Шаламннче

    74 9 Отговор
    За се.дераст4е като Илиев няма нищо ценно в историята и езика български!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 гошо

    63 11 Отговор
    а тая... особа... какво общо има с България? друм, бе!
  • 33 Войникът 🇧🇬

    70 10 Отговор

    До коментар #18 от "Кресна":

    Респект Кресна ! Браво! Разкажи им на предателите!

    Коментиран от #85

  • 34 Евроатлантик

    97 15 Отговор
    Като чета злостните ти писания, ми е ясно какъв посланик си бил, най обикновена по...га на американска хранилка! У този който се е продал не можеш да търсиш съвест и стремеж към истината! Те американските провокатори на войната докараха войските си на 200 км. от Москва, но това било видиш ли било информационна война на Кремъл!!! А досегашните чудовищно корумпирани, не бяха ли съюзници на Вашингтон?! Какво си го заусуквал, предател!
  • 35 !!!?

    20 52 Отговор
    Коста фашиста вън от Парламента !!!?
  • 36 ...копи пейст

    27 50 Отговор

    До коментар #31 от "копи пейст":

    всички започнаха да жестикулират срещу него, а пияният прокурор Стайков изрева:
    – Смърт за това Михайловистко куче!
    При такава „делова“ обстановка се провеждаха заседанията на „народния“ съд в Неврокоп…
    Откъс от автобиографичната книга на Никола Шайков „Пътят“.
    Никола Шайков от село Делчево е бил близък съратник на водача на ВМРО Иван Михайлов. Шайков успява да се спаси от комунистическите куршуми, кирки, лопати и напалени варници, като емигрирал в Канада. В своята автобиографична книга той описва целия си живот, включително и процеса срещу него след окупацията на България на 9 септември 1944 г.
  • 37 Ювиги Хана

    71 12 Отговор

    До коментар #14 от "Пфу":

    Василев е майцепродавец
  • 38 Хисторик

    86 14 Отговор
    Този козяшки измек.яр се опитва да замаже грубото вмешателство на конгреса на САЩ в българската държава!
  • 39 !!!?

    34 98 Отговор
    Няма доказателство за открадната българска История от македонците, но има доказателства за фалшифицирана История на България от русофилите-фанатици който са превърнали цяла България в съветско гробище на руския окупатор !!!?

    Коментиран от #53, #62, #232

  • 40 Перо

    61 12 Отговор
    И тоя е едно недоразумение на драгалевски лаборант,който се бори да яхне насрещния влак в движение!
  • 41 ха ха хааа

    41 7 Отговор

    До коментар #1 от "Тоалетна хартия":

    Ти не си Тоалетна хартия , ти си Тоалетна хартия - Втора употреба ...
  • 42 бъгарина

    68 10 Отговор
    очвиден опит на тази статия, каквито ще имам вече всеки ден по запоед на козяк, да изаара,,че България иска много и да извадят проблема с българския език и 1400 г история извън реговорите. Да пукнат всички предатели и децата им!
  • 43 СТАРИЯ ЗАВЕТ

    54 10 Отговор
    Юда Искариот Илиев!
  • 44 ха ха

    25 2 Отговор
    На български трябва да е конгресменката или конгресумънката... :D
  • 45 едно време

    56 7 Отговор
    прагматиците българи за да им е изгодно взели та си сменили вярата и станали помаци ...т.е нито турци нито Българи ! та проблема си е точно между България и македония...без северна ! а когато някой наглее не трябва да у се оставяме да ни се качи на главата особено когато е недорасъл
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Хаджи Генчо

    55 10 Отговор
    Е как, нали шорош произвежда патриоти националисти! Няма как да лапаш грандове и да не си либерастка прислуга против род и родина. Няма как с парите на шорош да защитиш национален интерес.
  • 48 Пак Русия е виновна.

    64 14 Отговор
    Абе политолог ли си, бивш в нещо ли си, что си? Пак ли Русия ти е влезнала като ръка с боксова ръкавица в аспухът? Ако ви слуша човек едните са божи кравички а другите демони.Че ти в момента с тия изказвания не водиш ли информационна война.Оооооооо ,не е война за теб.Това е свободно демократично неутрално слово.Лизач на подметки си ти и поредният мръсни водещ злобна фобска политика!

    Коментиран от #141

  • 49 MGewehr

    24 3 Отговор
    Редакцията.... с този избирателен номер-първичен на кого го подавате?.... "ФАКТИ" публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати"
  • 50 Torent

    56 9 Отговор
    То се знае, че вс всички соросоиди в България са предатели. Василев защитава интересите на Сорос.
  • 51 Да,бе

    70 11 Отговор
    Автора на тая гнус,ако имаше поне малко мозък щеше да е умрелия от срам автор на тая гнус.Тоя е срам не само за рода си,но и за всички,които са контактували с него в жалкото му битие на продажник.
  • 52 Професора

    59 11 Отговор
    На гладен соросоид руснаците са му виновни за всичко

    Коментиран от #142

  • 53 БорисОFF

    83 5 Отговор

    До коментар #39 от "!!!?":

    Лъжеш. Отваряш учебника по история в Северна Македония и виждаш:
    - Македонското царство през ранното Средновековие се простира между Дунава, Черно море, Егейско море и Адриатическо море;
    - цитат от същия учебник: „Бугарите са номадско племе, занимавало се с грабителство, а по произход са турци, татари, монголи.“
    - Комитопулите са македонци и съответно - македонски царе.
    Мога до утре да ти изброявам подобни кражби и измами, но не виждам смисъл - за такива като теб аргументи не им трябва. По-важни са ви парите, независимо кой и за какво ги плаща.

    Коментиран от #57, #65, #70, #82

  • 54 черния

    11 47 Отговор
    Малоумната българска "позиция" е в пълен синхрон с действията на скопяните и служи само да ги направи още по привързани към Сърбия. Невороятна далновидност от страна на народа и неговите управници!
  • 55 Перо

    46 8 Отговор
    Обикновен полуграмотен случайник в политиката,популист, служебен и партиен слугинаж,типичен за МВнР
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 !!!?

    4 57 Отговор

    До коментар #53 от "БорисОFF":

    Е кое от изброеното от тебе е открадната българска История !?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Жалък И Василев

    68 16 Отговор
    И още и още.от 32 години не сме под влиянието на Русия,а на САЩ и ЕС,които ни превърнаха от 30 икономика в света,ВП на глава от население-28 в света и 4-ти в Европа,на икономическо джудже.което ако не внася селскостопанска продукция с вкус на талашит,не можем да се изхраним,а камо ли да произвежда нещо за износ.И въпреки всичко Руснаците а не САЩ ни направиха предложение за Южен поток,от който транзитната печалба щеше да бъде около 2 милиарда,но ние под натиска на САЩ и ЕС отказахме великодушно.АЕЦ Белене имаше обща цена от 6 милиарда да се пусне в експлоатация,сега имаме площадка,два реактора и перспектива,ако искаме да построим АЕЦ Белене за 12 милиарда.Кой ни унищожи армията,Русия или САЩ.Само ракетните воиски имаха ракети на стойност над 1,5 билиона долара.И докато Руснаците ни подаряваха най новата си военна техника,САЩ ни продават чертежи на петорна цена и то за техника от 70-те години.Най корумпираните в момента не са плод на влиянието на Русия а на влиянието на САЩ.Единствените 3 милиарда хвърлени на вятъра,за турски поток посока Русия за 32 години си имат история,която незнайно зашо никой не иска да съобщи.След ограбването на КТБ Борисов,Пеевски и останалите участници в схемата за фалит откраднаха 12% руски капитал.И вместо Руснаците да платят за изграждането на турски поток,платихме ние(народа на България)заради крадците Борисов,Пеевски и т.н.А пътната карта за строежа и договора,никога няма да се намери,защото той не съществува.Не трябваше да п

    Коментиран от #61

  • 60 А50

    52 7 Отговор
    Добре де, приемете тази СМ най-накрая в ЕС, но нас освободете от ЕС и НАТО щом вие е толкова мила и потребна.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 въййй

    23 2 Отговор

    До коментар #39 от "!!!?":

    с какво ви друсат вас бе
  • 63 Жалък И Василев

    70 13 Отговор
    Не трябваше да признаваме нито Македония нито Косово и да постъпим като Румъния.А колкото до Македония и глупостите за Руско влияние,то ако някой не е забелязал,че Косово е превърната в американска база и никой не се интересува от петното миришещто на екстременти Македония от страна на Русия.Само корумпиран драскач като този агент на САЩ,може да напише такава глупост,че корупцията в България се дължи на Русия.Докато Русия ни е давала и дава великодушно а ние ги отхвърляме,най престъпната в света държава-САЩ ни плячкосва и ни използва само като територия и плацдарм за война.Защо народа на България са 80% русофили,Заради влиянието в момента на Русия или за аргументите и фактите,които никой няма право да забрави или крие.Не можеш да изтриеш историята си защото когато го направиш,губиш своята идентичност.Точно това се стремят в момента и САЩ и ЕС,да си изтриеме историят,защото те не искат силна Блгария а само геогравска карта с територия.За драскача мога да кажа че е жалка личност.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 123

    8 49 Отговор

    До коментар #53 от "БорисОFF":

    Компт означава граф, Комитопули е измислено фамилно име през 20 век за поелия управлението на България род на генерала на Цар Петър. За информация на не знаещите с обработени от комунистите русофили мозъци, Самуил носи звучното Македонско фамилно име -Цар Самуил Шишман.

