Last news in Fakti

3 Юни, 2022 09:06 9 106 87

Проф. Овчаров пред ФАКТИ: Не съм убеден, че Македония трябва да стане част от ЕС с разбиранията, които има в момента

  • николай-
  • овчаров-
  • северна-
  • македония

Всички исторически факти са на българска страна, казва археологът

Проф. Овчаров пред ФАКТИ: Не съм убеден, че Македония трябва да стане част от ЕС с разбиранията, които има в момента - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това е битка за България, а не за Северна Македония. Така проф. Николай Овчаров коментира темата за нашите съседи, когато се създаде Национален кръг „За Македония”. След дни той ще говори пред европейските депутати за отношенията между двете страни, но ето какво каза той пред ФАКТИ.

- Проф. Овчаров, последните събития, които се случват около казуса „Македония“, как ги оценявате?
- Мога да ги оценя от гледна точка на националния кръг „За Македония“, който сформирахме преди две седмици. Сега се подготвя едно пътуване на членовете на нашия кръг – професор Павел Павлов, професор Анна Кочева и аз, до Страсбург, където между 6 и 8 юни ние ще говорим пред Европейския парламент по темата „Македония“ по покана на българските евродепутати. Ще се опитаме да обърнем тази тенденция или поне да вдъхнем малко сили в българските управляващи, че каузата, за която ние се борим, е абсолютно правилна и по никакъв начин не трябва да се отстъпва от нея.

- Какво и защо трябва да се отстоява?
- Вижте, нашата кауза е правилната. И това е причината да трябва да се отстоява. Всички исторически факти са на българска страна. Неслучайно в националния кръг сме историци идеолози и знаем много добре каква е ситуацията. Няма нито един паметник, който да говори обратното и в полза на македонстващите. Именно по тази причина няма как да отстъпваме, защото това означава да предадем собствената си история.

- Дайте и ясна формулировка за т.н. насаждан антибългаризъм…
- Това е тенденция срещу България от години. Практически цялата македонска кауза е изградена в основата си на антибългаризъм. Практически чрез отричането на българската история и чрез присвояването ѝ те изграждат собствената си история. Ето на базата на това нещо се изграждат основите на днешното образование, което е в Република Северна Македония. И точно заради това е труден и тежък проблемът, защото практически да се отрече това нещо от едната или от другата страна означава, че едната страна остава без аргументи. Аз пак ще кажа, че фалшифицирането е изцяло от тяхна страна, на Македония, а българската страна изцяло залага на исторически факти. И точно поради това трябва да убедим Европейския съюз, да убедим нашите партньори, че сме прави.

- В поредица изявления министър-председателят Кирил Петков говори за стопляне на отношенията, забързване на процеса по евроинтеграцията, активизиране на двустранните отношения. Но при спазване на Договора за добросъседство. Има ли колизия в думите му?
- Смятате ли, че премиерът Петков има ясна позиция какво иска. Аз поне не я виждам тази ясна позиция. Само преди дни сутринта от неговия кабинет се каза, че има някакво споразумение с френския президент Макрон, в което той ще става гарант… Аз не виждам как може един човек, пък бил той и президент на Франция, да става гарант на България. Ми утре или след време, когато не е Макрон, какво ще правим? После, говоря в рамките на същия ден, това отпадна. Оказа се, че, всъщност, позицията на нашето правителство е напълно неясна в момента. Вие сте прав, че ние имаме позицията на българския парламент, която е по-важна от тази на изпълнителната власт. Говоря за рамковата спогодба от 2018-а и Договорът за добросъседство от 2017 година.

- А в тях нещата са разписани...
- Да не ги повтаряме за пореден път. По-късно се появи и искането за държавотворната функция на българския етнос в Македония и т.н. Но с това съседите не трябва да си измиват ръцете. Ние имаме езика на омразата, имаме неспазването на историята и т.н. Много е важно да се подчертае, че ние приемаме, че има македонски народ, македонска нация след 1944 година. Нашето искане е признаването на историята преди 1944-а за обща история и, естествено, че македонският език е роден върху български диалект. И да отбележа, че това нещо, за съвременната история, бе прието в договора, който Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха преди няколко години.

