Last news in Fakti

15 Юни, 2022 16:29 2 193 15

Под покрова на геополитиката (Made in USA)- ЧАСТ 2

  • славо кънчев-
  • сащ-
  • геополитика-
  • русия

Новият световен ред при хегемонията на САЩ се установява против Русия, за сметка на Русия и върху отломките на Русия. Проф. Збигнев Бжежински (1928–2017 г.) – американски политик, съветник по националната сигурност на президента Джеймс Ърл Картър (1977–1981 г.)

Под покрова на геополитиката (Made in USA)- ЧАСТ 2 - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На древните етапи противопоставянето между Сушата и Морето носело локален характер. Сред най-изразителните негови примери Х. Макиндер отделя следните: 1. Противопоставянето на „морската“ Атина и „сухопътната“ Спарта, получило ярко изражение в продължителната Пелопонеска война (431–404 г. пр.н.е.); 2. Пуническите войни на Рим (Суша) и Картаген (Море) от 264 до 146 г. пр.н.е.; 3. Венецианската търговска република като чист израз на морската цивилизация; 4. Създаването на „морската“ холандска империя; 5. Противопоставянето на Испания, приела идентичността на „Суша“ и „морската“ Великобритания.
Веднага трябва бъде отбелязано, че „цивилизацията на Морето“ през 1904 г. е смятано от Халфорд Макиндер като синоним на Британската империя. Но е налице важна подробност. Това понятие е много по-дълбоко, отколкото просто метафора за „британския империализъм“, това е фундаментален геополитически, цивилизационен и социологически концепт. По-нататъшната еволюция на геополитическите възгледи на Х. Макиндер, ще го доведе до по-широко тълкуване на „Морето“. През 1904 г. той още не включва САЩ в ядрото на тази цивилизация, като счита тази държава за периферия на света и със сухопътен характер. Само след няколко десетилетия той ще преразгледа това отношение. Но, ако се абстрахираме от подробностите, важното е, че Х. Макиндер е очертал зоната на „морската цивилизация“, всъщност определил нейната географска зона на „външен полумесец“ (т. нар. „Sea land“), където се развиват всички основни политически, стратегически и международни процеси в течение на ХХ и първата четвърт на ХХI в. Налице са пълни основания да се предполага, че тази „карта“ ще запази своето значение и в бъдеще, тъй като отразява дълбоки исторически тенденции.
Същото е валидно и за точно противоположната зона – „сърцевината“ или „сърдечната земя“ (Heartland), в която Х. Макиндер разполага ядрото на „цивилизацията на Сушата“. През 1904 г. това е била Руската империя, по-късно, от 1917 до 1991 г. – Съветска Русия. От 1991 г. досега, в орязан вид, това е Руската федерация. Променят се идеологиите, режимите, политическите системи. Но геополитическият смисъл на политическото пространство, разположено в зоната на „географската ос на историята“, остава неизменно – това е крепостта на телурократията (от лат. дума „tellus“ – „земя“, „суша“, „почва“ и гръцкия термин „χρατοξ“ – „власт“). В противоположност на таласократията (от гр. дума „θαχασσα“ „море“ и „χρατοξ“ – „власт“), планетарната и цивилизационна инстанция, противоположна във всички отношения на „цивилизацията на Сушата“.
На запад и на Югоизток от Heartland, която може да бъде считана за „абсолютна Суша“, се разполагат две изключително важни политически пространства, които може да бъдат наречени „относителна Суша“ – това са Германия и Китай. Теоретически те могат да бъдат отнесени както към Сушата, така и към Морето, да се окажат под влияние на „сърдечната земя“ или на „океанската империя“. И все пак двата пространствени блока – Германия и Китай – притежават особени геополитически свойства, които правят най-вероятна сухопътна ориентация. Без тя да бъде доведена до абсолютна догма.
Голяма част от книгата на Х. Макиндер „Демократическите идеали и реалност“ е посветена на възгледа върху света от позицията на „човека на Морето“. Формулирани са основните принципи на „геополитиката на Морето“, които като цяло, остават неизменни и понастоящем.
