17 Август, 2022 19:00 2 390 4

Световното по футбол в Катар: корупция, хаос и проблеми

  • катар-
  • футбол-
  • световно първенство-
  • корупция-
  • фифа-
  • хаос-
  • мигранти-
  • доха

Няма съмнение, че страната ще иска да се покаже в пълния си блясък. Но дали наистина всичко блести?

Световното по футбол в Катар: корупция, хаос и проблеми - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едно е сигурно: новите стадиони за Световното първенство по футбол ще блестят, а сградите в Доха ще светят в различни цветове. ФИФА ще получи спектакъла, а Катар - вниманието, за което копнее. Отборът на домакините може да изиграе първия си мач дори ден по рано - на 20 ноември.

Катар срещу Еквадор по време на праймтайма - милиони по света ще проследят срещата. Все пак това е Световното първенство по футбол - “най-великото шоу на света”. ФИФА размести програмата 3 месеца и половина преди началото на турнира. Нека еуфорията започне сега!

Къде е ентусиазмът?

Но дали феновете наистина очакват с нетърпение Световното? Ще започнат ли младите запалянковци още от септември да събират стикери, за да запълнят официалния албум на турнира? Самият аз го правех по време на всяко друго първенство, когато бях малко момче. Но този път просто не се усеща никакъв ентусиазъм.

Да, ние в Западния свят имаме собствена, донякъде романтична гледна точка. Гледането на мачове на открито обикновено не се случва по времето на коледните базари. Но досадната дискусия за "Зимното Световно първенство", която се води в Европа, не засяга същността на проблема.

В другите части на света Световното първенство се възприема доста по-позитивно. В крайна сметка през 2022 г. то ще се проведе за първи път в арабския свят, в страна с преобладаващо мюсюлманско население. Страни като Мароко, Тунис и Египет, където футболът има традиции и ентусиазирани привърженици, едва ли биха имали финансовата възможност да организират едно световно първенство. Затова е логично регионът на Персийския залив да бъде негов домакин.

Скептицизмът и хаосът доминират

Въпреки това премиерата е белязана от скептицизъм. Не само заради корупцията при избора на домакин, заради желанието на Катар да излъска имиджа си с помощта на спорта или заради тежката ситуация на мигрантите в емирството, за която алармират от “Амнести Интернешънъл”. Но също и заради неуредиците в организацията на Световното първенство, които стават все по-забележими.

Много от феновете, които вече са си закупили билети, все още не знаят къде могат да нощуват. Според ФИФА са осигурени 100 000 стаи - не само в хотели, но и на по-нетрадиционни места като палаткови лагери и круизни кораби. Но тъкмо по времето на груповата фаза, за която пристигат феновете на всичките 32 отбора, се очакват три пъти повече посетители.

Нима е възможно устойчиво и климатично неутрално първенство? Какво стана с всички тези обещания? Темата за "грийнуошинг" ще продължи да ни съпътства, също и с оглед на енергийната криза в Европа, предизвикана от войната в Украйна. Забавен факт: потреблението на енергия на един напълно климатизиран футболен стадион за един мач е приблизително същото, каквото е в един град с пет до десет хиляди жители.

А човешките права?

Има и редица неизвестни. Ще има ли финансови компенсации за семействата на чужденците, които работят в страната? А какво ще стане със страховете на ЛГБТИ общността? Пред ДВ от “Хюман Райтс Уоч” заявяват, че ФИФА е трябвало да настоява за много по-сериозни реформи в страната. Хомосексуалността е забранена в Катар.

Всички тези критични гласове бавно ще се загубят в потока от спортни репортажи или ще заглъхнат най-късно, когато ФИФА излъчи своите бляскави снимки по целия свят. Ентусиазъм за бойкот няма. Има отделни инициативи сред феновете в Европа, но сред националните отбори цари единодушие: отиваме там и играем турнира докрай, за да се чува името ни. Европейските асоциации обявиха намерението си да координират протестни действия в защита на човешките права в Катар. Дали това ще проработи, когато топката се понесе по терените на бляскавия спектакъл? Струва си да се вгледаме по-внимателно в това световно първенство.

Автор Паскал Йохем


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    11 1 Отговор
    Дааа щели да дадат и знамето на лгбт на водещия джурнслист на дз, този блясък в Катар се постига точно с вашите западни ценностти с наркотици хомосексуализъм либерализъм и прочее, ама иначе им се молите за газ, мен не ме интересува съседа (даже не ни и съсед) как си оправя жената/и

    Коментиран от #4

  • 2 Обратен

    8 0 Отговор
    Единственото хубаво нещо на този шампионат е,че няма да има ГЕЙов ,поради изповядването на традиционните ценности в Катар,което забранява сношението между представители на един и същи пол.
  • 3 Минувач

    3 3 Отговор
    Световно в Катар е чиста глупост не футбола а парите са определящи за ФИФА!
  • 4 лгбт+ маsтия

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Ей за това е голямото реване на зелярите: “Хюман Райтс Уоч” заявяват, че ФИФА е трябвало да настоява за много по-сериозни реформи в страната. Хомосексуалността е забранена в Катар".