- Колко е силен натискът отвън, за да пуснем Република Северна Македония да започне преговори с ЕС? Вие, като историк, как го усещате?
- Натискът не е малък. Очевидно е, че има такъв. Аз разбирам нашите партньори от ЕС, защото всички искат Република Северна Македония да влезе в съюза. Не съм много убеден, че Македония трябва да стане част от ЕС с разбиранията, които има към този момент. Преди години се говореше, че България е „Троянският кон“ на Русия в ЕС, когато ние влизахме. Но истинският „Троянски кон“ ще е Северна Македония, защото тя е под много силно сръбско влияние. Самият македонизъм е създаден от сърбите. А точно Сърбия днес е единственият партньор на Русия в Европа. Ние имаме нашите претенции, имаме и правото, както всяка една страна от членките в ЕС, да има позиция. Ние не сме налагали вето, а просто имаме изисквания, на които държим, преди да почнат преговорите със Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 89 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теньо

    39 9 Отговор
    Албанци и фашисти Не.

    Коментиран от #11, #37

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    47 8 Отговор
    просто ВЕТО
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    44 6 Отговор
    Как хубаво говорят български. Какво толко се напъват.
  • 7 Перо

    49 5 Отговор
    Проф.Овчаров е напълно прав,но БГ институции не съзнават,че РСМ не приемат нашите искания и се мъчат да отправят всички български условия за приемане в ЕС,да станат условия на всички страни членки на ЕС и чрез лобизъм да откажат някоя страна от българските искания! Цялата им политика е насочена към интернационализиране на българските искания и усложняване на приемането им,т.е.нашите искания да бъдат одобрени от 28-29 страни и евентуалното им отхвърляне от някоя,да се наложи колективно решение за приемане,чрез мнозинство! За това външния им министър не се спира да обикаля и лобира всички страни от ЕС и самия ЕП,да лобира как са изпълнили всички критерии и БГ има несъстоятелни националистически искания! БГ и МВнР трябва да насочи цялото си внимание към ЕС и другите международни организации,чрез които македонистите търсят възможности за натиск върху БГ и приемане в ЕС,чрез мнозинство и неутрализиране на българските искания за което не се жалят пари! Всички междуправителствени разговори с БГ са прах в очите и безполезна говорилня!

    Коментиран от #45

  • 8 интересно

    20 22 Отговор
    ВЕЛИК ЛИДЕР Е ЕРДОГАН. Ердоган прави всичко възможно да е в прекрасни отношения с всички тюркско говорещи народи, Азарбейджан,Тюркменистан.Казахстан....,а нашите немогат да се разберат с единствените българи.. Азарбейджан и Турция викат със цяло гърло,ние сме един народ в две държави,а българи и българи ще се изядат един друг.... който е разделил, добре се е справил,но повече от 30 години нашите политици са спали,след като не са успели да претопят ледовете, разделението

    Коментиран от #34

  • 9 Историк

    56 6 Отговор
    Държавите постоянно менят географските си граници и това е нормално...Не е нормално обаче, да си приписваш чужда история и да се пънеш пред света-техните политици ми напомнят някак си за Зеленски!

    Коментиран от #41

  • 10 прав е

    49 3 Отговор
    Цялата атмосфера и в РСМ и в ЕС е крайно неподходяща за падане на ветото.
    Та дори снищи съдията (фрнацузин) отряза 2 потенциални гола на лъвовете и хариза един съмнителен гол на северните южняци.
    Те пък изпасаха тревата от мерак да ни смачкат и затова издъхнаха в последната четвърт на мача.

    Не щем да сме в един сом с мотивирани да ни мразят до посиняване и в същотъо време тези мразещи ни да са лансирани за наша сметка от собствените ни съюзници.

    Въобше не става тази работа!

    Коментиран от #56

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 6536

    12 45 Отговор
    Този пак започна.Други историци нямали в тази държава?