    Коментиран от #86

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 иван

    35 5 Отговор
    Това нищожество даже и няма да го чета

    Коментиран от #68

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Гал

    39 5 Отговор
    Продажно мекере.
  • 70 123

    41 4 Отговор

    До коментар #53 от "БорисОFF":

    Сегашните македонци не са много далече от истината, вярно че се простирала държавата както са я описали е че Охрид става столицата на Царството на Самуил Шишман.Но има една подробност Царстовто се нарича България, а Македонците, Сърбите,Румънците, Босненците,Румънците, и Северните Гърци(епир и тесалия) а изтовната част на Хърватия е васал на България, са граждани на тази империя. След предаването на България през 1018г от наследницте на Самуил , става провинция на Източната Римска Империя , в която влизат сегашните Македонски и Сръбски земи, със името Тема България.

    Коментиран от #74, #214

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 сегашен македонец

    14 69 Отговор

    До коментар #70 от "123":

    Никой не може да диктува на суверенната държава,
    каквато е и РСМ,
    къде да желае да членува!
    Неприемането на Албания и РСМ в ЕС обслужва
    единствено интересите на Путин и Русия!

    Коментиран от #89, #94, #200

  • 75 Илиан Василев!! Рачбирач от всичко!!

    37 8 Отговор
    Плямпало!!
  • 76 Муньо

    22 5 Отговор
    По. Ми. Яр
  • 77 Я ми припомни

    23 6 Отговор

    До коментар #9 от "Ей смешник":

    коя ДЯСНА партия управлява сега в Испания? Жокерче: министър-председател е П. Санчес от ИСРП - образцова "дясна" партия, та дрънка😏... Следва послеписче: а ста... дото, чело-недочело, разбрало-недоразбрало, ти ръкоплещи...

    Коментиран от #93, #95

  • 78 Каледония

    19 3 Отговор
    Много глупаво. Ама много!
  • 79 Аслъ,

    30 2 Отговор

    До коментар #10 от "българин":

    има и евронаду... пени като тебе с български паспорти, което автоматично не ги прави българи...
  • 80 Илиан Илиев е един Б О К Л У К!! Да

    37 10 Отговор
    Вземе пример от ГМарков!!! Покри се на дъното и не се обажда!! А, този, като Колибарски петел, все, се навира, те го псуват и гонят, той се навира!!
  • 81 РЕАЛИСТ

    12 27 Отговор

    До коментар #1 от "Тоалетна хартия":

    Ти пък какво си искал? Кръв ли да се лее, като в Румъния? В България имаше 1 милион членове на БКП. Ако вземеха по една сопа и щяха да ти налющат задните части, ака добре, че българина се оказа по-умен и всичко мирно и кротко мина.

    Коментиран от #203

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Тоя шемет

    43 3 Отговор
    Ами в нас си е проблема но въобще не е там дето каканиже тоя шемет.Ето първото изречение на македонската конституция:"Тргнувајќи од историското културно, духовно и државно наследство на македонскиот народ и од неговата вековна борба за национална и социјална слобода и за создавање своја држава, а посебно од државно-правните традиции на Крушевската република и историските одлуки на АСНОМ и уставно-правниот континуитет на македонската држава како суверена република во Федеративна Југославија, од слободно изразената волја на граѓаните на Република Македонија на референдумот од 8 септември 1991 година, како и од историскиот факт дека Македонија е конституирана како национална држава на македонскиот народ во која се обезбедува целосна граѓанска рамноправност и трајно сожителство на македонскиот народ со Албанците, Турците, Власите, Ромите и другите националности кои живеат во Република Македонија, а со цел..." Тоест има македонски народ и други националности/ албанци,власи,роми/ ,които живеят в Македония,имат равни права,нооо...са приютени под покрива на македонския народ.. Когато човек не чете и не осмисля,дори и да е президент, министър на външните работи или посланик заеманата позиция въобще не оправдава некомпетентността. Ако навремето Желю и Филип Димитров си имаха и грам понятие от какви върли титовисти се състои македонската върхушка,теее... трябваше да поставят условие Македония първо да се детитовизира и да се разследват престъпленията на удбашите...,
  • 84 Тоя шемет 2

    41 2 Отговор
    Ако навремето Желю и Филип Димитров си имаха и грам понятие от какви върли титовисти се състои македонската върхушка,теее... трябваше да поставят условие Македония първо да се детитовизира и да се разследват престъпленията на удбашите..., и тогава да ги признаем за държава. При това, това щеше да бъде в пълно съответствие с тогавашните стандарти за демокрация на ЕС....,както и сега е. За съжаление и сега ми намирисва на върла некомпетентност на българското държавно ръководство. И въобще не става въпрос за национализъм а за това,че и днешната македонска върхушка въобще не покрива никакви демократични стандарти - нито архиви на УДБ са отворени,нито има някой разследван за Голи оток,нито за Кървавата Коледа от 1945г. ,нито пък на някого са изплащани компенсации за репресии,както беше постъпено у нас.
  • 85 Вееш 🇧🇬 знаме,

    16 1 Отговор

    До коментар #33 от "Войникът 🇧🇬":

    а ползваш паразитна, ненужна чуждица (респект) и кепазиш именно 🇧🇬 език!!!

    Коментиран от #172, #173

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Итоя про с так

    53 8 Отговор
    е бил държавен служител от висшия ешалон на власта.Точно заради такива продажници България е в това положение.Ти си един жалък предател на националните интереси.Нещастник
  • 88 И къде точно

    46 7 Отговор
    се е учил на дипломация върпосния драскач?

    Всъщност за какво да учи днешния български "дипломат" - изпращат те някъде, получаваш инструкции от отвъдокеанския "брат", казаваш "йес сър!" и дипломатическата мисия е приключила успешно.
  • 89 123

    17 12 Отговор

    До коментар #74 от "сегашен македонец":

    Не знам на кои чужди страни интересите обслужва неприемането на Северна Македония и Албания в ЕС.тъи като и двете страни са стари земии провинции на Източната Римска Империя и Българската Империя и са близки по култура и манталитет и на Българите и на Гърците. Историята на Хердот казва едно Траките са най многобройния народ в света след индийците,и ще са най силния народ ако се обединят,но както казва Хердот,те воюват,грабят и крадът едни други, и са винаги разединени. И в Македония и в България има партии и хора които са на власт и десетки години си изкарват прехраната чрез раздухване на омраза, разделени,фалшив национализъм и патриотизъм.От това тези хора си изкарват прехранта и живеят много добре , за сметка на всички други които са успели да вкарат в политическите си проекти , и които използват икономически.

    Коментиран от #98

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 123

    10 39 Отговор
    За вярващите на написаните от комунистите русофили лъжи за Българската история по време на Цар Самуил Шишман. Следващото е историята написана от през 11 век от Арменски историк.
    А що се отнася до самия император Basil 2, той отиде да се погрижи за западните части, тъй като беше овладял земята на българите, техните области и градове, които дълго време след началото на неговото царуване, и воденето на неудобни войни, той не беше в състояние да овладее, но сега се представиха благоприятни възможности, тъй като този човек , който държеше земята Българска, победител във войните, беше починал, а синовете му, защото не се помириха един с друг,отидоха при императора и се предадоха. Защото „Царство, разделено срещу себе си, не може да устои” Марк 3.14. Такъв беше случаят със страната на българите. Сега императорът отстрани синовете на българския тиранин от тяхното наследство, род и семейство и им даде места за обитаване в земята на Византия. Тогава той коварно събра на едно място всички войски на Българската земя, сякаш щеше да им даде подаръци и да запише броя им, но след това ги изпрати без възможност да се върнат на Изток. Те дойдоха и съсипаха земята. Уви идването им на Изток и горко на мястата, където се движеха! Ето, те бяха нечестив и безмилостен народ, коравосърдечен, нападателен народ. Този пророчески плач може да се рецитира който е подходящ за тях: „Земята беше като райската градина преди тях, но след тях – пуста пустиня“ Йоил II. 3. Казахме достатъчно
  • 92 АГЕНТ САШО

    53 6 Отговор
    Казано от Илиян Василев,по известен като агент Сашо.Бивш доносник на ДС и настоящ глобалистки слуга.Слугата винаги си остава слуга и приключва като слуга.
  • 93 Ей смешник

    6 6 Отговор

    До коментар #77 от "Я ми припомни":

    Говори за дясната (ПП) на Мариано Рахой,къде е ковчежника на партията Барсенас откраднал 50 милиона в Швейцария къде са бившия министър при Аснар и шеф на банка Банкя Родриго Тато къде е и с колко милиона откраднал и други да не ги изброявам,от PSOE ли са?Хубаво е преди да пишеш да имаш информация ,но просто да се блее като заблудена овца.

