Last news in Fakti

3 Август, 2022 13:00 2 806 53

Защо не опитаме да сме наистина енергийно независими?

  • петрол-
  • енергийна независимост-
  • шистов газ

Чрез шистов газ и петрол Америка, която е най-големият потребител на петрол в света, стана не просто енергийно независима по времето на Тръмп, но се и превърна в нетен износител

Защо не опитаме да сме наистина енергийно независими? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Макар да не беше вчера, 2012 г. не беше чак толкова отдавна. Преди тези точно десет години съм бил един от вокалните противници на проучването и добива на шистов газ и петрол. Спомням си, че тогава в цяла Европа гореше този дебат. Технологията беше твърде нова, твърде непозната и създаваше сериозни дебати. Не беше ясна нито икономическата изгода от нея, нито какви биха били вредите за природата. Тогава България, заедно с редица други европейски страни, наложи мораториум върху проучването и добива.

Днес от дистанция на времето мога да кажа, че към онзи момент като държава и общество не сме сбъркали. Хубаво беше, че сложихме спирачка тогава. Днес обаче светът е коренно различен, спрямо това какъв беше преди тези едва десет години. На първо място технологията вече е не просто позната, но и безопасна. Икономическата ѝ ефективност (след редицата ъпгрейди и модифицикации на технологията) е безспорна. Чрез шистов газ и петрол Америка, която е най-големият потребител на петрол в света, стана не просто енергийно независима по времето на Тръмп, но се и превърна в нетен износител.

Природосъобразността също е доказана. След развитието на технологиите в момента може да се каже, че добивът на шистов газ и петрол е процес напълно в норма. Ако не беше така нямаше силно либерални и екологични щати като Калифорния и Колорадо да разрешават добива без проблеми. Важно е да се подчертае, че Калифорния е по всяка вероятност най-екологичната юрисдикция на планетата. Няма друго такова място, на което толкова живо да се интересуват от околна среда.

С други думи днес вече е необходимо да поговорим сериозно за добива на шистов газ и петрол. Не казвам да го правим в Добруджа, можем нея да я оставим настрана докато всички се убедят, че технологията е окей. Но какво пречи да го правим в Северозапада, където по оценки на различни експерти имаме залежи на газ за няколкостотин години напред? И никой не казва, че трябва да викаме коя и да е чужда компания да добива нашия газ и петрол и да го изнася за големи печалби срещу смешни концесионни такси. За съвсем друго иде реч.

Какво пречи да възложим добива на български природен газ на „Булгаргаз“? Мигар „Булгаргаз“ не е богата компания с огромен капацитет в сферата? Нима няма ресурсите и уменията да организира такъв добив? Разбира се, че има. Тогава какъв е проблемът? Защо „Булгаргаз“ не извлича нашия си природен газ, с който да задоволим собствените си нужди, а излишъка да го продаваме в чужбина? С такива приходи бихме могли да финансираме и социалните си системи, и инфраструктурата си, и образованието си. Какъв е проблемът? Защо не го правим?

Ясно е, че днес ако отворим тази тема, върху ни ще се излее вихрушка от агресия. От една страна руските лобита ще активират агентите си в името на печалбата на „Газпром“. От друга страна американските лобита ще направят същото в името на печалбата на доставчиците на втечнен газ. Но тук има един съдържателен въпрос – на нас защо ни интересува какво мислят чужди държави и техните агенти на родна земя? Нека, ако имаме съдържателни опасения по технологията, да ги изговорим. Нека ангажираме прекрасните ни енергийни експерти. Нека чуем „Булгаргаз“, нека се изкаже БАН. И ако картината е такава, каквато я описвам по-горе, защо да не тръгнем в тази посока?

Нима нямаме нужда газът, който ползваме, да го купуваме на себестойност? Нима нямаме интерес да продаваме в чужбина на тези извънземновисоки цени в момента? Разбира се, че имаме нужда от евтин газ за собствени нужди и имаме нужда да продаваме скъп газ. А даже имаме и въпросния газ, имаме и необходимата инфраструктура и експертиза. В България сме свикнали да ходим по вода, но жадни. Мисля, че е време да обърнем тази тенденция.

Преди време тази тема беше извадена от обществения оборот и с право. Но днес трябва да преосмислим позицията си. За целта трябва първо да си отговорим на най-важния въпрос – каква България искаме. Искаме ли независима, просперираща и свободна България? Или я искаме каквато я имаме в момента?


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    27 17 Отговор
    Тоя соросоид ли? Опитай, за да си Пробвал. Ако ме разбирате де.
  • 2 ⚜️Просветен⚜️

    50 20 Отговор
    А защо не опитаме да превземем Русия? Защото не можем! Шистовия газ е последната и най крайна фаза на изнасилване на майката Земя! Отваряш каверни, замърсяваш водата и унищожаваш почвата! Точно около Добруджа, където е житницата! Ако направят това, България си отива!!!

