Last news in Fakti

18 Януари, 2022 19:00 4 710 37

Спрете да купувате нови и нови парцалки! Това е безумие

  • чили-
  • атакама-
  • дрехи-
  • отпадъци-
  • боклук

Изправени пред такива огромни предизвикателства на съвременността, каквито са климатичните промени и измирането на видовете, ние по рефлекс реагираме единствено с някакви иновации

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вещите по света вече са повече от живите същества на Земята. Затрупани сме от коли, къщи, пластмаса и какво ли още не. Нека се спрем! И да започнем с дрехите: спрете да купувате евтини парцалки, които бързо изхвърляте.

Ще запомним началото на 2020-те години не само с пандемията от коронавирус. Неусетно още един факт от последните години оставя сериозен отпечатък върху живота ни: за пръв път в историята ни нещата, произведени от човешката ръка, са повече от живите същества на земното кълбо.

С други думи: пластмасата, къщите, машините и всички останали продукти на човешката цивилизация вече тежат повече, отколкото всички живи същества, растения, гъби и бактерии, взети заедно. А през идните години везните ще продължават да натежават все повече в полза на изкуствените предмети, прогнозират авторите на едно изследване, проведено от израелския научен институт "Вайцман".

Накъде води всичко това? Нагледен пример ни дава пустинята Атакама. В това райско кътче на територията на Чили ден след ден се изхвърлят стари, но и чисто нови дрехи - хиляди тонове конфекция. Повечето от тези дрехи са произведени в Китай, продадени са главно в Европа и Северна Америка, обличани са 1-2 пъти, след което са отишли на боклука.

Как трупат милиардни печалби с "боклуци"

Един от главните играчи на пазара на бързопреходната конфекция, наричана още Fast Fashion (по аналогия с менюто в ресторантите за бързо хранене), е китайският концерн "Shein", който се оценява на близо 30 милиарда долара. Този производител, който стартира като фирма за спортни артикули, днес всекидневно пуска на пазара по 500 нови продукта. Но тази бляскава машина за пари е стъпила върху едно огромно сметище. Срещу концерна редовно се отправят и други обвинения: че безсрамно и без никакви задръжки копира дизайна на други марки и че експлоатира своите работници, които за мизерни възнаграждения блъскат по 75 часа седмично.

Човек се пита: Защо една толкова грозна схема функционира толкова добре? Защо в нея участваме всички ние, макар че само за няколко минути можем съвсем точно да се информираме за опустошителните щети, които нанася на околната среда и на хората въпросната евтина конфекция?

Не, няма нужда да се кълнем никога повече да не купуваме нови дрехи. Достатъчно е да се научим да потребяваме по устойчив начин. Защото в момента сме на път към осъществяването на "най-голямата промяна на индустрията и икономиката за последните 100 години", както се изрази новият германски канцлер Олаф Шолц. Но тази промяна към устойчив начин на живот не може да се осъществи, ако я караме по старому.

Преди 80 години големият германски философ и публицист Валтер Бенямин написа малко преди смъртта си следните пророчески думи: "Катастрофата е, че продължаваме по старому". Според Бенямин, това означава, че ние подменяме бъдещето с онова, което вече съществува. Но защо и до ден-днешен не можем да се измъкнем от този порочен кръг?

Облечете стария си пуловер!

В своята книга "Некролог за самия себе си" социологът Харалд Велцер установява, че в нашата култура просто не съществува концепция за това как да се спрем. Изправени пред такива огромни предизвикателства на съвременността, каквито са климатичните промени и измирането на видовете, ние по рефлекс реагираме единствено с някакви иновации - вместо да преустроим изцяло икономиката и да я вкараме в коловоз, различен от този на непрекъснатия растеж. Защото не даваме никакъв благоприятен принос за климата, когато примерно се откажем от малолитражната бензинова кола и си вземем електрически SUV, който в крайна сметка върви с ток, произведен от въглища. Не, трябва да направим нещо съвсем друго: да караме по-малко автомобил, колкото и това да не се харесва на автомобилните концерни.