    Коментиран от #99

  • 94 123

    11 23 Отговор

    До коментар #74 от "сегашен македонец":

    Далимакедония ще бъде приета в ЕС,не зависи само от желанието на Македония къде да бъде приета за член, а и от всички други членове на ЕС.Ако България утре каже да нека Македония и албания да започнат преговори, това не означава много за Македония, за да стане член на ЕС има много стандарти и правила които трабва да се въведът в Македония за да бъде нормална европейска страна.И ще има доста други страни след България които ще налагат вето преди да може Македония да влезе в ЕС. Пример за това е България която е приета в ЕС без да покрите стандаратта за правова държава и законност на Ес,и все още екомунистическо феодална страна,и както се вижда от този сайт, русофилите и комунистите в Македония и България не искат Македония в ЕС. През миналия век и Тодор Живков иска да направи България част от Съветския Съюз, но Съветския Съюз не иска България.

    Коментиран от #107

  • 95 Хей испанецо

    8 5 Отговор

    До коментар #77 от "Я ми припомни":

    Че ти партията на Педро Санчес за лява ли я имаш,води се лява но си е като ПП него никаква разлика.Лява партия е до някаде Подемос на Пабло Иглесиас който се махна от политиката.

    Коментиран от #101

  • 96 5577

    29 10 Отговор
    Как глава ви роди толкова глупости колкото в тая статия. Македония винаги е била от тялото на България. Колкото и да се опитват да я отгризнат, тя е наша плът и кръв. Че как щатите намесихте към лукавите ни съседи. Те насищане нямат. Тялото българско е неделимо. Македония като народ и бит са неотличими от България, като език и манталитет.. Просто периода на България е тежък, което прави отблъскваща симпатията ни. Еднозначните полюси за съжаление се отблъскват. Ние като българи това трябва да ни стимулира да станем по добри и протегнем ръка на братята славяни едноезични.
  • 97 тоя е ясен

    35 6 Отговор
    Продажник на българската история, език и култура работещ за англосаксонски нпо- та.

    Какво ще каже по въпроса с приемането на Турция в ес?
    От над 40 г. в нато, още не е в ес!

    Коментиран от #102

  • 98 сегашен македонец

    14 39 Отговор

    До коментар #89 от "123":

    Ти може и да не знаеш на кои чужди страни интересите обслужва неприемането на Северна Македония и Албания в ЕС.
    За всеки нормално мислещ е ясно, че
    неприемането на Албания и РСМ в ЕС обслужва
    единствено интересите на Путин и Русия!

    Но да оставим това настрана!
    По-важното е, че
    никой не може да диктува на суверенната държава,
    каквато е и РСМ,
    къде да желае да членува!

    А РСМ желае да членува в ЕС!
    РСМ не желае да членува в ОНД!

    И това е просто и логично!
    След като и самите руснаци бягат на Запад!
    Например, дори дъщерите на Путин живеят в Швейцария!

    Руснаците изкупуват имоти по черноморието!
    България на дъното на ЕС им се струва рай!

    Коментиран от #103, #105

  • 99 Говори си

    5 1 Отговор

    До коментар #93 от "Ей смешник":

    за когото щеш, НП НЕ управлява в Испания от 2018.. В коментар 9 пишеш за "десни УПРАВЛЯВАЩИ партии". Сърди се на себе си, че пишеш без да мислиш, оФсо.
  • 100 Василев, ти не си наред

    37 6 Отговор
    Аз съм прагматичен националист, а ти изглеждаш лицемерен европеец! Недей си игра с думите и прокажните да ги изкарваш здрави, а хората със собствено и критично мислене дебили.
  • 101 Хей, НЕиспанецо,

    4 1 Отговор

    До коментар #95 от "Хей испанецо":

    хайде обясни с думи прости защо ИСРП само се "води" лява партия. Моля, заповядай!

    Коментиран от #110, #112

  • 102 Просто е

    10 21 Отговор

    До коментар #97 от "тоя е ясен":

    Турция има проблеми с правата на човека.
    А какво да говорим за олигархична Русия
    под диктатурата на пожизнения КГБ президент Путин!

    Коментиран от #104

  • 103 123

    9 8 Отговор

    До коментар #98 от "сегашен македонец":

    Правителството на България казва че иска Македония в ЕС, не са казали че не уважават желянието на Македония за членство в ЕС. Но България е по-скоро ад който са си създали за начин на живот и управление на страната, а не рай.Но ако Българския ад е рай за Руснаците, то в Русия е много по-лош живота, явни има много степени за качество в класирането на ад и рай.
  • 104 тоя е ясен

    25 2 Отговор

    До коментар #102 от "Просто е":

    А рсм няма ли проблем с “ правата на българите в рмс, българската история и език“.
  • 105 Ха ха

    13 8 Отговор

    До коментар #98 от "сегашен македонец":

    Иди в Марбея,Бенидирм, Монако да видиш руснаци и имоти.Може би защото и там е дъното на ЕС .Много си назобен с алхимия,троле.

    Коментиран от #106

  • 106 Ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #105 от "Ха ха":

    Бенидорм,разбира се .
  • 107 Само питам

    24 1 Отговор

    До коментар #94 от "123":

    А не са ли прокомунисти - титовисти управляващите в БЮРМ?Те кога ще разкрият УДБА какви ги е вършила?Защо въобще на черното бяло викаш?

    Коментиран от #108

  • 108 123

    11 16 Отговор

    До коментар #107 от "Само питам":

    Не съм казал че Титовисти в Македония не са Комунисти, колкото УДБА са си отворили архивите толкова и КДС на България ги е отворило, също ням а лустрация на комунисти нито в Македония нито в България, и в двете страни управляват комунисти от 1844.В Македония както и в България управляват Комунисти влюбени в матушка Рус.Могат ли двама комуниста макдонски и български русофили да се разберът кой от тах е по-велик,по-стар, по-красив,по-умен и кой от тях е най предан на комунистическата идея и Русия и най-много обича Русия, и е готов да стане Руска Федеративна Република Македония и Руска Федеративна Република България.

    Коментиран от #109

  • 109 123

    0 5 Отговор

    До коментар #108 от "123":

    1944г
  • 110 Смешник

    5 0 Отговор

    До коментар #101 от "Хей, НЕиспанецо,":

    Ти партия която води дясна политика,лява ли я наричаш.Кажи ти професоре какво различно виждаш виждаш между PP и PSOE?Ако не знаеш Педро Санчес е на власт вече близо 3 години и социалната политика която води е социалната политика на Мариано Рахой ,а преди да дойде на власт каза че ще я смени и гласува в лява социална политика.Отделно ley mordaza ако нещо ти говори още стой и не е отменена.Та какво ляво видя в партията на Санчес ?
  • 111 Автора може скоро да

    26 3 Отговор
    Напусне БЪЛГАРИЯ !
  • 112 Смешник

    11 1 Отговор

    До коментар #101 от "Хей, НЕиспанецо,":

    А да ти припомня и един факт,знаеш ли за изградената магистрала около Мадрид по която на месец минаваха по около 40 коли но човек приближен на ПП се е облажил с около 11 милиона и пари които държавата е платила но всъщност са пари на данъкоплатеца да е случайно в затвора както обещаха от PSOE,Ами за CODERE aко не знаеш на кого е и която всяка година се дотира от държавата и се взимат от банките по 100 милиона всяка година(иди вземи ти 100м. За.вечно губеща фирма)и това ли не може да спре Санчес.И ако не знаеш Испания е единствената държава в Европа където никой не прави трудови договори и държавата си затваря очите.Не ми говори за Испания и Франция,Живея в 3 държави и непрекъснато съм на път(Русия,Франция и Испания)
  • 113 У нас има МИЛИАРДЕРИ ?

    18 0 Отговор
    А сумата на изплатените за 30-сет години Пенсии в страната е по-малка, си задавам въпроса как така НАРОДА работил цял живот и създавал и е ПО -малко за Възнаграждаван от онзи дето сам се е ръзвъртял в Криминалният Капитализъм и МИЛИАРДИ той вече бил събрал ! Това неможе да е държавна политика ! И ще замирише на БАРУТ !
  • 114 ?!?!?!

    28 6 Отговор
    Какъв дипломат е този американски агент, бе, който е продал душата си за 30 сребърника?!
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Анализатор

    27 3 Отговор
    Интересното в отношенията между РСМ и РБ е лицемерието на ЕС и САЩ за това, че се правят, че не виждат и не разбират същината на нашето вето. Те "стоят" мирно и кротко, а през това време РСМ харчи милиони евро и долари да ги заблуждава и да заявява следното: "1. България иска да ни вземе езикът и нашата македонска идентичност. 2. Преговори по въпроса за мекедонския език и македонската идентичност няма да се водят. 3. Ние изпълнаваме всички критерии за влизане в ЕС, но България ни стопира." И като се прибави, че от Българска страна има само мълчание и никаква гласност в ЕС, резултататът е налице - никой не ни разбира какво искаме. И най-накрая президентът Радев намери нещо, което наистина е недопустимо с европейските ценности. Защото споровете относно историята не могат да се разрешат само с историческа комисия между двете държави. Склонен съм да мисля, че историческият спор може да се реши и с международна комисия от учени историци, които обаче, трябва да бъдат посочени много внимателно. Хора, които наистина са се доказали като учени от световна класа. Според мен, историческият спор ще "тлее" много години занапред и ще продължи и тогава, когато един ден РСМ стане член на ЕС. В РСМ има вече три поколения, които са възпитани по съсвсем друг начин, и които дори в близките 20-25 години няма да променат своето становище. А иначе, статията, която е публикувана, е на елементарно ниво и не отговаря на бивш посланик.
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Комон сенс

    19 1 Отговор
    На това му се вика обърната пирамида.
    Да не знаеш кое е първото - коня или каруцата.


