Last news in Fakti

28 Януари, 2022 20:31 5 600 123

Вярва ли някой, че Русия се кани да завладее Украйна?

  • русия-
  • украйна-
  • крим-
  • владимир путин

Войната се е превърнала в заплаха за война - тя е инструмент за политически шантаж

Вярва ли някой, че Русия се кани да завладее Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Никой не знае какво става в главата на Владимир Путин, досега го имахме за пресметлив играч. Но вярва ли някой, че Москва се кани да завладее огромна страна като Украйна?

Коментар от проф. Ивайло Дичев:

Украинската криза ни върна в младостта, преминала под сянката на атомната гъба - когато в часовете по военно дело пресмятахме колко пионери ще бъдат изпарени от бомбата в първа зона на взрива и колко ще умрат от облъчване в третата.

В този вид апокалипсис май вече не вярваме. Не само защото наскоро петте големи ядрени сили тържествено заявиха, че атомната война не може да се спечели и не бива да се води. А самото развитие на техниката и комуникациите прави все по-малко вероятно катастрофа да се случи поради някакво недоразумение като например ято гъски, отчетени от радарите като ракети.

Какво става в главата на Путин и има ли наистина риск от война

Никой не знае какво става в главата на руския президент Владимир Путин, досега го имахме за пресметлив играч. Несравним с Мао Дзъдун, написал до Хрушчов през 1957: „Не трябва да се боим от атомните ракети. Ако империалистите започнат война с нас, можем да загубим 300 милиона. Е, и? Война като война. Ще минат години, ще се хванем за работа и ще направим повече деца“.

Защо толкова много се уплашихме от перспективата за война в Украйна? В историята на човечеството мирът е изключение. А най-висок се оказва процентът на жертвите в племенните общества, където и оръжията са най-примитивни - има разкопки, където се установяват до 50% индивиди със следи от насилствена смърт. Исторически пример за траен мир е Pax Romana, когато Римската империя е победила всички и управлява безразделно. Цената му обаче е потисничеството. Обратно: борбата за освобождение на народите води до жестоки конфликти.

Ужасяващи кръвопролития в Европа като религиозните, наполеоновите, а после двете световни войни затвърждават убеждението, че това е нещо лошо, безсмислено, несправедливо, жестоко. Днес вече трудно можем да си представим онзи патриотичен подем през 1914-1918, когато гимназиалният учител се записва доброволец и пише трогателни писма от окопа, докато кръвта му изтича. Пак има хора, които се записват доброволци - примерно при сръбските четници или донбаските сепаратисти, но гледаме на тях като на проблематични аутсайдери.

И въпреки всичко войната не ни е напуснала. Pax Americana обеща умиротворяване на света след победата над нацизма, но единственият резултат беше, че конфликтите бяха изтласкани към периферията на развития свят, идеологически предефинирани. Нали знаете коя е последната обявена война на САЩ? С България, Румъния и Унгария през Втората световна война. А това във Виетнам, Сърбия, Ирак сякаш не бяха войни, а полицейски акции. Или вземете СССР: нали не мислите, че са обявили война на Унгария, Чехословакия или Афганистан? Анексията на Крим дори бе извършена от маскирани войници, прочули се като „зелените човечета“.

Войната е все по-невъзможна и немислима за едно застаряващо население в развития свят, научено на удобства, сигурност и медийна емпатия с далечни страдания. Войната е и глупава, защото да владееш територията е по-скъпо, отколкото да я експлоатираш отдалеч. Войната превръща хората в маса - маршируваща, гладуваща, криеща се в мазетата. А какво е по-чуждо за съвременния човек, положил толкова усилия да култивира своята индивидуалност?

Защо тогава тя отново и отново се появява на дневен ред? Ето защо: войната се е превърнала в заплаха за война - тя е инструмент за политически шантаж.

Вземете руските стохилядни маневри край границата на Украйна. Вярва ли някой, че Москва се кани да завладее тази огромна страна с армия, въоръжена от НАТО, където омразата към „москалите“ расте експоненциално от 2014 насам? Как се удържа подобна територия, ако примерно трябва да се противодейства на партизанска война? Да си представим, че Русия иска да смени президента и да сложи на поста своя марионетка. Колко време ще оцелее тя до следващия Майдан - та нали вече опитаха тоя номер с Янукович? Или Путин просто иска да обърне тренда на падащия си рейтинг, както направи с анексията на Крим? Да, но според сондажите мнозинството руснаци не проявяват никакъв ентусиазъм да стрелят по украинските си братя, а това означава, че рейтингът може и да падне още, заедно с рублата.

Всъщност Путин действа като терорист, опасан с експлозиви: заплашва с война, а иска нещо съвсем друго. Хипотези - разни. НАТО да не се разширява. Други постсъветски републики да не шават много-много. Западът да се примири с анексията на Крим и да вдигне санкциите.

Както е известно, с терористи не се преговаря. НАТО няма да се бие в Украйна, ако Русия мисли да се самовзривява - нека го прави сама. А ролята на дипломацията сега е да рационализира исканията и възможните компромиси, отказвайки да се поддава на шантажа. Впрочем, забелязвате ли, че най-оптимистични по отношение на кризата в момента са самите украинци?

