Last news in Fakti

9 Юни, 2022 22:01 6 760 52

Истерии или мистерии се вихрят около газовите доставки за България от неизвестен търговец

  • антон гицов-
  • газ-
  • доставки-
  • сащ-
  • газпром-
  • цена-
  • русия

Мистерии има, и то не една и две

Истерии или мистерии се вихрят около газовите доставки за България от неизвестен търговец - 1
Снимка: tankstoragemag.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проправителствени журналисти и някакви експерти твърдят, че било истерия да се твърди, че газовите доставки за страната ни са застрашени. Руски газ не ни е притрябвал, газ имало бол, колкото искаш. При това една ли не по- евтин от руския. Като втечнен американски газ например.

Но мистерии има, и то не една и две. Договореният втечнен американски газ например (внушаваше ни се, че тази сделка е личен принос на премиера Петков по време на посещението му при „началниците” във Вашингтон), вече се разтоварвал, и бил една ли не по- евтин или равностоен по цена с руския газ. Но не ясно, на каква цена сме купили газа. Не и ясно с коя американска компания е подписан договор за този не- един или два танкера, и дали ще има целогодишни доставки. Всичко това било търговска тайна. Не е ясно къде се разтоварва този газ, на гръцкия терминал за LNG в Ревистута или на турския терминал на компанията „Боташ”. Вестник „Труд” писа, че „танкерът- фантом е неоткриваем по терминалите”, и че е възможно България да ползва само 20% от газта, а останалата част да отиде за други компании. Вестникът изнесе и информация, че докато цената на газа по договора с „Газпром” е около 77 долара за MWh , сключените договори от „Булгаргаз” с посредници оскъпяват газта с 40 до 80 процента.

Г-н Петков и г-жа Нинова, министър на икономиката, от кога сключването на договори за доставка на енергийни суровини за икономиката ни като газта, за който се плаща с парите на данъкоплатците, представляват търговска тайна?

Нека да ви напомним някои неща.

Съгласно Закона за достъп до обществена информация, този закон важи за държавните органи, публичноправни субекти и юридически лица относно извършвана от тях дейност, финансирана със средства от консолидирания държавен бюджет.

Съгласно чл. 7-ми от закона се допускат ограничения на правото на достъп до обществена информация, освен когато тя е класифицирана информация или друга защитена тайна в случаите, предвидени със закон.

Съгласно чл. 9-ти, в случаите, предвидени със закон, определена официална или служебна информация може да бъде обявена за класифицирана информация, представляваща държавна или служебна тайна.

Г-н Премиер Петков и г-жа вицепремиер Нинова, кой е този специален закон, ако изобщо има такъв, съгласно който договори сключвани от държавни органи за покупка на стратегическа за икономиката суровина като газ, представляват държавна или служебна тайна?

В разделът Достъп до служебна обществена информация се указва, че достъпът до такава информация е свободен и (чл. 17-ти), даже когато която представлява търговска тайна и чието предоставяне или разпространяване би довело до нелоялна конкуренция между търговци, тя подлежи на предоставяне в случаите на надделяващ обществен интерес.

Осигуряването на жизненоважни за икономиката ни суровини следва да става по прозрачен начин, чрез официално обявени търгове и избор на най- добра оферта. Това е изключително важно, защото всеки договор сключен „на тъмно”, при това с неизвестен доставчик е ярък признак на нелоялна конкуренция, или по- скоро за липса на каквато и да е конкуренция и поражда съмнения за корупция. Отделно не може да бъде обявяван за търговска тайна този договор, който неоспоримо е обект на надделяващ обществен интерес.

Ето защо, за да разсеете мистерията около този договор и съмненията за корупция и за нелоялна конкуренция, в ущърб на националния интерес, публикувайте пълна информация за този договор, кой и кога го е сключил, с коя компания- доставчик и на каква цена и при какви други условия.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 104 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Курейшио Хейн

    108 4 Отговор
    Мистерии не мистерии, като хлябът доближи 3 лева, тогава ще видите истерии

    Коментиран от #38

  • 2 На кратко

    136 15 Отговор
    С клоунът Кирча начело България я очаква същата съдба като Украiна начело с кклоуна Зеленски.Тъжна съдба.

