Last news in Fakti

14 Юни, 2022 11:20 7 257 32

Петър Клисаров пред ФАКТИ: Депутатите сребролюбци ще решат кога ще има избори

  • петър клисаров-
  • има такъв народ-
  • пряка демокрация-
  • слави-
  • трифонов

В българския политически живот дали си полугражданин от Банкя, или полуинтелигент, завършил Харвард, няма никакво значение, казва лидерът на „Пряка демокрация“

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мафията и задкулисието пробиха през "Има такъв народ". Слави Трифонов като едноличен собственик на тази партия доведе до това, че тя се самоизчегърта, а с последните си действия изчегъртва и държавата. Това каза спортният министър в оставка Радостин Василев, който напусна ИТН с още петима депутати, дълбоко разочаровани от Трифонов и свитата му. Какво се случва на политическата сцена. За коментар потърсихме Петър Клисаров, лидер на партия „Пряка демокрация“.

- Г-н Клисаров, какво се случи? Защо ИТН изтеглиха министрите си от кабинета точно в този момент, когато предстои актуализация на бюджета. След това настъпи и разцепление в партията и депутати напуснаха.?
- Причината е, че навлизаме все по-дълбоко в кризата, която обхваща Глобалния Запад. Както е известно, от памтивека за съществуването на човека и човешките общности са абсолютно необходими три неща: вода, храна и енергия. Днес към тези три неща можем да добавим лекарствата или по-обобщено – медицината. От всичко останало човек може да се откаже за определен период – от кратък до среден. Но от споменатите – не може.
И ето че на хоризонта се зададе „идеалната буря“ – четири паралелни тежки кризи, все свързани с най-насъщните човешки нужди:
1. Пандемията от КОВИД (може да я свържем с медицината) и в контекста на последвалите събития аз лично започвам да преосмислям досегашната си позиция, която беше неутрална по отношение генезиса на КОВИД-19. Все повече смятам, че тази криза се вписва идеално във водовъртежа на комплексната световна криза, поради което би трябвало да е изкуствено създадена, а не естествена.
2. Вече се вихри енергийната криза, за която говорим.
3. Очертава се тежка продоволствена криза в световен мащаб.
4. Налице е – и тя тепърва ще се задълбочава – тежка финансова криза, съпроводена с рекордна от ІІ свет. война насам инфлация.
И всички тези кризи са ръкотворни, а не естествени. Всички са предизвикани от човешкия фактор, при това нарочно.
Въпреки че тази криза засяга голяма част от света, тя можеше донякъде да бъде смекчена у нас. Но за целта беше нужно отговорно правителство, хора държавници, мислещи за благото на народа си, а не кукли на конци, готови да изпълнят всичко, което искат от тях задграничните им наставници.
Стигна се дотам, че по средата на годината се налага актуализиране на бюджета, според което до края на годината трябва да се вземат едни 10 млрд. лева нов дълг. А хората от ИТН искаха да добавят към дълга още 4 млрд. лева за пътищата. Е, това нямаше как да стане, защото икономиката ни щеше да изгърми. И се стигна до разрив.

- Сега опозицията – в лицето на ГЕРБ и ДПС, ли ще реши докога ще има кабинет?
- Не, ще го решат депутатите сребролюбци, готови да предадат и майка си срещу 30 сребърници. Защото няма и не може да има друг мотив да зарежеш партията, към която си обявил принадлежност само преди 6 месеца. Впрочем, това съвсем не е нова практика. Да си спомним как Бойко Борисов купуваше депутати от малките партии на килограм.
Мисля си обаче, че същите тези депутати, а защо не и други, главно от ИТН и ПП, като нищо могат да бъдат купени от Бойко Борисов, ако той прецени, че е дошло време за нови избори. Е, тогава ще настане голям смях. Истински водевил, какъвто представлява българската (а и не само тя) партийна система и изобщо системата за държавно управление. Затова неслучайно основната идея на партия „Пряка демокрация“ е за радикална промяна в системата за държавно управление и за налагането на пряката демокрация. При нея такива неща няма да могат да се случват.

