Last news in Fakti

27 Януари, 2022 16:00 5 429 31

Страх лозе пази

  • божидар чеков-
  • нато-
  • русия-
  • китай-
  • украйна

Засега дрънкането на оръжие в региона на Черно море не означава обезателно война

Страх лозе пази - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Опитът да бъде сменен режимът в Казахстан бе потушен с кръв, но безредиците заглъхнаха. Подобно на Беларус, редът бе въдворен с помощта на Русия. Дали руснаците са стреляли, или „мръсната работа“ са извършили местните сили на реда ще стане ясно в бъдеще. Успоредно със случващото се в Азия, в Западна Африка, по точно в Буркина Фасо бе извършен поредният преврат, към който геостратегическите наблюдатели остават безразлични. Малкото статии, посветени на военната хунта арестувала президента на страната, подсказват че нищо в Африка не е окончателно.

В Казахстан обаче зад Русия застана Китай и то по най-категоричен начин. Пекин обвини организаторите на поредната внесена от вън „Цветна революция“. С други думи там където „Соросоидите“ съвместно с ислямистите застрашават статуквото, корумпираните диктатори могат да спят спокойно. За нещастие на бунтовниците, освен подземните богатства и енергийни залежи, Казахстан се намира на „Новия път на коприната“, за чиято реализация Русия и Китай са си подали ръка.

Поради липсата на геополитическо споразумение, подобно на подписаното в Ялта, контурите на разпределението на силите между Русия и Запада „мутират“ подобно на Ковид 19. След като всички опити на страните членки на НАТО да преобразят арабския свят пропаднаха, влиянието на Русия, както и това на Китай нараснаха значително. След позорното изтегляне на американците от Афганистан, Вашингтон се нуждаеше спешно от нов геостратегически успех. Единственото уязвимо място в периферията на Русия, след неуспеха в Казахстан, оставаше Украйна. Умишленото гъделичкане на идеята за разпростиране на сили на НАТО, под носа на Кремъл, накара руската армия да смаже верижните гъсеници на нейните 2700 танка.

Изненадващо за някои, а за други не съвсем, китайският вестник CHINA DAILY излезе с предупреждение: „Време е НАТО да се вразуми! В продължение на 20 години Атлантическият съюз не спря да се разпростира на Изток“. Самият китайски президент Си Дзинпин, подобно на рамото което даде на Путин в казахстанската криза, не закъсня да се намеси. „Разбирам напълно руската загриженост и подкрепям изцяло всички руски инициативи за осигуряване на гаранции за сигурността на страната.“ – каза китайският президент, разполагащ с най-многобройната армия в света.

Засега дрънкането на оръжие в региона на Черно море не означава обезателно война. Силите от състава на НАТО, нито имат едни и същи униформи, нито едни и същи куршуми. Бройката им е символична в сравнение на отсрещната армада. Резултат от кризата обаче вече има. Това безспорно е сближаването на Русия с Китай. Зад този резултат прозира дългосрочна идея за евентуалното премахване на енергийната зависимост на Европа от Русия и заместването ѝ с американска?


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 53 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 американец

    16 80 Отговор
    «Не вярвам в легендата за отравянето на Борис III от Хитлер. Няма такъв газ, който да проявява отровното си действие дни по-късно. Борис III се среща с Хитлер на 14 и 15 август 1943 г., а царят умира на 28 август, като преди това дори е качвал Мусала със семейството си. Едва след тази разходка той се разболява мистериозно. Хитлер праща лекари да помогнат, той е имал нужда от него и е искал да му помогне. Царят е отровен по поръчка на Съветския съюз, не на Третия райх.»

    Коментиран от #4, #5, #7, #8

  • 2 май нещата се изясняват

    79 7 Отговор
    мдаааааааа... скоро време ще има освен приказки и действия... хората са казали не пускай питомното, да гониш дивото... не се наигра запада и ще съжалява!
  • 3 сергей

    86 9 Отговор
    САЩ и подлогите им от НАТО и ЕС искат но не могат да са единни. Разбраха че САЩ ги използват!
  • 4 Смешник

    50 2 Отговор

    До коментар #1 от "американец":

    Не е лошо като се изказваш да си подготвен зима отрова с която мога да те тровя 250 Дни преди да си отидеш от свят.Вземи си чети уроците и недей си губи времето с глупави коментари.
  • 5 ЕВРЕЙТЕ ОТРОВИХА СТАЛИН

    67 5 Отговор

    До коментар #1 от "американец":

    ХАМЕРИКАНСКИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА СА КАТО ДОКАЗАТЕЛСТВАТА ЧЕ ИРАК И САДАМ РАЗРАБОТВАТ ХИМИЧЕСКИ ОРЪЖИЯ- ЛЪЖЛИВИ ОТ НАЧАЛОТО ДО КРАЯ, ЛУЖЛИВИ КАТО СЪБАРЯНЕТО НА КУЛИТЕ В НЮ-ЙОРК. ЦЕЛТА БЕШЕ ОВЛАДЯВАНЕТО НА ПЕТРОЛНИТЕ ПОЛЕТА НА ИРАК. ОЩЕ СМУЧАТ ОТ ТАМ КРАВАРИТЕ БЕЗПЛАТЕН НЕФТ, ПОСЛЕ ПОСЕГНАХА НА СИРИЯ. ТИЯ ЛЪЖЛИВИ ПРИКАЗКИ СМЕ ГИ СЛУШАЛИ И СЛУШАЛИ.
  • 6 стоян

