18 Януари, 2022 12:26 2 528 25

Прочут отдел на НКВД навършва 80 години

  • нквд-
  • ссср-
  • русия-
  • война-
  • хитлер

СССР ползвал опита от войната с Наполеон срещу Хитлер

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Службите за сигурност в СССР организирали разузнавателни акции срещу нацистките части по време на Великата отечествена война, осланяйки се на опита от Отечествената война от 1812 г., съобщи Центърът за връзки с обществеността на ФСБ на Русия.

Във вторник се навършват 80 години от създаването на прочутото 4-то управление на НКВД-НКГБ на СССР, което се е занимавало с работа зад фронтовата линия.

Основните му задачи са били: събиране на разузнавателна информация за противника; проникване под прикритие във военните и административните органи на окупационните власти; разгръщане на партизанско движение в тила на противника; унищожаване на транспортни и промишлени инфраструктурни съоръжения, използвани от нацистките войски; организиране на диверсии срещу военни, жандармерийски и полицейски гарнизони; елиминиране на нацистки водачи, предатели и съучастници на нашествениците; информиране на населението за положението на фронта и много други.

Под ръководството на 4-то управление през цялата Велика отечествена война разузнавателно-диверсионни отряди и групи, сформирани от четири отдела на териториалните служби за сигурност, извършваха оперативна и бойна дейност, допълват от ФСБ.

„Създаването на специализирано подразделение за борба с вражеските специални служби и войски зад фронтовата линия се дължи на бързото напредване на нацистката армия дълбоко в СССР. При организиране на фронтовата работа на съветските служби за сигурност е взет предвид опитът на "летящите отряди" от Отечествената война от 1812 г., действали зад вражеските линии, които имат значителен принос за победата над Наполеон. Благодарение на тях и на партизанските формирования руската земя буквално и преносно изгаря под краката на окупаторите.

Новият отдел е оглавен от легендарния служител на органите за държавна сигурност на СССР старши майор Павел Судоплатов.

Още на 5 юли 1941 г. под ръководството на Народния комисар на вътрешните работи на СССР Лаврентий Берия е сформирана специална група под ръководството на Судоплатов, която включва специалисти в разузнавателната и саботажна дейност, натрупали боен опит по време на Гражданската война в Испания: Яков Серебрянски, Исидор (Михаил) Маклярски, Виктор Дроздов, Александър Тимашков и Георги Мордвинов.

За решаване на поставените задачи към Специалната група са създадени войски, по-късно преобразувани в Отделна мотострелкова бригада със специални цели (ОМБОН), състояща се от два мотострелкови полка.

Със заповед на НКВД на СССР от 3 октомври 1941 г. на базата на Специална група е сформиран 2-ри отдел на НКВД, реорганизиран през 1942 г. в 4-то управление. И след като през 1943 г. Народният комисариат за държавна сигурност на СССР е преобразуван, това подразделение е прехвърлено в НКГБ.

Служителите на разузнавателните и саботажните групи на НКВД-НКГБ на СССР преминават специално обучение, което им позволява да се борят срещу превъзхождащи ги вражески сили, да се бият при всякакви метеорологични условия, ден и нощ, на всякакъв терен, използвайки всякакъв вид оръжие: от нож и револвер до противотанкова пушка и артилерийски оръдия.

„Започвайки битката срещу нашествениците край стените на столицата, те преминаха през бойни набези зад вражески линии в Украйна и Беларус, воюваха с врагове в Австрия, България, Унгария, Германия, Словакия, Словения, Полша и Чехия. Имат десетки хиляди унищожени вражески войници и офицери, съучастници на нацистите, стотици дерайлирани ешелони с военна техника и жива сила, взривени складове с боеприпаси, мостове, железопътни линии и магистрали“, отбелязват от ФСБ.

Съветското ръководство високо оценява подвизите на бойците и командирите на 4-то управление. На 5 ноември 1944 г. с указ на Президиума на Върховния съвет на СССР са наградени 12 бойци и командири на оперативни групи „за образцово изпълнение на специални задачи в тила на противника и едновременно проявени смелост и героизъм“ титлата Герой на Съветския съюз, а половината от тях - посмъртно.

По повод 80-годишнината на 4-то управление на НКВД-НКГБ, Федералната служба за сигурност, по-специално, публикува фотокопие на доклад за разузнавателните дейности на 4-ти отдел на НКВД на СССР в района на Курск, изпратен в края на март 1942 г. до началника на НКВД Берия.

В документа се посочва, че в периода от 10 март до 21 март 1942 г. съветските диверсионни групи минират пътища, взривяват автомобили, унищожават германски войници и това се случва почти ежедневно. Нацистите пускат съобщения за набиране на доброволци в антипартизански отряди – за тях се записват двама души.

Чекисти установяват самоличността на съветските граждани, които стават съучастници на врага и му помагат да ограбват и убиват цивилни в окупираните територии. В доклада се съобщава, че началникът на полицията на Глушковски район на Курска област е бившият инспектор на Държавната банка Алексей Ковалев, а окръжният старшина е бившият офицер на царската армия Полешчук. Именно Полещук обявява заповедта за екзекуцията на няколко съветски активисти, която се провежда на 1 март 1942 г. на пазарния площад на село Теткино, където нацистите са преместили областния център.

