Last news in Fakti

16 Март, 2022 16:56 1 175 0

Габриел Вълков пред ФАКТИ: Ценовият праг е единственото решение за момента

  • габриел вълков-
  • бсп-
  • кандидатура-
  • младежко обединение-
  • русия-
  • цени-
  • украйна-
  • криза

Санкциите срещу Русия вредят на всички, смята председателят на МО в БСП – София и кандидат за председател на националното младежко обединение в партията

Габриел Вълков пред ФАКТИ: Ценовият праг е единственото решение за момента - 1
Снимка: Дума
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как върви кампанията ви за председател на Младежко обединение в БСП?

Измина почти половината от отчетно-изборната кампания на Младежко обединение в БСП. До момента имам номинации от почти всички общини и райони, в които се е провела конференция. Благодаря на младите социалисти, че въпреки всички трудности, през които преминава БСП и всички вътрешнопартийни трусове, продължаваме да работим заедно за лявата идея в България. Вярвам, че с подобни млади хора социалните идеи и принципи ще бъдат вечни. През този месец и половина също така взех участие в различни инициативи, организирани от Младежкото обединение в БСП. Последната такава беше тази неделя в град Перник. Там младежи от организациите на БСП в София и Перник дарихме стоки от първа необходимост, плодове, зеленчуци и мебели на бежански лагер с украинци. Лагерът се казва “Прегръдки от България”, в него са настанени 20 жени и деца, избягали от войната в Украйна. Успяхме да си поговорим с хората и разбрахме техните истории и как са се озовали тук. Призовавам всеки човек да помага и да участва в различни каузи. Всички сме хора, трябва да се отнасяме добре един с друг и да си помагаме в беда. Ако всички действаме по такъв начин, светът ще бъде едно много по-щастливо място.

Каква е вашата програма и приоритети в кампанията. Промени ли се нещо в нея предвид ситуацията в Украйна?

Кампанията за председател на Младежко обединение в БСП е вътрешнопартийна. Тя няма особена връзка с войната в Украйна. Моя основна цел е разширяване на Младежкото обединение в БСП из цяла България. Искам да успеем да създадем поне 50 нови клуба в страната и привличане на повече млади хора в лявата идея. Това ще стане чрез различни интерактивни онлайн кампании в социалните мрежи, където младите хора прекарват най-много време. Също искаме да правим политики, направени от младите за младите. Само ние като младежи знаем какви проблеми имаме и ние като политическо младежко обединение ще изготвим конкретни политики за тяхното решаване. Това ще стане чрез екипа на Младежко обединение в БСП в съвместна работа с неправителствени организации и различни общности от млади хора. Не на последно място ще заложим на обучаването на бъдещите поколения в БСП. Това ще бъде ключов приоритет за създаването на опитна младежка организация, готова да поеме партията в бъдеще. На подобни семинари и обучения се създават екипи, общности и приятелства. Там младите хора, освен че научават полезни неща, намират съмишленици, заедно с които често започват работа по съвместни проекти и инициативи. Освен множество по-малки обучения, ще искам да създадем едно голямо национално такова. То ще се проведе в рамките на една седмица с младежи от цялата страна и ще наречем “Младежка политическа академия”. Смятам, че то трябва да бъде регулярно и традиционно всеки октомври по време на рождения ден на Младежко обединение в БСП.

Вие сте и международен секретар на Младежко обединение в БСП. Какви мерки трябва да бъдат предприети за укротяване на ситуацията в Украйна?

Европейският съюз и целият свят трябва да работи много активно за прекратяване на войната в Украйна. Двете държави трябва да се върнат обратно на масата на преговорите. Това всичкото трябва да стане чрез дипломация. Налагането на санкции със сигурност вреди на икономиката на Русия, но вреди и обратно на всички останали държави. Виждаме как скачат цените на тока, горивата и храните. Това се отразява много тежко на и без това бедното население на България. Обикновените хора не могат да понесат този ценови шок и проблемът всекидневно се задълбочава. По-силните страни се справят, но България е малка държава със слаба икономика и беден народ на фона на ЕС. Ние не можем да си позволим да се мерим с великите сили и е хубаво да спазваме максимален неутралитет в ситуацията като призоваваме за намаляване на напрежението. Резки движения могат да ни костват много.

Въвеждане на ценови праг в някои от стоките решение ли е?

За момента това е единствената мярка, която българското правителство може да предприеме, за да не позволи в България да има повече гладуващи хора. Държавата няма пари, за да компенсира растежа на цените на всички стои и единствено може да ги регулира и да се бори със спекулата. У нас например има слънчогледово семе, за да захрани потреблението на страната ни за 3 години напред. Вдигането на цената на олиото е спекула. Ние сме един от най-големите производители на слънчоглед в Европа. Подобни неща не трябва да се позволяват, защото всички видяхме заради спекулацията какви опашки се извиха и се стигна даже до жертви. Една голяма част от българския народ избира между хляб и лекарства. Видяхме намаление от 2 лева в цената на олиото какви опашки предизвика. Представете си по-големи ценови шокове какво биха направили. Обществото е уплашено, основна цел на правителството трябва да бъде стабилността и плавното преминаване през военната криза в Украйна. 5. Как се справя новото правителство на България? Стабилна ли е коалицията? Новото правителство се справя добре. Това, което забелязвам е, че има известна липса на опит. Това е нормално, предвид че българите гласуваха за нови партии и нови лица срещу статуквото. Почти всички хора във властта са без политическо минало и опит. БСП е коректив на управлението и като партия с голям опит често коригира действията на правителството. Ние сме балансирани и в ситуацията с Украйна, мислим за стабилността и по-доброто бъдеще на България.

Интервюто на Сребрина ГАДЖЕВА


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА