Тема: Украйна

11 Октомври, 2024 10:09 1 824 62

Нов удар за Одеса. Русия унищожава хранителните пътища

  • украйна-
  • кораби-
  • атака

Очаква се скоро да се проведе втора мирна среща на върха

Нов удар за Одеса. Русия унищожава хранителните пътища - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 9 октомври 2024 г. Русия отново атакува пристанищната инфраструктура на Одеса, което доведе до трагични последици. Гражданският контейнеровоз Shui Spirit, плаващ под флага на Панама, беше обстрелян и ударен от балистична ракета. При атаката загинаха 6 души, около 10 бяха ранени, а броят на жертвите може да нарасне, докато спасителните дейности продължават. Това е третия подобен случай за последните дни, насочен към прекъсване на украинските експортни вериги, които играят ключова роля в доставката на храни за нуждаещите се региони в Африка и Азия.

През последните дни Русия извърши няколко атаки срещу цивилни кораби и съоръжения за износ на храни. На 7 октомври ракета удари плаващия под флага на Палау кораб Optima, убивайки украински работник и ранявайки петима чуждестранни членове на екипажа. Ден по-рано беше повреден корабът Paresa, плаващ под флага на Сейнт Китс и Невис, натоварен с украинска царевица за международните пазари. Тези атаки демонстрират намерението на Русия да наруши глобалните хранителни вериги, което е особено тревожно предвид настоящата световна хранителна криза.

След оттеглянето на Русия от Черноморската инициатива за зърно през юли 2023 г. броят на атаките срещу украинската инфраструктура за износ на зърно се увеличи значително. През последните месеци вече са унищожени над 300 хиляди тона зърно, което сериозно застрашава продоволствената сигурност на стотици милиони хора. Това е особено остро в страните от Северна Африка и Близкия изток като Египет, Тунис, Ливан и Йемен, където прекъсванията на доставките повишават цените на храните и изострят хуманитарните кризи. Африка на юг от Сахара е най-уязвима от масовия глад.

Тези събития подчертават важността на клаузата за продоволствена сигурност във Формулата за мир, предложена от украинския президент Владимир Зеленски. Във време, когато атаките срещу пристанища и цивилни кораби застрашават продоволствената стабилност на много страни, тази точка придобива особено значение. Формулата за мир обхваща не само военни аспекти, но и справяне с глобални предизвикателства като осигуряване на стабилни доставки на храна и предотвратяване на хуманитарни кризи. Подкрепата за този план от международната общност ще бъде стъпка към разрешаването на конфликта и решаването на глобалните проблеми на сигурността и продоволствената стабилност.

Очаква се скоро да се проведе втора мирна среща на върха, на която ще бъдат обсъдени ключови въпроси, включително продоволствената сигурност. Тази среща на върха играе важна роля в координирането на международните усилия за стабилизиране на хранителните доставки. Колкото повече страни се присъединят към този процес, толкова по-големи са шансовете за ефективно разрешаване на хуманитарните проблеми, свързани с войната и възстановяването на мира.

ЕС вече предприема стъпки за борба с последствията от руските атаки. Европейските страни обсъждат въвеждането на допълнителни санкции срещу Русия и предоставянето на Украйна на системи за противовъздушна отбрана за защита на критична инфраструктура. Такива мерки са необходими, за да се защитят украинските пристанища и да се осигури стабилен износ на зърно, за да се избегне по-нататъшното влошаване на глобалната продоволствена криза. Всяка нова руска атака задълбочава кризата, застрашавайки живота на милиони хора, зависими от украинския износ на зърно.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Храна

    66 3 Отговор
    ли е било, боеприпаси ли ,военна техника?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин

    6 57 Отговор
    руски ценности.....

    Коментиран от #37

  • 4 Българин

    5 60 Отговор
    братушките нямат нищо европейско

    Коментиран от #10

  • 5 Българин

    7 60 Отговор
    от където мине руски ботуш-трева не никне

    Коментиран от #7, #14, #28

  • 6 Трол

    58 2 Отговор
    Хранителните пътища ги виждаме всеки ден да преминават през България в посока Русе.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Очевидец храбър

    67 3 Отговор
    Русия унищожава НЕ хранителните пътища, А ОРЪЖЕЙНИТЕ ДОСТАВКИ ПО МОРЕ !!!
  • 9 Африканец

    5 45 Отговор
    Туй руснаците са големи варвари ,ще ни оставят без храна

    Коментиран от #11

  • 10 Ти имаш нищо българско,

    28 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    само столипиновско.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 просто думнаха

    51 2 Отговор
    няколко кораба с оръжие за последните десетина дена
  • 13 ХАХАХА

    39 3 Отговор
    А не щи ви прОсти, ще ви думка оръжейните пътища нагли фашисти?
  • 14 Абе

    55 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    прав си! Вървя си из нашия квартал на окръжмия ми роден град и гледам порутените тротоари и улиците с дупки и кръпки една до една. Нищо не е барнато от Бай Тошовото руско време - тагава асфалтираха всички улици и оправиха тротоарите. Трева нямаше как да никне.

