Last news in Fakti

10 Март, 2022 10:00 3 405 94

Загуби ли Русия хибридната война срещу Запада

  • русия-
  • брекзит-
  • хибридна война-
  • кремъл

Руската пропаганда беше особено успешна в Източна Европа - някогашна сфера на влияние на Москва, където дезинформацията постигна особено силен успех по редица причини

Загуби ли Русия хибридната война срещу Запада - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия, редовно обвинявана от Запада, че води хибридна война срещу него, за броени дни стана обект на силен международен гняв, след като на 24 февруари предприе инвазия в Украйна, и си навлече изненадващо бързо безпрецедентни санкции от Съединените щати, Европейския съюз и техните съюзници. Опитите на Москва да представи военното нахлуване като "специална операция" с цел "денацификация" и "демилитаризация" на Украйна на практика се провалиха, а украинският президент Володимир Зеленски, популярен в родината си бивш комедиен актьор, се превърна в символ на съпротивата, със своите видеообръщения, достигащи чрез социалните мрежи и западните медии до целия свят.

Американски и европейски средства за масова информация изиграха водеща роля за това международната общност да се обедини в подкрепа на Украйна, като успяха да наложат на Русия образа на жесток агресор, въпреки всичките ѝ опити да оправдае своите действия. Кадрите с бягащи отчаяни украинци и разрушени жилищни сгради достигат до всички кътчета на планетата и никаква пропаганда не може да убеди почти никого, че не става въпрос за истинска война.

За броени дни стана ясно, че сравнително нови руски държавни медии като Спутник и Ар Ти, дори още преди да бъдат забранени на Запад, не могат да се мерят с наложили се телевизии като американската Си Ен Ен или британската Би Би Си. Така Западът успя да наложи на света своята версия за нещата.

Заместник-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова заяви вчера, че дезинформацията и външната намеса от десетилетия са част от руската държавна доктрина. Русия дълго време ни подготвяше за сегашните събития, подгряваше общественото мнение за тази агресия срещу Украйна, каза Йоурова пред Европейския парламент.

ЕС и САЩ впрочем отдавна обвиняват Русия на президента Владимир Путин, че води хибридна война срещу Запада - с държавните си медии и, много по-ефективно, с "ферми за тролове" в интернет - с цел дестабилизация и подкопаване на водещите му позиции в света. Москва е обвинявана, че е допринесла за успеха на референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз и за победата на Доналд Тръмп на президентските избори в Съединените щати през 2016 г. След това дойде пандемията от новия коронавирус, към която дезинформацията се пригаждаше, взимайки първоначално на прицел самото съществуване на патогена, за да се пренасочи след това към ваксините. Брюксел и Вашингтон впрочем неведнъж обвиниха Москва, че разпространява дезинформация за коронавируса.

Въпреки всички официални доклади и политически предупреждения, милиони хора повярваха на "фалшивите новини" за пандемията. Руската пропаганда бе особено успешна в Източна Европа - някогашна сфера на влияние на Москва, където дезинформацията постигна особено силен успех по редица причини, включително характерното за региона недоверие в управляващите и държавните институции като цяло.

И тогава дойде инвазията в Украйна, и общественото мнение, включително в Източна Европа, се настрои изключително враждебно срещу Русия. Как стана това само за няколко дни?

Въпреки всички усилия на Русия да разработи неконвенционален подход към конфликта през 21-и век, офанзивата ѝ в Украйна се провежда по брутален и определено старомоден начин: въздушни удари, тежка артилерия и бронирана военна техника се опитват да смачкат съседната страна и да я принудят да се подчини. Западът, а не Русия, е този, който сега вкарва в употреба нови и нетрадиционни способи, за да отвърне на удара, след като бе надхитрен от нея през голяма част от последното десетилетие, когато тя разшири бойното поле с кибератаките, дезинформацията и "малките зелени човечета", пише в. "Файненшъл таймс".