    Коментиран от #38, #78

  • 13 Професорът не е прав,

    8 33 Отговор
    Киро е прав. Киро заяви, че такива работи не се решават от народа. Киро ще се снима с Пендаровски и Вучич, когато официално падне ветото.

    Коментиран от #15, #58

  • 14 ЕВВ

    26 8 Отговор

    До коментар #4 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Много е точен има логично те са отмъщават от загубата на Дойранска война.

    Коментиран от #16

  • 15 да де

    26 4 Отговор

    До коментар #13 от "Професорът не е прав,":

    И после ще се снима с 300 000 бесни българи, оградили центъра на София.
    Интересни селфита ше станат вайъръл не мига.

    Коментиран от #19

  • 16 Комон Сенс

    23 2 Отговор

    До коментар #14 от "ЕВВ":

    Първо Дойранската битка е половин век след берлинския Конгрес, а не преди.
    Второ, това, че не са искали да ни харижат националното обединение, е нещо нормлано.
    Кой е получил подобен реверанс някога в историята си? Никой! Всеки сам си ги извоюва тези неща.
    македонския проблем е създаден от грепните ни репения след 1886-а година. Поредица от грешки. Най-тежките са загубите ни в двете световни войни.
    Кой и кога ви заблуди, че тези гяволуци не се плащат? Това е най-голямата трагедия за една държава - да загуби война!
    За съжаление шоследните 30 години комай загубихме нова война - хибридна.....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Киро

    12 5 Отговор

    До коментар #15 от "да де":

    е готов да го поеме сам, но да има снимка с югославските колеги.
    Киро като спартанец ще устои на натиска и настъпателните движения в ауспуха.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Катъра на Хана

    7 2 Отговор
    Правилно
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Пффф

    8 18 Отговор
    Аз пък не съм убеден, че доносници на КГБ/ДС трябва да се изказват по въпроса и да разпалват руската интрига между нас и най-близкият ни народ. Божо вампира, каракачанския македонец... Как пък един няма антимакедонист няма, който да не е бил на хранилка в Кремъл и "бивш" техен агент?
  • 25 Лесно е

    20 3 Отговор
    Ке чекат докат уврат!
  • 26 Хахаха

    28 7 Отговор
    Браво, Проф. Овчаров. Крайно време е някой да запознае еврочиновниците с историческата истина и факти. Тогава да видим кой, как и защо? Едва ли не я знаят, но друго си е някой да я каже на такова високо ниво, та цяла Европа де е наясно с историята - истинската, такава каквато е . Да разберат веднъж завинаги, че т. нар. РС Македония дефакто е Югозападна България. А и нали са борци с комунизма - нека знаят, че Македония е продукт на Коминтерна.
  • 27 Баш софиянец

    25 3 Отговор
    Точно така е! Като искаш да си част от ЕС значи споделяш дадени разбирания и поведение. РСМ хем искат да са европейци хем да си хайдутуват както им скимне.
  • 28 Мамин син

    9 5 Отговор
    Аз пък искам за невеста една сгодна 22 годишна македонска арна мома.

    Коментиран от #42

  • 29 Благоевград

    11 25 Отговор
    Овчаров по-добре гледай си овцете!
  • 30 Айде Бегай

    7 5 Отговор
    Нека стане бе, нема само ние да страдаме.
  • 31 6996

    9 9 Отговор
    А тоя пак се уреди!При приятеля му ББ обиколи света и нищо не му противоречеше ,а сега пак се нагоди.Като хамелеон е.

    Коментиран от #51, #70

  • 32 Анонимен

    6 7 Отговор
    До вчера носеше кирките никой не го знаеше
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Тоя по

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "интересно":

    МРАЗЯТ НИ БЕ не видиш ли?!
  • 35 Патриот

    15 3 Отговор
    Вето до край......
  • 36 Перо

    19 2 Отговор
    За един ден “макетата” са станали от българи на “македонци”,през 1945 г.с указ на АСНОМ! Оригиналният документ е в Битоля! Етническата основна нация в РСМ е българска! Въпреки това им дадохме право,след 1945 г.да се самоопределят като марсианци,след титовия ботуш, но с македонизма никога няма да влезнат в ЕС! Признати са като самостоятелна държава от ООН за първи път през 1993 г.!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 И Путин не е убеден

    6 12 Отговор
    Ами, "професоре" Овчаров, знаков герберасте, той и Путин не у беден, даже е много против! Какво съвпадение на гледните точки!

