Last news in Fakti

1 Юни, 2022 16:00 1 776 63

Българското разбиране за неутралитет е да не правим нищо, да лежим ниско долу и да чакаме нещо друго да се случи извън нас

  • неутралитет-
  • българско разбиране-
  • лежане

Няма блестящ лидер, който да поведе след себе си поддръжници или симпатизанти, смята Елена Поптодорова 

Българското разбиране за неутралитет е да не правим нищо, да лежим ниско долу и да чакаме нещо друго да се случи извън нас - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политиката не трябва да бъде приравнявана до обикновен бизнес, до направата на един стартъп, тя има много по-големи цели и мисия.

В България съществува тотална каша в разбирането на значението на неутралитета. Има международно признат държавен неутралитет, какъвто е този на Швейцария, и неутралитет в българското му разбиране, което означава да не правим нищо, да лежим ниско долу и да чакаме нещо друго да се случи извън нас.

Това заяви в интервю за БГНЕС общественикът и дипломат Елена Поптодорова, два пъти посланик на България в САЩ и народен представител в VII ВНС. С нея разговаряме за липсата на лидерство и за последиците от това за страната ни.
Според нея причините в България да липсва лидерство са повече от една.

„Заради местните навици партиите не търпят много ярки фигури. Има едно постоянно гласно или негласно потискане на личности, които биха могли да бъдат лидери при определени обстоятелства. У нас лидерските качества на отделния човек са лични качества, а не са резултат от партийното строителство. Те не се смятат за основен критерий за успеха на една политическа партия“, заяви Поптодорова, която е бивш народен представител в първите четири Народни събрания след промените през 1989 г.

Тази тенденция се наблюдава при днешните партии в парламента.

„Няма блестящ лидер, който да поведе след себе си поддръжници или симпатизанти. По-скоро се разчита на структурирани подкрепи, а това по никакъв начин не предполага лидерство“, каза тя.

За да има лидерство, трябва да има лична свобода. Човек трябва да заяви желание да води хората, да има кураж и издръжливост, за да прокарва позиции.

„Днес това отсъства. Имаше го през 90-те години, когато наследихме в късната им възраст представители на по-ранните политически партии в България, много преди да се установи еднопартийната система в страната. Тогава имаше лидерство, имаше ораторско изкуство“, споделя Поптодорова.

На нея ѝ липсват пледоарии в парламента: „Искам да се появи на трибуната оратор, който да увлече не само депутатите в парламентарната зала, а всички хора, които са извън нея. Всичко това отсъства“.

Според нея липсва и едно по-класическо разбиране за политиката.

„Ако тя бъде приравнена до прост бизнес, до това да направим стартъп, тя е обречена на неуспех. Политиката има по-големи мисии, по-големи цели. Тя трябва да гледа много години напред и не бива да е свързана с бърз конюнктурен успех“, подчерта Елена Поптодорова и добави, че по силата на всичко това се оказахме в една пустош от гледна точка и на лидерство, и на визионерство.

Тя е съгласна, че в последно време има тенденция държавата да се управлява като стартъп или НПО, но е категорично против те да бъдат дамгосвани.

„Те имат своята роля в обществото. На тях им се привнесе отговорност и задължения, които те не могат да изпълнят. Нека НПО да си останат там, където им е мястото и да работят върху общественото мнение. Нека стартъпите бъдат в бизнес средата, където да се изгражда по-съвременна основа. Но политиката и като професия, и като призвание, и като мисия, като че ли изчезна“, смята посланик Поптодорова.

Темата за неутралитета е отдавна експлоатирана още от 90-те години, когато в България се правят опити да се изгради обществено мнение в полза на членството ни в Северноатлантическия алианс. Още тогава се чуват настойчиви гласове за неутралитет. Посланик Поптодорова припомня, че външни фактори трябва да признаят неутралитета. За съжаление, според нея, в български условия неутралитетът винаги означава незаемане на позиция.

„У нас се прави тотална каша от статут на неутралитет: международно признат държавен неутралитет и неутралитет, което означава да не правим нищо, да лежим ниско долу и да чакаме нещо друго да се случи извън нас. Не може ние да обявим статут на неутралитет, което е доказано исторически и документално. Другият неутралитет е една по-префинена форма, с която да обясним, че трябва да стоим настрана и назад. Той е пагубен. Той не култивира средата, която трябва да произведе лидери. Неутралитетът като отказ от позиция, означава и липса на лидерство“, категорична е бившата ни посланичка в САЩ.