Британският всекидневник отбелязва, че през последните дни западните държави не само са въвели безпрецедентни финансови санкции срещу Русия, които могат да унищожат икономиката ѝ, но и е организирал културен и спортен бойкот срещу нея, за да накара руското общество да се почувства изолирано. Уморен от безкрайните войни на Москва, Западът инициира "хибридна война" от нов тип - комбинация от икономическа и мека сила - за да накаже Русия и да я принуди да смени курса, коментира "Файненшъл таймс".

"Русия е невероятно ефективна при манипулирането на връзките си с други страни, особено съседите ѝ, било те чрез кибератаки, дезинформация, енергийните доставки или търговски спорове", казва директорът на мозъчния тръст Европейски съвет за външни отношения Марк Ленард. Той говори за "безкраен списък от неща, които свързват държавите, но също може да бъдат използвани за упражняване на политически натиск".

Усилията на Запада да се бори срещу една война от различен тип започнаха с предупрежденията, че Русия се готви да нападне Украйна. Това направи по-трудно за Путин да обясни и оправдае атаката, обяснява Ленард.

"Това е воюване без традиционните военни средства", обобщава Робърт Кьонигсбъргър, инвестиционният директор на хедж фонда "Греймърси". Той допуска, че е възможно на САЩ да не им се налага повече да изпращат морски пехотинци.

След края на Студената война се появи мрежа от дълбоки връзки между Русия и нейните бивши врагове на Запад, не само в бизнеса и финансите, но и в културата, спорта и туризма. Западните правителства сега се опитват да обърнат тази взаимосвързаност срещу Путин, като се възползват от своя контрол върху международната финансова система и способността на обществата си да създават силни послания, които се разпространяват в социалните мрежи, отбелязва "Файненшъл таймс".

Западът бързо успя да издейства изхвърляне на руските национални отбори от редица спортни състезания, включително от баражите за Световното първенство по футбол в Катар, и бойкот на руската култура и нейните популярни лица. "Всички тези ходове дават на руското общество ясно да разбере, че страната е изолирана и не е одобрявана по света", казва Ленард.

В момент, когато руските войски обкръжават столицата Киев и други украински градове, подложени на тежки бомбардировки, надали предприетите от Запада мерки ще се отразят незабавно на войната. Целта обаче е натискът върху Путин да се засилва с времето, с идеята, че ако руснаците видят икономиката на страната си в хаос, а националният отбор по футбол и културни икони - бойкотирани от останалия свят, те може да насочат гнева си към своя президент, отбелязва "Файненшъл таймс".

Но дори експерти, които смятат, че западните правителства с основание използват всички налични средства, се безпокоят за някои възможни последици, признава британското издание. Първият проблем е, че много от тези санкции са насочени не само към високопоставени представители на властите, а към всички руснаци. Някои наблюдатели се безпокоят, че "колективното наказание" може да предизвика антизападни настроения и да подхрани национализма в Русия, предупреждава "Файненшъл таймс".

Трудно е да се прогнозира как ще се развият нещата. Историята обаче загатва възможни сценарии, тъй като често пъти се повтаря. Тя например обяснява защо източноевропейците, които като цяло се поддадоха на руската пропаганда за пандемията, така бързо и гневно се настроиха срещу Москва след инвазията: самите техни страни неведнъж са ставали обект на руска или съветска агресия.

Истината беше най-големият враг на комунистическия режим, подчерта вчера в Страсбург Вера Йоурова - чехкиня, родена четири години преди Пражката пролет. На фона на военната цензура в Русия, заместник-председателката на Европейската комисия призова да бъде използван всеки възможен канал, за да достига информация до руснаците.

