Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Май, 2022 10:00 2 978 42

Войната на Путин унищожи фундамента на руската идентичност

  • владимир путин-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • военен парад-
  • 9 май-
  • идентичност-
  • руснаци-
  • кремъл

През февруари 2022 година в Украйна започна една нова ера - страната никога не е била толкова обединена. И Русия навлиза в нов период, но той далеч не е розов.

Войната на Путин унищожи фундамента на руската идентичност - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бомби се изсипват над Киев, Харков и Одеса - подло нападение, без дори да е обявена война. Ако бяхме чули това изречение преди, щеше да е ясно, че става въпрос за нападението на нацистка Германия над Съветския съюз - за "Великата отечествена война", както в Русия наричат Втората световна.

Войната разделя времето на "преди" и "след" нея. И в продължение на десетилетия просто нямаше нужда от никакво друго обяснение. Със "след войната" се означаваше времето след 1945 година. Но от февруари 2022-а насам една друга война вече разделя миналото от настоящето, а в нея Русия изпълнява ролята на агресор.

Още новини от Украйна

Победата във Втората световна война формираше руската идентичност

До февруари 2022 година руската идентичност стъпваше върху спомена за победата във Втората световна война. Всички сондажи и изследвания на общественото мнение от края на 90-те години на миналия век до днес показват колко важна е тази победа в общественото съзнание на руснаците. Неслучайно режимът на Путин превърна спомена за тази победа в най-важната "скоба", която трябваше да скрепи здраво руското общество. За голяма част от руското общество тя имаше религиозен статут.

Акцията "Безсмъртен полк" е пример за почитта към жертвите на войната. Идеята се роди от гражданите и беше замислена като алтернатива на държавния патос във връзка с победата, включващ лозунги като "Можем да го направим отново". Но държавната пропаганда набързо си присвои инициативата, както и Георгиевската лента - военното отличие от Царска Русия, което по съветско време беше въведено отново, но под друго име. В днешна Русия тази лента е най-важният белег на паметта за победата над нацистка Германия. Също и по този въпрос руското общество покорно се подчини на пропагандата на Кремъл. Но през февруари 2022 лично Путин разруши този последен стожер на руската идентичност.

"Великата украинска отечествена война"

Руските войски в Украйна вече не обстрелват само Харков и Одеса, те атакуват Николаев и са окупирали Херсон. Хвърлят бомби недалеч от мемориала Бабин Яр в Киев, посветен на Холокоста, и стрелят срещу танкове, които в различни украински градове са поставени върху постаменти, за да напомнят за Втората световна война. Това е атака не само срещу спомена за Втората световна война, това е нападение и срещу живата памет - срещу малцината живи свидетели на войната, които не бяха в състояние да напуснат домовете си по време на руския обстрел.

Както и да приключи започнатата от Путин война, стига да не е с ядрен удар, украинците и онези руснаци, които са против тази агресия, вече водят своята война, която ще ги дефинира занапред. Наричат я "Великата украинска отечествена война". И тя ще раздели живота на цели поколения на две - на "преди" и "след".

Точно тази война ще маркира края на постсъветския исторически период и на "постсъветското пространство". Сега виждаме една "руска империя" и всички останали, които са се борили да се откъснат от нея. Русия, която след предотвратяването на преврата в Москва от 1991 г. успяваше да запази някак образа си на "най-важната демокрация" в постсъветското пространство, сега окончателно се превръща в "затвор за народите", какъвто навремето беше Съветският съюз.

Не всички ще усетят веднага сегашните промени. В Украйна през февруари 2022 г. започна една "нова ера", но много руснаци продължават да си заравят главите в пясъка. Русия обаче също е на прага на "нова ера", която неминуемо ще ѝ нанесе тежък удар: заради западните санкции и руските контрасанкции, заради неизбежното поскъпване на хранителните стоки, заради незасятите обширни площи в Южна Русия и в Украйна и заради дефицита на ток и и галопиращата инфлация в резултат на изолацията. Ако руснаците се разбунтуват и решат да излязат на протести на улицата, там те ще се сблъскат с полицията и националната гвардия.

Русия и Украйна никога няма да са същите

Най-накрая руснаците си получиха тяхната "нова Русия на бъдещето". Но тя далеч не изглежда розова. Сега се оказва, че Владимир Путин е имал ясна визия за бъдещето на страната, която обаче през всичките години е държал в тайна, защото за повечето хора такава опция би била неприемлива.

Сега мнозинството руснаци осъмват в една напълно различна страна, която по нищо не прилича на предишната - с военна цензура и изолирана от целия останал свят. Фундаментът на руската национална идентичност - победата над фашизма - беше разрушен от ракетните установки, които стрелят по украинския Харков. Русия се е запътила към обществен конфликт, а Путин срина последната защитна дига.

