15 Юли, 2022 16:00 4 314 33

Имаме проблем

  • емил йотовски-
  • партии-
  • проблем-
  • представителство-
  • избори

Да те представлява някой било върхът на цивилизацията?

Имаме проблем - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Представителна демокрация. Да те представлява някой било върхът на цивилизацията? Гърците го били измислили. Да се чудиш това същите гърци, които са имали Аристотел и Диоген ли са, или някакви други, слънчасали. Или ние сме объркали превода? Има нещо счупено в това, да кажем десет хиляди души да се представляват от един и той да обединява мнението на тази огромна група от хора. И това мнение да е едно единствено. И да се описва с три позиции - Да, Не и Въздържал се? Давам дразнещ пример от тези дни. Трябва да се гласува увеличение на парите за лечение на болни деца. И половината зала някак не иска да отпуска повече пари. Разбирай, половин България вдига знак стоп пред болните деца. Сериозно ли? Да сте срещали по улиците, човек който да е против шанса за лечение на дете?

Уважаем суверен, наистина ли мислите, че властта произлиза от вас? Че вашето мнение има стойност? Че вие може да вменявате някакви задължения на тъй-наречените професионални политици и те ще ви се подчинят? Че ако решите, бихте могли да промените нещо в управлението? Наистина ли вярвате, че живеете в демокрация, че сте фактор?

Не виждате ли, че за всяко едно ваше право да коригирате властта има контрамерки. Административни, политически, правосъдни. Точно като протест и контрапротест. Като съвест и контрасъвест. Успокоени ли сте, че това не е само при нас а е плъзнало в целия свят?

Ето на! Задават се избори. Това вече и кьоравите циклопи го виждат. Жизнерадостни социолозите се надпреварват кой ще сгреши повече. Грешки от по десет процента вече не се забелязват. За да ни вменят, че вотът ни има смисъл ще искат да гласуваме, но за кого?

Ще ни се джуркат същите партии и представители. Ще изискат да избираме от тях. Ресторант България работи. Предлага развалена риба, прокиснали кюфтета и ланска мусака. Избирай. Има и лайна натюр с извинение, но те са само, за да бъдат предпочетени вкиснатите блюда. Много от нас няма да гласуват. Няма за кого. Веселата част е, че ако не ядеш ще умреш. Обещават ни го по телевизиите, по радиата, навсякъде. Гласувай за най-малкото зло. Гласувай за най-тъпото добро. Гласувай за най-недоправеното нищо. Гласувай за по-малката измама. Гласувай за по-малкия идиот. Гласувай, гласувай, гласувай. Гласувай и псувай. Няма нужда изборите да са след десет дни, че да го забележим. Имаме проблем. Тук и сега. И проблемът не е в нас, а в менюто.

Поне пиене да има. Наздраве.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бгбг

    7 37 Отговор
    Спи спокойно Российски народ! Другаря Путин гледа и пази!
  • 2 Майна

    48 2 Отговор
    Проблемът е в СЪБУЖДАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ!
    ВЪРНЕТЕ СИ ДОСТОЙНСТВОТО!
    ДЕДИТЕ НИ СА СЕ БОРИЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ!
    НАШ РЕД Е !

    Коментиран от #30

  • 3 Адам Хилтън

    45 3 Отговор
    Демокрацията дори в най-чистата си форма (каквато не е в никоя държава), пак би била просто диктатура на тълпата - 51% могат да наложат на други 49% какво да правят. Също така 3-ма глупака са по-важни от 1 умен човек. Тя затова демокрацията се е провалила още в древна Гърция, да не говорим за 4 5 ли 6 ли вече френски разпаднали се републики. Комунизма го зарязахме за 1 провал, а на запад не зарязоха демокрацията след 1000 провала.

    Коментиран от #26

  • 4 ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ

    10 11 Отговор
    И КАКВО РЕФЕРЕНДУМ ЛИ ? И ДА НЕ ЗНАЕМ ИМЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ ИЛИ РУМЕН РАДЕВ ИЛИ КАРАДА-как се пишеше на края.НЕЕЕ !!! ИСКАМЕ СИ НАШ,ТА ДЪРЖАВА-СИЛНО ДА ЛЮБИМ И МРАЗИМ(БОТЕВ).СКУКАТА Е ЗА ШВЕЙЦАРЦИТЕ
  • 5 Гост

    51 3 Отговор
    Респект за точно обрисуваната картина.
  • 6 Тъмен субект

    42 2 Отговор
    Ама вярно - каква демокрация, какви 5 лева?! Кой се интересува от т.нар.народ? Камо ли пък да го представлява. Боже мили, какав инфантилщина?!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 НямакъщавБарцел

    30 3 Отговор
    В Бай Тошовата Тоталитарна конституця имаше един член, че ако за някой депутат се съберат 20 000 подписа от недоволни избиратели и депутатът излита с 200 от Парламента. Само си представете колко време щеше да отнеме да съберем достатъчно подписи за сегашните 240 вредители.
    Ама сега е демокрация, можем само да си мечтаем за такива тоталитарни правомощия на българския избирател.
    Наздраве
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Всички в това НС