    50 2 Отговор
    Този Чеков / доста противоречив " французин " / макар да е придал на писанието си обективен характер прокарва внушения за това ,че Русия и Китай вършат нещо нередно ,макар това в много голяма степен САЩ го върщат от години . Но като живееш във Франция какво да пишеш. Освен това организатора на тези "мирни и спонтанни протести " в Казахстан -Абазов също живее във Франция и с него има клип в тубата където си разказва всичко каква дейност е извършил по организиране на протестите . Чеков гледай го .
  • 7 Точно както тровят неудобните и сега

    27 4 Отговор

    До коментар #1 от "американец":

    Нищо не се е променило. Даже въображение нямат. Много са елементарни. Искат да са хитри злодеи, но са елементарни гамени.
  • 8 В.В.П.

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "американец":

    Абе ,може да не вярваш,ама така в ,Умира от страх.Борис 3 .И Рузвелт също ,умира мистериозно .Има мистерии,
  • 9 Всичко е ясно

    46 7 Отговор
    Драскачът пише: "Дали руснаците са стреляли". Ето, аз ще му отговоря: Американците са стреляли. И сега, и преди, и в бъдеще. Американците и техните марионетки/фенове/кукли на конци много обичат да стрелят по полиция и невъоръжени хора. Драскачът изглежад по-възрастен от мен, а още не е стоплил, или може би си помага на пенсийката с американски трохи.
  • 10 НАДЕЖДНОСТ

    54 5 Отговор
    Спокойствието скоро ще дойде там от където най малко се очаква! Ножа стигна до кокала и от двете враждуващи страни... едните заради глупостта си да натискат... а другите да отпускат... Едните се готвят...и другите се подготвят!
    Накрая ще спечели тази страна която предопредели Бог, почти винаги той застава на една страна - Русия! И с право... там все още съществуват ценности, които са основополагащи за хората! Да - колкото и да е странното за четящите соросоиди, така е! И нещо повече... ние сме пушечно месо за запада, те смятат че войните рестартират бизнеса - и са прави... но те забравят, че вече няма глупави... и не може винаги други да страдат за да са добре - ТЕ! Не само хървати не биха тръгнали да защитават Украйна с НАТО а и Германия, Австрия, Италия... ще отидат ...по скоро ще изоратят такива смешници като нас, които не можем да си вържем обувките вече от преяждане на Демокрация! А война се печели от онзи - който има какво да защитава!

    Коментиран от #12

  • 11 ха ха

    25 3 Отговор
    Нормално развитие в геополитически план. Сега остава Западът да ис върне производството и да си възстанови технологичното предимство. Преди това да се освободи от давоските шарлатани и мокрите сънища за тотален контрол на социопатите оглавили технологичните корпорации. Това е спасението. След 40 години пропастта между китайско-руско-арабската част от света и свободният Запад че е осезателна. Първо да приключим с гражданската война срещу глобалистите и разрушителната им либерал-марксистката идеология.
  • 12 Офффффф

    3 16 Отговор

    До коментар #10 от "НАДЕЖДНОСТ":

    Доспа ми се. Скучен си.
  • 13 Пън де Хуай

    7 51 Отговор
    Русия се изтегли от Казахстан бързо, защото другаря Си е предупредил др. Путин, че ако ни си изкара от там "зелените човечета" , той ще му пусне своите "жълти човечета". Турция и Китай имат своите дълбоки интереси в Казахстан. Путин не може да си играе със Си и с Ердоган както с треперещия Джо !

    Коментиран от #17, #19, #23

  • 14 В.В.П.

    21 5 Отговор
    Ще ги трепе с лапата мечока.!.Трябва да бутне някой катер,самолет.Нещо.Сащ ,щяла да воюва от Словакия, България,Хрватска.Литва..
  • 15 НАДЕЖДНОСТ

    27 3 Отговор
    НИЕ НЯМАМЕ ВЕЧЕ ЦЕЛИ...асимилираха ни ... Ние станахме стадо... запада са овчарите.... и ни плашат с Мечка, която не стига до нас... понеже бърлогата и е доста далече и няма защо да бие път до нас... защото ние няма какво да и предложим което тя няма!!!!!!!
  • 16 САП

    33 1 Отговор
    След оттеглянето от Афганистан се нуждаят от нов конфликт в който техния военно промишлен комплекс да си продава оръжията. А богата Европа е идеална за стригане.

    Ето най бедната страна в ЕС плати F16 предварително в брой.

