4 Август, 2022 11:54 5 805 34

Прокурор Атанас Илиев пред ФАКТИ за екшъна в КАТ-Пловдив: Водачът е бил в паника и неконтактен

  • кат-
  • пловдив-
  • атанас-
  • илиев

Мъжът изведнъж е осъзнал, че животът му се променя, казва обвинителят

Прокурор Атанас Илиев пред ФАКТИ за екшъна в КАТ-Пловдив: Водачът е бил в паника и неконтактен  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като водач сътвори истински екшън в двора на КАТ-Пловдив, той бе изведен от колата принудително. За да бъде възпрян, униформен се наложи да счупи прозореца на колата, за да го извади от нея. По темата пред ФАКТИ говори заместник-районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев, който наблюдава случая.

- Прокурор Илиев, станахме свидетели на поредното фрапантно нарушение на пътя. Шофьор се заби с колата си в бетоново ограждение в двора на КАТ-Пловдив. Оказа се, че е дрогиран…
- За пореден път сме свидетели на инцидент с водач, употребил наркотици. В последно време се оказва, че шофьорите, седнали за волана след употреба на дрога, са повече от тези, употребили алкохол. Това, което сме направили по делото до момента, е, че сме повдигнали три обвинения. Става въпрос, че лицето е шофирало след употреба на амфетамини, че е извършило хулигански действия при управление на МПС и че е попречило на орган на властта да изпълни задълженията си. Постановил съм задържането му за 72 часа, защото аз съм и наблюдаващ прокурор.

- На кадрите, които бяха пуснати в медиите, се вижда как полицай взима камък и чупи стъклото на шофьорската врата. От какво е продиктувано това?
- Използвам случая да благодаря на полицаите, защото съм запознат с фактологията на делото, че са предприели действия в рамките на закона и съобразени със ситуацията. Водачът е крещял, че иска да си сложи край на живота. Бил е абсолютно неконтактен, не се подчинявал на каквито и да било разпореждания на полицая, който се е приближил до колата. При това положение целта, която е приоритетна за полицията, е максимално бързо да бъде предотвратена ситуацията, което е и сторил униформеният. Намирам действията му за абсолютно адекватни на фона на създалата се ситуация в случая.

- Предвид мястото, на което се случва инцидента – говорим за двора на КАТ-Пловдив, там имало ли е други хора…
- Целият инцидент се случва в следобедните часове, когато КАТ работи. Ще гледаме още записи, но по това време там е имало най-малко 50-60 човека, които са били с леките си автомобили за регистрация и т.н. Имало е и много колеги от състава на МВР. Въпросният водач вижда, че служебен автомобил на полицията е препречил изхода на паркинга и започва да се върти вътре в двора, за да търси начин да се измъкне, преминавайки опасно покрай граждани, които са били там. Хората много бързо са били предупредени от полицаите да се дръпнат, за да не станат по-големи проблеми. В крайна сметка това е провокирало водача да търси начин да се измъкне през бетонови заграждения, които има в двора, и така спира. Опасността е била много сериозна.

- Някакво обяснение за поведението му от самия водач имате ли …
- Моето мнение е, че става въпрос за интелигентен човек, който има висше образование, с положение в обществото. За мен бе загадка по каква причина той може да бъде провокиран да се държи по този начин. Основната причина за това му поведение, наред с употребения амфетамин, е това, че той е решил, че в един момент животът му се променя. Осъзнал е, че вече животът му няма да е същият. И ще използвам случая на разговора ни, за да отправя призив към младите водачи – дайте си буквална сметка, че като водач зад волана буквално за миг животът ви може да се промени. Когато нещо се случи наистина, път назад няма. Бъдете разумни, отговорни и внимателни. Въпросният водач е изпаднал в паника и така става инцидентът.

- А при последвалата проверка се оказва, че водачът има десетки нарушения и му е отнета книжката?
- За съжаление е така. Наред с трите повдигнати обвинения, след като проверя цялата документация, може да се стигне и до четвърто обвинение. Става въпрос за това, че той управлява МПС без книжка в момент, когато е санкциониран. Това също е престъпление.

- Преди колко време му е отнета книжката?
- Книжката му е отнемана многократно. За последно това е направено през януари тази година. Тогава е имало и дерегистрация на автомобила – говорим за същия автомобил. И сега, когато изтича административният срок на това наказание, той идва да го регистрира.

- И си кара без книжка…
- Да. Такава е ситуацията.

