Last news in Fakti

21 Юни, 2022 08:42 6 928 42

Цветан Цветанов пред ФАКТИ: За Северна Македония никой не разсъждава обективно и няма смислен дебат

  • цветан-
  • цветанов-
  • политика-
  • избори

Липсата на управленска програма задълбочи парламентарната и правителствена криза, казва лидерът на „Републиканци за България“

Цветан Цветанов пред ФАКТИ: За Северна Македония никой не разсъждава обективно и няма смислен дебат - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Политическата ситуация в страната е напрегната. В парламента ще се дебатира и гласува вот на недоверие към кабинета „Петков“. За коментар по темата потърсихме лидера на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов. Ето какво сподели той пред ФАКТИ.
- Г-н Цветанов, как ще опишете политическите събития от последната седмица. Очаквани или предизвикани?
- Очаквани на база случващото се през последните няколко месеца. Предвид взаимните нападки и напрежението в четворната коалиция.

- Сега ли беше моментът, или се получи натрупване…
- Получи се натрупване. Нещото, което преля чашата на търпението в част от коалиционните партньори, бе това, което се случи с актуализацията на бюджета. Аз съм убеден, че се търсеше и конкретен повод. Отделно се включи и темата, свързана със Северна Македония. Тази четири диаметрално противоположна конфигурация от партии нямат единна позиция за важни решения, нямат управленска програма с ясни приоритети, които да бъдат отчитани пред обществото. Липсата на такава програма задълбочи парламентарната и правителствена криза.

- Опозицията свали от поста председател на парламента Никола Минчев, но с помощта на гласовете на „Има такъв народ“. Това ли ще се повтори и на вота на недоверие?
- Искането и отстраняването на председателя на парламента е голяма грешка. В мотивите, които бяха представени в дебата, не чухме нищо смислено. Чухме само нападки и то повече към изпълнителната власт, а не към председателя на Народното събрание. Опозицията направи грешка с вкарването на мотивите за оставката на председателя на парламента, както министър Бойко Рашков направи по-рано грешка с ареста на Борисов. Ето това са емоциите при липсата на съществени доказателства. Всеки един от тези случаи може да бъде приет като жертва.
- Темата за Северна Македония толкова ли е голяма, че май влезе в основата да се разпадне коалицията?
- Северна Македония е повод, около който може да се нажежава обстановката във вътрешнополитически план във всеки един момент. Но аз повече го отдавам с решителността и посланията, които направиха премиерът и финансовият министър, когато говореха за независимост и излизане от орбитата на Руската федерация относно енергийната зависимост, която продължаваме да имаме. А през последните три години успяхме и да увеличим с реализирането на „Турски поток“. Смятам, че за Република Северна Македония никой в момента не разсъждава обективно и няма смислен дебат. Темата за Северна Македония трябваше да бъде изведена като приоритет на кабинета. И след проведения през януари тази година КСНС при президента Радев трябваше да има няколко Съвета за сигурност към МС, защото в този формат изпълнителната власт има отговорност. В съвета за сигурност към МС участват представители на законодателната, изпълнителната власт и президентската институция. Така щеше да е подобрена комуникацията и днес щяхме да имаме условия за приемането на това, което предлага френското председателство. Ако погледнем нещата реално, Франция успя да балансира и да покаже лидерство в една от важните теми – разширяването на Европейския съюз. Тук, разбира се, трябва да отчетем, че има един въпрос – кой ще контролира изпълнението на поетите ангажименти. Ако имахме истинска реална координация между институциите и чуването на силния глас на България в ЕС, то ние може да свалим ветото, ако не сме изолирани от контрола. И, според Републиканци за България, това е в основата, към която трябва да се придържа правителството с подкрепата от другите институции. Това означава, че не Европейската комисия, както ни се предлага, а Съветът трябва да прави оценката, а България да присъства на тези заседания. Когато у нас наблюдаваме липса на координация и прехвърляне на личностни лоши отношения, когато парламентът няма председател, външният министър играе роля и не подкрепя собствения си преговорен екип, Комисията за външна политика пък ще бъде оправдание за несвършена работа, президентът не помага, а пречи въпреки приетото условие за вписване на българите в Конституцията на Северна Македония, нещата не са добре. Повече има емоция и търсене на провокативно поведение във всеки един от тези, които обявяват, че защитават националните интереси. Една Гърция направи компромис и успя да се възползва от новите предизвикателства, които се очертават в Северна Македония. И затова гръцкият аргумент бе по-приет и вече реализираха редица икономически ползи с македонците. А България в момента е една мразена страна. А ние, българите, пък мразим Северна Македония. Хората в ЕС искат да пътуват без граници, нека да го направим и със Северна Македония.

- ГЕРБ и ДПС твърдяха доста време, че не желаят предсрочни избори. Но от миналата седмица вече не е така?
- Ако проследим внимателно политическата активност на ГЕРБ в последните четири месеца, ще видим, че това, което казваха, че не искат избори, не отговаря на истината. И ДПС, и ГЕРБ при срещите, които правят в страната през последните месеци, навсякъде казват пред симпатизантите си, че ще има избори през есента. Трябва да им гледаме действията, а не приказките, за да бъдем по-обективни в оценките си.