Войната като шантаж

От Аристотел насам знаем, че търговията е най-сигурният път към умиротворяване на обществата: който търгува, няма интерес да убива бизнес партньорите си. Отказвайки да влязат в логиката на катастрофата, наречена „война", американците трескаво замислят санкции в тази посока - да изключат Русия от световния обмен. Проблемът е, че тази страна не е истински модерен икономически агент: тя участва в световната икономика с монопола си върху природни ресурси, които пък охранява със силата на оръжието. Към шантажа на войната тя добавя и този на горивата - посред зима, в постковидния подем, когато цените на суровините скочиха тройно и четворно.

Тук обаче Путин като че ли прекали, защото съчета военен и икономически натиск. Западът неочаквано бързо се консолидира, противно на очакванията за предателство от германци или българи. Години наред Америка настоява да не бъдем зависими в такава степен от Русия - този път реакция със сигурност ще има, и то не само за "Северен поток 2". Дори и ние се втурнахме да правим замотания интерконектор с Гърция, а и кой знае, при тия високи цени може да се обърнем и към охуления шистов газ, с който Америка на Обама постигна енергийна независимост. Вярно, че Путин затъна в тази история и вече трудно може да се оттегли с празни ръце - все нещо ще получи, важното е фактор в преговорите да не е шантажът.

Не мога да преценя дали на наша територия са нужни допълнителни войски - това ще се решава от Алианса. Знам обаче, че на българските, а и на европейските путинофили това застрашително дрънкане на оръжие нанесе тежък удар: дълго ще ги гледат като защитници на една примитивна мечка, която отказва да бъде част от съвременния свят.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 73 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    161 9 Отговор
    "Вярва ли някой, че Русия се кани да завладее Украйна?"

    Освен Байдън, никой не верва. :D

    Коментиран от #19, #33, #67

  • 2 Хехе

    22 117 Отговор
    Няма нужда от вяра и съмнения! Това просто е задължително,след Грузия, Чечня,Крим и Донбас!

    Коментиран от #15, #42

  • 3 OTAN

    21 165 Отговор
    Време е храбрата украинска армия, с малко помощ от НАТО, да освободи Донецт, Луганск, а след това и Крим, и да възстанови териториалната си цялост.

    Коментиран от #12, #38

  • 4 Професора

    143 17 Отговор
    Руснаците ще направят нужното в точния момент, мнението и желанията на сороснята са без значение и не са част от уравнението!

    Коментиран от #20

  • 5 Монгола

    114 6 Отговор
    Тия пак ли ви промиват мозъците с пропаганда?
  • 6 BOBO

    120 10 Отговор
    САМО СОРОСОИДНИТЕ ДРАСКАЧИ КОИТО ПЪЛНЯТ САИТОВЕТЕ
  • 7 Мнение

    132 13 Отговор
    Никой не вярва. Всички знаем, че на САЩ спешно им трябва външен конфликт понеже назрява гражданска война там заради мизерията, в която се намира голяма част от населението й. Ако украинците не си изиграят добре картите ще се превърнат в бойно поле и ще им разрушат държавата.

    Коментиран от #106

  • 8 Зззз

    113 11 Отговор
    Нееее!Създава се изкуствено напрежение с цел да се уплаши Русия, но гърмян заек не се плаши. А и от какво ли ,от войски въоръжени с памперси?
  • 9 ха ха хааа

    26 57 Отговор
    Дойче веле пак дига кръвното на алкашнята ...😁
  • 10 Fury

    111 8 Отговор
    Веднага отговарям на заглавието. Според мен никой не вярва. Само сащ с неспирна пропаганда твърдят това. Сащ си гонят личен интерес някакъв и резултата е Европа страда. Ония през океана и ръчкат ли ръчкат. А ЕС "лидерите" умишлено ги слагам в кавички защото за мен лидери които работят усърдно против всеки един интерес на народа си са обикновенни продажни и безхарактерни хора.
  • 11 Да,бе

    34 2 Отговор
    Моля,правете разлика между шах и монополи,различни игри развиващи различни умения.
  • 12 Зззз

    46 5 Отговор

    До коментар #3 от "OTAN":

    Приготвили са помперси и храбреят.
  • 13 Ленин

    12 95 Отговор
    Националсоциализмът е последната сламка в която се лови жалкият давещ се диктатор Путин.А във главата му има вакуум!

    Коментиран от #16, #17, #27, #40

  • 14 Behemoth

    54 4 Отговор
    Ми Соломон и синоптичката със сигурност все пак това им е професията...
  • 15 кнаус 485

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хехе":

    Ти шегуваш ли се....
  • 16 Ноеини от САЩ

    77 4 Отговор

    До коментар #13 от "Ленин":

    Южните щати искат отделяне и разтурянето на САЩ. Белите в САЩ не могат да понасят черните електората на дядо Джо.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пламен

    5 67 Отговор
    Аз не му се връзвам.Путин просто изнудва с ядрен шантаж.
  • 19 Муьо

    15 45 Отговор

    До коментар #1 от "Грульо":

    " Вярваше ли някой , че Русия ще анексира Крим " ... Парен каша духа ..