    Апропо, 2 процента народни представители не са никак малко. То и еидн депутат стига,с лед като никой друг не е заел различна, сиреч пробългарска позиция. Ха дано това се промени тези дни!


    И не, не са виновни американците. Виновни са родните дипломати и международници, учени и многознайковци, политици и хвалипръцковци, които се бият по ърдите как били приети на Запад, но потрябва ли ни подкрепа от партньорите, не могат да накарат и 1 външен фактор да отрони половин дума в подкрепа на България. А в конркетния случай подобна дума в подкрепа на България би била едновременно и подкрепа за истината, деморкацията, човешките права, почтенността и всичко което е зелено и добро на този свят!

    Да бяхте се преборили да обясните на партньорите нашата гледна точка! Да бяхте поне опитали?

    Съжалявам, автора го чета с интерес понякога, но в случая тезите му са като на токущо произведен комсомолски секретар.

    Само 2% ни били зпалашили. Може би трябваше да ни заплашат 300, че да са мнозинство или и тогава нямаше да е проблем, защото не са квалифизцирано мнозинство? Или пък ако бяха кралифицирано мнозинство, то щяхме да кажем - голяма работа, нали има и горна камара?
    Нещо като ония виц, къде пациента объркал хаповете за душевно разторйство с ония хапове за другото разтойство.
    Помните го - "Целият съм отакован, ама не ми пука, докторе!"

    Хайде да оставим витиеватостите н
  • 120 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    се е се омраза между ХОРАТА
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Интересно

    26 1 Отговор
    Някой може ли да ни обясни кой е той тоз критетий дето макетата го изпълнявали за членство в ЕС?
    Голяма демокрация ли станаха?
    Икономиката им ли нещо напредна?
    Човешките права ли гарантираха?
    Или те тез евро критерии са толкоз разтегливи, че всеки може да си ги употребява според както му е удобно?

    Коментиран от #124

  • 124 Обяснявам

    9 28 Отговор

    До коментар #123 от "Интересно":

    Със всичките си недостатъци,
    РСМ е много по-демократична от олигархичната кочина Русия,
    под диктатурата на пожизнения КГБ президент Путин!
    Нали?
    А пенсии и заплати в РСМ са по-високи дори и от българските!

    Коментиран от #125, #126, #198

  • 125 ПО ВАЖНОТО

    7 25 Отговор

    До коментар #124 от "Обяснявам":

    Никой не може да диктува на суверенната държава,
    каквато е и РСМ,
    къде да желае да членува!
    Неприемането на Албания и РСМ в ЕС обслужва
    единствено интересите на Путин и Русия!

    Коментиран от #127

  • 126 Интересно

    19 2 Отговор

    До коментар #124 от "Обяснявам":

    Не знаех, че всеки който биа считан за малко по-деморатичен от считана за тирания държава е изпълнил критериите за членство в ЕС.

    Освен това нещо си объркал икономичексите им показатели. Доходите им са 35% под нашите.
    Явно си жертва на "Хоремагски новости". Мисля да продължа да се информирам по икономически теми от международните институции с авторитет.
  • 127 Комон сенс

    15 0 Отговор

    До коментар #125 от "ПО ВАЖНОТО":

    Както казах, проблемът ви е , че не знаете коде е мясотот на коня и къде на каруцата.
    Не всичко опира до това какво някой си бил желаел.
    Много хора и организации жеалят ,много неща.
    В случая въпросът не е дали някой желае да влезе в ЕС, дали ние желаем да го приемем и при какви условия.
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 сельо

    20 2 Отговор
    Ами и аз желая да членувам в ЕЗ, и СС на ООН и в ред други организации, ама нещо не ме отразяват.
    Май нещата не опират само до желание да членуваш някъде, а и до това да те приемат.
    То и в Бръшляновата лига не те приемат само по желание.
    Желаещия подава молбата, пък дали и кога ше му я одобрят е друг въпрос.
  • 130 Ами ...

    6 21 Отговор
    Напълно съм съгласен с автора.
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Ами ...

    15 19 Отговор

    До коментар #58 от "Жалък И Василев":

    Продължение, специално за пенсионирания партиец: Та армията ви беше възпитателна институция (не го и криехте), целяща да смачка всяка искрица свободна мисъл. Добре, че не се наложи да воюва. Щеше да се разпадне при първия изстрел. Купуваха се долари на черно, та да си купиш дрехи и обувки. От "Кореком". Защото вие, с "великите" ви постижения, едни свестни обувки не можахме да направите, една свястна дреха. Е да, но на хората им трябват дрехи и обувки ежедневно, не "Кремиковци". Пък "ватенка топла за зимния ден", някак не ги устройваше. Щели сте по 2 милиарда да изкарвате от "Южен поток". И какво? От тези 2 милиарда, аз какво ще получи? Нищо? Ами тогава защо трябва да ме интересува "Южен поток"? Или "Белене"? Руснаците загубили пари. Ами да съдят крадците. Да не сме им откраднали ние парите, та с наши пари да си строят тръбите за Сърбия? Ще ни пробутваш комунистически манипулации. Скрий се някъде и си гледай пенсията.
  • 136 Виви

    27 7 Отговор
    Кой е написал тази статия да се изнесе от България.! Какви националисти. това е земя наша те утре ще кажат ,че искат цяла България според тяхната измислена история!

    Коментиран от #137

  • 137 Ами ...

    11 5 Отговор

    До коментар #136 от "Виви":

    Не знам за макетата, обаче румънците ако решат да претендират, на база история, нищо няма да можем да им кажем. Добре, че са си измислили "подходяща" история.

    Коментиран от #153

  • 138 Marinov

    12 4 Отговор
    АБСОЛЮТНИ МАЛОУМИЯ!
    Пази БОЖЕ и от ПИШМАН Експерти, Политически Мекерета, Български Продажници и СИЕ !
    Те горките си Въобрази че са ВСЕЗНАИКИВЦИ и УМНИЦИ на Умниците, като непрекъснато не изпуска да се САМОИЗТЪКВАТ и като Смахнати Вещици да КЛЮКАРНИЧАТ и ПЛЕЩАТ Фасмагории!
  • 139 Калбо

    23 7 Отговор
    Точно такива хора като Василев които пишат глупости за това България е толкова малка държава и никой няма да е уважава защото сами себе не уважаваме Как аз мога да си дам историята езика на някои други териториални географско измислени държави
    Точно такива предатели като вас които пишете глупости сме на такова дередже не намесвайте Русия или някои други държави колкото и да ни натискат то зависи от нас аз съм бил против комунистите но това което са построили и направили за България комунистите България никога няма да може да го постигне
    Каквито и глупости да пишете нямаше просяци и гладни хора
    А сега голямата част от българите все едно че са просяци
    Лесно е да се говори когато ти е пълен джоба но когато нямаш с какво да си платиш тока е много трудно
    Голяма час хората които пишат не мислят с главата си никой няма право да продава българската история българския език 500 години го запазихме българщината
    Ако не го направим ще изчезнем като народ
    Защото такива глупаци които пишат глупости те ще провалят България това са предателите на българщината

    Коментиран от #140, #147

  • 140 Ами ...

    7 2 Отговор

    До коментар #139 от "Калбо":

    Ти ли си бил против комунистите?! 😀
  • 141 Kresi

    12 10 Отговор

    До коментар #48 от "Пак Русия е виновна.":

    Вие русофилите много бъркате обичта на нашия народ към руския с омразата която изпитваме към руските управници и техния феодална начин на управление и ни натресоха техния феодален комунизъм
  • 142 Kresi

    5 10 Отговор

    До коментар #52 от "Професора":

    Да знаеш по невинни ангелчета от руснаците няма на света. Имам предвид техните управници а не народа
  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Роко

    13 13 Отговор

    До коментар #139 от "Калбо":

    Приятелю от целия блавоч които си написал разбрах две неща ти си комунист (може да си неосъзнат комунист но това не променя факта, разпространяваш лъжите колко хубаво се живеело при соца как нямало бедни е изненада и при соца имаше бедни само че никоя медия не се занимаваше с тях имаше хора които живееха на 50-60 километра от морето и никога не бяха го виждали пък камо ли да почиват на него но тяхната съдба се замиташе под килимчето), второ като комунист ти естествено си русофил (вие комунистите още не можете да схванете че Россия вече не е комунистическа страна, макар че Путин е необолшевик управлението му е по - близо до фашизма отколкото до комунизма) и си се заел да громиш всеки които говори срещу господарите ти.
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Роко

    11 3 Отговор

    До коментар #146 от "КОВИД ГЕНОЦИД 💀":

    Приятелю що не отидеш да поработиш като доброволец в Ковид определение само за седмица? Можеш да работиш без предпазни средства (нали ковида е безопасно грипче)
  • 150 Мнение

    15 6 Отговор
    Докато четем писанията на Мунчо,Гунчо и сие те ще си мислят ,че ние сме дебили а те пророци.
    Референдум трябва да се направи за дали да има бази на НАТО в България.
    Дали да правим компромис за история с РСМ.
    Дали членството ни в ЕС ни носи повече вреда отколкото полза.
    Да си кажем мнението НАРОДЕ!!!
  • 151 на кратко

    14 1 Отговор
    "Само 2 процента" от конгресмените били заплашили България. А колко процента я зашитиха? Това като някой осъден престъпник да каже на съдията - "това си е твое мнение - има още 8 млрд души!"

