Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Юли, 2022 19:00 2 144 45

"Това е моята страна, моят дом": доброволците, които бранят Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • доброволци-
  • дом-
  • инвазия

Те не са виждали семействата и приятелите си отдавна, спят под земята и тренират до изтощение

"Това е моята страна, моят дом": доброволците, които бранят Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хвърлянето на ножове не е точно най-силната му страна. При всеки втори опит той пропуска, дори и да е от близко разстояние. Но Сокил продължава усърдно да се упражнява. Треньорът му Олексий Видуменко го инструктира, насърчава го, а понякога дори се подсмихва. За 20-годишния младеж това е абсолютно ново занимание - едно от многото, които се е наложило да усвои от края на февруари до днес. Стрелбата вече е много по-лесна за него, също както и почистването на автомата.

Сокил взима решението да стане боец, без да е имал какъвто и да е предишен боен опит. "За мен, разбира се, тези експлозии, тези изстрели в началото бяха страшни", разказва той. "Но въпреки страха, ние трябва да изпълним своя дълг." Повечето хора в лагера споделят това усещане. В него има 28 цивилни от района на Киев. Преди войната те са били шофьори на камиони, IT специалисти, пощенски служители. Те са на възраст между 20 и 64 години. Днес маршируват в гората, лежат в окопите и стрелят по мишени, за да са в състояние да защитят домовете си, ако се наложи.

Те хващат оръжие за първи път

От началото на войната 130 хиляди украинци са се включили към подобни доброволни бойни части в цялата страна. Когато в края на февруари руските войски напреднаха към Киев и първите бомби паднаха, Видуменко се заема с една почти невъзможна задача. Тя е бързо да сформира отбранителни екипи, съставени от доброволци без почти никакъв боен опит. "В началото беше много трудно", разказва инструкторът. "Бяхме нападнати, бомбардирани, вече имаше боеве по улиците. За мнозина от тях това беше първият път, в който държаха оръжие в ръцете си."

Щурмът на столицата обаче така и не се осъществява. След последвалите тежки боеве, руските войски се изтеглят от северната част на страната.

Оттогава доброволците тренират всеки ден в лагера, за да са по-добре подготвени, ако руснаците се върнат един ден. Техният командир, който си е избрал бойното име "Кибер", очаква и втора вълна от атаки. "Оставаме, защото е съвсем възможно руската армия отново да ни нападне от Беларус. Подозираме, че е възможен втори опит за превземането на Киев."

"Това е моята страна, моят дом"

Животът в лагера е доста семпъл. Сокил спи с още петима души върху тънки матраци в добре замаскирана дървена колиба, намираща се под земята. Вътре има електричество, лампа и дори телевизор. Нощите обаче са кратки. Сън, продължаващ повече от пет часа, просто не е възможен. Често се провеждат нощни тренировки.

Сутрин те стават рано. След оскъдната закуска се мият и започват да тренират отново. Ядат консервирани колбаси, бисквити, лимонада и кафе, които са доставени от украинската армия, под чието командване се намират.

Сокил зарязва заради всичко това работата си като продавач на билети на футболен стадион в Киев. Вече почти не вижда семейството и приятелите си. Но се примирява. "Искам просто да имам спокойно небе над главата си", казва той. "Това е моята страна, моят дом. Заставам тук заради семейството си, заради своите приятели."

Те нямат достатъчно лекарства и материали, но са заредени с мотивация

Лагерът е обезопасен със защитни стени. Върху тях са наредени няколко манекена, които да отвличат вниманието на врага. Армията е изкопала широка мрежа от окопи. А една от пътеките води до полевата болница - тясно и задушно място. Тук медикът държи малко лекарства, дихателни маски и устройства, измерващи пулса. Всичко това е напълно достатъчно за провеждането на рутинни прегледи при леки наранявания.

Той обаче не може да лекува сериозни рани. Надява се това скоро да се промени. "При всичките тези обстоятелства, бих бил благодарен да имам и някакви превръзки за рани", казва едрият мъж, който не желае да разкрива истинското си име. "Много от материалите ни са с ниско качество. Това е първото нещо, което трябва да ни бъде осигурено."

Вероятно те не са достатъчно добре подготвени и не разполагат с достатъчен опит, за да се противопоставят на една от най-големите армии в света. Но нещата, които имат в излишък, са мотивация и смелост. И никой от тях не знае със сигурност дали един ден наистина няма да му се наложи да защитава Киев с оръжие в ръка. Твърдо решени са да го направят - също като хиляди други доброволци из цяла Украйна.