Историята обаче сочи и друго: когато Русия е изправена до стената, нейните жители обикновено се сплотяват около властта и страната е обхващана от патриотична вълна, независимо колко тежка е икономическата ситуация, дълбоки - вътрешните разногласия, и силни - външните врагове. Това като че ли е тревожна подсказка, че Русия ще се затвори за Запада и, може би, ще обърне поглед на изток, най-вече към Китай, който все повече се налага като нова световна суперсила.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    33 5 Отговор
    ЩЕ ИМА ДА ЧАКАТЕ...ХЪХЪХЪ,,,
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Петьо Петров

    58 7 Отговор
    Неее, само Русия води хибридна война, нека аршинът да е един, моля! Ние като "свободен свят" не водим, нали?
  • 4 Смех

    68 10 Отговор
    Русия не води хибридна война... Имам изключително едностранна война по отношение на информация от стрна на запада... Не ми пляскайте такива статиийки при условие че НИЕ НИЕ които не сме част от войната забраняваме руски медии от страх да не чуем истината или другата гледна точка...
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    48 6 Отговор
    Хибридизаторите си присвоиха Източна Европа , без да са стъпвали там ‼️
  • 6 WTF

    24 43 Отговор
    Загуби я, ами. Само безнадеждни путинофили и непрокопсали маргинали я подкрепят.
  • 7 x сплескан

    45 12 Отговор
    Загуби я в западните страни, заради нескопосаната пропаганда от всички страни. Тъй като няма друга гледна точка освен правилната! Както каза Кеворк Кеворкян - "българските медии са се превърнали във филиали на украинска информационна агенция". Но в много други страни, например Индия, никак не са, даже обратно. А в Сирия даже и митинги в подкрепа правят...

    Коментиран от #15

  • 8 Руснаците също бягат

    15 31 Отговор
    Много руснаци бягат от Русия в Казахстан, Финландия, Грузия, Армения, Азербайджан,Турция, Египет и дори в много бедни страни за които преди даже и не са си и помисляли като Узбекистан, Таджикистан и др. Много се насочват и към България.
  • 9 Русия вече губи

    19 36 Отговор
    и горещата война.

    Коментиран от #22

  • 10 В България

    37 8 Отговор
    Я загуби само гледайте едни новини на Нова тв и ни става ясно пропаганда фалшиви новини дизинформация медийно затумнение после що сме били последни по свобода на словото само послушковци и слугинчовци
  • 11 Госあ

    19 32 Отговор
    Надявам се китайците си дават сметка, че мързеливите, прости и алчни мужици ще ги дърпат единствено към дъното. Защото именно такива са останали в империята на злото. Всички качествени руснаци са на запад. Русия е точно в същото положение, каквото беше Китай по време на врабчетата на мао. Само с повече оръжие.

    Коментиран от #17, #19, #20, #81

  • 12 Кочо

    37 11 Отговор
    Запада и Украина спечелиха хибридната война само в главите с промит мозък от ковид истерията! Това са всъщност хората, които вместо глави имат телевизори!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Колкото повярвахме

    31 9 Отговор
    За Ирак,Либия,Сърбия толкова ще повярваме и за зеленски и украйна- света вода ненапита
  • 15 WTF

    15 27 Отговор

    До коментар #7 от "x сплескан":

    Кеворкян е документиран апаратчик на ДС и всичко свързано с Русия което каже трябва автоматично да бъде заклеймено

    Коментиран от #23

  • 16 ДаЗдраПерМа

    21 7 Отговор
    защо нямаше силен международен гняв седмица преди нахлуването когато Ростовска област въведе извънредно положение заради 120хил бежанци от Донбас.
  • 17 Те китайците

    19 5 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Които са 1,1 млрд и втора икономическа сила добре си даде сметка от размахването на пръст от Америка с 27 трилиона дългове и с една вассална европа

    Коментиран от #26

  • 18 3121

    19 5 Отговор
    Правителството да каже има ли списък с имена на анализатори,политолози идр. На които им се забранява достъп до медиите. Искат ли да затварят медии които е отразяват тяхната пропаганда.
  • 19 опаа

    14 6 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Ти колко пъти си си падал на главата?
    Дай сега кажи и за био лабораториите колко е пропаганда да ти пратя линк към петицията срещу тези лаборатории от сайта на зеленски
  • 20 🇧🇬Б А Й Х @ Й‼️

    23 5 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Китайците си дават сметка, че САЩ се разправят с всички инакомислещи , като започват от най-слабия ❗ Дават си сметка и за това , че ако оставят САЩ да се разправи с Русия - те са следващите , при това остават САМИ срещу чичко Сам ‼️
  • 21 Иво

    15 2 Отговор
    Елемента с фермите за тролове се потвърждава само с един кратък преглед на коментарите :) Само не ми е ясно колко ли трябва да си изпаднал за да се хванеш на такава работа.
  • 22 Въй

    12 3 Отговор

    До коментар #9 от "Русия вече губи":

    чудйесну. И един мармот завиваше шоколад Рошен.
  • 23 Лошото е че дори такъв човек е прав.