- Вие водите ли разговори с евентуални коалиционни партньори в дясното политическо пространство, предвид очертаващите се извънредни избори?
- Ясно сме се позиционирали заедно с партньорите от КОД. Водим разговори с партии и общественици, за да може да се изгради един евроатлантически алианс, който запази безалтернативната ориентация на България. Ще разчитаме на хора с опит и с ясни позиции през годините. За бъдещето на страната трябва да има спокойствие, мъдрост, трябва да дадем възможност всеки да изразява своето мнение. И това е силата на демокрацията. В България какво направихме? За година имахме три парламентарни избора, но не постигнахме стабилност, а разделението и омразата са предпоставка за кризи. Предполагам, че и новите парламентарни избори, предвид това, че още чуваме квалификации като „мафия“, „мафиоти“, ще бъдат нещо такова. Е, представете си как при една нова конфигурация ще дойде време, в което ще трябва да се говори за политики. Как две партии, които са се обвинявали за „мафия“ и „мафиоти“, ще седнат да преговарят. Отварянето на много фронтове и желанието в премиера Кирил Петков и неговия екип за промяна, прави мисията му невъзможна. Ние ще имаме проблеми, около които ще трябва да се търси политически консенсус. За някой решения в НС ще са необходими мнозинства от над 160 депутата. В момента Германия и Австрия отварят спрените централи на въглища. Това означава, че Зелената сделка трябва да бъде ревизирана. И тук е моментът, ако имаме лидери в различните политически формации, да се обединят.
Това направихме и от Национално обединение на десницата още в предишната кампания, когато казахме, че Зелената сделка трябва да бъде преосмислена и България трябва да защитава националния си интерес. Ние имаме собствен енергиен ресурс, който може да ни направи независими. Така ще защитим националния и регионалния интерес, защото се намираме на важно място. Но липсата на лидерство и при тази конфронтация не осъзнаваме какво се случва около нас и се концентрираме върху вътрешните си противоречия. Вчера в Латвия се проведе президентската среща по инициативата „Три морета“. Никой от правителството и партиите в парламента не говори за тази инициатива, която води до потенциална свързаност на Прибалтика, Адриатика и Черно море – дигитална, транспортна, газова и т.н. А това може да ни направи още по-независими и по-силни. Ние просто отсъстваме от този дебат и това е най-трагичното.
Политиците трябва да осъзнаят отговорността и мисията си в днешните сложни и трудни условия, а не да търсят личните си облаги или партийния си просперитет за кратък период от време.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въй

    49 1 Отговор
    Натрупване на апартаменти, тераси и асансьори.
  • 2 наблюдател

    47 0 Отговор
    Точно от твоя "експертен" коментар нямахме нужда тази сутрин.
  • 3 ама

    38 0 Отговор
    Папагал, повтаряш чужди опорки, който едвам се научи да изразява 3 последователни изречения, които да не звучат прекомерно безсмислено, няма как да предложи смислен дебат.
  • 4 Дипломат Чукча

    38 0 Отговор
    Тоз от нафталина,кой му даде думата?
  • 5 сигурно

    24 0 Отговор
    Ама и Папагал, повтаряш чужди опорки, който току що се е научил да изразява 3 последователни изречения, които да не звучат прекомерно безсмислено, също няма как да предложи смислен дебат.
  • 6 Новичок

    35 0 Отговор
    Ти да видиш бре бре бре,Цв.цв. да изрече следното ....
    "а не да търсят личните си облаги или партийния си просперитет за кратък период от време"
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кочо

    39 0 Отговор
    Майстора на нищоговоренето, т.н. Цецерон! Една от многото жалки фигури на 32 годишното унищожение на България, наречено Преход към отвъдното!
  • 9 Вълк единак

    17 5 Отговор
    Стига с тая Македония бе, дайте да си оправим нашата държава България че мафията си иска държавата обратно чрез Герб, ИТН, ДПС и Възраждане. Да си гледаме нашия двор не на комшията.

    Коментиран от #18

  • 10 нема никакво съмнение по въпроса

    20 1 Отговор
    Цецо е алфата и омегата на разсъдъчната дейност .
  • 11 хммм

    20 0 Отговор
    Цвъки, ти се позиционираш заедно с ненормалника Москов ли? Никога няма да влезете!
  • 12 хайде

    22 0 Отговор
    стига вече с тези политически ТРУПОВЕ
  • 13 Карай

    20 0 Отговор
    си асансьора нагоре - надолу и не се показвай повече ! Наглост неземна !
  • 14 Соломон

    16 0 Отговор
    Този господин по добре да се занимава с други неща.Липсва му капацитет и достойнство, и но е нагъл и нахален.За Македония е ясно има договор който. Те не спазват.Има поговорка Бий за да те уважават. Щом не уважават такива в ЕС не ни трябват Албания уважават веднага да ги приемат. Не ние те живеят в миналото на Югославия затова докато си научат урока ,(да преписват история славянобългарска )
  • 15 Я виж ти,