    Сега през светлата евратлантическа демокрация трева да искаш,навсякъде, по бордюри и тротоари. Освен демократична трева има и цели храсти и дървета израснали там където не им е мястото. Абе джунгла, евроатлантическа...
  • 15 Сорос

    28 1 Отговор
    Хайде на грантовете дзъннн ХАХА
    Хайде на "демокрацията" ни ХАХА
  • 16 Гориил

    43 4 Отговор
    Руските разузнавателни служби получават информация за наличието на натовски оръжия на кораби от стотици надеждни източници, включително от най-високите ешелони на украинското правителство на Бандера. Руски агенти буквално окупираха Киев. Вие не успявате да осигурите тайната и безопасна доставка на оръжия в Украйна. Според най-скромните оценки една трета от оръжията на НАТО се унищожават в пристанищата и летищата на Украйна. Значителна част от оръжията на НАТО се унищожават по железопътни линии и пътища. Губите най-новите танкове, бронетранспортьори, артилерийски и ракетни системи, системи за противовъздушна отбрана и радиоелектронна борба на местата за разтоварване и транспортиране. И всичко това гори в огъня на руските точни удари.
  • 17 име

    36 2 Отговор
    Брей, в една статия се посочва Украйна не изнася за Африка, а за богатите западни дэржави. В другата обратното. На коя статия да вярваме? Да ни се окаже, че на борда на кораба е имало нещо за гърмене?

    Коментиран от #44

  • 18 Пешо моряка

    33 2 Отговор
    Зърно не се вози в контейнеровоз! Контейнерите са били пълни с западно оръжие!
  • 19 Дрън-дрън

    36 2 Отговор
    Не ни будалкайте. Четем и други сайтове. Световноизвестна тайна е, че през Одеса минава огромно количество оръжия и боеприпаси. Като говорите за зърно, посочвайте и тротиловия му еквивалнт.
  • 20 456

    26 1 Отговор
    В статията има две основни неточности:1. На корабите товарът е военен, а не търговски. 2. Зельо е с изтекъл мандат.
    Колкото до нова среща пак не слушате- Москва НЯМА да участва. Така, че каквото и да се организира.... само ще е екскурзия и харчене на средства.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 комунистче

    12 5 Отговор
    кои са тези милиони хора, в едно интервю, един чернокож от Суб Сахарна Африка си каза истината, купуваме от Украйна защото е евтино житото, каза, иначе ние си произвеждаме наши неща, царевица, соргум, правим си супа и каша от тях, и няма да умрем от глад, хайде сега читателите да се досетят как житото на Украйна може да е толкова евтино, мисля че всички се досещаме как
  • 23 Ивелин Михайлов

    33 1 Отговор
    Като гледам записите от ударите.. много мощно гърмят тия царевици и пшеници.. да не би да са взривоопасни 😉
  • 24 Отец Чапаев

    22 0 Отговор
    Ох, много искам да разбера колко българи живеят в Одеса.

    Коментиран от #29

  • 25 Бойкот на алчните от О-Л-Х

    27 0 Отговор
    Престанете вече с тези сълзливи истории, че Русия удря цивилни кораби,
    които „доставяли храни за Африка и Азия”.
    Тези цивилни кораби доставят оръжия на Украйна, защото военните са блокирани и не минават през Босфора..
  • 26 Военен

    26 1 Отговор
    На натовските артилерийски снаряди вече храна ли им викат хахахах

    Коментиран от #34

  • 27 пристанищната инфраструктура на Одеса

    21 2 Отговор
    Трябваше отдавна да бъде унищожена. Само контрабанда от там минава. Всички украинци в България все украински цигари пушат а уж внос нямало.
  • 28 Българин

    23 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Мда видяхме в близкия изток и африка като мина американският ботуш какво стана
  • 29 Отец Петка

    22 2 Отговор

    До коментар #24 от "Отец Чапаев":

    Стига си питал......В Одеса живеят 150000 българи, останалите са 150000 руснаци и един украинец.