    Коментиран от #50

  • 40 Първо

    13 1 Отговор
    да приемат европейските ценности и да обявят комунистическия режим на Титова Югославия за престъпен. Т. е. да срежат клона, на който седи цялата им държавица
  • 41 Не злослови за Zеленски.

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Историк":

    Такива като него, нашият "брат" Байдън търси под дърво и камък. За Макето, даже и Майдан няма нужда да организира.
  • 42 Ако искаш да знаеш

    4 4 Отговор

    До коментар #28 от "Мамин син":

    Българките от Македония са най арни. Серт са на бичкия. Ама язе говорим за тие у Македония. За оне от Северна македония нищо не знам.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ами

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Грешиш!Беше създаден в Санстефанския договор!И не случайно!Ех,лисицата граф Игнатиев!А ние му кръстихме основен бул. в София!Четете!Но и не само четете,но и осмисляне фактите,ако искате истината!
  • 45 Абе

    4 10 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    Ти наистина ли мислиш,че 27 държави в Европа не знаят за какво става дума и че там историците са неграмотни и пристрастни и Овчаров ще им обясни къде е заровено кучето?!Я,елате на себе си!

    Коментиран от #48, #79

  • 46 Просто човек

    9 6 Отговор

    До коментар #4 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Македонския проблем е благодарение на вашите идоли - рашистите... Четете история,ве!
  • 47 македонците не знаят историята

    12 1 Отговор
    Средновековната македонска история е неразривно свързана с българската и това са го доказвали самите македонски българи. Никога в историята си те не са се самонаричали с имената на окупатори като гърци, перси, римляни или някакви други. Винаги са оставали македонци, до момента в който много балкански народи се самонаричат българи, а македонците за пръв път се присъединяват сами към това наименование. Няма как от този момент да се дели историята на наша и тяхна. Това би означавало, че единия остава без история, а при такава ситуация би трябвало през този период да не е съществувал.
    Човек без памет е загубен, народ без история е обречен, той е в преддверието на смъртта си.Най-здравата защита на българина срещу асимилацията е в познанието на историята на собствения му етнос. Същото се отнася и за македонците. С това познание никой народ не може да бъде с ниско самочувствие и дребнави цели и идеали, не може да бъде манипулиран или нечий роб. Нека македонците първо си научат историята и след това са добре дошли в ЕС!
  • 48 Скъпи на триците

    9 0 Отговор

    До коментар #45 от "Абе":

    На историците им е ясно, но на политиците, трябва да им се обяснява, ако бяхме така активни, като шмекерите во Скопие и Белград, сега нямаше да се налага Овчаров и др. да ходят в Е.П.. Пропагандата от другата страна не жали средства, навярно Путин лично отпуска парите, като тези, за "Дисниленда" а ние сме скъпи на триците и евтини на брашното.
  • 49 Като куче без история

    13 1 Отговор
    Македонизма , като всяка лъжа, е обречен да умре. Всеки качил се на това влакче на лъжата, ще изчезне, като куче без история.

    Коментиран от #67

  • 50 Битката е за България,

    13 2 Отговор

    До коментар #39 от "И Путин не е убеден":

    Какво общо има Путин с нашите държавни интереси, че го намесваш? Битката е за България, толкова ли си глупав, че трябва да ти се обяснява? Прочети статията 11 пъти, няма начин да не разбереш, за какво става дума. Македонизма е създаден като анти-българска идеология. Така, че в РСМ трябва да изберат, или си остават с лъжите в учебниците или забраняват Македонизма, така както Европа забрани Национал-социализма на Хитлер и Фашизма на Дучето.
  • 51 Един

    2 5 Отговор

    До коментар #31 от "6996":