- Каква санкция го очаква на база обвиненията до момента?
- Наказанието за трите обвинения, които ще се комулират, е до 5 години затвор, глоба и лишаване от правоуправление. И понеже чета коментарите в социалните мрежи, ще си позволя за направя едно уточнение. Хората си мислят, че ще им се размине, след като откажат проба за алкохол и наркотици. Не е така. Когато откажат да бъдат тествани, ги чакат 4 години без книжка и 4000 лева глоба – това става като се съберат санкциите. За отказ от алкохол - 2000 лева и 2 години, отказ от тест за наркотици пак толкова – 2000 лева глоба и 2 години. Нека водачите да знаят това.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луд

    27 0 Отговор
    за връзване , но си джитка по пътищата !
  • 2 Прокурор

    17 11 Отговор
    Тиквата от Банкя също е бил в паника и неконтактен, когато хариза на Путин 3 милиарда за сръбската тръба.

    Коментиран от #33

  • 3 Иван

    9 1 Отговор
    И Ко правим ми дайте му медал
  • 4 Огнян

    29 0 Отговор
    Много странно Интелигентен. Интелигентен човек с високо обществено положение и висше образование, заедно с това: рецидивист с многократно отнета книжка, неадекватен и амфетинизиран, но в състояние да види как животът му взема друго направление и започва да застрашава живота на други хора, съвършено нямащи нищо общо с високото обществено положение, образованието и интелекта

    Коментиран от #31

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 пожелание

    18 2 Отговор
    Боя на такива да стане задължителен ,със закон !!!

    Коментиран от #27

  • 7 Лост

    21 0 Отговор
    Колко интелигентен трябва да си да отидеш надрусан и без книжка да си регистрираш колата? И прокуратура идея ли му дава с тезата за паниката?

    Коментиран от #16

  • 8 Има диплома, от Благоевград или Свищов

    18 0 Отговор
    В Пловдив също може да се сдобие с диплома и там има Елитни преподаватели! 35- 40 %от висшистите са с дипломи Менте!! КАЛИНКИ И ТЪРТЕЙ БЕЗБРОЙ! "Професори, Доценти, Доктиранти с Хиляди.Хиляди Недоразумения с дипломи!!

    Коментиран от #34

  • 9 Аз съм без

    0 5 Отговор
    Книжка какво ще ми вземат ,само 4000лв

    Коментиран от #15

  • 10 Антон

    15 3 Отговор
    Крайно време е служебното оръжие да започне да се използва по предназначение. Сигурен съм че след 2-3 подобни случая с отстреляни наркомани, шофирането под употреба на дрога ще намалее значително.
    Камъка е най-положителното в цялата ситуация.0
  • 11 Крум Зарков

    15 1 Отговор
    Да проблема е голям, че някои хора си позволяват да карат коли, през времето когато имат наказание(отнето свидетелство). Или, че никога не са имали свидетелство, но имат над 20 години шофьорски стаж. А още по-голям проблем е, че 4%-5% такива хора нямат страх от закона и го правят едва ли не всеки ден. За рецидивистите с тежките нарушения трябва затвор и присъдата да се умножава толкова пъти, колкото пъти е повтарял нарушението. Хващат го за 5-ти път да кара дрогиран/пиян/, присъдата му се умножава по 5.

    Стига сте правили драми от това, че човека имал 45 глоби и фиша за превишена скорост. 70% от българските шофьори карат или са щароли с превишена сторост. 50% от бг шофьорите превишават поне веднъж на ден ограничението за скороста. Не е някаква драма, ако при ограничение от 50км/ч някой кара с 65 км/ч, драма е когато ограничението е 50 км/ч, а някой кара със над 100 км/ч. в града. Драма е когато в малка квартална улица където има много хора и деца накой кара с 60-80 км/ч, вместо с 25-40км/ч. Не е драма, когато някой напраправи десен завой на червен светофар, драма е когато на червен светофар профуча с 100 км/ч направо пресичайки голям булевард с 6-7 пътни платна.
  • 12 ------

    5 1 Отговор
    Законите са писани за робите.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Аз съм без":

    "Аз съм без книжка, какво ще ми вземат?"

    Според мен би трябвало българския закон да е такъв, че когато караш пиян или дрогиран и нямаш книжка, която да ти вземат. Тогава трябва да ти вземат свободата(да те вкарат в затвора за 2 години). Ако българския закон е такъв, че в този случай не ти взимат свободата. То тогава българското общество има много по-голям проблем с тези, които пишат законите и с тези, които следят за спазването на законите отколкото с тези които карат дрогирани или пияни. Българите е крайно време да разберат, че най-големия проблем на държавата ни са пишещите законите(депутати) и следващите за спазването им(полицаи, прокурори, съдии).