- Може и да направим едно сравнение, че стената на бента вече се е пропукала, но още не се е скъсала. Колко ще издържи в това положение?
- Не мисля, че ще отидем по-далеч от есента. Нещата стават все по-неудържими, а хората, които ни управляват, си нямат понятие какво трябва да направят, за да се справят с кризите.

- От Слави Трифонов чухме, че положението е станало нетърпимо. „Продължаваме промяната“ и ИНТ се сблъскаха сериозно за гуверньор на БНБ и за позицията ни за Северна Македония. Какво толкова нетърпимо виждате, което да не може да се реши с открит разговор очи в очи?
- Ами позицията на ПП за Северна Македония е абсолютно нетърпима. Тези хора са готови да загърбят дори решение на Народното събрание, само и само да угодят на своите наставници отвън, да не говорим за националните интереси, за настроенията и желанието на българския народ и за поетите от самите тях ангажименти.
Също толкова нетърпимо е изпращането на оръжие за Украйна въпреки взети общи решения. В редица от западните медии се прокрадна информацията, че ние сме предали на Украйна наличните и съвсем наскоро ремонтирани фронтови бомбардировачи Су-25, които, доколкото знам, бяха между 12 и 14.
За неспособността им да се справят с енергийната криза, вече споменах, но като че ли не тя беше препъни-камъкът в отношенията между ИТН и ПП.

- А след реакцията на Слави Трифонов станахме свидетели на размяна на тежки думи от страна на "Продължаваме промяната" за бившия си коалиционен партньор. Що за стил на поведение е това?
- Съвършено махленска работа. В българския политически живот дали си полугражданин от Банкя, или полуинтелигент, завършил Харвард, няма никакво значение. Провинциализмът и в единия, и в другия случай избива като мазно петно върху костюм на Версаче.
Още с идването им на няколко пъти казах публично, че пред хората от ПП има 3 основни задачи:
- Да осигурят приемането на Северна Македония в ЕС;
- Да приемат Истанбулската конвенция;
- Да спрат строителството на АЕЦ „Белене“.
Е, едната задача изпълниха успешно, втората не могат заради огромната всенародна съпротива, третата са отложили поради липса на актуалност. Но не са я забравили.
Всичко останало не е важно. Помните ли основната им фраза: „Почтеност във всичко“. Забравиха я вече. И имат много големи основания за това.

- Конфликтът между ПП и ИТН беше нещо, което се виждаше…
- Ами няма как да не възникне конфликт между хора, за които политиката е, общо взето, начин за удовлетворяване на собственото си „его“.
На куцо и сляпо му се иска да поуправлява. Бойко Борисов казваше, че да управляваш, е адски лесно: вдигаш телефона и раздаваш нареждания. Всички ги изпълняват и готово. За Станислав Трифонов е съвсем допустимо да говори за „собствената ми партия“ и да сваля правителства от домашния си диван. За юнаците от ПП не е важно да овладеят потресаващия скок на цените на енергоносителите, допринесли най-много за вихрещата се инфлация, а да се докарат пред началниците си, че са изпечени русофоби. Можем да си спомним репликата на енергийния министър: „Какво пък толкова? Някои хора страдат от война, пък ние не искаме да изтърпим едни двайсетина процента.“
Това поведение на държавници ли е?
В края на краищата всичко се сведе до крилатата фраза: „За каквото и да ви говорят, знайте, че става дума за пари“.

- Какво бъдеще предвиждате на ИНТ…
- Никакво. Разпад, маргинализиране и изветряване.

- Колко голяма тема за България са отношенията със Северна Македония. Подложени сме на сериозен натиск от ЕС?
- Много голяма. Това е единствената тема, по която ние можем да се проявим като все още жива нация. Защото за всичко останало са ни сложили вилата на врата, та не можем да вдигнем глава. Ако и за това се предадем, значи, нещата са много, ама много трагични.
Впрочем, Гърция я изнудиха да признае Македония. Спомняте ли си милионните митинги там, на които всички викаха: „Македония е гръцка“. Същото го пишеше отзад на всеки камион и автобус. Но си назначиха един мошеник, който дори предизвика референдум за решенията на ЕК по финансовата криза, след което направи точно обратното. Не ви ли прави впечатление колко си приличат Ципрас и Петков? Дори външно?
Кой говори сега за Ципрас? Кой ще говори след година за Петков и Василев?