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Лизизар

    86 4 Отговор
    Газ г.з затрива!
  • 5 Анонимен

    20 125 Отговор
    Не ме интересува какво ще ям, щом нямам свобода, да съм човек, а не презрян български плужек ближещ всякакви задници, предимно руски и турски, плюя на това, никога, ама никога няма да сме нормални, защото по начало сме не нормални, край тръгвам си окончателно.

    Коментиран от #11, #12, #16, #28, #36, #40

  • 6 Аууу

    21 113 Отговор
    Руските подлоги как са се разпищолили и плюят ли плюят. Явно България трябва да остане зависима завинаги и да слугива на Кремълския кенеф !
    Честито на народа ще мизерства завинаги …

    Коментиран от #48

  • 7 Нещата

    61 7 Отговор
    Са по пости отколкото ги представяте...по молба на к.Петков гжа Нинова е съдействала един правешки бивш лукойлски бизнесмен да достави газ ...това е ...въпросния бизнесмен от алчност и злоба изглежда на 80г. въпреки че е под 60 ...защо го направи Петков ! Сега си подай оставката!
  • 8 Дойран

    82 8 Отговор
    Невидими танкери сега , а като дойде зимата тогава какво ще правим.........невидим газ ли ще дойде....
  • 9 Патриот

    20 100 Отговор

    До коментар #2 от "На кратко":

    Докато сме в НАТО и ЕС няма такава опасност ! Опасно е палячовци като костя, слафчо, стефчо и пРезидента с някаква измама ни извадят от тези съюзи и продадат България за шепа копейки !

    Коментиран от #17, #29

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Винкело

    68 3 Отговор
    Една статия по-назад пише, че Европа лекинко подготвя гражданята си за режим на тока през зимата. Две по-назад пише, че това лято гърчулята - чиновници да забравят за климатици. Щори и капели на главите.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Да бе да

    42 3 Отговор
    "Ето защо, за да разсеете мистерията около този договор и съмненията за корупция и за нелоялна конкуренция, в ущърб на националния интерес, публикувайте пълна информация за този договор, кой и кога го е сключил, с коя компания- доставчик и на каква цена и при какви други условия."

    Аз например искам абсолютно същото, за пътната картааааа на холска мебел петкова.... но вече две години нищооооо
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Наблюдател

    62 6 Отговор
    Още ли има неразбрани, няма никакъв американски газ. Затова договора е секретен, не се знае кой, кораб, къде и кога го е разтоварил, на какви цени и....Ползване си руски газ за Гърция, просто го плащаме с надценка. За миналия месец по формулата на Газпром, трябваше да поевтинее с 18%, а поскъпна с 16. Предполага гръцкия договор е по-изгоден и от нашия, така, че някой прибра поне 50% надценка от нашия джоб. Сега както всяко лято цената пада още, затова и тук ще падне с 12%, ни ще е на цената на април, което за юни си е пак грабеж и пак същата комисионна отгоре. Лятото наистина газ има, просто ще ни е с надценка, на бизнеса му затварят устата с компенсации. Но дойде ли есента и зимата, жалба ни майка, ако са още тия.

    Коментиран от #25

  • 23 факти трият информация от KSE!!!

    53 5 Отговор
    лъжците ПРОСТО КИРО И КОКОРА ДА ЧЕТАТ И ДА СПРАТ ДА ЛЪЖАТ!!!! ТОВА СА ФИРМИ КОИТО
    MVM (Унгария) ПЛАЩАТ ЗА ГАЗ В РУБЛИ!!!! ИЗГОТВЕН ОТ
    VNG, RWE, Uniper (Германия) изготвен от Института KSE.
    Engie (Франция)
    Eni (Италия)
    OMV (Австрия)
    CEZ (Чехия)
    SPP (Словакия)
    Geoplin (Словакия)
    DEPA Commerce, Mytilineos и Prometheus Gas (Гърция)
    Великобритания е разрешила да се сключват договори с Газпромбанк до 31 май

    Коментиран от #24, #52

  • 24 Лъжи, лъжи ...

    36 7 Отговор

    До коментар #23 от "факти трият информация от KSE!!!":

    Никой не плаща в рубли. Плащат си в Евро и $, а Газпромбанк, която не е под санкции, как си ги обръща никой не го интетесува .