Тя призовава да се замислим и да извадим съответните поуки от поведението на Финландия и Швеция, които много скоро ще се разделят с международно признатия си статут на неутрални държави, присъединявайки се към НАТО.

Те не са се сетили преди два дена, не са се сетили и преди два месеца на 24 февруари. И Швеция, и Финландия започнаха едно много дискретно, но пълноценно общуване с НАТО веднага след анексията на Крим през 2014 г. То беше в рамките на техния международно признат неутралитет до степен и размер, в който те можеха да го правят“, каза Поптодорова. Дипломатът посочи, че двете скандинавски държави от години насам участват в учения с държавите от НАТО, в заседания на алианса в разширен състав и най-важното техните системи за сигурност през тези години станаха абсолютно съвместими с натовската система за сигурност както в оръжеен план, така и по отношение на военното планиране и участието в операции, а това не е възможно, ако не си оперативно съвместим.

„Това, което те направиха не е началото, а логичният завършек на един процес, който е започнал много отдавна“, заяви посланик Елена Поптодорова.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Зевс

    86 2 Отговор
    Кремчета, кремчета, безплатни кремчетааа...
  • 3 Шерлок

    89 4 Отговор
    Тази е клептоманка сложила петно на бг дипломацията.
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 1 Отговор
    ЗАЩОТО няма СМЕЛИ НЕЗАВИСИМИ ЛИДЕРИ
  • 5 Кочо

    93 3 Отговор
    Безсрамна, нагла, крадлива соросоидна вещица!

    Коментиран от #7

  • 6 Милиционер

    66 2 Отговор
    БГНЕС да си проверят инвентара дали нещо не е хванало крака и да е изчезнало след визитата на госпожата.
  • 7 АТЛАНТИЧЕСКИЯ WC

    73 1 Отговор

    До коментар #5 от "Кочо":

    Тя ако не е крадла няма как да е член на НПОто.
  • 8 Галина Колева

    78 1 Отговор
    Защо се дава трибуна на тази жена. Тя не защатава българските интереси.
  • 9 Ирис

    63 1 Отговор
    Ленчето авантоса кремчето.
    Как да вярваме на клептоман?
    Как да повярваме на арогантен клептоман?
    Как да вярваме на нагъл клептоман?
  • 10 мдаааа

    57 2 Отговор
    Абе тая КРЕМтодорова срам нема ли... цел свят и се смее и подиграва!!!
  • 11 А твоето

    53 1 Отговор
    разбиране , другарке , да крадеш най - безсрамно както на Варшавското летище, но "скромно" - коремче за 1000 лева за хубавиня на физиономията ти ! Зер сега го играеш "госпожа" , прозападно ориентирана !
  • 12 Мунчо

    53 2 Отговор
    Интересно Поптодорова какво има против неутралитета на Швейцария ! Изглежда никак не и харесва че нещата там се решават от Народа а не от политиците....
  • 13 Крис

    49 2 Отговор
    ПАК ЛИ ТАЗИ РЪСИ МОЗЪК?
  • 14 Полски съд доказа

    49 2 Отговор
    Доказана лъжкиня. Дори русофобията не и помогна и съда разкри кражбата и лъжите й в русофобска Полша.
  • 15 Аристо

    47 1 Отговор
    Много малко държави имат доказан дипломат-клептоман,но за разлика от Бг.тамошните медии са намалили до минимум техните изяви.
    Това безочие и наглост едва ли го има някъде.
  • 16 Тази Поптодорова

    49 1 Отговор
    Която изпъкна и я запомнихме с кражбите на евтина козметика разбира от това снишаване...но хората не са забравили за ниският й морал и ценностна система. Крада-снишавам се.
  • 17 В.В.П.

    38 1 Отговор
    Тая патица не я слуша главата ..Откачила е .Има няква драма.Не е добре.
  • 18 Утсъ

    39 2 Отговор
    Отивай при бай дън - великия лидер ,да го питаш защо убиха 20 деца в американско училище.
    Чавка смотана.
  • 19 Киро К.

