Last news in Fakti

2 Август, 2022 09:20 13 619 67

Ваня Григорова пред ФАКТИ: Гълъб Донев трябва да има куража да се пребори с лобистките кръгове, които вилнеят в страната

  • ваня григорова-
  • газ-
  • гълъб донев-
  • кабинет-
  • криза

Всички тези „политици и експерти“, които твърдят, че у нас няма да има проблем през зимата, скоро ще бъдат наказани от обществото, казва икономическият анализатор на КТ „Подкрепа“

Ваня Григорова пред ФАКТИ: Гълъб Донев трябва да има куража да се пребори с лобистките кръгове, които вилнеят в страната - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Седемте танкера с газ от САЩ няма къде да бъдат разтоварени, получихме поредните кухи обещания. Това обяви пред ФАКТИ Ваня Григорова, икономически експерт на КТ „Подкрепа“.

- Г-жо Григорова, как е по-добре към днешна дата - да си държим парите в злато или в газ?
- Усещам иронията във въпроса ви, но е най-добре парите да се въртят. При инфлацията, която наблюдаваме, да си държим парите кеш не е добре. Ако говорим сериозно за ситуацията, трябва да имаме дългосрочни договори за газ. Това е ясно. Газоснабдяването със спорадични танкери с втечнен газ очевидно няма как да ни гарантира сигурност.

- Газът изведнъж се превърна в дефицитна стока. И това ЕС го разбра по трудния начин. Защо стана така?
- Най-странното беше, че още в началото, когато започна да се коментира, че можем да останем без доставка на газ, хората сякаш не разбираха изобщо как потребяват газ. Това позволи на част от европейския политически елит, ключовата част от този елит, ако трябва да бъдем точни, да прекрати доставките от „Газпром“. Когато не знаеш, че дишаш въздух, е много лесно да кажеш, че трябва да прекратиш доставките на въздух. И когато въздухът започне да спира, разбираш, че си сгрешил. Някак възприехме хипнозите, на които сме жертви от години, че ние може да не произвеждаме. Най-важно е IT секторът да бъде поддържан, защото той е ключов за икономиката. Сега ще започнем да разбираме, че аповете, че програмките за забавление всъщност не са на второ, а на десето място като приоритет, когато стане така, че нямаш хляб и топло.

- Как виждате да е позиционирана България в газовия ребус. Ще мръзнем ли зимата?
- Към момента се очертава да мръзнем. Виждаме вече очакване, че Швейцария ще мине на режим на тока през 4 часа. От познат разбрах, че хотел в Австрия, най-вероятно не един, спира топлата вода след 22 часа, за да пести енергия. Ако ситуацията около доставките на газ не се промени, ще мръзнем. За столицата „Топлофикация – София“ потребява 1/3 от доставките на газ за страната. Това е едната страна на нещата. Другата е, че ще има фирми, които ще бъдат принудени да затворят, а това означава безработица. Единствено тези фирми, които продават извън България, може да успеят да се спасят, защото не зависят от вътрешното потребление.

- Газ от Азербайджан и САЩ звучи добре, но това ли е истината? Хранилището в Чирен не е пълно както ни се иска? Колко голям проблем е това…
- Газ от Азербайджан е добре. Но задължително тук трябва да се каже, че Азербайджан не може да увеличи значително добива си. Второ, цената на газта от Азербайджан е равна на цената на „Газпром“ преди 2020 година. Тоест, е изгодна. Трябва да припомним, че през 2020 година формулата за определяне не цената, по която България купува газ от „Газпром“, бе променена след настояване на Европейската комисия (ЕК). А ЕК го направи, след като спечели дело срещу руската компания. Всички тези, които в момента се упражняват и твърдят, че цената на газа от Азербайджан е изключително ниска, а на „Газпром“ – висока, нека да бъдат така добри да се обърнат към ЕК, която наложи промяната на цената. И вече за всички е ясно, че от Азербайджан не може да се достави цялото нужно количество, но от „Газпром“ може. Стига да искаме. По отношение на цената американския газ много експерти казаха и доказаха, че седемте танкера няма как да дойдат до България. Стана ясно, че три танкера ще дойдат до края на годината, а те са крайно недостатъчни.