Описвайки основните задачи на „Морето“, Х. Макиндер предлага да бъде затворена „Сушата“ колкото е възможно по-далеко от южните и западните морски пътища, като бъде укрепено влиянието на атлантическите държави по цялата дължина на „бреговата зона“, която представлява географския бряг на евразийския континент от Западна Европа през Средиземноморието, Близкия Изток, Турция, Кавказ, Иран, Централна Азия, Индия, чак до Китай, страните на Далечния Изток, Япония и Тихоокеанския регион. Контролът над Rim land от страна на „цивилизацията на Морето“ осигурява сдържането на Сушата в нейните отдалечени от топлите морета граници, позволява да бъде създадено и поддържано планетарно господство от океански характер.
За да бъде постигната тази цел, Х. Макиндер предлага да бъде създаден в пограничните области „саниторен кордон“ от марионетъчни и зависещи от цивилизацията на Морето нови „национални“ държави. Самата Русия е желателно да бъде разчленена от Запада и от Изтока, на мястото на Австро-Унгарската империя да бъдат създадени нови политически единици, враждебни на руснаците, да бъде установен англосанксонски контрол над територията на Кавказ и Южна Русия, да бъдат укрепени позициите на Морето в Афганистан и Тибет за предотвратяване на възможна експанзия на руснаците на Юг и Изток.
Х. Макиндер с удивителна за онова време прозорливост (книгата е издадена през 1919 г.) вижда най-голямата опасност за Запада именно в болшевиките, контролиращи в този период само най-вътрешните територии на Heartland („сърдечната земя“). Затова той призовава „цивилизацията на Морето“ всячески да поддържа „белите“ – противници на болшевиките, особено в Крим и Украйна, за да бъдат затворени болшевиките в безперспективните пространства.
Х. Макиндер не е само кабинетен теоретик, но е и активен практик. От 1910 г. до 1922 г. е член на английския парламент от шотландската Юнионистка партия. А от 1919 г. до 1920 г. изпълнява функциите на Висш британски комисар за Украйна във войските на Антантата. Своята мисия той осмислял като обезпечаване на материалната, политическата, техническата и финансовата помощ на „бялото движение“ на Деникин и Врангел.
В същия период, през който Х. Макиндер пише своята книга и се опитва да разчлени Русия, участниците в делегацията на САЩ за участие във Версайската конференция взимат решение, което ще има огромни последствия за англосанксонската политика в продължение на целия ХХ в. Създаден е Съветът на външна политика (Council of Foreign Relations, съкратено CFR). Тази организация става център на институционализация на цялата англосанксонска и, по-широко, западна геополитическа традиция, която поставя в центъра на вниманието „цивилизацията на Морето“ и перспективата за нейното планетарно доминиране.
За CFR Съединените американски щати представляват повече отколкото страна, държава, нация. Тази организация вижда САЩ като израз на световна идея, призвана да организира целия свят под егидата на „морското могъщество“, което предполага доминиране и на американските интереси и американските ценности. Членовете на CFR не се делят на „реалисти“ и „идеалисти“; и едните, и другите планират бъдещето на човечеството и политическата организация на земното пространство като модел, където ще се сбъдне тържеството на американските идеали и ще бъдат закрепени „навеки“ стратегическите позиции на САЩ, признати като общочовешки.
Първи ръководител на CFR става американският учен Исая Боумен (1878–1949 г.), един от главните идеолози на програмата на Удроу Уилсън. Ис. Боумен формулира концепцията на „новия свят“, в която описва баланса на националните интереси на различните държави, такъв, че да бъде благоприятен за постепенното сдобиване от САЩ със световно господство.
Дейността на CFR има твърде конкретен характер. Всеки регион на света, всеки конфликт, всяка проблемна зона биват щателно изучавани от различни гледни точки и на основание на тази практическа работа по геополитически анализ били подготвяни анализи, прогнози и препоръки, предназначени за политическото ръководство на САЩ.
По време на Втората световна война ръководителят на CFR Исая Боумен отделя особено внимание на тази политическа география, което ще възникне след края на този колосален сблъсък. „Мерилото за нашата победа ще се определя от размера на нашето доминиране в следвоенния свят“, пише той.
Тази насока в геополитиката на атлантическата „цивилизация на Морето“ продължава чак до наши дни, независимо от тактическите промени при нейното реализиране.
Следва продължение