    Коментиран от #6, #9, #48

  • 3 бомбето

    28 16 Отговор
    Един щатен дърдорко , прехранващ са с кухи съждения- дали тва, дали онва
  • 4 123

    42 12 Отговор
    Опитахме преди време да станем независими с проекта за АЕЦ Белене. После дойде един американец да ни "съветва" и проекта веднага беше прекратен.

    Коментиран от #52

  • 5 да де

    27 19 Отговор
    Такива като тоя трябва да ги пращат да работят за ползу роду в урановите мини.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 007

    16 3 Отговор
    А аз може ли да попитам как може да се вземе рушвет от държавно дружество? Тук е ключа от бараката.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 смерш

    16 6 Отговор

    До коментар #2 от "⚜️Просветен⚜️":

    Не си просветен а осветен като агент на чужда държава.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 бомбето

    13 4 Отговор
    Ся с тая война не са ли замърсява околната среда , само в Черно море са избити няколкостотин делфина. Хибридните тролове искат България да е екологичен еталон , и ний имаме право да замърсяваме.

    Коментиран от #24

  • 13 Протон

    14 15 Отговор
    Това звучи като защо не се опитаме да сеем пшеница на Луната? Защото не става, точка. Има и невъзможни неща на тоя свят.

    Коментиран от #17, #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Лавренти

    8 8 Отговор
    Лобист на краве синегогата Шеврон
  • 16 я па тоя

    17 9 Отговор

    До коментар #6 от "бомбето":

    Криво ти е бомбето, Русия и САЩ имат огромни територии, има за замърсяване, има и за живеене! Ние имаме територия само за живеене, замърсим ли и нея няма накъде да бягаме! Троле!

    Коментиран от #31, #46

  • 17 Агата Кристи

    8 5 Отговор

    До коментар #13 от "Протон":

    Е затова няма да прокопсаме никога. Всички ръсиме акъл като солница връз салата.
    Има си учени, има БАН. Те не са дърводелци и не забиват пирони. ИМАТ АКЪЛ И ЗНАЯТ КОЕ КАК.
    А ти - лунатико - ходи на лунтата да сееш жито /руски сорт/.

    Коментиран от #21

  • 18 Гранта ви говори

    8 4 Отговор
    От писаното не разбрах - как да изгоним сащ, за станем независими??

    Коментиран от #30

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Катаклизъм

    11 5 Отговор
    Лесно е да се движиш по вятъра. Преди десет години върл противник, сега хайде да добиваме шистов газ. Да, ама за тези десет години можеха да се направят задължителните геофизични и геоложки проучвания и да се локализират най-перспективните зони. Все още имаше можещи български специалисти. Сега са останали единици и без външни фирми с необходимото оборудване ние просто сме безсилни. Даже да се закупят най-модерни сеизмопроучвателни системи и сондажни комплекси, в момента няма критичната маса от професионалисти в България. Умните българчета в тази професионална област отдавна работят в чужди компании, старите кадри няма как да се задействат отново (възраст, непознаване на новите апаратури и т.н.). Много мога да пиша по този въпрос, но повечето коментари са доста първосигнални и масово от некомпетентни лица. Само една аналогия - навремето някои градове са отказали да мине железница покрай тях, защото щели да се плашат говедата. Аз на еколог мога да повярвам когато го видя с магарешка каручка, а не с мощен джип.
  • 21 истина ти казвам

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "Агата Кристи":

    Къв БАН, кви учени, кви 5лв.бе? Освен чушкопеци кво измислихте?

    Коментиран от #36

  • 22 Коко

    16 4 Отговор
    Ами какъв беше проблема да си обработваме сами и златото ами какъв беше проблема да направим и Белене какъв беше проблема да си задържим и електро разпределението какъв беше проблема да не ликвидираме селското си стопанство какъв беше проблема да не ликвидираме и армията само да припомня ВВС имаха около 670 летателни машини от които 620 самолета къде са сега новите 620 няма го и няма да ги има и за това не ми обяснявайте как ще станем независими нито можем нито искаме
  • 23 Мислиш

    9 5 Отговор
    ли, че някой ще ни разреши сами да добиване газ? Ако така мислиш нищо не си разбрал от съвременният политически и икономически ред в света. Сигурно си мислиш, че сме независими и равноправни членове в съюзите на които сме членове
  • 24 Шистовия газ

    10 6 Отговор

    До коментар #12 от "бомбето":

    се добива като се вкарват химикали в подпочвените води. Той се образува от химическата реакция на тези компоненти. Всичко това води до отравяне на почвата и водите. После територията става неизползваема, безвъзвратно отровена. Не бъди наивен да вярваш на разни платени драскачи. За шепа пари, тея и майките си продават. Имам приятел в щатите, живеещ в такъв район, после се премести. На два пъти му откриваха рак. Единия път на единия бъбрек, втория път на гърлото(не е пушач). За сега оттърва най - лошото.