    43 1 Отговор
    Ленчето с дългите пръстенца пак се обади. Ей, сестро тук няма нищо за крадене, става дума за живота на 6,5 млн души. Ще ни замесите в нещо непоправимо, заради няколко долара
  • 20 войнстваща крадла

    39 1 Отговор
    Щом и клептоманите почнаха да ни разясняват как стоят нещата с нашите разбирания , зле сме .
  • 21 Искаме Мир, а не НАТО

    41 1 Отговор
    Забележете, всички атлантици не искат преговори, мир и неутралитет, искат и насъскват за война. Война с пушечно месо за американските интереси.
  • 22 пенсионер

    32 1 Отговор
    Неутралитета за госпожата се изразява в" хвърляне на килимчето пред САЩ. А аз ще й кажа, че неутралитета е да защитаваш интересите на народа и страната си и да не се завираш където не ти е работа.
  • 23 Пешо

    23 1 Отговор
    Това заглавие маргинализира всички българи според разбирането на 1 индивид.
    трява да е подсъдно!!!
    Тази с толкова идпломатически опит нищо не е научила
  • 24 Историк

    31 1 Отговор
    Боже, пак фльорца номер едно на България дава мнения и оценки... Айде, стига де...
  • 25 Българското разбиране за крадец е,

    30 1 Отговор
    да те изловят с открадната стока от магазин, цял свят да научи за това, а апаша да се прави на гьон сурат, все едно, че нищо не се е случило. Дори има и наглостта още да ни се натрапва, ето такива са всички краварски подлоги, не хора а м...!
  • 26 крадец крадецу боготвори

    24 1 Отговор
    Разбирам я Еленчето , вдъхновена е от мащабите в които САЩ крадат , суверенитет , ресурси , финанси , абе кво се сетиш .
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Да, разбирам г-жо

    21 1 Отговор
    Политиката се нуждае неотложно от опитни клептомани. Джепчийството е незаконно само за циганите. За "политиците" с безконечен стаж -не! Те са призвани да ръсят това, от което най силно се нуждаят самите те, поради липсата му -акъл и възпитание.
  • 29 Тираджия

    10 1 Отговор
    Върни ми чистачките!
  • 30 мишо

    23 1 Отговор
    СТИГА СТЕ ДАВАЛИ ТРИБУНА НА ТАЗИ КРАДЛА АЛО ФАКТИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
  • 31 Им бе цилус

    10 1 Отговор
    Да, но има опит в козметиката.

    Коментиран от #39

  • 32 наблюдател

    13 1 Отговор
    Ленчето Поптодорова ще остане като крадла и нищо повече. Едва ли някой се сеща за кариерата и и каква е била изобщо преди случката на летището. Също като известният като "пикаещия във фонтани" Румен Петков. Даже се затруднявам в коя партия се подвизава сега. Каквото и да кажат тия двамата, няма никакво значение, имиджът им е тотално сринат.
  • 33 Крадците да си влазят в затвора...

    16 1 Отговор
    Стига сте ни дразнили с клептоманската и физиономия!
  • 34 Иванчо

    25 0 Отговор
    Бе коя беше преводачка на Т. Живков с благословията на ДС, после БСП, пък стана демократка и мекеретата на ДС я пратиха в САЩ - ще си кажеш голям политик, а то само една клептоманка. И оня Пасе, дето трева не пасе, реши да я уреди на държавна ясла, да не му спрат далаверата. Това са ни мераклиите акъл да дават.
    Стига са харчени наши пари за самозвани атлантици.
  • 35 боил

    18 1 Отговор
    Всички управляващи партии в момента са аналог на Окрайна ....омраза , агресия , абсурни лъжи , чувство за величие и непобедимост, и тотална незаинтересованост за добруването и стандарта на живот на населението в държавите си . И с това показаха , колко са били прави комунистите за капитализма . Поне при нас , за новите капиталисти , всеки , който не е политик или бизнесмен , съвссем заслужено живее в бедност ,защото го мързи да работи (краде) и държавата не му е длъжна с нищо .
  • 36 Тази

    15 1 Отговор
    проскубаната, до кога ще ни я навирате в очите?!
  • 37 Сандо

    7 2 Отговор
    Е,можем да ходим по света и да демонстрираме що е това :с лява ръка в десен джоб"!
  • 38 объркАла си рейса и ти

    16 1 Отговор
    Българското разбиране за неутралитет е да не участваме в каши, които не сме забъркали ние!
  • 39 праз голям

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Им бе цилус":

    Очевидно няма много полза от това.
  • 40 фен на сидеров

    13 2 Отговор
    български неутралитет = глад и мор за пасито и ленчето !
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Аз съм

    10 3 Отговор
    козметично неутрален.
    Харесвам и Тройной и Нина Ричи.
  • 43 Лени, Ленче

