Last news in Fakti

17 Май, 2022 13:00 3 818 29

Митове и легенди за газа

  • ваня григорова-
  • газ-
  • цена

Малка част от широко разпространяваните неистини за природния газ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

I. В неделя, 15 май 2022 г., началникът на политическия кабинет на министър-председателя на България Лена Бориславова заявила: „Турски поток е изключително скъп. Този проект е построен за рекордно кратко време, но няма разклонения за България и това е в ущърб на националните интереси.“

От 1 януари 2020 г. България получава руски газ не от Трансбалканския газопровод през Румъния, а през Балкански (или Турски) поток през Турция. Изцяло, напълно, на 100%. Какво означава в такъв случай „няма разклонения за България“?

II. Икономистът Георги Ангелов обяснява, че цената на руския газ се е увеличила 9 пъти от миналата година, затова било по-изгодно да сменим доставчика. Това твърдение се подема от редица други експерти и се прокарва на политическо ниво от представители на „Демократична България“, като евродепутата Радан Кънев например.

Цената на руския газ за България се определя по формула, в която се отразяват цените на холандската борса и цените на петролните деривати. Т.е. ако руският газ се е оскъпил, то това е следствие оскъпяването на природния газ на европейската борса. Да си спомним също, че промяната на формулата, която оскъпи газа, се наложи след водено от ЕК дело срещу Газпром. По старата формула нямаше да има такова увеличение. Тогава щатните евроатлантици обаче ръкопляскаха бурно на промяната и празнуваха победата на ЕС.

III. Друго твърдение на г-н Ангелов и всъщност на всички проамерикански експерти: „През 2021 г. Русия ограничи доставките за Европа, създавайки изкуствен дефицит.“

Темата беше многократно дискутирана още миналата година, тъй като това беше причината и за увеличение на цените на електричеството, вкл. в България, защото България като старателен изпълнител отвори енергийния си пазар и изравнихме цените с европейските. Защо не е вярно, че Русия е създала дефицит:

1. През първата половина на 2021 г. настъпи икономическо оживление, след като пандемията през предходната година редуцира производството.

2. Отново през първата половина на 2021 г. производството на ток от вятър в Германия спада от 65 TWh за същия период на 2020 г. на 51 TWh.

3. Двете точки горе предопределят нарасналото търсене на газ – да, и за Европа това е основно руски газ. Русия казва, че не може да задоволи напълно това по-високо търсене, но изпълнява подписаните договори с европейските компании.

Ако е създаден дефицит, то той е следствие от недалновидната европейска политика – заявени са по-ниски от нужните количества газ за 2021 г. И от факта, че Германия разчита, че вятърната енергия ще ѝ гарантира близо 25% от ел. енергията. Но е забравила да сключи споразумение с Господ, за да ѝ гарантира устойчив вятър.

Източник: "Солидарна България"


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бамбука

    37 11 Отговор
    Те това е новина номер едно. Синдикалист разкрива "газови тайни", които нито Борисов, нито Теменужка, нито дори и радио Ереван знае. Сега, ако покаже и прословутата пътна карта, още утре ще трябва да я назначат за енергиен министър най-малко.
  • 2 ПП и коалиция

    46 11 Отговор
    Е , ма как бе ???!! Кирчо и Гугленчето били ИЗЛЪГАЛИ ???!!! Не може да бъде !!! Ми те - НИКОГА на лъжат /докато спят/.
  • 3 Путинофил

    24 34 Отговор
    Тиквата хариза на Путин 13 милиарда за руските проекти и още не е в панделата! Наш човек е!

    Коментиран от #9

  • 4 Страничен

    33 13 Отговор
    Когато добре четеш и не скачаш на амбразурата като нашите смешни евроатлантичета достигаш до истината. Ама такива какви бяхме забравих путинофили. Когато имаш нещо в главата а не защитаваш тази или онази теза винаги достигаш до истината, но пък ставаш неудобен и за двете страни
  • 5 Източник

    13 36 Отговор
    Вместо "солидарна" да се чете путинофилска България т.е. гнездо на предатели.

    Коментиран от #23

  • 6 Ха ха ха

    14 30 Отговор
    Платените кокошчици и мисирчета с неконвертируеми рублички никога не свършват , както и удоволствието, да ги гледаш как стават за смях ...
  • 7 Радо Калиное

    15 22 Отговор
    Аха, синдикалист, я се разровете къде какво публикува и на чия издръжка е другарката!
  • 8 Урюрвкос

    25 1 Отговор
    така е какво да се прави не ние избираме брюкселските чиновници и не ние ги вземаме на работа след като се пенсионират.
  • 9 Соросоидче

    25 11 Отговор

    До коментар #3 от "Путинофил":

    Боко хариза цялата държава на краварит дори хариза енергийната сигурнос като стипира втората АЕЦ и ни отрза от многомиляреден приход от Южен поток. Кирчивците просто продължават политиката на русофобия и България затова е още най мизерна по доходи в ЕС.