    15 0 Отговор
    физкултурника се оказа спец по история и международни отношения (освен по луксозни апартаменти с лични асансьори).
  • 16 Миху

    1 4 Отговор
    Македонско на работа в екип на работа в областта са в основата си гледам и аз съм на линия и на вас да ви информирам за лошо отношение към мен КЛИЕНТЪТ Вас ви храни и той е номер едно в света на киното и телевизията и да е на работа на фирма и да е с нас виновен за смартфон Пяна на живот на страната и граничи със селата. Така че ще остана с пеперудена душа и да е на линия на метрото е много добре
  • 17 Гоце Делчев

    15 0 Отговор
    Френското предложение е " удар във въздуха" , нищо няма да доведе за България. А господинъг да не се изказва за РСМ, тъй като няма капацитет за това. Да си кара асансьора и да не занимава обществото с глупавите си коментари!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тома

    15 0 Отговор
    Ако бяхме държава цъфтан щеше да дава интервю от затвора
  • 20 Макс

    11 0 Отговор
    Я, Цвисинджър се обади!!!
    Сега вече ще се оправят нещата!!!
  • 21 дънер

    14 0 Отговор
    Герберастите по принцип са най-неприятните хора, но този е особено такъв.
  • 22 ЦВ, ЦВ Мракобесна личност!!

    12 0 Отговор
    Борисов, Цветанов, Фидосова, много лош спомен от 12годишното "Управление" на ГЕРБ!!
  • 23 Мамул

    11 0 Отговор
    Пипонестоглавия няма нито образованието, нито интелекта, нито аналитичен безпристрастен анализатор за да коментира каквото и да било. Неолиберастки слугинаж с фалшива републиканска фасада. Общо взето кухина в празно пространство!
  • 24 Агата Кристи

    10 0 Отговор
    СКРИЙ СЕ БЕ !!! /и не изпълзявай повече/ !
    За ДИРЕКТНИЯТ ТИ АСАНСЬОР ИМАШЕ ЛИ ОБЕКТИВНОСТ ???

    ТИ се оказа от НЕКАДЪРНИЦИТЕ ЧЕНГЕТА, ПОЛЗВАЙКИ ВЛАСТТА ЗА ЛИЧНА ОБЛАГА, като настоящата ДАМАДЖАНА.
  • 25 Стрелата

    9 0 Отговор
    Даже не съм го чел тая пуфня изскочи от нафталина.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ко каза

    5 0 Отговор
    Македонците мразят българите и те имат териториални претенции спрямо България г-н милиционер кажете и това защо лъжете и криете увие сте едно голямо пп заедно с вашите партньори не се наядохте алчни хорица най хубаво е да се приберете в дупките си при другите мишоци и да не се показвате
  • 28 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Тоя чиляк не се ли криеше в храсталаците на Белградския "Авала - баир".?
    У нашенско е така - който открадне някой лев по-вечко и става експерт по всичко..........

    Коментиран от #39

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Цецерон

    8 0 Отговор
    И тоя говори за ум, разум и смисъл?!
  • 32 Алито от София

    3 1 Отговор
    Герб беше сила в парламента благодарение на каракачанов и симеонов които Борисов си избра за паркньори и ТКК говореше като адвокат на гейрб а не като председател на нс, но никой не можеше да я свали освен Бойко, докато това жалко момче прави каквото му нареди Киро и ето че приключи кариерата му като председател на парламента, а този нагъл грозник щом и бойко не му обръща внимание, може да си представите колко е нагъл, затова го знаеха цецо шлифера в кръга Олимп
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Валентин

    8 0 Отговор
    Някой да ми обясни моля защо в последно време по наизвадиха от нафталина образи като хубавото Наде (гробокопачката на медицинските сестри в Либия), Паситата (продажни атлантически грантаджии), сега и крадливия цецо апартаменто...и всички те коментират македонския въпрос и ръсят мозък дето го нямат?
  • 35 12340

    2 0 Отговор
    Каменов,
    що не му завря микрофона на тоЪ!?
  • 36 Анонимен

    1 0 Отговор
    Той мисли така защото е гашоглав
  • 37 Албен Манов

    2 0 Отговор
    Докато не им се затворят устата на такива боклуци като тоа, оправяне няма да има!
  • 38 Зайко Байко многознайко

    2 0 Отговор
    Този, не го показвате, Цвъко, Шлифера, Ушака, 6та апартамента с една дума АЙДУК!
  • 39 Зайко Байко многознайко

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Шаран БГ":

    Не си в час! Става въпрос за Цвъко" републиканеца" а не за Цветанов банкерът от КТБ!!!
  • 40 Болярин

    0 0 Отговор
    Цветанчо, ти от кога и от политика започна да разбираш, освен от полицейщина, а ?!! Защото нито за политик, нито за полицай имаш капацитет ! Впрочем за падар на някоя черешови градина или бостан може и да се класираш, ... без конкурс - една гарга няма да кацне в охраняваната от теб зона !!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 УМЕН

    0 0 Отговор
    Физкултурникът да проведе една физзарядка на античките гюбреядни хунзи и заедно да потапят в Охридското езеро. Завинаги да се престорят на пъстърви.