Сега следват или масови чистки на инакомислещи, или конфликтът в обществото ще прерасне в гражданска война - ако противниците на войната и пацифистите изобщо са в състояние да окажат съпротива. Обратното е в Украйна: страната никога не е била така обединена, както след началото на "Новата Отечествена война". Без значение как ще приключи тя.

Автор: Иван Преображенский


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поправка

    46 24 Отговор
    Войната на САЩ иска да унищожи Путин и фундамента на руската идентичност

    Коментиран от #41

  • 2 Честит

    43 19 Отговор
    Ден на Победата!!!!

    Коментиран от #15

  • 3 Иванушка  🇷🇺

    24 13 Отговор
    "...без дори да е обявена война...." - от юридическа гледна точка и международни отношения Обявяването на Война е много сложно събитие изискващо впоследствие примирие, преговори и Мирен договор.
    Военна операция е по-гъвкава и независима в правно отношение.

    Коментиран от #26

  • 4 Неудобната истина за нашите

    20 34 Отговор
    слепи путинисти. Вижте какво казва икономиката и кой в крайна сметка е прецакан !Най-важният пазар за страната ни е Германия – 16,1% от целия износ, при това – с положителен търговски баланс от 880 млн. долара. Следват Румъния с 9,1%, Италия с 6,9%, Гърция с 6,7%, Турция - 6,4%, Франция – 3,8%, Белгия - 3,5%, Китай - 3,3%, Нидерландия - 2,6%, Полша - 2,5%. Тези 10 партньора са пазар за 60,9% от износа. Най-голям положителен търговски баланс имаме с Германия, Белгия, Гърция, Румъния, Великобритания, Франция, САЩ. Най-голям отрицателен търговски баланс имаме с Русия – 1,700 млрд. долара. (3,146 през 2019 г.) при общ търговски дефицит на България от 3,092 млрд. долара. Измежду значимите партньори над 10% ръст на износа ни за 2020 г. са Белгия – 15%, Китай – 14%, Полша и Северна Македония – по 10%.

    Коментиран от #9, #29

  • 5 обективно казано

    24 25 Отговор
    ордите на орките със знака Zомби,са по-вредни и от марокански скакалци,пфу!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Руската

    14 24 Отговор
    копейникова идентичност имало ли я е някога?
  • 9 честен ционист

    22 12 Отговор

    До коментар #4 от "Неудобната истина за нашите":

    България е суровинна икономика от Третия свят. Щом сте стигнали до ишлеме на Румъния, значи сте вече изпята песен.
  • 10 горката Русия

    24 29 Отговор
    Горката Русия и горките руснаци ! Демагогията е промила мозъците на повечето от тях и те не могат да проумеят , че "избивайки" комплекса си за малоценност Путин ги обрича на още много години мизерия и недоимък /като отчитаме и факта , че цял цивилизован свят ще се отнася с всички руснаци , като с варвари/.
  • 11 Българка

    26 28 Отговор
    "Фундаментът на руската национална идентичност - победата над фашизма - беше разрушен от ракетните установки, които стрелят по украинския Харков. Русия се е запътила към обществен конфликт, а Путин срина последната защитна дига."
    Кратко, точно и ясно! Трябва депутинизация, за да има мир
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 демократ

    11 19 Отговор

    До коментар #7 от "бай Киро":

    юдокрацията е все още за предпочитане пред путлерокрацията!
  • 14 да питам

    4 18 Отговор
    А ще има ли генерали-ветерани от ВОВ (както всяка година) или последната годинаса измрели и последните остатъци

    Коментиран от #23

  • 15 Ал Бунди

    14 18 Отговор

    До коментар #2 от "Честит":

    Честит Ден на Европа!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Войната на Путин унищожава

    15 18 Отговор
    Русия.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Светна ми накрая

    9 16 Отговор
    На мен ми светна, че путин на практика се опитва да избяга от модела на Елцин и да го замени с Китайския такъв. Сега, вярно, че Китай напоследък се справя доста добре НО....и тук идва проблемът.
    1. Китай не е и няма да скъса с Запада, защото има нужда от технологии и пазар за стоките си
    2. Китайците не са руснаци. Руснака е пиян в Понеделник и почва да пие от Сряда, китаеца бачка, слушка и пак бачка.
    А сега приликите:
    И двете страни създават олигархична прослойка, която да ръководи икономиката.
    НО
    Руските олигарси предпочитата да са на Запад. В Русия, както и в България олигарсите крадат за себе си и не ги е еня за страната.
    В Китай наказват със смърт всеки който се издини или краде за лична облага.
    путин можеше и да успее да приложи някак си Китайския модел, но в покрайнините на Русия и след няколко поколения верни олигарси. Ясно е схванал, че биологичното му време няма да стигне за това и чвно не е намерил много последователи за плана си. Както се казва, пътят км ада минава през добрите намерения, а този на путин минава през Украйна към ада
  • 21 Да се благодарят

    20 10 Отговор
    Че руснаците пазят цивилните и не действат като "великата демокрация" ФАЩ!Първо бомбардират с хиляди тонове бомби Багдад,избиват над 1млн. цивилни и разрушават абсолютно всичко наред.И тогава провеждат "мирна" операция за спасение от диктатора.И още над 150 примера за войните,които тези радетели за МИР причиниха на света.Включително и тази.Жалко за цивилните украинци,искрено им съчувствам.Управляват ги истински кукли на конци!
  • 22 Ха!?ха ха ха!?