    Ама това са хората на ББ те са в този комитет и той ги финансира.Мислите ли че този ще даде стотинка от своя джоб.Той гледа от където мине да влачи
  • 52 Дано

    8 5 Отговор
    като водещи български археолози и историци създадете мнение в ЕС за РС Македония. Българското правителство ще предаде "фронта"
  • 53 Небуло

    5 8 Отговор
    И аз не съм убеден че ти си професор ама карай

    Коментиран от #54

  • 54 Иван

    5 4 Отговор

    До коментар #53 от "Небуло":

    Той не е професор. Виж какво пише в Уикипедия. Той просто не възразява срещу тази лъжа.
  • 55 456

    7 2 Отговор
    ВЕТО
  • 56 Па дали

    3 5 Отговор

    До коментар #10 от "прав е":

    има некои в ЕС да ве обича? Вие кого обичате? Това ли е услвие за ЕС, кои кого обича. Обичането е секогаш с причина. како да те обича некои когато всеки ден го обиждаш и го прогласуваш за неграмотен промит мозок. А плус има и вето.

    Коментиран от #57, #59

  • 57 ке се видиме понатаму

    1 4 Отговор

    До коментар #56 от "Па дали":

    " ...Обичането е секогаш с причина. како да те обича некои когато всеки ден го обиждаш... " Право кажуваш ама е важно за сите, от двете страни на браздата! Да бе, песок, мене ли најде да ме зае...?

    Коментиран от #60

  • 58 Иво.

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Професорът не е прав,":

    Абе те не се решават от народа ама народа е тоя дето го отнася, така, че по кротко със заключенията!А и народа, гласува, плаща данъци и ако трябва поставя на място самозабравили се политици!
  • 59 Емо Марков

    9 1 Отговор

    До коментар #56 от "Па дали":

    Не искаме да ни обичат просръбски менерета като тебе. Нема нужда
  • 60 Последниве

    1 12 Отговор

    До коментар #57 от "ке се видиме понатаму":

    Години имаше злижувание. Блгариа стана многу честа дестинациа за македонците. И обратно. Аз сам гледал фолклорни групи од Блгариа во Македониа. Никои не ги обиждаше напротив. Но сега напражнението е на макс. Блгарите исказаха невидена омраза спрам нас. И това уште се зголеува всеки ден на всички блгарски медиуми и од сите политици. А и на формите е исто.

    Коментиран от #71, #72, #76

  • 61 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 0 Отговор
    Cигурeн cъм, чe кoгaтo в CМ oтнoшeниeтo към нac ce oбърнe към пoдoбрявaнe, aлбaнцитe щe бъдaт пoдтикнaти дa нaнecaт удaрa cи там.
    В Бългaрия дocтa хoрa ca изнeнaдaни oт дeйcтвитeлнoтo пoлoжeниe нa нeщaтa в CМ. Тoвa e кaтo eдин вид шoк зa мнoзинa бългaри, нo пo-дoбрe e дa ce знae рeaлнocттa.
    Чacт oт хoрaтa тaм, дoри иcкaт пaк дa ce върнe Югocлaвия…………
    Тoвa пoтвърждaвa, чe……aвтoритeтнa и прocпeрирaщa Бългaрия,щe върнe мaкeдoнцитe към иcтинaтa , e вeрният път. Другoтo e връщaнe към 50 гoдишнитe бeзплoдни уcилия нa Бългaрия. Нe иcкaм дa пoвярвaм, чe тoвa ce прaви мoжe би cъзнaтeлнo с разните му договорки за авиолинии .

    Коментиран от #62, #63, #85

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #61 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ХОРАТА са РАЗЛИЧНИ господине през 2017 ГОДИНА глухи водени от покоиния глух УЧИТЕЛ ЦВЕТАН КУНЧЕВ бяха на ЕСКУРЗИЯ в ГРАД ОХРИД РСМ и бяха посрещнати ГОСТОПРИЕМНО
    ТА ЗА ТОВА И МОНЕТАТА ИМА ДВЕ СТРАНИ
    ези
    тура
  • 64 Българин от Западните покрайнини.