    Един дрогиран или пиян шофьор може да убие в катастрофа един или десет човека.

    Един депутат, който гласува гласува лош закон, един прокурор, един съдия, който оставя на свобода стотици дрогиран или пшяни шофьори рецидивисти. С действията си през целия трудов стаж убива хиляди.
  • 16 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Лост":

    "Колко интелигентен трябва да си да отидеш надрусан и без книжка да си регистрираш колата?"

    Когато си много пиян интелекта ти изчезва и правиш глупости. На мен ми се е случвало веднъж в живота. Щетите бяха потрошено имущество. Когато изтрезнях ме беше срам от направеното. Оттогава никога повече не съм се написал толкова. Не съм се дрогирал никога, но предполагам, че е същото, когато си дрогиран си "безсмъртен", а интелекта ти е заспал дълбок сън.
  • 17 Иван

    4 1 Отговор
    Защо му регистрирате колата след като е без книжка ....?защо я дадохте на НЕПРАВОСПОСОБЕН водач????
  • 18 Край

    7 3 Отговор
    Полицая е за награда. Човека си свърши работата перфектно. Ако всички така си вършеха работата престъпността щеше да клони към нула.
    В някой телевизии се прокрадна идеята че бил използвал прекомерно насилие. Антибългарски, антинародни телевизии.

    Коментиран от #30

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ии чудо големо ко толкоз станало😂😂😂

    1 4 Отговор
    Ми научете хората да карат тола след като са къркали и дрогирани явно е че нема да стане обратното😂😂😂
  • 23 Кой вярва на милицията?

    4 1 Отговор
    Те тия може да кажат,че е бил извънземен.КОЙ НОРМАЛЕН ИМА УВАЖЕНИЕ И РЕСПЕКТ ОТ ТАЗИ ГРУПИРОВКА?Ако ви трябва стълба или чадър на 166.
  • 24 Еклектик

    1 2 Отговор
    "КОМУЛИРАТ"?!?! Драскачо, защо скверниш езика ни?! Неграмотници на заплати.
  • 25 ХА ХА ХА

    1 2 Отговор
    АБЕ НАЛИ РОШКОВ И СИЕ ИЗЛОВИХА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ , ДРОГИРАНИТЕ , НАРКОПЛАСЬОРИТЕ , СВОДНИЦИТЕ , МАФИОТИТЕ .......СЕГА Е ТЪЙ ТИХО И СПОКОЙНО ........ И СЪС НЕТЪРПЕНИЕ ГИ ЧАКАМЕ ДА ДОЙДЕ КИРЧО И ЛЕНЧЕТО ЗА ДА ДОКАРАТ СЕДЕМТЕ ТАНКЕРА СЪС МНОГО ЕВТИН ГАЗ !!!!! ЗА ДА НИ СТАНЕ ЖИВОТА ОЩЕ ПО ЛЕК И ПРЕКРАСЕН ! !!!!!
  • 26 Стефан Фарашев

    3 0 Отговор
    И като е бил тъка дай да го бием или да извикаме сина на пернишкият прокурор да го набие и той е невинен нали?
  • 27 Стефан

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "пожелание":

    На тези който позволяват това да става тях какво?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Коко

    4 1 Отговор
    Тоя кьорав бизон на снимката и той е капак шишето май.
  • 30 Фройд

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Край":

    Изгледай много внимателно клипа , ще видиш че един коняк подсказа на милиционера да ползва камъка ....
    Не че не се е сетил , просто ги е страх после да не ги разпънат на кръст ?!
    Нищо не работи в тая територия , само хигеинистките са професионалисти.
    Да са живи и здрави чистачките , да хващат престъпници !
  • 31 Тоя прокурор... хъм

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Огнян":

    Тоя прокурор нещо май се опитва да намали престъпленията на наркомана. Интелигентен бил защото имал висше образование? Че то в България половината вишисти са с с купени или фалшиви дипломи. Имал бил високо обществено положение!? В какво му е високо положението?В това,че има безброй нарушения,газене на закона и наркомания ?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бил Гет

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Прокурор":

    Тръба има . Самолети нещо няма .
  • 34 Дянков

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Има диплома, от Благоевград или Свищов":

    90% 95% имам такъв шеф , 1+1=11