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "WTF":

    а значи положението е страшно.

    Коментиран от #24

  • 24 WTF

    10 17 Отговор

    До коментар #23 от "Лошото е че дори такъв човек е прав.":

    За кое е прав? Британски журналист пита по време на пресконференция Захарова относно бомбардирането на цивилни. Даде й се възможност да опровергае "украинската пропаганда", а вместо това изобщо не му отговори. Какво повече да си говорим?

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Госあ

    12 13 Отговор

    До коментар #17 от "Те китайците":

    Животът във "васална" Европа е с най високото качество в целия свят. Може би се сравнява само с този във "васална" Япония. Противно на пропагандата за цветущото състояние на свободен Беларус и Северна Корея

    Коментиран от #29, #35, #41

  • 27 Тихомир

    22 5 Отговор
    Много свободно боравите с изрази, като "международната общност", "цивилизования свят", "демократичните държави", "обществено мнение" и т.н. Тази елитарност произхождаща от аксиомата, че ЕС и англосаксонския свят са човеците, а останалите са подчовеци, играе лоша шега на тези, които са си повярвали.
  • 28 Прав е

    17 7 Отговор

    До коментар #24 от "WTF":

    за това в което са се превърнали българските медии, за това че се дава само една гледна точка, не се дава какво и как се случва реално. Казва се Украина спечели войната, като в същото време обясняват за поредния украински град паднал "в ръцете на агресора". Ако ти приемаш това за нормално, аз не. Не оправдавам действията нито на едните, нито на другите, които поставят мирните граждани като жив щит, само и само да има повеч1е цивилни жертви и зрелище. А най-много съм против третите, които стоят зад всичко това, насъскаха украинците и ги изоставиха. И сега влачат света към световна война.

    Коментиран от #30

  • 29 Име

    11 6 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    живота е такъв, защото работиха заедно с Русия, като част от Европа, а не със най-войнствената нация в света, която разрушава милиони животи и десетки държави по света. Интереса на Европа не е никъде другаде освен в Европа и трябва да остане така. Трябва Европа да стане хегемон в света и да покаже как се прави. А не да влиза в поредния капан на САЩ и да води война срещу себе си. Не да разединена и всеки "лидер" да играе сам. Ако Германия и Русия се обединят, това ще е края на САЩ като хегемон и Китай няма да може да ни превземе икономически. Ако сега Русия е със съсипана икономика, кой мислиш ще поличи евтини ресурси и ще стане първа икономика в света за има няма 6 месеца?

    Коментиран от #47

  • 30 WTF

    9 9 Отговор

    До коментар #28 от "Прав е":

    Ти май не прочете изобщо какво съм написал. Захариева имаше възможност пред британски медии да опровергае "пропагандата" и нищо не стори. Нищичко!
    А на Русия вече никой и за нищо й няма доверие, след като излъга, че само провежда обучения с армията, а всъщност готвеше инвазия. Толкова ли е сложно за разбиране?!

    Коментиран от #40

  • 31 Скакауец

    15 3 Отговор
    И аз да държа в ръцете си 99% от СМИ в ръцете си, и аз ще успея да ви пробутам за истина и най-долнопробната лъжа! Това е неоспорим факт! Заливайки масовия читател и лековерния гражданин с потоци помии и лъжи, по принципа на Гьобелс, постепенно те започват да се приемат за истина! А самата ИСТИНА е дълбоко погребана от в планините от нечистотии, с които ни засипват "честните и безпристрастни" медии...
  • 32 ХАХАХАХАХА

    17 5 Отговор
    Седят двама руски танкисти в елисейските поля, пият коктейли и гледат мрачно танковете си.
    Единият казва на другия:
    - А, информационната война я загубихме. ЕХ!