    Коментиран от #155

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Роко

    11 4 Отговор

    До коментар #137 от "Ами ...":

    И за кво могат да претендират румънците? Румънците за разлика от макетата не са измислена нация имат си своя история и няма нужда да крадат чужда. Приятелю ще ти припомня един исторически епизод. Когато българите правят съединението дипломатите на една велика сила искат от Румъния да ни накаже за наглостта на което румънското правителство отговаря че имаме правото да правим каквото искаме на своята територия (същия отговор получават и в Цариград единствено "братския" сръбски народ се съгласява)

    Коментиран от #176

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Роко

    11 2 Отговор

    До коментар #151 от "на кратко":

    Приятелю не е същото 8 конгресмена не са съдя. И не конгресмени трябва да защитават България (повечето от тях дори не знаят къде се намира България, а и не ги интересува те защитават интересите на САЩ затова са избрани), а посланника ни (това е прякото му задължение затова взима заплата при това доста голяма)

    Коментиран от #159

  • 156 ира

    9 6 Отговор
    Е, щом у нас не е имало фашизъм, значи няма и комунизъм, и социализъм и битовизъм. Каква е властта след деветоюнския преврат? Мила семейна свада.. Каквае властта на царя? Демократична и идилична. Ето за това ни презират и не ни уважават, Готови сме да изтрием мозъка си и да се втурнем в угодничество и целесъобразност. А когато не можем, се задушаваме от злоба.
  • 157 Комон сенс

    13 0 Отговор
    Спешна, бърза , адекватна и активна дипломатическа комуникация се налага, а не приспивни песни.
    Запознайте партньорите с позицията ни. Ако трябва ги обучете исторически и им дайте информация за хилядите жертви на геноцида с който са обезбългарили тази територия.
  • 158 САТЪРА НА ХАНА

    12 3 Отговор
    МАКЕДОНИЯ Е СЪЗДАДЕНА ОТ ДЪРЖАВА ОТ ГЕРМАНИЯ, ФРАНЦИЯ И БРИТАНИЯ НА БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС 1878 .... НЕ ЗНАМ ЗАЩО СЛЕД 4 НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ БЪЛГАРИЯ Е ПАК СЪС СКОТОВЕТЕ ?

    Коментиран от #165, #220

  • 159 на кратко

    14 0 Отговор

    До коментар #155 от "Роко":

    Никога сравненията не са същите. Затова се наричат сравнения.

    Сега трябва да си намерим поне 1 американски политик, който да защити България.
    Иначе, дали са 2% конгресуомъни или 200% все тази.
    Дали ще загубиш с 2-0 или 30-0 рядко има голямо значение.

    Поне да чуем разграничение в смисъл, че Америка не може да налага европейски санкции.

    Коментиран от #219

  • 160 майтап

    7 0 Отговор
    Бра во бе! Модерата изтри релевантен анекдот.
    Много сте зле, фкати.
  • 161 Некой си

    12 6 Отговор
    Ами, илияне, изгонен посланико, управлението на Борис III Е МОНАРХОФАШИЗЪМ!!!
    Монархия, сключила военен договор с нацистка Германия и споразумение за подкрепа с фашистка Италия.
    Това как го наричаш ти, илияне?
  • 162 мдаа

    14 5 Отговор
    Да проблема е у нас, македонците бламират преговори, не отстъпват позиция и искат всичко.

    Да проблема е у нас, защото сме в ситуацията ако не даваме - я приемат през нас.

    Да проблема е у нас, че се напъхахме в ес и нато и превърнахме независима България в поробена територия.
  • 163 Логика

    17 2 Отговор
    Конфликтът в България в това отношение е между българи уважаващи себе си и родината си и продажни грантаджии. Ако го нямаше този конфликт, то македонците нямаше да бъдат толкова нагли!!!
  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Комон сенс

    17 3 Отговор

    До коментар #158 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Историческите ти познания клонят към нула.
    На Берлоинския конгрес се повтаря идеята на Конференцията да не се създава единна българска държава, а същата да бъде разделена.
    Македония - това което е в момента е продукт на обезбългаряване и оиндоктринация, които имат само косвена връза с Берлинския конгрес. През 1886-а година този проблем можеше да бъде решен. Но победния хпд на българската армия в спрян. После за съжаление печелим стотици велики битки и гибим всички войни.
    На всеки чужденец с исторически знания му е ясно, че ние сме прави. Защото загубилите войни не ги галят с перце. Повече от ясно е, че са рязали живо месо от България след всяка загубена война.
  • 166 Generalissimo Franco

    14 13 Отговор

    До коментар #15 от "Изумен съм":

    Добър анализ! Бих добавил: през 1947-на правителството на Георги Димитров принуждава жителите на Пиринския край да се регистрират като македонци! Това е първата стъпка да се признае официално македонския, несъществуващ етнос в България и в Югославия!
    До момента, този факт някак остава незабележим в българската официална позиция за РСМ!
    В Европа има две столици, които са доволни че България налага вето за присъединяване на Скопие към ЕС : Москва и Белград. У нас, президентът Радев дори постави като допълнително условие да се запише в Конституцията на РСМ признаването на "българско малцинство".....Браво, брависимо г-н президент че 75 години след като "открихме" македонско малцинство в Пиринска Македония, сега искате Скопие да признае официално българско малцинство във Вардарска Македония...
    Всъщност аргументите на Радев, Каракачанов, Нинова, Костадин Костадинов .. и Cie са по-скоро четиво за люде с къса историческа памет, които на 14 и 21 ноември м.г. играеха бридж белот с приятели, или ...пазаруваха в Одрин заради ефтината турска лира! Не съм вярващ, но ще заявя: Илиян Василев е прав, Боже пазù България!
  • 167 111

    19 6 Отговор
    Василев е един жалък слагач на силните на деня, от каквито жалки хорица България стигна 3 национални катастрофи в най-новата ни история. Не ми е ясно само как и защо се дава трибуна на такива като него.
  • 168 Хрис

    14 3 Отговор

    До коментар #134 от "Ами ...":

    Ами, среднощни словесни БО ЗА ДЖИ О (троле), престани с тези бездоказателствени нищо писаници ! За очевадните ти лъжи накратко. Месо изнасяхме много, особено агнешко за арабските страни, а сега при една вода да не припаднеш, снабдявахме 6-ти американски флот. Консумираше се предимно овче сирене, кравето - за баници . Бирата основно беше без стабилизатори, чехи, поляци и германци през лятото пиеха само от нея, ама ние българите търсихме стабилизирана та такава. Няма да ти казвам за цените и качеството на домати, краставици, плодове, мляко и т.н.
    Казваш "нямахме ядрено оръжие", ама и в Гърция и Турция, където имаше складирано такова, можеха да гледат от далеч, образно казано, само покривите на складовете, всичко беше под контрол на америте. За твоите самолетите В-52 в Инджирлик (Турция), много подценяваш умствените възможности на американците защото, трябва да си голям малоумник, за да базираш едно от триадата си стратегически оръжия, образно казано, под пистолетен изстрел от упор- това бяха съветските ракетни системи в Кавказкия регион, които за по-малко от 10мин. могат да достигнат до Инджирлик. Същото се отнася и за разрушителите в Босфора.В Истанбул са акостирали и самолетоносачи, но това да били само посещения. Относно Армията ни по онова време си кръгла нула. И накрая -българският военнопромишлен комплекс разработваше и беше в състояние да ги осъществи такива иновативни системи,комплекси и оръжия, които едва сега се появяват в света.
  • 169 Хаха

    4 10 Отговор
    Проблема е в хората които не гледат само и единствено напред. Историята трябва да служи за урок как едно нещо може да бъде още по-добро от предния път. Но нищо друго. Крайно време е Света да осъзнае, че сме едно - жители на планетата Земя. И да делим на вид организъм, а не бели цветнокожи, Българи и македонци
  • 170 Geberalissimo Franco

    17 3 Отговор

    До коментар #15 от "Изумен съм":

    Вие сте прав, че в България, още след 1934-та се установява режим, който забранява политическите партии, установява монархическа диктатура, по-късно приема антиеврейски закони , с което доказва че в много отношения копира нацисткия режим в Германия и фашистката диктатура на Бенито Мусолини. В този смисъл, нашият "фашизъм" макар и без "фюрер" и без една-единствена партия на власт всъщност се стреми към националния идеал да обедини всички българи под едно правителство! Това е деспотичен режим, но след него Димитров с помощта на Кремъл установù друг не по-малко деспотичен режим, който до преди три десетилетия бе забравил, че във Вардарска Македония има хора с българско самосъзнание!
  • 171 Ебтер

    14 6 Отговор
    Господин Илиян Василев, ако си мислиш че с тази глупава статиика ще те направят пак консул или посланик....малко се съмнявам в това!!! Разбира се Петков и хамериканците са виновни за натиска върху България! Като си казал в статията че не са виновни, не означава че не са виновни! Рибата винаги, ама винаги първо мирише от главата! А коя е нашата глава? След 1989 г. тя е сащ!!! Така че стига си Ръсел някакви нелогични измишльотини, че за всичко ти са виновни руснаците. Ами върви в Америка/сащ/ пък там разправяй каквото си искаш, те така и така си нямат хал-хабер къде е България и къде е Северна Македония! А друг е въпроса...че утре може вече да я няма твоята любима сащ в тези граници!!!?
  • 172 Майнич

    7 1 Отговор

    До коментар #85 от "Вееш 🇧🇬 знаме,":

    Думата е общославянска бре"Поради Что Се наречеш Българин...
  • 173 Майнич

    11 0 Отговор

    До коментар #85 от "Вееш 🇧🇬 знаме,":

    Поради Что се срамиш да се наречеш Болгарин...
  • 174 Ха ха ха

    13 1 Отговор
    Няма ли кой да се самосезира, за антидържавна пропаганда? Такива "журналисти" са за затвора за държавна измяна. Къде са службите?
  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Комон Сенс

    18 0 Отговор

    До коментар #153 от "Роко":

    Румънците, пич, са писали на старобългарски, докато не са се сетили, да минат на латиница.
    Ако ти си нямаш идея от общата ни история с Ръмуния (пот-чно 2/3 от Румъния) и ако не знаеш ,че те чак до съвремнието са писали на старобългарски, то е абсурдно въобше да коментираш политически теми ,свързани с Балканите!