- Но никой не говори за цената на американския газ…
- Освен за цената, никой не казва и как ще дойде този газ до нас. Много е хубаво да се говори за някаква стока, но като тя няма как да стигне до нас – какво от това. Чухме тези, че бихме могли да продадем тези количества газ, ако не успеем да ги доставим? Няма по-смешна теза от тази. Ние ще платим на една цена, ще го продадем на друга, а след това ще купим на трета много по-висока цена. Тази безотговорност ще се плати от българските граждани. И да се върна и към въпроса за Чирен. Сега гледам справка за запълването на газохранилищата в ЕС. България е на последно място, към днешна дата, с 47%. А ние се нуждаем от минимум 80% в началото на есента. Ние в момента не можем да гарантираме газ през лятото, а камо ли да успеем да увеличим газа в Чирен. Това ще доведе до тежка ситуация в страната.

- Ясен е съставът на служебният кабинет. Гълъб Донев е експерт, но какво може да направи?
- Да, той е експерт, но в този момент на него му трябва и кураж. Виждаме, че всеки, който си позволи да повдигне въпроса за газа и го повдигне така, че да не се хареса на САЩ, веднага бива силно пресиран. Гълъб Донев трябва да има малко повече кураж, за да може да се пребори с тези тежки лобистки кръгове в страната, които вилнеят. Визирам хората, които винят останалите, че взимат 4000 лева, за да обслужват „Газпром“, а в същото време получават хиляди долари, за да продължават да твърдят, че газ, който е добит в САЩ, е по-евтин от този на „Газпром“. Това е безобразно твърдение. Преди години имаше и изказване на представители на ЕК, че няма как американският газ да е по-евтин от руския. И сега продължават да се опитват да ни хипнотизират, че е трябвало да спрем зависимостите си от Русия и „Газпром“, както и че американският газ е по-евтин. Това трябва да се помни от българските граждани и ви благодаря на вас, медиите, че давате възможност да се чуят различни мнения по въпроса. През последните месеци станахме свидетели на големи противоречия и е добре хората да си припомнят нещата, за да знаят за кого да гласуват на предстоящите избори.

- В Германия се говори „топли стаи“, където енергийно бедните хора да се стоплят. Как гледате на това. Живеем в 21-ви век?
- Това е един щрих от цялата картина. Германия първо се опита да намали ползването на газ от бизнеса, за да има за домакинствата. В Германия също така се опитаха да компенсират гражданите с билет за 9 евро, с който можеш да се движиш на всякъде. Сега вече този билет повече няма да се удължава. А за „топлите стаи“ се говори от началото на миналия месец. Това все пак сочи за някаква загриженост за бедните хора в Германия. У нас не само не се готвим за „топли стаи“, а въобще българските „политици и експерти“, всъщност лобисти, продължават да обясняват, че у нас няма да има никакъв проблем. България е на първо място в ЕС по дял на енергийно бедно граждани в страната. Това е възмутително поведение, това е хипноза, на която скоро никой няма да вярва. А всички тези „политици и експерти“ скоро ще бъдат наказани от обществото.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аууу

    52 60 Отговор
    "сладурана" - пак е сънувала нещо.

    Коментиран от #42

  • 2 Чист

    35 58 Отговор
    БАклук.
  • 3 Истината

    60 70 Отговор
    Ванчето Григорова има големи политически амбиции и по популизъм слага Баце в малкия джоб. Навсякъде в биографията си подчертава, че е започнала кариерата си като чистачка в училище и защитава правата на бедните и онепровдоните. От доста време обикаля като цветарка из телевизиите за да печели популярност. Нещо като баба Мика Зайкова но в нова по-млада версия. Сега се заиграва със страховете на хората, пее руски частушки и рисува апокалиптични картини за това какво ще стане ако не подпишем нов договор с Газпром. Това я сближава с БСП, ИТН, Радев и Янев и нищо чудно да я видим в парламента в някоя от тези формации.