    Коментиран от #46

  • 33 Тапата

    15 2 Отговор
    Петнадесет години затвор ако имаш различно мнение от това на властите! Коментарите са излишни.

    Коментиран от #34

  • 34 хъм

    0 9 Отговор

    До коментар #33 от "Тапата":

    така ли те излъгаха от централата?
  • 35 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    Знаеш ли поне къде са Сингапур, Абу Даби , Дубай .... как е животът там! Ама явно не си бил там, а ти вярвашв само на очите си, забравих !

    Коментиран от #39

  • 36 МДАА

    12 2 Отговор
    Основните производители на инсулин прекратяват доставките на инсулин за Русия. Това не е западна медицина, а директно убийство на болните от диабет.
  • 37 Кофа жълти петна

    2 0 Отговор
    Дали мислите в главата от потребител в социални и мрежови ресурси са негови лични? Допускайки,че не са, защото това предположение има право на живот. Идва въпроса кой и какво стой пред нас?
  • 38 ДжоБидона

    5 2 Отговор
    Не,не е загубила! Факт е пораженската ни корумпирана съдебна система.Обзалагам се че днес Гешев няма да бъде сменен по високо хуманни причини,написани в МАСКВА!
  • 39 Госあ

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Абу Даби и Дубай 😂 мечтата на русофила и проститутките. Нямам намерение и да го гледам, да ти кажа. Ако ще ходя в пустинята да карам байк, определено ще е Гоби. Не ми е приоритет обаче. Въпреки че ще бъде хубаво.

    Коментиран от #48

  • 40 Прав е

    4 3 Отговор

    До коментар #30 от "WTF":

    А аз писах ли ти нещо за Русия и Захариева или ти писах за българските медии и за изказването на Кеворкян в какво са се превърнали българските медии?

    Коментиран от #42, #43

  • 41 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 3 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    А защо васална е в кавички ‼️ Защото не варяаш в Канцлеракт без да видиш оригинала. Или защото не си видял с очите си, че чичо Сам е хвърлил ядрени бомби над Япония, после е построил свои бази там, с сега я превърна в един от най-големите си донори‼️

    Коментиран от #45

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 WTF

    3 3 Отговор

    До коментар #40 от "Прав е":

    Ти нищо не пита, а отбягваше въпросите ми. Захарова, ти ли си? Оставям клипчето тук, всеки всеки сам с очите си да го види:

    Коментиран от #49

  • 44 „РУZИЯ Е В НЕЖИВО СЪСТОЯНИЕ ”🚮

    7 10 Отговор
    „ТЕ ВОЙНАТА СРЕЩУ АЛКОХОЛИЗМА НЕ МОГАТ ДА СПЕЧЕЛЯТ ТА ЩЕ ПЕЧЕЛЯТ ХИРБИЦИДНИ ВОЙНИ”😀😀😀
  • 45 Госあ

    7 1 Отговор

    До коментар #41 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Живота в Япония съм го видял с очите си, както и този в Европа. А когато отидох от Токио в Пекин, останах потресен от разликата, трябва да призная. За живота говоря, не за небостъргачите у Пекин, щото знам че това ви впечатлява. В Токио не ги строят чак толкова високи, защото трябва да държат на доста рихтери.

    Коментиран от #54

  • 46 И хибридната Иванушка

    0 3 Отговор

    До коментар #32 от "ХАХАХАХАХА":

    и хибридната.
  • 47 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "Име":

    Китай никой не иска да превзема. Отново са обърнати към себе си, за да повишат още стандарта там. Искат единствено търговия с Европа.