    Коментиран от #15, #21

  • 10 Синдикалист

    11 7 Отговор
    да те светне, брей ... Те, синдикалистите са най-утрепаните и ненужни твари.
  • 11 Дуай Липа

    18 1 Отговор
    Единствената истина за газа идва от джоба, той не лъже
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Айде

    8 11 Отговор
    Айде бе! И от газ разбира, че и от политика!
  • 14 Истината

    7 18 Отговор
    "Солидарна България" е много важен руски агент на влияние, ко, то работи под камуфлаж на европейско НПО. Почти всички от членовете му, подобно на госпожа Григорова произхождат от БСП, което ги прави проруски и пропутински симпатизанти. Никога те са осъдил в прав текст войната в Украйна и не са посочили Русия като страната агресор. Сега са мобилизирани да осуетят освобождението на България от руската енергийна зависимост.
  • 15 Истината

    8 15 Отговор

    До коментар #9 от "Соросоидче":

    Реално погледнато никой от официалните русофили не е направил толкова много за руските интереси, колкото е направил Борисов. Под руски натиск наложи мораториум на проучванията за газови находища, 12 години не направи нищо за интерконектора с Гърция. След анексията на Крим искаше "лодки и платноходки в Черно море" и саботира формирането на обединена натовска флотилия, която да се противопостави на руснаците. Ходи в Русия да се мазни на Путин и накрая му построи 490 километра газопровод за пренос на руска газ за Сърбия и Унгария, с 3.5 милиарда български пари, които ще се изплатят да 20 години от транзитните такси. Радев, Нинова и Копейкин са русофоби в сравнение Баце!
  • 16 СДС ДАДЕ НЕФТОХИМ НА РУСИЯ

    12 3 Отговор
    И СЕГА СЕ ПРАВЯТ НА НЯКАКАВИ
    СМЕШНИ ОТ.Р.ЕП.КИ ЗА ПАРИ
    И МАЙ.КИТЕ СИ ЩЕ ПРОДАДАТ

    Коментиран от #18

  • 17 XYZ

    8 9 Отговор
    Ванюшка, ти си била голям капацитет бе муцка! Оправи синдикатите, сега почна енергетиката! Да не ти е обещал някой министерски пост в следващо правителство, та така натискаш педалите? Е от такива "специалисти" сме на това дередже!
  • 18 Само питам

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "СДС ДАДЕ НЕФТОХИМ НА РУСИЯ":

    За какво сдс говориш?
  • 19 Сър - Уинстън Чърчил

    5 12 Отговор
    "Мислех, че ще умра от старост. Но когато Русия, която хранеше с хляб цяла Европа, започна да купува зърно, разбрах, че ще умра от смях. Сталин взе аграрна страна и я превърна в суровинен придатък и ядрено бунище.
    След няколко поколения те ще деградират и дори няма да могат сами да добиват полезни изкопаеми. Народът ще измира, а диктаторите и техните слуги ще живеят, купувайки от нас луксозни стоки и продавайки концесии на съседните страни. За руските лидери това е най - изгодния бизнес.
    Достатъчно е да спрем съветската експанзия и те ще се самоунищожат без активни действия от наша страна"...

    Коментиран от #22

  • 20 Сделано в СССР

    4 14 Отговор
    Синдикалисти, социолози, политолози ... са все съветски роби, на копанката на Газпром и Лукойл . Какво цели с този пасквил съветската труженичка ??!! Да сте видели съветски слуга да бяга към РФ ? Или да изпрати децата си там ? Храни се от копанката и работи за националните интереси на московските злодеи!
  • 21 Doni Brasko

    3 10 Отговор

    До коментар #9 от "Соросоидче":

    Много лъжи има в твоя пост. Това показва, че или нищо не разбираш, или просто си копейкаджийче.
  • 22 Фау 2

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Сър - Уинстън Чърчил":

    Тлъстия, трътлест пияница, както винаги е доста далеч от истината.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 358

    11 4 Отговор
    Точно така Ваня.Натрий носовете на евроатлантичетата предатели.
  • 25 Вай вай смЕх

    4 8 Отговор
    Някаква жалка путлерофилка става за смях , ама те всички платени путтлерастици са такива у нас - жалки кремълски балалайчици .

    Коментиран от #28

  • 26 Бензиностанция с ракети

    1 5 Отговор
    Етиопия със снег😂😂😂😂
  • 27 И за кови е тоз гас😂😂😂

    0 6 Отговор
    Хитлер ка построи тез кораби и подводници и всичкото оръжие без руски гас
  • 28 stan40

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Вай вай смЕх":

    Да мизерстваш, за да накараш и другия да мизерства е простотия. Да не се глупав не те прави Путинофил, или русофил. Да обясняваш на простия е безсмислено, защото той няма умствен потенциал да те разбере.
  • 29 Гост

    0 0 Отговор
    Ваньо, ма, га заряза метлата на училищна чистачка, га направи шеметна кариера да ни учиш на спекулативни внушения, пардон, на икономика. Можеш да излъжеш само неикономисти и други клети синдикалисти, зажадняли някой да говори за социални каузи (докато гони топлото място в Европарламента).