    Коментиран от #12

  • 4 Чорбара

    38 19 Отговор
    В задния двор пък и навсякъде.
  • 5 ха ха

    49 76 Отговор
    Малък, но много прост народ... или много продажен. Абе, скъсхаме с руските зависимости и сега целият елит мрънка. Ми, то промяната не е разходка в парка, бре! Промяната винаги е болезнена. Ще мине време, ще си платим за гяволъка на Баце, дето ни приспиваше 10 години с диверсификация и ще се откъснем от матушката... Трябва. За бъдещето на децата трябва...
  • 6 блядушко

    41 73 Отговор
    Ваня ! Я ти докарай газ или си дай зад ...а на ГАЗПРОМ ,че не ние спряхме кранчето а те .Ти като руска хуесо.ска си на хранилка и се мислиш за велика !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ТаУмВзе

    46 7 Отговор
    Все се Борят Яко със сто неща, докато продължават да Крадът, безчинстват и слугинстват. Само по Зле ще става! Друго няма как да е.
  • 9 Тая много бързо

    32 49 Отговор
    Опротивя.
  • 10 Ганя Триторова

    38 39 Отговор
    И как ще се пребори с лобистките кръгове като е част от тях? Избран е от скрития мафиот Радев - това е предостатъчна индикация що за птица е тоя гълъб.
  • 11 Напълно е права

    71 33 Отговор
    В страната вилнеят кръгове, които се занимават с изпълнението на интриги от САЩ, лъжи и пропаганда и всеки който е срещу тях се смазва! България не е за продан! ПП, ДБ и ГЕРБ, са под влиянието на тези кръгове и продават българският интерес!

    Коментиран от #15, #51

  • 12 Вярно е..

    34 39 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Дори преди време се говореше че щяла да оглави нов ляв проект на мястото на умиращата БСП, и всичко и всички руски слуги въртят една съща плоча..газ няма, ако има много е скъпа, ако не е скъпа е руска, и да има газ няма къде да се разтовари, само Газпром има газ..евтина, и така всеки ден, тая е същото руско кречетало.

    Коментиран от #38

  • 13 един

    23 7 Отговор
    "Не пипайте организираната престъпност"!
  • 14 ГЕРБ

    13 65 Отговор
    Лидера на България! Най успешния премиер в новата история на страната генерал Бойко Борисов предложи миналия ден следизборно споразумение с ПП с думите -" На предстоящите избори ще имаме отново около 59 депутати а може и малко повече. ПП ще имат също толкова. Двете най големи политически сили ще имаме общо мнозинство от над 120 депутата. Предлагам да сключим споразумение също и за съдебна реформа"..За съжаление от ПП не приеха протегната ръка от генерал Борисов в името на България! Затова нека масово излезем и гласуваме за ГЕРБ, ДПС и Възраждане които да имат повече народни представители от ПП,ДБ и БСП и да съставим коалиционно правителство на националното спасение. Истинските демократични формации са ГЕРБ +ДПС+Възраждане

    Коментиран от #25, #29, #53

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ами

    16 0 Отговор

    До коментар #15 от "Стойко":

    що се обади тогава? :)))) За да се похвалиш ли! Продажници!
  • 17 Българин 🇧🇬

    50 17 Отговор
    Скъсваме с проверен наш съюзник , че да паднем под турска и американска зависимост . Че и ни обират с цените си !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 и кво от това?

    21 32 Отговор
    Ванчето си е стар газпромски кадър!

    Коментиран от #24

  • 20 пери

    31 23 Отговор
    И защо Ванчето и какво говори да е някакъв фактор? Тая "специалистка" по всичко ми идва в повече. Самият факт, че е представител на паразитния синдикат подкрепа, е достатъчен.
  • 21 джаба

    19 25 Отговор
    ООООО,ОТВЕРКАТА ПО ВСИЧКО СЕ ПОЯВИ ,ТАЗИ ИЗТОЧИ ЧУШКА ЩО НЕСЕ ГРЪМНЕ -ГОЛЯМО ДОБРО ЩЕ СИ НАПРАВИ
  • 22 Хаха

    22 17 Отговор
    И ти ли бе ГЕРБерска кратуно, хайде стига сте ги пускали да се исказват подобни нищоправци !
  • 23 безпартиен

    32 2 Отговор
    Тези "профсъюзи" ако се издържат от членски внос,отдавна да са без ръководства!Ако някой знае от какво се издържат нека сподели!