    Коментиран от #52

  • 48 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 5 Отговор

    До коментар #39 от "Госあ":

    Това че не искаш да видиш нещо, е означава че то не съществува. Не означава и че видяното от теб е нещо най ! Явно и за кръгът на Зенон ще трябва да видиш Гугъл , за да разбереш значението ‼️ Сори, на човек не може да му се даде нещо , когато той не ще ‼️От Витоша по-високи нема и от Искъро по-длибоко ема‼️
  • 49 Праве

    10 2 Отговор

    До коментар #43 от "WTF":

    Машина си. Айде сега пусни и клипчето, в Което Байдън уверено казва как Путин прави инвазия в Русия. Може да пуснеш и анализите на трети страни, като индийци, южноамериканци и т.н., които показват другата гледна точка. В това число и как китайските дипломати слагат на място журналистите от ВВС и т.н. Аз за Русия нищо не съм казал, а ти продължаваш с глупостите си за Захарова. Няма какво да я коментирам - не съм експерт по говорителите. Писах за българските медии. Ако искаш да водим дебат - не е тук мястото, няма грижи ще водим. Къде и кога?

    Коментиран от #53, #60

  • 50 ДжафДжаф

    11 4 Отговор
    По времето на соца, СССР беше страната, която се самоизолираше и правеше всичко възможно да изолира своите граждани от света! Тогава соц държавите имаха безвизов режим за пътуване на запад, а самият Запад нямаше никакъв проблем със съветската пропаганда. Сега очевидно нещата са се обърнали на 180 градуса. Блокират се руски информационни портали по същият начин, по които до 89-та нашите власти заглушаваха Свободна Европа! В НРБ беше достатъчно да облечеш джинси Райфъл, да пуснеш дълга коса и да слушаш Бийтълс за да те обявят за враг на Народа! Сега май е същото, само че от обратната страна! Обличаш тениска с голяма буква Z и веднага те обявяват за враг №1 на авроатлантическите ценности! Така или иначе и тогава и сега ние все сме си от страната на забраните! Все някой нещо ни забранява!
  • 51 АМЕРИКАНСКАТА ПРОПАГАНДА

    13 2 Отговор
    първо да обясни какви експерименти са правили в 30-те лаборатории с чума, сибирска язва и как са се опитвали да пренасят през руската граница зарази с прилепи и други твари. А нашите медии да попитат правителство ЩО ЗА ЛАБОРАТОРИЯ откриха САЩ във ВМА на 28.02.2022
  • 52 Абе тупан

    12 4 Отговор

    До коментар #47 от "Госあ":

    ти много знаеш Китай към какво е обърнат.
    Ти знаеш ли че са плъзнали навсякъде, в Южна Америка, в Африка.
    Че и в Европа.
    И знаят много добре че ако Западът се докопа до Русия те са следващите.
    А, и не са забравили как англичаните са ги принудили чрез бомбене да си отворят пазара за опиум.
    Така че на Запада все по-тесен и по-тесен ще му се види светът.

    Коментиран от #55

  • 53 Не бе, то светът

    7 1 Отговор

    До коментар #49 от "Праве":

    са Америка и Западна Европа само.
  • 54 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 4 Отговор

    До коментар #45 от "Госあ":

    И синът ми виждаше Дядо Коледа с очите си , и се радваше на подаръците му, ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕ ДА РАЗБИРА НЕЩАТА ‼️‼️‼️ Хубав ден ! Мисля да не си губя времето повече ☕
  • 55 Госあ

    1 7 Отговор

    До коментар #52 от "Абе тупан":

    Плъзват тварите с оръжие и армия. Китай предлагат стоки и услуги.

    Коментиран от #65

  • 56 Читател

    14 3 Отговор
    "Загуби ли Русия хибридната война срещу Запада"

    Явно не я е загубила Русия "хибридната война" щом продължавате да ни заливате с помия като тази статия - като гледам даже е обратното - все повече хора подкрепят действията на Русия. Особено след като всячески се мъчите да въведете цензура на другата гледна точка и след като едно по едно твърденията ви се оказват фрейкове.

    Последното признание че лъжете беше напускането на много западни медии от Русия след като Путин въведе закон за 15 години затвор за фалшиви новини.

    Общо взето посланието беше ние не можем да съществуваме без фалшиви новини и за това напускаме - хората са по-умни отколкото ви се иска.

    Поредната фалшива новина е тъкмо от правителството на САЩ - ние нямаме био-лаборатории в Украйна но работим с украинското правителство за унищожаването им за да не попаднат в руски ръце.