Автор: Даниел Хехлер


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен

    16 78 Отговор
    СЛАВА НА УКРАЙНА !!!
  • 2 Бог да ви пази!

    17 69 Отговор
    Бийте руснаците.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Поздравявам

    56 4 Отговор
    Този който е измислил тази сълзливо сантиментална история

    Коментиран от #31

  • 6 Сатана Z

    70 10 Отговор
    8 години Укро-Нацистите избиваха мирните жители на Донбас .Те бяха виновни,че са рускоезични и не споделят фашистко правителство на Порошенко след кървавия преврат през 2014.
    Сега дойде време да платят сметката.......с кръв!

    Z

    Коментиран от #11, #33

  • 7 yaйтнойз

    44 5 Отговор
    ше спат под земята.. ако са късметлии.
    ако немат такъв.. без краченца и ръчички ще прекарат доста тъжно остатъка дето им е дал господ да помислят.
  • 8 НКВД V

    52 8 Отговор

    До коментар #3 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Сланиненият (Сало) Райх отиде в кирича .
    А победителят взима всичко!
    Тази Земя е била Руска и ще си остане такава.
  • 9 един от стадото

    35 5 Отговор

    До коментар #3 от "САТЪРА НА ХАНА":

    след някой ден и сало няма да им остане. Доставките са ограничени и основно патрони и някой снаряд. Да кътат консервите, че скоро минават на галета/сухари/
  • 10 КРЕМЪЛ.....РУСКИ АГРЕСОР И САТРАП

    9 38 Отговор
    Нахлу вероломно в свободна и независима Украйна....няма да има милост за него.....

    Коментиран от #22

  • 11 КРЕМЪЛСКИЯ АГРЕСОР

    5 37 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана Z":

    Кво търси в ДОНБАС....

    Коментиран от #14

  • 12 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    7 38 Отговор
    Бой по окупатора...никаква милост за кремълския сатрап
  • 13 що се занимават с глупости

    49 4 Отговор
    Кви ножове ,кви пет лева бе . Тия като какви се изживяват . Ако се стигне до там руския спецназ ще ги сгъне като вита баница .
    Че и треньор имали . Сигурно е някой от цирка .
  • 14 що питаш

    41 4 Отговор

    До коментар #11 от "КРЕМЪЛСКИЯ АГРЕСОР":

    Руснаците отиват да си нагледат територията . Тя е тяхна от времето преди Екатерина Велика .

    Коментиран от #18

  • 15 явно гледат цветята отдолу

    30 5 Отговор
    Тия да не са някакви гризачи че спят под земята ?
  • 16 Тези "херои"

    31 3 Отговор
    тотално опротивяха на нормалното човечество.Слава на Уганда и храбрите иранци!
  • 17 Гост от Силистра

    39 5 Отговор
    Има едни статии в които укро-нацистите се вайкат и плачат от масираните удари на Русия , както и това ,че русите мачкат и събарят всичкото нацист и Нацистки установки или пром обекти в който се укриват азовци,айдар ..и проче бандеровци...та ,само това е вярно !..другото е бош лаф и ..мафиотски кражби на дарения за укра от хора на зеления , цензура , дезертьорства на укри мъже между 18 и 60 г....Украина е бита карта ,познавам и укри и руси...до края на 2022 или началото на 2023
    .Русия ще изпепели укра...защото укра провокира и си го проси !..пък ако ще и 2 млн доброволци да се съберат...сега са към 800 000 нацисти и не могат да направят нищо 100 -120 хил руски новобранци
  • 18 ТАКА ЛИ

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "що питаш":

    АМИ ФА СИ НАГЛЕДАТ И...АЛЯСКА....
  • 19 Нориега

    28 3 Отговор
    Абс маргинали. Руснаците ги целят с ракети тези се упражняват на нож. Да вземат с катана да се упражняват.
  • 20 123

    27 4 Отговор
    Как я бранят като бягат и стрелят по жилищни сгради егати тъпата статия. Слава на Русия
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 един от стадото

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "КРЕМЪЛ.....РУСКИ АГРЕСОР И САТРАП":

    свободни и независими е имало до ПСВ и до някъде до ВСВ. Дори нашия цар се е чешел по главата и се чудел завалията коя страна да вземе. Разбира се грешната

    Коментиран от #27

  • 23 Амдертлиев

    20 2 Отговор
    Руският валяк мачка бавно ,но яко и само напред.Славана Уганда!Забравих и смелия ирански народ.
  • 24 Факт