    Коментиран от #35

  • 24 макдоналдс тръмп

    18 9 Отговор

    До коментар #19 от "и кво от това?":

    МОЖЕ БИ ИСКАШ ДА КАЖЕЖ ГЪЗПРОМСКИ И В УСТАНКИНО ГОУЕМА СПЕЦКА
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бай Иван

    18 6 Отговор
    Че как ще се пребори, той новия служебен министър на отбраната директно заявява, че приорите са му нови 8 самолета ...
  • 27 Как'Сийка

    46 20 Отговор
    Най-после една смела жена да говори това, което мисли народа!
    Какво? Заболяха ви ушите ли да чуете Истината? Аман от платени ТВ хипнотизатори.

    Коментиран от #54

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 КОЙ пуска руски агенти в ефира

    14 23 Отговор
    Айдее, подготвят ни за студената зима и революцията.Ше откажат договорената газ, щото ще си измислят причини, за да не си изпълнят задълженията.Ще се помолят, лазейки на колене пред Газпром, който естествено ще ни даде газ до октомври и после ще го спре зимата измисляйки си причина и повод.
    Такива 4000 хилядници докога по телевизиите.Или и трите национални български телевизии се командват от Кремъл.

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 пери

    18 1 Отговор

    До коментар #23 от "безпартиен":

    А бе и членския внос им идва доста добре. Като се има предвид че, ако работиш в държавна институция ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да членуваш в един от двата синдиката, няма как да им е лошо. Добре са си оплели кошницата. Щеш, не щеш си принуден да им кихаш близо 10 лв. всеки месец за точно нищо. Най-лошото е, че единственият ти избор е на кой от двата да кихаш.

    Коментиран от #41, #43

  • 36 печатна грешка

    20 1 Отговор
    Говори така, сякаш казионните "синдикати" не са част от лобистките кръгове.
  • 37 Димитър Благоев

    17 12 Отговор
    „А жалките русофилски подметки, демаскирани са принудени да излязат и се покажат пред света в истинския си лик….“, (Работнически вестник, 21 юли 1915 година).
  • 38 БББББББББББББББб

    16 11 Отговор

    До коментар #12 от "Вярно е..":

    Тя е подлога на ГЕРБ, защо я свървате с грамотните люде?
  • 39 Възмутен

    16 13 Отговор
    Докога ще давате трибуна на тая полуграмотна герберастка?
  • 40 Огнян

    12 6 Отговор
    Тая е братовчедка на Поцинкованата
  • 41 Смех

    11 3 Отговор

    До коментар #35 от "пери":

    Много си прав, и единствената защита е за лидера по места в предприятието, и това е някои от началниците, направо несменяем става по тоя начин
  • 42 То убуу ,ама...

    23 3 Отговор

    До коментар #1 от "Аууу":

    ...ТИ-Симпатична Дърдоранке,до сега имаше ли куража,като синдикален лидер да се опълчиш срещу тези престъпни кръгове?!Или вие синдикалните лидери сте свикнали само на едно кухо и празно-,,Бла...бла...блааа"...и нищо реално на практика...!!!
  • 43 Само да допълня!

    20 1 Отговор

    До коментар #35 от "пери":

    И освен това по Кодекс на Труда,никой не може да уволни Синдикалния лидер в предприятието...!Трябва да се освободи на общо събрание!А те затова правят чат-пат ,,семинари(почерпки и разпивки...)из курортите на България и всички доволни,като овце пак ги преизбират ...
  • 44 Тони

    13 13 Отговор
    В София няма заплата под 2800 лв. Дори един недоучил шофьор в Градския, със всичките добавки прави 3200 лв на месец

    Коментиран от #47

  • 45 Ваня, Ваняяя!

    10 3 Отговор
    На тези лобисти резидент е президент.
  • 46 Ами да

    10 5 Отговор
    Всеядното Ванче да отлети с гълъбчето!
  • 47 Това не е вярно

    13 0 Отговор

    До коментар #44 от "Тони":

    Не лъжи! И не омаловажавай работата на шофьора на градският транспорт! Освен колко си учил, е важно и каква отговорност носи професията!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Трак

    12 6 Отговор
    Тъ-па про-ста мургавелка комунистка . Кажи си че си Долна путинофилка М.А
  • 50 ргрт

    12 6 Отговор
    Синдикатите са в симбиоза с Велев на АИК, а Велев е за руска газ, поради негови си обвързаности. Руското влияние в бизнеса на БГ!!!
    Вече и синдикатите разкриха русофилството си в синхрон с Велев. Ще откажат танкерите, за да подновят доставките на руска газ, макар руската газ да НЕ е евтина.
    Няма синдикати в Бг.
  • 51 ргрт

    11 7 Отговор

    До коментар #11 от "Напълно е права":

    Бг не е за продан. Бг отдавна е продадена на Путин.
    И синдикатите разкриха путинофилството си.