    Коментиран от #63

  • 57 БПФ

    10 2 Отговор
    Като ви чета пасквилите, всичко е ясно. Днес злите руснаци убиват украински деца, утре ще ги ядат... нали?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 WTF

    3 7 Отговор

    До коментар #49 от "Праве":

    Пак отбягваш поставените въпроси и вече очевидно се изчерпваш. Оплакваше руснаците, че са цензурирани и ти дадох жив пример за обратното. А те какви украински медии допускат в страната си? И защо спраха фейсбук?
    Знаеш ли, по-добре не ми отговаряй.
  • 61 124

    9 2 Отговор
    Сащ вече 70 г. носят страдания по света с кризи, войни, преврати, заплахи, ... Не вярваме в гьобелсовата пропаганда и дезинформация на Империята на лъжата и злото Сащ! Нека сами мрат за своите интереси! Залезът на международния бандит започна!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Един от многото

    10 2 Отговор

    До коментар #56 от "Читател":

    Руските военни вече имат доказателства за разработването в секретните американски лаборатории в Украйна на забраненото бактериологично оръжие. Финансирано от пентагона срещу Русия.

    Коментиран от #75

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 hihi

    4 3 Отговор

    До коментар #55 от "Госあ":

    Китай предлагат овладяване на инфраструктурата и заробващи дългове на държавите от инициативата Път и Колан. Но предлагат доста кинти на управляващата класа. Инициативата е успешна във високо корумпирани страни от Африка и Южна Америка. Както може да се досетите БГ е един от големите европейски партньори в тази далавера.

    Коментиран от #73

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Блабла

    8 3 Отговор
    Седят Чапай и Петка върху танка до Белия дом и пушат:
    - Петка, Петка, ти знаеш ли че загубихме хибридната война?
    Петка хвърля фаса настрани:
    - Да бе, Чапай! Много кофти работа.

    Коментиран от #69, #78

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 р345

    3 3 Отговор

    До коментар #67 от "Блабла":

    Хехе, нали ги виждаме колко са кадърни и в сирия и сега в украйна! Егати плоската пропаганда.
  • 70 д34ет56

    7 11 Отговор
    А не само, че загуби хибридната война, но и върна руснаците в средата на 20-ти век, лилипутина!

    Коментиран от #79

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Госあ

    0 7 Отговор

    До коментар #65 от "hihi":

    Всъщност, Италия, Гърция и Швеция са партньори на Китай 💁
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Име

    8 2 Отговор

    До коментар #63 от "Един от многото":

    Американците признаха вече за съществуването на лабораториите и за разработването на биологично оръжие в тях. Вече се въртят видеота от изслушването в сената им какво щяло да стане ако руснаците се докопат до патогените в тези лаборатории. НО света на какво и кого ще повярва е въпроса. Индия и Пакистан (две ядрени държави) вярват на Русия за Сега. Както и Китай.

    Коментиран от #83

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 9295

    1 3 Отговор
    Естествено ! Русия винаги е на губещата страна !
  • 78 2637

    2 2 Отговор

    До коментар #67 от "Блабла":

    Вие сте си само на ниво вицове.Смехурници
  • 79 незнайко

    6 1 Отговор

    До коментар #70 от "д34ет56":

    Какво значи да върнеш някого в средата на 20 век ??? В средата на този 20 век са направени толкова открития колкото не маже да ги побере мозъка Ви !!! Щом сега се радвате на мобилния си телефон, на микровълновата, на автоматичната пералня и какво ли още не то те са измислени тогава !!! Сега се откриха неодимовите магнити и електродвигателите дръпнаха напред, но това не значи, че тази технология не е била позната през средата на 20 век !!! ВСИЧКО ТОВА Е В СФЕРАТА НА ЕЛЕКТРОНИКАТА , КАКВО СЕ Е ПРОМЕНИЛО В МЕХАНИКАТА ??? Помислете преди да пишете определения кой в кой век живее !!! СИЛОВИТЕ МАШИНИ НЕ МОГАТ ДА СЕ ЗАМЕНЯТ !!!
  • 80 Независим

