Last news in Fakti

27 Юни, 2022 22:30 3 685 22

ХАРАМА И ХЕЛЯЛА

  • д-р хасан ефраимов-
  • писател-
  • книги-
  • разкази-
  • акушер гинеколог

Лутане между харама и хеляла – светът това е. Хелял е заслуженият хляб в отрудени ръце. Харам – преглътнатият залък, припечелен с пот на чело от друг

ХАРАМА И ХЕЛЯЛА - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лутане между харама и хеляла – светът това е. Хелял е заслуженият хляб в отрудени ръце. Харам – преглътнатият залък, припечелен с пот на чело от друг. Хеляла ти принадлежи, харама е ограбеното право на някой чужд. Ден и нощ, бяло и черно, изгрев и залез в човешките души. Хелял – път към вечността. Харам... Самият Шейтан, това е.

Толкова е просто!

Срещнах харама в далечен ден, загубен там, на прашен път, огрян от делиорманското слънце. Тогава още не знаех че е харам и затова бях толкова щастлив. Бях и литнал до небесата. Не вървях, а подскачах. Толкова неща можеше да си купя с петдесетте стотинки.

– Какви са тези пари в джоба ти? – попита баба вечерта.

– Намерих ги на пътя.

– Харам... – разкрещя се тя – Как смееш да носиш харам в тази къща?

– Когато откраднеш нещо, принадлежащо на някой друг, скоро със загуба по-голяма ще се срещнеш – започна и дядо.

– Не съм откраднал, дядо. Намерих паричката в двора на училището.

– Тогава защо не я показа на учителката? В момента, в който си я прибрал в джоба си станал крадец.

Харамът пренощува навън. Нямаше място в дядовата къща. Толкова зло носеше в себе си.

Пред класа на сутринта изправен бях, с паричката в ръка, заведен от баба лично. Тогава и със срама се запознах. Крадец нищожен, пролука между дъските търсещ. За да навре омърсената си с харам душа.

Това е!

Е, оказа се че три дечица са загубили парички него ден. Затова, учителката реши въпроса по Соломоновски – монетата отиде в касичката на класа.

Защо ви разправям всичко това ли?

Защото харама веч навред е. Цял свят един, живеещ от харам. По улици и площади, в душите наши. Прегърнат от големци и дрипави бедняци. Вечер гледа от екрана. Денем, по улиците, усмихнат поздравява.

Омърсиш ли се с харам, ще е по теб цял живот. Харам да се отмие? Така е невъзможно.

От злото, друго зло се ражда. Зло при зло, някой ден се връща. Магията е толкоз проста.

Лошо сътвориш ли, друго по-голямо ще прегърнеш. Доверилият се на кинжал студен, меча ще усети. От ветровете, посадени в мрачен ден, срещу урагани ти ще се изправиш. Щом черни облаци отгледаш, черен дъжд в лицето ще те плисне. От студа в душата, бяла смърт ще сътвориш. Омразата ти, трижди по-голяма ще роди. Завистта в теб, с позора ще те срещне. Престъпник ли си, що е мъст ще разбереш. Пари откраднеш ли, Шейтана скрит в тях на пътя ще съзреш.

Може би, като умреш, проклятието изчезва?

Не, харама в гените пропива. Наследство към потомството е то.

Спирам.

Разбира се, тези думи са само част от суфизма, скрит в дебрите на Делиормана. Дори не знам, защо ги споделих с вас?

Вие, разбира се, живейте си живота така, както си знаете и не се занимавайте с дервишки глупости, каквито са харама и хеляла. И Всевишен няма! Всичко е лъжа!

Дали?

Автор: д-р Хасан Ефраимов

Д-р Хасан Ефраимов е лекар, специалист акушер гинеколог, писател, мислител, общественик и просто един съвременен мъдрец. Автор е на редица книги, като : "Изпращачът на души", "Паралелен свят", "Възкресение", "Графити" , "Метаморфоза", "Дервишки караконджул", "Събирачът на болка" и "Шейтаните от тавана на гара Хитрино" и други, както и на спектакъла "Джанки в Манхатън". Самият той неотдавна написа за себе си: " Бях оттатък, но ме върнаха. Оцелях! Или, поне 50 кг от мен.Не очаквайте обаче да ви кажа, какво видях там. Няма да го понесете! Но, аз знам за болката, стаена в небитието. Някой ден ще я усетя отново, ала не още. На 56 Всевишният реши да проходя отново. Да правя първи стъпки в нов живот. Това бе негов избор, не мой. Аз съм просто изпълнител. След 2 месеца кома, мозъкът ми не стана на чорба, но забравих за всичкото зло, стаено в миналото. Напъвам се, но не мога да се сетя за нищо лошо. Лентата е празна на това място. И за злите хора не мога да се сетя. Забравил съм ги. И ако питате, защо е решил това за мен, ще ви отговоря - защото умрелите вече веднъж знаят причината, поради която са на този свят.Пожелавам ви, да я разберете и вие, но не по моя начин".