    Коментиран от #111

  • 20 кнаус 485

    75 5 Отговор

    До коментар #4 от "Професора":

    Така е....професоре надявам се не си като автора..... А автора-Ивайло Стефанов Дичев е професор по културна антропология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, преподава във Франция, САЩ и други......КОМЕНТАРА Е ИЗЛИШЕН.......професор по културна антропология , А СЕ ИЗКАЗВА И КОМЕНТИРА ГЕОПОЛИТИКА---СМЕХ ,ТА СМЕХ, ЕЗЪК МУ ЗА ПРОФЕСУРАТА ......

    Коментиран от #34, #120

  • 21 баба ти от Пловдив

    19 8 Отговор
    никой не вярва! този клоун, дето ял парите на мосфилм и връзки манхатън, изкупили 2/ 3 от украина- т е малорусия ! ей, ало не пасем трева Българите! само руснаците да върнат АРХИВИТЕ на Б ългария- 1878 г и 1944 г!
  • 22 DW и Ивайло Дичев?? Станахте за Смях с

    68 2 Отговор
    Това":смятате ли, че Русия ще завладее Украйна?? Не Идиоти, Украйна се опитва да завладее ЛНР и ДНР!! Кой ли не каза че това няма да се случи, но вие продължавате като развален Грамофон да Повтаряте едно и също!?
  • 23 mi6osp

    58 4 Отговор
    Изглежда вече всички усещат, че от тук нататък обявяването на Байдън за победител, отказал Путин / Русия да завоюва в Украйна, ще предизвика само подигравки.
  • 24 Taka si e

    54 2 Отговор
    Азпек си мисля, че информацията ни е изкривена. Русия не е съсредоточила достатъчно армия, че да напада Украйна, освен това, ако искаше да напада, вече да е приключило, без много приказки. По скоро запада се нуждае от война, че да скрие кризата в която сме влезли (да ни отвлече вниманието) и армията на Русия около украйна е с цел защита от планирано нападение. Повече на това ми прилича. А за ятото гъски, които радара бил отчел като ракети е силно съмнително. От кога гъските са направени от метал и могат да отразяват радиовълни? И то през60-те години, когато радарите са били не много чувствителни. Радиовълните се отразяват от метали, не от гъски, так че аз лично смятам, че подобни истории са от сферата на пропагандата или историята е изкривена.

    Коментиран от #35

  • 25 Nomer N

    38 2 Отговор
    Ако Русия не нападне Украйна , значи САЩса се съгласили “ без да се съгласяват “и след около година НАТО , без много шум , ще започнат да се изтеглят от държавите ,които имат граници с Русия .Ще измислят някаква причина , за да не си помисли някой , че са се съгласили с искането на Русия . Иначе в Изт . Европа ще има война .
  • 26 DW и Ивайло Дичев?? Станахте за Смях с

    44 1 Отговор
    Това":смятате ли, че Русия ще завладее Украйна?? Не Идиоти, Украйна се опитва да завладее ЛНР и ДНР!! Кой ли не каза че това няма да се случи, но вие продължавате като развален Грамофон да Повтаряте едно и също!?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ДИВА СОФИЯНКА

    42 2 Отговор
    ВАЖНО Е ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ КАКВО МИСЛИ ПО ВЪПРОСА
  • 29 Време разделно

    43 2 Отговор
    На герои, патриоти и мишки като тоя Дичев
  • 30 Сороски агент

    39 2 Отговор
    Други нямат думата в Дойче зеле
  • 31 Айде,бе.

    61 1 Отговор
    "Или Путин просто иска да обърне тренда на падащия си рейтинг,..." уважаеми проф. Дичев, това е просто нелепица. Колко падащ - нима вече е под 75%? Ами не е... А и Вие, като един от най-умните истински днешни интелектуалци /почти изчезваща прослойка.../ - си вярвате, като повтаряте мита за "зелените човечета", измислен от очевидно провалилите се в намеренията си организатори на престъплението "майдан" и неистово желаещи да завладеят севастополската военна база - както впрочем направиха у нас с ракетите СС-20...? Жалко и че изпадате в "логиката" "Който не е с нас, е против нас", наричайки всеки несъгласен с уж обидното "путинофили"... Е, да смятам ли, че "натофилите" или "байдънофилите" са хора от по-висок клас?
  • 32 Gray Heron/ Сивата чапла

    34 2 Отговор
    Духххай ттеее го пропангадори!
  • 33 А, добър ден!