    Разликата е в това, че на румънците основната им тема не е българофобията и не хвърлят държавни пари с цел да индоктринират децата си в омраза към съседа. Затова историческите спорове не ескалират, а си остават само за заинтересованите. Отношенията между двете страни са като между добри съседи - имаги и стереотипите, но ги има и добрите чувства. Всички викахме за Румъния по световните форуми, особено с онзи прекрасен отбор, който имаха.....

    В случая на СРМ имаме историческа манипулация, комбинирана с опасна пропаганда и индоктринация, провеждани на държавно ниво и комбинирани с тежки нарушпения на правата на всеки, който дмеонстрира българско смаосъзнание или дори някакви пробългарски чувства.
    Сега стана ли ти ясно?

    Коментиран от #218

  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Проблема ни със Северна Македония е,

    12 10 Отговор
    ЧЕ В БЪЛГАРИЯ Е ПЪЛНО С РУСКИ МЕКРЕТА !
  • 179 Дедовия

    9 5 Отговор
    А, никога нямало фашизъм в бг. Ами сега какво е - демократичен здравен фашизъм, вече не разстрелват и не пращат в газови камери,а ти пускат вирус ити бият някакви коктейли за по-бързо представяне пред св. Петър. В лошоя соц в НРБ бяхме 9 милиона, след 30 г. живот в чудната демокрация ни редуцираха до 5... След още десетина години вече ще сме на 0...КОЙ НЕ СКАЧА(в гроба) Е ЧЕРВЕН... 😵🦴
  • 180 Само да споделя

    12 7 Отговор

    До коментар #18 от "Кресна":

    преди ЕС и НАТО да ги има ,РУСИЯ разпарчетоса България, благодарение на американец държавата ни е в тези си размери , иначе руските окупатори щяха да я оставят на половина !
  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 тиква

    14 1 Отговор
    Македония е българска и ще бъде, ако албанците не ни изпреварят!
  • 183 Майнич

    14 3 Отговор
    Ето че Факти ми изтриха коментара. Писах,че Василев е американски платен слуга и драскач на лъжи,който оспорва правото на българите на национално самосъзнание и народностна памет за произход и история. Та ако той не си знае кой е баща му,аз знам кой е баща ми. Знам и кой е дядо ми и прадядо ми. Също и знам как живяхме при социализма и как живеем сега. Простата истина е,че тогава никой нямаше да ни подмята както сега,защото за разлика от сега бяхме уважавана държава с 9млн.население,а не като сега някви 2млн.измислени макета да ни играят по главите. Автора тръгнал да ни убеждава как антибългарските изказвания в сената на САЩ били само от 2% сенатори. Аз пък ще му кажа,че в рускя сенат няма антибългарски настроения. Нито от управляващи нито от опозиция. И въобще с антируската пропаганда само губим. Който е имал отношения и бизнес с Русия е печелил. Още Онасис го е проумял. Турция и Унгария също. Да да сравниш заплатите в Унгария с нашите, сороидчо! С антируската пропаганда България само губи. Руските туристи напуснаха и се ориентираха към Турция,а нашите хотелиери лапат мухите и чакат помощ от държавата,вместо тази помощ да отива за пенсионери и здравеопазване. Това ти е ползата от приятелството със запада.
  • 184 Бамбука

    5 1 Отговор
    Област Македония, признахме я за държава. После разни политически "шоумени" направиха всичко възможно да се караме за да могат да си живеят без да произвеждат нищо смислено. От север едните, от нас с торбичките. А, забравиха, че ЕС е свобода на движението на хора и капитали. Историята е ясна. Ние векове имаме държава, те една област.
  • 185 Майнич

    9 2 Отговор
    САЩ не са САЩ,а ФАЩ
  • 186 8999

    5 0 Отговор
    Друг пръч
  • 187 Vedved

    10 3 Отговор
    Явно авторът на тази статия е получил лекипка субсидия от СМ.

    Съд и затвор за национално предателство!

    А за медията позволяваща антибългарски и уронващи престижа на държавата статии, голяма глоба!

    Трябва да има морал и национално самосъзнание!
  • 188 Нищо ново

    5 3 Отговор
    Поредната дребна душица и продажник иска да ни обясни,че видите ли,ако в докладите на ЕС едно нещо го няма-значи то не съществува!Без аргументи,без доказателства и т.н. ЕСТЕСТВЕНО.Всяко стадо си има мърша....нека тъй да свърша!
  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 Факти

    8 6 Отговор
    Факт е,че сайта е пропаганден и обслужва интересите на управляващите. Във 9 от 10-те си драсканици за политика, наричате Възраждане лицемерни патриоти и копейкини, но Никъде не сте извадили едно доказателство за това. Напротив. Възраждане имат програма за демографската криза, позиция за чуждите военни бази ( американски, руски, всякакви ) позиция по здравната криза и правата и интересите на гражданите - все анти национални каузи и теми. Не видях да изменят на позициите си за разлика от формации като Атака, обединените патриоти или Воля. Макар че можеха да го направят за да са в управление, както го направиха и Атака и Патриоти. Вие осъзнавате ли,че с плюенето си по Възраждане без никакви аргументи, им вдигате рейтинга. Давате ли си сметка, какво ще се случи ако днес има нови избори? Спрете с глупостите , предавайте новините обективно, без да обяснявате какво да мислят читателите. Ние имаме глави на раменете си. В момента работите срещу работодателите си.
  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Ало,ало

    9 1 Отговор

    До коментар #189 от "До Кресна":

    Всеки умен човек,би проверил дали нещо е истина,или не.Разбира се,написаното от МАНИ в учебниците по история няма къде да се потвърди-няма никакви факти,нито писмени източници.Никъде!.Просто защото тази ваша история я няма.Естествено,че не вярваш на българските историци-тогава прочети Турски архиви,Английски,Френски исторически източници,или поне писмата писани лично от Гоце..ПРОЧЕТИ ПОНЕ НЕЩО ,КОЕТО НЕ Е ПИСАНО ОТ МАНИ!!!Просто мнения на някой си "историчар" без покритие..
  • 193 Истината е една

    7 0 Отговор

    До коментар #189 от "До Кресна":

    Няма такова нещо,като "кое минато"...МИНАЛОТО Е ЕДНО И ИСТИНАТА Е ЕДНА.НЕ МОЖЕ ДА СИ Я ИЗМИСЛЯТЕ ,КАКТО ВИ Е УДОБНО...ИСТОРИЯТА СЕ ГРАДИ НА ФАКТИ.ИЛИ ГИ ИМА,ИЛИ ГИ НЯМА(АКО ГИ НЯМА,ЗНАЧИ Е САМО ЛЕГЕНДА...А НЕ ИСТИНА)
  • 194 жжжжжж

    5 1 Отговор
    и тоя е свършил парите.....
  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Какво казва авторът, всъщност.