- Избори есента за кого са добри?
- За никого. Но трябва да се проведат, защото управляващите трябва да си отидат. Едно лошо решение за отърваването от голямо зло. Но нищо не ни подсказва, че следващото зло, което ще дойде, ще е по-добро от сегашното.
Разбира се, напълно е възможно да се върнат хората от ГЕРБ, което ще бъде направо антична трагедия. Но трябва да си изпием горчивата чаша. Редно е като избиратели да се отнасяме много по-взискателно към нашите избраници и да внимаваме на кого връчваме властта. Не ви ли направи впечатление как Кирчо и Кокорчо стигнаха до властта? Всичко стана в едно предаване по някоя от основните телевизии, в което Асен Василев говореше как е напълнил бюджета, като се е насочил към големите данъчни субекти и ги е принудил да си платят данъците, а не се е занимавал с данъчния дребосък. И това предизвика такъв потрес в обществото, че всички изведнъж се плеснаха по челото и се приготвиха да гласуват за новата партия на харвардските юнаци. Но ако попиташ днес гласувалите за ПП защо са го направили, малцина ще могат да ви отговорят.
Крайно време е масово да преосмислим що е демокрация, както и за кого и защо гласуваме.

- От „Продължаваме промяната“ се опитват да крепят правителството. Какво ще им донесе това?
- Временно закрепяване и последна възможност да угодят на наставниците си най-вече по въпроса за Македония. Удължаването на агонията може да им донесе и доста пари, ако успеят да получат европейските пари (евраци, както би казал Бойко Борисов), например безвъзмездните 6.3 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост, одобрен съвсем наскоро, на 3 май тази година. Такава сладка хапка за разпределяне не се изпуска. Трябва да се държи докрай.

- ГЕРБ и ДПС са в удобна позиция в момента. Колко още ще чакат?
- Вече казах, до есента. Но не знам дали ще могат да вземат толкова гласове, че да съставят правителство. Може пак да останат извън властта и да се облизват до следващите избори.

- В същото време чуваме от БСП и „Демократична България“, че не е време за избори…
- Има си хас да е време! Та те и двете партии едва ли ще влязат в новия парламент. Сега им е паднало да поуправляват и да поучастват във властта. Трябва да са луди, за да я захвърлят на вятъра.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Матрософ

    20 35 Отговор
    Май ти си по-голям сребролюбец от депутатите, щом те активираха.

    Коментиран от #28

  • 2 2456

    31 12 Отговор
    "Нещата стават все по-неудържими, а хората, които ни управляват, си нямат понятие какво трябва да направят, за да се справят с кризите."
    Да припомним: Радев ни ги натресе!!!!
    Трябва да понесе политическата отговорност. Да си признае по чия заповед/препоръка/стимул действаше?
  • 3 Навалний

    22 13 Отговор
    ЕС и САЩ имат огромна нужда балканските страни да влязат в съюза и никой нас няма да ни пита и никой не се интересува от нашето мнение!
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 2 Отговор
    мафията у нас си има ДЪРЖАВА а НАРОДА страда

    Коментиран от #29

  • 5 нннн

    25 8 Отговор
    Представителната демокрация по български се провали. Съгласен съм с Клисаров, че пряката демокрация е по- добра и справедлива за нас.

    Коментиран от #11

  • 6 Един Човек

    25 14 Отговор
    В Русия кризи няма ! Русия си е самодостатъчна , и на Нея ЕС и е ненужен ! Там блага господ дал колкото искаш!Един коментиращ скоро написа тук ( с ирония естествено), че рублата скоро ще стане по търсена от долара…..май ще се окаже прав!