Трябва най-сетне да се откажем от "всичко по старому". И днес можем да направим поне първата мъничка стъпка: вместо да си купим ново пуловерче, просто да облечем старото.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 42 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мислещ

    92 2 Отговор
    Ами нещо да кажете за тоновете маски и тестове?
  • 2 Раданч Татлъту

    75 4 Отговор
    И как ше стане това.....,като Капитълизъма създава потребителски дебили !?🐷🐵🤡🥳👍

    Коментиран от #9

  • 3 Абе уроди

    28 32 Отговор
    Заключени по къщите, нема кръчми, нема нищо, остава и да не си правим шопинг. Вие съвсем изперколясахте! Я си ебетте майкитте!
  • 4 сила

    59 10 Отговор
    НОВИТЕ ДРЕХИ СА СКАПАНИ И НЕКАЧЕСТВЕНИ....независимо от марката

    Коментиран от #10

  • 5 „Креди Суис“

    35 2 Отговор
    „37. Пералня 2 пъти на седмица.
    38. 3 пъти на седмица душ по 8 минути.
    39. 2 пъти ходене до тоалетна.
    40. 1 път на седмица миялна машина.
    41. 3 пъти на седмица по 20 минути готварска печка
    42. 2 чифта панталони годишно.
    43. 3 ризи годишно.
    44. Забраняват се якета, шуби, балтони, шлифери въобще всички горни дрехи.
    45. Костюми и рокли също се забраняват.
    46. Бельо – 5 броя годишно.“

    Коментиран от #18

  • 6 Рошко

    47 3 Отговор
    Дезинфектанти и ненужни ваксини като сложиш и спринцивките
  • 7 Зеленила

    46 7 Отговор
    Видиш ли звлен го пребивай докато мърда! От тези гадини живеем на този хал с цени на тока и газа. Да измират гадовете зелени
  • 8 Отряд ",, Чавдар,,"

    45 7 Отговор
    Облерчетежстарияжси половер плебеи, а
    господарите ще си облекат новите и ще ходят с 50 метрова си яхтата на почивка.
  • 9 Debилите винаги

    36 6 Отговор

    До коментар #2 от "Раданч Татлъту":

    са съществували.
    Капитализмът им дава поле за изява.
    Има интернет и сичкото debил държи да си снима кафето и да го публикува. Или да се изкаже по тема от която нищо не разбира.
    Магазините пълни с какви ли не боклуци и debилът купува като невидял.
    Бензинът евтин (поне в Америка) и debилът си купува V8 все едно че ще тегли ремарке.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Смърт за зеленитте!

    38 9 Отговор
    Звлени, вие сте най-гнусните и корумпирани гадове! Всичко правите само за €€€€€. От вас става само облаче ле бяло!
  • 14 Ай да видим

    4 5 Отговор

    До коментар #12 от "сила":

    Нема да ме фане нишо от некаква дебилна сган, дето не знае къде е църквата, но гледай сега с теб кво става!

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Това обаче

    30 3 Отговор

    До коментар #5 от "„Креди Суис“":

    важи само за бачкаторите, за тези, чийто ръце създават нещо... За "другите", които живеят от ДДС и от труда и създаденото от работещите - за тях това не важи: те си живеят както си желаят. Вижда се и днес - робите бачкат, политиците и магнатите, т.е. лъжците и измамниците: мачкат.
    И така ще бъде, докато не ги окачим на въжето. Всички до един.

    Коментиран от #21

  • 19 Анонимен

    32 6 Отговор
    Поредната статия от глобалистките пасквил DW която идва да ни убеди че да живеем по-мизерно ще бъде добре за нас . Всеки без способност за самостоятелно мислене е свободен да вярва .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 „Креди Суис“

    12 4 Отговор

    До коментар #18 от "Това обаче":

    Разбира се. Като тук съм дал само частта, свързана с облеклото, защото е по темата. С храните положението е по-фрапиращо...
  • 22 Професора