    Коментиран от #28, #47

  • 25 Наблюдател

    13 2 Отговор
    Това в горната статия че добива на шистов газ бил станал вече безопасен е чиста лъжа!
    Друг интересен въпрос е - "Как така може да имат добив на природен газ в Черно море Румъния и Турция а ние не?!"
  • 26 Мемфис

    7 3 Отговор
    В България вече 80 години не се защитават българските интереси, а интересите на руският окупатор! Върху цената на Газа, с който ушанките ни дерат десетилетия наред се е начислявал 7% , пари с които са издържани предателите на България и които във всяка нормална държава биха били в затвора доживотно!!!!герб и комунистите виеха против шистовият и конвенционален газ не защото ги беше еня за екологията, а защото руснаците не позволяват ние да добиваме собствен газ, за разлика от Румъния. Нашата “държава” е сбирщина от некадърници и предатели, които обслужват интересите на ушанките!

    Коментиран от #35

  • 27 ИмамИдея

    6 1 Отговор
    За газовата независимост... Тъй и тъй цялата администрация търка столовете по цялия си един мандат, то поне да ги зачислим на фиксирана храноден със боб и те ще генерират достатъчно количество метан за задоволяване поне на крайнозначимите потребления!
  • 28 Катаклизъм

    4 4 Отговор

    До коментар #24 от "Шистовия газ":

    Ако на няколко километра дълбочина се смята водата за подпочвена - ето глупостта на лаика. Питейна е водата в най-горните слоеве, до към първия километър. Тя се замърсява основно от селските септични ями и изкуствените торове, многократно по-осезаемо от всяка сондажна дейност. От там надолу минерализацията я прави негодна за пиене и поливане. Шистов газ се добива от дълбочини, които нямат нищо общо с питейната вода. Има други проблеми, чисто технически, но много от тях вече са преодолени. Пак казвам - трудно е да обясниш неща на предубеден лаик.

    Коментиран от #34

  • 29 Сандо

    4 6 Отговор
    Защото сме малка държава и всеки декар плодородна земя трябва да пазим като зеница на окото си.И защото все още не всички сме продажници и предатели.

    Коментиран от #33

  • 30 Като

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гранта ви говори":

    Като спрем да копуване от тях след като има добив на собствен!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Зелените еуглени

    9 2 Отговор
    Технологията е вече изчистена,позната и ако имаме наистина залежи си решаваме всички проблеми.Няма Русия няма САЩ.Това е истината!
    Имаме много добре специалисти нека те си кажат думата,а не планктона без познания в газодобива.
    ВА вижте Кувейт или Дубай-започват когато държавите са им шепа земя и то пустиня,сега са навлезе в морето километри и продължават да отвоюват земя благодарение на петрола.Ако имаха зелени либерали още щяха са са на ниво шатра и камила.

    Коментиран от #39

  • 33 бомбето

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "Сандо":

    Какво пазите , като само от добива на уран през комунизма , хората още пият боклуци . Еколог съм аз , щото съм засял 100 липи в района , а хибридните екоактивисти не са засадили и една саксия , а са на ръчна целева команда

    Коментиран от #41

  • 34 Да така е

    8 1 Отговор

    До коментар #28 от "Катаклизъм":

    Не само предубедени лаици на безкрайно надъхани зелени еуглени либерали.
    Хората си използват залежите и си решават проблемите,ако наистина ние имаме тогава ще се освободим и от Русия и от Америка и ще бъдем добре
  • 35 бомбето

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "Мемфис":

    Когато става въпрос за добив на конвенционален газ , он ти говори за шистов - по мое му влее нещо отзадека , отколкото в лимбата. Шистовия също технологиите се подобриха и стана безопасно.
  • 36 А ти

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "истина ти казвам":

    И НА ЛАМАРИНА НЯМА ДА МОЖЕШ ДА ИЗПЕЧЕШ ЧУШКА.

    И ЗА ТОВА СЕ ИСКА АКЪЛ.
    ЗА ЖАЛОСТ МАЛКО ГО ИМАТ ...
  • 37 Даа

    4 3 Отговор
    Има полза от такива статии. Нека се дискутира, нека се умува и да се вземе най-доброто решение. Иначе пак ще станем за смях. Вода газим, жадни ще ходим...
  • 38 Питащия

    6 2 Отговор
    ЗАЩО още се водят разговори, а не започват да сондират за ГАЗ? Количествата за които се предполага, че имаме са много
    добри и ще ни задоволят нуждите за десетки години! Много умуване много нещо, а губим време и финанси и!