    9 2 Отговор
    Защо си хабим нервите.Македонстващите няма да променим.Няма излекуван психично обременен чрез внушения и нагласи,така че оставете ги Никакво внимание към тях,защото те се гаврят и това им доставя удоволствие.
  • 65 шлосер

    3 10 Отговор
    Историята, драги ми професоре е "квот било, било". Вече е време да се откажем от политиката си "на пук" и да преценим, кое в переспектива е по печелившето за нас решение? Решение, което изключва възможността недоброжелателите ни, да тържествуват!

    Коментиран от #66, #80

  • 66 Той е герберска

    1 6 Отговор

    До коментар #65 от "шлосер":

    Подлога.
  • 67 Македонизмът

    5 5 Отговор

    До коментар #49 от "Като куче без история":

    Е създаде и отгледан от съветска Русия.Да трови Балканите!А т по я е истинско гербаво мекере
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Нека

    10 1 Отговор
    Да се каже ясно и на висок глас - България няма никаква обща история с държавата РСМ, а само с нейната територия и нейния народ - но това са различни неща ! Държавата с име Северна Македония съществува едва от 30 години, а преди това не е съществувала никога - от самото основаване на Българското царство по тия земи досега ! Всякакви твърдения за "обща история" са грешка или умишлен опит за манипулиране на истината !
  • 70 безпартиен

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "6996":

    Нека всеки даващ интервю да каже ясно преди да започне дали е член на т.нар.тайни общества-масони,тамплиери и каквито има още такива!
  • 71 БМДТ

    2 9 Отговор

    До коментар #60 от "Последниве":

    Така е. Бил съм няколко пъти в Македония. Обикалял съм различни места. Навсякъде съм срещал доброта, само доброта.
    Когато не си учил по български книжовни норми, трудно ще разбереш дали пишещият е българин, или РУСНАК например. .
    Затова ще ти кажа, че повечето от тези никове са на няколко човека с различни имена. Малко са, но са много гласовитти. Отделно има и много небългари. Руснаци, сърби,...... Тяхната цел е да НЕ станем една държава, без граници, с една валута,......Резултата от влизането на Морбилна в ЕС ще е този.
    Проф. Овчаров пък явно иска внимание и пари. Известен е с тези си качества. Затова:
    МАКЕДОНИЯ НЕЗАБАВНО В ЕС!!!
  • 72 ке се видиме понатаму

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "Последниве":

    " Години имаше злижувание. Блгариа стана многу честа дестинациа за македонците. И обратно... "
    Само од тука се гледа дека тоа се двата народа кои имаат заедничко потекло...

    " Но сега напражнението е на макс...."
    Ова е резултат на интересите на странските политичари, кои по Првата светска војна поделија еден народ на територии на три држави.Нивната цел отсекогаш била да нема голема земја на полуостровот Баку, со која сите ќе мора да се усогласат. Колку повеќе има мали земји и колку повеќе се караат меѓу себе, толку полесно странските политичари ги наметнуваат своите интереси.

    Коментиран от #75

  • 73 Анонимна

    1 2 Отговор
    Общо взето не каза нищо.
    На въпрос като този:
    Какво и защо трябва да се отстоява?

    Това:
    "- Вижте, нашата кауза е правилната. И това е причината да трябва да се отстоява. Всички исторически факти са на българска страна. Неслучайно в националния кръг сме историци идеолози и знаем много добре каква е ситуацията. Няма нито един паметник, който да говори обратното и в полза на македонстващите. Именно по тази причина няма как да отстъпваме, защото това означава да предадем собствената си история."

    отговор ли е? Не се разбира какво точно трябва да се отстоява и защо.
    Това, което аз лично разбрах е че тяхната позиция е правилната и поради това, тя трябва да се отстоява.
    А пък какво я прави правилна, не се разбира.
    Поне аз лично не разбрах.
    Това просто не е отговор.
    Ясно си личи, че и те не знаят срещу какво точно се противят.

    А пък за какво им е на макетата да влизат в ЕС, не знам.
    Той и без това е пред разпад.