    20 1 Отговор
    Нищо не са зарязали за да са в окопите.Зеленчука ги хваща направо по улиците и моловете-има достатъчно факти.После по един Калашник с 4 пълнителя и на "передовой".Средно изкарват по 7-8 дена.Тренирал ги бил?
  • 25 3.14К

    21 2 Отговор
    Тия тотално затънаха в блатото на лъжите, безмислиците и манипулациите. Темите стават все по-безумни и буквално се гаврят с читателите. Вече има хиляди свидетелства за реалната картина и подобни писаници даже са смешни, но за този болумач е платено.
  • 26 ПУШЕЧНО МЕСО В УКРАЙНА

    4 19 Отговор
    При 35 000 руски трупа в Украйна, явно има ефект от обучението....
  • 27 КРЕМЪЛСКИЯ САТРАП

    2 12 Отговор

    До коментар #22 от "един от стадото":

    Всяка страна определя сама как да живее и с кой да бъде....войната не е решение.....тя е израз на безсилие да подчиниш някой, което няма да стане.....
  • 28 Винету

    16 0 Отговор
    За хората от Донецк не е ли дом?
  • 29 Като е твоят дом защо

    14 3 Отговор
    остави американците да направят 46 биолаборатории?
  • 30 Ахмак

    15 2 Отговор
    То според посланика ви в Германия и Бандера е национален герой.Как не ги е гнус германците да застават на страната на фашистите в Киев?
  • 31 ТАКИВА СЪДБИ НА КРЪСТОПЪТ☝

    1 6 Отговор

    До коментар #5 от "Поздравявам":

    СМЕ ГИ ГЛЕДАЛИ И СЛУШАЛИ ОТ ФИЛМИТЕ ЗА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ И ЗА БРИГАДА „ЧАВДАР”😀😀👍👍
  • 32 ОРКА

    7 3 Отговор
    ЗА МЕНЕ ТОВА МОМЧЕ Е СИЛУЕТ В ТОПЛОВИЗОРА РАБОТАТА МИ Е ДА ГО НЕУТРАЛИЗИРАМ НЕ ГО МРАЗЯ И БОГА МИ СЪЖЕЛЯВАМ МАЙКА МУ И АЗ ИМАМ МАЙКА МРАЗЯ И НЕНАВИЖДАМ ИДИОТИТЕ КОИТО СА ГО ПРАТИЛИ В ОБСЕГА НА ТОПЛОВИЗОРА МИ ТЕ ЗА ТОВА ОСТАВИХ ХИЛЯДИ ОТ ЛИСИЧАНСК ДА СИ ТРЪГНАТ НИЕ НЕ ВОЮВАМЕ ЗА ТЕРИТОРИЯ ИМАМЕ ДОСТАТЪЧНО А ЗА УМОВЕТЕ И СЪРЦАТА НА ХОРАТА И НЕ СМО В УКРАЙНА ТОВА Е ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ДРЪЖТЕ СЕ
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Матей преображенски

    8 2 Отговор
    Ду-ра-ци,бият се за оня дето духа,американците са имплантирали тая муха в главите им.Фалшив мегали-патриотизъм,абсолютно безпочвен и изкуствен,запада тъй си ги лъже и мами,вкара ги в джен-дема и още не им идва акъла в тиквите.А пък ДВ ги превъзнася,ако изобщо са останали такива заблудени овце,сега върви тотална мобилизация и изкавране на всички резерви на фронта,кьораво,куцо и сакато.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 тренират до изтощение

    9 1 Отговор
    Щото подгъзуват на един наркоман -местен няколко меки китки в Брюксел и един дебил зад океана

    Коментиран от #39

  • 37 ЗАВЕЖДАЩПРОФКОМИТЕТА

    4 5 Отговор
    ДА СЕ ИЗСЕРЕМЕ РИТУАЛНО НА РУСКИЯТ УЛТИМАТУМ.УРА ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Хохо секса

    3 4 Отговор

    До коментар #36 от "тренират до изтощение":

    Те тренират до изтощение, защото се борят за Украйна и децата на Украйна.
    На рашистите единственатата мотивиция са хладилниците и тоалетните чинии...

    Отговори ми!
    Имат ли рашистите някаква разумна причина да губят живота си на чужда земя?
    Отговори ми или напиши - слава на путин

    Коментиран от #43

  • 40 Ицо

    4 2 Отговор
    Тия са пушечно месо руснаците нещо ги щадят ама кадировците пленници не взимат
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Точен

    1 1 Отговор
    Този усраинец се "бори" за задните удоволствия на меките китки от ФАЩ.