    51 3 Отговор

    До коментар #1 от "Грульо":

    Дори и Байдън не верва, ама се надява, завалията.
  • 34 Професора

    37 2 Отговор

    До коментар #20 от "кнаус 485":

    Този е гладен, а и е явна вербовка!
  • 35 Деда ви Кольо

    37 1 Отговор

    До коментар #24 от "Taka si e":

    да ама жертвите на изопачените новини не виждат фактите,всичко е просто бизнес,всички помагат на украйна с продажба на оръжие ,а не с пари или храна,е това е ЛИЦЕМЕРИЕ,миротворци продаващи гранати като помощ
  • 36 Смешниk

    63 1 Отговор
    Авторе личи че и познания нямаш от геополитика.За какво и е на Русия да завладява Украйна? На запад от Днепър не обичат Русия и не са руснаци,второ Русия да храни 40 милиона гърла и една напълно съсипана от САЩ държава просто може да го помисли само мозък който не е добре и е за лекар но по специален,трето: ако някой смята че Русия ще храни някой както Съветския съюз греши,Русия иска държави където да си продава земните богатства и да си живее нейния си живот и да има устройство което на нея и харесва,а не налагано от вън.И четвърто и последно защо авторе не кажеш когато Украйна се отдели от съветския съюз какъв жизнен стандарт имаше(ако не знаеш имаше най големия жизнен стандарт от всички съветски републики) транзит на газ от който получаваше над 2 милиарда долара, но какво е днес Украйна,авторе( една съсипана корумпирана държава на която всеки и е виновен и всеки и е длъжен).Та въпроса ми е авторе,за какво и е на Русия да завладява Украйна,ти самия виждаш ли смисъл,аз не го виждам и мисля че са доста хората по света които мислят като мен.Остани със здраве авторе и дигни си нивото ако обичаш, доста е ниско с такъв род статии които вървят за 14,15 годишни който е главите им е само айфончета,за тях това е примера за демокрация и да искат НАТО и САЩ ,други познания за САЩ за демокрация те нямат.
  • 37 Хаахо

    2 46 Отговор
    Нещата отидоха далеч.Цял свят се възмути и реагира.
    Няма нужда да ни казват, че това било майтап и нямало да нападнат Украйна.Байдън преди часове каза-до две седмици.Обаче да видиме какво постигнаха досега.
    1-Постигнаха небивало досега превъоръжаване на Украйна-байрактари, джавелини, зенитни компл. и кой знае още какво, което естествено нама да ни кажат.
    2-Разбра се кои са участниците за не налагане санкции и негласното съгласие за капитулация на Запада-Германия, Франция, Унгария, Турция.
    3-Разбра се за Лондонград-мръсните пари вкарани там , за купуване Партии и влияние от олигарсите на Путин.
    4.Разбра се за възможностите на руснаците да блокират интернет, кимуникации, електроцентрали и отприщят хаоса в Европа.
    5-Разбра се, че след ултиматума за източна Европа, е възможно да поискат да върнат и 1990 г.-Берлинската стена.
    6-Разбра се, че заплашват Света със Китай, от свое име, без той да им е дал това право.
    7-Задействаха процедура за признаване Донецк и Луганс, подписване на договор и вероятно настаняване на войски там.
    8-Обявиха учение до бреговете на Ирландия за февруари, изпратиха в Сирия ескадрили.
    И..мълчание пълно от Путин, докато западната преса публикува всички варианти на нахлуването и опасността от ядрен конфликт.

    Коментиран от #49, #85

  • 38 Смешник

    49 2 Отговор

    До коментар #3 от "OTAN":

    Колкото американците са били на луната,толкова и Украйна някога ще си върне Крим.
  • 39 3.14К

    54 1 Отговор
    Тоя Ивайло Дичев тотално е изплискал легена. Сякаш е закусвал салата от мак. Соросоид на стари години е най-нелепата форма на съществуване.
  • 40 Много, ама много

    34 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ленин":

    ама неизразимо много на някои им се искаше да е така. А ако беше, сигурно и Нобелова награда щяха да му дадат, че и имение в САЩ - вече един съветски/!/ президент получи и двете... Ама не е ...
  • 41 Taka si e

    44 4 Отговор
    Правилния въпрос е за какво да ги завладява - да почне пак да ги хрантути, както го правеше с цяла източна Европа? зора на уйрите е да се настанят пак на хранилка към някого, ама запада много много не дава- той взима, Вижте ни нас къде сме. Държави, в които населението е свикнало на кражби и мързел не са добре при капитализма, щото са свикнали някой само да им дава. Ние и укрите сме на върха в това- кражби и мързел. Между другото - ако няма внос на домати и краставици от Турция, българина нема да има с какво да си направи салата за ракийката. България внася картофи от Германия и Франция и Лук от Нидерландия. Бългатските картофи са по-скъпи от месото,Украйна е същата работа. За какво им е на някой да завладява 40 000 000 мързеливци, как ще ги храни?

    Коментиран от #45

  • 42 Чети

    39 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хехе":

    Малко. Крим референдум там живеят 80%руснаци.чечня там няма да коментирам,това е Русия махни овчарски те си ръце от там. Грузия има доклат на ЕК грузински военни частни първи нападат руски сини каски. Да не питам за каталуния. Шотландия. Ирландия. Гдр. А и за баските.палестина. Има още но спирам да ти преподавам.
  • 43 Чети

    24 2 Отговор
    Малко. Крим референдум там живеят 80%руснаци.чечня там няма да коментирам,това е Русия махни овчарски те си ръце от там. Грузия има доклат на ЕК грузински военни частни първи нападат руски сини каски. Да не питам за каталуния. Шотландия. Ирландия. Гдр. А и за баските.палестина. Има още но спирам да ти преподавам.
  • 44 А, добър ден!