    Коментиран от #74

  • 74 това от мен да го знаеш

    1 1 Отговор

    До коментар #73 от "Анонимна":

    Ами щом от това нищо не си разбрал/а, никога нищо няма да разбереш!

    Ако все пак имаш някакво чувство за мярка, можеш поне да не пишеш глупости по теми за които нямаш никаква представа.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Аре улево

    1 2 Отговор
    ДС-катъра Коко иска да бъде назначен за овчар на македонците! Мислейки си, че са овце като "българите" - за стригане, за мълзене, за дране за кожа и за чеверме!
  • 78 Ай на МАЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "6536":

    "ТОЗИ" е български професор и учен, родолюбец! А ти кой си?
  • 79 ЯЗЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Абе":

    "ТИ", наистина ли мислиш, че в 26 държави от ЕС на някого му пука за българските национални интереси?
    Ако не се погрижим сами, няма друг да ни свърши работата!
  • 80 Фрезист

    1 1 Отговор

    До коментар #65 от "шлосер":

    Още с постановката да се откажем от едно и да приемем друго, когато касае Националната доктрина, респективно националният ни интерес в перспектива, е грешна!
    Ако вървиш 100 години направо, спреш и тръгнеш по друг път, на ляво или надясно, най вероятно няма да стигнеш до никъде!
    Еле пък, ако се обърнеш кръгом и тръгнеш да се връщаш!
    Никакъв особен интерес нямаме да се лигавим с бюрманците, които предлагам официално и за по- кратко да наричаме "скопени", от Скопие и на западен български говор!
  • 81 Фрезист

    0 0 Отговор
    И да се научим да не наричаме гражданите на долната земя "македонци", защото те не са такива, а и да не дразним Византия, която ни е доста по- предвидим и лоялен съсед!
  • 82 Вето

    3 1 Отговор
    С титовизъм, македонизъм и нарушаване правата на българите в Македония, РСМ не може в ЕС. Докато я има България.

    Коментиран от #83

  • 83 Божеее,

    1 1 Отговор

    До коментар #82 от "Вето":

    Като ви чета коментарите и явната любов към братушките,желанието ви да напуснем ЕС и НАТО,може утре наистина да няма България!Щото Путлер ви обича!И вие него!Що за скудоумие е това,едни и същи хора да пишат,че не искат ЕС и НАТО и в същото време да се перчат,че няма да допуснат Македония в ЕС?!Егати шизофренията!!!

    Коментиран от #84

  • 84 "Божеее"

    2 0 Отговор

    До коментар #83 от "Божеее,":

    Никога не съм си падал по братушките, дори напротив. Никога не съм искал да напуснем ЕС и НАТО. Сърбоманите титовисти и македонисти, заедно със сърбите си падат по братушките. Лъжат запда, че са за НАТО и ЕС, но ги тегли към Москва и Белград.
  • 85 Вето

    3 0 Отговор

    До коментар #61 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Лоша, добра, майката е една. Защо трябва да чакат да забогатее България, за да им стане драга? Ако търсят само благини значи са използвачи. Не ни трябват такива. Аз например виждам само лошо от България, но не я мразя, заради жалките комунистически отрепки и корумпираните й чиновници. Те ще си отидат, дай Боже скоро, но тя ще остане. Щом севмакедонците ни крадат историята и идентичността, езика, вето.
  • 86 Вето, не означава, че сме с Путин.

    2 0 Отговор
    Коя от двете тези е вярна: да пуснем РСМ за ЕС, че иначе ще спечели Путин, или тези, които са за ветото са с Путин и против НАТО, ЕС.
  • 87 Спас безделника

    2 1 Отговор
    Господин Овчаров, къде бяхте през всичките 30 години, когато можехте без усилия да свършите това, което се мъчите да сторите днес със Сизифови усилия? Вече е доста късно, защото по - млади "историчари" пишат глупостите си, за които получават пари и почести. Сега ще трябва и тях да чакаме да ритнат камбаната, за да могат зомбитаните дечица покрай Вардаро да видят накъде отиват.