    5 1 Отговор
    Е, и американците се забавиха с официалната си реакция, на думите, на Радев за това, чий е Крим. Освен това, тези т.н. от автора "птици", са писали до нашия посланик във Вашингтон, а липсата на отговор, авторът на тази статия, окачестви като гаф.
  • 198 Данчо

    7 2 Отговор

    До коментар #124 от "Обяснявам":

    РСМ е сателит на Русия, троянския й кон в ЕС и НАТО. За САЩ балканските държави да само територии.
  • 199 И аз да кажа

    7 6 Отговор

    До коментар #27 от "Смешник":

    Ами не знам за дядо ти, но си противоречиш- ако соцът беше тъп, подъл и гаден- аз твърдя, че е така, смешно е да се разправя какво добро образование е давал . Помня задължителните политически дисциплини, идеологизираните хуманитарни, многобройните привилегии за достъп до качествено образование. Това, че има добри професионалисти, се дължи на факта, че за да се доберат до езикова гимназия или елитна специалност, са минали " през иглени уши". А що нищо не казваш за безбройните комсомолци, партийци и рабфаковци, които за нищо не стават, но до ден-днешен са курдисани по агенции, комисии, бордове и комитети? Без замисляне мога да изброя поне 20-30 такива от различни сфери. А за "огромната полза" от великата ни армия при соца не искам да отварям дума- още дълго ще им плащаме високите пенсии за нулевата полза. То и добре, че слава Богу, не се е наложило да ни бранят, че щеше да се види колко струват! Легенди има за изостаналостта и тъпотевините там.
  • 200 Айде бе

    8 0 Отговор

    До коментар #74 от "сегашен македонец":

    Както знаеш, когато искаш да членуваш в нещо- кандидатстваш, и ако те одобрят- ставаш член. Когато не си се отървал от Коминтерновските измишльотини и наричаш с обиди и клевети някой член на клуба, дълго ще чакаш отвън докато ти просветне къде бъркаш! България ви е проблем, защото нейната история и език сте изкълчили, защото към нея имате неподходящо отношение. Иначе- безподобната ви идентичност и претенции не ни занимават. А защо не наричате немците фашисти и окупатори? Илиян Василев нищо предателско не казва- просто осъжда пасивното поведение на дипломатите ни в САЩ. Тяхна работа е да запознаят съответната група сенатори с истината за историята и с българската позиция. Впрочем истината я има в турските архиви, би трябвало на държавно ниво да се поиска достъп и приведат документи, а не да се надвикваме със сев. макетата и да се джафкаме помежду си! И какъв Сорос ви бърка? Знаете ли на колко години е?
  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 202 Проблемът е, че ги

    10 0 Отговор
    Управляват сърбомани и продължават югославския титовизъм по нареждане на Белград с подкрепата на Москва
  • 203 Северозапад

    1 2 Отговор

    До коментар #81 от "РЕАЛИСТ":

    Българин и сопи, ние сме най страхлив ото племе, все чакаме някой друг да ни оправи, няма да влизам в подробности модератор ще ми премахне коментара, ще вметна само Румъния. Чаушеско
  • 204 Хехе

    4 3 Отговор
    Най-големия проблем са лицемерите-прагматици като гусин Илиян Василев! Пенкилер за всички болки, специалист "по всичко "
  • 205 Сливен

    4 2 Отговор
    Мръсно безродно ко... еле! Гадна комунистическа номенклатура
  • 206 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 207 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 Bobi

    3 1 Отговор
    Този е пълен глупак.Къде са сега експертите ,които ни съветваха, че нямаме нужда от АЕЦ Белене. Къде отиде цената на тока. Но в парламента няма смели хора за да се изгради тази централа
  • 210 Браво!

    0 2 Отговор
    Много точен!Унищожителен коментар!
  • 211 Българин

    3 1 Отговор
    Първо Драги ми Соросидчо ми посочи коя е древната дата на създаването на македонската държава или нация или език. В кой пергамент е написано. Колко монети е отсякла Древната им държава, колко надписа на каменни плочи има за нея, за нацията и езикът им. Или трябва да узаконяване решенията на Тито ,Сталин, Георги Димитров, Васил Коларов и др. подобни!
  • 212 И. Енчев

    4 2 Отговор
    Брей много разбирачи .Що копейкин не нападне македонското народно събрание ами тука се пеняви за някакви сертификати.Да ама не му стиска.Българи вижте в кой век живеем и как трябва да живеем по европейски
  • 213 Божеее

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "Кресна":

    Точно такива,като теб,учили -не доучили,са истинска заплаха за нормални отношения между двете страни!Точно такива ,като теб,родени в Македония ,са готови да я предадат!Ще ми цитираш Ванче Михайлов?!А,дали ще ми цитираш Гоце Делчев или Даме Груев,които са били за единна,самостоятелна Македония,а не за удобно поделена между 3 мата участници в Балканската война!Забележи - подписано в предварителен договор между тях,преди започване на войната!Аз също съм от Пиринска Македония и прекрасно знам,колко са объркани хората там!И прекрасно знам как са се промивали мозъци в продължение на столетия!И единственото решение е да бъдем заедно в ЕС,да се опознаваме,уважаваме и гледаме в бъдещето!Имам роднини и в СМ и в Гърция!Надали сме щастливи,че не можем да се виждаме!За разлика от теб обичам България,но съм македонка и искам мир и спокойствие за всички!А,историята оставете на историците и не само българските и македонските!А,онези,неутрални от останалия свят,които безпристрастно ще отсъдят,на база на факти!Ако,македонците са ви братя и сме един народ,кой мрази така неистово брат си и е готов да го удави в капка вода!!!И защо България е в международна изолация заради поведението си?!Или,като руснаците, виждате враг във всеки,който не е съгласен с вас!
  • 214 Абе,

    1 1 Отговор

    До коментар #70 от "123":

    В грешка си многознайко!Римската провинция се казва тема Македония!И къде точно се споменава Булгария по време на Римската империя?!Не ставай смешен!А,по времето на т.н.Византия,която е била изключително повлияна от гърците се появява и името България!Познай защо от третия път!

    Коментиран от #216

  • 215 Преминаващ

    1 2 Отговор
    Проблемът не е в България. Проблемът е в Брюксел. Македония не изпълнява критериите за членство, но ги искат. Точно както България изпълнява критериите за Шенген, но не ни искат.
  • 216 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #214 от "Абе,":

    А бе ти си в грешка в Римската империя наистина има тема Македония но това е днешната европейска част на Турция. Земите които са били български преди падането на България или днешната географска област Македония се наричали тема България.
  • 217 Карлсон от покрива

    1 0 Отговор
    Василев, и в енергетиката, и във външна политика, и относно нацонални проблеми , голям "специалист-експерт" си!! А може би и психологията ти идва "отръки"?? Нов историчар-икономист?? "Специалист по всичко"-гледаме този сериал от 50-60 години, а и повече..
  • 218 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #176 от "Комон Сенс":

    Приятелю това че са писали на старобългарски не ги прави по - малко отделен народ със своя история. Това че не съм споменал този факт не значи че не го знам просто той няма нищо общо с въпросната тема. Старобългарския е латинския на източна Европа на него са писали всички народи на североизток от България. Някой дори го превръщат в свой държавен език и говорят и до днес на него. Румъния има своя история и не е необходимо да краде чуждата и тя не е обща с българската. Да имало е период когато днешните румънци са били част от българската държава (както и ние сме били част от Римската и Османската империи) но това не значи че могат или ще искат да си присвоят нашата история. Това е все едно ние да заявим че Мехмед II е български владетел (което отчасти е вярно той управлява и българите) и да си припишем успехите му всъщност не е все едно щото по негово време сме съществували като народ за разлика от макетата при Самуил

    Коментиран от #223

  • 219 Роко

    0 2 Отговор

    До коментар #159 от "на кратко":

    Личи си че не разбираш от спорт за един спортист е важно с колко ще загуби мача. Никой американски сенатор не е длъжен да защитава българските интереси. Това е работа на посланника ни затова е изпратен там затова му се и плащат луди пари. Както и навсякъде в американския сенат има продажни конгресмени на които някой плаща за да свършат определена работа (и това не са макетата). Важното е когато се постави дадена точка за гласуване дали ще си останат 2% или ще са 52%. Пример на 05.10.2020 година в Европарламента е гласувана резолюция срещу България (същата с която ни призоваха да признаем исканията на макетата).Резолюцията е инициирана от коалиция на три "български" партии БСП-ДПС-РБ резолюцията мина пак благодарение на гласовете на евродепутатите от коалицията БСП-ДПС-РБ въпреки че текстовете в нея са откровено антибългарски. Единственото логично обяснение е че тези евродепутати са платени от чужда враждебна на България сила (не е РСМ защото и те бяха изненадани от резолюцията). Освен от "българските" евродепутати резолюцията беше подкрепена от крайните левица и десница и евроскептичните партии общото между цялата тази гмеж е единствено антиамериаската риторика.

    Коментиран от #222

  • 220 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #158 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Приятелю на берлинския конгрес е приет планът за България договорен в Райхщад от Русия и Австро-Унгария (разделянето на България на България и Източна Румелия, недопускане на създаване на голяма българска държава, по този план Македония е в австрийската зона на интереси и не е предвиждано там да има държава). Това е най голямата дипломатическа победа на Русия в цялата й история. Македония е създадена 65 години по - късно от големият "приятел" на България Йосиф Висарионович Джугашвили по-известен с криминалния си псевдоним Сталин.
  • 221 Роко

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Изумен съм":

    Приятелю къде видя фашизъм в България били описал една проява на този "свиреп" фашизъм?

    Коментиран от #225

  • 222 На кратко

    0 0 Отговор

    До коментар #219 от "Роко":

    А може би е длъжен да защитава северомакедонските глу-пости?
    След като вече официални лица са заели някаква позиция по външнополитически въпрос, другите са длъжни да отговорят с различно мнение, ако имат такова. Останалото е мълчаливо съгласие. И това е неписано правило в дипломацията.
    .....
    И не, не е толкова важно с колко ще спечелиш мача.
    Несъзизмеримо по-важно е да спечелиш, отколкото с колко точки ше спечелиш. Ето това го знае всеки спортист.

    Когато аз казвам "не е важно", имам предвид - "другото е много по-важно". Когато ти кажеш "важно е" - имаш предвид има значение, с което дори не ми оборваш тезата, че другото е по-важно (в случая победата). За да го усетиш това без обяснения се изисква тънък усет за българския език.