    16 6 Отговор
    Тотална манипулация и издишаща от всякъде д,зеле пропаганда.
  • 23 гост

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "да питам":

    За твое съжаление все още има малко живи участници.На по 95 години.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 1234

    7 6 Отговор
    Не ,тази война още повече ще разедини украйнците.
  • 26 Тоест

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Иванушка  🇷🇺":

    ........Нещо като грабителски поход
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ВаZеленски

    12 10 Отговор
    От толкова тъпо написана пропаганда, дори и моралният стожер на ДВ - Гьобелс би се изчервил от срам.
    "Бабин Яр"?! Бабий, бе! Бабий - женски, не бабин!
    Санкциите?! Санкциите срещу Русия вече минаха 10 000. И кво - падна ли Путин? Не. Разпадна ли се Русия? Не. Вдигна ли му се подкрепата от населението? Да - над 80%. Кой западен лидер може да се похвали с такава? Никой.
    Ами били изолирани, откъснати... Е, и? те това и искат - да се откъснат от нас, от затъващата все повече Европа, самоубиваща се в името на просперитета на САЩ.
    Украйна била обединена? С почти 5 милиона избягали от там? Та всеки вече вижда - Украйна се разпада. Поляците открито се говят да си "вземат обратно" Лвов и Тернопол, руснаците вече си взеха почти всичките подаръци направени на Киев от Ленин, Сталин и Хрушчов. След войната ще има остатъчна Украйна някъде в рамките на първата украинска държава, създадена след Първата световна война и просъществувала няколко години.
    Войната в Украйна постигна нещо важно - свали маските на управляващите в Европа и показа, какъв слугинаж са и колко не им пука за собствените им граждани. И колко усилия полагат да бутнат ЕС в пропастта.
  • 29 7777

    13 6 Отговор

    До коментар #4 от "Неудобната истина за нашите":

    Това е така драго ми смехурко, защото вашите господари от Брюксел и онези оттатък океана всячески спъват търговските ни връзки с Русия. България не може да вземе нито едно решение, касаещо нейната търговия, ако то не е одобрено от споменатите по горе места. България отдавна не е независима и суверена държава.Каквото и наредят отвън или каквото решат отвън, това се изпълнява тук.

    Коментиран от #30

  • 30 Див сейанин

    10 10 Отговор

    До коментар #29 от "7777":

    Абе не знам дали знаеш, ама я си спомни зверските мита, които ни наложи още Горбачов по онова време. На нашите консерви, вина и цигари. А ударът, който нанесе на ВПК... а неизплатения и до днес дълг на Русия към нас? Ако си младо и зелено, то ние помним ..
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Пенсионер

    16 3 Отговор
    Да ни е честит Денят на победата! Вечна да е паметта на загиналите срещу фашизма през Втората световна война и в наши дни!

    Коментиран от #42

  • 33 Слава на руския народ

    11 9 Отговор
    Украйна е фашизирана от Запада и САЩ. Не се спират пред нищо заради имперските си интереси!

    Z
  • 34 Урюрвкос

    6 4 Отговор
    В Русия имало дефицит на ток (ново пет) от 2016 до 2021 Русия е увеличила експорта на ток от 13млрд гигавата до 29млрд сиреч два пъти и то основно заради нови генерации.
  • 35 ханс

    6 2 Отговор
    Вкиснато зеле се загрижило
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ВОЙНАТА НА ПУТИН НИ ПОСОЧИ

    5 4 Отговор
    НЕДВУСМИСЛЕНО КОЙ НИ Е ВРАГА В МОМЕНТА И 32 ГОДИНИ НАЗАД !
  • 38 Вие

    1 3 Отговор
    Още неможете да преживеете 45г.
  • 39 ВЯРВАМ ЕДИНСТВЕНО НА ЛЪЖЦИ

    1 6 Отговор
    ОТ ДОЙЧЕ ВЕЛЬЕ
  • 40 БРАВО

    4 3 Отговор
    ВОВА
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ква победа бе...

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Пенсионер":

    алабаш..ние сме от победените, какво честваш???..руските диви окупатори ли???, как фю..ре.ра не успя....