    Коментиран от #31

  • 30 ЕС да си гледа ЕС

    18 1 Отговор
    и да забрави тая помийна яма Украйна
  • 31 един украинец

    15 0 Отговор

    До коментар #29 от "Отец Петка":

    Не лъжи бре. В Одеса няма нито един украинец

    Коментиран от #58

  • 32 Гориил

    22 1 Отговор
    Както показва опитът от войната в Украйна, разрушенията и пожарите сред цивилното население са причинени от осколки от ракети от системите за ПВО на НАТО. Експлозиите се случват, защото хиляди руски дронове се движат на вълни. Пред всяка вълна се изпращат фалшиви цели, които са макети. Тези модели поемат атаки от украинската противовъздушна отбрана. След това бойните дронове влизат в действие, достигайки точно целите си и причинявайки катастрофални разрушения на военната инфраструктура на НАТО.
  • 33 MIНКЕ

    2 23 Отговор
    Мр@сните болшевишки пoлуиди0ти само това могат да правят!Нищо съзидателно дори и Ладата не е руска ! Клепат само танкове и водка .Унтерменшите които създадоха СССР сега пак искат по много от същото !Само грабят нищо добро не е дошло от СССР така продължава и от Русия .Управлението на “Работниците и Селяните “ полуграмотни приMaTи с калашник !Нулев интелект 100 грам и “Вперьод“. А и тукашните пък им ръкопляскат ,ментално задръстени!

    Коментиран от #38

  • 34 нннн

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Военен":

    Хляб наш насъщен.
  • 35 Всички до една

    14 0 Отговор
    украински експортни вериги трябва да бъдат прекъснати ама и импортните също
  • 36 Само не разбирам още

    15 2 Отговор
    Кво общо има НАТО и ЕС с Украйна
  • 37 Бай той Толстой

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Що не спиш бе, калъф?
  • 38 Бай той Толстой

    6 1 Отговор

    До коментар #33 от "MIНКЕ":

    Минке,прибирай са в къщи,ма!Ща та пребия като са върнеш!!!

    Коментиран от #40

  • 39 Демократ

    4 17 Отговор
    Империята на злото ,лъжата,смъртта и войната,ръководена от ненаситния кръвожаден терорист Путин, превъплъщение Хитлер и Сталин, използва всички злодейства,за да унищожи Украйна. Той ясно го каза, че тази държава няма да съществува, щом не му се подчинява. Страшното е, че Украйна е житница на света и този злодей затова иска да причини гладомор, всички видове мор и за света- енергомор и екомор. Гордият император на пустинята. Всички зли и свирепи българи ,които го харесват, незабавно да освободят България от присъствието си и еднопосочно да се изнесат в Москва.

    Коментиран от #47, #48

  • 40 MIНКЕ

    4 2 Отговор

    До коментар #38 от "Бай той Толстой":

    Газил ли те е валяк ?
  • 41 дикас

    15 0 Отговор
    Евро атлантиците са завършени глупаци. Хранят и поят бандера фашистите на наркомана зЕленски, дават му всякакво оръжие за да избива народа си и руснаците, а очакват да ядат царевица??? Искат царевица и жито??? Ами по добре е да се радвате че Владимир Путин е добър и сдържан държавник, с ум и разум, иначе щяхте да ядете ракети. Слава Богу, въпреки огромните изпитания, Русия до сега не ви е запукала с големите ритници. Само на натовци и евро атлантици ще ви направят барабар с пръдльовците зад океана. Царевица искали и жито???

    Коментиран от #42

  • 42 MIНКЕ

    2 14 Отговор

    До коментар #41 от "дикас":

    Като ти е добър Путин що седиш тук върви там и му се сложи ! Що седиш тука А? При лошите “Евроатлантици“ ! Ах леле една сопа .....

    Коментиран от #54

  • 43 Сандо

    13 0 Отговор
    Ами погледнато малко по-широко,то снабдяването на армиите с въоръжение и боеприпаси също е хранителна верига.Така че тези удари са нормални в една война за този,който ги може.Останалото е пропаганда.
  • 44 Сандо

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "име":

    Каква Африка,европейците свинете си хранеха с украинското зърно,което според пропагандата трябваше да спаси света от глад.Спасиха - европрасьогите,тях спасиха,че и ги охраниха.
  • 45 паси идиота

    12 1 Отговор
    "През последните месеци вече са унищожени над 300 хиляди тона зърно, което сериозно застрашава продоволствената сигурност на стотици милиони хора. Това е особено остро в страните от Северна Африка и Близкия изток като Египет, Тунис, Ливан и Йемен, където прекъсванията на доставките повишават цените на храните и изострят хуманитарните кризи. Африка на юг от Сахара е най-уязвима от масовия глад." Колко са се загрижили за Африканските страни като от 22 Милиона тона зърно миналата година само 3 % са били за Африка . Това зърно е на Американските фирми които са закупили повече от 50 % Украинските земи . Само лъжи , пропаганда даже Гьобел се би обърнал в гроба как убеждаvaт Световната общественост . Пълно с оръжие пристигат корабите и на връщане пълнят със зърно като наивните и глупави Руснаци си затваряха очите сякаш нищо не се е случил .
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Бай Тошо

    6 0 Отговор

    До коментар #39 от "Демократ":

    Браво, другарю! Вземам те веднага в БКП за партиен секретар!