    Коментиран от #52

  • 52 А нещо

    6 2 Отговор

    До коментар #51 от "ргрт":

    различно от опорките на америка за България, можеш ли да сътвориш! Виждаме на кой продадохте България! Продажници!
  • 53 Ежко Бежко

    5 7 Отговор

    До коментар #14 от "ГЕРБ":

    Не пришивайте Възраждане към когото и да било, само защото сте чули по телевизора поредните кьорфишеци. Възраждане трябва да управлява самостоятелно без партньори. Костадинов го каза милион пъти. Няма партия в БГ която да споделя програмата на Възраждане. Четете и мислете.

    Коментиран от #55, #67

  • 54 ргрт

    8 9 Отговор

    До коментар #27 от "Как'Сийка":

    Заболяха ни ушите от русофилска пропаганда.
  • 55 Само тоя лъжец

    5 1 Отговор

    До коментар #53 от "Ежко Бежко":

    липсва на стадото! Но то обича да го лъжат и крадат! Боко, киро, и тоя ще го мине и друг ще му сложат!
  • 56 45376875

    5 12 Отговор
    Правителството на Асен и Кирил ограби всички ни. Завеща ни корупция, измами, лъжи, похот, лицемерие, агресия, нарцисизъм, алчност, арогантност, тотална липса на интерес към народа и страната. За тях ние бяхме "съгражданите", поставени пред свършен факт от тяхната тотална национална измяна.
  • 57 СЗО

    8 1 Отговор
    От кога профсъюзния лидер стана газов експерт???

    Коментиран от #66

  • 58 Крум

    6 7 Отговор
    Великолепен анализ!!Ваня Григорова наистина разбира какво се случва!!

    Коментиран от #60

  • 59 Гражданин

    8 0 Отговор
    И този стар казионен профсъюзен кадър започна да разбира от газ! Ами хайде и ние да се пуснем по медиите, тая не е по-умна от нас!
  • 60 Гражданин

    2 2 Отговор

    До коментар #58 от "Крум":

    Откога разбира, бе Круме, я поясни? Кога се изучи? Или когато я включиха?
  • 61 Светльо

    3 2 Отговор
    Докога по всички медии ще ни натрапвате тая герберастка ман га сар ка ?
  • 62 Пешо

    4 1 Отговор
    На тая тъмнозелената плащат в рубли а не в долари и затова реве прокремълски .
  • 63 Име

    3 0 Отговор
    То и от Азербейджан да доиде газ пак е руски. Те за тяхната газ си имат договори които трябва да изпълняват нямат неограничени възможности. Азербейджан ще го купува от Русия после ще ни го продава на двойни цени.
  • 64 ОБЕКТИВНИЯ

    3 0 Отговор
    Всички подкрепят единствено бизнеса. За обикновените хора няма нищо. И двата синдиката са купени от бизнеса за да ги защитават!
  • 65 Анонимен

    0 0 Отговор
    Краденето е там преди казаха че пенсионерите са лош човешки материал всичките са един дол дренки Само натоварване на всичките по върховете в картонен кораб и на рибите в морето
  • 66 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "СЗО":

    Тя има и други експертни изказвания по много неясни за самата нея теми. Тя не беше ли една от многото в ролята на Мата Хари ?!
  • 67 ГЕРБ=ДПС =ИТН=Възраждане.

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Ежко Бежко":

    Зад Дунавска губерния, това иска Възраждане,Стефан Стамболов,Захари Стоянов,пол Сава Моткурков,ген Вазов,ген Колев и много други наши герои, изгонили руските окупатори от България,разстреляли тяхните поддръжници и освободили майка България от руските окупатори.