Подробности за автора и неговите разсъждения очаквайте скоро в интервю за ФАКТИ.БГ.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алоууууу Факти

    15 38 Отговор
    Ще ви изтрия статията .Тези думи не български.Ако някой реши да пише някоя дума вие го изтривате.Между другото аз ако намеря Един килограм злато веднага ги прибирам .Харам марам не ме интересува.
  • 2 Реджеб Иведик

    24 6 Отговор
    Всичко се връща. Лошото е че понякога не човекът извършил престъплението а неговите деца или внуци плащат.
  • 3 Тези неща

    7 31 Отговор
    ги разправяйте на някоя овца.
  • 4 Хареса ми..

    38 5 Отговор
    Толкова е простичко и истинско.. Като самия живот..Халял и Харам,Добро и Зло.Това е..

    Коментиран от #21

  • 5 Перо коча

    7 39 Отговор
    Каква е тази поми я ,бе?!
  • 6 МНОГО ПОУЧИТЕЛНО!

    23 5 Отговор
    А НА КРАДЕЦА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ ДАДОХТЕ ЛИ ДА Я ПРОЧЕТЕ?! НА БАНДИТИТЕ ОТ ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ГЕРБ?! ПРЕВЕДЕТЕ ИМ Я - ТЕ НЕ МОГАТ ДА Я ПРОЧЕТАТПРОЧЕТАТ ИДИОТИТЕ КРАДЛИВИ!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дрън дрън

    13 10 Отговор
    Ра ББ отиш цял живот като вол ставаш гърбав сакат от работа и накрая взимаш 300лева пенсия след някоя година хвърляш топа в болки и страдания.А някои тарикати си живеят охолно и не са вършили никаквака работа а само далавери.Така че не ми говорете кое е хелял кое е харам.
  • 9 ффгххй

    16 4 Отговор
    Прекрасно!!!


    Гледах интервю с човека намерил и върнал 70000 евро - възхитителен!!!

    Все още в България продължават да се ражда хора!!!

    Коментиран от #10, #17

  • 10 На никой нищо не връщам

    4 12 Отговор

    До коментар #9 от "ффгххй":

    Дали ще е един лев или милион лева .
  • 11 уайтнойз

    4 5 Отговор
    кадиров харесва това...
  • 12 Биби войвода

    7 2 Отговор
    Харама на нашенски е аванта! Внетно ли ви е?
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 4 Отговор
    МНОГО МЪДРОСТ
  • 14 Тези библейски притчи

    8 5 Отговор
    на евреите няма да се разберат. Всеки народ си има манталитета и приказките. Тази не е наша
  • 15 Ахааа

    10 3 Отговор
    Дали е харам, или халял казват медиите на Козяк! Толкова е простичко! И атлантическо!
  • 16 Касетчалма

    2 3 Отговор
    Затова хората спряха да четат "български автори.
  • 17 гледай видеото

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "ффгххй":

    турчина който върна в Германия над 500 хиляди евро
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 КлиментСофийски

    0 5 Отговор
    Прекалено много турски думи и турцизми в статия на българска медия. Не сме новините на турски, ало.
  • 21 Света на злото преобладава

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хареса ми..":

    Как да върнеш намерените 50 ст., като виждаш как навсякъде се краде. Обират те с инфлацията, с данъците, различни такси навсякъде.. Да не говорим за политиците- целта им е да влязат в политиката за да крадат. Едно време наистина са живели честно според възможностите си ,почти без изключения, но сега някой ако върне намерени пари си е изключение. Но всичко си е в реда на нещата - трябва да се приспособим към реалноста.
  • 22 реставрация 1

    0 0 Отговор
    Какво общо може да има между понятия като либерални и светски ценности с ФЕТО и ПКК които са в покровителството на "Партньорите от НАТО" и американската демокрация ?!! Какво общо може да има между понятия като визия за 2023 , визия за 2053 , визия за 2071, с визия за Туран и "Векът на Турция" с твърдение като "да базира външната си политика върху нещо различно от поддържане на властта“ !!! ...Ердоган е човек с мисия и това вече го знаят "и слепите,и глухите,и немите" в целия свят и каквото и да твърдите , и както и да сучите , вече не можете да промените нищо !... Нито набеждения за""арогантност и антипатия" нито замаскирани заплахи с "тест за лоялност във Вилнюс" няма да променят нещо в позицията на Турция !...Основатели на НАТО са Сащ , съюзник е Бъкингъм а всички останали са членове по предназначение !... Васали няма ...всички са колонии !... Ердоган е неудобен , защото не иска Турция вече да е колония !... Не е ли росто и ясно ?!...Ердоган спечели и на балотажа !... И до изборите през 2028 г новата система ще се доразвие и ще бъде подплатена с нова конституция , която ще направи невъзможна намесата на всякакви външни маши в изборния процес в Турция и Ердоган ще довърши възродителната си мисия и вече няма да кандидатства да управлява Турция !... Следващата му мисия ще е да наложи доктрината си "Светът е по голям от пет" и вероятно ще играе ключева роля за прекрояването на ООН и пак на янките и другите "партньори" ще им боли глава !...