Last news in Fakti

23 Май, 2013 09:44 12 742 8

Сидеров сменил посоката от "нац" на "соц"

  • сидеров-
  • атака-
  • райчев-
  • посока

Парламентът допусна да се воленизира в първия си ден, заяви политологът Димитър Аврамов

Сидеров сменил посоката от "нац" на "соц" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 

Волен Сидеров образува липсваща комунистическа партия на България, смени посоката от "нац" на "соц", след като разбра, че с фашизоидни изяви няма да спечели и в момента изчаква БСП и ДПС да изядат ГЕРБ, да се сбият.

Така социологът Андрей Райчев коментира пред bTV ситуацията след първите заседания на новото Народно събрание с увереността, че дал заявка да бъде „кошмар” за останалите, лидерът на „Атака” ще я изпълни.

„Това на европейски политически език означава, че маймуната се опитва да стане човек. Парламентът допусна да се воленизира в първия си ден. Това, което се чу най-много, бяха изявите на тази партия”, допълни политологът Димитър Аврамов.

Двамата обединиха позициите си в това, че ако Пламен Орешарски не е успешен премиер и свиването на житейската перспектива продължи още 1-2 години, партия като „Атака” би спечелила на следващи избори.

Деструкция на прага на парламента

Според анализаторите ГЕРБ, БСП и ДПС са допуснали тактически грешки на прага на новия парламент. Стартът е лош, защото е без желание да демонстрират възможността за конструктивен политически разговор.

Андрей Райчев коментира, че партията на Борисов продължава да реагира на ситуация, която вече е отминала в бързо движещия се политически процес: „ГЕРБ има почти 100 депутати, но не управлява заради стратегията си. Те се докараха до това, че всички ги мразят, искат да ги вкарат в затвора – това при 100 депутата, при това могъщество. Това е резултат от дълбоко погрешна оценка на реалността”.

Бягането от търсене и намиране на единство е друг погрешен подход на партиите, добави Димитър Аврамов: „От една страна ГЕРБ се държи все едно е спечелила над 120 депутати и няма откъде да компенсира липсващата разлика. От друга – те тръгват на война от първия ден в парламент, в който е необходим консенсус. БСП и ДПС пък тръгват озлобени и леко реваншистки, но това не е конструктивният подход. След първия парламентарен ден имаше нещо като Формула 1, но с два отбора. И двата трябва да стартират, но след вдигането на флага се чуват само псувни”.

По думите на Райчев основен пропуск на ГЕРБ е и това, че не е осъзнала, че не съществува е полярна политическа ситуация, при която когато падне единият, другият задължително печели. При това положение обаче БСП е напълно наясно, че няма шанс да вземе цялата власт. Проблем за партията на Борисов е и липсата на по-дълга история и опит, които да я научат, че в опозиция една добра политическа формация се опитва да спечели чрез разтварянето на консенсус, смята Аврамов.

Цветанов – ядро на единство

Двамата са на мнение, че ситуацията ще се нормализира, когато се състави кабинет и когато МВР се изчисти от сянката на подслушването и реда, поставен от Цветан Цветанов, който се оказва и ядро не единство между БСП и ДПС. Според тях Пламен Орешански има всички шансове да се справи с тежката ситуация.

„БСП е показвала в ключови моменти, че може да извади съгласието и вадеше непартийни фигури. БСП е единствената останала стабилна партия, съзнава го и излъчи десен премиер. Иронията на българската политика показва, че един разумен десен политик, който обаче разбира левите приоритети, е успешен. Това е цивилизованият начин на общуване между политици с цел да се постига национален успех”, обясни Димитър Аврамов.

По думите на Райчев напрежението сега пада върху тези, които ще съставят коалиция или ще стигнат до споразумение. „Културата на ДПС и БСП е толкова голяма, че по този драматичен въпрос няма и една вълничка. Те бързат да махнат този кошмар от главите си – прослушването, събирането на файловете. Поради това те ще бъдат единни. Кой им прави единството - Цветанов, това е поразително. Формулата на коалиция в момента е Цветанов”, каза той.

Тук Аврамов постави въпроса колко време ще продължи тенденцията, в която бившият вътрешен министър ще служи за обединител: „Важно е ДПС и БСП, ако искат да направят нещо хубаво, да не бъркат деструктивното и конструктивното. Тръгнаха деструктивно. А ГЕРБ много бързо може да стане адекватна в следващите 20-30 дни и тогава става сложно”.