    48 2 Отговор
    Моля да публикувате статии и от Русия по темите, в които тя присъства, за да прочетем мнението и на "опонента". Стига с тези от Дойче веле, Асошейтид прес и местни сорос-питомци.
  • 45 А, добър ден!

    2 7 Отговор

    До коментар #41 от "Taka si e":

    Знам, обаче, че Украйна произвеждат стомана, която се продава и България.

    Коментиран от #51, #87, #89

  • 46 Гал

    44 2 Отговор
    Дичев, стъкмена подборка от Факти. Голямо разочарование. Вземи чети малко сериозни анализи от западни издания. Може ли САЩ да сложат ракети в Харков или Одеса, които за 5 Мин. да стигат до Москва, и руснаците да си стоят мирни. И руснаците не започват войните, те ги завършват.
  • 47 Не смятам

    46 2 Отговор
    По скоро Русия се готви за провокация от страна на САЩ и НАТО,но приказките за руски войски по границите са шарени лъжи.Има присъствие но Руснаците са на друго ниво и ако за САЩ и НАТО ще използват оръжия,които ще ги заличат за 20 секунди, за които никой няма противоотбрана,то за Украйна при провокация от страна на бандеровците ще изпрати само спецчастите си за да ги неутрализират.САЩ е най агресивната държава в света,която живее от ограбване на ресурсите на по малките държави а НАТО е нейния военен инструмент,който използва членовете си да ги дои и да им продава остарялата си военна техника,която става само за скраб.НАТО ни пази,само че от Извънземни.Само идииииот може д вярва, че НАТО е военнен блок за защита.Понеже НАТО отдавна е в клинична смърт,то пропагандната машина на САЩ създава враг,за да може да оправдае нуждата от присъствието на НАТО,като ни създава илюзията че един конфкикт между две държави,който не може да бъде друг освен локален,се явявал заплаха за НАТО.Пълни глупости,на които никой не вярва.
  • 48 Хаах

    1 24 Отговор
    Отиваш в Интернет-пишеш Солавьов и се наслаждаваш на разбирания за ценности, ЗА РОДИНУ, имперския им ген и за това какво трето качество са българите, европейците, какви ценни съюзници са- например сърбите.
  • 49 Путин обеща

    41 2 Отговор

    До коментар #37 от "Хаахо":

    Путин обеща да причини на англо-саксите това, което те причиниха на Русия. Сериозните хора казват, че Путин винаги е изпълнявал казаното.
  • 50 В.В.П.

    34 1 Отговор
    Путин е голям ,Даже и Укрите казват.Искаме такъв ,като Путин..;

    Коментиран от #86

  • 51 Преди да

    25 3 Отговор

    До коментар #45 от "А, добър ден!":

    Всичко е в Донецк и Донбас.На Бандеровците оставиха полетата с жито.

    Коментиран от #52

  • 52 Taka si e

    11 1 Отговор

    До коментар #51 от "Преди да":

    И към тези полета имат интерес китайците и то поне от 20 г.

    Коментиран от #64

  • 53 Ххх

    35 2 Отговор
    Радвам се, че авторът е попрочел хорското мнение във форума на факти .Само че,явно не го е разбрал .Не ми се иска да кажа,че иска да го преиначи умишлено..Както обикновено сме разделени на русофили и русофоби,но дори и част от русофобите вече са съгласни с това,че външната политика на САЩ е супер безогледно агресивна.

    Коментиран от #105

  • 54 Мазало

    0 27 Отговор
    Появи се тежката артилерия на руските тролове.Досега приказките бяха, как за 2 секунди Русия ще унищожи Света, сега на заден с пълна газ.

    Коментиран от #68, #70, #78

  • 55 Че тя

    30 1 Отговор
    Украйна си е Руска
  • 56 Фффффф

    1 25 Отговор
    Да,аз вярвам че руснаците ще навлязат в Украйна..

    Коментиран от #58, #63

  • 57 Sion

    12 0 Отговор
    ДВ - една звезда/щото няма нула/ и не се чете..
  • 58 Sion

    15 0 Отговор

    До коментар #56 от "Фффффф":

    Че те са там от 1000 години, ве, умен...
  • 59 Е.С.

    21 2 Отговор
    Вие от дойче зеле вместо да плямпате глупости, лобирайте за по-бързото изпращане на каските към Украйна. За по-добра връзка на укрите с кораба-майка.
  • 60 дойде време на безчестие

    27 1 Отговор
    Пак ли професор говори глупости. От къде се въдят толкова прости индивиди ?! Кой му даде на този това милиционерско звание професор ?!
  • 61 Мда

    3 3 Отговор
    Не е ли парадокс това.
    30 години богатия запад си плащаше на Русия да строи танкове и ракети и сега когато им казаха, че освен парите, искат и земите им, се правят на неразбрали и изненадани.
    Проблема е, че и да постигнат в преговорите разбирателство, това ще се повтори след години.И тогава няма да има преговори и условия.
  • 62 Браво

    0 21 Отговор
    Най новата опорка.Русия няма да напада, ама НАТО ще напада.
    Което си е игра на думи и означава, че Русия ще нахлува в Украйна, защото НАТО я напада.И като нахлуе ще ни облъчи с послание-НАТО се уплаши, а ние победихме.