    Коментиран от #49, #51

  • 25 Копейкин

    6 52 Отговор

    До коментар #22 от "Наблюдател":

    Нищо вярно ! Повтаряне на кремълските лъжи, борба за газовите рушвети.
  • 26 тегли чертата

    39 3 Отговор
    Започва да се отрезвява медийната рефлекция.
    На чичо Сам като не му излиза балансът и се адаптира. ЕС и нашите подлоги ще събрат всички възможни супи.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ежко Бежко

    55 4 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    И аз съм на път да емигрирам, ама по напълно противоположни причини. Заливат ни с евроатло пропаганда от сутрин до вечер, къде видя лизане на руски и турски з.ци? От нвеждане в името на солидарност и съмнителни цености, цените в България надхвърлиха цените в повечето държави в света. На добър ти път. Иди в америка да видиш кон боб яде ли. Там трябва и да работиш, не стига че им живееш.
  • 29 Ежко Бежко

    53 4 Отговор

    До коментар #9 от "Патриот":

    ти живееш в някаква будна кома. 30 години бодра крачка към светлото евроатлантическо бъдеще, нашият цивилизовнан избор не ти увира главата, че Русия отдавна ни е отписала. Сигурно и паметника ти е жиновен за мизерното съществуване. И откъде накъде ако не сме с америка значи сме с Русия?
  • 30 Перо

    34 4 Отговор
    БГ медии да заведат дело за достъп до обществена информация срещу правителството!
  • 31 хихи

    39 6 Отговор
    "Хардвардски измамници"
  • 32 Жанбо

    3 13 Отговор
    Рееееев, та рев, да си умреш от кеф
  • 33 Жанбо

    4 13 Отговор
    Рееееев, та рев, да си умреш от кеф
  • 34 1111

    36 5 Отговор
    Софиянци ще се уверят с болка и рев колко е евтин американския газ следващата зима.
  • 35 Шкипер

    39 4 Отговор
    Кои са тези кораби, под какъв флаг патуват, как се казват някой знае ли. Къде точно ще се разтоварват, кокорчо каза че вече ползваме този газ,, от къде идва. Всичко това е една тайна, химера или по нашенски,, МИЖИ ДА ТЕ ЛАЖИМ,, Сега малко професионално. Всеки кораб дори и малките рибарски корабчета имат проследяващи усъройства. Всеки може да види кой кораб къде е, иска се да се вкарат във телефона услугата АЙС или МАРИНА ТРАФИК и там със триъгалниче различно по цвят за различноте видове кораби ще видите всеки плавателен съд къде е по целият свят, как и със каква скорост се движи и под какъв флаг патува. Дори и когато разтоварват проследяващите устройства са включени и се вижда кой кораб на кой пристан разтоварва. А сега Кики лъжата да каже кои са корабите, къде разтоватват и каде се намират и мнпго лесно ще ги проследим. Дошъл единият кораб и ту към гръцко ту към турско пристанище се мота. Абе ти кого баламосваш, това да не ти е рибарска лодка да се щляе напред назад. Това е огромен танкер който има предварителен начертам маршрут/прокладка/ и предварително обпзначено пристанище където ще разтватва опасният товар. Това е морското правило но може за Кирчо да се е направило изключение. Що ми се струва че тези танкери и тази ундирма Кирчова и кокорчова ще излезе пълен жмел и работата вече не е политическа а е за психиатър
  • 36 Оня

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Спокойно жълто пони,ти никога не си бил нормален
  • 37 Тити

    22 3 Отговор
    Поне да кажат цената иначе си остава същото задкулисие.
  • 38 Защо се казва ЗЕЛЕН сертификат?😉😷

    28 2 Отговор

    До коментар #1 от "Курейшио Хейн":



    После защо ИТН се опитват да ги махнат тези. Тези 3 партии (ПП, ДБ и дори БСП) са пробити от американците и правят всичко възможно да ни НУЛИРАТ ВЕЛИКО и да ни допоробят. Все от някъде трябва да започне това ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ. Нищо чудно идеята да е да се фалира някоя по-малка държава, но все пак член на ЕС. Че и другите да приемат CBDC и вечните "Зелени" сертификати/паспорти.





  • 39 Глупави сме

    32 2 Отговор
    Кой знае как ни се подиграват по света. Западна Европа си се уреди, кой както може. Източна , също, така и не разбрахме как точно. Гърция и Турция, без крясъци и тупане в гърдите, благичко си гледат интереса. Само световно известна с бедност България, ще дава по десет лева за една баница, ще мизерува и ще чака малко руски газ, доставен заобиколно, през нос Добра Надежда, и Суецкия канал. С нужната договорка за правилните хора.
  • 40 Само напомням

    29 2 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":



    И отиваш да робуваш на някой американец? И да му лижеш частите за някой пробит долар? Че да можеш да си позволиш да наемеш 40-50m2, за да има къде да поспиш за 3-4 часа през нощта?