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    24 0 Отговор
    Проблемът е , че Русия и Китай не са съгласни с отредената им роля ‼️

    Коментиран от #3, #4, #6, #15

  • 2 Криви сметки

    18 2 Отговор
    Сметки без кръчмар са си правили англо-саксонците и техните масонско-банкерски господари
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пияни и оповръщани

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Никой не пита клош.арите какво ще се прави, ограда с бодлива тел и да си се въргаляте в калта със свинете, утр.епки бавнор.азвивящи и пияни.

    Коментиран от #7

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пияни и оповръщани":

    Клошарите, с дръпнати очички са сред най-големите кредитори на живеещите на кредит jанки‼️
    А клошарите с ушанки като тръгнат на запад нямат спиране ‼️
    А това с телената ограда май си го гледал от филмите за лагерите на Хитлер !
  • 8 Мъдьо

    1 6 Отговор
    Изгубих си времето да чета бълнуванията на някакъв душевноболен "експерт".

    Коментиран от #10

  • 9 не може да бъде

    5 1 Отговор
    Независимо от това че статията е трудна за четене,тя разкрива важни моменти от историята .Англосаксонците са водещата нация в света в продължение на 300 години -благодарение на човешкия си ресурс,безжалостното провеждане на стратегическите си замисли ,безпощадната експлоатация на покорените народи и робите,както и печелившото за тях стечение на обстоятелства за развитите на технологиите и икономиката.Наложили са на света финансовата и политическата архитектура ,която им
    носи баснословни дивиденти.Сега всичко е коренно различно -те все още са водещи заради силната инерционност на икономиките ,но видимо англосаксонсият свят вече е в упадък. и губи лидерската си роля.
  • 10 За такива

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Мъдьо":

    генитали като теб четенето и осмисляне на прочетенето е много трудно мисловни занимание. Явно една единствена прочетена книга за цял живот за теб е прекалено много.
    За съжаление повече от половината ни сънародници са на това ниво.
  • 11 Попивайте знания

    1 0 Отговор
    кънчо славчев е бащата на делян пеевски!
  • 12 ДДТ

    2 0 Отговор
    Проблемът на Германия е,че се държи като морска държава,а по същество си е част от Хартланда... и затова все катастрофира. Опитите да се изкуши Китай да бъде морска държава са смешни... Китай може е да се джанка за Южнокитайско море и Тайван,но реално като китайска капка работи за Пътя на коприната донесъл му огромни ползи още от древността. По същество сърцевината на света и на цивилизацията е Хартландът,т.е. Азия с полуостривете Европа,Индустан и Индокитай - Китай,Индия,Индокитай,Пакистан,Иран,Турция,Средна Азия,Русия. Морските държави винаги са били хищни паразити и като такива трябва да бъдат пръскани с ДДТ.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 А и ние

    3 0 Отговор
    Навремето инgелизите с 50 000 души колониална войска и администрация са командорили и смукали благата на 500 000 000 милионна Индия. Горе-долу по същия начин са изнудвали и Китай н Опиумните войни. Това трябва да го забравят и да си го избият от лакомите gъzове защото на Могливия остров имат да си връщат и индийци,и китайци,и руснаци,и африканци... па и ние.
  • 15 Теб някой пита ли те?

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Кой е съгласен и кой не.Нит па некой би ни задължил да четем тая тъпотия.Мож и да е истинска,но представена в тоя вид ,умишлено така представена си е чиста алабалистика