    Коментиран от #72

  • 63 Абе не бе

    15 0 Отговор

    До коментар #56 от "Фффффф":

    Русия нема да влиза, а Окрайна ще си се върне в Русия....
  • 64 не само китайците

    27 0 Отговор

    До коментар #52 от "Taka si e":

    Справка шведите, Наполеон, поляците, Хитлер. И докъде стигнаха. Сега следват САЩ, много им се иска да изпапат Русия, защото им предстои сриване.
  • 65 крум

    24 0 Отговор
    Простотията на ивайло дичев и немско зеле.Навремето го изхвърлиха от Франция поради явна некадърност и непригодност
  • 66 Дичев

    16 0 Отговор
    Съвсем е одичал.
  • 67 Полковник

    0 33 Отговор

    До коментар #1 от "Грульо":

    А варвал ли е някой, че Червената кочина ще завладее Крим, след като монголоида и лъжеца Лавров, се кълняха, че нямат нищо общо. Лично ги гледах по телевизията. Няма да се връщам и в историята. Колкото до това кой вярва и кой не, не познавам някой, който да има доверие на червените боклуци.

    Коментиран от #71, #107

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 иван

    22 0 Отговор
    Тоя Дичев абсолютен примитив
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 ььь

    32 0 Отговор

    До коментар #62 от "Браво":

    Русия никога не играе такива номера, историята го показва. Това са номера на англосаксонците, лъжата, измамата, лицемерието е тяхна характерна черта. Помниш ли епруветката, която показваше Колин Пауъл, уж химическите оръжия на Ирак, после се оказа, че нямат химически оръжия.

    Коментиран от #119

  • 73 Биби Долапчиев

    1 8 Отговор
    Четирсе и първа дрогара Сталин мислеше геносен Хитлер за много умен ма сгреши!
  • 74 Нане

    21 0 Отговор
    сичко е кратуните на некви миндили дето продават втечен газ с кораби за долари
  • 75 Филип Боев

    19 0 Отговор
    Може ли професор по Антропология да пише по такива теми ? Само, ако е графоман или друг вид ........ман!
  • 76 Бай Шиле

    19 0 Отговор
    Г-н Дичев става все по ниска топка.Слугинаж.
  • 77 5 лъжи

    24 0 Отговор
    5 лъжи на САЩ,които не се връзват с никаква логика.Първо Русия не е агресивна държава,защото не и трябват територии.Тя притежава една пета от територията на земята.Второ-На Русия не и трябват ресурси за да напада други държави,както прави САЩ.Тя ги притежава.Една трета от природните богатства на планетата са на територията на Русия.Трето-обвиненията за инвазия, са договорки с Русия за военна помощ от различни държави,която тя изпълнява а не като САЩ да бяга със пълни памперси.Четвърто-Русия не се кани да напада Украйна а се готви за провокации от страна на САЩ и НАТО,за които усилено се прави обратна пропаганда.И пето на американците не им е ясно,че ако стане конфликт с Русия.последното което ще видят по американската телевизия е Ну пагади на руски.
  • 78 Тролче!

    20 0 Отговор

    До коментар #54 от "Мазало":

    Мазало ти е в главата.Не те знам от коя дупка си излязъл,но явно е погрешната.Грамотноста не е русофилия а поглед в реалноста.Има 5 варианта за унищожението на САЩ и НАТО.Първо ще им думнат сателитите и цялата дже.дърска армия става неуправляема.Няма Джи пи ес,няма телефони,няма интернет.50 Посейдона(най новите подводници) без екипаж,спят на дъното на океана.Всяка от тях с по 100 мегатона атомен заряд.Само една е достатъчна да заличи островче като Великобритания а две са достатъчни за САЩ.Неизвестен брой Буревестник,гигантски ракети с атомен двигател,обикалят в космоса и никой не знае кога ще се спуснат към целта.И в момента обикаалят.Само една мега ракета от клас Сатана е достатъчна да изчезне континент като Австралия.Две ракети Кинжал,са достатъчни да потопят целия 5-ти американски флот,барабар с авионосците.Калибър могат да се изтрелят и от рибарска лодка някаде от Сибир и да достигнат до всяка точка на Европа.И всичкото това нещо лети със скорост от 85 000КМч,за което няма противодействие.САЩ и НАТО мога да ги оприлича като банда индианци,въоръжени с бухалки и прашки,които са тръгнали да унищожават танкове и самолети а ефекта е,че ще останат само изгорели бухалки и четали от прашки.

    Коментиран от #83

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Моряка

    20 2 Отговор
    Русия не завладява,Русия ще си върне откраднатата Украйна.И не само Украйна.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 ковидиотин

    25 0 Отговор
    Нато,ООНе,СЗО,ЕС...Организации обслужващи изцяло частни интереси разбирайте мафия
  • 83 ковидиотин

    24 0 Отговор

    До коментар #78 от "Тролче!":

    По подобен сценарии са се развили събитията във Виетнам.Американските ветерани и днес пият по шепа хапачета на ден и посещават по трима психолози постоянно.Вместо да признаят своята загуба американците започват да изпепеляват красиви гори с животните и хората в тях.Що за безочие днес да се изкарват най-справедливите.Ами атомните бомби?Няма друга държава в света,която да е използвала атомни бомби от безсилие
  • 84 на дума

    22 1 Отговор
    ли са ти плащали, че три пъти въпрос задаваш и три пъти локуми разтягаш без отговор.. Една вярна дума няма вътре.. Падащият рейтинг, човече (Путин няма опонент в момента дори)... Падащата рубла (кога е била висока, когато си бил на 3 ли?), човече, човече... закривай!
  • 85 Ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Хаахо":

    Верно си хахо.
  • 86 ха ха хааа

    0 11 Отговор

    До коментар #50 от "В.В.П.":

    Колко па да е голям ...🤭 Кинта и 50 , с подложките ..

    Коментиран от #121

  • 87 Ха ха

    7 0 Отговор

    До коментар #45 от "А, добър ден!":

    Абе и шоколадови бонбони президента Поросенко продава.Ама сега като го вкарат в пандиза не е ясно кой ще прилапа делаверата.
  • 88 Борусия Перник

    14 3 Отговор
    Руснака само искаше да види що за реакция ще има спрямо подобни действия ,е виде че са повече от смешни провери ги набърже и сега им гледа сеира...на всичките ,с каските от Дойчланд до Чертежите на самоуети от Болгарского народа .Испания още се чуди кво да прати медицински сестри от мъжки пол или два три самолета:)пази боже да не ни емне някой назе с тоя батальон дето ще се строява ....за последен път !!!
  • 89 Ха ха

    20 0 Отговор

    До коментар #45 от "А, добър ден!":

    И ние преди да влезнеме в ЕС продавахме в Испания кремиковска стомана( игри с данъци и ДДС).Но сега едва ли някой прави това.Та и Украйна скоро ще спре и стомана ,и въглища,и жито да продава.Ще го прави някой американски каубой.
  • 90 професията

    18 0 Отговор
    Много примитивна статия. Авторът защо не си потърси друга работа? Явно политическите анализи не му се отдават, а представянето им в логически свързана форма, е невъзможно занимание за него.
  • 91 Реалист

    15 0 Отговор
    Пимия...
    Дойче Зеле, узлагате се...
    За тоя бълвоч и Сорос няма да ви плати
  • 92 Ghost

    16 0 Отговор
    За какво му е война?! Просто им спира газа и сами ще идат при него да се предадат!
  • 93 ханс

    12 0 Отговор
    Посредствен примитив! И от Франция го изониха навремето поради непригодност.Намерил е хранилка в немско зеле
  • 94 САТЪРА НА ХАНА

    12 0 Отговор
    ОТКАКТО С РУСКО СЪГЛАСИЕ ЗАПАДНА ГЕРМАНИЯ ПРИСЪЕДИНИ УЗТПЧНА ГЕРМАНИЯ :))) ...
    ..... В ЕВРОПА ОТДАВНА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЗАВЛАДЯВАНЕ :). БЪЛГАРСКИ РЕНЕГАТИ НА НЕМСКИ ДЪРЖАВНИ ЗАПЛАТИ ОТ ДОЙЧОВО ЗЕЛЕ
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 сащ трябва да ни набута газта си скъпо

    12 1 Отговор
    САЩ са изпратили повече от 20 танкера с газ за Европа като алтернатива на руското гориво, съобщи "Уолстрийт Джърнал". Според вестника официалните лица във Вашингтон и Брюксел сега търсят краткосрочен заместител на износа на Москва. В статията се отбелязва, че според анализаторската компания Vortexa още 33 кораба могат да поемат по същия курс. НИЕ ТРЯБВА ДА БЛАГОДАРИМ И ПЛАЩАМЕ ТАЗИ ГАЗ !

    Коментиран от #103

  • 97 АНГЛИЯ Е НАШ ВРАГ !

    16 1 Отговор
    Великобритания към местния бизнес: Подгответе се за руски кибератаки ............... КОИТО САМАТА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ Е ПОРЪЧАЛА !
  • 98 ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ , РАНО ИЛИ КЪСНО ,

    13 2 Отговор
    ДНЕС ИЛИ УТРЕ - УКРАЙНА ПАК ЩЕ СТАНЕ РУСКА , АЛЯСКА СЪЩО А ИНДИАНЦИТЕ ЩЕ СИ ВЪРНАТ ТЕРИТОРИИТЕ ЗАГРАБЕНИ ОТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ НА АНГЛИЯ ! ТОВА СА ОБЩО ВЗЕТО ЗАДАЧИТЕ ПРЕД ПУТИН !

    Коментиран от #102, #118

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Уса

    6 1 Отговор
    Ако спре интернета за повече от месец в САЩ ще останат само старческите домове

    Коментиран от #117

  • 101 Кой

    12 2 Отговор
    му е да титлата “професор” на този професор? Такива плоски и смехотворни анализи не отиват даже и на първокурсник от Харвард…
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Ами ...