    12 0 Отговор
    За нищо на света няма да ти чета глупостите щото някога лапаше покрай БКП, сега си отявлен ястреб, но дали ти свърши кремчето дето си го самоподари преди време?
  • 44 Костас

    16 0 Отговор
    Здравейте, Ленче, ще ти обясня българското разбиране за неутралитет, ами разхождаш се на чуждо летище, виждаш скъпарски магазин в който влизаш, зяпаш и излизаш без да си купиш нищо щот например нямаш пари или не ти се дават но .....НЕ КРАДЕШ.....
  • 45 ОХООО

    7 0 Отговор
    И ти ли изпълза... значи работата е сериозна
    Щом допря за акъл от тебе,.. а, какво стана с онези парфюмчета
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 БЪЛГАРЧЕ

    6 0 Отговор
    Айде бе душко, поведи ни.Обещавам ти минимум 2 луксозни кремчета от полксо летище.
  • 48 Моряка

    10 0 Отговор
    Какво ли неправи застаряващата ренегатка,за да се задържи под светлините на прожекторите.И други го правят,но някак по благородно.А Ленчето си избрала най миризливата роля-да бъде муза на паркетните военнолюбци-пинчерите на Пасито.Все отбор юнаци,съветски възпитаници- Иво Инджев,Събчо,Шаламана,Тагарев.....Е ,има и един от Шуменския университет,ама е много дебел,едва ли ще се събере в коментара,но по миризмата ще го познаете.И Плевлю размахва пластмасовата сабя,но само когато Деса го изпусне.Да ама де се е чуло и видяло дъртофела с такъв налудничев изцъклен поглед да бъде муза.
  • 49 баба ти от Пловдив

    10 0 Отговор
    дърта мошенница. Даже английски не може да говори свястно. Ние сме били винаги през вековете почтен народ! явно не знае истинската история на България- винаги страдала от предатели като тази
  • 50 Оффф

    11 0 Отговор
    О, тази ми е от любимите антигерои с високи постове по време на комунизма и после преживяли ненадеен катарзис превръщайки се в убедени евроатлантици. Всичките стари муцуни от СДС, НДСВ и Герб попадат под тази категория. Кво ли не прави алчността и гьонсуратлъка.
  • 51 123

    10 0 Отговор
    Колко ниско е бг журналята да искаш мнението на айдуци
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Крадлата

    7 0 Отговор
    Пак се изказа! Скрий се бе , жена! Каква евроатлантическа ценност изповядват, тези които дават думата на една крадла!
  • 55 крадливата сврака

    7 0 Отговор
    е ленче-гепи пенчова !Лява ръка,десен джоб и с аш-а на финала....
  • 56 Юнайтед гол г8з корпорейшън

    4 0 Отговор
    И какво предлагате? Правитеслтото да изтегли нов заем на Украйна, защото новото правителство досега само това прави - тегли нови заеми. Явно само това можем!
  • 57 Сводката

    7 0 Отговор
    Някога тази баба била чавдарче,после станала пионерче,станала и комсомолско секретарче.Израстнала в редиците на БКП.Пяла,как ,,дружбата ни с великият Съветски Съюз е нужна за България,като слънцето и въздуха за всяко живо същество.После в СССР.После депутат от БКП.ИЗКАРА СИ ЖИВОТА В САЩ -посланник.По еврейска линия сега е атлантичка при Соломон.Бюстът му е на бюрото и и му се кланя по 3 пъти на ден.Но за повечето си е обикновенна крадла.
  • 58 селтак

    4 0 Отговор
    Ленче аде бегай да прайш тва от което най разбираш! Остави изправането на кривите краставици на другите! Нема ли кремчета за крадене та си седнала да си губиш времето?
  • 59 Българин

    5 0 Отговор
    на тази въобще не и давайте думата, платена от ЦРУ клептоманка ,тази която мрази България, да не кажем и че е бивша номенклатура от БКП-БСП.ама говори за демократични ценност.
  • 60 Крадло Поптодорова!!

    3 0 Отговор
    Изчезвай!
  • 61 летище Оченче

    2 0 Отговор
    Кога Господи ще си прибереш вересиите?
  • 62 ОТВРАТИТЕЛНО

    3 0 Отговор
    МНОГО ОТВРАТИТЕЛНО ДЪРТО И СПАРУЖЕНО НЕЩО
  • 63 Цоко

    0 0 Отговор
    Поне да беше компетента и да отстоява България!