Орешарски с високи шансове за успех

Фигурата на Пламен Орешарски също е ключова, според анализаторите. Райчев коментира, че в момента предлаганият за премиер от социалистите осъзнава силата си и ще има реално думата: „Помислете си, ако се фръцне, той е абсолютно незаменим поне за година още. Всички зависят от него, той без тях също не може, но ако си излезе, няма да стане. Толкова силен премиер не от партия не сме виждали. Ако се обсъждаше Станишев да е премиер, ДПС щеше да каже не”.

Райчев даде поне година на новия кабинет, който обаче би се сринал от две болести – корупция и бавна скорост на промяна и реформи.
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 alex xela

    1 1 Отговор
    Аврамов

    От 1996 г. участва в изборни кампании на дясно-центристки политически партии. През 2001 г., 2003 г. и 2005 г. работи в изборни щабове на Съюза на демократичните сили (СДС). През 2007 г. ръководи предизборния щаб на СДС в кампанията за "Избори за Европейски парламент през 2007". Кампанията не е успешна за СДС. Партията получава 4,74% и остава под изборната бариера от 5.5%. От 2007 г.

    Андрей Райчев
    Един от собствениците на „Галъп интернешънъл - България“. Заедно с Красимир Гергов и Кънчо Стойчев притежава също бизнес, свързан със строителство на хотели и голф-игрища.

    През 1998[1] г. и през 2003[2] г. заедно с Кънчо Стойчев продават мажоритарен дял от вестник Сега. Издават още списанията „Наш дом, Жената днес, Кухнята [3].

    Андрей Райчев е автор на „Привилегировани гледни точки“. В съавторство с Кънчо Стойчев пише „Какво се случи“, в което интерпретира т.нар. „български преход“ и обявява неговия край.

    На 1 юни 2009 г. Софийският районен съд произнася осъдителна присъда срещу Андрей Райчев за клевета срещу Волен Сидеров, като му налага най-тежкия размер административна глоба за това деяние - 1000 лв.

    ДВАМА СОЦЕОпата, неуспял политик и клеветник кречетало, анализират успехите и неуспехите на другите и ги е страх да не им разсипят живота. Като са толкова умни и знаещи, вместо да плюят постоянно, да кажат и предложат решениея за оправията на България, те тях са си се оправили. Нека спаделят рецептата и на нас хората как се става милионер...
  • 2 Пацо

    3 1 Отговор
    Докато търсите вината навсякъде, но само не и там, където трябва нещата ви няма да тръгнат.
    Почти 4 години ГЕРБ управлява авторитарно, от позиция на силата. През това време те нито веднъж не приеха инициатива или предложение на някой друг, без значение на кой. Дори понякога приемаха по-лошите решения просто хей така, напук. В резултат всички се обърнаха срещу тях.
    Българина не хареса това и направи така, че то повече да не се случва. Сега всяко нещо за да се приеме ще трябва да се подкрепи от поне 2-3 партии.
    Причина за това не е Атака, нито БСП, ДПС, избирателите или Господ, а типа на управление на ГЕРБ досега. Ако бяха по-толерантни към политическите си партньори сега пак щяха да направят правителство.

    Коментиран от #4

  • 3 Dimitar Dimitrov

    1 6 Отговор
    етоя ПОДЛОГАТА НА СУЛТАНА как беше казал 5 порта на СУЛТАНА ДПС ТОЙ СТАНА ПОДЛОГАТА НА СУЛТАНА браво БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
  • 4 Симеон Тасев

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пацо":

    ами така е колега прав си и несамо това герб досасъсипа и без туй изпокрадената ни държава тази престъпна формация наречена герб начело с един особено голям бандит наречен бойко за който в лики ликс бяха писали че има доста доклади в какво е замесен ама той несе сме даги покаже на българския народ защото ще разберат къкъв е
  • 5 ВИП АМГ

    1 1 Отговор
    xaxa glasuvahte za bolen a toi otide pri komuniagite i fesovete.
  • 6 ВИП АМГ

    1 0 Отговор
    abe vse gerb vi e vinoveno,spoko sega shte vi opravliavat shushumigite ot bsp i fesovete i skoro shte ste totalno propadnali.chestito
  • 7 Илиян Недков

    0 0 Отговор
    Погнусен съм от Волен Сидеров - май стана Болен Каучуков. Абсолютен предател.
    Сложи ФЕС и на АПОСТОЛА
    Симпатизирах на Атака, но от днес са най-големите ми врагове
  • 8 Heinrich

    0 0 Отговор
    Болен смени посоката на ''ляво''