    1 13 Отговор

    До коментар #96 от "сащ трябва да ни набута газта си скъпо":

    По-скъпо от руската няма да ни излезе. 😀
  • 104 що да завладее

    12 0 Отговор
    че тя си беше руска доколкото си спомням

    Коментиран от #116

  • 105 Гого

    0 1 Отговор

    До коментар #53 от "Ххх":

    Болни мозъци сте
  • 106 Гого

    5 11 Отговор

    До коментар #7 от "Мнение":

    Не е случайно, че всички русофили живеят извън Русия и никога не си и помислят да отидат там.|.... "Дайте да продължим изречението: Русия е страната, която най-добре от всички други произвежда...Какво? Може би айфони? Може би произвеждаме най-добрите автомобили? Или най-добрите самолети? Не е така, летим на чуждестранни Боинги. Произвеждаме Лада Калина. И YotaPhone, който никой не използва. Произвеждаме маса други глупости, които ако се появяват в страната ни, то е само заради някакви особени отношения с властите."..

    Това заяви опозиционната журналистка Ксения Собчак, която беше кандидат за президент на Русия

    Няма нито един отрасъл в нашата промишленост, за който можем да кажем, че сме най-добри в производството на нещо, категорична е тя.. Приходите от петрол и газ обикновено представляват около 40 процента от федералния бюджет на Русия и не са положени особени усилия за генериране на нови източници на национално богатство, способни да ги заменят.
    Както се вижда и от затварянето на опозиционера Алексей Навални и приемането на по-остра стратегия за национална сигурност, Путин остава зает с оцеляването на режима и фантомните заплахи за суверенитета на Русия от Запада.
  • 107 Когато

    6 1 Отговор

    До коментар #67 от "Полковник":

    човек допусне омразата да му завладее съзнанието, започва все повече да пропуска фактите и да се отдалечава от реалността!
  • 108 Минувач

    7 1 Отговор
    Ясния отговор на въпроса в заглавието е НЕ! Това промиване на мозъци може да мине само при средния американец който със сигурност нищо не е чувал за Гьобелс...

    Коментиран от #115

  • 109 КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА

    5 2 Отговор
    ТЪЙ МОГЪЩА НА СВЕТА - В ТОВА ВЯРВАМЕ !

    Коментиран от #114

  • 110 Ангел

    2 0 Отговор
    Украинците също не вярват
  • 111 Ангел

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Муьо":

    И аз не вярвах че ще има държава косово,отнета сръбска земя

    Коментиран от #113

  • 112 Анонимен

    0 2 Отговор
    Кани се да завладее целия свят,стига да може и да й позволят.Откакто е създадена ,тази държава ,непрекъснато увеличава територията си.
  • 113 Минка

    0 0 Отговор

    До коментар #111 от "Ангел":

    А вярваше ли,че Сърбия ще присъедини български земи,вкл.и Македония?
  • 114 В.И.

    2 0 Отговор

    До коментар #109 от "КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА":

    Вярвайте в каквото искате,истината е,че сте зомбирани ,защото сте генно увредени
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Лени

    0 1 Отговор

    До коментар #104 от "що да завладее":

    Не си спомняше,пиле,защото беше пиян и дрогиран.
  • 117 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #100 от "Уса":

    А тук какво ще остане? В старческите домове също има интернет.
  • 118 Анонимен

    1 1 Отговор

    До коментар #98 от "ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ , РАНО ИЛИ КЪСНО ,":

    Защо ли не си съветник на Путин,мечтатели безумен!!!
  • 119 Мони

    0 2 Отговор

    До коментар #72 от "ььь":

    ЪъъРазбира се,че другарят Сталин е корифеят на науката,вожд и учител на човечеството ....Но ето ,че се появи още по- умен от него.😛😂😘🎃👹
  • 120 Митака

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "кнаус 485":

    То в България само професори, генерали и депутати да искаш, с лопата да ги ринеш. Професорите повече от студентите, генералите повече от войниците, депутатите повече от избирателите. Честито народе.
  • 121 Само, че е

    2 1 Отговор

    До коментар #86 от "ха ха хааа":

    ВЕЛИК!!!
    ЧЕСТ!!!
  • 122 ЧИТАТЕЛ

    6 0 Отговор
    "примитивна мечка, която отказва да бъде част от съвременния свят"
    Самото изречение показва неосъзнаване на същността на проблема. Обективен анализатор, при това професор културолог, не може да си служи с такива определения.
    Демонстрира само собствен примитивизъм - разсъждения в черно-бяло.
  • 123 Ключът за

    6 0 Отговор
    От цялата истерия Украйна се изтощава икономически и финансово. Загулиба е милиари от пропуснати инвестиции и туризъм през последните няколко години. Милиарди струва да държиш 120 000 душе три години н окопи и землянки. Градовети им около Донбас и Луганск опустяват защото населението се изселва и производствата замират. Дерзай Ивайло Дичев,дерзай! Така много помагаш! Даже Зеленски като хитър евреин разбра къде е ключът за палатката.