    Да не стане като в песента " О велики фараоне човека взе парите и каза: Ще видим!"
  • 17 САП

    25 3 Отговор

    До коментар #13 от "Пън де Хуай":

    По скоро на Бай Дън му казаха да си прибере качулатите човечета, щот ще яде хурката.
  • 18 Истината

    6 21 Отговор
    Чеков трябва да е под някаква тежка наркоза. В Казахстан имаше преврат и клонът на Казах Баши Назърбаев беше изчегъртан. След това китайският другар Си намекна на Путин, че руските войски не е желателно да се зад ржат и те се изпъриха на втората седмица.

    Коментиран от #31

  • 19 Васко твърдия

    17 1 Отговор

    До коментар #13 от "Пън де Хуай":

    Трябва да посетиш лекар, възможно най-скоро. Влошаваш се сериозно!
  • 20 мародер

    29 1 Отговор
    А как бяха потушени размириците в Авганистан, Египет, Ирак, Либия и Сирия където се разпореждаха поткрепяните и предвождани от САЩ умиротворители!?
  • 21 Некои факти

    10 4 Отговор
    Китай има отчетливо икономическо присъствие в Казахстан – тя е неговият най-голям търговски партньор и инвестира големи суми в местни инфраструктурни проекти. Външният министър на Казахстан намекна, че Китай е предложил помощ в началото на конфликта. В последно време Китай изгради паравоенни аванпостове в Таджикистан, за да спре потока от военни групировки, оръжия и наркотици, които влизат през Афганистан, Пакистан и Таджикистан в Синдзян, където Пекин извършва репресии срещу местното мюсюлманско население уйгури.
  • 22 Мечка и дракон не се дразнят

    28 1 Отговор
    Оппааа, не си играйте натовце с големите! А за България е най-добре да не участва в агресията на нато.
  • 23 mi6osp

    34 2 Отговор

    До коментар #13 от "Пън де Хуай":

    Ех, мечти, мечтииии! Хич не се надявай, че Русия и Китай ще имат спорни въпроси, докато САЩ съществуват. Свиквай, че санкциите и наглостта на САЩ създадоха антиСАЩ съюз на Русия - Китай- Иран Съюз мощен, здрав, готов да разгроми наглеците и да защити интересите си.
  • 24 ХАХАХАХАХААХ

    18 0 Отговор
    Понеже е работа на руснаците и китайците, затова назначиха за външен министър отявлен, неграмотен русофоб, който, първото което написа във фейсбук бяха русофобски лъжи за които един час по-късно се наложи да се извинява и да бие чело в земята.
  • 25 пламен

    4 28 Отговор
    Относно казахстан.
    Китай даде срок на русия да си отидат до 48 часа и руснаците си тръгнаха.
  • 26 ИНЖ

    2 21 Отговор
    Ами в края на краищата руският народ да вземе окончателно и ясно решение - към модела на Европа ли ще се стреми или ще си остане "азиатска губерния" и точка. Стига с това криволичене...Или - Или! Но това си е техен избор, който не задължава други суверенни държави да следват техния модел...
  • 27 Сандо

    24 0 Отговор
    За сведение на Чеков и чековците:на границите с ЛДНР Украйна,подкрепяна от колективния Запад е струпала 125000 войска.На разстояние,от което се виждат жилищните квартали!И Чеков и чековците ще ми я сравняват с руската армия,отстояща на стотици километри от границата!Не е ли време истината да си пише първа,а след това да се коментира?Всъщност като че ли истината отдавна е станала жертва на войната,водена от "демократизаторите" по целия свят.
  • 28 Верно ли

    19 1 Отговор
    ""...Зад този резултат прозира дългосрочна идея за евентуалното премахване на енергийната зависимост на Европа от Русия и заместването ѝ с американска..." Да си дойдем на думата. Март м.г. цената на газа 22 EUR/MWh, в началото на януари го напомпаха до 176 EUR/MWh, та да ни обясняват сега колко бил евтин американския за 72 EUR/MWh. Бравос!!!
  • 29 Тодор Правешки

    4 24 Отговор
    И тоя предател е прибрал тлъста комисионна от Пасьолството на РФ за да пише измислици! Истината е, че Китай скръцна със зъби на Масква относно намесата и в Казахстан и и обясни, че "вежливите " руски солдати могат да срещнат невежливите китайски! За това ватенките се изнесоха със светлинна скорост от Казахстан!
  • 30 Матей преображенски

    8 0 Отговор
    Ккаво лошо има в засилване на руското влияние в Европа,освен може би упадъкът да престане.Западна Европа също има необходимост от превъзпитание,връщане на консервативните и християнски ценности,социална вътрешна политика.Скъсване с провалния неолиберален модел,с глобализма и банкерско-лихварското всевластие.Нещо лошо? Само за мошениците,които не трябва да се оставят със заграбеното,а да се проведе експроприация.ЕС трябва категорически да се разтури,той е американски проект,макар в началото да не е бил,но е овладян на определен етап и превърнат в своята противоположност.нато също да се разтури,това е американска окупационна система,за събиране на ВАФЕН СС от цяла ЕврОпа срещу Русия.
  • 31 Да дааа

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Истината":

    Казал ти беше там и им светеше.Аман от олита спромити хардове.