    Коментиран от #14, #15, #22

  • 7 ТаУмВзе

    23 11 Отговор
    Само козяк Решава за Територията бре! Кви изборчета, кви бе? Кое?
  • 8 Наблюдавал

    9 14 Отговор
    Още един активиран ,за да прави внушения
  • 9 Това е абсурдно

    9 3 Отговор
    Какъв е смисълът тогава , от гласуването за различни партии ?
  • 10 Ето защо

    16 1 Отговор
    Е необходима коренна промяна в закона за дейността на НС,и редица други.Че избори ще има е повече от ясно.С най голяма вероятност - Октомври т.г.Но сега, ние - народа трябва наистина да гледаме под лупа всеки участник.Без значение,леви ли сме,или десни.Защото вкупом плащаме заедно сметката.Зсдължително,през наш натиск трябва да се унищожи този вреден, порочен кръг - днес влязъл в НС от дадена партия - утре" независим". Чиста схема за купуване на " бутон- депутати". Напуска партията ( независимо коя), напуска автоматично НС.А мястото му,заема следваш депутат( не класирал се от пърия избор). Така ще се запазят броя депутати в НС,според резултатите от изборите.Само с подпбна промяна,ще се изкорени тази чисто престъпна схема.Примерно аз съм гласувал за Партия Цуцурлево - а не за индивида Гошо и Пешо - кандидати за НС.С кое право,той решава ЕДНОЛИЧНО, да промени моя вот ,и вота на стотици хиляди Да се е кандидатирал за " независим"! Но знаят, че е загубена битка.За тридесет години,колко такива" златни пръсти" ни объркваха живота,по най мр,с нн и шки начин.В най решаващи моменти за цялата страна.
  • 11 Бай градски

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "нннн":

    "Представителната демокрация по български се провали" Да !Така е! Има кръгове в Страната ни, които 30 г. се борят представителната демокрация да не се осъществи! Не без чужда помощ, разбира се И всички знаят кои са тези кръгове!

    Коментиран от #13, #25

  • 12 Доростол

    4 14 Отговор
    Още един с превалютирани рубли
  • 13 Мамул

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Бай градски":

    Директно от Сталин са тези кръгове, а? В подмандатна мутромилиционетска територия на ПРЯКО управление от Козяк, на Путин кръговете ти пречат да го вкараш ,а? Гръцки кръгове, турски кръгове, френски кръгове, немски кръгове, руски кръгове, американски кръгове! От 700 години това тук е само територия, sory!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Навалний

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "Един Човек":

    Предлагам ти да се изнесеш и да живееш в Мухо сранск и да се опиташ да си купиш долари и да ги похарчиш най-вече?

    Коментиран от #23

  • 16 ТРЕНД

    9 1 Отговор
    Български астролог живеещ тогава в Австралия преди доста години, каза - че е започнал период трудности в България 2005-2020 г. и след 2023г. България няма да е същата, като краят на краят на преходът тръгва лятото на 2022 г.. Ясновидецът Слава Севрюкова казва - че ще се изредят 20 правителства, преди да се осъзнаем. Сега е 19то правителство - ако се брои след НРБ - като първото е на Попов. Лукановите две правителства са преди да приключи НРБ.
  • 17 краси

    3 12 Отговор
    Тзи Клисаров си е образец на мръсник !
  • 18 Читател

    12 4 Отговор
    Нито го знам нито познавам този човек Ное абсолютно прав за всичко което казва.
  • 19 то ако зависи от тях

    5 2 Отговор
    никога няма да има избори.
    Веднъж след 2 седмици увешаване са навили простия материал да им гласува доверие - и завинаги да е ако може.
    Наследени титли и привилегии, едно друго....
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ал Бунди

    5 7 Отговор
    Виновникът за това положение, истинския виновник е резидента Радев. Той ни ги натресе тия а сега се е покрил като мишок и ни лук ял, ни лук мирисал.
  • 22 Да ти кажа

    1 6 Отговор

    До коментар #6 от "Един Човек":

    Пожелавам ти да идеш да живееш там. И да живееш в Якутия. Там дървата за огрев са на космически за местните хора цени. Газифицирани са по-малко от 5% от семействата, а безработицата е ..абе иди да живееш там, пък после ни кажи как е. А не - една жена на пазара ми каза. Айде, заминавай, какво повече чакаш. Друм да те няма.