    Коментиран от #62

  • 48 Друг Демократ

    9 1 Отговор

    До коментар #39 от "Демократ":

    Империята на злото ,лъжата,смъртта и войната,ръководена от ненаситния кръвожаден терорист Буш, превъплъщение Хитлер и Мусолини, използва всички злодейства,за да унищожи Ирак. Той ясно го каза, че тази държава няма да съществува, щом не му се подчинява. Страшното е, че Ирак е нефтенета житница на света и този злодей затова иска да причини гладомор, всички видове мор и за света- енергомор и екомор. Гордият император на пустинята. Всички зли и свирепи българи ,които го харесват, незабавно да освободят България от присъствието си и еднопосочно да се изнесат в Фашингтон.

    Коментиран от #61

  • 49 Чудя се

    4 1 Отговор
    Колко млади животи още трябва да бъдат погубени,за да се осъзнае,че само със санкции и поставени условия,нещата не се получават.Очаква се Путин да застане мирно и да козирува,но той от самото начало,им показа,че няма такива намерения.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Руски ценности ,сър

    2 6 Отговор
    Терориста Русия хвърля ракети по цивилните
  • 52 az #СВО

    5 2 Отговор
    Накратко:

    Вечерта на 9 октомври 2024 г. руските въоръжени сили нанесоха серия от прецизни удари по пристанищната инфраструктура на Одеска област, насочени към спиране на доставките на военни материали. Ударите бяха нанесени с оперативно-тактически ракетен комплекс „Искандер-М“, което доведе до значителни разрушения и загуби за ВСУ. Атаката е извършена на два етапа. Първата ракета удря в 19:10 ч. на 4-та стоянка на пристанище Иличовск /Черноморск/, където се разтоварва корабът Shui Spirit, плаващ под флага на Панама и доставящ военни товари. Втората ракета удря около 20:05 ч. попадна директно в корпуса на кораба, причинявайки голяма експлозия, свързана с детонация на боеприпаси и горивно-смазочни материали на борда.

    В резултат на атаката са унищожени контейнери с оръжия за системи за противовъздушна отбрана, няколко резервоара за гориво и инженерно оборудване. Ударът е довел до мащабен пожар, обхванал над 400 квадратни метра територия. Четири камиона-цистерни и три камиона на ВСУ, участващи в процеса на разтоварване, също са унищожени. Освен това в резултат на експлозията и последвалия пожар ВСУ претърпява значителни загуби в жива сила от състава на Държавната гранична служба и Главно разузнавателно управление (ГУР). Унищожен е и един украински патрулен кораб на ВСУ, намиращ се в непосредствена близост до мястото на удара.
  • 53 MIНКЕ

    2 7 Отговор
    Така добре ли е

  • 54 бхътг

    6 0 Отговор

    До коментар #42 от "MIНКЕ":

    Седя тука щото съм българин, дето има голямо желание да те зарита теб и такива като теб, и не мене, а теб да те изритам към евро атлантизма ти дето го милееш. А сопата ще ти я завра там където си мислиш.

    Коментиран от #57

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 жжжжжж

    2 3 Отговор
    туй руснака е добър човек. ...бомби на ред.
  • 57 MIНКЕ

    0 6 Отговор

    До коментар #54 от "бхътг":

    О и викаш слава на Русия нали ! Ма се кефиш на евроатлантизма , не караш руска кола ,нямаш руски телевизор и ходиш на екскурзия в Турция и на море в Гърция И кво като си Българин ? Слушаш мазна турска чалга и гледаш стани богат ! Що такива като теб ги няма на протестите дето правим ?Има по 2/3 човека от трета възраст !

    Коментиран от #59

  • 58 Няма вече

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "един украинец":

    нито един българин в Одеса.
    По паспорт са украинци със сменени български имена.
    Петър е Петро
  • 59 дедо..

    4 0 Отговор

    До коментар #57 от "MIНКЕ":

    Слава на вова..колко по бърже батише бандерите-толкоз по добре,нема да се наливат трншове в гушата на зелен джугач,а делиорманските чръ,вье моо само да плескат на ллавчо дека всеки месец отделя от бюджета на бг-то по 100 хиляди лв.джобни за олена зелена.
  • 60 Хи их хи

    2 0 Отговор
    А пак пренасяйте УрУжие и боеприпаси!
  • 61 Демократ

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "Друг Демократ":

    Научи география- Вашингтон не е в Русия. Ти си мислиш и че Кремъл е в София, но е в Москва, където трябва да се изнесете всички, които му се кълнете във вярност.
  • 62 Демократ

    0 2 Отговор

    До коментар #47 от "Бай Тошо":

    Откога партийните секретари не се кълнете във вярност на Кремъл? Тази нова кремълска опорка е много глупава, но вие сте чугунени тикви и ви приляга.