    Коментиран от #50

  • 39 Тука не е

    4 2 Отговор

    До коментар #32 от "Зелените еуглени":

    Толкова проблема в зелените либерали. Това преди 10 години си беше чисто руски натиск. Предадохме се и Газпром си правеше с нас каквото иска.
  • 40 митко

    5 1 Отговор
    България е държава-купена от други държави.Всеки,който е против производството на НАШ газ е противник на собствената си РОДИНА.Погледнете-Норвегия.Тази не-голяма държава е със стотици милиарди финансови резерви.Ако направим списък на потенциала на България в областа на енергията с която разполага,ЩЕ СЕ ХВАНЕМ ЗА ГЛАВАТА.Моля,попитаите-геолози,геофизици,геохимици .Ако политиците още се правят на умряли лисици -ще дойде момент когато България ще им се види ТЯСНА.
  • 41 Сандо

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "бомбето":

    Ще ти се продъни бомбето от много хвалби и от много акъл.Давай го малко по-скромно и много по-смирено.
  • 42 попич

    2 3 Отговор
    Гладни соросоиди за щистовия газ атмосферата ни е замърсена домата на открито не става особено където летят самолетите искате и водите ли да замърсите с тия химикали който се инжектират
  • 43 ТОЯ ТЪПАК КИЧАШКИ НЕ Е ВИЖДАЛ СОНДА

    3 2 Отговор
    ПАРАЗИТ ДОЛЕН ...... НЯМА ПОНЯТИЕ С КАКВИ ХИМИКАЛИ ЩЕ ТЕКНАТ ВОДИТЕ НИ СЛЕД ТОЗИ НЕГОВ ОПИТ !
  • 44 БЪЛГАРИЯ НЯМА ВЕЧЕ ДЪРЖАВНА ФИРМА ЗА

    2 3 Отговор
    ДОБИВ НА НЕФТ И ГАЗ , КИРЧО И КОКОРЧО СА Я ЗАКРИЛИ ПРЕДИ ДНИ ЗА ДА ДАДАТ ФРОНТ НА КОНЦЕСИОНИРАНАТА НИ ЗЕМЯ ДА БЪДЕ ОТРОВЕНА БЕЗВЪЗВРАТНО , КОНЦЕСИОНЕРИТЕ ТОВА ЧАКАХА И ЕСТЕСТВЕНО СА СИ ПЛАТИЛИ НА КИРО ПРЕДАТЕЛЯ ДА ЗАДЕЙСТВА НЕЩАТА !
  • 45 ЧЕТЕТЕ КАКВО ПРЕДЛАГА ТОЯ БОКЛУК

    1 2 Отговор
    - Но какво пречи да го правим в Северозапада ......................
  • 46 какви картофи за окопаване туй време

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "я па тоя":

    НЕ ЗНАМ КОЛКО Е ВРЕДЕН ДОБИВА НА ШИСТОВ ГАЗ ,НО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИМЕ МАЛКАТА ТЕРИТОРИЯ КАТО УСЛОВИЕ ЗА ЗАБРАНА НА ДОБИВА МУ .КАЛИФОРНИЯ Е ЕДИН ОТ ЩАТИТЕ КЪДЕТО СЕ ДОБИВА НАЙ МНОГО ШИСТОВ ГАЗ В САЩ.КАЛИФОРНИЯ -ГЪСТОТА НА НАСЕЛЕНИЕТО 90 ДУШИ НА КВ КМ , А БЪЛГАРИЯ 73 ДУШИ НА КВ,КМ,
  • 47 Те си пишат

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Шистовия газ":

    И аз имам познати със същите наблюдения от сащ. Ама всеки си пише за какво му е платено.
  • 48 Ударил Греда

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "⚜️Просветен⚜️":

    Явно си на копейки от Газпром
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ударил Греда

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Питащия":

    Как така ще сондират за газ... Че нали ще разсърдят Газпром.
  • 51 Петър Кичашки! Поредния Лобист на

    2 1 Отговор
    Енергийната мафия, Ние сме имали прекрасни Експерти!! Тези" експерти" са, част от Енергийната мафия и Лобисти на, Шаврон и подобни! Малка Държава сме, с малко земя за да е съсипеме! Ати Кичашки си Идиот!!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ганю

    2 1 Отговор
    Петър Кичашки
    Я да опитам да те одера жив може технологията да ти хареса
    след това да те напоя с замърсена вода от нефтопродукти
    да обсъдим после как ще се чувстваш