Източник: РИА Новости


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4-то управление

    11 7 Отговор
    Това 4-то управление на КГБ действа и до ден днешен в МО на БГ.
  • 2 виктор абакумов

    8 7 Отговор
    Сегашните РЗИта са новото НКВД
  • 3 deaf

    5 20 Отговор
    На какъв опит от "войната" срещу Наполеон са се осланяли чекистите?! Как да БЯГАТ!!! Смех. Защото цялата "война" на руската армия срещу тази на Наполеон се изчерпва с това да БЯГАТ от нея из ширните простори на Русия... Ха-ха-ха...

    Коментиран от #5, #6, #18, #21

  • 4 ⚜️Просветен Висарионович ⚜️

    3 3 Отговор
    Министерство на здравеопазването колко дивизии има?
  • 5 ⚜️Просветен Висарионович⚜️

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "deaf":

    Мъпет, стратегията няма значение , стига тя да е успешна ! И чичо Адолф ги гони из необятната руска земя , налази на север , замръзна и глътна вода ! Стратегия която работи отлично и е съобразена с територията и климатичните условия и води до победа!
  • 6 Аарон Иларионов

    10 6 Отговор

    До коментар #3 от "deaf":

    Ако знаеш с колко френски ботуши са се обзавели чекистите- слаба ти е математиката!
  • 7 BOBO

    18 1 Отговор
    И ВСЕ ПАК ТОЗИ ЧОВЕК ЕПОБЕДИТЕЛ В ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОИНА, МАЛКО УВАЖЕНИЕ

    Коментиран от #16

  • 8 плевен

    3 13 Отговор
    Когато човек чуе подобни тържествени фанфари, трябва да се замисли. Съветското военно разузнаване пропуска/по руски сведения/, мястото и началото на най- големите нацистки офанзиви. Дори за Курск научават първо то англичаните. Дори жп връзките не успяват да прережат. Взривяват релсите, а не влаковете, което се оказва безобидно ухапване. И всичко това, защото болшевиките никога не успяват да обединят народите си.
  • 9 Иван

    6 1 Отговор
    Човекът, който спечели втората световна война.
  • 10 deaf

    4 8 Отговор
    "Без помощта на САЩ,ние нямаше да победим" - цитат от мемоарите на Хрушчов.

    Коментиран от #25

  • 11 Тодор Правешки

    5 7 Отговор
    Споменаването на България от ватенките не ми се вижда много удачно, защото и парашутистите, и подводничарите им бяха заловени от българските власти ! Това са легендарни провали на легендарен отдел😀
  • 12 Патето Яки

    8 2 Отговор
    Слава на Съветската армия.
  • 13 Българин

    2 6 Отговор
    Берия! Ето един евреин комунист , на когото трябва да се вдигне паметник! Човека отровил Йосиф Сталин и избегнал 3-та световна война!
  • 14 Същото като ЦТУ на САЩ

    10 2 Отговор
    Т.е. простичко казано-отдела на НКВД е мачкал тогавашните соросоиди яко. За тва се възстановяват и след войната толкова бързо, без план Маршал...

    Коментиран от #15

  • 15 Същото като ЦРУ на САЩ

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "Същото като ЦТУ на САЩ":

    Т.е. простичко казано-отдела на НКВД е мачкал тогавашните соросоиди яко. За тва се възстановяват и след войната толкова бързо, без план Маршал...
  • 16 Иван4о

    5 13 Отговор

    До коментар #7 от "BOBO":

    Уважение, че на 5 септ. 1944 без повод ни обяви война и ни зароби за 45 години?!?

    Коментиран от #17, #22, #23

  • 17 Прав си

    12 2 Отговор

    До коментар #16 от "Иван4о":

    Наистина е уважение, без това "заробване" България я очакваше разпокъсване отново, поредното...
  • 18 За това

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "deaf":

    Руската армия водена от кутузов правила парад в Париж.

    Коментиран от #20

  • 19 Да попитам

    3 3 Отговор
    А нас какво ни интересуват тези неща?
    Пишете за българската история, не за съветската!!!
  • 20 Быстро,быстро

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "За това":

    За Кутузов не знам,може и да е бил в Париж,но руски кавалеристи с императора на Русия са били. Тогава се е появило френското заведение "Бистро" място където може да се хапне и пийне бързо,защото руснаците пъръчвали на келнерите "быстро" да изпълняват паръчките.
  • 21 То и наш

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "deaf":

    Крум така бегАл.
    И после пил пинаколада от инкрустираната куфалница на Никифор.
    Но не знам дали е било с ☂️ и маслинка.
  • 22 Дефакто воюваме

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Иван4о":

    През цялата война българският военен и граждански флот участва на страната на немците.... дефакто воюмаме без да сме обявили война. То и затова целият ни граждански флот е потепен...,защото е вози товари на немците.
  • 23 Хехе

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Иван4о":

    Без повод?
    Само където сме били съюзници на Германия.
    Но както и да е, сега сме свободни и не мое всин ток да си пларим.

    Коментиран от #24

  • 24 Хехе

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Хехе":

    Само където сме били съюзници на Германия.
    Но както и да е, сега сме свободни и не мое един ток да си платим.
  • 25 Факт

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "deaf":

    То и Хитлер без помща на САЩ и Англия нямаше да завладее Европа!