    7 2 Отговор
    По голямо дъно не бях очаквал от "уважавана Западна масмедия". Пропагандата си е пропаганда но да говориш че Руските СМИ не са успели да се противопоставят на "обективната информация от уважавани .....медии като CNN и сие" а в следващото изречение да обвиниш Руските медии че са причина за Брекзит, избора на Тръмп и изключително умело манипулиране на гражданите от Източно Европейските страни си е клиничен пример за ШИЗОФРЕНИЯ. За нашите "Неуважавани медии" дори не искам коментирам съдържанието им.
  • 81 ХАХАХАХАХАХА

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Надеждата умира последна, истината първа, а глупостта на либерастите НИКОГА!
  • 82 идетрибунал

    5 1 Отговор
    Леле,кака Вера иска канали и капиляри,за да достига инфо до Русия!Ало Верочка абе нищо не казвате за СТРАХОВЕТЕ НА КАКА НЮЛАНД ЗА БИОЛАБОЛАТОРИИТЕ НА САЩ В УКРАЙНА.И КАТО ПРЕПЕЧАТВАТЕ НЯКАКВИ ФАЛШ ТАЙМСИ,ЗАЩО НЕ РАЗИСКВАТЕ ТЕМАТА ЗА НАРУШЕНИЯТА НА САЩ НА ДОГОВОРИТЕ ЗА НЕРАЗРАБОТКА И РАЗПОСТРАНЕНИЕ НА БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ?ИСТИНАТА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НА ЯВЕ А ВИЕ ПУСКАТЕ МАТРИАЛЧЕТА НА НЯКАКИ СБЪРКАНЯЦИ МАНИПУЛАТОРИ!
  • 83 Независим

    6 1 Отговор

    До коментар #75 от "Име":

    Освен това е наличен и филма за "агнеца невинен" Байдън и огромните подкупи които е приемал, всички подкупи на сина му от украинската компания "Бурисма" и незаконната злоупотреба с власт на баща му за да бъдат задушени истинските сведения за корупция на неговия екип в Украйна. Силно се надявам Тръмп отново да разнищи докрай това "отровно гнездо на Оси" и подведе под съдебна отговорност. Огромната галопираща инфлация ще измете Байдън от властта а след това неговия край мисля че е предизвестен.
  • 84 Шопо

    6 1 Отговор
    Браво на аФтора! Най-после някой да си признае, че срещу Русия се води хибридна война! Нищо, че не се е усетил какви ги приказва...
  • 85 идетрибунал

    6 1 Отговор
    Не е хибридна руска информация а офилиална от сайта на Пентагона.Има сключен договор с България да правят изследвания върху наши войници за тяхната защита от......В проекта е ВМА и НЦЗПБ!Всички се ослушват за информацията,която в САЩ е официална а нашите предатели не смеят да признаят.ТА ДА СИ ДОЙДЕМ НА ДУМАТА -КАКВА Е ИСТИНСКАТА ЦЕЛ НА ОПИТИТЕ НАД НАШИ ВОЕННИ,КОИТО ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНАТ ПРЕЗ МАРТ.ЗАЩО НЕ ПУБЛИКУВАТЕ МАТЕРИАЛ ЗА ТАЗИ ГАДОСТ?
  • 86 бат рамбо

    3 1 Отговор
    Живеем във века на технологиите, всеки има телефон и интернет, няма как да остане скрито-покрито! Вече старите хватки и пропаганда не вървят, всичко се вижда!!!!!
  • 87 Три пълни фейка

    1 1 Отговор
    За Русия не знам защото няма как да изчета цялата информация,но българските СМИ в лицето на 3 - основни телевиции са пълен фейк,необективни,едностранчиви и с предварително прдпоставени тези.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 ComfortablyNumb

    0 0 Отговор
    русия определено не губи хибридната война сред българското простолюдие. Нашенската простакиада се отроди до така а степен че чете разни писания на умните глави и не варва как някой може да не обича с цялото си сърце русия освободителката ...