    А, и да ти казват кога с какво да се бодеш, кога можеш да излизаш от вкъщи и докъде можеш да идеш, кога можеш да се разходиш в парка... Голяма "свобода" се заформя.






    😉
  • 41 конника без глава

    27 2 Отговор
    Няма цена, няма име на фирма, няма логистична информация? За газопровода от Русия обсъждаха всеки сантиметър, всеки винт. Тука виждаме една голяма мистерия. Една мъгла. С кого, на каква цена, за какъв срок, по кой начин идва митичния газ?
  • 42 Подло

    29 2 Отговор
    Това ли е диверсификация? Конкретния газопровод се заменя с мистериозна договорка. Танкер призрак. Цени незнайни за колонията. Нали някой не си е правил илюзия, че Европа, каквото и да значи това, ще договаря общо и солидарно от името на всички? Това си беше детска приказка от букварче.
  • 43 Аман от ЕС

    28 2 Отговор
    Как се наредихме в този ЕС? От години се съобразяваме с техните срокове, предписания, напътствия, ограничения, договори, форуми, заседания, председателства и чиновнически диктат. Само ултиматоми, изнудвания, размахване на пръст, вменяване на вина, притискане. Като се почне от Козлодуй та до сега, бял ден няма. Как ли сме живяли без този тормоз?
  • 44 Александър Велики от Севрна Македония

    0 14 Отговор
    Винаги е имало търговска тайна и какво ва интересува кой откъде и как докарва газ.Разведката се супер активира и ще се опитат да на сринат - зер без матката живот няма. Разчитат на обичайната простотия , азиатците постоянно усъвършенстват да та смачкат с твойта собствена енергия- първо ти изпиват акъла , след туй и живота.

    Коментиран от #46

  • 45 Когато

    16 0 Отговор
    Когато почне да се "върти и суче",на всеки средно интелигентен човек му е ясно,че има нещо НЕРЕДНО.Чудя се,защо Кирил Петков смята,че хората ще слушат какво им говори,а няма да гледат какво прави.А прави глупост след глупост.Важното е,че потърпевши сме ние,българският народ.И каква полза,ако се махне от правителството с цялата си шайка.Ние сме вече в ДЕВЕТА ГЛУХА.
  • 46 Брат Пит от Северна Макединия

    10 1 Отговор

    До коментар #44 от "Александър Велики от Севрна Македония":

    Винаги е имало търговска тайна и трябва да ни интересува кой откъде и как докарва газ.Сащисаните се супер активира и ще се опитат да ни сринат - зер без матката живот няма. Разчитат на обичайната простотия , западняците постоянно усъвършенстват да та смачкат с твойта собствена енергия- първо ти изпиват акъла , след туй и живота.
  • 47 Ами,

    12 0 Отговор
    то,къдровото лорелче,навсякъде разправя,че са докарали по евтин газ ,ама нито една мисирка ,не го попита ,защо КЕВР ми вдига газта с 40% тогава ?!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Щеше да е вярно, ама не е!

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Лъжи, лъжи ...":

    Истината не е пропаганда, пропаганда са версиите за нея! Реалното плащане е в рубли. Да, има вътрешно конвертиране в Газпромбанк, НО газа има фиксирана цена в рубли! И колкото рублата става по-скъпа съответно се вдига и цената на газа в долари или евро. Чети азиатските икономически сайтове, от месеци обясняват точно какво следва... и да ти кажа, до сега не са сбъркали НИЩО, защото там няма пропаганда като в Блумбърг или Ройтерс (всички знаем чия собственост са)! Говори се, че до зимата курса на рублата ще е около 35 рубли/1долар, както и че Русия до края на лятото ще въведе своите санкции в отговор на западните. Това ще означава всичко руско да се плаща в рубли!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 случаен

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Лъжи, лъжи ...":

    и какво пречеше на тапиру да плати по същия начин
  • 52 Боко Тиквата от Банкя

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "факти трият информация от KSE!!!":

    Не лъжи бе, никой не плаща в рубли