    22 4 Отговор
    отговарят на посочените от автора качества на Зеленски "лицемерен нагъл и подкупен" тип.
  • 12 Мнение

    14 2 Отговор
    Няма за кого,защото са все продажници.Гласувайте за тези,които няма да ни вкарат във война по нечия поръчка от вън и изглеждат адекватни.Ако сте пас на следващите избори могат да ни унищожат.
  • 13 Автоматично писане

    5 22 Отговор
    Аз нищо не разбрах. Имало нещо "счупено", най-любимата нова дума на полуобразования. Накрая има и едно "наздраве"? Седнал някой, и като сюрреалистите писал автоматично, каквото дойде. Да не го четем.
  • 14 Не харесвате

    3 15 Отговор
    представителната демокрация,добре,но какво предлагате вместо нея?Лесно е да не се харесва,но да се направи нещо е друга работа.
  • 15 А пп

    5 13 Отговор
    някой беше казал "мнението е като зад....ка всеки си го има,но не всеки е добре да си го показва" в случая важи с пълна сила.
  • 16 Точен

    19 2 Отговор
    Има по-добър социален модел от демокрацията. Националната държава.

    Коментиран от #28

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост

    13 0 Отговор
    Изборът е между ла..о и го..о.И така вече 30 години.
  • 19 Наистина имаме проблем

    19 3 Отговор
    ..закуска в посолството на САЩ и натиск за евроатлантическо правителство от "български демократочно" избрани политици ?!!?
  • 20 Дрънкач

    4 16 Отговор
    Дрънкач на глупости без никакви идеи.
  • 21 Наблюдател

    16 0 Отговор
    "Представителна демокрация" е врътката която е измислено за да се заобикаля Демокрацията защото -
    при Истинската Демокрация Болшинството Определя Правилата! А не избрани от него представители!!
    Трябва да се отбележи че въпросната силно разпространена "врътка" е измислена от партиите защото най-вече тях устройва ! Това не е случайно защото Пряката Демокрация до голяма степен елеминира влиянието на партиите! Не е много трудно да купиш или маниполираш примерно 150 депутати но практически невъзможно да купиш 6 милиона!!

    Коментиран от #33

  • 22 възрожденец

    12 0 Отговор
    Когато отвратените не гласуват, отвратителните ще ги управляват.
  • 23 хахаха

    6 0 Отговор
    Готино! Браво!
  • 24 Матей преображенски

    9 0 Отговор
    Това си го знаем от 30 годин,системата наистина е сбър-каняш-ка,натрапиха ни я американците,тъй като е най-успешната манипулация.През соца също имаше избори ,но фар-сът беше явен,а гласуването проява на покорност.Сега е заблуда,но така майсторски скроена,усъвършенствана,един самодостатъчен и самоподдържащ се механизъм,ПЕРПЕТУУМ МОБИЛЕ,задвижено веднъж след 89г. то и до днес си функционира безпогрешно,макар и по инерция и на празни обороти.Има и успешни управленски системи ,като руската и китайската,важен е момента за запускането,начело трябва да застанат точните хора,а гласуването е само за изразяване на одобрение.Та към нещо подобно трябва да се стремим,но пак повтарям ,определящ е момента на стартиране,не може американците да ти посочат президента и да очакваш грандиозни резултати,тъкмо напротив.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Некадърник с претенции

    2 8 Отговор

    До коментар #3 от "Адам Хилтън":

    Твърде евтино обяснение. Демокрацията в най-чистата си форма няма как да е "просто диктатура на тълпата". Но пък ме кефи ентусиазма да чета дървени философ, който повтарят едно и също като развалена латерна.
  • 27 Дейвид

    2 5 Отговор
    Близо до идеалното общество е Конфедерация Швейцария , но този тип демокрация за България е неприложима. Близо до идеалното общество е султаната Бруней - абсолютна монархия, за България също неприложимо. Монархиите от залива също са близо до идеалното , но за България неприложимо. България си има собствен път, но има наоколо комшии които и пречат усилено по различни начини. Който разбрал-разбрал.
  • 28 Нещо

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Точен":

    като Германия по времето на Хитрер ли?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Да питам

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Пхахахахаха..за какво ви е ред? Да се надрусате, да забършете нещо на околовръстното или да се скриете на жените под риклите. Сегашните сте толкова безполови, че ....ред му бил..Ами като ти е ред, ха да те видим де..Никакъв член не става от вази..никакъв..
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Очевидец

    6 0 Отговор
    Няма какво повече да се каже!Адмирации!
  • 33 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Наблюдател":

    и не е нужно да купуваш 6 млн. Осигури им нормален живот, прилични доходи, сигурност, независимост и благи старини и ето.. Нали в тая пуста демокрация това е логото на всеки застанал на кормилото. И 50+1 от кога не е било поне у нас. Реално 30- 35 и от тях 20 командорят и купуват пряко, а до 100 теглят..