    20 3 Отговор
    Ще ви връщат в пещерите.
  • 23 Vas

    17 4 Отговор
    Не е ли по- добре да се наложи контрол върху производството? Бълват се боклуци еднодневни постоянно се рекламират обеждават те колко ти е полезно нещо и после хората виновни че,копуват.
  • 24 Професора

    30 3 Отговор
    Подгорвят ви за мизерията уж за ваше добро обаче това е само за пролетарията-както Карл Маркс нарича работническата класа. Господарите ще осветяват къщите си с 50те спални с 200 крушки, а вас ще учат да пестите електричествто.
  • 25 Госあ

    10 21 Отговор
    Най накрая нещо адекватно от зелето. Но докато не сложиш спирачка на простолюдието, нищо нема да се промени. То затова е простолюдие. Низши потребности и низша природа, възпитание и пример. Както казва Монтен.

    Коментиран от #26

  • 26 сила

    15 14 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    купуват цървулите дето се правят на богати , тия дето са наистина богати не са вещомани ....поне не по отношение на разни парцалки

    Коментиран от #27

  • 27 Гергана

    16 9 Отговор

    До коментар #26 от "сила":

    Какво знаеш точно ти за богатите?! Гледам какво си писала, излагаш се тотално. Явно си някаква служителка в кол център, която си е самовнушила, че разбира от всичко на света. Колко клетки имаш? Една, две?

    Коментиран от #31

  • 28 Дойче зеле

    28 3 Отговор
    Гледайте си там въглеродния отпечатък на мусаката и не ни занимавайте с тъпизмите на спонсорите ви, че да не ви покажа въглеродния отпечатък на паница зрял боб с люти чушки. Ще си купуваме точно колкото си искаме. Който няма пари и да иска няма как да купува. За бг човеците не е голяма драмата, но за дойчовците ще бъде трагедия да свикнат да живеят с по 1000 евро на месец.

    Коментиран от #30

  • 29 В.В.П.

    10 6 Отговор
    Аз не купувам нищо ,Нося си старите комунистически дрехи от 1988.. Много яко.. имам канадка от 1985.. .Опитайте ,колеги.! С парите си храня кучетата..Скъпо е .
  • 30 Госあ

    1 12 Отговор

    До коментар #28 от "Дойче зеле":

    Хмммм мисля, да не излезе накрая че и западняка е по скромен от Ганя, М ?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Снежана

    14 2 Отговор
    Аз не ползвам бельо. Ходя само по парфюм!
  • 33 ха ха ха

    6 3 Отговор
    Ако бяхте помолили преди да тръгнете да ни избивате като хлебарки, можеше и да ви чуем ... вече НЕ! Обърнете се към корпорацийките, на тях нареждайте какво да правят!
  • 34 Rock

    8 1 Отговор
    Тези парцалки могат да се рециклират. Ние знаем какво да си купим и да облечем- не можем да си го позволим. И от приказката за гредата и сламката- защо скъпите домакински уреди са направени така, че се развалят точно около изтичането на гаранцията. Няма резервни части и са направени така,че да не могат да се ремонтират,а да се изхвърлят и да се купуват нови.

    Коментиран от #36

  • 35 pbdan

    7 1 Отговор
    Ето две задачки за зелените. Спрете празните полети https://fakti.bg/world/645874-es-opitva-da-spre-praznite-poleti и копането на биткойни чрез прахосване на електроенергия. Това са напълно излишни от всякаква гледна точка СО2 емисии, а не да се хващате за мусаката. За домашно: Колко емисии има за един телешки стек с аржентинско месо превозено по въздуха до ОК и колко мусаки имат същия СО2 отпечатък?
  • 36 pbdan

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "Rock":

    В компютърните платки масово се ползват електролитни кондензатори, направени така, че да се повреждат след 3-4 години. Дават късо съединение и си купувате нова платка. Обвинява се електрическата мрежа за токов удар и търговията си върви.
  • 37 бж45

    1 2 Отговор
    Как да потребяваме старите си дрехи, след като те издържат само 2-3 пранета? То изкривени шевове, то скъсени ръкави или крачоли, то избеляване, изтъняване, абсолютна деформация. Това даже при брандираните стоки.