    Жив и здрав!

    Коментиран от #227

  • 223 прави ги

    0 0 Отговор

    До коментар #218 от "Роко":

    Виж Българската империя. Преди загубата на влиянето след войните с Василий Българоубиец и после с Монголите и Татарите, основната част на България е на север от Дунава. България при Крум граничи с франките и има договори с тях.
    ......
    Нищо против румънската идентичност, език и култура. Ама ако събереш 1000 румънци на който и да е плошат в Западна Европа, не можеш да ги отличиш от българите преди да заговорят. И това не е задължитлено лошо нещо. Напротив, добро е.
    Не виждам защо на всяко изречение трябва да декламираш, че еди кои си били отделен народ. Да си прочел някъде да искам нешо от тях - било територии, или нещо друго?
    Нека са си отделен народ. И скандинавците са се разделили на няколко отделни народа. Картинката на Балканите е много близка до скандинавската.
    Просто бях така добър да ти покажа тесните връзки в генезиса на двата народа, защото не са ти ясни. Ако ти е излишно, спирам да обяснявам.
  • 224 Стоян

    1 0 Отговор
    Аз съм от хората, които принципно харесват Илиян Василев, но в последните години падението и залитането е повече от очевидно. И тази статия е най-яркия пример за дъното!
  • 225 Имаше

    3 0 Отговор

    До коментар #221 от "Роко":

    България беше монархия и на власт беше прогерманско правителство. Формално не са нито фашисти,нито нацисти,но бяха съюзници на Германия. То и Италия имаше крал,но я броят за баш фашистката държава. В България нямаше на власт нацистка или фашистка партия, но властваше прогерманска клика от царедворци и правителство. Имаше нацистки организации,които властта толерираше и използваше,за разлика от БКП,РМС,БЗНС,ЗМС които преследваше и репресираше. Хиляди противници на прогерманската клика бяха осъдени и избити без съд. Властта даваше по 50 000 лева за партизанска глава - и сега се намират снимки на партизани с отрязани глави н мрежата. Днес името на полковник Монев е на стената на репресираните пред НДК,а всъщност е един от най-известните кръволоци от Септемврийското въстание в селата на Чипровска община - над 50 убити без съд още тогава. 1941-1944г в Сливнишко,Брезнишко,Царибродско и Пиротско по негова заповед и лечно са избити няколкостонин души,повечето цивилни. Заради гузната съвест на шепа наследници на фашаги и нацисти пишман историци се юрнаха да отричат ,че у нас не е имало фашисти и нацисти. Имаше такива и официалното правителство ги толелилаше и използваше. Имаше и SS българска противотанкова бригада чак до последната дата на разгрома на Германия.Същевременно всячески същите тия мекерета омаловажават участието на България в разгрома на Германия. Тук може и да си завираме главите в пясъка като щрауси, но светът ни брои за сателит на Германия,точ

    Коментиран от #228, #229, #230

  • 226 Минувач

    1 0 Отговор
    факти дава поле за изява главно на соросоиди и празнословци ръсещи същите клишета, с които медиите ни пълнят главите от сутрин до вечер вече над 30 години.
  • 227 Роко

    0 3 Отговор

    До коментар #222 от "На кратко":

    8 известни със своята неизвестност конгресмени без каквото и да е влияние в конгреса били казали нещо си? Ау каква драма ще изпишем цяла кофа мастило. Пак да питам що конгресмена Х трябва да се изказва по тема която не го интересува повдигната от някаква групичка в частно изказване. Когато са направили това изказване те са представлявали само себе си. Няма официално предложение в конгреса за разглеждане на подобен въпрос когато се внесе тогава другите конгресмени ще се изкажат. Единствения който трябва да реагира е българския посланник (това му е работата). В същото време всеки месец официални руски представители Путин, Песков, Лавров,Захарова (забележи това не са ти някви треторазрядни конгресмени а най - официални представители на правителството на Русия) дрънкат какви ли не глупости за България но нещо да се чува не няма никакво възмущение. Наскоро в руското посолство беше прожектиран филм който изтрива България от културната карта на света и когато в България се надигнаха плахи възмущения от тази провокация руския посланник каза: "Ма ние сме толкова тъпи че незнаем кви филми прожектираме" и скандала приключи кво да се прави не са знаели хората нямат вина. Всяка година за 24 май Путин се изказва че България няма нищо общо с кирилицата и когато се опитам да се възмутя от неграмотността му поне десет бесни патриота започват да ме убеждават колко е прав човека как такива диваци като българите ще измислят азбука на тях им дай само конски опашки и кобилешко
  • 228 Роко

    0 2 Отговор

    До коментар #225 от "Имаше":

    Приятелю това че България е съюзник на Германия и Италия не я прави фашистка или нацистка държава. Били убивали партизани? Ми кво да правят с въоръжени бандити които грабят и убиват невинно население по заповед на чужда държава (между другото с тази държава дори не сме били във война). Да ги поканят на кафенце ли? Или да им дадат медал "За заслуги при предаването на родината"? Напротив в България е имало необяснимо меко отношение към бандитите предатели. Да видим кои са репресираните: БКП антибългарска партия с основна цел унищожаване на българската държавност пряко подчинена на Коминтерна (световна терористична организация създадена в СССР с цел унищожаване на държавността в целия свят) след разпускането й минават на пряко подчинение на външното разузнаване на СССР мисля че има защо да бъде репресирана, РМС младежка организация на БКП със същите цели. БЗНС през 1923 година Александър Стамболийски се опитва да направи това което прави Хитлер в Германия 10 години по - късно създава оранжева гвардия и се опитва да замени силовите структури на държавата с нея (щурмоваците в Германия) но за разлика от Германия в България се намират родолюбиви офицери които предотвратяват това като свалят правителството на Стамболийски. Смятам че и тази партия има причина да бъде репресирана както и младежката й организация.
  • 229 Роко

    0 2 Отговор

    До коментар #225 от "Имаше":

    Българската СС бригада е съставена от доброволци българската държава няма нищо общо с нея. Пример синята дивизия е съставена от испанци но правителството на Испания няма нищо общо с нея и никой никога не е търсил отговорност от Испания за действията й при това там през редиците й за войната преминават над 50 000 испански доброволци. България е сред загубилите войната по изрично настояване на съветския представител (независимо че България не е воювала срещу СССР) въпреки хилядите български жертви дадени за победата.

    Коментиран от #233

  • 230 Роко

    0 2 Отговор

    До коментар #225 от "Имаше":

    Сега за така нареченото "септемврийско въстание". Първо то не е въстание а опит за преврат извършен по заповед на Коминтерна трябвало да е част от голямата революционна вълна посветена на годишнината от октомврийската революция (един любопитен факт водач на революцията в Бавария е Адолф Хитлер) но българската полиция разкрива заговора и местните революционери са принудени да бягат през граница още можеш да проследиш бягството им по маршрута има поставени паметници на героичния им подвиг. В България през границата навлизат въоръжени банди и започват да тормозят българското население (комунистическата идея тогава не е много популярна в българското общество особенно в селските райони) на което властите отговарят без да се бавят (един от малкото случай когато полицията действа адекватно на заплахата) по - голямата част от обществото разбира за "въстанието" от вестниците.
  • 231 Пламен

    2 1 Отговор
    Този е тотален предател!
    МАКЕДОНЦИТЕ се гаврят с нас, германците и американците издевателстват над нас, а този за шепа стотинки ми приказва че няма проблеми.
    Кой му плаща за да пише това???
    Продажен човек!
  • 232 Пламен

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "!!!?":

    Лъжеш, продажнико!
    Всичко им е фалшиво, крадат, което не могат унищожават, само пропускат такива като тебе да си приберат!
  • 233 За сламка

    2 1 Отговор

    До коментар #229 от "Роко":

    Еее..., има си хас правителството на ОФ да има нещо общо с есесовци и не се хващай за ОФ като удавник за самка..На 16 септември във Виена проф. Александър Цанков, бивш министър-председател (1923-1926), обявява по радиото за създаване на свое правителство. Правителстото на Цанков е признато от Германия и от намалелите и сателити. Към 16 септември правителството на ОФ не е признато от никого и чак подписаното примирие на 28 октомври се приема като знак за признаването на новото правителство.

    За да пропагандира своята дейност, правителството на Цанков използва вълните на радио „Донау“, където 4 пъти дневно излъчва емисии на български език, както и студентския емигрантски печат в Германия. Неговото финансиране идва от немския дълг към България по отношение на военновременното снабдяване със земеделски продукти, а заплатите са съотносими с висшите постове в съответните местни служби.Немският дълг и досега не е изплатен.

    Образувани са части от доброволци, включени във войските на Вафен SS обединени в т.нар. Български доброволчески корпус. Такава е 1-ва българска СС противотанкова бригада. През февруари 1945 година Цанков бяга от Австрия в Аржентина (където живее до края на живота си). На 10 май същата година правителството прекратява своето съществуване.

    Коментиран от #234

  • 234 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 235 ????

    0 0 Отговор
    Нека,носим още,срама,по,челото! Днес с радост разбрах,че макета,нямат,териториални,претенции,към нас! Малеев,какво,благородство! Да вземем пример от Гърция....,така,се,защитават интереси