    Коментиран от #24

  • 23 Един Човек

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Навалний":

    Защо ми е да си купувам долари , след като “ Модерния свят “ се разпада пред очи те ни? Къде е оная демокрация дето ни обещаваха да си купим с теЯ пари !?Ако не си забелязал петрола започва да се търгува в други валути и много скоро Америка ще отиде там където и е мястото …на боклука !!Лошото е , че не могат да си го позволят и ще затрият целия свят! За това от 10 години строят убежища и копаят лабиринти , за да се скрият от собствената си глупост , която ще ни затрие за съжаление! А ти продължавай да плюеш , то само това ви остана !
  • 24 Един Човек

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Да ти кажа":

    И това , кой ти го каза ? Ааааа ти си от службите и знаеш всичко !!А понеже много знаеш, по северозападна България бил ли си , да снесеш малко инфо , казват , че живеели добре…били в Евро съюза! Ама спокойно , скоро ще разбереш какво ти рукам !

    Коментиран от #27

  • 25 нннн

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бай градски":

    Кой луд ще даде на някого да му управлява делата и къщата за 4 години срещу празни обещания? Ей това е представителната демокрация. При пряката даваш ограничени права и можеш да контролираш управляващия; даже да му теглиш една майна и да го изгониш, ако оня стъпи накриво.
  • 26 Назрява необходимостта от ПП " ШМАЙЗЕР"

    5 1 Отговор
    Тоз ТЮРЛЮГЮВЕЧ за никакво ядене нестава - чист Еб Ан БАЯЛДЪ ! Времее за СТАРОТО МЕНЮ - НАРОДНА ВЛАСТ !
  • 27 Да ти кажа

    0 3 Отговор

    До коментар #24 от "Един Човек":

    Ами не..видял съм го с очите си, и то миналата година. Ако минеш през Столипиново може да имаш някаква бегла представа, но в Якутия нещата са по-зле и от Столипиново. Но такива кратуни като тебе с нищо не можеш да ги убедиш. Затова дигай дисагите и ни предавай от мястото на събитията. А не да ми повтаряш опорките на Мутрофанова или на Первий Канал.
  • 28 Селянин

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Матрософ":

    Подлогите на радев в деиствие Надяват се да влезат в власта
  • 29 Така е

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Мафия с комунизма е едно Крадеца в българия вика дръж крадеца Клисаров за теб жена ти не е гласувала ти даваш мнение за ГЕРБ с 700-800 хил гласа
  • 30 търгашокрация

    2 0 Отговор
    Валентин Димитров (наричан от медиите Вальо Топлото), е отстранен от поста, а в началото на юли е и арестуван с обвинения за пране на пари и укриване на данъци. Кметът на София Бойко Борисов и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров си разменят обвинения по случая. През декември са арестувани още хора от ръководството на дружеството. Реакцията на БСП-властта е? Отстранен е през 2006 г. от Румен Петков по обвинения в злоупотреба със служебно положение и нарушаване на дисциплината, вуйчото на Бойко - генерал Войнов, но през февруари 2007 г. е оправдан.
  • 31 Националист

    2 1 Отговор
    Клисаров е умен човек, но ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ е все още неизвестна партия! Страхотна програма, чрез която ще се постигне управление на НАРОДА! Ще гласувам за тази нова партия с блестящо бъдеще! Аман от крадци, мошеници и нарцисизирани негодници!
    ДА ЖИВЕЕ ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ!

    Коментиран от #32

  • 32 Наивник

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Националист":

    Клисаров е лъжец! Всичките ни бойни самолети са тук! Миналата седмица летях на един от тях на учението в Шабла! Ама, ти продължавай да му вярваш!